ReddeBoterbloem: "De Volkskrant plaatst op 9 november een artikel getiteld "Schitterend kantoor, gebouwd voor leegstand" waarin de resultaten van een onderzoek naar leegstaande bedrijfsruimte in Amsterdam worden gepresenteerd. Uit dit onderzoek, "Sprekende cijfers" genaamd, dat is uitgevoerd door Dynamis, een landelijke keten van vastgoedconsultants en makelaars, blijkt dat in Amsterdam en omstreken 2 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte leegstaat.
Citaten uit het krantenartikel: "Het Nederlandse vastgoed is in twee jaar ongeveer een kwart in waarde gedaald, schat Brounen [hoogleraar vastgoedbeleggingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam]. Maar dat komt nog niet geheel tot uiting in de boeken van vastgoedbeleggers en banken.
Partijen die de crisis zien als een goede kans hun vastgoed uit te breiden krijgen bij banken nul op het request, zo meldde bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle onlangs. Dynamis-directeur Jaap van Schijn beaamt dat. 'Banken zijn terughoudend en dat werkt zeer verstarrend.'
Hoogleraar Eichholtz is niet rouwig om het wegvallen van de financieringsmogelijkheden. 'Het is juist goed. We moeten stoppen met bouwen. De tijd van steeds grotere projecten is voorbij.'
Conclusie actiecomité Red de Boterbloem: Het is gezien deze feiten onbegrijpelijk dat de Gemeente Amsterdam, GroenLinks wethouder Maarten van Poelgeest voorop, de deal met de SADC doorgang heeft laten vinden en vele miljoenen belastinggeld in deze projectontwikkelaar heeft gestopt om die in staat te stellen de Lutkemeerpolder om zeep te helpen. Onbegrijpelijk en ingaand tegen het algemeen belang, om gezien het feit dat 2 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte leegstaat toch stug door te gaan met het plannen van een nieuw bedrijventerrein in de prachtige Lutkemeerpolder."
SP: "De SP wil dat zorgboerderij De Boterbloem in de Osdorpse Lutkemeerpolder behouden blijft voor Amsterdam. Als het aan de gemeente ligt maakt de ecologische en financieel gezonde zorgboerderij plaats voor een bedrijventerrein. "We weten dat er grote behoefte is aan zorgboerderijen in Amsterdam; bedrijventerreinen staan daarentegen gedeeltelijk leeg op dit moment", zegt SP-raadslid Carlien Boelhouwer."
Aanbod bestaande bouw
Rotterdam
Den Haag
Amsterdam
Utrecht
De 4 grote steden
Sprekende Cijfers (Woningmarkten): "De verslechtering van de economische situatie heeft ook een belangrijke weerslag op de woningmarkt in Nederland. Een halfjaar geleden werd nog gesproken van een lichte daling in het aantal transacties in de twee voorgaande kwartalen. Inmiddels weten we dat het dieptepunt destijds nog lang niet was bereikt. De NVM maakte halverwege april reeds bekend dat zowel het aantal transacties, als de transactieprijzen van bestaande woningen in het eerste kwartaal van 2009 zeer fors zijn gedaald.
- Het landelijke aanbodcijfer kende afgelopen halfjaar een stijging van 11%. Op 1 april 2009 werden in Nederland in totaal 118.075 bestaande woningen aangeboden. De sterkste aanbodstijging vond plaats in het eerste kwartaal van 2009. Op 1 januari 2009 werden namelijk nog 111.859 woningen aangeboden. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de aanbodstijging 28%.
- Het totale aantal transacties is zowel in het vierde kwartaal van 2008, als het eerste kwartaal van 2009 is fors gedaald. In deze perioden vonden respectievelijk 24.880 en 18.717 transacties plaats. Ten opzichte van dezelfde perioden een jaar eerder betekenen dit dalingen van 43% en 33%.
Projecten waarvan de bouw reeds in de eerste helft van 2008 is gestart zorgen ervoor dat de nieuwbouwproductie afgelopen halfjaar nog redelijk op peil is gebleven. Op dit moment komen echter als gevolg van de teruggelopen vraag van de woonconsument en het lastige investeringsklimaat nauwelijks nieuwe projecten van de grond. Zeker voor het komende jaar zal dit betekenen dat de nieuwbouwproductie fors zal teruglopen ten opzichte van de afgelopen jaren."
Het aanbod aan woningen in het basissegment van Amsterdam (de deelgebieden Noord, Zuidoost, Osdorp, Geuzenveld/Slotermeer, Bos en Lommer, Indische buurt, Transvaalbuurt en de Baarsjes) is afgelopen halfjaar fors gestegen. Op 1 april 2009 werden 41% meer woningen aangeboden dan een halfjaar eerder. Van de 1.179 aangeboden woningen ging het in 1.035 gevallen om een appartement. Met een aanbodstijging van 44% is dit woningtype verantwoordelijk voor de grootste stijging.
In totaal werden tussen 1 oktober 2008 en 1 april 2009 1.026 woningen verkocht, een daling van 15% in vergelijking met een halfjaar eerder. In 934 gevallen betreft het de verkoop van een appartement.
Sprekende Cijfers (Kantorenmarkten): "Maar hoe groot is de leegstand van kantoren nu werkelijk en waar gaat dat heen? Op basis van marktgegevens over de eerste helft van 2008 is de prognose dat de voorraad kantoren eind 2010 ongeveer 47 miljoen m² zal bedragen, tegen een voorraad in gebruik van 40 miljoen m². Oftewel een ‘gat’ van 7 miljoen m². Deze prognose dateert van de zomer van 2008, waarna de kredietcrisis zich ernstig verdiepte.
In het deelgebied Amsterdam Zuidoost is het aanbod met ruim 55.000 m² gestegen en uitgekomen op 317.800 m²."
De gigantische bouwprojecten van de PvdA en VVD in Zuidoost zijn gedoemd om te mislukken. De cijfers liegen er niet om. Er is genoeg aanbod aan woningen en kantoorruimten. Wat nu telt is het gezond houden van onze stadsdelen en wijken. Het groen is hierin van essentieel belang.