Blog
Duiven op tilt
De laatste uitzending van De Rijdende Rechter kwam met een verheugende uitspraak over het kappen van bomen in Duiven. Daar moesten volgens een groep bewoners veertig elzen gekapt worden omdat ze teveel overlast bezorgden. U weet wel, katjes, stuifmeel en vogelpoep. Het zou verboden moeten worden. Maar de rechter heeft bepaald dat de bomen niet gekapt hoefden te worden. Het zijn altijd ‘nette mensen’, of mensen die van zichzelf vinden dat ze netjes zijn, maar wel minstens één auto hebben, die eisen dat bomen gekapt worden. Maar in feite zijn het zeer asociale en vervuilende typetjes. Waarom? Omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is. Het zijn vanzelfsprekend altijd autobezitters. Een vogelpoepje komt volgens hen altijd door de aanwezigheid van bomen, terwijl vogels vaak vliegend in de lucht poepen. De overlast door bladeren en katjes kan makkelijk opgevangen worden door regelmatig schoonhouden en vegen. Probleem opgelost.
Toch eisen veel mensen dat bomen gekapt worden. Terwijl hen intussen wel duidelijk moet zijn dat auto’s zeer milieuvervuilend zijn. Dus zo netjes zijn die mensen niet, het zijn vulgaire vervuilers. Bomen zijn noodzakelijk voor het opvangen van luchtvervuiling; ze zorgen voor frisse lucht en zijn mooi, geven bescherming aan omringende huizen bij teveel zon en wind. Het is meestal om meer parkeergelegenheid dat bomen gekapt worden. Ook zo in de C. Aarnoutsstraat en de J. Krüsestraat. Rechter Bongers-Scheijde heeft de bomenkap toegestaan en heeft volgens mij daarmee een onjuiste inschatting gemaakt. De Rijdende Rechter had dat beter gedaan. Want de meeste gevaren en schade die mensen beweren te hebben van bomen zijn fictief. Het zijn gewoon bomenhaters. Maar de uitspraak van de rechter is definitief en daar moeten we ons aan houden.
Hier in Gein3 zijn de bomen gekapt voor meer parkeerplaatsen. Er is duidelijk gemaakt dat sommige mensen vier, soms zelfs vijf auto’s op de straat hebben staan. Dat mocht niet baten. Dus voor die asociale typetjes moet de gemeenschap nog meer parkeergelegenheid creëren en betalen. Dat is gewoon vriendjespolitiek of fout beleid. Onze wijk ziet er nu kaal uit en bij stormwind klapperen de dakgoten al. Het grootonderhoud is vertraagd omdat door het weghalen van de wortels ook een deel van de riolering stukgemaakt is. Doordat de bomen nu ontbreken zal het ook vaker voorkomen dat riolering zal verzakken. Wortels kunnen niet in de buizen zelf binnendringen, maar ondersteunen die wel. Na de nieuwe inrichting van de C. Aarnoutsstraat moest al twee keer ingegrepen worden in de riolering. We kunnen binnenkort nog meer van dit soort problemen verwachten.
Elders in het stadsdeel wil men de parkeerdruk verminderen. Maar in Gein3 trekt men juist meer parkeerders aan. Binnen de kortste keren staan alle extra parkeerplekken weer vol, soms met buitenproportionele auto’s (als bedrijfsauto geregistreerd en afgetrokken van de belastingen – in gebruik voor bezoekjes aan voetbalwedstrijden), bedrijfsauto’s en vakantievoertuigen. En het foutparkeren gaat lekker door. Langs de gele streep, op de stoep, men doet maar. Handhaving is er nog steeds niet. Dit was geen goede zet van het stadsdeel. Binnenkort zal men dus ook betaald parkeren moeten invoeren om de bezitters van meerdere auto’s te dwingen een paar van hun vervuilende pleziervoertuigen weg te doen of te verschrotten. Betaald parkeren is de enige oplossing.
Kantershofenzo: "DE PARKEERDRUK in de H-buurt werd te hoog, vandaar dat de gemeente Amsterdam betaald parkeren per 1 mei 2016 invoert. Het besluit daartoe was al genomen en in december 2015 definitief gemaakt.
Het doel van de gemeente Amsterdam is om de hoeveelheid auto’s in Amsterdam te beperken en de stad bereikbaar en leefbaar te houden. Daartoe betaal je in een groot gedeelte van de stad voor het parkeren. Ook in de H-buurt werd de parkeerdruk te hoog en vandaar dat ook daar betaald moet worden!"
