Een rondje Recreatie Noord-Holland

RNH

Aankomst delegatie van BV Nellestein bij RNH NV, Spaarnwoude

De vergadering van Groengebied Amstelland werd deze keer om zoveel mogelijk toehoorders en insprekers te ontmoedigen, gehouden in Spaarnwoude en om 12 uur. Kom je met het openbaar vervoer dan moet je nog meer dan twintig minuten lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte. De regenten van GGA werden verzorgd met drank en broodjes. En om duidelijk te maken dat er een verschil moet zijn, kregen de toehoorders/insprekers ... geen broodjes. Dat zou ook bijzonder bezwaarlijk zijn geweest voor het budget van Recreatie Noord-Holland. Ik heb de directeur van Recreatie Noord-Holland NV, de heer J. Hylkema, gezegd dat we de volgende keer onze bammetjes zelf mee zullen nemen om het schap te sparen. Als ik hem goed verstaan heb dan mompelde hij iets van ‘waar ze nu weer over zeuren’. Zo’n man heeft het moeilijk natuurlijk om zijn budget in toom te houden. Er moet weer zwaar geïnvesteerd worden in de infrastructuur van het Gaasperpark. Er komt namelijk een bredere weg door het park om Amsterdam Open Air te gerieven, de Open Air highway. En het geld moet ergens vandaan komen. Goed, Choho heeft 20 miljoen beschikbaar gesteld voor infrastructuur, hij zegt ‘voor het groen’, maar hij is denk ik een beetje kleurenblind. Intussen speelt hij de kerstman voor het Gaasperpark. ChoHoHo! Geld strooien en opwaarderen maar! Daarom moest Hylkema vast bezuinigen op broodjes voor bezoekers. Het moet tenslotte uit de lengte of de breedte komen. En vijf bezoekers voorzien van elk een broodje à 1,50 € per kop zou werkelijk exorbitant zijn geweest. Dat begrijpen wij helemaal. Hoewel, na afloop waren er nog zo’n tien broodjes over. Voor de eendjes in Spaarnwoude natuurlijk.

Maar genoeg gezeurd over broodjes. Ik ga verder ook geen zoete broodjes bakken. Het voorstel voor het aanleggen van een brede weg door het Gaasperpark werd goedgekeurd natuurlijk. En hoe! De voorzitter, mevr. Blankers, burgemeester van Ouder-Amstel, kijkt naar zijne eminentie dhr. Jaensch, ook gedeputeerde Talsma plaatst een woordje, de overige bestuursleden kijken zich suf op hun iPad of zijn druk met hun broodjes, geven geen kik, en dat is voldoende voor mevr. Blankers om te besluiten dat er een akkoord is. Het Gaasperplasplan is aangenomen. Zo doen regenten dat onder mekaar. Dat was tenslotte eerder al afgesproken. Hoe dan ook, je wordt geen burgemeester zonder een beetje gerommel met de EHS (tegenwoordig NNN, NatuurNetwerk Nederland) en het eigenzinnig interpreteren van bestemmingsplannen, laten we eerlijk zijn. Voor wat hoort wat. En indien noodzakelijk om je zin door te drukken ga je vanzelfsprekend meteen aan de slag met het wijzigen van bestemmingsplannen.

aanbieding

Overhandiging Gaasperparkboeket aan Emile Jaensch

Mevr. Flora te Riet overhandigde aan het scheidende bestuurslid, dhr. Jaensch, een herfstboeket. Leest u hieronder het ontroerende begeleidende schrijven.

afscheid


"Geachte meneer Jaensch
Beste Emile,

Afscheid van het groengebied Amstelland kan natuurlijk niet zonder een bloemetje aan te bieden.

Deze Hazelaar takjes komen uit het Gaasperplaspark. Niet van de Hazelaars die  nog steeds een prachtig tunneltje vormen boven het voetpad ter hoogte van de Tjasker richting Langerlust. Er onder bloeit in het voorjaar een tapijt van  blauwe Bos Hyacinten, gelijk een Engels Hazelwood met Bluebells. Waar tot vorig jaar de Ransuilen broedden. Een heel bijzonder stukje van het park. Ook de vluchtelingen die ik tijdens een wandeling kennis liet maken met het park, vonden dit een hele mooie plek.   

