Blog

Botsende culturen

Gisteravond speelde Seong-Jin Cho, een jonge virtuose pianist, in het Concertgebouw. Samen met het concertgebouworkest zelf, een geweldig mooie uitvoering. Het KCO blijft een van de beste orkesten ter wereld. In de serie Essentials kregen de bezoekers een korte toelichting van een Belgische tv-presentator met een muzikale achtergrond. Of de muziekbeleving gediend is met een presentatie van wat beelden met onder andere een naakte barbiepop, oranjefans, een pak Vlaamse friet, en een grappig bedoeld commentaar over nationalisme (het ging over Smetana en zijn Má Vlast) betwijfel ik. Er waait een nieuwe wind in het Concertgebouw blijkbaar. Bij de vorige Essential waren een paar honderd Syrische vluchtelingen aanwezig.

KCO


RCO: "Bij het Koninklijk Concertgebouworkest zal Seong-Jin Cho zijn debuut maken als solist in het Pianoconcert in G van Maurice Ravel. Daarna leidt de eveneens debuterende dirigent Jakub Hrůša het orkest in Vltava (De Moldau) en Šárka van Bedrich Smetana.”

Als de feestdagen naderen loopt het leven ook wat stroever en enerverender. Het weer zit niet mee. Het is koud en regenachtig. Overvol openbaar vervoer. Geïrriteerde reizigers. Een stampvolle tram 5 terug naar Zuid. Een mevrouw kon niet meer bij de kaartlezer. Dus heb ik even aangeboden om voor haar te piepen. Dat lukte met een handige duik tussen de omstaanders. In Moskou stond ik jaren geleden eens vlak bij de kaartjesautomaat van een trolleybus. Regelmatig kreeg ik muntstukjes toegestopt om in de ‘automaat’ te stoppen; maar een ‘automaat’ was het niet, ik moest zelf een kaartje afscheuren en terugsturen via de handen van tussenpersonen in de richting van de betaler. Als het niet snel genoeg ging, dan kreeg ik te horen ‘Waar blijft mijn kaartje?’ Maar gisteravond liep alles tot Station Zuid zeer beschaafd. De chauffeur liet mensen ook uitstappen via de ingang. Een goede stressbestendige chauffeur is van het allergrootste belang in een stad als Amsterdam in tijden als deze.

Het regende intussen behoorlijk. De metro naar Gein kwam eraan. Bij het instappen moest ik me door een paar families (compleet met babies) immigranten door wurmen. Ik schat in dat ze uit de buurt van Bangladesh kwamen. Verderop in de metrowagen stonden een aantal naar ik veronderstel ‘Syrische’ (kunnen ook Afghanen geweest zijn) vluchtelingen. Een ervan had zichzelf en de vloer bij een deur ondergekotst. Iedereen stoof weg uit zijn buurt. Een trieste vertoning. Onze eigen jeugd weet intussen dat je het beste op uitgaansavonden buiten kunt kotsen, maar deze man was nog niet op de hoogte. Wie weet speelde vermoeiheid, ellende, cultuurschok, verwarring, slecht gevallen westers eten, ook een rol. Het was heel zielig. Maar de man kon natuurlijk niet in zijn eigen kots blijven staan. Dus liep hij naar de volgende deur. De omstaanders schoten weer een eind uit de buurt toen hij ook daar over zijn nek ging. Een paar behulpzame landgenoten van hem hebben hem rustig bij de volgende halte uit de metro geholpen. Intussen stonk het verschrikkelijk in deze metrotrein. Een Surinamer achter me, duidelijk een beetje aangeschoten, begon een pittige joint te roken. De metrobestuurder had dat gauw in de smiezen, deed zijn deur open en zei er wat van. Hij kreeg meteen een krachtig commentaar terug. ‘Het stinkt hier, man! Er is gekotst.’ Gelukkig had de bestuurder de situatie snel door, mopperde even en reed verder. Mijn respect voor de begripvolle bestuurder.

En zo zit je op een mooie avond te genieten van een uitmuntende uitvoering van een hoogstaand niveau en even laten moet je uitwijken voor een kotsende immigrant. Ik had medelijden met hem. Het is toch wat anders als je je lekker uit kunt kotsen in de goot, maar in een volle metro is het voor de getroffene zeker geen pretje. Dit voorvalletje staat wel symbool voor de botsende culturen waar we de komende tijd vaker mee te maken zullen krijgen, van twee aparte werelden. En laten we wel wezen, onze politici en captains of industry hebben er zelf hard aan meegewerkt.

Je hoort tegenwoordig wel vaker dat de vluchtelingenstroom veroorzaakt wordt door de klimaatverandering. Nou, dat is wel een beetje kort door de bocht. Wat is de oorzaak van de klimaatverandering? De globalisering, de neoliberale hebzucht en de onwil om deze wereld te organiseren op eerlijke en menselijke principes.

Naomi Klein zegt het zoals het is: het is het kapitalisme, het neoliberalisme dat verantwoordelijk is voor ongelijkheid, armoede, en ook oorlogen. En die oorlogen en de armoede zorgen ervoor dat mensen massaal de ellende ontvluchten.

NaomiKlein: "Forget everything you think you know about global warming. The really inconvenient truth is that it’s not about carbon—it’s about capitalism. The convenient truth is that we can seize this existential crisis to transform our failed economic system and build something radically better.”