Wereldbedreigende gevaren
De gevaren die inherent zijn aan onze huidige neoliberale maatschappij zijn evident. Van de overheid heeft het volk meestal weinig te verwachten. Vaak zijn bestuurders en politici corrupt en verkiezingen in veel landen zijn een show. In Brazilië klagen corrupte politici president Rousseff aan voor … jawel, corruptie. Een integere president is het grootste gevaar voor een corrupte oppositie. Ook het IMF heeft/had corrupte voorzitters.
Wie gaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen? Hillary of Trump? Is Trump als dorpsgek gevaarlijker dan Hillary? Ik dacht het niet. Hillary zal als ze president wordt haar beloftes maar al te graag laten vallen en oorlogszuchtiger en asocialer optreden dan ze nu laat doorschemeren. Trump daarentegen kan alleen maar gematigder worden als president. Hij zit nu op zijn maximum aan extreme standpunten. Dat kan alleen maar minder worden als hij de macht krijgt.
En intussen wordt de toestand in de wereld er politiek en ecologisch niet beter op.
ElectronicIntifada: "Warrior queen
On many issues, particularly trade and foreign policy, Clinton is to the right of Trump, with an inclination toward militaristic belligerence that more closely resembles a neoconservative war hawk than the progressive she claims to be.
For evidence, look no further than the neoconservatives themselves, who are so petrified of Trump’s noninterventionist approach to foreign policy, they are ready to line up behind Clinton.
This isn’t the first time Clinton has won the adoration of the war hawks.
The great neocon panic
In almost surreal contrast to Clinton, Trump has called for reducing America’s military presence abroad and has repeatedly stated his opposition to foreign intervention, calling the Iraq war that Clinton backed “a big fat mistake” that “destabilized the Middle East.”
He even suggested a policy of neutrality in peace negotiations between Israel and the Palestinians, a proposal he eventually walked back after incurring the wrath of pro-Israel hardliners, including Clinton, who declared, “America can’t ever be neutral … anyone who doesn’t understand that has no business being America’s president.”
A general election between Clinton and Trump would be a dreadful race to the bottom. It’s no wonder so many people would refuse to cast a ballot for either candidate.”
FD: "De voormalige Spaanse minister van financiën Rodrigo Rato heeft het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca ingeschakeld om zijn vermogen te verhullen voor de Spaanse belastingdienst. Dat meldt de digitale krant El Confidencial, een van de Spaanse partners in het onderzoek naar de zogenoemde Panama Papers.
De voormalige 'superminister' uit het conservatieve kabinet-Aznar (1996-2004), die vervolgens tot 2007 directeur was van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), wendde zich niet rechtstreeks tot Mossack Fonseca. Hij deed dat via Finsbury Trust & Corporate Services Ltd., een advocatenkantoor uit Gibraltar dat zijn buitenlandse vennootschappen beheerde.”
Intussen stijgt het water in de oceanen en drogen grote delen van de aarde uit.
USUncut: "The climate crisis is becoming more apparent, when looking at recent photos of lakes, archipelagos, and coral reefs and comparing them to photos taken 20 years ago — and in some cases, just a decade ago. As the ozone layer continues to evaporate and polar ice caps continue to melt, this causes erratic weather patterns and dramatic sea level rises. NASA is now saying that global sea levels could rise by as much as three feet in the next century."
Koude ontvangst voor Remco van Dijk
Parool: “Op een eerste gesprek met zijn medebestuurders heeft Remco van Dijk twee weken moeten wachten. Een analyse van de moeizame start van de D66'er als bestuurder in Zuidoost.
Van Dijk werd verkozen op 22 maart, maar het duurde om agendatechnische redenen tot dinsdag 5 april, bijna twee weken later, voor bestuurders Muriël Dalgliesh en Urwin Vyent tijd hadden voor een gesprek met hun nieuwe collega.
Drie dagen later moest Van Dijk zelf aandringen op toegang tot de kamer die voorganger Emile Jaensch voor hem had achtergelaten. Dat is inmiddels geregeld, naar verluidt ook na enkele indringende telefoongesprekken van wethouder Pieter Litjens met de bestuurders in Zuidoost.
