Lees het Parool

Vandaag had het Parool weer een interessant nummer. Een bijzonder goed opiniestuk – al zeg ik het zelf  ;^) – werd geplaatst als reactie op het opiniestuk van Sjoerd Wynia, samen met Sander Groet organisator van Amsterdam Open Air. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad voor het zover was. Zie ook de commentaren bij het stuk van Sjoerd. Het is toch leuk om mijn weblogpost eens te vergelijken met het stuk dat in het Parool verscheen. Soms is het goed om een eigen weblog te hebben, recht voor z'n raap, recht zo die gaat! En ik heb filmpjes op mijn weblog; ook niet mis. Het Parool heeft vandaag ook een stelling hierover waar nog voor gestemd kan worden.

shot_2364

Ook vandaag was er in het stadsdeelkantoor een vragenbijeenkomst over evenementen in het Gaasperpark, met vertegenwoordigers van het stadsdeel, geluidsspecialist, vergunningen, Groengebied Amstelland en vier mensen van Amsterdam Open Air, plus de organisator van GaasperPleasure en Lars Vreugdenhil van de mud run en een aantal omwonenden, voornamelijk uit Nellestein, die de volle laag krijgen tijdens Amsterdam Open Air. Misschien begint er toch iets te dagen bij sommige ambtenaren, maar het blijft vechten tegen de bierkaai.

Bijzonder stuitend vond ik de reactie van Groengebied Amstelland over de kwestie van de mud run en de overtreding van de Keur van Hoogheemraadschap Amstel, Vecht en Gooi en de Flora- en faunawet die verbieden dat oevers, rietkragen, beplanting of beschermingsmaterialen vernield worden. GGA stelde brutaal dat als men ervan had geweten men gewoon een ontheffing of vergunning had aangevraagd en zelf het riet had gemaaid. Dat is nogal wat. In de eerste plaats geeft men daarmee toe dat men niet eens de moeite heeft genomen om na te gaan wat er precies ging gebeuren, en ten tweede gaat men ervan uit dat er altijd een mogelijkheid is om aan de wet te ontsnappen en dat het zelfs niet nodig is om te voldoen aan de wettelijke voorschriften die vereisen dat een ontheffing of vergunning eerst verleend moet worden.

De mogelijkheid dat een vergunning geweigerd zou kunnen worden komt bij GGA niet op. Leven we dan toch in Verwegistan? Is het beleid van GGA dan toch geen natuurbeheer meer maar gewoon en puur evenementen-exploitatie? Is dit zo van hogerhand verordoneerd? Dat kan alleen in het geval we niet meer in een democratie leven, en dat regenten het bestuur van dit land weer in handen genomen hebben. Dan komt de ongenadige arrogantie van de macht tot uiting. GGA hoort een democratisch recreatieschap te zijn. De discussie voor een nieuwe soort beleid is nog niet gevoerd, toch neemt men al een niet mis te verstaan voorschot op de besluitvorming. Bijzonder stuitend! Over een maand is er een discussie hierover in een Statencommissie van de Provincie Noord-Holland.

GGA gaf verder toe dat het hele gebied rond de Gaasperplas tot de EHS behoorde. Wat aangeeft dat men lak heeft aan de ecologische waarde van dit gebied. In Nederland worden dus met veel moeite en democratische inspraak wetten en regels opgesteld, waarna die met gezwinde vlotheid weer van tafel geveegd kunnen worden. En ondertussen maar zeuren over die verschrikkelijke landen ver weg waar totale wetteloosheid zou heersen. Mijn indruk is dat we inderdaad te maken hebben met een paar regenten die dit beleid doordrukken en lak hebben aan wetten en regels. Indien dit van hogerhand niet aangepakt wordt dan regeert de wetteloosheid en dan hoeven we ook niet meer te gaan stemmen.

Stadsdeel Zuidoost heeft ook een evenementenfonds, hoorde ik op deze bijeenkomst. Daarmee worden evenementen gesubsidieerd. Een vreemde zaak. Als mensen tegenwoordig al zichzelf moeten bedruipen en steeds minder aanspraak kunnen maken op subsidies, waarom zouden dan commerciële ondernemingen wel gesubsidieerd moeten worden? Het is duidelijk dat de huidige regering er niet meer is voor het volk, maar voor de commercie. Bovendien is subsidieverlening voor evenementen in het EHS-gebied van GGA eigenlijk toch een vestzak broekzak transactie. GGA zou zogezegd moeten kunnen voorzien in eigen inkomsten, het beroemde beleid van 'behoud door ontwikkeling', maar krijgt dan allerlei evenementen toegestopt (die ook goedkoper of zonder subsidie in buurthuizen plaats hadden kunnen vinden) zodat de omzet van Recreatie Noord-Holland N.V. stijgt. Het stadsdeel subsidieert fors het evenement Film aan de Gaasperplas, als gratis promotie voor GGA. Op deze manier zal GGA nooit zelfstandig zijn broek kunnen ophouden. Geld voor onderhoud, schoonmaak en handhaving is er nauwelijks. Waar worden de 1o miljoen voor het groen dan aan besteed? Dit evenementenbeleid deugt van geen kanten.

Veel verder zijn we niet opgeschoten. Amsterdam Open Air wil geen enkele toegeving doen. Ook daar merken we een weerzinwekkende arrogantie, de arrogantie van het geld. Het grootste probleem dat door omwonenden gemeld wordt is nog steeds de geluidsoverlast. Op dit weblog heb ik al vaker geschreven over geluid en vooral de bassen, sub-bass, de zeer lage frequenties die heel vervelende trillingen veroorzaken. Daar moet echt eens iets aan gedaan worden. Maar zolang de regenten en het geld regeren zal daar niet veel van terecht komen.

© 2009