Blog
Bestuurscommissies op de schop
Tijdens de Commissievergadering Algemene Zaken (zie Bestuurlijk Stelsel) van de gemeente Amsterdam is gisteren gediscussieerd over de werking van de bestuurscommissies. Die voldoen niet. Dat is ook in Zuidoost al tot uiting gekomen.
"Een aantal bestuurscommissies heeft aangegeven ongelukkig te zijn met de huidige vergoedingssystematiek, waarbij er een vergoeding wordt uitgekeerd bij deelname aan een officiële vergadering van de bestuurscommissies. Deze systematiek gebaseerd op presentiegeld dwingt tot vergaderen, terwijl bestuurscommissieleden liever de buurt in willen gaan.”
Sommige bestuurscommissieleden zitten er gewoon voor het geld. En als er drie vergaderingen in één avond geperst worden (een beeldvormende, een oordeelsvormende en een besluitvormende vergadering), dan tikt het aan. En dan krijg je natuurlijk discussies over wat er precies valt onder die drie verschillende soorten ‘vormende' vergaderingen. Ik denk niet dat bc-leden staan te popelen om de buurt in te gaan. De opkomst van politici bij de buurtbijeenkomst in Holendrecht laatst was niet erg groot. Bovendien zijn er tussenschakels ingesteld met gebiedscoördinatoren, gebiedsmakelaars, en gebiedsmanagers, alsof het om een bedrijf gaat. Sommige bc-leden menen dat ze nu niets meer met de burgers te maken hebben, behalve met hun eigen clientèle natuurlijk. Na één jaar zijn de bestuurscommissies duidelijk aan revisie toe. Ik vraag me af of de meeste bc-leden daar al weet van hebben.
De algemene vergadering van stadsdeel Zuidoost van 25 augustus is in elk geval in de Bermuda-driehoek verdwenen.
Mysteryland voorspelbaar
Dichtbij: "Voor velen een mooi feestje, voor een hoop anderen een bron van ergernis. Mysteryland duurde dit jaar twee dagen en heeft ook deze keer voor behoorlijk wat klachten over geluidsoverlast gezorgd, ondanks de maatregelen die de gemeente van tevoren trof.
Klachtenregen
Hoe hard gemeente en Mysteryland ook hun best hebben gedaan,
het regende dit weekend klachten over geluidsoverlast. Zo ook onder het artikel op Dichtbij.
Bewoners geven aan te hopen dat het festival volgend jaar weer
teruggaat naar één dag. "De regio zit nu nog na te dreunen" en "Het
geluid was tot in Zaandam te horen!" aldus de Dichtbij-bezoeker.
Update 17.09 uur - reactie gemeente:
Bij de gemeente zijn in totaal 213 meldingen binnengekomen. "De meeste daarvan gingen over het geluid en kwamen, waarschijnlijk door de windrichting, vooral uit Haarlem en Heemstede," aldus de gemeente tegenover Dichtbij. Gemiddeld komen er zo'n 50 meldingen binnen van vrijdagavond tot zondagnacht."
Zomergasten
Voor het afwassen vanavond heb ik nog een fragmentje van Zomergasten meegepikt. Psychiater en filosoof Damiaan Denys liet een stukje zien van een optreden van de Franse psychiater Jacques Lacan. Denys vertelt dat hij aanvankelijk Lacan niet begreep. Eerlijk gezegd ik ook niet. We spreken nu over dat filmpje. Lacan komt theatraal binnen in een collegezaal, geniet zichtbaar narcistisch van de opkomst en vertelt dan nog theatraler iets over de dood. De dood is een geloof, zei hij. Klinkklare onzin natuurlijk. Zijn betoog zit vol lange stiltes om de onzin goed te laten doordringen. Een enigszins overspannen student begint de tafel waar Lacan bezig is met een fles sap of zoiets te besmeuren en geeft daarbij een wat verwarde uitleg, waar wel iets zinnigs in zit: hij wil daarmee, zegt hij, protesteren tegen deze theatrale voorstelling die bestaat uit het verzamelen van en rommelen met oude begrippen. Hij vroeg aan Lacan om daarop te reageren. Jammer genoeg kregen we dat stukje niet meer te zien. Daarmee heeft deze student Lacan toch aardig op zijn plaats gezet, ietwat stuntelig maar wel op een zinniger manier dan de onzinnige beweringen van Lacan die het moesten hebben van de theatrale pauzes tussen de zinnen. Daar kon ik wel van genieten. Filosofie is leuk en goed, maar moet je nooit al te serieus nemen. Want er bestaan zoveel filosofieën als er mensen zijn. Sommigen die er te diep mee bezig waren zijn er gek van geworden. Toen moest ik aan de afwas beginnen. Wel een interessant mens die Denys.
Denys had het over de Franse slag, de Franse lichtheid, of zoiets. Je moest niet alles kunnen verklaren en uitleggen, maar er omheen trippelen. Dat kunnen Fransen uitmuntend. Om eerlijk te zijn, er zijn heel wat Franse filosofen of aanverwante disciplines, die ik nooit begrepen heb, en ook geen zin heb om te begrijpen. Foucault bijvoorbeeld. Les mots et les choses. De Fransen houden van woorden, de dingen doen er niet zo toe. Is leuk voor poëzie en literatuur, maar niet voor alles. Nou ja, als je lang genoeg rond de pot draait en je beweging centripetaal is, naar het centrum toegaat, dan kom je uiteindelijk wel bij een stukje waarheid, echtheid. Dus Foucault zal best wat zinnigs te zeggen hebben. Als iemand belangstelling heeft voor een exemplaar van Les mots et les choses, geeft een gil.
Illegale bomenkap
Ontwerp Gein 3
(rondjes met een puntje erin zijn bomen die behouden moesten blijven)
Een tijdje geleden zijn in het plangebied van het grootonderhoud Gein 3, fase 2, dat nog ter discussie is, en waarschijnlijk nog een juridisch vervolg zal krijgen, een aantal bomen gekapt die niet gekapt hadden mogen worden. Ze staan op de laatste plattegrond van het definitieve ontwerp gedateerd 1 april 2015 als bomen die behouden moesten worden. Het zijn de bomen langs de J. Krüsestraat op het slakkepleintje en een paar langs de gracht daar vlakbij en over het bruggetje in de groenstrook. Niettemin zijn op dit pleintje alle bomen behalve één gekapt. Er waren twee bomen omgewaaid tijdens de storm, maar de overige waren in orde. De vraag is wie hier verantwoordelijk voor is. Het kappen van de bomen zou pas in november plaatsvinden. Er is net een hoorzitting geweest over de bomenkap hier. Er moeten nog een aantal onduidelijkheden verhelderd worden en dan pas komt de bezwarencommissie met een besluit waartegen omwonenden die bezwaar hadden gemaakt nog in beroep kunnen gaan bij de bestuursrechter en een voorlopige voorziening aanvragen om het kappen te stoppen. Dit is de zoveelste fout/overtreding/misstap in deze hele onverkwikkelijke affaire.
Kaalslag
Zo was het
Stadsdeel Zuidoost
Donderdag 27 augustus was er in buurthuis Holendrecht een buurtbijeenkomst over de toekomst van Gaasperdam en Driemond. Daar werd uiteengezet dat men gebiedsgericht ging werken. Was dat dan voorheen niet het geval? In feite komt het neer op het uitvoeren van plannen die het gebied (volgens het bestuur) nodig heeft en andere plannen gewoon niet uitvoeren. Maar dat buurtgericht werken was overal anders, werd ons verteld, en daarom moest dit eenvormig worden. Dat is dan weer moeilijk te begrijpen, want gaat het nu om buurtgericht werken of eenvormig het beleid van de gemeente uit te voeren?
Dhr. Vyent begon de bijeenkomst met een oproep om vooral geen subsidie aan te vragen; het ging volgens hem erom de zelfredzaamheid van het gebied te bevorderen. Er waren gebiedscoördinatoren, gebiedsmakelaars en buurtambassadeurs aangesteld. En niet te vergeten de gebiedsmanager, die kijkt naar wat belangrijk is (en dus heel wat plannen gewoon in de prullenmand gooit), en de banden onderhoudt met de centrale stad. Allemaal zelfredzame personen.
De gebiedsmakelaars zouden de ‘ogen en oren’ van Zuidoost moeten zijn, terwijl ik dacht dat dat de bestuurscommissie zelf was. Nogal vreemd allemaal. Ik zag op deze bijeenkomst maar weinig politici. Mevr. de Boer van OZO was aanwezig ’s middags. ’s Avonds zag ik dhr. Res, CDA en dhr. Walgering, GroenLinks. Dhr. Vyent had zich al uit de voeten gemaakt na zijn inleiding.
Een paar dagen geleden stond ik in de startblokken om de eerste vergadering van de bestuurscommissie te volgen. Niets te zien via internet. Ook op de website van de vergadering staat enkel een stuk over de hangouderen. Tijdens de bijeenkomst in Holendrecht werd een bankjesproject voorgesteld. Hoe verhoudt dit zich tot het hangouderen’probleem’ bijvoorbeeld? Er staat niets op de site van Zuidoost over wat er is besloten. U kunt het hele rapport over de hangouderen wel downloaden. Daaruit zou moeten blijken dat (sommige) ouderen een groot probleem en gevaar voor de maatschappij vormen. Griezelig!
Daarbij vraag ik mij af, is er nu een vergadering van de bestuurscommissie geweest of niet? Als ik het Parool lees dan blijkt dat daar toen wel een en ander is besloten.
Ik heb belangrijke dingen gehoord tijdens de bijeenkomst, bvb de onbereikbaarheid van zorg voor Driemond, het afsluiten van subsidies voor werkprojecten, en wat al voor de zesde of zevende keer op dit soort verkenningen is gebeurd: het pushen van projecten in de EHS die volgens de rechters en zelfs de Raad van State niet mogen.
Voorstellen voor een betere communicatie tussen stadsdeel en buurten werden gedaan in een aparte werkgroep tijdens de bijeenkomst in Holendrecht. Een van de voorstellen was het opzetten van een fatsoenlijke en uitgebreide website door elk buurthuis waar mensen alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben over hun buurt, met links naar hulporganisaties e.d. Als je zoekt naar de buurthuizen op internet vind je wel een agenda met het volgende evenement, meer niet. En daar werken tenslotte behoorlijk betaalde werkkrachten. Mijn website wordt u gratis aangeboden. Ik ben uw onbezoldigd participerende ambtenaar in buitengewone dienst. Geintje.
Is de bestuurscommissie van Zuidoost in feite helemaal opzij geschoven (met uitzondering van het dagelijks bestuur) en vervangen door een extra en duur apparaat van tussenpersonen waarvan nog maar de vraag is of zij wel kunnen en willen functioneren als de ‘ogen en oren’ van de buurten? Ik maak mij zorgen over dit stadsdeel. Voor mij maakt het weinig uit hoe de bc werkt, als ze dat willen mogen ze zichzelf opheffen, ik weet de weg naar de centrale stad wel te vinden, maar voor heel wat mensen geldt dit niet.
Wat ik merk is dat bewoners in het ongewisse blijven en nog meer in verwarring gebracht worden dan eerder. In vroegere jaren hoorde je de term inkapseling nog wel eens, dwz dat mensen in allerlei organisaties opgenomen worden en daar dan samen met hun achterban kaltgestellt worden. Het begint er nu wel een beetje op te lijken. Leven we nog in een democratie of niet?
Feest langs Gaasperplas
Het is weer raak vandaag. Geluidsoverlast langs de hele zuidoever, tot Nellestein te horen. Politie is op de hoogte (er zijn weer privéfeesten) en houdt het in de gaten. In Nellestein probeert iemand nu te slapen die straks voor nachtdienst weer op moet. Leuk is anders. Feesten waar anderen last van hebben moeten verboden worden. Het is hier tegenwoordig elke week feest. Wonen wordt steeds minder aantrekkelijk hierdoor. Mensen met een baan lijken hier niet welkom meer.
Update: het is inmiddels zondag 00:35 en er is nog steeds gedreun vanaf de Gaasperplas. Stuur uw klachten ook naar Groengebied Amstelland
info@groengebied-amstelland.nl
Om even aan te geven hoe ver de geluidsoverlast vanaf de Gaasperplas kan gaan:
Weespernieuws: 9 juni 2015 "Er zijn bij de politie veel klachten binnengekomen van geluidsoverlast van het festival Amsterdam Open Air, dit weekend bij de Gaasperplas.
Veel Weespers belden de politie vanwege de harde muziek. Veel bellers hadden niet door dat het om een festival ging, maar dachten dat het om een feestje in de buurt ging.
Amsterdam Open Air was door de windrichting zaterdag en zondag goed te horen in Weesp. Open Air is een dancefeest rond de Gaasperplas."
GGA criminele organisatie?
Het bestuur van Groengebied Amstelland bestaat uit vertegenwoordigers van meerdere gemeenten, waaronder Ouder-Amstel. Burgemeester M. Blankers is vicevoorzitter van GGA. Ook de burgemeester van Amsterdam is in GGA vertegenwoordigd door wethouder Choho, die zich weer laat vertegenwoordigen door mevr. M. Bosman van de gemeenteraad en pfh Jaensch van Zuidoost. Ivar Manuel is beoogd bestuurslid, maar men lonkt voorlopig enkel naar hem.
Dirt Maniacs - Obstacle Course Training Centre
Parool: "Raadslid doet aangifte tegen burgemeester om survival op gifplek
Op een omstreden sportterrein in Ouderkerk aan de Amstel vormen autobanden een gevaar voor het milieu. Is de gemeente strafbaar?
Dirk-Jan Hoekstra, PvdA-raadslid in Ouder-Amstel, heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen in de zaak rondom het omstreden sportterrein Obstacle Course Training Centre.