Helaas zal het voorstel Hoofdroute Noordoever Gaasperplas / Open Air High Way ook dit mooie plekje vernietigen.

Deze takjes zijn geknipt van het snoeihout in het deel van het gebied waar geplande woningbouwlocatie ontwikkelingen het einde van deze beplanting  zullen veroorzaken. Het lintje is een Open Air original 2015.

Emile, hoewel te begrijpen dat je vertrekt, toch jammer en een verlies en zeer zorgelijk voor de BC Zuidoost, wens ik je veel succes in Oegstgeest.

Nog een vraagje:

Er is in Oegstgeest vast nog wel ergens een parkje, oever terrein of grasveld dat dringend opgewaardeerd moet worden om Oegstgeest op de kaart te zetten. Zou je Open Air niet mee willen nemen? En Cirque du Soleil in 2018?

Flora te Riet”

Er werd ook ingesproken door bewoners van Ouder-Amstel over de Ouderkerkerplas, ook zo’n gebied waar flink gerommeld wordt met de Ecologische Hoofdstructuur. Voor het Cirque du Soleil zou een grote parkeerplaats aangelegd moeten worden in de plaatselijke EHS. De term EHS zul je deze bestuursleden nooit horen noemen, men heeft het over recreatiegebieden, en recreatiegebieden in het woordenboek van de neoliberale politicus zijn evenemententerreinen.

Het probleem is dat de recreatieschappen nu zijn ingericht om democratische besluitvorming te omzeilen. Het zijn gebieden die allemaal vallen onder de verantwoordelijkheid van diverse gemeenten en die investeren nog steeds, vooral Amsterdam, flink veel geld in deze gebieden. Nee, niet in ecologisch beheer natuurlijk, maar in infrastructuur, bijvoorbeeld het aanleggen van parkeerterreinen en wegen voor vrachtverkeer door parken om festivals te faciliteren. Men weeft er wat blabla omheen om de burger koest te houden (park op de kaart zetten, metropolitaan landschap, bereikbaarheid, meer bezoekers enz.) maar verder is deze hele exercitie een kwestie van het geld laten rollen in de richting van de neoliberale achterban. Duurzaamheid en groenbeleid hebben meestal te maken met geld, subsidies voor projecten die de economie weer uit de modder moeten trekken. Dat geld wordt dan wel gehaald uit sociale voorzieningen voor ouderen, zwakken, en zieken. Het brood moet wel érgens uit iemands mond gestoten worden. En festivals zijn vanzelfsprekend broodnodig in de huidige maatschappij. Die gaan als warme broodjes over de toonbank.

broodjes van Hylkema

Dhr. Hylkema, directeur RNH NV, met de doos broodjes op de achtergrond

Groengebied Amstelland laat er geen gras over groeien, ook niet in onze parken. Men gaat voortvarend tewerk. En bestemmingsplannen, dat zijn van die vervelende dingen, die zouden verboden moeten worden.

In de stukken van de vergadering werd de indruk gewekt dat de bewonersvereniging Nellestein betrokken was bij de besluitvorming over het Gaasperparkplan. Het gerommel bij GGA is schering en inslag. En eerlijk is eerlijk, dhr. Jaensch heeft daar meestal wel de hand in gehad. Zie onderstaande brief die tijdens de vergadering werd voorgelezen en overhandigd aan het bestuur van GGA. Maar onder regenten onder mekaar wordt dan even snaaks gelachen en wordt dit voor kennisgeving aangenomen, d.w.z. dat men er verder niets mee doet.

brief


De partij die bijzonder nauw betrokken was bij de besluitvorming was natuurlijk Amsterdam Open Air. Die hoeven nooit in te komen spreken, die onderhandelen gewoon in kantoortijd. Besluitvorming handelt Recreatie Noord-Holland het liefst tijdens de lunch af. Bezoekers kunnen niet geweerd worden, maar hen wordt duidelijk gemaakt dat zij in feite ongewenst zijn. Het was me het dagje wel weer in Groen Glamourland.

© 2015