Het is nooit prettig om negatieve verwachtingen publiek te maken. Maar er zijn betrouwbare bronnen die wijzen op een lange periode van 'crisis'. We zullen ons moeten aanpassen aan tijden van minder groei, misschien wel van nulgroei. Maar wat is daar mis mee? Ook een groei van een half procent is nog groei. Maar de tijden van exponentiële groei zijn voorbij, de tijd dat de groei van dit jaar groter moest zijn dan de groei van vorig jaar is definitief verleden tijd. Maar is dat crisis? Nochtans worden de huidige problemen aangegrepen om weer de gewone burger te pakken en te laten opdraaien voor de fouten en het gegraai van de financiële en industriële top. Daar moet een eind aan komen. Want tenslotte is de koopkracht van de doorsnee burger de motor van de economie in zware tijden. Van een echte crisis is pas sprake als de burger zijn huur, zijn levensonderhoud, zijn gezondheidszorg niet meer kan betalen.
FT: "Sweeping spending cuts and tax increases will be required across the industrialised world over the next decade to bring public finances under control following the economic crisis, the International Monetary Fund warned on Tuesday.
The IMF projected that on current trends, even assuming some discretionary fiscal tightening next year, government debt in the advanced G20 economies would reach 118 per cent of gross domestic product in 2014."
Vanzelfsprekend zal het IMF dat altijd al voorstander geweest is van het uitbuiten van de bevolking in derde wereldlanden, ook een politiek van sociale achteruitgang verdedigen.
Het ziet er echter niet naar uit dat het failliet van het kapitalisme direct zal leiden tot het opnieuw reguleren van de financiële markten of het snoeien in de bonussen. En nu de regeringen hun steun moeten verlenen niet aan de burger maar aan de noodlijdende banken, zal geprobeerd worden de lasten op de schouders van de burger te gooien. De laatste stuiptrekkingen van het kapitalisme, maar daarom niet minder ernstig en gevaarlijk.
FT: "The big profits made by some of Wall Street’s leading banks are “hidden gifts” from the state, and taxpayer resentment of such companies is “justified”, George Soros, the fund manager, said in an interview with the Financial Times.
“Those earnings are not the achievement of risk-takers,” Mr Soros said. “These are gifts, hidden gifts, from the government, so I don’t think that those monies should be used to pay bonuses. There’s a resentment which I think is justified.”"
NewYorkTimes: "With the release of the jobs report on Friday, the broadest measure of unemployment and underemployment tracked by the Labor Department has reached its highest level in decades. If statistics went back so far, the measure would almost certainly be at its highest level since the Great Depression.
In all, more than one out of every six workers — 17.5 percent — were unemployed or underemployed in October. The previous recorded high was 17.1 percent, in December 1982.
This includes the officially unemployed, who have looked for work in the last four weeks. It also includes discouraged workers, who have looked in the past year, as well as millions of part-time workers who want to be working full time."
Volkskrant: "Nog maar weinig mensen denken dat het kapitalisme een goed systeem is. Dat blijkt uit een wereldwijde peiling van de Britse omroep BBC, die maandag naar buiten is gebracht.
Van de 29 duizend respondenten in 27 landen stelde 11 procent dat het kapitalisme goed werkt. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat het systeem hervorming nodig heeft. In 22 van de 27 landen wil het merendeel van de respondenten dat de welvaart eerlijker verdeeld wordt."
Zelfs super-kapitalist George Soros heeft door dat een dringende verandering noodzakelijk is. It's time for change. Privatisering en deregulering hebben gefaald en moeten teruggedraaid worden. Als de staat steun verleent aan het bedrijfsleven dan moet het bedrijfsleven ook een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Wir sind das Volk!