Milieudelict
Volgens Hoekstra, die de aangifte in zijn hoedanigheid van raadslid deed, laat zij bewust een milieudelict voortduren. Zij weet dat op de hindernisbaan Obstacle Course Training Centre (OCTC) honderden gedumpte autobanden in het water liggen, maar grijpt niet in. De gemeente is het bevoegd gezag voor dat openbare terrein, dat eigendom is van het Groengebied Amstelland.
Omstreden
Het OCTC, waar eigenaar Vreugdenhil ook grootschalige modderloopwedstrijden organiseert, is omstreden in Ouderkerk aan de Amstel. Vreugdenhil wil het terrein graag voor meerdere jaren huren van het Groengebied, maar omwonenden stellen dat het OCTC ecologische schade aanricht.
Vorige maand bleek na onderzoek van Het Parool dat honderden sporters tijdens het Dirt Maniacs-evenement op 11 april over mogelijk ernstig vervuilde grond kropen: op het terrein is een voormalige vuilstortplaats die onvoldoende is gesaneerd en waarin volgens provinciale rapporten giftige stoffen zijn aangetroffen.
Vreugdenhil liet bovendien een groep ROC-leerlingen onbeschermd de afvalberg opruimen, waardoor zij mogelijk gevaar liepen. Een nieuw onderzoek moet nu de risico's voor de sporters en scholieren in kaart brengen. Vreugdenhil zegt de berg inmiddels niet meer te gebruiken.
De gemeente zegt niet te hebben geweten dat Vreugdenhil van plan was het parcours over de berg te laten lopen.
Ook zeggen burgemeesters en wethouders niet in de gaten te hebben gehad dat Vreugdenhil werkzaamheden liet verrichten.
Een vergunning voor een volgend hardloopevenement op 12 september is al afgegeven, tot onvrede van sommige oppositiepartijen. Die willen dat de burgemeester de vergunning intrekt en dat wordt onderzocht in hoeverre Vreugdenhil 'integer gehandeld heeft’.”
GGA is een organisatie die ontsnapt aan democratische controle. De controle die bestuursleden zouden moeten uitoefenen is onbestaande. De bestuursleden handelen onder de paraplu van Recreatie Noord-Holland NV en elk bestuurslid zorgt individueel voor zijn eigen toko, die in dit verband bestaat uit het faciliteren van evenementen en festivals. De controle over GGA wordt zo onttrokken aan de invloedssfeer van gemeenten, gemeenteraden en bestuurscommissies. Zo kon het gebeuren dat een gifbelt een evenemententerrein kon worden en een mud run georganiseerd kon worden door de giftige modder en water van deze gifbelt. Het regentenclubje van GGA is hiervoor collectief aansprakelijk. Laten we het zo stellen: GGA moet op de schop!
De viespeuken van Dirt Maniacs hebben alvast een vergunning gekregen. Het begint hier onderhand een beetje op de Italiaanse maffia te lijken wat het beheer van onze groengebieden betreft.
Lees ook: Mud run op vuilnisbelt
Choho krijgt op z’n donder
Parool: "Wethouder Abdeluheb Choho moest zich gisteren verantwoorden voor de uitspraak dat overlast perceptie is. Niet de raad, maar de burgemeester las hem de les.
Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Die conclusie kan Choho wel trekken nadat hij 2,5 uur succesvol aanvallen vanuit de gemeenteraad had gepareerd. Hij werd pas geveld door een dolkstoot van Eberhard Van der Laan.
De gehele oppositie eiste opheldering over het interview dat hij twee weken geleden aan Het Parool gaf over festivals en drukte in de stad. Daarin had hij overlast 'een kwestie van perceptie' genoemd. 'Hoeveel overlast je ervaart hangt ook af van je houding' en 'soms is klagen ook gewoon klagen', had de wethouder gezegd. Het leidde tot een stormvloed aan ingezonden brieven en ook de raad riep Choho op het matje.
Gedwongen seks
Meer dan tien insprekers wasten de
wethouder eerst de oren, de één subtieler dan de ander. 'Wij houden ook
van feesten,' zei Els Iping namens de Vrienden van de Amsterdamse
Binnenstad. 'Maar gedwongen worden mee te feesten zou net als gedwongen
seks verboden moeten worden.’"
SFX in zwaar weer
RTLZ: "Het Amerikaanse SFX Entertainment, moeder van danceorganisaties als ID&T, b2s en Awakenings, leed in het eerste halfjaar een verlies van bijna 90 miljoen dollar.
Kredietbeoordelaar Moody's twijfelt openlijk of het nog wel goed gaat komen met SFX, zo meldt Moody's. Met het geld dat werd opgehaald met de beursgang in 2013 ging SFX op overnamepad. Mogelijk was dat iets te enthousiast.
Het kredietoordeel is met twee stappen verlaagd en gaat mogelijk nog verder naar beneden."
Restgebieden Zuidoost
http://www.ruimtelijkeplannen.nl/
Staatscourant: "Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 2 juli 2015 het ontwerpbestemmingsplan Restgebieden Zuidoost vrijgegeven voor terinzagelegging.
Het plangebied heeft betrekking op de volgende deelgebieden:
1. Hakfort, Huigenbos en omgeving
2. Nieuw Kempering (Krombekstraat e.o)
3. Kortvoort
4. G-buurt, gedeelte tussen de Gooiseweg en de metrobaan naar Gaasperplas
5. Loosdrechtdreef/Planetarium tussen het metrostation Gaasperplas en de Gaasp
6. Spoor/metrobaan Amsterdam Bijlmer ArenA – Tafelbergweg.
Voor de meeste gebieden is het bestemmingsplan voornamelijk gericht op beheer. Enkele ontwikkelingen in het gebied zijn hieronder toegelicht. In het deelgebied Kortvoort wordt conform het stedenbouwkundig plan en geldend bestemmingsplan uitgegaan van woningbouw en een sportcourt. Voor de parkeergarage Groeneveen wordt uitgegaan van sloop en het ter plaatse realiseren van maaiveldparkeren. Voor de zuidzijde van het deelgebied Nieuw Kempering wordt conform het geldende bestemmingsplan uitgegaan van de nieuwbouw van woningen. Voor de Gaaspercamping wordt uitgegaan van het toestaan van één evenement per jaar.
Het ontwerpbestemmingsplan Restgebieden Zuidoost ligt met de daarbij behorende stukken met ingang van 27 augustus 2015 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij loket van Stadsdeelkantoor Zuidoost, Anton de Komplein 150, op werkdagen geopend van 08.30 – 15.00 uur maar donderdag van 13.00 - 19.00.
Het ontwerpbestemmingsplan Restgebieden is digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl in te zien. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.T1404BPSTD-OW02.
Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.
Schriftelijke zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres; de directeur van de RVE Ruimte en Duurzaamheid, t.a.v. stadsdeel Zuidoost, dhr. E.J. Hetebrij, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam. Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen met de dhr. E.J. Hetebrij, 0610676440 of dhr. K Veenendaal 020 25 25253.”
Klik op bovenstaande ID-link op ‘toelichting’ en de bijlagen voor meer informatie over het plan.
Betaald parkeren in Zuidoost
Parool: "De opbrengst van betaald parkeren gaat straks in een grote centrale pot. Stadsdelen met veel betaald parkeren vrezen een aderlating.
Volgens D66-raadslid Jan-Bert Vroege gaat bij de oprichting van één stedelijk parkeergeldenfonds de fijnmazigheid van het systeem zoals het tot voor kort was, verloren. 'Al het geld komt in een grote pot en de stad gaat bepalen welke investeringen daarvan kunnen worden betaald. Maar stadsdelen kunnen dat beter, zij hebben veel meer zicht op waar dat geld het best tot zijn recht komt.'
Vroege vreest bovendien dat het draagvlak voor het heffen van parkeergelden zoekraakt op het moment dat burgers het gevoel krijgen dat hun parkeergeld op heel andere plekken terecht komt. 'Als jouw dure geld dan wordt gebruikt in stadsdelen ver weg, waar ze er zelf voor kiezen betaald parkeren níet in te voeren, dan geeft dat wrevel. Laat ze solidariteit tonen en zelf betaald parkeren invoeren.’ "
Daar ben ik het helemaal mee eens. De VVD verschilt hierover natuurlijk van mening. Leve de vervuilers! Hier in Zuidoost worden sommige groepen in de watten gelegd. Noem het gerust vriendjespolitiek. Er is hier in Gein duidelijk sprake van hoge parkeerdruk door misbruik van parkeerplekken.
Emile Jaensch: "Is de inning van parkeerinkomsten nu een melkkoe voor stadsdelen of een noodzakelijk kwaad bij het beteugelen van hoge parkeerdruk om kosten te dekken voor onder andere handhaving? De VVD Zuidoost kiest de laatste insteek.”
Mijn standpunt is dat er in Zuidoost ontzettend veel geld besteed wordt aan het inrichten van steeds meer en grotere parkeerplekken. Daar moeten zelfs bomen voor wijken en dat in deze tijd van klimaatverandering met stortbuien die hele straten blank zetten. Bewoners van de J. Krüsestraat en W. Gerresepad vonden dat ze recht hadden op meer parkeerplekken en daarom wilden ze alle bomen in de C. Aarnoutsstraat en J. Krüsestraat laten kappen. Sommige bewoners hebben drie, soms zelfs vier auto's. Er staan ook bedrijfsauto's geparkeerd die daar niet thuis horen en grote Amerikaanse bakken die te groot zijn voor zelfs de nieuwste parkeernormen. Men wil steeds meer parkeerruimte voor steeds meer auto's. De normen hier zijn al zeer ruim vergeleken met andere stadsdelen.
Dan denk ik: voor deze parkeervreters graag betaald parkeren invoeren.
Eén parkeervergunning gratis per woning, voor de andere auto’s moet men een vergunning kopen. Bovendien moet de handhaving beter. Bedrijfsauto’s horen niet in een woonwijk thuis; SUV’s ook niet. ‘Invaliden’ die hun extra ruimte gebruiken om hun wrakken van auto’s (die wekelijks onderhoud en uitdeuken vereisen) zelf te repareren zijn geen invaliden en horen ook geen invalidenparkeerplaats te krijgen. Zuidoost is erg soepel met het verlenen van onnodige invalidenparkeerplaatsen. Wie het ongeluk heeft om een Canta nodig te hebben als invalide zal te maken krijgen met veel moeilijkheden om een eigen parkeerplek te bekomen en zelfs baldadigheid van de buurt, maar voor anderen wordt de rode loper uitgelegd. Auto’s waarvoor geen belasting is betaald of die nauwelijks nog kunnen rijden, of maandenlang ongebruikt staan te verroesten, gewoon van de straat afhalen. Dan hebben anderen tenminste een parkeerplek. De grootste vervuilers moeten het meest betalen. Je zult zien hoe snel het parkeerprobleem hier in Gein is opgelost als betaald parkeren ingevoerd wordt.
Appelsap verzuurt
DeBrug: "Als het aan bestuurscommissievoorzitter Ivar Manuel ligt, komt Appelsap volgend jaar terug in het Flevopark. Volgens Manuel is Appelsap daar dit jaar succesvol verlopen. Hij ziet dan ook geen bezwaren voor een tweede editie van het hiphopfestival in het Flevopark.
Manuel houdt enige slag om de arm, de evaluatie moet immers nog komen. “Maar het lijkt erop dat het goed gegaan is. Je kunt je dus voorstellen wat mijn voorstel aan de stadsdeelcommissie zal zijn.”
Het Flevopark als festivalterrein is omstreden. Het park maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur van de stad. Buurtbewoners procedeerden tot het laatste moment om Appelsap buiten het park te houden. Het festival zou onherstelbare schade toebrengen aan de natuur en aan het park zelf, vinden de Vrienden.
Ook binnen de stadsdeelcommissie lag de beslissing gevoelig. Zo was coalitiepartner GroenLinks mordicus tegen. De gemeente verstrekte uiteindelijk de vergunning voor Appelsap pas in juli, een maand voor het festival, en noemde de beslissing voor Appelsap in het Flevopark ‘eenmalig’.
Eerder kwam de organisatie van Appelsap al in aanvaring met buurtbewoners vanwege de afsluiting van het Oosterpark. Manuel deed daarop aan de ‘Vrienden van’ de toezegging zich hard te maken voor een vermindering van het aantal festivals in het Oosterpark. Voor de verbouwing waren dat er vijf per jaar. De twee besloten festivals, Love Land en Appelsap, zouden wat Manuel betreft beter op een andere locatie kunnen plaatsvinden. Op de sportvelden in de Watergraafsmeer, of dus in het Flevopark.
De festivals vormen, net als in andere stadsdelen, ook in Oost een heet hangijzer voor het stadsdeelbestuur. De feesten op pleinen en parken zijn een welkome inkomstenbron, maar stuiten op verzet van buurtbewoners, die klagen over de afsluiting van publieke ruimte en overlast.”
DeBrug: "“Ooit waren parken rustpunten in de drukke stad. Plekken waar je op adem kon komen, de vogels kon horen zingen en de drukte kon ontvluchten. De laatste jaren zijn er steeds meer heel drukke festivals met heel veel lawaai in de stad gekomen. Ook in parken, die daarvoor langere tijd worden afgesloten en dan niet beschikbaar zijn voor wie op zoek is naar rust.”
Ecologische Hoofdstructuur
Weer het argument van rust, dat ook al zo vaak in de discussie rondom het Oosterpark is aangevoerd. Maar bij de verplaatsing naar het Flevopark is er meer aan de hand. Want anders dan het Oosterpark behoort dit ruige stuk groen tot de Ecologische Hoofdstructuur. “Grote kans op beschadiging en verstoring van de flora en fauna, al dan niet beschermd”, oordeelde stadsecoloog Els Corporaal over de komst van Appelsap. Bovendien zou het een aanzuigende werking kunnen hebben op andere festivals, die hun bezoekers ook graag willen verwelkomen in een landelijke omgeving zo dicht bij het centrum.
Corporaal adviseerde dan ook tegen de komst van het festival naar het Flevopark.”
