Amsterdam Open Air heeft een kerstpresentje achtergelaten in het Gaasperpark. Nu de bladeren van bomen en struiken zijn verdwenen komt een en ander tevoorschijn in het struweel, lege flessen, blikjes en bekertjes, achtergelaten door de bezoekers van AOA en nooit verwijderd. Hieronder een korte impressie in twee verschillende versies, een klassieke en een techno. Enjoy!
Er zit nog een mooi kerstverhaal aan vast. Lees en huiver!
Elke video die naar YouTube geüpload wordt, gaat bij hen door de zoekbot om de muziek te matchen met bestaande muziek die onder copyright is. Dat YouTube hier een potje van maakt mag duidelijk zijn. Bovenstaande versies van Jingle Bells heb ik zelf gemaakt met GarageBand. De partituur is vanzelfsprekend vrij, er is geen copyright op. Beide arrangementen zijn verschillend en het copyright hoort in principe bij mij. Bij de eerste versie kreeg ik meteen een claim van YouTube te verwerken. Die is inmiddels verwijderd. Maar ook bij mijn tweede versie hetzelfde probleem. Dat betekent dat YouTube zich het recht aanmaant om er reklame onder te zetten. En daar heb ik geen zin in. Deze keer hadden ze het anders aangepakt: Warner Chappell van HongKong zou een claim gelegd hebben op deze muziek. Klinkklare onzin. Heb ik weer betwist natuurlijk. U hoort hier later nog meer over. De filmpjes staan op YouTube, maar mijn voorkeur gaat op dit moment naar Vimeo.
Zo zie je hoe grote bedrijven en ook YouTube misbruik maken van de copyrightrechten en eigenlijk de wetten overtreden, en ook mensen intimideren. Die hele copyrightkermis is onzin. Iedereen mag deze muziek van mij kopiëren en gebruiken. De rechten berusten bij mij. Er zijn waarschijnlijk miljoenen versies van Jingle Bells in omloop. Stel je voor dat je je eigen versies, zelf gespeeld op je eigen muziekinstrumenten of digitaal gecreëerd zoals die van mij, niet op de markt zou mogen brengen wegens zogezegde schending van copyright van een of andere hebzuchtige muziekproducent. Dat is geen bescherming van copyright meer, maar aantasting. Elke versie van een bekende melodie wordt meteen beschouwd als het eigendom van een van de grote muziekproducenten. Men onderzoekt de muziek zelf niet, maar legt meteen een claim. Er worden misschien wel miljoenen onterechte claims door YouTube opgelegd.
Instrumenten gebruikt in Kerstpresentje
Mijn eerste versie is een langzame, enigszins trieste en klassieke uitvoering met een heuse gesamplede Bösendorfer 290, klokken en een harp.
Instrumenten gebruikt in Technokerst
De tweede versie is techno, discodance of zoiets met heel wat meer tracks en veel sneller natuurlijk. Zeggen de instrumenten, Moonbeam, Arena Run, Boscobel Blips en Martian Lounge u iets?
Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way