Onzekerheid blijft

home_anim

O&S: "Een jaar geleden werden de gevolgen van de kredietcrisis in Nederland merkbaar. In de cijfers over de woningmarkt werden de effecten in november 2008 goed zichtbaar toen er veel minder woningen werden verkocht.
Het aantal verkochte bestaande woningen bereikte met 409 verkochte woningen in februari 2009 een voorlopig dieptepunt. De gemiddelde verkoopprijs van de bestaande woningen is eveneens gedaald en ligt nu 8,5% lager dan een jaar geleden.
Op dit moment zijn er nog geen overtuigende tekenen van stabilisatie of verbetering en de rust op de woningmarkt is nog niet teruggekeerd."

Amsterdam: "Burgemeester Cohen en wethouder Vos nemen deel aan de Klimaattop in Kopenhagen. Wethouder Vos reist op verzoek van VROM mee in de trein naar Kopenhagen op 12 december. Burgemeester Cohen gaat op 15 december naar de Climate Summit of Mayors waaraan meer dan zestig burgemeesters van grote steden uit de hele wereld meedoen."

Marijke Vos kan beginnen met de bouwplannen van stadsdeel Zuidoost een halt toe te roepen en daarmee het milieu hier veilig te stellen. Du moment dat er nog zo'n twintigduizend bomen gekapt zijn in Zuidoost is het vechten tegen de bierkaai en zal Amsterdam nog milieuvervuilender worden. Dat is niet goed voor handel en toerisme, en ook niet voor de bewoners en hun gezondheid. Nu is het nog mogelijk maatregelen te nemen en het groen in Zuidoost te behouden. De woningmarkt is toch waardeloos op dit moment. Daar is geen eer mee te behalen. Dure woningen verkopen niet.

2984g1
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen en gemiddelde koopsom
Duurdere koopwoningen minder in trek

Parool: "Nederland staat een periode van zeer beperkte economische groei te wachten. Overheden, banken en pensioenfondsen zullen alle zeilen moeten bijzetten om groei überhaupt mogelijk te maken. Die boodschap komt van De Nederlandsche Bank (DNB), die gisteren met groeiramingen voor de komende twee jaar naar buiten kwam.

De groei voor de komende jaren hangt onder meer af van het herstel van de buffers waar met name overheden een beroep op hebben gedaan. Zij kwamen tijdens de crisis met miljarden over de brug om de financiële sector en de economie te ondersteunen. De forse ingrepen hebben een positief effect gehad, want de economie begint zich nu overal te herstellen. Van een duurzaam herstel is echter nog lang geen sprake, want de steunmaatregelen waren tenslotte tijdelijk.

Overheden staan nu voor de taak hun buffers weer aan te vullen, zei Hoogduin. 'Gebeurt dat niet, dan krijgt de economie de tik later. Er komt een moment dat je terug moet.'
Voor de Nederlandse overheid betekent dit flink bezuinigen, zoals het kabinet ook heeft afgesproken. Het begrotingstekort ligt eind 2011 op 6 procent. Het tekort moet van de Europese Commissie in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent.

Ook de consumenten moeten een bijdrage gaan leveren aan de groei. Nu doen ze het zuinig aan, onder meer uit angst werkloos te raken."

Hoezo hangt de groei af van het herstel van de buffers? Verwacht men dan in de toekomst een verder beroep op deze buffers? Denkt men de buffers opnieuw te zullen moeten aanspreken? Ik denk het wel. Het feit dat de banken niet scheutig zijn om kredieten te verlenen toont aan dat ze geen vertrouwen hebben in de economie, ook niet in de andere banken of hun eigen bank. Zij kunnen het weten, zij waren de oorzaak van de crisis en kennen zichzelf. Dus de burger zal wel moeten betalen. Er komen bezuinigingen aan. En ook lastenverzwaringen (meervoud!) voor de burger.
De consument levert al een zeer flinke bijdrage door de verhoging van de kosten/prijzen van ziekenzorg, energie, gemeentebelastingen, de aantasting van pensioenen, etc. die zijn aangekondigd voor volgend jaar en nu wordt van de consument nog verwacht dat hij/zij meer gaat uitgeven. Daarvoor zal op z'n minst de koopkracht gelijk moeten blijven of omhoog gaan. Wordt die koopkracht aangetast dan gaat het steeds verder naar beneden met onze economie.

wim-kok
Wim Kok door Woldhek

AmsterdamsStadsblad: "Oud-premier Wim Kok en KPN-topman Ad Scheepbouwer helpen Amsterdam bij het voorbereiden van de grote bezuinigingsoperatie die de komende jaren moet worden uitgevoerd. Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (financiën) in een brief die hij deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Het tweetal zitten in een externe adviesgroep die de wijze van aanpak van de gemeente in totaal drie keer kritisch onder de loep zal nemen. Ook directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Rob Kuipers en kroonlid van de Sociaal Economische Raad Marco Wilke zitten in de adviesgroep.

Asscher kondigde in november aan dat Amsterdam tot en met 2014 in totaal 620 miljoen euro moet bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat komt onder meer doordat de inkomsten door de economische crisis teruglopen en doordat de kosten van de nieuwe metroverbinding Noord/Zuidlijn de pan uit zijn gerezen. De gemeente werkt aan een lijst van mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Die lijst moet begin volgend jaar klaar zijn."

Als de architecten van de crisis zich ermee gaan bemoeien dan zal het zeker gauw beter gaan. Maar niet heus! Wim Kok is een zakkenvuller eerste klasse. Zijn commissariaten bij de ING Bank, TPG Post, Shell en de KLM zeggen voldoende. We weten allemaal hoe goed die bedrijven geboerd hebben en hoe goed ze er nu voorstaan, of niet dus. Kok zal zijn neoliberale overtuiging ook in Amsterdam willen doordrukken.

crisis

Om de crisis te bestrijden kan men beginnen met het belasten van de bonussen. Tenslotte zijn de bonussen bedoeld om de winsten van de banken af te romen zodat er geen belasting betaald hoeft te worden daarover. Wouter Bos kan nu makkelijk verwijzen naar Europa en meedoen met het belasten van bonussen. Dat is een rechtvaardige maatregel. Het is ook een aansporing om geen buitensporige risico's te nemen in financiële transacties. Het is ook een juiste straf voor de schade toegebracht door de bonusjagers en banken.

Bovendien zit er voor Amsterdam niets anders op dan het metrotramplan van de SP aan te nemen, anders rijzen de kosten de pan uit.

Bloomberg: "French President Nicolas Sarkozy is considering a tax on 2009 banker bonuses exceeding 27,000 euros ($39,800), following the U.K. government’s introduction of a similar levy, said two French government officials.
U.K. Chancellor of the Exchequer Alistair Darling said yesterday all banks in the U.K. awarding discretionary bonuses of more than 25,000 pounds ($40,000) must pay a one-time levy of 50 percent.
The British government introduced its levy after firms that benefited from taxpayer bailouts began to allocate more money to employee remuneration. Bonuses for U.K. financial services employees may climb by 50 percent to 6 billion pounds this year, the Centre for Economics & Business Research Ltd. said in Oct."

Er is één grote zekerheid voor de burger: dat 2010 veel duurder zal worden.

© 2009