Tijdens een vergadering van Natuurmonumenten eind verleden jaar wist Ivar Manuel te vertellen dat er natuurgebieden waren en stadsparken. In stadsparken kon alles, maar in natuurgebieden waren beperkingen. Niettemin vindt hij dat de natuurgebieden rond Amsterdam, de Ecologische Hoofdstructuur dus, van geen waarde zijn en dat daar grote evenementen plaats mogen vinden. Als bioloog valt hij zwaar door de mand. De belangen van omwonenden en de natuur tellen niet meer mee.
Feestoverlast in Gaasperpark
Door meerdere mensen zijn klachten ingestuurd over met name diverse feesten/barbecues die zijn georganiseerd op 22 augustus in het Gaasperpark. Voor sommige was geen vergunning nodig, voor andere is wel een vergunning aangevraagd en verleend, maar die is niet bekendgemaakt. Er was zelfs een vergunning verleend voor een feest van 12:00 to 24:00 uur, bijzonder ruim. Omwonenden konden daardoor op voorhand geen bezwaar indienen tegen dit feest. Vaak worden luidruchtig grote delen van het park opgeëist, soms zelfs brutaalweg afgezet met rood/witte linten. In de bosjes werd toiletpapier en tissues aangetroffen. Geen frisse boel!
Het is duidelijk dat Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost beter moeten handhaven. Ook de politie is nalatig. Het is vooral Nellestein dat hier behoorlijk veel overlast van ondervindt. Door de geluidsinstallatie die op hoog volume stond was de muziek, zang en de toespraken van een preacher man zeer luid en duidelijk te horen in Nellestein, wat heel wat bewoners, ook gezien de eerdere overlast, teveel is geworden. Na alle festivals, Open Air, Gaasperpleasure, 4 x weekeinde Kwaku, hadden ze gehoopt eindelijk eens te kunnen genieten van een rustig weekeinde. Niet dus. Een deel van deze feesten zijn illegaal. Voor de grotere feesten is een vergunning nodig. Dat is een kwestie van handhaving door GGA. Het lijkt erop alsof Zuidoost de aanzuighub is geworden van heel Afrika. Maar men zal toch rekening moeten houden met de omwonenden. En ook GGA heeft regels.
Vanaf 50 personen moet er een melding gedaan worden bij GGA, als het gaat om bbq is dat voldoende, als het gaat om een evenement (versterkte muziek) is ook een verklaring van geen bezwaar nodig van het stadsdeel of als er meer dan 100 personen zijn een vergunning. Afgelopen weekend waren er 2 meldingen voor een bbq tot 100 personen: Simra en EDO. Dat betekent dat er minstens 3 grote feesten (meer dan 50 personen) niet gemeld zijn bij GGA!
Bij de afdeling vergunningen van het stadsdeel Zuidoost zijn voor 22/23 augustus geen meldingen van geen bezwaar afgegeven en slechts 1 vergunning voor Simra van 12 uur tot 24 uur op 22 augustus. In die vergunning is opgenomen een geluidsadvies 75 dB(A) - 90 dB(C) tot 23 uur, tafels en stoelen, tenten. Geen springkussen of aggregaat genoemd, maar ‘het zou kunnen dat het op een plattegrond staat' aldus de medewerker van de afdeling.
Bij een melding van geen bezwaar voor meer dan 50 personen geldt: 2 objecten van minder dan 10 m2 en geen versterkte muziek. Voor het komende weekend, 29-30 augustus, zijn er bij GGA 3 meldingen voor bbq: 1. groep Sital (35 personen), 2. de 'Russen' (hebben vorige jaar een grote berg afval achter gelaten in hele slechte zakken, die allemaal opengescheurd zijn door dieren; het geluid was door het hele park te horen!) ca. 50 personen, 3. een Ghanese groep 50-70 personen. Bij het stadsdeel zijn dezelfde groepen gemeld.
Buurtbijeenkomt Gaasperdam
Wie zich nog niet heeft opgegeven voor de buurbijeenkomst over de toekomst van Gaasperdam en Driemond kan dat nog doen bij j.milan@amsterdam.nl
De bijeenkomst gaat over allerlei zaken. Vooral belangrijk zijn a. het Gaasperpark dat steeds verder wordt omgebouwd tot evenemententerrein ondanks het feit dat de rechter vaststelde dat Amsterdam Open Air in strijd was met het bestemmingsplan, en b. ook de woningbouw.
Men heeft het nog niet openlijk over het bouwen op de zuidoever van de Gaasperplas, maar men denkt er wel over. Als het bestemmingsplan ooit gewijzigd mocht worden, en het dagelijks bestuur is al bezig met plannen hiervoor, dan betekent dat dat er waarschijnlijk ook gebouwd zal mogen worden op de zuidoever. Dan zijn Gein en Holendrecht hun uitloop kwijt en moeten ook hondenbezitters naar andere gebieden verkassen. Wie dat niet wil raad ik aan toch naar de bijeenkomst te gaan om alvast uw mening hierover kenbaar te maken. Het Gaasperpark moet een ecologisch park blijven en op de zuidoever mag niet gebouwd worden.
Politici
Gustave Doré - Gargantua
Teun van de Keuken - VroegeVogels: "Politici zijn wonderlijke snuiters. Doorgaans zijn ze aan hun politieke loopbaan begonnen omdat ze iets willen veranderen in hun dorp, stad, land of zelfs de wereld.
Maar nu komt het: de meeste politici doen dat helemaal niet.
Huh?, zegt u. Waarom dan niet? … Er zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste kan de kersverse politicus het probleem uit de krant wel reuze belangrijk vinden, als de partij er, inmiddels, anders over blijkt te denken, of de fractie, of de coalitiepartner waarmee over dit onderwerp in het regeerakkoord een afspraak is gemaakt, dan kan de kersverse politicus fluiten naar zijn principes. Hup, de partijlijn volgen jij!
De andere reden is de kiezer. De politicus is als de dood voor de kiezer. Dat kun je goed zien aan partijen die verkiezingen hebben verloren. Wat beloven die altijd te zullen gaan doen? Juist, luisteren! Niet met een bevlogen verhaal de kiezer proberen te winnen voor jouw verhaal, nee uitvinden wat die kíezer wil en dat verkopen! Alsof het broodjes zijn.
Wat een politicus écht belangrijk vindt, hoor je pas na zijn politieke loopbaan, als ze er veel minder invloed meer op hebben: Lubbers bleek begaan met vluchtelingen, Van Agt met Palestijnen en Wim Kok met zijn eigen portemonnee.
Obama is aan het eind van zijn tweede termijn en dan heeft zo’ n president zijn handen vrij. Plots presenteerde hij zijn Clean Power Plan. Daarin staat dat de co2 uitstoot met ruim 30 % omlaag moet. Een forse ingreep. Helaas minder fors dan ik in eerste instantie dacht, begreep ik van een klimaatexpert uit, die hier twee weken geleden aan het woord was. Die 30 % is ten opzichte van 2005, het absolute piekjaar van de CO2- uitstoot, dus dat is makkelijk en bovendien gaat het alleen maar om de elektriciteitssector en niet om de totale CO2- uitstoot. In Europa doen we veel meer. Als we de plannen van Obama volgen, aldus de deskundige, zal de temperatuur op aarde niet met 2 graden stijgen, maar misschien wel met 3.
Maar dat is niet alles. Nu gaat Shell ook nog boren op de Noordpool. Met toestemming van Obama. Dit is een uiterst gevaarlijke operatie die daar voor grote ongelukken kan zorgen. Bovendien wordt de honger naar fossiele brandstoffen zo alleen maar aangewakkerd. Obama heeft mooie praatjes over de opwarming van de aarde, maar hij is niet de president die het probleem zal aanpakken.
Overigens heeft Hillary Clinton gezegd tegen de boring op de Noordpool te zijn. Niet na haar presidentschap, niet tijdens, maar ervoor. Revolutionair. Nu nog die vermaledijde kiezers weten te overtuigen.”
Hillary praat wel anders na haar verkiezing. De ‘gentlemen’s agreements’ waar Nederland zo goed in is, zijn gewoon een voortzetting van de regententijd. Er is altijd wel een allochtoon te vinden die het vuile werk wil doen. En knoeien met cijfers daar is Neêrland zeer goed in. Schone schijn driedubbel verpakt in kleurrijk papier. Arithmétique hollandaise, messieurs, mesdames! Allez hop!
Sail perikelen
Het loopt tijdens Sail toch niet altijd helemaal gestroomlijnd. Honderden wachtenden voor de pont. Botsingen en overlast. De burgemeester heeft het maar moeilijk met het handhaven van orde en veiligheid. Same procedure as five years ago, James. Skol, Admiral von Schneider.
Sail 2015 kan sommigen in Noord gestolen worden
Klein bootje heeft aanvaring met marinefregat
Woonbooteigenaren ergeren zich aan Sail: "Om gek van te worden”
'Vreettenten dreigen lol tijdens Sail te bederven'
Niet getreurd, hier is een leuk filmpje van vijf jaar geleden. Skol, Admiral.
Iwan Leeuwin en Zwarte Piet
GroenLinks: "De leden in vergadering bijeen op 18 augustus 2015
Constateert
Dat Iwan Leeuwin niet bereid is de zetel terug te geven aan GroenLinks, dat hij hiermee de partij op onredelijke wijze benadeelt.
Besluit
Dat de afdeling aan het partijbestuur zal verzoeken om een procedure tot royement te starten conform artikel 5 en 21 van de statuten van GroenLinks.
Het bestuur zal dan ook conform deze motie een verzoek tot royement van de heer Leeuwin bij het landelijk partijbestuur indienen.”
Iwan Leeuwin wordt de zwartepiet toegespeeld, zou men dan kunnen zeggen. Maar kijk uit. Kunnen en mogen we dat wel zeggen? Is dat niet racistisch? De uitdrukking ‘iemand de zwartepiet toespelen’ komt uit het kaartspel. Er is geen enkele reden om daar iets racistisch in te zien. Maar sommigen zullen vinden van wel.
Iwan Leeuwin vond de pop die kinderen maakten ter ere van Nelson Mandela teveel op Zwarte Piet lijken. Poeh hè! Leeuwin vindt ook dat de bedrijfsnaam Picnic racistisch is, want zou bedacht zijn door de Ku Klux Klan. Pooh Bah!
Glamora - Maarten van Rossem: ‘Ik moet zeggen dat ik zowel de voorstanders als de tegenstanders van Piet precies even strontvervelend vind. Het zijn allebei irritante vormen van politieke correctheid. Ik ben opgegroeid met Zwarte Piet en heb ik ooit gedacht dat die er is omdat we tegen de negers zijn? Nee, helemaal niet. Pas als je hoort dat dit zo is, begin je te discrimineren. In die zin creëert politieke correctheid zijn eigen discriminatie.’
In het laatste nummer van The Atlantic staat een interessant artikel over politieke correctheid en de manier waarop het vaak misgaat. Op Amerikaanse scholen ontstaat een beweging die alles wil weren wat maar mogelijk als beledigend opgevat zou kunnen worden.
TheAtlantic: "The Coddling of the American Mind
In the name of emotional well-being, college students are increasingly demanding protection from words and ideas they don’t like. Here’s why that’s disastrous for education—and mental health.
The press has typically described these developments as a resurgence of political correctness. That’s partly right, although there are important differences between what’s happening now and what happened in the 1980s and ’90s. That movement sought to restrict speech (specifically hate speech aimed at marginalized groups), but it also challenged the literary, philosophical, and historical canon, seeking to widen it by including more-diverse perspectives. The current movement is largely about emotional well-being. More than the last, it presumes an extraordinary fragility of the collegiate psyche, and therefore elevates the goal of protecting students from psychological harm.
Microaggressions are small actions or word choices that seem on their face to have no malicious intent but that are thought of as a kind of violence nonetheless.
The ultimate aim, it seems, is to turn campuses into “safe spaces” where young adults are shielded from words and ideas that make some uncomfortable. And more than the last, this movement seeks to punish anyone who interferes with that aim, even accidentally. You might call this impulse vindictive protectiveness. It is creating a culture in which everyone must think twice before speaking up, lest they face charges of insensitivity, aggression, or worse.
Attempts to shield students from words, ideas, and people that might cause them emotional discomfort are bad for the students. They are bad for the workplace, which will be mired in unending litigation if student expectations of safety are carried forward. And they are bad for American democracy, which is already paralyzed by worsening partisanship. When the ideas, values, and speech of the other side are seen not just as wrong but as willfully aggressive toward innocent victims, it is hard to imagine the kind of mutual respect, negotiation, and compromise that are needed to make politics a positive-sum game.
Why not teach incoming students how to practice cognitive behavioral therapy? Given high and rising rates of mental illness, this simple step would be among the most humane and supportive things a university could do.
Common Cognitive Distortions
1. Mind reading. You assume that you know what people think without having sufficient evidence of their thoughts.
2. Fortune-telling. You predict the future negatively: things will get worse, or there is danger ahead.
3. Catastrophizing. You believe that what has happened or will happen will be so awful and unbearable that you won’t be able to stand it.
4. Labeling. You assign global negative traits to yourself and others.
5. Discounting positives. You claim that the positive things you or others do are trivial.
6. Negative filtering. You focus almost exclusively on the negatives and seldom notice the positives.
7. Overgeneralizing. You perceive a global pattern of negatives on the basis of a single incident.
8. Dichotomous thinking. You view events or people in all-or-nothing terms.
9. Blaming. You focus on the other person as the source of your negative feelings, and you refuse to take responsibility for changing yourself.
10. What if? You keep asking a series of questions about “what if” something happens, and you fail to be satisfied with any of the answers.
11. Emotional reasoning. You let your feelings guide your interpretation of reality.
12. Inability to disconfirm. You reject any evidence or arguments that might contradict your negative thoughts."
Iwan Leeuwin en iedereen in Zuidoost moet bovenstaand artikel maar eens lezen, compleet. Daar staan heel zinnige dingen in.
