Ladies and Gentlemen, rechtstreeks uit het Marionettentheater Amsterdam, deze voorstelling van de Structuurvisie Amsterdam 2040 door Maarten van Poelgeest:
De heer Poelgeest stelt het voor alsof alles nog mogelijk is en niets al vaststaat. GroenLinks heeft mijn sympathie; het autoluw maken van de stad, het weren van oude auto's uit de binnenstad, het zijn allemaal prachtige projecten, maar ... er komt niets van terecht jammer genoeg. Nu komt Poelgeest met deze fantastische structuurvisie. De volgende Olympische spelen, de nieuwe Floriade, de Watervrijstaat, the sky is the limit. Dit alles nog verder van een goede milieupolitiek verwijderd dan eerder al. Amsterdam krijgt een flinke opdoffer. Een deel van de groene long in Zuidoost zal verdwijnen.
Maar wat de uitwerking betreft is onduidelijkheid troef. Er is nog niet nagedacht over het groen dat zal verdwijnen, ook niet over de compensatie voor een gigantisch aantal gevelde bomen. Er zijn al meer dan 8000 bomen gekapt in het Bijlmerpark. In de plaats komen sportvelden, die horen blijkbaar in de Hoofdgroenstructuur, ook als die belegd zijn met kunstgras! Het rare roze torentje stelt een 'stadsstrand' voor en er komt ook een parkeerplaats voor de baders en evenementenbezoekers. Dus ook in het Gaasperpark sneuvelen er bomen voor recreatie en horeca. Voor de zuidoever van de Gaasperplas zijn er nog een paar alternatieven, maar ik dacht niet dat Poelgeest warm liep voor behoud van het groen.
De prima alternatieven van GroenLinks Zuidoost en andere partijen worden stiefmoederlijk behandeld, maar heer Poelgeest vindt de Watervrijstaat van Alle Hosper 'echt een leuk plan'. Hoe reëel die dure plannen zijn die over de provinciegrenzen heengaan is nog de vraag. Wij willen geen leuk plan, maar een reëel leefbaar plan.
Er zal een gigantisch aantal bomen geveld worden als deze structuurvisie doorgang vindt. Met andere woorden, de hoofdgroenstructuur, de EHS, zal grondig aangetast worden en bestaat zo goed als niet meer. Als zoethoudertje spreekt van Poelgeest over een 'mogelijk aparte status voor bomen'. Eerst vernielen, dan 'mogelijk' weer opbouwen, dat is de politiek van vandaag, dat geldt voor flats maar ook voor groen. Zeker is alleen dat er veel groen zal verdwijnen.
Bovendien speelt Poelgeest de zwartepiet toe aan het stadsdeel dat over het groen en de bomen zou gaan. Maar hoe is dit eigenlijk allemaal geregeld? Als de stad 70.000 woningen wil bouwen in Amsterdam dan heeft dat tot gevolg dat tienduizenden bomen daarvoor geveld zullen worden. Dat is een aanslag op het milieu en de gezondheid van de bevolking. Ik vind het intriest dat van Poelgeest het groen zo te grabbel gooit voor een fantasie, een utopie over een Metropolitaan Amsterdam, en dat tegen de crisis in, tegen de milieu-eisen in, tegen de wensen van de inwoners in, tegen elk gezond verstand.
Op deze site kun je ook je mening over deze plannen. Maar echt meedenken is er niet bij.
Van Poelgeest heeft op de bijeenkomst een fout beeld geschetst. Terwijl hij beweerde dat de visie nog ter discussie staat, lees ik in een persbericht:
"Het college heeft nu ingestemd met het visiedeel van de structuurvisie. De verschillende toekomstbeelden in deze visie zullen verder worden uitgewerkt in een uitvoeringsstrategie. De uitvoering wordt in drie fases uitgewerkt: tot 2020, tot 2030 en tot 2040. Deze uitvoeringstrategie zal, samen met een uitvoeringsinstrumentarium in januari aan het college worden voorgelegd."