In Rusland vallen het milieu en de natuur onder het ministerie van natuurlijke grondstoffen. Maar het kan nog een graadje erger. In Nederland valt natuur onder economische zaken. Mevrouw Dijksma zal dan wel niet als dikke dame bovenop een kleine shetland pony gaan zitten, maar de manier waarop zij de natuur mishandelt is veel erger. Het enige 'natuurlijke' aan mevr. Dijksma is dat ze net als de vogels twittert, alleen anders gebekt.
Klik voor vergroting
Eerst even wat satire:
Vogelbescherming gaat scheefwonen aanpakken: Chris-Jan van der Heijden, woordvoerder van de Vogelbescherming Nederland noemt de vogelhuisjesmarkt ‘volledig verziekt’. Van der Heijden: ‘Doordat de consument het hogere segment jarenlang heeft verwaarloosd, is daar veel te weinig aanbod. Daar betaalt de huismus de prijs voor.’ Hij roept op tot de aanschaf van grotere nestkasten om de doorstroming te bevorderen.
Daarnaast pleit van der Heijden voor het gebruik van huurcontracten die maximaal drie jaar geldig zijn. Vogels boven 15 cm spanwijdte jaar kunnen slechts voor een beperkte tijd terecht in bepaalde huisjes en moeten daarna doorstromen.
Redacteur van De Speld Dirk-Jan Hoek maakte onlangs de graphic novel ‘Mao’s mussen’. Als Mao in 1958 het bevel geeft om de mussen uit te roeien omdat ze de oogst opeten, bedenkt leraar en vogelliefhebber Dong Tjong een plan om ze te redden. Daarmee brengt zichzelf en zijn vrouw in groot gevaar. In het boek wordt een prachtig beeld geschetst van het communistische China en een zwarte bladzijde in de recente geschiedenis van dit land. Het Parool over Mao’s Mussen: ‘Sterk is Dirk-Jan Hoek vooral als verhalenverteller. Een stripmaker om in de gaten te houden.’ Bestel het boek hier op bol.com."
Dieren zijn slecht af bij Sharon Dijksma: "Voor wie zich met dierenzaken bezighoudt begint het zo langzamerhand duidelijk te worden dat overheden geen enkel respect meer schijnen te hebben voor gerechtelijke uitspraken en verdragen. De uitkomst, dieren schieten of op andere manieren verdelgen, staat al bij voorbaat vast. Als een verdrag of een rechterlijke uitspraak dit mogelijk maakt worden alle bezwaren met dit argument weggewuifd. Maar o wee als de uitspraak of het verdrag een enkele keer gunstig uitvalt voor het dier in kwestie! Dan worden er allerlei sluipwegen bewandeld om toch maar onder de regelgeving uit te komen. Sharon Dijksma, de PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken, maakt het de laatste tijd wel erg bont. Bij een partij als CDA of VVD is dat te verwachten, maar dat een staatssecretaris ter linkerzijde zich ook schuldig maakt aan dit soort praktijken vervult ons steeds weer met afschuw en ongeloof.
Voorbeeld 1: de huiskraaien in Hoek van Holland
Voorbeeld 2: nachtelijke jacht met behulp van geluidsdempers en kunstlicht
Voorbeeld 3: afschieten van huiskatten
Voorbeelden 4, 5 enzovoort, enzovoort:
De lijst is nog langer: Dijksma wil de geboortekrik bij koeien toestaan en ze geeft ruim baan aan megastallen. In plaats van een witte lijst voor te houden huisdieren werkt ze liever met zwarte lijsten. Minder effectief en moeilijker te controleren. Dierenleed heeft voor Dijksma kennelijk geen enkele prioriteit."
Enzovoort ...
In de natuurvisie van Dijksma domineert de economie: "Dijksma wil de natuur vooral met de samenleving verbinden, en als onlosmakelijk onderdeel zien van duurzame economische ontwikkelingen. Ze wenst natuur als het ware te 'vervlechten' met andere functies, die elkaar zo elkaar weer kunnen versterken.
Hoewel Dijksma erkent dat de natuur in Nederland nog steeds áchteruitgaat, ondanks alle kostbare maatregelen die genomen zijn, stelt ze dat er juist mínder focus nodig is om specifieke bedreigde plantjes en dieren te behouden. Ze wil af van vitrine-natuur, en werken aan robuuste netwerken die tegen een stootje kunnen. Zo wordt het natuurbeleid in haar woorden 'bevrijd' van overbodige detaillering en kan het meer 'ontspannen samengaan met economische ontwikkelingen'.
Met andere woorden: natuurbeschermers moeten niet te kinderachtig doen.