Dinsdag mocht Van Dijk ook voor het eerst aanschuiven tijdens de wekelijkse vergadering van het dagelijks bestuur. Voor de vergaderingen in de weken daarvoor had hij geen uitnodiging ontvangen.
De keuze voor Van Dijk was er een voor verandering. In zijn jaren als lid van de bestuurscommissie bewees de D66'er zich als een kritische geest, die vasthoudt aan zijn principes over deugdelijk bestuur, ook als de zittende macht om politieke redenen zwaar op hem leunt.”
De oude garde toont zich duidelijk niet van zijn beste kant. Ik wens Remco van Dijk sterkte en veel succes toe. Zuidoost is dringend aan ‘regime change’ toe.
Neoliberalisme = fascisme
“Le néolibéralisme est un fascisme” daarmee kopt begin deze maand Le Soir, een Belgische liberale krant; het is een artikel van Manuela Cadelli, president van de franstalige Syndicale Vereniging van Magistraten. Di Rupo, voormalig premier van België, onderschrijft deze stelling.
LeSoir: "Le libéralisme était une doctrine déduite de la philosophie des Lumières, à la fois politique et économique, qui visait à imposer à l’Etat la distance nécessaire au respect des libertés et à l’avènement des émancipations démocratiques. Il a été le moteur de l’avènement et des progrès des démocraties occidentales.
Le néolibéralisme est cet économisme total qui frappe chaque sphère de nos sociétés et chaque instant de notre époque. C’est un extrémisme.
Le néolibéralisme est un fascisme. Il doit être combattu et un humanisme total doit être rétabli.”
(Voor vertaling van DeWereldMorgen een stukje naar beneden scrollen)
Wat zeker is is dat verdragen als TTIP de democratie volledig afbreken en dat Europa momenteel geen democratisch bolwerk is. Niet voor niets hoorden we zelfs van voormalige liberale kopstukken als Frits Bolkestein waarschuwende geluiden tegen vergaande bezuinigingen. ‘Niet marchanderen met de Verlichting’ was zijn motto. Jammer genoeg worden politici vaak pas (halvelings) wakker als ze met pensioen zijn. Het neoliberalisme is intussen zelfs bij linkse partijen ingeburgerd.
LibertaireOrde: "De vrijheid die reactionaire economen als Mises, Hayek en Friedman zo dierbaar is, geldt alleen voor rijken. In dat geval kunnen zij naast deze vrijheid ook de noodzaak van het bestaan van de repressieve staat legitimeren (de afwijzing van de interventiestaat betreft de interventie in wat zij ‘markteconomie’ noemen). Het is precies deze morbide gedachte – vrijheid beschermd door dictatuur – die Stemmelen in de reactionaire economie aan de kaak stelt."
Vertaling van DeWereldMorgen: "Manuela Cadelli, voorzitter van de Franstalige organisatie Association Syndicale des Magistrats, noemt het neoliberalisme een vorm van fascisme. Deze ideologie vervormt de taal om haar doelstellingen te verwezenlijken en staat uitsluitend ten dienste van een 'kaste boven de rest', die haar eisen tot 'bezuiniging' aan iedereen oplegt, behalve aan zichzelf.
Het liberalisme is een van de politiek-economische doctrines ontstaan uit de Verlichting. Die had tot doel de Staat de nodige afstandelijkheid op te leggen om de burgerlijke vrijheden en de democratische emancipatie van de burgers mogelijk te maken.
Het liberalisme is de motor geweest van de opkomst en de ontwikkeling van de westerse democratieën.
Neoliberalisme daarentegen is een visie op een soort totalitaire economie die elk gebied van onze samenleving en elke periode in ons tijdperk raakt. Het is een vorm van extremisme.
Neoliberalisme en de totale onderwerping
Fascisme wordt gedefinieerd als de onderwerping van alle onderdelen van de staat aan een totalitaire en nihilistische ideologie.
Ik vind dat het neoliberalisme een vorm van fascisme is, omdat dit economisch model niet enkel democratische regeringen onderwerpt, maar ook elk onderdeel van ons denken. De staat is nu ten dienste gesteld van de economie en de financiële instellingen, die haar onderwerpen en bevelen, waardoor ze zelfs het algemeen welzijn verdringen.
