Klepelen

NatureToday: "Het is geen prettig gezicht: bloeiende bermen waarin alle planten binnen enkele minuten verhakseld worden. Hier is de klepelmaaier langs geweest, tot teleurstelling van veel omwonenden en natuurliefhebbers. Zij zien de flora en fauna in bermen steeds verder in de verdrukking komen. Voor planten en vlinders is er geen ruimte meer. Het kan anders!

Bermen vormen in het huidige intensief gebruikte agrarische gebied voor veel planten en insecten een laatste toevluchtsoord. Voedsel- en nectarplanten die al lang uit de agrarisch percelen verdwenen zijn komen hier nog voor. FLORON en De Vlinderstichting krijgen de laatste jaren verontrustende signalen over de snelle achteruitgang van karakteristieke planten en vlinders in bermen. Ongunstig bermbeheer speelt hierin waarschijnlijk een belangrijke rol. De afname van de bloemrijkdom wordt als één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van vlinders en andere insecten gezien. Het zwartsprietdikkopje, een eens heel algemene graslandvlinder, is sinds 1992 met 84% afgenomen.

Klepelen en zuigen

Bij het maaibeheer ligt het accent meer op kostenefficiëntie op de korte termijn dan op behoud van de biodiversiteit op de lange termijn. Gangbare maaimethoden zijn klepelen en maaizuigen. Een klepelmaaier hakselt de vegetatie fijn. Meestal blijven de verhakselde plantenresten liggen om ter plaatse te composteren. Dit leidt tot een toename van de voedselrijkdom van de bodem, waardoor er uiteindelijk alleen nog plek is voor grassen en ruigteplanten als Grote brandnetel en Fluitenkruid.

Duurzaam bermbeheer, hoe werkt dat?

Duurzaam bermbeheer gaat uit van een aantal eenvoudige principes:
Biodiversiteit. Het is gewenst dat de doelstelling van het beheer van bermen niet alleen gericht is op het kort houden van de vegetatie, maar dat behoud van de biodiversiteit bij het opstellen van beheerplannen ook als doelstelling wordt meegenomen.
Maaitijdstip. Bepaal het maaitijdstip op basis van de bloei van enkele ter plaatse kenmerkende plantensoorten. Ga bijvoorbeeld pas maaien als meer dan 90% van de Margrieten of het Knoopkruid is uitgebloeid. De planten krijgen dan de kans om voldoende zaad te zetten. Afhankelijk van het weer kan dat vroeger of later in het seizoen vallen. Laagproductieve vegetaties kunnen minder vaak en later gemaaid worden dan nu vaak het geval is.
Faseren. Maai niet alles in één keer af. Laat bij voorkeur per maaibeurt tenminste 20% van het oppervlak van de vegetatie staan, ook bij de laatste maaibeurt in het jaar. Juist in overstaande vegetatie kunnen insecten zich handhaven en hun levenscyclus voltooien. Ieder jaar kan men een ander gedeelte van de vegetatie laten overstaan.
Maaien en afvoeren. Laat het maaisel bij voorkeur enkele dagen drogen voor te rapen. De zaden komen dan vrij uit het maaisel en blijven op de bodem achter. Door het afvoeren van het maaisel worden ook voedingsstoffen afgevoerd. Door deze verschraling vermindert de productie en zal er in de loop der tijd minder maaisel hoeven te worden afgevoerd.

maaibeleid
clips 3884

Op bovenstaande kaart ziet u onderaan (de zuidoever) het donkergroene gedeelte dat eigenlijk maar 1 keer per jaar gemaaid zou mogen worden. Klepelen van een natuurgebied is uit den boze, maar GGA doet het toch. Dit is geen maaien meer. Zij beschouwen het hele gebied rond de Gaasperplas als evenemententerrein. Vandaar! Het is de bedoeling dat het maaisel afgevoerd wordt, maar elk jaar blijft er heel veel liggen en verrijkt de grond, zodat bijzondere planten verdwijnen en er enkel nog grassen kunnen groeien. Op sommige plekken is er zelfs gerooid. Steeds meer begroeiing wordt weggehaald, dat betekent ook minder ruimte voor fauna. Only in ze Nedderlens, folks, only in ze Nedderlands.

Pasted Graphic.tiff

Groengebied Amstelland heeft de klok horen luiden maar weet nog niet waar de klepel hangt. Het beleid van GGA is in elk geval niet bijzonder gunstig voor biodiversiteit en een mooie natuuromgeving. Het gaat GGA hoofdzakelijk om zo goedkoop mogelijk meer ruimte te creëren voor ‘recreatie’, dus voor evenementen. Het Gaasperpark en de zuidoever zijn weer danig toegetakeld. Alsof een bataljon tanks eroverheen is gegaan.

Zuidoever Gaasperplas

clips 3874
clips 3875
clips 3876
clips 3880
clips 3881

In het park en langs de oostoever

clips 3877
clips 3878
clips 3879

© Natuurbescherming ZO 2015