En nu we het toch over vluchtelingen hebben, wie zijn de grootste raddraaiers op dit moment? In de eerste plaats is er de VS, dat zowat overal rebellen heeft bewapend en gesteund om hun niet welgevallige regimes onderuit te halen. Dan zijn er nog Saudi-Arabië, OekraïneIsraël en Turkije die eveneens de rebellen steunen en van wapens voorzien. Iedereen weet onderhand dat Turkije de Russiche jet heeft neegeschoten op Syrisch gebied. Turkije voert al maanden vluchten uit boven het grondgebied van andere landen. Turkije heeft ‘rebellen’ in Syrië aan de kant van Daesh staan. Als het Russische vliegtuig gedurende 17 seconden over Turks grondgebied zou zijn gevlogen, dan hadden de Turkse jets in die luttele seconden niet de tijd gehad om volgens eigen zeggen 10 waarschuwingen door te sturen aan het Russisch vliegtuig. Dictator Erdogan en Poroshenko van Oekraïne zijn zeer gevaarlijke regeringsleiders. Turkse en Oekraïense hoge ambtenaren kopen olie van Daesh. Oekraïne verkoopt wapens aan de rebellen. Als het westen zo doorgaat dan krijgen we nog ergere toestanden en wellicht ook een nieuwe wereldoorlog. Aan het westerse spelletje van gebiedsgraaien moet een eind komen. Nu is het moment gekomen om een nieuwe wereldorde op poten te zettten gebaseerd op fair trade en respect voor mensen en milieu.

Het eerste wat dient te gebeuren is het stopzetten van alle hulp aan de Syrische rebellen. Gevolgd door het vernietigen van Daesh. Pas dan kan gewerkt worden aan een eerlijk economisch systeem. Pas dan zullen de vluchtelingenstromen ophouden. Dan stoppen met het organiseren van regime change overal ter wereld.

Trouwens, of de sfeervolle diners in de spiegelzaal van het Concertgebouw voor het concert wel bevorderlijk zijn voor een ongestoorde uitvoering is nog de vraag. In mijn rij moest een van de bezoekers hals over kop naar de uitgang. Het zou me niet verbazen als hij 'dringend naar de wc moest’ om het even beschaafd te zeggen. Maar de concertuitvoering behoorde tot de top.

Gedeputeerde stapt op

windturbine

De molens malen langzaam

NoordhollandsDagblad: "Een half jaar na zijn aantreden als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland heeft Ralph de Vries (D66) zijn functie neergelegd.

Hij schrijft in toenemende mate moeite te hebben met het verdedigen van beleid (maximaal 685,5 MegaWatt, red.) wat hij te 'generiek' en te 'beperkend' vindt. 'En wat niet bijdraagt aan de noodzakelijke energietransitie in Noord-Holland.’"

Ontslagbrief: "Richting Provinciale Staten sta ik voor een open en transparante manier van samenwerken, waarbij ik concreet en inhoudelijk in kan gaan op voorstellen en suggesties ongeacht of deze nu van coalitie- of oppositiezijde komen. De verhoudingen in Provinciale Staten en tussen Provinciale en Gedeputeerde Staten liggen in Noord-Holland echter in hoge mate vast. Dit leidt naar mijn idee tot risicomijdend gedrag en het doodbloeden van het debat. Het echte debat op inhoud, dat als politiek cement zou moeten dienen, verdwijnt naar de achtergrond. Wat resteert is een voorspelbaar ritueel.”

Tjeerd Talsma neemt het van hem over. Het sfeertje bij de provincie is inderdaad ‘ouwe jongens krentenbrood’. Er wordt alleen over dingen gepraat die in het sfeertje passen. Kritiek op het beleid wordt niet getolereerd. Zo kon het gebeuren dat gedeputeerden gezellig aanschoven op vergaderingen van Recreatieschap Groengebied Amstelland om daar een van hun eigen taken, het ecologisch beheer van de EHS, nu NatuurNetwerk Nederland, met voeten te treden door het faciliteren van grote evenementen. Besluiten worden daar genomen zonder stemming; een aantal bestuurders, zeg maar regenten onder mekaar die elk hun hobbypaardje berijden zolang het maar viel onder het thema ‘behoud van natuurgebieden door ontwikkeling’ waarmee ze bedoelen: grote evenementen in natuurgebieden. De aanwezigheid van de gedeputeerde op de vergaderingen van GGA viel de laatste tijd toch teveel op, dus de gedeputeerde laat zich niet meer zien, maar stuurt de directeur van Recreatie Noord-Holland N.V. Ze regelen hun zaken wel als regenten in de achterkamertjes.

Het is in Nederland slecht gesteld met het natuurbeleid. Natuur is voor zowat alle partijen de ideale plek voor reuring, evenementen, festivals, en men oogt natuurlijk ook naar natuurgebieden als bouwterreinen voor het duurdere woningaanbod. Onze natuurwetten worden waar mogelijk uitgekleed en aangepast aan ‘ondernemend Nederland’.

Natuurmonumenten: "Negen lidstaten waaronder Frankrijk en Duitsland een brief naar Europa gestuurd waarin ze vragen om de Vogel en Habitatrichtlijnen niet open te breken maar juist werk te maken van de uitvoering! Ook Griekenland heeft zich inmiddels achter die boodschap geschaard. Helaas blijft Nederland achter. Opvallend was dat een aantal landen zoals Estland en Slowakije, die zich (nog) niet achter deze brief hebben geschaard, op de conferentie de natuurwetten wel steunden."