Hardstikke goed blad, The Atlantic. Je kunt je erop abonneren, maar je kunt zowat alle artikelen ook gratis op internet lezen. Ook digitaal te abonneren voor alle raadsleden en bestuurscommissieleden voor de luttele som van 21,99 $ of omgerekend volgens de bijzondere valutakoers van Apple 21,99 €.
Evenementen kosten ons veel geld
Overdaad aan festivals
Trouw: "Rondslingerend vuil, gevels die worden ondergepiest of -gekotst, maar vooral dat geluid. Dat verschrikkelijk hinderlijke geluid. Deze klachten domineerden de afgelopen weken het nieuws over de vele festivals in Amsterdam. 350 huisvest de hoofdstad er dit jaar, waaronder zo'n 35 'lawaaifeesten'. Veel te veel, zeggen de klagers. Vergeet niet wat we de stad opleveren, reageren de festivalorganisatoren. Maar heeft Amsterdam wel baat bij zo veel festivals of zouden het er minder moeten zijn? De baten en lasten op een rij.
Dance-event Amsterdam Open Air in het Gaasperpark kan het economisch gewin zelfs in getal uitdrukken: 300.000 euro per jaar. Geld dat wordt verdiend door de plaatselijke camping, de zorgboerderij, hotels in de buurt, de snackbar, lokale cateraars en de benzinepomp.
Het aantal klachten werd minder. Van 153 in 2011 naar 20 dit jaar. "Mensen zien dat we ze serieus nemen en dat neemt frustratie weg." Maar nog steeds is er kritiek. Weer een zucht van Wynia. "Het gaat om een kleine groep bewoners - twee personen eigenlijk - die pertinent tegen festivals is.”
De lasten van een festival zijn een factor waar zelden over gesproken wordt, zegt Dirk Noordman, directeur van Adviesbureau Cultuurtoerisme. Toch kosten de inzet van politie, schoonmaakploegen en het inperken van de overlast de gemeente en organisatoren geld. Natuurlijk kunnen de festiviteiten ook flink wat opleveren, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. "Als het merendeel van de bezoekers al uit Amsterdam komt, levert dat weinig extra inkomsten op. Dan wordt het geld vooral verplaatst; het meeste zou toch al in Amsterdam worden uitgegeven." En dan is er nog een voorwaarde: de artiesten en ingehuurde bedrijven op het festival moeten woonachtig zijn in de festivalstad zelf. "Anders verdwijnt het verdiende geld linea recta naar hun eigen woonplaats.””
Amsterdam Open Air in het Gaasperpark
Wynia heeft het over twee personen die pertinent tegen festivals zouden zijn. Ik voel me zeer vereerd, meneer Wynia, maar ik ben niet tegen festivals, en die tweede persoon ook niet, wel tegen grote festivals in de ecologische hoofdstructuur en in onze parken. Het festival van Sjoerd Wynia, Amsterdam Open Air, is door de bestuursrechters en de Raad van State veroordeeld als zijnde in strijd met het bestemmingsplan. Er werden geen 20 klachten ingestuurd (Wynia bedoelt waarschijnlijk klachten over geluid, maar daarover klagen heeft helemaal geen zin - zelfs de mediatie leverde geen verbetering op), maar er werden zelfs 147 bezwaren ingediend alleen al tegen de evenementenvergunning. En de bezwaren tegen de omgevingsvergunning moeten nog behandeld worden. Zelfs die tegen de omgevingsvergunning voor 2014. Men heeft blijkbaar moeite om de regels na te leven en men vertraagt de hele procedure, want het is zeer goed mogelijk dat de bestuursrechters en de Raad van State ook de omgevingsvergunning ongeldig zullen verklaren. Wynia fantaseert. Zowat de hele stad komt in opstand. De media staan er vol van.
Wat de opbrengsten betreft, die zijn miniem, zeker als je de kosten en lasten verrekend. De spin-off is voor een klein aantal organisatoren en leveranciers. De lasten (politie, brandweer, ambulance, handhaving, schoonmaak) overtreffen de opbrengsten en deze lasten zijn voor de belastingbetalers, die ook nog eens uit hun parken verjaagd worden tijdens de mooiste tijd van het jaar.
Amsterdam Open Air en Groengebied Amstelland weigeren inzage in de cijfers.
SFX Entertainment, de grootste baas van de festivalindustrie, maakt verlies.
De kosten voor herstel van parken zullen over een paar jaar duidelijk worden.
Wethouder Choho besteedt nu 20 miljoen aan het festivalklaar maken van onze parken (Tedje van Es en F. Jacobse verdienen er een dikke boterham aan). Wanneer zal dat bedrag terugverdiend zijn? Nooit! Dat is verkapte subsidie aan festivalorganisatoren.
Voorbereiding voor festival
Stadsdeel Zuidoost heeft een nieuw plan en wil het Gaasperpark geschikt maken voor nog meer en grotere evenementen door het verbreden van paden en het vervangen van pittoreske bruggetjes door duikers zodat daar zwaar vrachtverkeer overheen kan. Kosten? Ik schat toch een paar honderdduizend euro’s. Wie moet dat geld opbrengen? Dat zal Amsterdam Open Air niet betalen, want dan gaat SFX helemaal over de kop. En onze burgemeester is dikke vrindjes met Sjoerd Wynia en Sander Groet.
Sail 2015
Het mooiste schip is en blijft nog steeds de Stad Amsterdam. Daar komt vandaag net een boek over uit. Duur, maar vast erg mooi. De schrijvers van dit boek hebben met dit schip de reis overgedaan van de HMS Beagle waarmee Darwin de wereld rondreisde en tot de slotsom kwam dat de aarde niet op één dag is ontstaan maar er miljoenen jaren over heeft gedaan.
Vreemde perceptie van democratie
De vreemde uitspraken van wethouder Choho tonen aan dat dit college de inspraakprocedure en gesprekken met bewoners enkel ziet als franje waar men geen boodschap aan heeft. Choho heeft al aangekondigd dat er meer festivals en grotere festivals komen en dat de inwoners van Amsterdam dat maar moeten slikken. Democratie staat niet echt hoog in het vaandel van dit college en D66. Choho heeft een vreemde perceptie van democratie.
De SP heeft een motie opgesteld waarin om bodemonderzoek gevraagd wordt voor en na evenementen, serieuze aandacht voor de nadelige effecten van festivals, ook op lange termijn, draagvlakonderzoek onder bewoners, en geluidsmetingen.
"Actualiteit van de raadsleden Moorman (PvdA), Groot Wassink (GroenLinks), Shasavari-Jansen (CDA), van Lammeren (PvdD en van Soest (PvdO) inzake uitspraken van wethouder Choho over festivals in de stad en overlast als perceptie.
In het Parool van 15 augustus deed wethouder Choho in een interview met deze krant opmerkelijke uitspraken met betrekking tot het aantal en de omvang van festivals in de stad, de overlast die deze festiviteiten in sommige gevallen met zich mee brengen en hoe het college de melders van hinder en overlast beoordeelt. Deze uitspraken hebben tot ophef gezorgd onder Amsterdammers (zie onder andere het Parool van 17 augustus).
De stellingname van het College is opmerkelijk daar het festival- en evenementenbeleid nog niet zijn vastgesteld. Ook de Agenda Groen, waar de discussie over festivals in parken thuis hoort is nog niet door de Raad vastgesteld. Daarnaast lijkt de beoordeling van hinder en overlast in strijd met het staand beleid van de gemeente ten opzichte van mensen die hinder of overlast ervaren.
Gezien de ophef, de beleidswijziging ten opzichte van het huidige evenementenbeleid, en de klaarblijkelijk veranderde attitude ten opzichte van Amsterdammers die overlast ervaren, in relatie tot eerdere discussie met betrekking tot de balans in de stad ligt het voor de hand deze kwestie zo spoedig mogelijk te bespreken.
Indieners vragen dan ook hierbij een actualiteit aan in de eerstvolgende raadscommissie AZ (27 augustus), waarbij de commissie gevraagd wordt wethouder Choho uit te nodigen. Het ligt in de rede de actualiteit in deze commissie te bespreken omdat in deze commissie tot op heden is het evenementenbeleid is besproken en er daarnaast grote verwevenheid is met kwesties die de openbare orde betreffen, waaronder de handhaving op geluidsoverlast.
Gezien het aantal festivals dat nog in de (na)zomer wordt gehouden en de verontwaardiging die de uitspraken hebben veroorzaakt, is het van belang de uitspraken, de herkomst van deze eventuele beleidswijzigingen en de relatie tot het huidige evenementenbeleid zo snel mogelijk te bespreken.
M. Moorman (PvdA)
B.R. Groot Wassink (GroenLinks)
M. Shahsavari – Jansen (CDA)
J. van Lammeren (PvdD)
W. van Soest (PvdO)"
Choho kort door de bocht
Parool: "Zelden kreeg Het Parool meer ingezonden brieven en reacties dan na het interview met D66-wethouder Abdeluheb Choho over festivals en drukte in Amsterdam afgelopen zaterdag. Overlast
van festivals hoort bij de stad, zei hij. De festivals gaan niet
verdwijnen, en de overlast ook niet. 'Overlast is ook een kwestie van
perceptie.' Een greep uit de commentaren.
Job van Amerongen: arrogantie
In een stadsbestuur zonder sociaaldemocraten bewijst de uitspraak van de wethouder in ieder geval één ding: bestuurlijke arrogantie is geen exclusief fenomeen van de Partij van de Arbeid.
Stephen Hodes: pretstad
De naïviteit van de uitspraken van wethouder Choho is zorgelijk.
Bijvoorbeeld: 'Er zijn mensen die gewoon principieel tegen festivals
zijn.' Ongetwijfeld, maar zijn alle klagers principieel tegen festivals,
of is het mogelijk dat ze echt overlast ondervinden? Nog een kromme
uitspraak: 'Veel meer Amsterdammers genieten van festivals dan dat er
over klagen.' Hiermee impliceert de wethouder dat de minderheid haar
mond moet houden, maar het tegengeluid komt in het begin altijd van een
minderheid.
Goed idee! Geen woonstad, maar een pretstad. Geen werkstad, maar een consumptiestad. Geen stad in balans. Geen visie. Zet de sluizen maar open en haal het paard van Troje binnen.
Hein Jansen: spijt van stem
Ik weet dat ik mijn stem op D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen niet kan terugkrijgen. Maar ik krijg er steeds meer spijt van.
Joop Lahaise, voorzitter PvdA Amsterdam-Centrum: serieus
Het
Amsterdam van D66-wethouder Abdeluheb Choho: Bierfiets, hottub,
Appelsap, stroopwafels, waffles, Valtifest, TikTak, Hop-on-hop-off,
fietstaxi, koetsjes, partysloepen, huurfiets, rolkoffer, rondvaartboot,
KFC, Argentinian steakhouse, souvenirshop, I Amsterdam,
mini-supermarket, ijssalon, Koningsdag, Canal Parade, Hartjesdagen,
Jordaanfestival, Milkshakefestival, Loveland, Magneet, Voltt, Encore,
Amsterdam Dance Event, 5 Days Off, Pacha, waterfiets, vrijgezellenparty,
Sail 2015, De Parade, Vrijland, Pitch, Discovery, Gay Pride,
Grachtenfestival, Uitmarkt, Naked Bike Ride, Friday Night Skate,
McDonald's, City Swim, sloepenrace, Playground CS, rollende keukens,
Airbnb, coffeeshop, liefdesslotjes, Guilty Pleasure, Amsterdam Light
Festival.
Als het aan Choho ligt, komen er nog véél meer bij. Het gevoel dat de stad van de Amsterdammers wordt afgepakt en meer en meer een pretpark en toeristenfuik wordt, is natuurlijk ook maar perceptie. Jammer dat deze D66-wethouder Amsterdammers niet serieus neemt.”
AmsterdamCentraal: “Het feestbeest Choho
Door bestuurders als Choho is deze stad volkomen aan het doorslaan wat betreft festivals en festiviteiten. Typisch een bestuurder die denkt dat je een stad kunt runnen als een bedrijf. Een volkomen verkeerde insteek. Er moet in Amsterdam namelijk ook nog gewerkt, geslapen, gerust, geleerd en gespeeld worden. Dat gaat wat moeilijk met de voortdurende herrie van meer dan 300 festivals, Gay Pride, Sail en Koningsdag aan je kop. Maar wie bezwaar heeft tegen de onevenwichtige manier waarop Choho de belangen van burgers behartigt, wordt direct in de hoek van de ‘klagers’ gezet: 'Klagen hoort bij de Amsterdamse cultuur’.
De houding van ‘lawaai hoort nu eenmaal bij de grote stad’ is een kortzichtige en een egoïstische. Want wie heeft bepaald hoevéél lawaai er bij de grote stad hoort? En waarom moeten altijd dezelfde mensen (omwonenden) de dupe zijn? En nee, festivalliefhebbers, zij hoeven niet naar de hei te verhuizen als ze er bezwaar tegen hebben. Zij hebben namelijk ook rechten en mogen eveneens meebepalen wat bij een grote stad hoort.
Wanneer Amsterdam er over een aantal jaren volslagen uitgewoond en suf gefeest bij ligt danken we dat aan kortzichtige bestuurders als Abdeluheb Choho."
Ravage: “… de staat van de huidige popmuziek, vastgelopen in een eeuwige herhaling van hetzelfde dat al jaren braafjes voortkabbelt in de vorm van routineuze dure sleurfestivals met een overstelpend aanbod. Terwijl men bij de live-uitzendingen op tv van alles doet om met bekende pratende hoofden en heftig gebarende armen vol tattoos de schijn op te houden dat het allemaal nieuw, dynamisch en creatief is wat er gebeurt. Om je maar het gevoel te geven dat je iets bijzonders mist zodra je niet zelf bij het unieke festival aanwezig bent. Oftewel, een cultuur van vlotte mensen die veel moeten kletsen om er maar niet achter te hoeven komen dat ze uit geluld zijn met elkaar.
