Open Air Highway

Flora


Open Air High Way

2 brede asfalt rijbanen door Gaasperplaspark

Inspreek reacties op voorstel 'Hoofdroute Noordoever Gaasperplas', agenda punt 08 vergadering algemeen bestuur Groengebied Amstelland op 17 december 2015

Zie hier en hier.

1. Namens het bestuur van bewonersvereniging Nellestein is een brief voor gelezen waarin het bestuur bezwaar aantekent tegen de het feit dat de bewonersvereniging als externe partij betrokken is bij de besluitvorming rondom het voorstel Hoofdroute Noord oever Gaasperplas. Het bestuur maakt haar standpunt over dit voorstel nog eens duidelijk: het gaat uitsluitend om het aanleggen van verkeersroutes ten behoeve van de evenementen en/of festivals die in het park gehouden worden. Dit voorstel tast het karakter van het park aan vernietigd het unieke karakter.

De brief is overhandigd aan de voorzitter van de vergadering.

2. Open Air High Way, omdat in dit voorstel op verschillende plaatsen naar Open Air verwezen wordt; beperken van de schade aan het terrein (park) bij op en afbouw verkeer, veiligheid bij Open Air. Niet genoemd het grote financiële voordeel voor Open Air van aanleg van deze High Way; veel minder rijplaten nodig, rondje park voor vrachtverkeer waardoor verhoging snelheid bij aan en afvoer van materialen, minder dagen nodig voor op en af bouw, enorm kosten besparing. (Daar kan Open Air weer jarenlang haar advocaten kosten van betalen. Of staan ze dit voordeel af aan GGA, die daarmee het park verder transformeert tot all weather evenementen terrein: aanleg krachtstroom, water, riolering, verwarming, gewapend gras etc. )

Verbindingen door deze Open Air High Way die ca. 1 miljoen kost:

– geen directe verbinding met nieuw aan te leggen fietsbrug (voor 2 miljoen euro kosten grotendeels Rijkswaterstaat, 200.000 voor GGA) parallel aan de A9 brug. Dit is de vierde brug over de Gaasp tussen Diemen en Driemond een afstand van ca. 2,5 km.

– geen directe aansluiting op electric High way op Zuidoever

– lange oprit van Nellestein naar Langerlust?

– op ca. 1,5 km van elkaar liggen er straks 3 parallelle hoofdroutes: 1 vernieuwd fietspad langs de Gaasp (aangelegd door provincie) 2 verkeersroute Noordoever Gaasperplaspark en 3 electric High way op Zuidoever

– op een kaart is een pad naar het Rosarium als fietspad aangegeven. Een fout of een aftakking van de hoofdroute voor het evenementenverkeer?

De breedte van deze verkeersroutes:

fietspad ca. 3,5 m en voetpad 4,5m, waarvan 1 m honingraat. Om deze brede paden aan te kunnen leggen binnen de regels die gelden, moeten andere verharde paadjes verdwijnen. Dit tast het ontwerp en het karakter van het park onherstelbaar aan. Het Park is zo ontworpen dat je via smalle kronkelige paden van de ene 'ruimte/kamer' naar de volgende geleid wordt. Deze brede boulevards vernietigen dit karakter.

Het tijdstip en het tempo van deze plannen.

– pas over 2 of 3 jaar is de vervanging gepland van veel infra structuur in het park, dus geen reden om in 2016 deze plannen al uit te gaan voeren.

– Open Air heeft veel schade veroorzaakt aan de paden.

– er lopen nog veel procedures tegen omgevingsvergunning Open Air 2014 en 2015. Die vergunning zijn nog niet door en rechter getoetst. In 2016 moet het bestemmingsplan Gaasperdam geactualiseerd worden. Willen GGA en Amsterdam met dit voorstel het bestemmingsplan alvast in een bepaalde richting duwen?

Op voorhand wordt het park al aangepast aan evenementen. In plaats van de evenementen aanpassen aan het karakter en draagkracht van het park!

Zijn er nog niet genoeg werkzaamheden in en rondom Nellestein door de A9? Moet daar het verharden van het park ook nog bij?

