Ook in onze supermarkten te koop
De voorbije dagen kwam Natuurbericht met een paar artikeltjes over bijen en de bijensterfte, beide afkomstig van de universiteit van Wageningen. Wageningen heeft financiële banden met Bayer, de producent van landbouwgif. Daarom manipuleren zij gegevens en beïnvloeden zij de publieke opinie ten gunste van Bayer.
Bijensterfte niet door verontreiniging met zware metalen: "Er wordt, voor zover mij bekend, niet actief onderzoek gedaan naar de relatie bijensterfte en milieuverontreinigingen met zware metalen, omdat er tot nu toe nog geen aanwijzingen dat deze een rol spelen bij de bijensterfte."
Zwak, erg zwak, en misleidend. Die aanwijzingen zijn er wel degelijk, zelfs studies hierover. Maar het is vooral de kop van het artikel dat de boodschap over moet brengen. Met geen woord wordt er gesproken over neonicotinoïden en fipronil.
Efsa: "Neonicotinoids are a class of insecticides with a common mode of action that affects the central nervous system of insects, causing paralysis and death. A number of recent studies have suggested that exposure to neonicotinoids at sub-lethal doses can have significant negative effects on bee health and bee colonies."
Genoeg voedsel compenseert effect varroamijt op jonge bij niet: "De varroamijt en gebrek aan voeding staan bovenaan de lijst van oorzaken voor bijensterfte. Nieuw onderzoek laat zien dat beide factoren ook grote invloed hebben op de groei van jonge bijen, maar ook dat voldoende voeding de negatieve effecten van de varroamijt niet kan compenseren.
In een experiment is onderzocht wat het effect is van de beschikbaarheid van stuifmeel op de groei en het eiwitgehalte van jonge bijen die uitliepen met of zonder varroamijtbesmetting tijdens het verpoppen.
Het experiment wees uit dat zowel een varroamijtbesmetting als een gereduceerde beschikbaarheid van stuifmeel de groei en eiwitopbouw van de jonge bijen beperkt. De beschikbaarheid van veel stuifmeel zorgde na één week eten niet voor compensatie van de negatieve effecten van de varroamijt op groei en eiwitopbouw. De varroamijt en gebrek aan voeding staan ver bovenaan de lijst van aan bijensterfte gerelateerde factoren."
Weer zo'n dubieus bericht, waarin de landbouwgiffen niet genoemd worden, maar wel gesuggereerd wordt dat die niet verantwoordelijk zouden zijn voor het gebrek aan stuifmeelvoeding door de schadelijk invloed van pesticiden op het oriënteringsvermogen van bijen. De pesticiden tasten het oriënteringsvermogen van bijen aan waardoor ze de bloemen met het noodzakelijke stuifmeel niet meer vinden in hun omgeving. Bayer heeft zelf experimenten gedaan met bijen in kassen waarbij ze constateerden dat bijen de bloemen wel vonden en dat er dus niets mis zou zijn met hun oriënteringsvermogen. Maar bijen die zijn aangetast door pesticiden en hun oriënteringsvermogen volledig kwijt zijn, zullen vanzelfsprekend in een kas met beperkte ruimte altijd nog de bloemen vinden, door toeval en wat rond te vliegen in een kleine ruimte. Maar diezelfde bijen met door pesticiden aangetast oriënteringsvermogen die buiten in de natuur rondvliegen zijn niet meer in staat om het nodige stuifmeel te verzamelen en gaan dus dood. Dat de varroamijt verzwakte bijen nog eerder de dood indrijft is een feit, maar is daarom nog niet de eerste doodsoorzaak. Een zieke bij sterft dan niet van honger maar van gebreksziektes en parasieten die hem nog verder slopen. Dat opname van voldoende stuifmeel de mijten dan niet meer kan verwijderen, is logisch – het is tenslotte geen medicijn – maar geen reden om aan te nemen dat gebrek aan stuifmeel door aantasting van het oriënteringsvermogen van bijen niet de hoofdoorzaak is van de bijensterfte.
Op mijn verbazing over beide artikelen reageerde een Dr. Ir. verbonden aan Natuurbericht en de universiteit van Wageningen als volgt:
"Het blijft inderdaad echter vreemd dat er niets over neonicotinoïden gezegd wordt. We hebben de betrokken onderzoekers er naar gevraagd maar over dat onderwerp wilden ze niets toevoegen.
De berichten die op Natuurbericht.nl verschijnen worden geschreven op titel van de personen en organisaties die bij de berichten vermeld staan. Als eindredactie dragen we daar geen verantwoordelijkheid voor aangezien we over het algemeen niet de berichten op inhoud kunnen controleren. We missen uiteraard de expertise op alle velden die aan bod komen op de site. Door alleen berichten van bij ons goed bekende natuurorganisaties en kennisinstellingen te plaatsen realiseren we een goede kwaliteit van de berichtgeving. We verwachten dat de lezers zelf ook kritisch naar de berichtgeving over deze onderwerpen blijven kijken. De bij Natuurbericht betrokken organisaties doen dat in ieder geval ook. Dit soort berichten dragen ook weer bij aan de discussie.
Wij werken zelf ook bij de WUR maar bij een volledig andere groep en zijn inhoudelijk in het geheel niet betrokken bij het bijenonderzoek. We vinden het net als jij belangrijk dat de laatste informatie over deze stoffen naar buiten gebracht wordt en maken ons ook zorgen over deze stoffen.
Zelf zullen we op korte termijn de resultaten van nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten naar neonicotinoïden verwerken in een natuurbericht."
Ondertussen is Roundup nog steeds overal te koop.