Amsterdam Groene Wereldstad? Vergeet dat maar. Jip en Janneke in het Groen! Stadsgroen wel te verstaan, met daktuintjes en postzegelparkjes. Met z'n allie op een stekkie heel gezellie op een kluitjie in het rietjie...
De ambitie: extra stadsgroen voor Jip en Janneke
"De parken bieden een groen decor dat uitnodigt om er te wandelen, te trimmen, te zonnen, spelen, de hond uit te laten of te studeren of werken. Belangrijk daarbij is het juiste voorzieningenniveau. Goed onderhouden grasvelden bieden ruimte om te sporten of te picknicken, bankjes zijn nodig om te lezen of in de zon te zitten, een horecavoorziening is al gauw het sociale trefpunt."
Commentaar: Ja, hondepoepzakjesautomaten, kunstgras, wifi paaltjes, friettenten en snackbars! Buiten werken, ja! Hoeven er ook geen kantoren meer te zijn. Dan kunnen daar parken gebouwd worden.
"Uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit (Jolanda Maas, 2008) blijkt dat er een rechtstreekse relatie is tussen het groen in een straat en de gezondheid van de bewoners. Daarbij is de kwaliteit van het groen belangrijker dan de hoeveelheid."
Commentaar: Er is ook een rechtstreekse relatie tussen de luchtvervuiling in de stad en de vervalsing van de vervuilingscijfers door de stadsautoriteiten. Er is geen relatie tussen bovenstaande woorden en de werkelijke intenties en plannen in deze groenvisie om het milieu in Amsterdam te verbeteren. Wat is de kwaliteit van het groen? Ik zal het aan Otto de hond van een buurman vragen.
"Een overmaat aan groen zonder duidelijke identiteit en zonder voorzieningen werkt ontmoedigend of zelfs bedreigend."
Commentaar: Moet dit het verdwijnen van bomen en struiken rechtvaardigen? En lieve kindertjes, om te verhinderen dat jullie je hoofdjes stoten, gaan we waar mogelijk bomen vervangen door stadsgroen, dus grasperkjes, eventueel kunstgras waar een potje gevoetbald kan worden. Waar vind je een overmaat aan groen in Amsterdam? Zijn er al mensen bedreigd door bomen?
Groen zonder identiteit = Maarten van Poelgeest en Marijke Vos?
"Mocht er toch groen verloren gaan dan dient dat gecompenseerd te worden."
Commentaar: Maar er is nergens plek voor compensatie, behalve tussen trambanen, op daken en als sportvelden met kunstgras.
Kunstgras gaat langer mee
"Volkstuinparken, sportparken en begraafplaatsen moeten voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld als wandelpark."
Commentaar: Ah, dat is het groen dat er allemaal bijkomt in de structuurvisie. Begraafplaatsen als recreatie, je moet er maar op komen.
"In het nieuwe structuurplan moet de hoofdgroenstructuur terugkomen, met een flexibeler toetsingskader."
Commentaar: een flexibeler toetsingskader = afschaffen van hoofdgroenstructuur.
"In de gebieden die vallen onder het regime van de HGS mogen in principe alleen ingrepen gebeuren die het groen of de groene recreatie versterken. Voorgenomen ingrepen die een bestemmingsplanwijziging vereisen worden door een onafhankelijke commissie getoetst aan het Aanvullend Toetsingskader Hoofdgroenstructuur. De commissie adviseert vervolgens aan de wethouder ruimtelijke ordening over het al dan niet instemmen met de ingrepen.
Het huidige toetsingskader hoofdgroenstructuur wordt door de stadsdelen als te star ervaren; zij wensen meer flexibiliteit. Een gebouwde voorziening kan een park ook ten goede komen. Het aanvullend toetsingskader Hoofdgroenstructuur moet worden herzien, waarbij de rol van de technische adviescommissie verschuift van toetsing achteraf naar meedenken in een vroeg stadium van de planvorming."
Commentaar: En in elk geval lapt het stadsdeel alle aanbevelingen van de stad, de toetsingscommissie en adviescommissie aan zijn groene laars. Zie Ballorig.
Daktuinen en postzegelparkjes
"Overal in Amsterdam zijn mogelijkheden om nieuwe, kleine parkjes te ontwikkelen. Vijftig vierkante meter is genoeg om een groen rustpunt in de stad te maken. Een uitgekiend ontwerp en goed beheer (bijvoorbeeld met bewonersparticipatie) is een voorwaarde voor succes. In deze bestuursperiode werden en worden in samenwerking met de stadsdelen 20 postzegelparken gemaakt, waaronder de Jan Wolkerstuin in Westerpark.
... het stimuleren van de aanleg van daktuinen in de stad.
Sommige daktuinen kunnen bruikbaar zijn als parkje of kinderspeelplek."
Commentaar: Heel leuk, die postzegelparken, maar eigenlijk zijn het hondenpoephangplekken. En daktuinen als parkjes? Wat gezellie, gezellie. Karlsson op het dak! Hier is werkelijk diep over nagedacht. Zo knus en gezellig hebben we het eerder nog niet meegemaakt.
"In het programma Groen en Blauw van stadsdeel Zuidoost wordt voorgesteld om de Gaasperplas te ontwikkelen tot stadsplas, onder andere door restylen van het oude floriadeterrein (Gaasperpark) en het toevoegen van bebouwingsranden."
Commentaar: 'Stadplas' betekent commercialisering en bebouwing, lawaai en afbraak van natuur. Weg met de beschermde planten en dieren, leve de consument. En dat gaat allemaal een flinke duit kosten aan de belastingbetaler. Allemaal ten gunste van de commercie.
Knollen voor citroenen in de groenvisie
De voorstelling van wat eraf gaat aan groen en wat erbij komt in de stad en Zuidoost, is behoorlijk vertekend. Zo is het P+R terrein annex 'stadstrand' plus horeca aan de Gaasperplas niet vermeld; de bebouwing is niet vermeld als 'ervan af'. En wat is toch 'wat erbij komt aan groen' in Zuidoost? De sportvelden van het Bijlmerpark?
Amsterdam wordt flink belazerd en bedonderd. En wat me nu na al die jaren nog verwondert ... dat ik dat nooit vergeten zal al word ik honderd!