Risico's van open air festivals

Het risico van openluchtfestivals neemt toe naarmate de klimaatverandering zich meer laat gelden. Er zijn in buurlanden al een paar tragische gevallen geweest. Pinkpop ontsnapte net aan een catastrofe. Achteraf probeert men alles weer te 'nuanceren' en te relativeren, want 'er is toch niets gebeurd'. Maar de risico's nemen wel toe. Het is de verantwoordelijkheid van vergunningverleners om daarmee rekening te houden. Lichtmasten, zendmasten en tentmasten trekken bliksem aan, bomen ook. Er zijn bands, vooral in de gothic scene, die coqueteren met het gevaar, Bliksem ('een dodelijk natuurlijk fenomeen') en Megadeth (thrash metal met onder andere Symphony of Destruction).

Bliksem

NRC: "Zevenhonderd bliksemflitsen per minuut, gisteravond op Pinkpop. Er werd niet geëvacueerd. Een juist besluit?

Het is niet aan meteorologen en klimatologen om te beweren dat de autoriteiten in Zuid-Limburg en de organisatoren van het festival Pinkpop gisteren onverantwoorde risico’s hebben genomen."

NRC: "De organisatie van muziekfestival Pinkpop verwijdert bij de volgende editie vier hoge lichtmasten van het terrein, omdat ze te gevaarlijk zijn bij noodweer. Dat zegt directeur Jan Smeets.

Pinkpop werd maandag geteisterd door noodweer. Weerinstituut KNMI gaf een weeralarm af. De bliksem trof één van de lichtmasten op het terrein."

© 2009