Het schrijverke

Maarten 't Hart is een schrijver naar mijn hart. Ik ben nu zijn Verlovingstijd aan het lezen. Een kostelijk boek. Met z'n humor is 't Hart zowat uniek in Nederland. Hier een fragmentje:

   'Libellen worden in de Bijbel niet genoemd,' zei Jouri
   'Glazenmakers dan?' vroeg ik.
   Weer zocht Jouri vergeefs in de drie delen.
 Ik herinner mij nog goed, dat ik, eenmaal weer thuis, na het avondeten verbouwereerd in onze eigen bijbel heb zitten bladeren. Repte het Woord inderdaad nergens over libellen en glazenmakers? Maar waarom niet? De Bijbel bestreek toch het 'gansche' leven? De Schrift raakte toch aan alles waar het op aankwam? Hadden libellen dan geen belang? Wat was er nu luisterrijker dan een poldersloot met glazenmakers boven krabbescheer? Toch zweeg God daarover in zijn Woord. Was de Schepper van zulke wondermooie schepsels als de houtpantserjuffer, de glassnijder, de viervlek, de donderbolk en de paardenbijter dan zo bescheiden? Ik begreep er niets van.
   Voor mij is nadien het Woord nooit meer hetzelfde geweest.

Dat verzuim is later door Guido Gezelle in zijn gedichten weer rechtgezet , zoals in Het Schrijverke
(Gyrinus natans)

gyrinus_natator

Het schrijverke, de draaikever of Gyrinus natator, bevindt zich meestal boven op het water waar hij draaiend en zigzaggend rondscharrelt. Het op water lopen zal wel bepalend zijn geweest voor Gezelle. Eigenlijk heb ik als kind altijd een ander diertje in gedachten gehad als schrijverke, namelijk deze:

gerris

Edoch dat is geen schrijverke, maar een schaatsenrijder (Gerris sp.), die ook zo over het water heen en weer schaatst. Hij is ook veel groter dan het schrijverke. Er zijn meer mensen die deze vergissing maken. Hier Will Ferdy die het gedicht zingt:

Hier nog meer beestjes om van te genieten.

Om nog even terug te komen op wat Maarten 't Hart schreef; het heeft mij altijd verbaasd en het verbaast mij nog steeds dat zo veel christenen zo weinig respect hebben voor de schepping zelf oftewel het Grote Boek van de Natuur. Als er dan toch een god bestaat zoals zij beweren, dan zouden zij toch het grootste respect moeten hebben voor zijn schepping, mens, dier en flora en de evolutie daarvan. Maar dat zie ik er bij Balkenende, Verhagen en De Hoop Scheffer niet inzitten. Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt men wel eens.

© 2009