In Amsterdam als dissidente stad ontstaat langzamerhand een heuse culturele contrarevolutie van inwoners die het overaanbod aan popfestivals, houseparty’s, bierfietsen, vrijgezellenfeesten en aanverwante zaken compleet zat zijn. Tja, als je niet meer van elkaar houdt is er weinig aan te doen. Voor relatietherapie is het dan meestal te laat."
Natuur als redder van steden
Er is net een nieuw boek uit over Conservation for Cities: How to Plan & Build Natural Infrastructure. Natuurbehoud voor steden: Hoe een natuurlijke infrastructuur plannen en bouwen.
Vanzelfsprekend is dit Amerikaanse boek geschreven vanuit een marktvisie. De schrijver heeft het over ‘ecosystem services’, diensten van het ecosysteem voor de stad, en zijn categorisering van water als een privaat goed is op zijn minst nogal dubieus. Niettemin ziet hij de natuur en het behoud ervan als essentieel voor de moderne stad. Dus zeker de moeite waard om te lezen. Een must voor mensen als wethouder Choho en andere planologen. Het probleem in Nederland is dat ecologen ingekapseld in gemeentelijke besturen niet vrij zijn hun ecologische standpunten weer te geven vanuit een puur ecologisch standpunt, maar gedwongen worden om het beleid van de gemeente te ondersteunen. Anders lopen ze kans om ontslagen te worden.
Op dit moment dreunen de bassen van GaasperPleasure hier over de wijken van Gaasperdam. Ik denk dat dit een vorm is van verstedelijking van natuur die we niet zouden moeten wensen. Als evenementen dan toch bij een stad horen, dan wel in een stedelijke en liefst industriële omgeving en indoor; het is tenslotte een industrie met veel overlast.
GlobalPossibilities: ““The twenty-first century will be the fastest period of urban growth in human history,” says McDonald, who is also senior scientist for sustainable land use at the Nature Conservancy. Will this lead to a dystopian end of nature, as predicted by some conservationists? Or will we build cities that exist in co-harmony with nature? “If the city’s plans [to integrate natural infrastructure] are conducted, what is the cumulative effect? What will the city look like? What will it feel like to live in this greener, more resilient city?”
While these are some questions we can only fully answer in the future, McDonald gives us a practical manual for getting there. McDonald’s approach – using conservation for cities – is the product of a framework rooted in the concept of ecosystem services, the many benefits nature can provide us. This is in contrast to conservation in cities, which refers to protecting biodiversity in areas or urban growth; and conservation by cities, the act of making cities more efficient in resource-use and expenditure. Conservation for cities “aims to figure out how to use nature to make the lives of those in cities better. Rather than focusing on how to protect nature from cities, this book is about how to protect nature for cities.”
It’s McDonald’s hope that “rather than completely bending nature to our will, we could bend our will to match nature’s pathways, at least a little bit. The science of ecosystem services gives us some of the crucial tools to follow these other pathways, if we have the love to follow them.””
Geluidsoverlast? ’t Zit tussen je oren!
We hebben op AT5 de uitspraken van wethouder Choho gezien en gehoord over de perceptie van overlast. Het zit waarschijnlijk allemaal tussen de oren volgens Choho. Inderdaad. Intussen is het bij een groot deel van de jongeren tussen de oren niet pluis: gehoorschade door festivals, met name de dance events. Als je gehoor beschadigd is en je kunt minder horen en dan heb je dus minder overlast als bezoeker van festivals. Daar heeft Choho dus gelijk in. Wie doof is heeft nergens last van. Leve de doofheid. Sommige politici zijn er ook erg goed in. Gay Pride, allemaal hardstikke leuk en noodzakelijk, maar het kan ook met wat minder overlast. Acceptatie wordt niet bevorderd door overlast.
Sail is een van die giga-evenementen waarbij weer duidelijk wordt dat de behoefte om geld te genereren voor de evenementenindustrie de enige norm is voor de organisatoren en jammer genoeg ook onze overheid. Youp heeft hierover een aardige column geschreven.
Youp: "Wat zijn er toch veel oelewappers. Deze week begint Sail en drijven er een hoop dure bootjes op het Amsterdamse IJ. Miljoenen mensen komen daar naar koekeloeren. Ik wens ze succes. Een van die boten is ronduit omstreden. Dat is de Chileense barkentijn Esmeralda. Het schitterende schip wordt ook wel De Witte Dame genoemd. Op die boot is in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen die vrolijke Pinochet het in Chili voor het zeggen had, gruwelijk gemarteld. Ik bespaar u de details, maar neemt u van mij aan dat er nog steeds bloed aan de mast kleeft.
Hoe lang blijft zo’n schip schuldig? Weet ik niet, maar ik weet wel dat je er als gemeente Amsterdam niet op moet gaan feesten. En dat gebeurt. De burgemeester heft komende week op het ongetwijfeld blinkende dek een glas op het succes van Sail Amsterdam, de organisatie die heel laf roept dat ze apolitiek zijn."
Voor mij geen Sail dit jaar. Te massaal. Te lawaaierig. Het moet zonodig weer met veel geluidsoverlast, terwijl dat nergens voor nodig is.
Je kunt je ook afvragen hoe het zit met de betrokkenheid van wethouder Choho (en dus per definitie ook onze burgemeester) in de mudrun bij de Ouderkerkerplas op een gifbelt. Het bestuur van Groengebied Amstelland is samengesteld uit de burgermeesters, meestal hun vertegenwoordigers, van de betroffen gemeenten.
Voor de gemeente Amsterdam: wethouder A. Choho, bestuurscommissielid E. Jaensch en bestuurscommissielid I. Manuel (beoogd bestuurslid)
Meestal vertegenwoordigt Marijn Bosman de gemeente Amsterdam, samen met Jaensch. Wie vertrouwt hier wie niet?
Bij het verlenen van een vergunning voor Dirt Maniacs wordt enkel rekening gehouden met opbrengsten. Let wel, wij mogen niet weten hoeveel dat voor GGA opbrengt, en veel zal het niet zijn; bovendien zijn de opbrengsten hoofdzakelijk voor de organisatoren van evenementen. In veel stadsdelen worden evenementen georganiseerd waarbij parken voor een symbolische euro ter beschikking gesteld worden van festivals.
Zo zit het evenementenbeleid van Amsterdam in mekaar. Geen begrip voor overlast, geen begrip voor natuur, fauna en flora, geen begrip voor schade aan parken, geen begrip voor EHS, in feite geen begrip voor democratie en redelijkheid. Dat tijd van de regenten en hun vrindenclubjes is terug.
Het begint tijd te worden voor een parlementaire enquête.
Heemkwekerij De Braak
KNNV excursie op 14 augustus 2015 naar de de Gemeentelijke heemkwekerij De Braak te Amstelveen. Zij leveren heemplanten voor het Jac. P. Thijsepark en de heemtuin De Braak in Amstelveen.
GaasperPleasure
GaasperPleasure begint langzaamaan bezoekers te trekken. Het geluid valt mee in Gein, maar ik heb de indruk dat men in Driemond met geluidsoverlast te maken zal hebben. Het is wel vergeleken bij Amsterdam Open Air een lokaal festivalletje. Maar vanmiddag hoorde ik al de eerste ambulance- of politiesirenes. Toch altijd weer wildplassers aan de gang ondanks de plaskruisen en dixies bij de metro en elders. En troep her en der natuurlijk. Politie overal aanwezig, want laten we wel wezen op een festival zijn orde en veiligheid altijd in gevaar.
Schandalig vind ik het feit dat de mudrun bij de Ouderkerkerplas gewoon door kan gaan bovenop een giftige vuilnisbelt. Orde en veiligheid zijn relatieve begrippen in Amsterdam. Eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers aan de mudrun en geen verantwoordelijkheid voor de burgemeester daar en Groengebied Amstelland? Ik noem het onbehoorlijk bestuur. Wethouder Choho (meestal vertegenwoordigd door Marijn Bosman, en tevens door portefeuillehouder Jaensch van stadsdeel Zuidoost - een zeer vreemde constructie overigens) is bestuurslid van GGA en is dus rechtstreeks medeverantwoordelijk voor het verlenen van een vergunning voor de mudrun. Maar ja, zal de heer Choho wel zeggen, het is allemaal een kwestie van perceptie.
De corna of duivelshoorns, ook te verstaan als ‘fuck you’, is in dit geval helemaal op zijn plaats.
SFX in de problemen
Quote: "Ondanks een toename in inkomsten gaat het niet goed met festivalorganisator SFX. Het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Robert Sillerman draaide over het afgelopen halfjaar ruim $90 miljoen verlies.
De problemen lijken zich op te stapelen voor het bedrijf van Sillerman. Voordat de jaarcijfers gisteren openbaar werden gemaakt, daalde het aandeel SFX met 22,8%. Nog nooit heeft het aandeel SFX zo’n lage waarde toegekend gekregen.
SFX’s omzet groeide in het tweede kwartaal met 48,3% naar $121,1 miljoen uit 29 festivals en 238 andere evenementen. Ook het festival bezoek nam met 37,7% toe naar 1,1 miljoen. Maar tevens nam het nettoverlies toe met 36,2% naar $48 miljoen. Door een razendsnelle groei in uitgaven moet het concern in totaal een verlies van $89,6 miljoen in een halfjaar incasseren.”
Amsterdam Open Air is een van de weinige festivals die volgens geruchten nog iets zouden opleveren voor Amsterdam; tenminste voor Groengebied Amstelland dan, of voor Recreatie Noord-Holland N.V. Maar veel kan dat niet zijn. De cijfers blijven geheim. Stel dat RNH tussen de 75.000 en 100.000 euro verdient met Amsterdam Open Air. Daar moet je dan nog de kosten voor voorbereiding van het park voor evenementen aftrekken, kappen van bomen, snoeien en rooien van struiken, herstel van paden en terrein, aanleggen van bredere paden, vervangen van bruggetjes voor duikers om grote vrachtwagens makkelijker toegang te geven enz. en je maakt al een gigantisch groot verlies. Deze kosten bedragen honderden duizenden euro's. Dus, de hele festivalindustrie wordt zwaar gesponsord door de gemeente. De belastingbetalers betalen het gelag. Na jaren zijn onze parken uitgeleefd en moeten met miljoenen weer opgeknapt worden. De biodiversiteit is verdwenen en fauna en flora flink aangetast. SFX Entertainment zal dus nauwelijks, laten we aannemen niets bijdragen aan de Nederlandse schatkist. Het wachten is op de parlementaire enquête die dit wanbeleid zal analyseren en in de toekomst proberen te vermijden.
De 20 miljoen euro die wethouder Choho wil investeren in ‘parken’ is eigenlijk verkapte subsidie voor de festivalindustrie. Choho maakt de parken geschikt voor evenementen met die 20 miljoen, die betaald worden door de belastingbetaler, en bedrijven als SFX profiteren daarvan want de terreinbeheerkosten worden volledig gedragen door de gemeente. Bovendien maken ze zoals de meeste multinationals nauwelijks winst, dus aan belastingen verdient Amsterdam alleen een karig centje. Die 20 miljoen worden gehaald uit voorzieningen voor burgers, uit natuurbeheer en cultuur. Sommige festivals worden nog gesubsidieerd ook; Appelsap bijvoorbeeld krijgt jaarlijks € 22.500 subsidie van het stadsdeel. Daarvoor in de plaats krijgen de Amsterdammers een eeuwigdurende kakofonie en overlast te verduren. Het Amsterdamse evenementenbeleid is gewoon een vulgaire neoliberale privatisering van openbare groengebieden.
Criminaliteit in Gein stijgt
OIS: "Op deze pagina kunt u zelf zien hoe veilig uw buurt is vergeleken met andere buurten en voorgaande perioden. Vul hieronder uw postcode in of selecteer uw buurt op de kaart. Bepaal vervolgens een onderwerp of lees uitleg over de betekenis van de cijfers.”
De criminaliteit in Gein is gestegen
De overlast-index voor Gein is gedaald, maar de personenoverlast blijft ongeveer gelijk. Dus dezelfde raddraaiers zijn nog steeds actief, ik neem aan door een gebrek aan handhaving. Zolang de handhaving niet voldoet en lastpakken niet aangepakt worden zal de criminaliteit in stijgende lijn gaan. Het begint klein met hosselen en frauderen, en het eindigt bij high impact crime, zware misdaad dus. Vergeleken bij andere buurten valt het nog mee, maar de tendens gaat wel richting index Bijlmermeer. Opvallend is dat Gein slechter scoort qua overlast dan Holendrecht en zelfs sommige Bijlmerwijken. Nellestein scoort opvallend slechter qua overlast dan andere wijken in Zuidoost. Komt dat door de barbecues en vervuiling in en vlakbij het park?
Pikolet en twatwa
De pikolet is de Surinaamse naam voor de zwartkopzaadkraker en de twatwa is de dikbekzaadkraker.
Rondje Baambrugge
Het voordeel van wonen in Zuidoost is dat je aan de zuidoostflank meteen een andere provincie in kunt, een gebied dat nog niet is opgenomen in de metropoolhype en waar het landleven van weleer nog in zekere mate te zien en te beleven is. Je hebt er het Gein, een wondermooi riviertje met allerlei historische plekken zoals de forten van de waterlinie. De dijkverhoging is nu klaar. Er zijn wat bomen verdwenen maar men heeft ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk bomen gespaard werden.
Mijn fietstochtje begint in de Gaasperzoom. Meteen zie ik al de Gasconne koeien die daar prinsheerlijk liggen te verpozen. Deze beesten hebben een prettig leven, ze hebben een groter en gevarieerder graasgebied dan koeien in de wei. Ze kunnen in de schaduw gaan liggen als ze daar zin in hebben. Ze gaan en staan waar ze willen (binnen zekere grenzen). Het zijn prachtige beesten. Ze horen bij boerderij Lindenhoff in Baambrugge. Ze helpen ook de begroeiing langs de Gaasperzoom binnen perken te houden. Dat scheelt heel wat kosten voor Groengebied Amstelland die het gebied beheert.