Gebiedsplan Zuidoost

Het gebiedsplan Zuidoost 2016 komt dinsdag 24 november in de vergadering van het algemeen bestuur van stadsdeel Zuidoost. Het verbaast me dat het dagelijks bestuur dit niet gewoon heeft aangeboden als een terkennisnamestuk, zoals dat meestal gaat met belangrijke stukken en verzoeken van de gemeenteraad om een oordeel van de bestuurscommissie over zaken als inspraak, agenda groen en dergelijke.

Het conceptstuk zelf is een voorbeeld van wollig, positivistisch, propagandistisch, ambtelijk gedraai rond de pot. Je kan er alle kanten mee op. Ja, natuurlijk, het moet allemaal duurzaam, er moet gehandhaafd, alles moet opgewaardeerd, en we pakken de problemen voortvarend aan. Het enige wat concreet benoemd wordt zijn de bedragen die besteed zullen worden aan de diverse thema’s. Aan wat precies is niet duidelijk. Maar het zal vast allemaal heel duurzaam zijn. De gebruikelijke ambtelijke prietpraat met een hoog Brezjnev-periode-gehalte. Een gigantisch verschil tussen intenties en ambities en de werkelijkheid.

“De gemeente wil slimmer en effectiever gaan handhaven met meer nadruk op gedragsbeïnvloeding: naleving in plaats van sanctioneren. Ook wordt er geïnvesteerd in meer flexibele inzet van handhavers; handhavers treden zichtbaar op waar de overlast het grootst is of groot dreigt te worden.”

Slimmer? Handhaven zonder sanctioneren? Beide nog nooit vertoond in deze contreien! Handhaven zonder sanctioneren = niet handhaven.

PB201518
P7211163

Gebiedsoverschrijdend parkeren. Bigger is better?

"Stimuleren van gebiedsoverstijgende evenementen, met de pijlers: profilering / op de kaart zetten van Zuidoost, genereren van de economische spin off, versterking van de sociale cohesie.”

Daar bedoelen ze vast de gebiedsoverschrijdende geluidsoverlast van Amsterdam Open Air mee, te horen in Zuidoost, Driemond, Abcoude en Weesp. Met het vertrappen van het Gaasperpark op de kaart willen komen is bijzonder triest. Intussen vertikt het stadsdeel en de gemeente het nog steeds om de EHS (NNN) op de kaart te zetten. De EHS is door verschillende mensen aangekaart tijdens de vele verkenningen voorbije jaren en de recente bewonersbijeenkomsten, maar nergens vind je dit terug. Dat werd à la Brezjnev netjes weggemieterd. En de ZOsjale koheezie? Tja, wat moet ik me daarbij voorstellen? De hangjongeren en de hangouderen in winkelcentra?

"Investeren in kwaliteit en spreiden van de druk op de stadsparken en het Amsterdamse bos. Meer groen in de buurt, inclusief groene daken voor een prettig leefklimaat, koeling en waterberging.
Maken van een kwaliteitsslag in dierenwelzijn.

Initiatieven (vb. zelfbeheer) en experimenten, versoepeling regels”

DSC 3005

Kwaliteitsslag dierenwelzijn

PB201520

Zelfbeheer

Er is inderdaad veel druk op de stadsparken. Tonnen aan bezoekers en materiaal en materieel drukken de bodem naar beneden. Maar wat doen we daaraan? En waar komt meer groen als in heel Zuidoost in wijken en langs de A9 honderdduizenden bomen gekapt worden? Laten we wel wezen het parkje dat op de overkapping komt zal nooit erg groot en zwaar mogen worden, anders zakt de overkapping in. In mijn buurt is men van plan om 101 bomen te kappen om meer parkeergelegenheid te bieden, voor mensen met vier en vijf auto’s die nog meer plek willen. Een kwaliteitsslag in dierenwelzijn? Ha, gaat men Amsterdam Open Air uit het Gaasperpark verbannen zodat de zwanen, de ransuilen, de spechten enzovoort daar ongestoord kunnen broeden? Ik dacht het niet. 

PB201524

Hoeperdepoep zat op de stoep

"Beter gebruik van de openbare ruimte door minder auto’s en ongebruikte fietsen op straat.”

Hoe valt dit te rijmen met het aanleggen van steeds meer parkeerplekken (en dus ook het kappen van heel veel bomen)? Ik ken mensen die vier wrakken van auto’s voor hun deur hebben. Voordat men ermee kan rijden moeten ze eerst een hele dag gedepanneerd worden. Dacht je dat er dan gehandhaafd wordt? No way!

En wat dacht u van de term “rve’s”? Dat zijn resultaatverantwoordelijke eenheden. Machtig mooi woord. Maar heeft u ooit al een resultaatverantwoordelijke ambtenaar meegemaakt? Graag acuut melden als u er een gespot heeft.

Klimaatverandering

PB191508

De slak werd vies peuterbadje

PB191509
PB191505


PB191499

Is er dan niemand in de J. Krüsestraat die een melding hierover instuurt bij Meldpunt Openbare Ruimte of wacht men tot de riolering helemaal verstopt is?

Grutto gekozen tot nationale vogel


logo-grutto

VroegeVogels: “De grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. De Verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Bijna een kwart van de in totaal 41.669 stemmen is naar deze weidevogelsoort gegaan. De merel eindigde op de tweede plaats, de huismus op drie."


