Waterkant: "Anton de Kom was vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling. In de Amsterdamse Bijlmermeer staat zijn standbeeld, maar over het leven van De Kom is nog steeds weinig bekend. Alice Boots en Rob Woortman hebben na uitgebreid onderzoek in archieven en gesprekken met de nazaten van De Kom zijn levensverhaal gereconstrueerd."
Naar aanleiding van het verschijnen van deze biografie is de discussie weer opgelaaid over het beeld van De Kom in Zuidoost. Tot nog toe was mijn standpunt dat dit beeld als kunstobject een prachtig werk is. Gewoon esthetisch gezien. Ondertussen kan ik de reactie van veel Surinamers wel begrijpen. Dit beeld is niet zomaar een kunstbeeld, het moet meer zijn dan dat, het vertegenwoordigt een man met een visie, een man die een voorbeeldfunctie heeft voor Zuidoost, Amsterdam, Nederland en Suriname. In dit opzicht schiet het beeld toch tekort. En als gelijkenis voldoet het ook niet. Dus ik begrijp nu beter die mensen die willen dat er een ander beeld komt.
Nochtans sluipt in discussies hierover al te gauw een houding van 'zij' en 'wij', een houding die bestaande verschillen en onrecht uit een koloniaal verleden wil fixeren en vasthouden in onze moderne tijd - niet als herinnering maar als een-zich-afzetten tegen de huidige samenleving. De Kom was een man die zowel voor Surinamers als Nederlanders van belang is. Daarom zal ik het boek zeker lezen. Ik had wel gehoopt dat dit boek qua prijs wat toegankelijker was gemaakt door een subsidie van de stad of andere instantie.