Inspraak in de Republiek

Wat bestuur betreft is er eigenlijk weinig in de Nederlanden veranderd sinds de gouden eeuw. De VOC-mentaliteit tiert nog welig. Godsdiensttwisten krijgen een nieuw elan. Alles lijkt goed geregeld. Maar de macht ligt nog steeds bij het geld en de regenten. Dat vond Desiderius Erasmus Roterodamus ook al.

gouden eeuwGouden Eeuw - Maarten Prak: "In sommige steden bestonden inspraakorganen. Waar die niet direct voorhanden waren, zoals in Utrecht in 1610, deed men graag een beroep op oude tradities, waaruit moest blijken dat die inspraak vroeger wel had bestaan en hoognodig weer tot leven moest worden gewekt. Of anders herinnerde men de regenten eraan dat zij hun gezag ontleenden aan het feit dat zij de burgerij vertegenwoordigden, en dus ook moesten luisteren naar wat die burgerij te vertellen had.
Daarbij gebruikten de burgers ook de macht van het woord. Geen oproer kon zonder een pamflet waarin de klachten uiteen werden gezet en gerechtvaardigd. Deze vaak korte, maar soms ook zeer uitvoerige en goed gedocumenteerde verhandelingen, waren voor een paar stuivers te koop."

Alleen is nu de ganzeveer ingeruild voor de iMac of de pc.

"Tegenwoordig is de hang naar bezit zo opgedreven dat er niets is in de natuur, heilig of profaan, waaruit geen profijt getrokken kan worden."
Erasmus

© 2009