AtlasContact: "Als er één vogelsoort is die het verdient om uitgeroepen te worden tot dé vogel van Nederland, dan is het de grutto. Maar inmiddels gaat het helemaal niet zo goed met hem; het boerenland is zodanig veranderd dat grutto’s daar niet meer kunnen leven. In veertig jaar tijd is twee derde van de grutto’s uit Nederland verdwenen.

Download hier een fragment van De grutto in PDF-bestand.:

Wie heeft zijn kat gestuurd?

kat gestuurd


Natuur in gevaar


Trouw: "De verduurzaming van de Europese landbouw, een van de belangrijkste nieuwe elementen van het EU-landbouwbeleid, stelt nog niets voor. Dat blijkt uit twee aparte studies die zijn gepresenteerd onder de vlag van het Europese Milieubureau (EEB), de koepel van 143 organisaties in de Europese Unie.

Het gemeenschappelijke landbouwbeleid slokt bijna 40 procent van het EU-budget op en is al decennialang omstreden, vooral vanwege het subsidiesysteem. Tijdens de onderhandelingen over de nieuwe afspraken voor de periode 2014-2020 wist de landbouwlobby de kern van dat beleid overeind te houden. Maar als tegenprestatie moest de sector wel beloven werk te maken van 'vergroening’.

Het akkoord hierover gold in 2013 als een doorbraak. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw sprak van 'een belangrijke trendbreuk': eindelijk zou de Europese landbouw duurzaam worden.

Nu blijkt dat veel bij het oude is gebleven. Soms is zelfs sprake van een achteruitgang vergeleken met de vorige periode van zeven jaar, met name in Frankrijk.

Mazen in de wet

Uit onderzoek van het Instituut voor Europees Milieubeleid (IEEP) blijkt dat lidstaten zich op alle mogelijke manieren proberen te onttrekken aan het vergroenen van de landbouw door de mazen in de wet op te zoeken. Bij de landelijke invoering van de Europese richtlijnen hebben de lidstaten, ook Nederland, allerlei alternatieve maatregelen ingebouwd.

Resultaat is volgens het IEEP dat de landbouwsector de makkelijkste duurzaamheidsvoorwaarden kiest om het subsidiegeld binnen te slepen. Hun nationale autoriteiten staan dat toe.

Een van de vergroeningsafspraken is dat een deel van de landbouwgrond moet worden bestemd voor natuurbescherming. Oorspronkelijk had de Europese Commissie voorgesteld dat 7 procent van de akkers moet dienen als zogeheten ecologisch aandachtsgebied. In het akkoord dat lidstaten en het Europees Parlement in 2013 sloten, was dat al teruggebracht tot 5 procent. Na grondig onderzoek in negen lidstaten, waaronder Nederland, constateert het IEEP dat niet meer dan 1 à 2 procent aan de voorwaarden voldoet.

Bedroevende biodiversiteit

Het andere (veld)onderzoek van het Duitse Instituut voor Agrarische Ecologie en Biodiversiteit (IFAB) toont aan dat het bedroevend is gesteld met de biodiversiteit op de Europese landbouwakkers, soms zelfs slechter dan verwacht. Slechts in minder dan 5 procent van de onderzochte gebieden in tien landen was sprake van een aanvaardbare graad van diversiteit aan bijvoorbeeld wilde planten. De onderzoekers troffen ook het gebruik van verboden bestrijdingsmiddelen aan.

"Ondanks de verschrikkelijke staat van de natuur op Europese landbouwgronden toont dit onderzoek aan dat vergroening niets meer is dan een modewoord dat op papier staat, maar grijs wordt op onze velden", aldus beleidsadviseur Faustine Bas-Defossez van het EEB.”

Zie ook hier.

WNF - Living Planet Report: "Op het land staat de natuur nog onverminderd onder druk, vooral door de intensieve landbouw. Ook in de zogeheten ‘open’ natuurgebieden, zoals duinen en heidelandschap zien we een sterke achteruitgang van de natuur.

Het Living Blue Planet Report (pdf) brengt de gezondheid van het zeeleven in kaart. Het leven in de oceanen is de afgelopen 40 jaar alarmerend afgenomen.

Het Living Planet Report 2014 laat zien dat de populaties wilde dieren op aarde de afgelopen veertig jaar wereldwijd met gemiddeld 52 procent zijn afgenomen.”

Natuurbericht: "Er was hoop toen een paar jaar geleden besloten werd om in het nieuwe landbouwbeleid van Europa meer ruimte te maken voor natuur. Er was zelfs sprake van dat, om in aanmerking te komen voor subsidie, 7 procent van het areaal een natuurbestemming zou moeten krijgen. Inmiddels blijkt in de praktijk dat dit percentage slechts 1 tot 2 procent bedraagt en bovendien is de manier waarop die snippers kunnen worden beheerd nauwelijks meer natuurvriendelijk te noemen. Kortom, de vele honderden miljarden euro’s die door Europa in de landbouw worden gestoken, meer dan 50 miljard per jaar, blijken voor de biodiversiteit weggegooid geld.

De Nederlandse overheid moet niet klakkeloos het minimale Europese beleid volgen of, zoals nu gebeurt, daar zelfs nog proberen onder te gaan zitten, maar kan beter werk maken van een gezonde landbouw met ruimte voor biodiversiteit! Een mooie uitdaging voor de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam!"

