Visie of utopie?

verstedelijking
Metropool Amsterdam

In tijden van crisis barsten de utopieën los. Men is in Nederland nog in denial over de val van de dollar, maar de visies over metropolen bloeien als kool. Amsterdam wil de spil zijn van een metropool van Kennemerland over Utrecht tot Lelystad.

Eerder heb ik al bericht over de visie van Alle Hosper die zijn legodoos heeft leeggeschud voor een maquette en een vrijstaat in het water wil. Geheel Gaasperdam moet op de schop. Het Gaasperpark zal bestaan uit kleine eilandjes. Wij gaan allemaal de boot in.

AlleHop
Watervrijstaat Alle Hosper

Metro in de Bijlmer: "De Watervrijstaat in Gaasperdam van Alle Hosper doet alle ideeën verbleken die het stadsdeel momenteel met het gebied voorheeft. Gaasperdam moet van een saaie buitenwijk in een landelijke stadswijk veranderen, waarin iedereen een tuin aan het water heeft. De Gaasperplas wordt vergroot met een uitgraving naar het Gein en zoveel mogelijk land wordt onder water gezet. Dreven worden dijklichamen, waaraan mensen een woonboot kunnen meren. Het wordt dus zoiets als dat recreatiewater vlak voor Vinkeveen waarin en omheen een dorpje met buitenhuisjes is neergezet, maar dan groter: dus de hele Vinkeveense plassen volgestouwd met echte woningen. Het moet de natte droom van duizenden burgers zijn. Eindelijk een aanlegsteiger met een bootje.

De Vrijstad Zuidoost van Studio Klok gooit geheel Zuidoost op de schop. De studio bedacht 1001 kavels waar in het gebied nog gebouwd kan worden, gooide er wat grachten bij, en wil er 25.000 huisjes opzetten, huisjes die door particulieren en kleine collectieven naar eigen inzicht op hun eigen kavel gebouwd mogen worden. Iedereen zijn eigen droomproject en Zuidoost wordt hartstikke volgebouwd. Daarom moeten de bouwers naast en boven zich andere bouwers dulden. Grond is immers duur en zonder dichtheid geen verstedelijking."

Al het groen wordt omgezet in water. De hele Broekzijdse polder komt onder water. Weg met de boeren, koeien en velden. Ook in Rotterdam schijnt men zich erbij neergelegd te hebben dat Nederland over afzienbare tijd onder water komt te liggen door de klimaatverandering. Urgenda wil een drijvende stad.

drijvendestad

Maar Utrecht heeft ook een metropolitaine ambities. Maar zij pakken het heel anders aan.

Utrecht Manifest: "Bij onderzoek naar social design in Utrecht kom je al snel op het identiteitsvraagstuk van de stad. De wederkerende discussie over de ontwikkeling van Utrecht als metropool versus een meer behoudende koers en het koesteren van kleinschaligheid in Utrecht - de zogenaamde ‘identiteitscrisis’ waar soms aan wordt gerefereerd - maakt nieuwsgierig naar de ziel van de stad.

Ook culturele en wetenschappelijke instellingen als Expodium, Walter Maas Huis, Tumult, Studium Generale Universiteit Utrecht, CCAA, MaHKU, Beyond,  Aorta en het Utrechts ArchitectenCafé richten zich onder meer op locale ontwikkelingen en interventies in de stad. Daarmee geven ze inspiratie voor het vinden van nieuwe sociale verbindingen of aanpassingen in de publieke ruimte.

Het in kaart brengen van de groene plekken en open plekken in de stad kan inzicht geven in mogelijkheden voor projecten met urban farming en community gardens. Tuinen waar bewoners gezamenlijk in kunnen werken dragen bij aan levendigheid van de wijk en de sociale binding in de stad."

© 2009