Financiering

Voor deze ca. 1 miljoen euro doet GGA in 2016 een beroep op de 20 miljoen van de Agenda Groen, bedoeld voor een extra impuls voor vergroening van de stad. Daarmee wordt die groene 20 miljoen wel heel erg grijs!

De bestuurders hadden geen enkele vraag aan de insprekers, die strikt aan de drie minuten gehouden werden. Ze aten hun broodjes.

Jaensch die GGA gaat verlaten om burgemeester te worden in Oegstgeest kreeg van de inspreker een bosje hazelaarkatjes met Open Air afzet lint en onderstaande brief aan geboden.

“Geachte meneer Jaensch/ Beste Emile,

Afscheid van het groengebied Amstelland kan natuurlijk niet zonder een bloemetje aan te bieden. Deze Hazelaar takjes komen uit het Gaasperplaspark. Niet van de Hazelaars die nog steeds een prachtig tunneltje vormen boven het voetpad ter hoogte van de Tjasker richting Langerlust. Er onder bloeit in het voorjaar een tapijt van blauwe Bos Hyacinten, gelijk een Engels Hazelwood met Bluebells. Waar tot vorig jaar de Ransuilen broedden. Een heel bijzonder stukje van het park. Ook de vluchtelingen die ik tijdens een wandeling kennis liet maken met het park, vonden dit een hele mooie plek.

Helaas zal het voorstel Hoofdroute Noordoever Gaasperplas/ Open Air High Way ook dit mooie plekje vernietigen.

Deze takjes zijn geknipt van het snoeihout in het deel van het gebied waar geplande woningbouwlocatie ontwikkelingen het einde van deze beplanting zullen veroorzaken. Het lintje is een Open Air original 2015.

Emile, hoewel te begrijpen dat je vertrekt, toch jammer en een verlies en zeer zorgelijk voor de BC Zuidoost, wens ik je veel succes in Oegstgeest.

Nog een vraagje:

Er is in Oegstgeest vast nog wel ergens een parkje, oever terrein of grasveld dat dringend opgewaardeerd moet worden om Oegstgeest op de kaart te zetten. Zou je Open Air niet mee willen nemen? En Cirque du Soleil in 2018?

Flora te Riet“

Bespreking en besluitvorming

Jaensch merkte op namens Amsterdam (Choho en zijn eerst vervanger Marijn Bosman waren verhinderd) dat dit voorstel past in het huidige bestemmingsplan en binnen het nieuwe evenementenbeleid van Amsterdam. (Aan nieuwe evenementenbeleidskader van Amsterdam wordt nog hard gewerkt en de burgemeester heeft daarin de lead weer genomen en wil eerst een bredere consultatie ronde.) De breedte van de paden is nodig, omdat door afwaardering en opheffing van veel kleinere paden de drukte op de hoofdroute zal toenemen. Daardoor is die breedte noodzakelijk! (een schoolvoorbeeld van een cirkelredenering!)

Talsma namens de provincie steunde dit voorstel: de recreatieve bestemming wordt versterkt en ook de bewoners kunnen hier gebruik van maken!

In minder dan 2 minuten werd dit voorstel aangenomen en is er weer 1 miljoen besteed.

Blijft nog afwachten of de hier genoemde vervangen van bruggen door bredere bruggen overeind blijft in de volgende fases of dat het toch gewoon duikers worden.

Andere agenda punten

3. Insprekers Over ontwikkelingen Ouderkerkerplas.

Ze maken kritische opmerking bij de evaluatie van van het 'mud run trainingscentrum' OCTC. Ze spreken hun verbazing uit over het standpunt van GGA dat hoewel er van alles heel erg mis ging (bomen gekapt, oevers vernield, gifbelt, honderden autobanden, geen communicatie, afsluitingen etc.) ze de ondernemer toch nog een tweede jaar een kans gegeven zouden hebben als hij zich niet zelf teruggetrokken had. Ook over gevolgen van het convenant met Cirque du Soleil dat een verharding (Skate baan) gaat aanleggen voor haar komst in 2018 naar de Ouderkerkerplas maken ze zich grote zorgen. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om met deze inspreker in gesprek te gaan, de 3 minuten grens blijkt zeer rekbaar.