Het creëren van mazen in de wet is ook het doel van dit kabinet. Alles staat in dit land in het teken van winst en ondernemen. Niet voor niets zijn natuur en biodiversiteit ondergebracht in het Ministerie van Economische Zaken. De natuur is vogelvrij. Als er winst te maken is met natuur dan is alles toegestaan, en indien niet, dan zorgt dit kabinet er wel voor dat de wet zodanig veranderd wordt dat overal ontheffingen voor mogelijk zijn en de natuurliefhebbers en -verenigingen uitgeschakeld worden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland promoot volgens eigen zeggen de duurzaamheid. Men denkt daarbij hoofdzakelijk aan geld, aan subsidies die naar de agrarische sector wegvloeien. Een overtreding van de Flora- en faunawet moet gemeld worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar heeft u als gewone burger geen schijn van kans om een klacht behandeld te krijgen over het maaien van beschermde planten in het Gaasperpark door Groengebied Amstelland ten behoeve van Amsterdam Open Air. Weg zorgplicht, weg bescherming van EHS, natuur en biodiversiteit. Op zijn best krijgt GGA een waarschuwing, maar kan verder zijn gang gaan als een in feite criminele organisatie.

De overheid dwingt natuurorganisaties tot het commercialiseren van hun beleid door het drastisch verminderen van hun overheidssubsidies. Van natuurbeheer naar ondernemen; overal evenementen en festivals. De schade aan onze natuur zal over een paar jaar niet te overzien zijn. De kosten voor herstel zullen pas dan zichtbaar worden. Intussen gaat men door met het propageren van verdienmodellen en het verkopen en privatiseren van natuurgebieden.

groenprojecten

Groenprojecten

De Provincie Noord-Holland geeft een impuls van 173 miljoen euro aan groen en beweert de provincie "Er wordt volop ingezet op de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN)”. Maar de stad Amsterdam negeert met zijn Agenda Groen nog steeds de EHS (NNN) en wordt alles in het werk gesteld om de NNN te ondermijnen. Vloeit dit geld misschien naar projecten die evenementen moeten faciliteren? De evenementenindustrie schijnt geld in het laatje te brengen (beweert men, zonder dit waar te maken) en krijgt dus vrije baan. De natuur is bijzaak, de coulisse, het decor voor evenementen en commercie. En om mee te mogen doen met de grote politiek is de oppositie maar al te graag bereid om water in haar ecowijn te doen en de natuur op te offeren voor bijvoorbeeld een kaboutertuintje in de stad.

Waar er nog mogelijkheden in de wet zijn die de overheid beperken in haar macht wordt alles gedaan aan het wijzigen van de wetten. Daar is men nu druk mee bezig. De Flora- en faunawet wordt vervangen. De omgevingswet gaat op de schop. De nieuwe natuurwet, de wet natuurbescherming (allemaal onder de paraplu van bescherming natuurlijk), is een grote stap achteruit.

Gebiedsontwikkeling: “‘De uitzondering is de nieuwe regel’

Met slechts twee kleine partijen tegen, stemde de Tweede Kamer dit najaar in met het wetsvoorstel Omgevingswet van de Minister van Infrastructuur en Milieu. De wet bundelt, vereenvoudigt en integreert bestaande wetgeving op gebied van ruimtelijke ordening, bouwen, milieu, natuur, erfgoed en meer.

Op de drukbezochte vierde editie van het Congres Omgevingswet, georganiseerd door de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling TU Delft, werd over de nadere invulling en praktische werking van de wet gesproken. Voor prof. mr. Friso de Zeeuw (praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten BPD) is de essentie van de Omgevingswet: ‘De uitzondering is de nieuwe regel.’ Als een initiatief of project past in de omgevingsvisie en er zijn verder geen belemmeringen, dan kan het gemeentebestuur het omgevingsplan makkelijk aanpassen. Het omgevingsplan (de vervanger van het bestemmingsplan) is volgend. ’Zo wordt planafwijking de nieuwe regel. We komen uit een cultuur dat afwijking toch een beetje planologisch overspel was; dat wordt met de Omgevingswet definitief echt anders.’”

De nieuwe omgevingswet moet een neoliberale heilstaat mogelijk maken; het geld regeert. Bouwprojecten starten en evenementen zullen vanzelfsprekend opgevat worden als noodzakelijke projecten waarvoor natuur moet wijken. Er zal dus heel wat geprocedeerd worden de komende jaren, tot in de Raad van State, want onze overheid is bijzonder handig in ondernemen naar niet in beheren. Natuur telt sowieso niet echt mee. Zoveel mogelijk artikels met beschermende werking zullen verdwijnen en waar niet daar zal altijd de mogelijkheid van een ontheffing bestaan. 

Ondertussen doet Amsterdam met zijn evenementenbeleid nog een schepje bovenop de bodemdaling van onze veenweidegebieden. De redenering daarbij is dat onze bodem toch al door natuurlijke oorzaken steeds verder wegzakt, en dat dus daarom nog wat meer druk op de bodem door grote evenementen best te billijken is. Onverantwoord bestuur heet dat. Kortzichtig winstdenken. Après nous, le déluge. Na ons de zondvloed! Intussen zoveel mogelijk feest vieren. In Amsterdam verzuipen onze parken. De stad klinkt in. Daarbij komt dan nog de klimaatverandering vooral op het platteland waar van verdroging sprake is door landbouwbeleid en ook inklinking van de bodem. Een complex probleem dus.