De door de financiële instellingen geëiste overheidsbezuinigingen zijn uitgegroeid tot superieure waarden die de politiek vervangen. Besparen verhindert voortaan het nastreven van elk ander openbaar nut. Het neoliberale principe van de budgettaire orthodoxie gaat zelfs zover dat ze doet alsof het in de grondwet van de staten staat. Zo wordt het begrip openbare dienst belachelijk gemaakt.
De door de financiële instellingen geëiste overheidsbezuinigingen zijn uitgegroeid tot superieure waarden die de politiek vervangen. Besparen verhindert voortaan het nastreven van elk ander openbaar nut. Het neoliberale principe van de budgettaire orthodoxie gaat zelfs zover dat ze doet alsof het in de grondwet van de staten staat. Zo wordt het begrip openbare dienst belachelijk gemaakt.
Het nihilisme dat daaruit voortkomt heeft mogelijk gemaakt om het universele denken en de meest voor de hand liggende humanistische waarden aan de kant te zetten: dat zijn solidariteit, broederschap, respect en integratie van iedereen in alle verscheidenheid.
Zelfs de klassieke economische theorie wordt er door verworpen: werk maakte vroeger een onderdeel uit van de vraag en de arbeiders werden in die context gerespecteerd. De internationale financiële wereld heeft van werk een eenvoudige variabele gemaakt, onderhevig aan 'aanpassingen'.
Vervorming van de taal
Elk totalitarisme is vooral een perversie van de taal. Zoals in de roman 1984 van George Orwell heeft het neoliberalisme zijn eigen Newspeak en communicatie- elementen die de werkelijkheid vervormen. Zo vloeit elke budgettaire bezuiniging voort uit de 'modernisering' van de betrokken sectoren. De armsten onder ons krijgen geen terugbetaling meer voor bepaalde gezondheidszorgen, ze gaan niet meer naar de tandarts? Het is een teken dat de 'modernisering' van de sociale zekerheid op gang is gebracht.
Abstractie domineert in het openbare woordgebruik om menselijke gevolgen uit te gommen. Als het over migranten gaat, is het 'onontbeerlijk' dat hun opvang geen 'trend' creëert die niet zou kunnen worden opgevangen door onze financiële middelen. Op dezelfde manier krijgen sommige mensen het etiket 'hulpbehoevend' omdat ze moeten leven van nationale solidariteit.
Evaluatiecultuur
Dit sociaal darwinisme domineert en legt iedereen de striktste prestatie-eisen op: verzwakken is vergaan. Onze culturele fundamenten zijn omgegooid: elk menselijk basisprincipe wordt gediskwalificeerd of gediscrediteerd omdat het neoliberalisme een monopolie claimt op het rationalisme en het realisme. Margaret Thatcher gaf het al aan in 1985 : “There is no alternative”. Al de rest is maar 'utopie', 'waanzin' en 'regressie'. De voordelen van het debat en conflictsituaties worden gediscrediteerd aangezien in deze visie de geschiedenis enkel bepaald wordt door 'noodzaak'.
Deze subcultuur houdt in zichzelf een existentiële bedreiging: de afwezigheid van prestatie veroordeelt tot verdwijning. Terzelfdertijd wordt iedereen beschuldigd van 'inefficiëntie' en verplicht tot 'rechtvaardiging' voor alles. Het maatschappelijk vertrouwen wordt ze gebroken.
'Evaluatie' zwaait de scepter en met haar de bureaucratie. Die legt een definitie en een overvloed van objecten en indicatoren op waarnaar men zich moet 'conformeren'. Creativiteit en kritische geest' worden verstikt door 'beheer'. En iedereen moet berouw tonen over zijn 'verspilgedrag' en de 'inertie' waaraan hij zich schuldig maakt.
Justitie wordt verwaarloosd
Deze neoliberale ideologie leidt tot een geheel van normen die de strijd aangaat met de wetten van het parlement. De democratische kracht van het recht wordt zo ondergraven. Recht en de juridische procedures, die de concretisering van vrijheden en emancipatie vertegenwoordigen en het verhinderen van misbruiken oplegt, zijn voor deze ideologie 'obstakels' geworden.
Op dezelfde manier moet ook het overheidsdepartement justitie, dat toch verondersteld wordt in te gaan tegen elke vorm van overheersing, onderworpen worden aan deze ideologie. De Belgische justitie krijgt daarom te weinig financiële middelen om haat taken te vervullen.
