De toekomst van (o.a.) de Gaasperdammerweg en omgeving
De drukte op de weg in de regio Schiphol, Amsterdam en Almere neemt nog steeds toe. Sinds 2004 onderzoekt de overheid in een planstudie hoe de bereikbaarheid in dit gebied verbeterd kan worden. Eerst was er vele jaren het plan om hiervoor een tunnel A6-A9 aan te leggen. Deze zou deels ondergronds, maar ook bovengronds dwars door het gebied van de Vechtstreek, Naardermeer, Gein en bij ons De Hoge Dijk lopen. Massaal verzet van vele organisaties en bewoners uit de hele regio leidde uiteindelijk tot de beslissing de tunnel niet uit te voeren, maar voor andere oplossingen te kiezen. Vanuit Amsterdam Zuidoost bundelde Platform Gaasperdam tegen aanleg A6-A9 vanaf 2000 de tegenstand, als voortzetting van het verzet tegen eerdere plannen in de jaren ´80 en ´90 van de vorige eeuw. In de nieuwe voorstellen werd ervoor gekozen de bestaande verbinding via de Gaasperdammerweg te gebruiken, de weg te verbreden, maar ook te overkappen. Amsterdam bedacht hiervoor uiteindelijk de “Kameelvariant”. Daarmee wordt (een deel van) de geluidshinder en luchtvervuiling beperkt. Daarbij varieert de weg in hoogte en komt er uiteindelijk bovenop ruimte voor bijvoorbeeld aanleg van groen, sportvelden enz. Aan de randen van de overkappingen ontstaat ruimte voor nieuwe woningbouw.
De plannen hiervoor zijn inmiddels uitgewerkt en er zijn afspraken gemaakt met de betrokken gemeenten. Het kabinet moet er nu nog een definitief besluit over nemen. Dan kan de uitvoering tussen 2011 en 2017 plaatsvinden. Door de kabinetscrisis is de datum waarop dit besluit wordt genomen op dit moment nog niet bekend.
Rijkswaterstaat organiseert acht bijeenkomsten om de inhoud te presenteren van dit Ontwerp-tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Geïnteresseerden kunnen tijdens deze bijeenkomsten vragen stellen aan deskundigen van Rijkswaterstaat.
Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet de tracé/MER-procedure van de Tracéwet worden doorlopen. Het Ontwerp-tracébesluit (OTB) is de voorlaatste stap in deze procedure. In het OTB worden het ontwerp van de weg en de ruimtelijke inpassing formeel vastgelegd.
Rijkswaterstaat vindt het belangrijk bewoners en bedrijven in de omgeving zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het OTB, voordat men er formeel op kan reageren. Zo kan iedereen zich goed voorbereiden op de inspraak. (Die kan pas nadat het besluit is genomen beginnen
Onderdelen van het OTB
Het OTB weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere bestaat uit de volgende onderdelen:
• het aanpassen van circa 63 kilometer autosnelweg op deze locaties:
- de A9 tussen knooppunt Badhoevedorp en knooppunt Holendrecht
- de A9 Gaasperdammerweg
- de A10-Oost tussen knooppunt Amstel en knooppunt Watergraafsmeer
- de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Muiderberg
- de A6 tussen knooppunt Muiderberg en Almere-Buiten Oost
• de aanleg van twee tunnels op de A9 bij Amstelveen en de A9 Gaasperdammerweg
• de aanleg van een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal in een nieuw aan te leggen permanente wegomleiding (bypass) van de A1 naar de A9 Gaasperdammerweg
• de aanleg van een aquaduct in de A1 ter hoogte van Muiden
• de wijziging van vijf knooppunten
• het aanpassen van ongeveer honderd bruggen, viaducten en andere kunstwerken
Er zijn bijeenkomsten in alle betrokken gemeenten. Zoals Diemen, Amstelveen, Oost- Watergraafsmeer. (Gepubliceerd in diverse kranten). Zie voor meer informatie.
De bijeenkomst in Amsterdam Zuidoost vindt plaats op:
Iedereen is van harte welkom op een van de themabijeenkomsten. Om 19.00 uur gaat de zaal open en kan men een kijkje nemen op de informatiemarkt. Om 20.00 uur begint de presentatie.
Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.
Zie voor de relatie met de verschillende woningbouwplannen voor Zuidoost ook hier.