Volkskrant: "ING en Fortis Bank zijn massaal hun belangen in Nederlandse bedrijven aan het afstoten, blijkt uit een analyse van de Volkskrant.
Doordat de twee zich de afgelopen maanden steeds meer hebben teruggetrokken als grootaandeelhouder, worden de Nederlandse bedrijven kwetsbaarder voor de invloed van buitenlandse aandeelhouders.
ING is via zijn dochterbedrijf Nationale Nederlanden al jarenlang grootaandeelhouder in tientallen Nederlandse bedrijven. De bank-verzekeraar, die twee keer is gered door de Nederlandse staat, keert Nederlandse bedrijven nu de rug toe. In zeventien beursbedrijven heeft ING zijn belang afgebouwd, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten.
De bank-verzekeraar bouwt aandelenbelangen af om minder kwetsbaar te zijn, zegt de woordvoerder. ‘Door de crisis en koersdalingen lopen we risico met onze beleggingen. Dat hebben we in deze schommelende markten willen verminderen.’"
Het lijkt een logische uitleg, maar het rammelt als een oud Dafje. ING en Fortis hebben geen vertrouwen in de Nederlandse economie. Dat is logisch want ze weten als geen ander hoe de vork in de steel zit. Er is door banken gesjoemeld en gerommeld. En nu weigeren ze het vertrouwen in de economie op te krikken door zelf wat vertrouwen ten toon te spreiden. Dalende koersen worden juist veroorzaakt door dit soort beslissingen. Ik vraag me af of ik nu nog vertrouwen in mijn bank heb.
Volkskrant: "De ene na de andere Amerikaanse bank komt met onverwacht goed nieuws over de enorme winsten die ze in de eerste maanden van dit jaar hebben gemaakt. Maandag was het nog de beurt aan bankgigant Bank of America.
De rente is dicht bij de nul procent komen te liggen, waardoor banken bijna gratis geld kunnen ophalen en voor veel en veel meer kunnen wegzetten als lening."
Volkskrant: "Duizenden ING-medewerkers krijgen ook dit jaar een bonus. Deze ‘discretionaire’ bonus komt boven op de prestatiepremie die is afgesproken in de collectieve arbeidsovereenkomsten, aldus een woordvoerder. Hoe groot de bonuspot dit jaar precies is, maakt ING niet bekend."
De Pers: "ING-werknemers zijn woedend over de oproep van topman Jan Hommen om de bonussen in te leveren. Dat zegt voorzitter van de centrale ondernemingsraad Rob Eijt dinsdag in De Telegraaf."
Nou, ik ben ook woedend. Een herenakkoord?
NRC: "Bankiers gaan hun lonen en bonussen matigen. Ze hebben toegezegd dat de salarisstijging van topbestuurders niet hoger zal zijn dan die van de rest van het personeel in de financiële sector. Dat is de kern van een herenakkoord dat minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) vandaag in Den Haag heeft gesloten met de top van de financiële sector."
Zoiets als wat Kok bekokstoofde met de Shell indertijd? Een garantie voor een koppeling tussen olie- en gasprijzen en een loze belofte voor werkgelegenheid. In dit geval een garantie dat de banken toch de mazen in het 'herenakkoord' zullen opzoeken. Dat is bij de duivel te biecht gaan of de kat op het spek binden. De banken zijn verantwoordelijk voor de crisis. En ze zijn ook verantwoordelijk voor het voortduren van de crisis. Ze slaan er munt uit. De lasten zijn voor de burger, de winsten (die verdwijnen naar het buitenland meestal) voor henzelf.
Er zijn geen heren in een markteconomie, alleen profiteurs en aan de andere kant van de munt de losers.