Van de Gaasperzoom fiets ik naar de Hollandse Kade en zo naar het Gein toe. Bij het vernieuwde Wilhelminabruggetje ga ik het Gein over en bij de Vink rij ik het Velterslaantje op richting Fort Nigtevecht. Daar sla in rechtsaf langs het Amsterdam-Rijnkanaal tot de Indijkweg en fiets zo naar de Rijksstraatweg, Baambrugge in. Weer naar rechts, de mooie Angstel volgen en na enig tijd ben ik bij boerderij Lindenhoff. De Open Tuin waar ze hun groenten telen is vrij te bezoeken.
Langs de weg naar Abcoude staat nog een oude molen uit 1760, ’t Hoog- en Groenland. Daar zijn de twee kerktorens van Abcoude al zichtbaar.
Via de Lange Coupure gaat het naar Abcou. Langs Fort Abcoude en de twee kerken naar Gein noord. Even later ben ik weer in de provincie Noord-Holland. De Gasconnekoeien zijn intussen actief aan het grazen bij de Hollandse Kade. De kalfjes lopen een heel eind achteraan. De kudde heeft er fiducie in dat die zich wel gauw zonder problemen zullen aansluiten bij de rest van de kudde.
Watersalamander
Facebook ZON: “Het krioelt in mijn kleine best wel ullige vijvertje van de kleine watersalamanders! Ik kan iedereen met een tuin aanraden om een waterpartijtje te nemen!”
Dat is bijzonder leuk. Ik denk dat ik mijn vogelbadje ga vervangen voor een iets groter kaboutervijvertje.
59 bezwaren onontvankelijk
Volgens stadsdeel Zuidoost zijn 59 bezwaren ingediend tegen de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air onontvankelijk omdat ze te laat zouden zijn ingediend. Het lijkt mij dat als een bestuur een misleidende tekst plaatst op de site van de bekendmakingen men niet kan volhouden dat de bezwaren ongeldig zijn. Dan hoort er enige coulance te zijn in de beoordeling van de ontvankelijkheid. De bezwarencommissie oordeelt over enige maanden hierover en komt dan met een besluit. Dat besluit zal overigens weinig belang hebben, omdat de Raad van State reeds beslist heeft dat Amsterdam Open Air in strijd is met het bestemmingsplan. Om het bestemmingsplan wat op te rekken moet men een omgevingsvergunning aanvragen. De bezwarenprocedure tegen de omgevingsvergunning moet nog aanvangen. Alles draait nu om de rechtmatigheid van het verlenen van deze omgevingsvergunning. En daarbij verwacht ik nog veel tegenstand van de kant van Amsterdam Open Air en de gemeente/stadsdeel.
Hieronder staat een stuk dat ik heb doorgestuurd aan stadsdeel Zuidoost, Commissie AZ van de gemeente Amsterdam, en de ombudsman.
KAFKA AAN DE AMSTEL
Inzage- en bezwaartermijn na het verlenen van vergunningen in de gemeente Amsterdam nader bekeken vanuit het standpunt van de betrokken burger.
Naar aanleiding van al jaren durende procedures en moeilijkheden bij het inzien van en bezwaarmaken tegen vergunningen verleend door de gemeente Amsterdam/stadsdelen, heb ik een en ander op een rijtje gezet. Ook voor ambtenaren, juristen en al jarenlang participerende bewoners blijkt deze kwestie niet zonder problemen, laat staan voor de gewone burger die toevallig inzage wil in verleende vergunningen en/of een bezwaar wil indienen.
Als voorbeeld neem ik de evenementenvergunning en de omgevingsvergunning verleend aan Amsterdam Open Air 2015. Het is gebruikelijk dat vergunningen zeer laat verleend worden. Daardoor kunnen evenementen meestal gewoon doorgaan, en is vaak enkel nog het aanvragen van een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter een mogelijkheid, indien men daarbij heel snel en alert is, want daarvoor zijn dan vaak maar een paar dagen beschikbaar. Dit beleid van late verlening van vergunningen is op zich zeer contestabel. Het is vreemd dat een procedure die een vergunning kan betwisten na het evenement plaatsvindt, en dat hoorzittingen na de evenementen plaatsvinden. Daardoor kunnen evenementen jarenlang herhaald worden totdat de rechters en uiteindelijk de Raad van State een uitspraak hebben gedaan. Illegaliteit kan zo jarenlang gedoogd worden.
In het geval van Amsterdam Open Air is al geruime tijd geageerd en procedeerd tegen de verleende evenementenvergunningen. De bestuursrechter heeft op 30 april 2014 een uitspraak gedaan en vastgesteld dat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. Daarover is beroep aangetekend en op 1 juli 2015 heeft de Raad van State vastgesteld dat het evenement inderdaad in strijd is met het bestemmingsplan, maar dat er wel een mogelijkheid tot legalisatie bestaat middels een omgevingsvergunning. Meerdere jaren heeft het festival dus illegaal plaatsgehad zonder de noodzakelijke omgevingsvergunning. Bovendien is Amsterdam Open Air er pas voor de jaren 2014 en 2015 toe overgegaan om een omgevingsvergunning aan te vragen nadat zij daar na een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan toe gedwongen werden. Dat gebeurde telkens vlak voor het festival, toen de opbouw al een tijd bezig was. Ook voor 2015 is de omgevingsvergunning pas aangevraagd na een verzoek tot handhaving, op het laatste moment. Gemeente/stadsdeel en Open Air werken hierbij intensief samen.
De indruk wordt hierdoor gewekt dat zowel overheid als aanvrager alles in het werk willen stellen, door het bewust vertragen van de procedure, om het evenement het koste wat het kost plaats te laten vinden. Zeer netjes is dat niet tegenover omwonenden met klachten en bezwaren. In het geval van de omgevingsvergunning voor 2014 wacht ik zelf nog steeds op de behandeling van mijn bezwaar in een hoorzitting. Intussen is wel een dwangsom verleend voor het te laat behandelen van mijn bezwaar. Ik hoop dat bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor 2015 niet eveneens bemoeilijkt worden. Als mocht blijken dat de overheid bewust regels en wetten telkens uitlegt in het voordeel van de aanvrager van een vergunning en procedures moedwillig vertraagt dan kan sprake zijn van onbehoorlijk bestuur.
Dan is er nog de kwestie van de termijn van inzage en bezwaarmaken. Daar bestaat heel wat onduidelijkheid en verwarring over. Dat bleek ook tijdens de hoorzitting van 6 augustus j.l. waarvoor volgens stadsdeel Zuidoost 147 bezwaarschriften zijn ingediend, en 59 bezwaren onontvankelijk zijn verklaard wegens ‘te laat ingediend’. De bezwarencommissie zal zich nog uitspreken over de onontvankelijkheid.
De situatie is als volgt. De evenementenvergunning AOA 2015 is verleend op 23 april 2015 en bekendgemaakt op de site van de gemeente Amsterdam op 4 mei 2015. De link onder ‘Niet mee eens?’ ging naar een pagina over bezwaarmaken. Op die pagina ontbrak van 4 mei tot 8 juni de zin “De bekendmaking is de verzenddatum van het besluit aan de aanvrager.” Deze pagina is gewijzigd op 8 juni; bovenstaande zin werd toen toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de omgevingsvergunning die was verleend op 28 mei 2015 en bekendgemaakt op 3 juni 2015. Alleen was bij de omgevingsvergunning wel de datum vermeld waarop het besluit is verzonden, maar niet bovenstaande nieuwe zin.
De originele teksten die ik vlak na de bekendmaking op mijn website hebt overgenomen zonder weghalingen of toevoegingen kunt u hier vinden (de bloglinks daar voor de bezwaarpagina verwijzen naar de site die inmiddels is gewijzigd natuurlijk):
http://heliam.net/GeinDrie/blog/evenementenvergunning-open.html
http://heliam.net/GeinDrie/blog/omgevingsvergunning-open-2.html
Op deze pagina’s staat de oorspronkelijke tekst: "Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als u belanghebbende bent bij het besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken. Als datum van uw bezwaar geldt het poststempel op uw bezwaarschrift.”
Daaruit maakt elke burger op dat de termijn begint te lopen vanaf de datum van bekendmaking op de pagina’s Bekendmakingen van de gemeente Amsterdam. Pas op 8 juni verschijnt een gewijzigde tekst: “Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als u belanghebbende bent bij het besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken. De bekendmaking is de verzenddatum van het besluit aan de aanvrager. Als datum van uw bezwaar geldt het poststempel op uw bezwaarschrift.”
Dat maakt wel een groot verschil, namelijk een verschil voor de evenementenvergunning van 5 dagen en voor de omgevingsvergunning 7 dagen. De wetgeving hierover is ook niet bijzonder duidelijk en kan verkeerd geïnterpreteerd worden, ook door ambtenaren en juristen, indien men niet verder kijkt dan de AWB en de WABO.
Art. 6:7 AWB: De termijn voor het indienen van een bezwaar- of beroepschrift bedraagt zes weken.
Dat lijkt categorisch duidelijk, de wet geeft iedereen, aanvrager en derdebelanghebbenden de mogelijkheid tot inzage en bezwaarmaken gedurende 6 weken.
Daarbij is ook van belang:
Art. 3.9.4 WABO: Het bevoegd gezag doet zo spoedig mogelijk mededeling van de bekendmaking, bedoeld in artikel 4:20c van de Algemene wet bestuursrecht, op de wijze waarop het overeenkomstig artikel 3.8 kennis heeft gegeven van de aanvraag.
De gevorderde participerende betrokken burger denkt na raadpleging van de wetboeken ervan overtuigd te zijn dat zes weken toch om en nabij de zes weken is. Er kan een klein verschilletje zitten in verzending van het besluit en de publicatie. Maar de praktijk in dit geval is een groot verschil van 5 en 7 dagen. Hoe kan dat?
Voor de wet, en daarvoor moeten ook de commentaren en uitspraken van de Raad van State geconsulteerd worden, is de ingangsdatum van de inzage- en bezwaartermijn te interpreteren als beginnende vanaf de dag na verzending aan de aanvrager. En dat geldt dus ook voor derdebelanghebbenden. Maar hoe kan het dan dat het zo spoedig mogelijk bekendmaken toch een week uitstel kan krijgen? Ja, daar zit dan toch een probleem, een gat in de wet, waarvan sommige besturen blijkbaar gretig gebruik maken om de inzage- en bezwaartermijn aanzienlijk in te korten.
Een uitspraak als “Geen wettelijk voorschrift verzet zich er tegen dat de door het college geboden termijn van terinzagelegging van het besluit niet overeenkomt met de in artikel 6:7 van de Awb neergelegde bezwaartermijn.” is natuurlijk een wangedrocht en voor mij als leek totaal absurd. Waar dienen art. 6:7 van de AWB en art. 3.9.4 van de WABO dan voor? In de meeste gevallen staat op de overheidswebsite over bezwaarmaken helder en duidelijk dat er een termijn van zes weken is, zonder enige vermelding dat die termijn korter kan zijn. Een beetje rekening houden met het gewone taalgebruik en begrip van de burgers zou de wetgever sieren. Onduidelijkheid en verwarring horen uit wetboeken geband te worden. Dit levert overigens ook de mogelijkheid aan kwaadwillende en nalatige besturen om burgers laattijdig in kennis te stellen van aanvragen en vergunningen, wat volgens mij nooit de bedoeling kan zijn van de wet in een democratisch bestel.
Het is niet alleen het gerommel met de aanvangsdatum die verkorting van de termijn veroorzaakt, maar ook de verdere procedure voor burgers die inzage wensen of een bezwaar willen indienen. Soms is het al een hele klus om de datum te berekenen waarop de termijn afloopt. Maar pas na de bekendmaking op een site van de overheid kan men een afspraak maken om inzage in de stukken te krijgen (afspraak maken bij de gemeente maar voor een stadsdeel). Dat kan ook weer een paar dagen duren. En door bezuinigingen op administratie is er minder personeel beschikbaar om zich hiermee bezig te houden. Ik kan u verzekeren dat inzage geen sinecure is. Je maakt een afspraak, voor een dagje of twee later, dat betekent dan meestal toch wachten in de wachtzaal tot een ambtenaar verschijnt met de stukken. Gedurende de inzage moet deze ambtenaar aanwezig blijven. Ook de ambtenarij is niet blij met deze gang van zaken. Het kost tijd voor iedereen. En dat terwijl de stukken over het algemeen gewoon digitaal als pdf-bestanden aanwezig zijn en via mail verstuurd kunnen worden.
Na inzage kan de burger beginnen met het opstellen van een bezwaar en moet daarbij wel rekening houden met de dag van verzending.
Nu is het ook zo dat aanvragen, vergunningen e.d. dagelijks binnenkomen en bekendgemaakt worden. Dus een oplettende burger zou dagelijks de bekendmakingspagina’s van de gemeente moeten bijhouden. Dat is een hele klus. Maar daarvoor kan men zich abonneren op de maildienst van de overheid die dagelijks bekendmakingen via mail doorstuurt. Maar daarbij moeten we wel rekening houden met een verschil van minstens een dag, soms meer dagen tussen eigenlijke bekendmaking en doorsturing aan belangstellenden.
De hele procedure vergt dus veel tijd en aandacht.
De wijziging die was ingevoerd in de tekst over bezwaarmaken op 8 juni is de geldige formulering. Maar in het geval van bovengenoemde evenementen- en omgevingsvergunning was er geen duidelijkheid. Alle lezers hebben de tekst geïnterpreteerd als een termijn die zes weken duurt. Er kan natuurlijk weer juridisch gebakkeleid worden over de noodzaak van de burger om de wet te kennen, daarbij de juridische uitspraken te consulteren, indien de datum van verzending van een besluit aan aanvrager ontbreekt die op te vragen, maar de praktijk is toch dat het niet fatsoenlijk is om de burger nodeloos op het verkeerde been te zetten. Sommige gemeenten stellen eenvoudig dat de termijn voor derden geldt vanaf publicatie van het besluit. Er kan dan sprake zijn van rechtsongelijkheid, omdat de termijn voor de aanvrager dan wel eerder zou beginnen maar ook eerder ophouden dan die voor derdebelanghebbenden, maar dan is er volgens mij ook sprake van rechtsongelijkheid als de termijn voor de aanvrager en die voor de andere belanghebbenden in duur verschillend is.