WageningenUR: "De veenbodems in het westen en noorden van het land dalen steeds verder, met name als gevolg van ontwatering voor de landbouw. De combinatie bodemdaling en zeespiegelstijging leidt tot sterk verhoogde risico’s op overstromingen, met een schadepost die kan oplopen tot tientallen miljarden euro’s.” 

Peace for Paris

Peace for Paris


Evaluatie festivals Diemerbos

DSC02502


DiemerNieuws: "In het Diemerbos vond afgelopen zomer een aantal muziekfestivals plaats. De gemeente Diemen wil kijken hoe deze festivals zijn bevallen en doet nu een brede evaluatie.

Daarbij kijkt de gemeente naar de effecten op het bos, het plezier van de bezoekers, de verkeersstromen, het niveau van het geluid, de financiële baten voor het bos en het ongemak voor andere gebruikers van het bos. Uiteraard worden alle opmerkingen, suggesties en klachten van afgelopen zomer meegewogen.

Mensen met aanvullende ervaringen of eigen bevindingen die van nut kunnen zijn voor de evaluatie, kunnen die voor 27 november doorgeven aan de gemeente door een e-mail te sturen naar info@diemen.nl.

Het college van B en W wil voor het eind van dit jaar besluiten over de muziekevenementen in het Diemerbos in 2016."

Ziggo down

Ziggo, hoorde ik gisteren, zou beginnen met een groots opgezet sportkanaal om de uitstroom tegen te houden. Het begint goed vandaag: helemaal geen tv, en voor zover ik de berichten mag aannemen (via mijn prima werkende internet van een andere internetboer!) ligt ook internet van Ziggo plat. Ik kreeg na mijn storingsmelding een telefoontje van een Ziggomedewerker (komt hun personeel tegenwoordig uit de Achterhoek?) waarin hij nogal verward reageerde met ‘oh, u heeft het al opgelost’. Er is niets opgelost. Hij had zelfs moeite om de storingspagina van Ziggo zelf te vinden. Toch gevonden, en ja inderdaad, er was een storing kon hij triomfantelijk melden. Meer wist hij niet. Het kon een dag duren maar het kon ook … Dat sportkanaal zal de belabberde toestand bij Ziggo alleen maar erger maken, vrees ik.

Ziggo


Vertrappen van bloemen

Hoe ziet Amsterdam Open Air (en zijn bezoekers) een groene, duurzame wereld? Bloemen vertrappen met je stapschoenen. Dat doen ze al jaren in het Gaasperpark. Natuurbeleving op z’n Amsterdams. Leujk, joh!

shots 1930


Ook leuk: duiven vergiftigen in ’t park.

Dit is het tapijt waar wij over moeten lopen na Amsterdam Open Air:

verschroeid gras

Amsterdam Open Air 2015

Gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering

klimaatverandering

VK: "Over vijftien jaar zullen 100 miljoen meer mensen in armoede leven dan nu, tenzij de klimaatverandering snel wordt teruggedraaid. Dat schrijft de Wereldbank in een klimaatrapport, drie weken voor de internationale klimaatconferentie van de VN.

Volgens het rapport ondervinden armen eerder de nadelige effecten van klimaatverandering, zoals het mislukken van oogsten en het stijgen van de voedselprijzen. Op het gebied van landbouw kan de productie van gewassen als gevolg van klimaatverandering met zo'n 5 procent gaan dalen, wat de voedselprijzen zal doen stijgen. In Afrika kan die stijging oplopen tot 12 procent en 2030 en wel 70 procent in 2080. Een enorme klap, aldus de bank, voor landen waarvan de armste inwoners 60 procent van hun inkomen aan voeding kwijt zijn.

Andere negatieve gevolgen van klimaatverandering zijn het uitbreken van besmettelijke ziekten als malaria na natuurrampen en de afname van de arbeidsproductiviteit als gevolg van stijgende temperaturen. De bank adviseert extra aandacht voor voorzorgsmaatregelen bij natuurrampen en het ontwikkelen van gewassen die dit soort rampen kunnen doorstaan.

De Verenigde Naties organiseren van eind november tot half december een klimaattop in Parijs. 190 staten komen dan bijeen om te werken aan een nieuw klimaatakkoord. Doel van de 21e klimaattop is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Dat moet hittegolven, stortbuien en overstromingen die de voedsel- en watervoorraden kunnen verstoren voorkomen. Ook de sluipende stijging van de wereldwijde zeespiegel wordt daarmee tegengegaan.”

Worldbank: "The report, Shock Waves: Managing the Impacts of Climate Change on Poverty, finds that poor people are already at high risk from climate-related shocks, including crop failures from reduced rainfall, spikes in food prices after extreme weather events, and increased incidence of diseases after heat waves and floods. It says such shocks could wipe out hard-won gains, leading to irreversible losses, driving people back into poverty, particularly in Africa and South Asia."

Ook met de fauna zal het dan veel slechter gaan. De impact van de mens is ook hier van zeer grote invloed gebleken. Het huidige landbouwbeleid is een van de grote boosdoeners.