In 2015 was de Belgische justitie de laatste in de Europese ranglijst van alle staten tussen de Atlantische Oceaan en de Oeral. Op twee jaar tijd is de regering erin geslaagd om haar onafhankelijkheid te ontnemen die zij had gekregen van de Grondwet. Die onafhankelijkheid had justitie in het belang van de burger zodat zij het tegengewicht kon zijn die van haar verwacht wordt. Het neolineraal project is overduidelijk: er mag geen recht meer bestaan in België.
Een kaste boven de rest
De dominante neoliberale klasse past op zichzelf niet hetzelfde recept toe dat ze oplegt aan gewone burgers, omdat voor haar een 'goed georganiseerde bezuiniging' altijd een zaak van de 'anderen' is. Frans econoom Thomas Piketty heeft het perfect verwoord in zijn boek Kapitalisme in de eenentwintigste eeuw, zijn studie over ongelijkheid en kapitalisme (zie Thomas Piketty: de recensie).
Ondanks de crisis van 2008 en de roep voor meer ethiek die eruit volgde, is er niets gedaan om de financiële wereld aan te pakken en te onderwerpen aan de eisen van de maatschappij.
Wie heeft er voor die crisis opgedraaid? De gewone mensen, u en ik.”
Een voorbeeldje van de excessen van het neoliberalisme: Monsanto heeft de staat Californië aangeklaagd wegens het op de lijst van kankerverwekkende producten zetten van het kankerverwekkende glyphosaat (Roundup).
Our man in Kiev
Our man in Havana Kiev
De verslaggeving van de NOS was gisteravond beneden alle peil. Gert-Jan Dennekamp spande de kroon vanuit Kiev. Zijn vervangende militaire dienstplicht vervulde deze man in de journalistiek. Ook een goede manier om oorlog te voeren in de afdeling propaganda. Onze man in Kiev vertelde wat Rutte moest doen en niet mocht doen. Nederland had een probleem, niet Oekraïne of Europa. Dennekamp had 'gesproken met mensen van buitenlandse zaken’; dat zal dan wel de portier of de schoonmaakster geweest zijn; en hij beweerde dat zij vonden dat Nederland een probleem had want dat de overige landen allemaal voor een associatieverdrag waren. Dat vond Dennekamp gewoon zelf. De andere media zijn duidelijker hierover. Europa en Kiev hebben een probleem. Elk land kan en mag zelf beslissen om te ondertekenen of niet te ondertekenen. Nederland heeft tegen het verdrag gestemd. Daarmee kan de ratificatie van het verdrag niet doorgaan. Heel eenvoudig. Ook Rutte zei dat. Er waren een paar politici die vonden dat ‘ook geluisterd zou moeten worden naar de mensen die niet gestemd hadden’. Dat is weer het aloude arithmétique hollandaise, de Hollandse versie van cooking the books. Diegenen die niet stemden gewoon optellen bij de voorstanders van het verdrag of bij de tegenstanders van het houden van een referendum. De regels zijn dat diegenen die stemmen, bepalen wat er gebeurt. Amsterdam loopt duidelijk een stuk achter in de politieke bewustwording. Te veel Amsterdammers hebben met hun onderbuik gestemd, de Zuidas.
Oekraïense president corrupt
De propagandamachine ten gunste van het associatieverdrag met Oekraïne draait op volle toeren. Zowat alle omroepen zijn ingeschakeld voor het goedpraten van een schandalig akkoord met Oekraïne. Van democratie is geen sprake in Oekraïne. De kleptocratie heeft de hele economie in handen en die zal binnenkort onderhouden moeten worden met miljarden uit Nederland en Europa.
FD: "Oekraïense president verzwijgt bedrijven in belastingparadijzen
De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, is al enkele jaren actief in belastingparadijzen. Sinds zijn beëdiging als president in 2014 heeft hij een vehikel dat bedoeld is om zijn bedrijven te verkopen, zoals hij in zijn campagne beloofde. Maar al in 2010 duiken er transacties op via de Britse Maagdeneilanden die aan Porosjenko gelinkt zijn, blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.
Porosjenko is in eigen land verplicht eventuele inkomsten uit het buitenland op te geven op een openbaar aangifteformulier. Afgelopen vrijdag publiceerde Porosjenko zijn aangifte voor 2015, maar hij gaf daarbij geen inkomsten uit het buitenland op. Hetzelfde geldt voor de aangiften in 2013 en 2014.