De staatssecretaris houdt vervolgens een pleidooi voor meer vrijheid voor ondernemers. Economische activiteiten moeten wat haar betreft 'natuurinclusief' worden. Bedrijven kunnen meer van de eigenschappen van natuur gebruik maken om beter en goedkoper te werken. En door met voorzorg te werken kunnen ze schade aan natuur verminderen. Dat begrip proeft vrijblijvend.
Een goede omgang met natuur is volgens Dijksma niet een plicht die door de autoriteiten wordt opgelegd, maar meer een kwestie van welbegrepen eigenbelang. De ervaringen met deregulering laten het tegengestelde zien. Bedrijven worden door minder regels zelden milieuvriendelijker."
Van Gerven: economie hoort niet centraal in natuurbeleid: "Het natuurbeleid van staatssecretaris Dijksma is zo zacht als een pakje boter en biedt vrij spel voor economische belangen. Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op de natuurvisie die Dijksma presenteerde. 'De natuur moet ruimte bieden aan de economie, dat is alles waar ze oog voor heeft.'"
Dijksma: een chimpansee met een schilderskwast: "Dat natuurbescherming tegenwoordig onder het Ministerie van Economische Zaken valt is natuurlijk sowieso al totaal van de pot gerukt, want het enige dat economie en natuur met elkaar te maken hebben is dat de economie er keer op keer voor zorgt dat we minder natuur overhouden. Dat er dan ook nog zo’n nitwit als Sharon Dijksma het staatssecretariaat over voert maakt het allemaal nog beroerder. Dijksma, wier belangrijkste wapenfeit tot nu toe met betrekking tot de natuur de uitroeiïng van de Hoekse Huiskraaien is, heeft nu een heuse visie op de natuur mogen ontwikkelen. Dan denk je als natuurliefhebber bij voorbaat al, mijn god, mijn god, waarom heeft gij mij verlaten. Dijksma een visie op de natuur laten ontwikkelen is zoiets als een chimpansee een kwast en een schilderspalet geven en tegen het beest zeggen, nou joh, maak jij eens een mooi schilderijtje.
Maar om als overheid via een zogenaamde ‘natuurvisie’ voornamelijk ruim baan te maken voor de economie en dan tegen de burger te zeggen dat hij voor zijn natuurbeleving op zijn groene dak of in zijn achtertuin terecht kan, daar heb ik nauwelijks woorden voor."
Boer als natuurvernietiger: "Terwijl vossen, kraaien en andere wilde dieren ongenadig vervolgd worden omdat ze een gevaar zouden zijn voor weidevogels, vormen sommige agrariërs de echte vijand.
Het lijkt erop neer te komen dat de boer, als hij niet mee wil werken aan natuurprojecten, blijkbaar ongestraft een massakuikenmoord kan begaan op zijn eigen land, terwijl wij, burgers naast de buitenlui, overal steeds meer honden aangelijnd moeten gaan houden om dieren niet te verstoren, je een boete krijgt als je van (bos)paden afgaat, enzovoort."
Raad van State gebruikt wetgeving als ‘wegwerpartikel’: "Het kabinet laat zich te vaak leiden door budgettaire overwegingen bij het maken van wetgeving, waarschuwt de Raad van State (RvS). Ingrijpende voorstellen worden gedaan, omdat de cijfers gunstig uitpakken, zonder degelijke onderbouwing, aldus de onafhankelijke adviseur."
Ook de natuur is voor de huidige regering een gebruiksartikel, soms zelfs een wegwerpartikel. De handhaving van de Flora- en Faunawet is belabberd. Broedende vogels worden verstoord door talrijke festivals in groengebieden. Het milieu in Nederland voldoet nog steeds niet aan de Europese normen. Veel verbetering is niet te verwachten.
Op lokaal niveau, de stad Amsterdam en vooral stadsdeel Zuidoost, is wetteloosheid de norm geworden. We zullen zien hoe de stad Amsterdam en de Bestuurscommissie Zuidoost omgaan met de uitspraak van de rechters die stelden dat het Amsterdam Open Air festival in strijd is met het bestemmingsplan. Het ziet ernaar uit dat Amsterdam de uitspraak van de rechters zal negeren. Dat zou een schrijnende aantasting zijn van de rechtsorde. Een bestuur dat zelf de wet en rechterlijke uitspraken negeert, kan moeilijk van de burgers verwachten dat ze zich wel aan de wet houden. Geleidelijk glijdt dit land af naar een oligarchie, een bestuur door regenten, waarin de commercie, in dit geval de evenementen-(en andere)oligarchen het voor het zeggen hebben. Wij houden u op de hoogte. Daar zit nog een zeer sterk verhaal in.