Van concurrentie naar samenwerking

Elenor Ostrom kreeg in 2009 de Nobelprijs voor economie. Terwijl in de heersende economie de nadruk ligt op concurrentie, zoekt zij naar samenwerking. Concurrentie is destructief, samenwerking is positief. Nu toch het reëel existerende kapitalisme aan vervanging toe is omdat het concurrentiemodel nu overduidelijk zo destructief is dat het de basis van onze maatschappij - vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid - aan het vernielen is, bestudeert zij hoe samenwerking in mekaar zit.

AlterNet: "I have a new book coming out in May entitled Working Together, written with Amy Poteete and Marco Janssen. It is on collective actions in the commons. What we’re talking about is how people work together."

Ostrom heeft het over de 'commons', een woord dat zowel 'het volk' betekent, als 'gemeenschappelijke voorzieningen'. Het 'publieke domein' is een term die steeds breder wordt. Er bestaat op het internet een gigantische gemeenschap van mensen die samenwerken en mekaars werk, producten, creaties gebruiken en verder ontwikkelen. Er zijn ontzettend veel gratis programma's te vinden op het internet. Zo heb je bijvoorbeeld Gimp dat hetzelfde doet als het dure Photoshop. De Creative Commons gemeenschap is bekend genoeg. De commons zijn in opmars.

creative commons

CC: "We work to increase the amount of creativity (cultural, educational, and scientific content) in “the commons” — the body of work that is available to the public for free and legal sharing, use, repurposing, and remixing.

Our tools give everyone from individual creators to large companies and institutions a simple, standardized way to grant copyright permissions to their creative work. The Creative Commons licenses enable people to easily change their copyright terms from the default of “all rights reserved” to “some rights reserved”."

George PapandreouIt's Speculators vs. Democracy

"Greece may be doing all the right things to revive our economy, but not everyone may want us to succeed.

To succeed, the international community needs to address the threat of speculation and ill-regulated markets — a threat that imperils not only Greece but the entire global economy.

I see that threat every day as we manage this crisis, for the immediate problem we face is not dealing with the recession, but in servicing our debt.

Despite the deep reforms we are making, traders and speculators have forced interest rates on Greek bonds to record highs. Many believe there have been malicious rumours, endlessly repeated and tactically amplified, that have been used to manipulate normal market terms for our bonds.
Partly as a result, Greece currently has to borrow at rates almost twice as high as other EU countries."

Zo zit het heersende kapitalisme inderdaad in mekaar, het is een gevecht van een machtige minderheid tegen de meerderheid. De slachtoffers zijn niet langer alleen particuliere ondernemingen, maar ook landen inclusief hun hele bevolking. Dat dit niet langer getolereerd kan worden is duidelijk. Het is een gevecht tussen de belangen van een kleine minderheid tegen de belangen van de grote meerderheid. Het is een gevecht van speculanten, van catastrofe-kapitalisten tegen de democratie. De ellende van de een is een bron van winst voor de ander.

Een kleine minderheid zet de kapitaalmarkt naar zijn hand. Het creëren van schulden is een bron van winst. De derde wereld wordt uitgebuit met schandalige rentes die ze moeten afbetalen. In het Westen ligt het enigszins anders. In de loop van de geschiedenis zien we een aantal schuldpieken. Daarna zakt de nationale schuld als percentage van het  bbp (bruto binnenlands product) weer tot normale proporties. Dat er tegenwoordig gigantisch veel geld uitgegeven wordt aan oorlogen mag duidelijk zijn. Om maar de recentste op te noemen: Joegoslavië, Irak, Afghanistan. Dat veroorzaakte in de VS een reuzenschuld.

us-debt-to-gdp

BusinessInsider: "Here's one of the only economic charts that really matters: Total U.S. debt to GDP (from John Mauldin).
This chart shows the trend from the end of the Civil War until now. 

What has fueled the rapid GDP [bruto binnenlands product] growth of the past 25 years has been the borrowing binge that began in the early 1980s (it's easy to spend and produce more when you borrow more).  It's unlikely that debt-to-GDP can increase forever, especially from this level.  So that particularly GDP driver is going away."

De schuldenindustrie heeft een grote groei in het bbp opgeleverd, maar het is een bubbel gebleken omdat er niet eerlijk gespeeld werd. Toch moeten we ons niet blindstaren op cijfers; een crisis en stagnatie van de groei is niet het gevolg van uit de hand lopende schulden, maar de schuld groeit uit tot een probleem als de economie minder groeit.

Paul Krugman: "What I think I’m seeing, although I haven’t tested this carefully, is that the causal relationship largely runs from growth to debt rather than the other way around. That is, it’s not so much that bad things happen to growth when debt is high, it’s that bad things happen to debt when growth is low.

This is definitely the case for the United States: the only period when debt was over 90 percent of GDP was in the early postwar years, when real GDP was falling, not because of debt problems, but because wartime mobilization was winding down and Rosie the Riveter was becoming a suburban housewife. It’s also clearly true for Japan, where debt rose after growth slowed sharply in the 1990s. And European debt levels didn’t get high until after Eurosclerosis set in."

Belgiumdebt

De schuld in België bijvoorbeeld was het hoogst tijdens de wereldoorlogen, 14-18 en 40-45. De huidige groei in schulden is veroorzaakt door het ontstaan van een schuldenindustrie, het kunstmatig creëren van schulden om op deze manier winst te maken. Een aantal banken, verstrekkers van leningen en ontwikkelaars van derivaten, scheppen een zo groot mogelijke schuldenberg omdat daar hun winsten uit komen. Met andere woorden, zij hebben deze situatie geschapen. Op het moment dat de economie minder groeit ten gevolge van hun oneerlijke machinaties en het bbp dus zakt zal de totale schuld als % van het bbp toenemen. Dus als de economie het minder goed doet, zal de waarde van de schulden toenemen; leeft de economie weer op dan daalt de waarde van de schulden als percentage van het bbp. Het maken van schulden, vooral door regeringen, heeft dus niet de crisis veroorzaakt, maar de crisis heeft de hogere schulden veroorzaakt (en dat komt sommige banken dus goed uit). Als regeringen gaan bezuinigen dan maken zij de economie alleen maar zwakker, met als gevolg dat de schulden toenemen en de crisis erger wordt.

Dus: bezuinigen in deze tijd is het slechtste wat we kunnen doen. Wat wel zinvol is, is het stoppen met geld verspillen, het onverantwoord schulden maken, aan oorlogen en wapentuig. Dat geld kan in de economie geïnvesteerd worden, zodat de crisis na verloop van tijd vanzelf oplost. En het is ook noodzakelijk om saboteurs van onze economie, de criminele banken die zelfs landen durven aan te vallen, hun destructieve werk onmogelijk te maken. Het gaat erom het belang van de meerderheid, de bevolking, boven dat van een paar graaiende banksters te stellen. De commons, daar gaat het om. De nieuwe economie zal draaien om de commons, het welzijn van de bevolking.

© 2009