VK: "2015 wordt het 'allerslechtste gruttojaar uit de geschiedenis'. Dat zegt hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma vandaag in een interview met de Volkskrant. Volgens Piersma bedreigt de sterfte onder grutto's en het geringe aantal kuikens het voortbestaan van de vogelsoort. 'Dan heb je opeens een nationale vogel die richting uitsterven gaat.’

De oorzaken zijn tot in detail bekend: de grutto mag zich de best onderzochte vogel van Nederland noemen. Piersma: 'Habitatverlies door de aanleg van grote wegen en industrieterreinen en de schaalvergroting en intensivering van de landbouw in het overgebleven cultuurland. Nog lager waterpeil, nog meer bemesting, nog harder groeiend eiwitrijk Engels raaigras, nog meer mais, nog meer monocultuur.’

Om de vogelsoort te redden pleit de hoogleraar voor landbouw die rekening houdt met de natuur en een 'moderne, gezonde en duurzame veehouderij die kwaliteitsproducten maakt die voor een hogere prijs op de wereldmarkt worden verkocht.' Daarmee krijg je een nieuw soortenrijk landschap dat volgens Piersma lijkt op het karakteristieke landschap waarmee Nederland zo beroemd is geworden."

Duizenden bomen geveld

Boompjedood540

Sandra de Haan

Uit oudere aanvragen blijkt hoeveel grote bomen er intussen al zijn gekapt. De vraag is hoeveel er uiteindelijk terug zullen komen. De kleine boompjes en struiken worden niet eens meegeteld.

Aanvragen omgevingsvergunning voor het kappen van bomen:

GemeenteAmsterdam: "A9/Gaasperdammerweg – 1106 EA, kappen 1444 bomen, datum ontvangst 17-12-2014 Dossiernummer: 1584875”

GA: "A9/Gaasperdammerweg – 1106 EA, kappen 1578 bomen, datum ontvangst 17-12-2014 Dossiernummer: 1581075”

GA: "A9/Gaasperdammerweg – 1106 EA, kappen 4308 bomen, datum ontvangst 17-12-2014”

GA: "Leusdenhof t.h.v. 134 - 280 en Leerdamhof t.h.v. 366 – 463, 1108 DL: het kappen van 14 bomen, wegens ziekte en overlast, datum ontvangst 22-12-2014. Dossiernummer 1478963”

GA: "Meerkerkdreef t.h.v. nr. 25 (Olonr. 1426107, d.d. verzending besluit 24-12-2014) – 1106 GZ het kappen van vijf bomen”

GA: "Wethouder De Roosplein 135 (Olonr. 1589373, d.d. indiening 19-12-2014) – 1107 AH Het kappen van drie bomen (coniferen)”

GA: “Aanvraag omgevingsvergunning voor het kappen van twee bomen in de achtertuin van de woning; Wethouder De Roosplein 240 (Olonr. 1589665, d.d. indiening 19-12-2014) – 1107 AM”

GA: "Leusdenhof 134 - 280enLeerdamhof 366 - 463 (Olonr. 1478963, d.d. indiening 22-12-2014) – 1108 DL Het kappen van 14 bomen, wegens ziekte en overlast”

GA: "Kelbergen 296 t/m 301 en 328 (Olonr. 1479889, d.d. indiening 22-12- 2014) – 1104 LN het kappen van 7 bomen aan de achter- en zijkant van de woningen i.v.m. overlast (o.a. te dicht op de percelen)”

Als boom zou je inderdaad acuut ziek worden van het aantal te kappen bomen. Maar het kappen van bomen lijkt naast de noodzaak om ruimte te maken voor de overkapping (waarboven duizenden bomen teruggeplaatst zullen worden, hoop ik) ook een hobby van sommige ambtenaren die geen moeite hebben met het ziek verklaren van gezonde bomen.


Deugt Nederland nog?

ondernemen


VK: "Incassobureaus overtreden geregeld de wet en duperen consumenten met misleidende en agressieve handelspraktijken. Zij rekenen te hoge incassokosten, sturen spookfacturen en maken zich schuldig aan bedreigingen, scheldpartijen en privacyschending. Dit concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de incassobranche in een onderzoek dat vandaag verschijnt.”

VK: "Veel hoogwaardige producten en een te softe aanpak van criminelen maken Nederlandse winkels een dankbaar doelwit voor Oost-Europese bendes. Nergens wordt zoveel gestolen.”

VK: "Bij het invoeren van meer marktwerking in de (semi)publieke sector heeft ongeveer een op vijf 'ondernemende bestuurders' de afgelopen jaren de grenzen opgezocht. Een op de twintig (5 procent) van die bestuurders ontspoorde, doordat het toezicht gebrekkig was.”

VK: "De schandalen bij semipublieke organisaties als Rochdale, Meavita en NS zijn eenvoudig te doorgronden: er zaten megalomane managers achter en falende toezichthouders met te veel bijbanen. Of is er toch meer aan de hand?

Puinruimer Doekle Terpstra wordt er na al die jaren nog boos om. Hogeschool Inholland, die vijf jaar geleden bijna ten onder ging aan gesjoemel met diploma’s, was voor de politiek jarenlang het voorbeeld van hoe een moderne hogeschool de zaken moest aanpakken. ‘Concurreren, groter worden, ondernemen, innovatief zijn, dat waren de sleutelwoorden’, zegt Terpstra…

En de top van thuiszorgorganisatie Meavita werd door de Ondernemingskamer veroordeeld wegens wanbeleid. En bij het verzelfstandigde staatsbedrijf Koninklijke Munt moest muntmeester Maarten Brouwer het veld ruimen na een mislukt avontuur met Chileens peso’s. En deze affaires zijn slechts een greep, want de afgelopen jaren telde nog veel meer voorbeelden van mismanagement bij semipublieke instellingen zoals scholen, zorginstellingen, woningcorporaties en verzelfstandigde staatsbedrijven als de NS.”