Er zit dus een rare knoop in de wet en de uitleg daarvan.
Daarom lijkt het mij van belang dat besturen bewoners altijd duidelijk informeren over de aanvang van de termijn en het lijkt mij ook van nog groter belang om het bekendmaken aan derden niet meer dan een dag of twee later plaats te laten vinden. Als er problemen zijn door tekort aan personeel, vertraging bij het technisch invoeren van gegevens op websites, dan moeten die opgelost worden. Ik heb begrepen dat het tegenwoordig de gemeente is die de bekendmakingen onder beheer heeft en niet meer de stadsdelen. Vertraging hierdoor is niet wenselijk. Anders is de procedure toch in strijd met art. 3.9.4 van de WABO. Als er door rechters en ambtenaren strikt gelet wordt op de toepassing en de intentie van art. 6:7 AWB dan is a. een duidelijker formulering ervan dringend gewenst en b. moet ook art 3.9.4 WABO duidelijker geformuleerd worden en strikt nageleefd. Als burgers gedwongen worden te zoeken naar commentaren en uitspraken van de Raad van State dan levert dit weer vertraging op in de hele procedure. En als je niet weet waar je naar moet zoeken of moet zoeken naar wat je niet weet, dan is er sprake van Kafkaesque toestanden.
Samengevat, er is regelmatig sprake van gebrekkige informatie op de overheidssites. Van burgers kan niet verwacht worden dat ze kennis nemen van commentaren en uitspraken van rechters om te weten te komen hoe wetten uitgelegd moeten worden. Het is de taak van de overheid om die informatie aan te leveren zodat geen onduidelijkheid of verwarring ontstaat. In dit geval konden lezers van de betreffende pagina’s de informatie die zij daarop aantroffen verkeerd interpreteren. En dat is dus inderdaad ook gebeurd. De indruk ontstond dat de zes weken ingingen vanaf de bekendmaking, met name de bekendmaking op de site van de gemeente. Daarom vind ik dat men voor de getroffen bezwaren tegen de evenementenvergunning en de omgevingsvergunning coulant moet zijn. Het maakt in feite weinig uit of er van de 147 bezwaarschriften 59 onontvankelijk zijn verklaard door te laat indienen. Maar voor de burgers is het een pijnlijke ervaring. Voor de toekomst is het van belang dat de informatie die de overheid verschaft duidelijk is en verwarring voorkomt. Dan kan in geval de correcte wetsinterpretatie gezien wordt als rechtsongelijkheid (een kortere termijn voor omwonenden dan voor aanvragers) de politiek het nodige doen om dit recht te zetten en de mazen in de wet te dichten zodat kwaadwillende en nalatige ambtenaren niet onnodig de bezwaartermijn voor derden kunnen inkorten.
Het lijkt mij belangrijk dat burgers en de overheid niet nodeloos op kosten gejaagd worden en dat door de overheid vanaf het begin van een procedure in de informatie die de overheid aanlevert, duidelijkheid geschapen wordt zodat niet pas na jaren als de Raad van State eindelijk een uitspraak doet blijkt dat de burger van een verkeerde interpretatie van de wet is uitgegaan. De electronische en gelijktijdige verzending van besluiten aan aanvragers en op een website met bekendmakingen voor derden zou dit probleem uit de weg helpen.
Zonder de raad van een meester in de rechten had ik dit stuk niet zonder meer zelf kunnen neerschrijven. Ik houd me aanbevolen voor commentaar, verduidelijkingen en correcties van deskundigen."
147 bezwaarschriften tegen Amsterdam Open Air
Er zijn 147 bezwaren ingediend tegen de evenementenvergunning voor festival Amsterdam Open Air. Op de hoorzitting hebben zeven mensen de kans gehad een toelichting op hun bezwaar te geven. Aanwezig waren Amsterdam Open Air met hun advocaat en de vertegenwoordiger van de burgemeester, een ambtenaar van stadsdeel Zuidoost met zijn advocaat, die zij aan zij de verleende vergunning verdedigden. Vanzelfsprekend was al duidelijk dat de evenementenvergunning in strijd is met het bestemmingsplan. Dat had de Raad van State al vastgesteld op 1 juli 2015.
Alleen een omgevingsvergunning kan een kleine overschrijding van het bestemmingsplan nog legaliseren. Dat heet een kruimelregeling, een toverformule die de gemeente regelmatig gebruikt om strijdig met bestemmingsplannen toch activiteiten door te drukken. Het woord kruimelregeling zegt het al, het gaat dan om kleine overschrijdingen. Meestal wordt dan pas een omgevingsvergunning aangevraagd als er een verzoek van omwonenden is om handhaving van het bestemmingsplan. Men probeert er eerst onderuit te komen. Want het is duidelijk dat er weer een hele procedure gevoerd kan worden over de omgevingsvergunning.
Mijn eigen bezwaar tegen de omgevingsvergunning verleend voor dit festival in 2014 (een omgevingsvergunning die ook pas verleend is na een verzoek tot handhaving) is nog steeds niet behandeld in een hoorzitting. Ik heb een ingebrekestelling ingestuurd, en omdat men geen zin had in een hoorzitting, dus de procedure zo lang mogelijk willen rekken om Amsterdam Open Air de kans te geven zo lang mogelijk door te gaan, heeft men mij een dwangsom toegekend wegens te laat behandelen van mijn bezwaar. Er liggen nu weer een aantal bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor 2015 te wachten op behandeling in een hoorzitting. Het stadsdeel zal er alles aan doen om die procedure te bemoeilijken en te vertragen. Intussen is er al een contract getekend tussen Groengebied Amstelland, beheerder van het hele EHS-gebied rond de Gaasperplas (inclusief het Gaasperpark) en Amsterdam Open Air. De leden van de bestuurscommissie van Zuidoost moesten persoonlijk aan de verantwoordelijke portefeuillehouder (die ook bestuurslid en vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam is bij GGA) verzoeken om inzage. Zij konden bij hem op zijn kamer inzage krijgen, daarbij is hen gevraagd om geheimhouding. Bijzonder vreemde situatie want het gaat hier tenslotte om een openbaar natuur- en recreatiegebied.
Er is voor het festival dit jaar overleg geweest tussen organisatoren plus gemeente en een klein aantal bewoners van Nellestein, mensen die behoorden tot de mediatie die was ingesteld na de rechtszaak bij de bestuursrechter van Amsterdam. Een verzoek om er ook andere omwonenden bij het overleg te betrekken of een bijeenkomst te organiseren voor andere belanghebbenden werd niet ingewilligd. De Nellesteiners die meededen aan de mediatie werden beroofd van hun grondwettelijk recht om bezwaren in te dienen en naar de rechter te stappen over het festival in 2015. Dat is nogal wat.
Tijdens de hoorzitting van 6 augustus vroeg een van de bezwaarmakers wat de reden was voor de mediatie. De vertegenwoordiger van de burgemeester (een ambtenaar van stadsdeel Zuidoost) verklaarde pontificaal dat dat was om rechtszaken te vermijden. Het doel was dus niet het komen tot een vergelijk, het verminderen van de geluidsoverlast en andere overlast, het beperken van de schade aan het park en de natuur. Dat werd later duidelijk, want toegevingen of aanpassingen heeft Amsterdam Open Air niet gedaan. Het festival werd gewoon verder uitgebreid, meer terrein ontoegankelijk gemaakt, meer verkeersoverlast veroorzaakt en er werden weer beschermde planten gemaaid. Met andere woorden, de mediatie heeft niets opgeleverd voor omwonenden. Intussen staat de burgemeester en zijn advocaat nog steeds pal achter Amsterdam Open Air en de verleende vergunningen.
Voor de evenementenvergunning wil het stadsdeel 59 ingediende bezwaren onontvankelijk verklaren wegens te laat indienen. Daarover zal mijn volgende blogpost gaan. Het is bijzonder pijnlijk dat zowat alle bezwaren uit de volkstuinen van Driemond onontvankelijk verklaard dreigen te worden. Als ik me goed herinner was de geluidsoverlast richting Driemond bijzonder groot op de eerste dag van het festival. Je hebt een volkstuin voor rust en verpozing en dan is een inbreuk op die rust door een kakofonie van Amsterdam Open Air bijzonder storend. Daarbij hebben de volkstuinen ook te maken met de geluidsoverlast van evenementen in het Diemerbos. En niet te vergeten ook GaasperPleasure over een week, aan de oostkant van de Gaasperplas, dus vlakbij Driemond.
Pikant detail is dat Amsterdam Open Air nu een ingebrekestelling heeft gestuurd aan de mediatiegroep, omdat zij in gebreke zou zijn gebleven bij het verzoeken van alle omwonenden en bezwaarmakers om geen bezwaren in te dienen of hun bezwaren in te trekken. Absurder kan niet. Amsterdam Open Air heeft geen begrip voor democratische rechten. AIR is een mean, moneymaking machine, nu in handen van een buitenlandse multinational, SFX Entertainment.
Quote: "SFX gireert in totaal €4,15 miljoen in cash en daarnaast ook nog eens €1,35 miljoen aan aandelen. Daarmee wordt opnieuw een forse premium betaald voor Nederlands bedrijf gespecialiseerd in stampmuziek, in 2012 bedroeg het ingehouden deel van het resultaat van AIR Events BV nog geen €150,000. Opvallend is dat meerdere van de festivals waar AIR bij betrokken is ook mede-georganiseerd of geproduceerd worden door The Good Guyz, een ander bedrijf van Wynia en De Geus dat ook in dreunende deuntjes handelt.”
Aan alle indieners van bezwaren: bedankt voor jullie inzet. Ook als er tientallen bezwaren onontvankelijk verklaard worden, dan hebben ze toch hun nut gehad. Want een bezwaar is een bezwaar. En daar gaat het in dit geval om. De bezwarencommissie beslist nog over de ontvankelijkheid. In elk geval heb ik bij de gemeentelijke ombudsman, de bestuurscommissie van Zuidoost (en het Juridisch bureau) en de Commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad, de kwestie voorgelegd met het verzoek dit uit te zoeken en coulant te zijn bij het beoordelen van de ontvankelijkheid van de bezwaren. Niemand hoeft voor deze evenementenvergunning naar de rechter te stappen, want de Raad van State heeft al geoordeeld dat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. Het volgende stadium is de omgevingsvergunning.
Oordopjesindustrie
We leven in een rare wereld. Een op de vijf jongeren heeft gehoorschade opgelopen bij dance events. De oplossing in een neoliberale wereld: oordopjes ontwikkelen die het geluid filteren. Kassa! Terwijl de oplossing is: het geluidsvolume op festivals verminderen tot 70 dB.
Dat hebben de vrije jongens zeer goed bekeken; eerst het geluid tot de pijndrempel opvoeren, dan oordopjes verkopen. Je zou haast denken dat er ook sprake is van hersenbeschadiging bij de organisatoren van festivals en onze mainstream media. Men denkt dat alle problemen opgelost kunnen worden door gadgets te (ver)kopen. Misschien kan de zorgverzekering voor jongeren die festivals bezoeken iets duurder worden om festivalbezoek te ontmoedigen en kan de regering een oortax eisen van alle festivalorganisatoren.
Bekijk gerust ook even het filmpje van de NOS. Wat doen festivalbezoekers zoal? Ze huppen wat op en neer, schudden de armpjes wat, en that’s it, folks! Minimal. Op dit moment hoor ik van de oever van de Gaasperplas weer getrommel vandaan komen. Volgende week weer GaasperPleasure.
NOS: “De laatste jaren worden er steeds meer oordopjes verkocht. Een op de vijf jongeren heeft gehoorschade. En zij die nog onbeschadigde oren hebben, willen dat graag zo houden. Kassa dus voor bedrijven die oordoppen op de markt brengen.
Alpine meldt een groei van ruim 50 procent in twee jaar. Bij Comfoor/Pluggerz steeg de verkoop 30 procent in een jaar en bij Thunderplugs gingen ze van nul naar een half miljoen oordoppen in drie jaar tijd."
Basdreunen
NRC: "Bewoners van grote steden ervaren vaker overlast van openluchtfestivals met harde muziek. „Dan weer is er een illegaal feest, dan een bedrijfsfeest, dan weer iets van de hockeyclub.”
Bijna 15.000 man in een stadspark, 100 decibel aan geluid, acht dagen lang gedeeltelijke afsluiting van het park door op- en afbouw, tientallen in- en uitrijdende vrachtwagens en bestelbusjes, veel schade aan het groen – niet iedereen heeft daar trek in.
Sacha Prins (44) uit Buitenveldert, bij het Amsterdamse Bos, wordt er „gestoord” van. „Het is zo’n ongelofelijke klereherrie.”
Johnas van Lammeren van de Amsterdamse Partij voor de Dieren heeft daar zijn speerpunt van gemaakt: stop de festivalisering van parken! Die hebben meer waarden dan alleen een economische, vindt hij. „We knabbelen de laatste rustpunten van de stad op.” Volgens hem wordt ook de schade aan de natuur op lange termijn niet onderkend.
In Rotterdam werd deze zomer een hevige discussie gevoerd over het evenementenbeleid, nadat een aantal vergunningen op het laatste moment werd ingetrokken en het festival Modular van club Bird voortijdig werd afgebroken, terwijl het toegestane geluidsniveau niet was overschreden. Bijna 5.500 feestvierders meldden zich aan voor een protestevenement op Facebook: „Wij zijn de generatie van de jongste stad van Nederland en laten ons niet langer wegpesten door een handjevol klagers.”
