Roundup in Zuidoost

inspreekster

Nee, hier is niet bedoeld een razzia tegen illegalen, maar het onkruidverdelgingsmiddel Roundup van Monsanto. Zelf dacht ik dat Roundup verboden was in Europa, maar nu blijkt dat stadsdeel Zuidoost dit middel tot nu toe heeft gebruikt. Roundup bevat glyfosaat, en is een sterke onkruidverdelger. Iemand van de Partij voor de Dieren en iemand van Milieudefensie Amsterdam spraken in over het gebruik van Roundup, met het verzoek om voor 100% te stoppen met dit product. Er werd een handtekeningenlijst overhandigd. Hieronder staat een link naar de site van Amsterdam Gifvrij met een petitie om te stoppen met het gebruik van Roundup.

Ik ben net een boek over het WNF aan het lezen waarin staat dat in heel wat landen Roundup wordt gebruikt om genetisch gemodificeerde soja te kweken, dusdanig genetisch gemodificeerd dat de sojaplanten bestand zijn tegen dit bestrijdingsmiddel. Alle andere planten sterven af. Gebleken is ook dat steeds sterkere doses bestrijdingsmiddel gebruikt moeten worden, omdat planten resistent worden. Dat leidt ertoe dat men zelfs bestanddelen van het verdelgingsmiddel Agent Orange dat ook in Vietnam is gebruikt moet inzetten.

Dat Roundup 'safe' zou zijn klopt niet. Monsanto is zelfs veroordeeld voor deze onjuiste bewering. Roundup heeft zeer schadelijke gevolgen voor de mens, en ook voor de biodiversiteit.

Rapport Onkruidbeheer op verharding: "Tot en met 2012 gebeurt het onkruidbeheer op de verharding uitsluitend met de chemisch selectieve methode volgens de DOB-systematiek (Duurzaam Onkruidbeheer). Het gebruik van de werkzame stof glyfosaat is tot 31 december 2015 toegestaan. Misschien ten overvloede wordt er gewezen dat onkruidbeheersing in groenvakken uitsluitend op niet chemische wijze wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld te schoffelen of te bosmaaien."

Greenpeace - Herbiciden tolerantie en gentechgewassen: "Glyfosaat is de werkzame stof in verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen die verkocht worden over de hele wereld, zoals in het bekende herbicide Roundup. Herbiciden op basis van glyfosaat worden veel gebruikt voor onkruidbestrijding omdat het een ‘niet selectief’ middel is; het doodt álle planten.

Glyfosaat wordt aangeprezen als een ‘veilig’ middel. Echter, er is een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs, dat vraagtekens zet bij de veiligheid van glyfosaat en de meest bekende formulering ervan: Roundup. Het wetenschappelijk onderzoek dat wordt beschreven in dit rapport laat zien dat producten op basis van glyfosaat, ernstige negatieve effecten hebben op menselijke en dierlijke gezondheid, en dat een herbeoordeling van de veiligheid voor mens en dier van deze stoffen snel zou moeten plaatsvinden.

Beheersing van glyfosaatresistente onkruiden in GG RR (genetisch gemanipuleerde Roundup ready) gewassen is nu een groot probleem geworden voor boeren. Monsanto geeft dit toe, en heeft een advies gepubliceerd over hoe om te gaan met de groeiende resistentieproblemen in GG RR gewassen. Monsanto’s geadviseerde strategie is o.a.: 
- Het gebruik van óf sterkere formuleringen van glyfosaat, óf van mengsels van glyfosaat en andere herbiciden, zoals het beruchte 2,4-D – een actieve stof van Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat het Amerikaanse leger gebruikte in de Vietnam Oorlog."

Herbicide tolerance and GM crops (pdf)

Schoffelen heb ik nog nooit zien doen in onze openbare plantsoenen. Bosmaaien gebeurt met een maaimachine met motor die in de hand gehouden kan worden.

action

Teken de petitie van Amsterdam Gifvrij om te stoppen met het gebruik van Roundup in de openbare ruimte.

Rapport Onkruidbeheer op verharding: "Er worden twee varianten voorgesteld:

- kiezen voor een niet chemische methode van onkruidbeheer voor het totale areaal aan verharding. Het huidige budget om dit te realiseren is hiervoor onttoereikend.

- kiezen voor een niet chemische methode van onkruidbeheer voor deel van het areaal aan verharding, passend binnen het huidig budgettair kader. Het stellen van prioriteiten is dan noodzakelijk."

En daar ging het in de vergadering van gisteravond vooral over. Het gaat hier om mogelijke schadelijke gevolgen voor mensen, en niet om de beeldkwaliteit van onze wijken of mogelijke verloedering. Het niet stoppen met het gebruik van Roundup zou gewoon morele verloedering zijn. Maar weer dank zij de insistentie van de oppositie, vooral D66/OZO en kleine partijen als CU en NSS, zijn de coalitiepartijen uiteindelijk overeen gekomen om alvast te stoppen met Roundup en begin volgend jaar geld te zoeken in de begroting voor niet-chemische bestrijding van onkruid.

Zoals ik al eerder betoogde, het probleem van het onkruidbeheer op verharding is veroorzaakt door het stadsdeel zelf. Er is onvoldoende onderhoud. Er werd en wordt zeer veel gemaaid, en dat zal gezien het grasplan nog toenemen, en dat gemaaide gras laat men liggen; dat gras slingert over paden en tegels en hoopt zich her en der op, waar het composteert en als voedingsbodem dient voor nog meer gras en onkruid. Als men het onderhoud serieus neemt, en na elke maaibeurt ook de omgeving schoonveegt dan blijft het probleem binnen perken en hoef je achteraf ook niet zo'n uitgebreid onkruidbeheer uit te voeren.

© 2009