Het geval Vattenfall

vattenfall

Lars G. Josefsson, CEO van Vattenfall (en sinds kort ook eigenaar van Nuon) gaat op 60-jarige leeftijd met pensioen. Hij krijgt 57 miljoen kronen (bijna 6 miljoen euro) mee. Een aardig pensioentje. Crisis? Niet voor hem. Voor de burger wel.

In het Aftonbladet laat Jan Guillou (een van Zwedens bekendste schrijvers en journalisten) zijn licht schijnen over de kwestie privatisering van staatsbedrijven:

"Slechtere dienstverlening tegen hogere prijzen.

Vroeger waren de burgers eigenaars van een gemeenschappelijke electriciteitsproduktie. Dat leek een vanzelfsprekend idee. Wij hadden dus een lichting directeuren die honderdduizenden kronen verdienden per maand en een armzalige bonus kregen van zo'n miljoen. Maar nu zijn die activiteiten zover geprivatiseerd dat we drie grote bedrijven hebben in deze branche, met drie lichtingen directeuren die een miljoen per maand moeten hebben en 10 miljoen aan bonus. Dat noemen ze concurrentie en men beweert dat dit ten voordele is van de electriciteitsconsument.

Dat is helemaal niet zo. Drie lichtingen directeuren met tien keer hogere lonen vallen duurder uit dan één lichting directeuren. De prijs van electriciteit stijgt dus schrikbarend.
Deze winter besloten de directeuren om hun winsten op ongewoon brutale manier te verhogen (en daarmee hun bonussen). Ze sloten grote delen van de kernindustrie af toen de winter op z'n koudst was. De veroorzaakte schaarste aan electriciteit houdt vanzelfsprekend een geweldige prijsstijging in.

In een goede en rechtvaardige wereld zouden deze directeuren voor de rechter hebben moeten verschijnen voor hun bedrieglijke manier van handelen. Maar in onze wereld krijgen ze grotere bonussen, die wij allemaal moeten betalen via hun gemanipuleerde electriciteitsrekeningen.
Dit is niet alleen een grote verslechtering voor de burgers. Het spreekt vanzelf dat dure electriciteit duurder is dan goedkope electriciteit. Het is ook bedrog op ideologische grond, namelijk de voorwaarde dat elke vorm van privatisering van staatseigendommen ten gunste moet gaan van de burgers. Maar dat gebeurt aantoonbaar niet. Wat speelt is de haat die rechts koestert tegen elke vorm van staatsbedrijvigheid.
De Staatsspoorwegen kennen een gelijkaardige ontwikkeling.
De rechtse politici die deze sabotage van de welvaart organiseren weten goed genoeg dat dit een onpopulaire politiek is. Zij waarschuwden vóór de verkiezingen niet voor hun intenties."

Guillou zegt overigens ook dat het enige wat deze aanslag op de bevolking kan tegenhouden het verlies is van rechts bij de komende verkiezingen. Iets wat we in het hoofd moeten houden voor Nederland en onze verkiezingen. Job Cohen, zorg voor een goede linkse coalitie en geef de burger zijn/haar rechten terug.

Maar praktisch nu. Nuon heeft de voorbije jaren de consument een paar keer belazerd. Ze hebben toen een kleine aanpassing van hun tarieven ingevoerd. De directeurs werden in de watten (of moet ik zeggen 'vatten'?) gelegd. De stupide beslissing om de Amsterdamse aandelen Nuon aan Vattenfall te verkopen omdat Vattenfall zo'n groen bedrijf was, was gebaseerd op gebakken lucht. Hun belofte om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn is een lachertje. Met RWE en E.ON behoort Vattenfall tot de drie grootste CO2 uitstoters in Europa en dat zal alleen maar erger worden.

windenergie

DagensIndustri: "Vattenfall verhoogt zijn investeringen in fossiele energie met 72%. Tegelijk halveert het bedrijf zijn investeringen in windkracht." 

Z24: "De komende vijf jaar voorziet staatsbedrijf Vattenfall nieuwe uitgaven voor kolen- en gascentrales in Nederland, Duitsland en Polen, die volgens analisten de kooldioxide-uitstoot van het bedrijf met 30 procent vergroten.
Vattenfall halveert volgens Dagens Industrie tegelijkertijd de pot voor windenergie naar 2 miljard euro."

Z24: "Nuon vindt de regels van Brussel te log. Het energiebedrijf sluit daarom geen nieuwe contracten meer af met klanten in de Belgische hoofdstad."

DagensIndustri: "Vattenfalls inzet op de kerncentrales van Krümmel en Brunsbüttel in Duitsland heeft een verlies veroorzaakt voor de belastingbetaler van meer dan 1,5 miljard kronen."

Nuon is niet langer onder controle van Amsterdam. In Duitsland mocht Vattenfall een natuurgebied, Lakomaer Teiche, uitgraven.
Hoe het intussen met de plannen van Vattenfall staat om het hele electriciteitsnet van Zweden te verkopen om in de Britse kernenergie te kunnen investeren, weet ik niet. In elk geval verkochten ze hun electriciteitsnet in Duitsland.

Wat een geschuif, gesjoemel en gedonder. En bij al die verschuivingen gaan ook miljoenen aan bonussen mee. Van zekerheid van energievoorziening kun je in dit geval niet meer spreken. Wie zegt wat ze morgen weer uitvreten voor de heilige winst.

Mijn besluit om van Nuon over te stappen op een ander bedrijf staat vast. De maat is vol. Maar welk bedrijf? Het is niet makkelijk om een goede keuze te maken  in een geprivatiseerde maatschappij die voortdurend in verandering is. En de manier waarop sommige bedrijven colporteren is ronduit schandalig. Er is blijkbaar veel geld mee te verdienen.

© 2009