Het dringt nog steeds niet tot onze bestuurders door, maar de natuur is op zichzelf al zonder dat je daar iets aan doet zeer gunstig voor de gezondheid van de mens, voor een leefbaar milieu. Toch wordt nog overal de natuur aangetast voor direct geldelijk gewin. Onze steden zijn of worden in toenemende mate onleefbaar door luchtvervuiling. Amsterdam is daarop geen uitzondering. De toestroom van allochtonen helpt jammer genoeg niet veel, vaak komen ze uit landen waar de natuur nog veel meer het stiefkind is dan in Nederland. De jacht naar een luxueus bestaan mag de zorg voor ons milieu niet overschaduwen. Het groen is noodzakelijk voor een gezonde samenleving. Alleen al de aanwezigheid van natuurgebieden in en rond steden zorgt voor aanzienlijk minder zieken en dus ook minder ziektekosten. Exploitatie van natuurgebieden om er geld mee te verdienen vernietigt dit potentieel.
Nog steeds wordt de natuur gezien als een bedreiging voor de mens en daarmee wordt niet de klimaatverandering bedoeld die we zelf veroorzaken, maar de aanwezigheid van groen, of op zijn minst ziet men natuur als iets dat uitgebuit moet worden. Het stadsleven maakt ons ziek. Diegenen die hun tegeltuin regelmatig schrobben met chemische middelen zijn de grootste milieuvervuilers; dat is zelfs schadelijk voor hun eigen kinderen. En altijd maar zeuren over de vermeende 'schade' die katjes en bladeren toebrengen aan auto's, over de gevaren van wilde dieren. Maar het grootste gevaar voor deze wereld is nog steeds de mens, met name de neoliberale mens. Als deze geldwolven eenmaal gevestigd zijn, kom je er niet meer vanaf. Maar Nederland maakt zich nu al zorgen over de eerste dierlijke wolf die mogelijk in Nederland zou kunnen verschijnen. De eerste is namelijk al gesignaleerd bij Hamburg! Neêrland let op U Saeck!
Klik voor video
"Het stadsleven maakt ons ook ziek."
VPRO-Labyrint: "Ravotten in de natuur is goed voor de gezondheid. Volgens onderzoek van de Finse ecoloog Ilkka Hanski hebben kinderen die opgegroeid zijn in een omgeving met een hoge biodiversiteit op latere leeftijd minder last van allergieën.
De natuur zou dus wel eens essentieel kunnen zijn voor onze afweer. De overheid stelt vanaf dit jaar vierhonderd miljoen euro beschikbaar voor de Nederlandse natuur."
Kennislink: "De tsunami heeft ook de natuur in Thailand beschadigd. Zo is 300 hectare mangrovebos en 5 procent van het zeegras verdwenen. Vele bomen en planten langs de kust hebben het zoute water niet overleefd. Ook het koraal is beschadigd. Toch is die schade niet ernstig. De natuur heeft de kracht om zich te herstellen. Verontreiniging door toedoen van mensen en hun aanwezigheid zijn een veel grotere bedreiging.
Volgens Songpol van het Wereld Natuurfonds hebben veel lokale vissers en boeren bij het park Had Tay meer belangstelling voor de natuur gekregen, omdat ze beschermd werden door de mangrove- en strandbossen toen de tsunami toesloeg. Dat bewustzijn gebruiken de natuurorganisaties nu om projecten op te zetten waarbij ze de levensomstandigheden van de mensen willen verbeteren en de natuur beter beschermen. Zo kan een visser toeristen meenemen op zijn boot. De man verdient met die vorm van ecotoerisme meer geld en zal vervolgens beter met de natuur omspringen. Verder geven de natuurorganisaties kleine bijdragen voor het verwerken van afval en allerlei andere manieren om het fantastische leven in zee en aan de kust te behouden."
Kennislink: "De verwoestende tsunami van Tweede Kerstdag 2004 maakte onder meer in Sri Lanka zeer veel slachtoffers. Het hadden er veel minder kunnen zijn als de koraalriffen nog in goede staat waren geweest. Deze zijn ter plaatse jarenlang op grote schaal geplunderd.
In 1992 bereikte een tsunami de kust van Nicaragua, die werd beschermd door een goed ontwikkeld koraalrif. Op het strand ter plaatse bleven zelfs de strandparasollen staan. Op één plaats was echter een doorgang voor boten door het rif gemaakt; daar kon de tsunami tot een kilometer ver landinwaarts zijn verwoestende werking uitoefenen."