Omwonenden van parken, zoals het Kralingse Bos en het Vroesenpark, verzetten zich tegen de komst van festivals. „Het Vroesenpark heeft het formaat van een postzegel”, zegt Mauro Bussati (41). „Daar hoort een formaat-postzegel-festival bij.” Dus niet het Vrije Volk Festival, met dance. Ook de gebiedscommissie vond dat. De vergunning kwam er overigens toch.
De discussie wordt „nogal opgeblazen”, zegt Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals. „Er gingen dit jaar niet opeens meer evenementen niet door.” Aan de andere kant bewaakt Rotterdam volgens hem de „spreiding in tijd en ruimte”.
„We zitten in de lift”, verklaart Rotterdams D66-raadslid Jos Verveen trots, die onlangs voorstelde de toegestane eindtijd van festivals te verruimen van 11 naar 1 uur ’s nachts. „Er zijn meer toeristen, meer hoogopgeleiden die in de stad blijven wonen. Er is behoefte aan een levendige stad.” En ja, daar hoort dat „spanningsveld” bij: meer horeca, meer bewoners die zich roeren. „Maar als je helemaal geen overlast wilt, moet je niet in Rotterdam gaan wonen.””
Oplossing: alle feestneuzen verhuizen van Amsterdam naar Rotterdam. Rotterdam is er klaar voor.
Rechtszaak Flevopark
Dichtbij: "De gemeente heeft vergunningen verstrekt aan Appelsap voor een groot festival in het Flevopark op 8 augustus. De Vrienden van het Flevopark hebben daar bezwaar tegen gemaakt. Niet omdat ze tegen Appelsap zijn, maar omdat het Flevopark geen goede locatie is.
De vergunningen voor het festival Appelsap zijn nu pas verstrekt. Om bezwaar te maken is er zes weken tijd. De gemeente gaat pas na die zes weken de bezwaren bekijken. Dan is het festival al geweest en is er misschien al heel veel schade aangericht. Dat willen de vrienden van het Flevopark voorkomen. Daarom hebben ze een Voorlopige Voorziening gevraagd, dat is een soort kort geding. Ze hebben de rechter gevraagd om nog voor het festival een uitspraak te doen over de vraag of zo'n groot festival in een park dat zo belangrijk is voor de natuur, eigenlijk wel kan.
Op dinsdag 4 augustus is er om half twee bij de Rechtbank een zitting over dit verzoek. De rechter hoort de Vrienden van het Flevopark, de gemeente / stadsdeel Oost en Appelsap en neemt dan een beslissing.
Omdat een groot festival in strijd is met het bestemmingsplan en omdat het park deel uit maakt van de Hoofdgroenstructuur, is er voor een vergunning een positief advies nodig van de TAC (de technische adviescommissie, een onafhankelijke commissie van de gemeente). Zij kijken of een activiteit die niet in het bestemmingsplan past toch door kan gaan en of de natuur daar niet teveel onder lijdt. De gemeente heeft de TAC ook pas heel laat om advies gevraagd. Dat advies ligt er daarom ook pas nu en het is niet positief.
Vindt u ook dat het groene natuurlijke Flevopark geen geschikte plek is voor een heel groot festival met zware bassen? Of bent u gewoon nieuwsgierig hoe de rechter over de vergunningen zal beslissen? De zitting is openbaar en u kunt er bij zijn. Dinsdag 4 augustus om 13.30 uur bij de Rechtbank aan de Parnassusweg 220 (toren F), 1076 AV Amsterdam.”
Update 4 augustus: Appelsap bijna failliet volgens AT5
De zitting bij de voorlopige voorzieningenrechter duurde zo’n twee uur. Op het eind van de zitting mocht Appelsap nog wat propaganda maken en had daarbij AT5 uitgenodigd. De hele zitting zaten de medewerkers van AT5 er als een zak aardappels bij, tot de baas van Appelsap de jongens van AT5 een seintje gaf en het serieuze filmen kon beginnen. Appelsap staat op het punt failliet te gaan vertelde het baasje, als het festival niet door zou gaan. Dat werd klakkeloos overgenomen door AT5, die op moeten passen om het evenementenbeleid van de burgemeester niet in de wielen te rijden. Want anders wordt de subsidie voor AT5 nog verder verlaagd. En AT5 heeft het al zo moeilijk. Voor info en docu’s is er geen geld, daarom gaan AT5 en RTV-NH maar wat straatschuimen. Straten langs en huizen in, om de tijd op te vullen met loze prietpraat.
Het spreekt vanzelf dat de rechter zich niet zal laten leiden door het larmoyante verhaal van de Appelsapper, maar heel waarschijnlijk zal zwichten voor de financiële belangen van Appelsap. Zo vlak voor de opbouw van het festival (morgenochtend) en na een lange periode van voorbereiding zullen weinig rechters de moed hebben om het festival stop te zetten. En we weten ook dat AT5 liever de beest uithangt dan objectieve informatie te verschaffen. Sensatie, daar gaat het om bij AT5. Vandaar dat de meest spectaculaire uitspraak en ook de meest belachelijke door AT5 na ruggespraak met Appelsap werd uitgezonden. Het verslag van verslaggever Jelle de Gee op twitter: “15 jaar Appelsap: Koffietafelboek, jubileumcampagne & rechtszaak om 't festival te verbieden”. Verder verkondigt hij de standpunten van Appelsap. Daar zitten vast een paar vrijkaartjes in voor de feestneuzen van AT5. Indien de vergunningen zo laat verleend worden dan komt dat door een vergunningverlener die best weet op welke gronden rechters oordelen. De rechters worden voor het blok gezet. Het gerommel met vergunningen is typisch voor Amsterdam. Als er een risico is dan hoort dat voor rekening te komen van de organisator. Daar kunnen ze zich trouwens ook voor verzekeren.
Parool: "Op 23 juli jongstleden kreeg Appelsap groen licht van stadsdeel Oost. Betrokken partijen krijgen normaal gesproken zes weken de tijd om opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen een vergunning, maar het festival vindt aanstaande zaterdag al plaats, dus die termijn is in dit geval zinloos.
Voorzitter Goos van der Sijde staat volledig achter de beslissing om de vergunning aan te vechten, maar betreurt wel dat het zo ver moet komen. 'Dat dit zo laat nog moet is heel vervelend voor ons en voor de organisatoren van Appelsap.'
Van der Sijde benadrukt dat hij niet tegen het festival zelf is, maar wel tegen het idee van een megafestival in het Flevopark. Appelsap verwacht 14.500 bezoekers. 'In het bestemmingsplan is geen plek voor grote festivals. Het stadsdeel zegt dat er eenmalig een uitzondering wordt gemaakt, maar wij zijn bang dat dit de opmaat is naar nog veel meer grote evenementen.’”
Festivals horen niet in parken thuis.
Update 5 augustus: Zoals te verwachten heeft de rechter geen reden gezien om het festival te verbieden. Intussen is wel duidelijk dat het in strijd is met het bestemmingsplan waardoor de evenementenvergunning niet verleend had mogen worden zonder omgevingsvergunning en dat mogelijk ook de omgevingsvergunning die noodzakelijk is om een bestemmingsplan te omzeilen, niet terecht is verleend. De aanvraag van een omgevingsvergunning wordt pas gedaan als er een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan wordt ingediend. Daarmee probeert men een rechtszaak over de omgevingsvergunning te vermijden.
Vereniging Vrienden van het Flevopark: "Het is een voorlopige oordeel dat om de vraag draait of Appelsap wel of niet door moet gaan. De rechter gaat dus niet heel uitvoerig in op alle argumenten en haken en ogen van de vergunningen. Dat komt pas later: bij de behandeling van het bezwaar, eventueel beroep bij de Rechtbank en Hoger Beroep bij de Raad van State. Want die rechtsmogelijkheden hebben we allemaal nog. Tegen de uitspraak van de rechter vandaag is geen hoger beroep mogelijk, maar de andere procedures gaan gewoon door. Voor aanstaande zaterdag verandert dat niets, maar het is wel belangrijk voor de toekomst van het Flevopark en ook voor andere parken.
Gemeente vraagt eerst advies en zegt dan dat het niet geldig is
In die procedures die volgen zal er waarschijnlijk wel uitgebreid worden ingegaan op de wonderlijke situatie dat de gemeente eerst een advies van de TAC vraagt en als dat advies niet positief is, ingefluisterd door de advocaat van Appelsap, zegt dat het TAC-advies helemaal niet nodig was en niet mee moet tellen. (de TAC is de onafhankelijke commissie die bekijkt of activiteiten die niet toegestaan zijn in het bestemmingsplan toch mogen en geen schade aanrichten in de Hoofdgroenstructuur). Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Mogelijk zullen hierover ook bij de politiek vragen rijzen."
Hoorzitting evenementenvergunning
Wie de hoorzitting over de bezwaren tegen de verleende evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air (festival in het Gaasperpark) wil meemaken als toehoorder is welkom in het stadhuis (ingang Zwanenburgwal) in kamer 0239 op donderdag 6 augustus om 11:00 uur.
De hoorziting is openbaar. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
De klad in de festivals
AT5: "De zomerstorm van afgelopen zaterdag zorgt bij diverse festivalorganisaties nog altijd voor een bittere nasmaak. Bijna alle festivals die die dag zouden plaatsvinden, werden afgelast. De schade loopt bij de meeste organisaties in de duizenden euro's.
Zo ook bij het festival Klamme Handjes in het Diemerbos. 'Het is een relatief klein festival en de kans dat zo'n storm je raakt is, we hebben het nagerekend, 0,3 procent', zegt Martin Lucas Ruben van de organisatie. 'Dat betekent dus dat we niet waren verzekerd tegen mogelijke inkomstenderving.'
Hoeveel schade Klamme Handjes heeft geleden wil hij niet kwijt, maar de schade is minder hoog doordat er een nieuwe datum is gevonden. Want in de voorwaarden stond dat festivalgangers hun geld dan niet terugkrijgen. Ruben: 'We hopen op enige coulance, we willen het festival de komende jaren blijven organiseren dus we vragen een beetje medewerking van de bezoekers.’
Craft noemt de misgelopen inkomsten van drankgebruik als grootste tegenvaller."
Het is duidelijk op bovenstaande beelden te zien dat er nu al voordat er een festival heeft plaatsgevonden, door enkel de opbouw en afbraak voor de storm, het hele terrein al beschadigd is en niet meer geschikt is voor recreatie de komende maanden. De organisatoren hebben het dan over een schade van duizenden euro’s door het derven van inkomsten, maar zullen het nooit hebben over de honderdduizenden euro schade aan het terrein en park, laat staan de overlast voor de hele buurt.
Parool: "Steeds meer gemeenten maken zich namelijk zorgen om de veiligheid op de vele festivals in ons land, zeker nu er steeds vaker zware buien en plotselinge rukwinden komen.
Zes gemeenten hebben daarom nu het voortouw genomen om tot uniforme veiligheidsregels te komen waar festivals aan moeten voldoen. Het Evenementenhandboek Veiligheid moet de gemeenschappelijke basis vormen voor zowel gemeenten als organisatoren.
Het handboek baseert zich op de (van oorsprong Britse) Event Safety Guide. De Nederlandse versie is een initiatief van de gemeenten Breda, Arnhem, Apeldoorn, Eindhoven, Den Bosch en Zwolle. Branchevereniging VVEM juicht de ontwikkeling toe omdat podiumbouwers en festivalorganisatoren nu in iedere gemeenten met andere eisen te maken krijgen.
Vorig weekend zorgde de zogenaamde zomerstorm ook bij Amsterdamse festivals voor veel problemen. Onder meer Welcome to the Future Festival, Amsterdam Live on Stage en Klamme Handjes Festival moesten vanwege de extreme weersomstandigheden worden afgelast.”
Beveiligingsnieuws: "Alle betrokken partijen hebben behoefte aan duidelijkheid over wat nu eigenlijk veilig is, oftewel: welke voorschriften en maatregelen zijn aan de orde bij welke risico’s? Gemeenten willen duidelijkheid om beter hun regierol te kunnen nemen in de vergunningverlening en bestuurlijke afwegingen te kunnen maken. Veel organisatoren willen graag meer houvast. Beide partijen zijn er ook bij gebaat dat ze niet vaak dezelfde discussies moeten voeren.
De van oorsprong Britse Event Safety Guide zal als basis dienen voor het Nederlandse handboek.”
Het is opvallend dat Amsterdam ontbreekt in de lijst van bezorgde gemeenten. Terwijl juist hier regelmatig slachtoffers vallen. De bestaande veiligheidsplannen van de gemeente Amsterdam en de stadsdelen zijn dus niet helemaal veilig. Het gaat om veiligheid i.v.m. weer en drugs. Het is de taak van de burgemeester om orde en veiligheid te garanderen. Dat kan dus niet met onberekenbare weersomstandigheden en het grote gebruik van drugs tijdens festivals. De organisatoren van festivals klagen na annulering over het missen van inkomsten. Dan hadden ze maar een indoorfestival moeten organiseren. Ze weten dat er een risico is.
Parool: "Kaartverkoop stokt door wildgroei aan festivals
Er is sprake van een wildgroei aan festivals in Nederland en dat merkt een aantal organisatoren aan de stroperige kaartverkoop. Overdaad schaadt, redeneert Jan Smeets. De organisator van Pinkpop weet op basis van enquêtes dat festivalbezoekers gemiddeld maximaal drie festivals per jaar aandoen. 'Meer valt financieel en fysiek niet op te brengen', zegt Smeets.”
Parool: "Onder festivalgangers is de hamvraag na het stormachtige weekend: krijg ik mijn geld terug? Vooral degenen die via Ticketswap een kaartje hadden bemachtigd voor festivals die stuk voor stuk afgelast werden.
Het is het risico als je via een doorverkoopsite als Ticketswap een kaartje koopt: als het festival niet doorgaat, is er kans dat je kunt fluiten naar je geld."