Porosjenko richtte vervolgens in Amsterdam Roshen Europe bv op. Dit bedrijf is in handen van een Cypriotisch bedrijf dat op zijn beurt in handen is van PAP op de Maagdeneilanden.”
Pikant detail is dat in de Westerse media, de NOS voorop, voortdurend gesproken wordt van oligarchen ‘in de entourage van Poetin’, terwijl in geen van de stukken de naam Poetin vermeld staat. Vreemd genoeg heeft men het nergens over oligarchen in de entourage van bijvoorbeeld Rutte, Merkel of Obama of de Engelse premier Cameron. Zo werkt indoctrinatie. De werkelijkheid is dat het globale systeem zo rot is als een mispel. De entourage van Rutte die een associatieverdrag wil met een corrupt land als Oekraïne is daadwerkelijk zo rot als mispel. Dat mag duidelijk zijn.
Update:
CommonDreams: "The Panama Papers illuminate a key aspect of why the system isn’t working–because globalization has allowed the capital and assets of the 1 % (be they individuals or corporations) to travel freely, while those of the 99 % cannot. Globalization is supposed to be about the free movement of people, goods, and capital. But in fact, the system is set up to enable that mobility mainly for the rich (or for large corporations). The result is global tax evasion, the offshoring of labor, and an elite that flies 35,000 feet over the problems of nation states and the tax payers within them.”
Nederland, met name Rutte en zijn entourage, is behoorlijk corrupt. Maar onze overheid doet zich altijd graag voor als Prinzipienreiter met hoge morele normen die andere landen flink kapittelt voor onoorbare activiteiten. Nederland en Europa zullen Oekraïne wel eens leren wat democratie is. Morgen brengen! Propaganda tiert hier welig. Het gaat ook altijd om geld en hoe goed Nederland wel niet is.
Mkb’ers kiezen voor belastingparadijzen: "Onder de Nederlanders op de lijst van Mossack Fonseca zijn enkele bekende namen, zoals voetballer Clarence Seedorf, leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm, Mexx-oprichter Rattan Chadha, maar ook bijvoorbeeld John Bredenkamp. Deze Nederlandse ondernemer staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten vanwege illegale wapenhandel met Zimbabwe.
Verder duikt in het onderzoek de naam van Bram van der Kolk op. Dat is de Nederlandse programmeur achter het bedrijf Megaupload die in Nieuw-Zeeland vreest voor uitlevering aan de VS."
De slager stalt zijn geld op de Bahama’s: "Zo zet Mossack Fonseca bijvoorbeeld, in 2007, een bedrijf op de Seychellen op voor een rioolreiniger in het oosten van Nederland. De Panamese dienstverlener wordt hiervoor benaderd door een tussenpersoon op Cyprus. In 2009 en 2012 laat een kantoormeubelmaker uit het midden van het land vier vennootschappen op zijn eigen naam en die van zijn zoon vestigen op Samoa. Mossack Fonseca wordt door een intermediair uit Hongkong gevraagd om dit te doen. Zowel rioolreiniger als de meubelmaker laten weten geen commentaar te willen geven.
Deze structuren zijn legaal, mits de betrokkenen hun bezittingen melden in hun belastingopgaven. De Belastingdienst is de enige die weet of dat gebeurd is, maar die zegt niets over individuele gevallen.
Uit gelekte gegevens van Mossack Fonseca blijkt dat de Nederlanders die offshorevennootschappen opzetten heel divers zijn. De meesten hebben op het eerste gezicht geen erg groot vermogen. Naast enkele families die vermogen stallen zitten er vooral veel eigenaren van mkb-bedrijven tussen, zoals een restauranteigenaar, een bankmedewerker, stuwadoors, plantenkwekers en een eigenaar van een cadeauwinkel.
Volgens een voormalig belastinginspecteur, die vanwege zijn vroegere ambt anoniem wil blijven, kunnen deze mensen geld wegsluizen naar belastingparadijzen door bijvoorbeeld gebruik te maken van verborgen contracten. ‘Bedragen worden dan overgemaakt naar deze vennootschappen die geen band lijken te hebben met de betaler. Maar via side letters kunnen ze toch de begunstigde zijn van de sommen geld. De fiscale kamer van de Hoge Raad heeft deze constructie als fraude betiteld."