4. Bijdragen gemeenten aan GGA

Wat betreft de financiële bijdrage van de omliggende gemeentes. Hoewel het eigenlijk een probleem is om het financiële plaatje passend te maken (zie grove onderhoudsmethoden in Gaasperplaspark, waar nog steeds overal geklepeld wordt, tegen de uitdrukkelijke afspraken van de gemeente Amsterdam in ; maaien in EHS gebieden) stelt zowel Amsterdam als Amstelveen voor om hun bijdrage niet te indexeren. (het percentage is al extreem laag en dan nog zo'n opstelling!)

5. Metropolitane Landschap

Rond Amsterdam praten wethouders en burgemeesters van omliggende gemeenten met elkaar, denktank, over hoe ze dat gebied kunnen beschermen tegen verstedelijking en aanleggen van wegen (Zijn paden van 3,5 m en 4,5 m breed zoals Open Air High Way eigenlijk geen wegen?)

Ze zoeken nog een aansprekender naam voor metropolitane landschap.

(Hof van Amsterdam, de entertainment weiden van Amsterdam, de amusements- terreinen van Amsterdam, het dance industrie landschap, de gouden grasvelden, het lawaai landschap, de decibel es, de pillen prairie, het pilletjes paradijs.....)

De klankbord groep is stuurgroep geworden. De recreatieschappen zijn via hun voorzitters of vice voorzitters een harde kern in deze groep. Onduidelijk is nog met welk mandaat en of vertegenwoordiging deze personen daar deelnemen.

(de omwonenden zijn op geen enkele manier partij bij deze overleggen, het democratisch gehalte van deze gezelschappen is zeer laag, drie minuten spreektijd tijdens 3 algemene vergaderingen per jaar van de recreatieschappen!)

Jaensch vindt dat dit onderwerp nog te weinig besproken is in het db. En hoe zit het AB hierin? Er moet voor de voorjaars- of zomervergadering een stuk gemaakt worden waarin we aangeven hoe we rigoureus kunnen afwaarderen en welke voorzieningen we minimaal overeind willen houden, waarbij het uitgangspunt moet zijn duurzaam financieel beleid. Rigoureuze besluiten nemen! (Gaat hij zich nog even opwerpen als strenge saneerder nu hij toch weggaat? Wie gaat hij daarmee een dienst bewijzen? Waar blijven de belangen van de omwonenden bij deze rigoureuze besluiten?)

6. Evaluatie evenementen

Jaensch heeft behoefte aan een met de benen op tafel sessie in het DB over evaluatie evenementen. Criteria ontwikkelen voor draagvlak etc. (Een voorzetje: bezwaarschriften alleen mee laten wegen als ze gegrond verklaard worden? Enquêtes gehouden door bewoners negeren omdat die oncontroleerbaar zouden zijn? Enquêtes en gegevens van evenementen organisatoren gewoon overnemen als ze het beleid ondersteunen? Bewoners niet informeren over incidenten, risico's, miskleunen? Een keuze presenteren als een vast staand feit? Een evenement wat er is is er, dat is de werkelijkheid en daar wordt alles aan aangepast: De bomen , de grasvelden, de wegbermen, de planten, de dieren, de broedplaatsen, het bodemleven, de waterkwaliteit, de diversiteit, de paden, de infrastructuur, het woonklimaat van de omwonenden, de locatie profielen, de bestemmingsplannen? Het begrip recreatie rekken we op van hier tot de maan en het begrip recreatiegebied plakken we op elk terrein met gras sprieten, bomen en struiken en natuurterrein wordt ingeperkt tot terreinen in bezit van Natuurmonumenten, natuurgebieden liggen alleen buiten Nederland, evenals natuurreservaten?)

Na 55 minuten sloot de voorzitter de vergadering.

17 december 2015, Flora te Riet

© 2015