EUObserver: "Through subsidiary companies belonging to a €315 million investment fund for farmland in Romania and Poland called Rabo Farm, Dutch banking giant Rabobank has acquired over 21,000 hectares of farmland across Romania since 2011, as part of a fifteen year investment which is expected to give returns of up to €900 million to investors.

Rabo Farm have bought up over 140 hectares of farmland in Zarand since 2012, and tens of thousands more in 50 villages across Romania.

All across Zarand, farmers tell the same story.

They say that their land was taken from them; that without them knowing, or seeing any kind of payment, land registered in their name was sold by someone else, often to foreign-owned companies. Most are unaware of what exactly happened to their land, as a full investigation by law enforcement officers is yet to happen.

Where cases have been prosecuted, villagers say they are yet to receive any explanation or compensation. But all are sure of one thing: the former village mayor, Ion Mot, was somehow involved.

Mot was forced to resign from his position as mayor in September this year, two years after being convicted by Romania’s top law enforcement body, the National Agency for Anti-Corruption (DNA), for his role in a scam to forge documents and steal hundreds of hectares of land."

Tja, het was natuurlijk altijd al de bedoeling van de Koude Oorlog tegen het Oosten om die gebieden te annexeren en te exploiteren. Daarom wordt Rusland nu met alle mogelijke middelen aangepakt en zwartgemaakt. Alleen de naïeve goedmens gelooft nog in democratie en vrijheid, voor alle anderen gaat het uitsluitend om winst en macht. Het marktdenken is niets anders dan gelegaliseerde corruptie. Is er crisis? Nee, niet voor ‘ondernemend Nederland’, dwz de grote bedrijven en multinationals, wel voor de gewone burgers en de kleine bedrijven die het falen van het neoliberalisme, met name de falende en frauderende banken, moeten betalen.

Ook bij de recreatieschappen die ondergebracht zijn in Recreatie Noord-Holland NV tiert het neoliberalisme welig. Er is geen democratische controle. De deelnemende gemeenten sturen hun gewilligste vertegenwoordigers die zonder enig democratisch vastgesteld beleid van natuurgebieden evenemententerreinen maken. Ambtenaren die bereid zijn te liegen en te bedriegen in de zin van de neoliberale hype worden bevorderd en op strategische plaatsen neergezet, waarna ze hun bestuurscommissies niet of nauwelijks informeren en alle vaak illegale beleidsplannen op de agenda zetten onder de kop ‘ter kennisname’. De leden van bestuurscommissie die geen stront aan de knikker willen, houden zich gedeisd en vangen hun presentiegeld. Zo gaat dat tegenwoordig in Nederland. Corrupt? Nou nee toch, niet dan? Zo werkt Nederland al sinds de VOC-tijden. Geld moet rollen. Maar dan alleen van de burgers naar de verzelfstandigde directies en hun ondernemende vriendjes. Gemeenteraad? Noem het vroedschap. Of anders gezegd, het geld regeert.

Meer parken en tuinen


RTLNieuws: "Nu het steeds vaker ineens heel hard regent, moeten gemeenten, maar ook burgers, meer doen om te zorgen dat water weg kan stromen. Meer groen in je tuin kan al flink helpen."

OneWorld: “Verschillende megabuien hebben de afgelopen jaren blootgelegd dat de versteende stad het regenwater niet aankan, met jaarlijks tientallen miljoenen euro aan waterschade als gevolg. De oplossing ligt bij meer groen op straat, in de tuin of op het dak, zo klinkt het vanuit de organisatie. Dat ontlast  het rioolstelsel en helpt overtollig water te bufferen en, het liefst zelfs, nuttig te gebruiken.”


 Henk Ovink benoemd tot Nederlands eerste Watergezant 

Leuk is anders

Laten we wel wezen. Al dat gefeest, al die festivals, dance events, zijn gewoon niet leuk. Met host wat, men schudt wat met armen en benen, maar in feite zijn deze ‘events’ eigenlijk alleen maar te harden met bier en drugs. Daar gaat het om. Ook de muziek moet tyfushard staan, want juist de trillingen van de lage bassen geven een kick. De jongeren zoeken verdoving. Het nieuwe uitgaan heeft niets van doen met cultuur of muziek. Zonder drugs is de muziek ook niet te harden. In Amsterdam loopt het drugsgebruik letterlijk de spuigaten uit.

shots 1920


NOS (klik voor video): “Ouders weten veel te weinig over het drugsgebruik van hun kinderen. Dat schrijft staatssecretaris van Rijn aan de tweede kamer. Praten over de gevaren van alcohol en roken is normaal geworden, maar de meeste ouders hebben geen idee dat hun kind ook xtc gebruikt. Volgens het laatste onderzoek van het Trimbos Instituut gebruikt 60% van de mensen die regelmatig uitgaan xtc om zo’n avond een beetje leuker te maken. Nederland is koploper in xtc-gebruik. In de grote steden is het makkelijk verkrijgbaar maar ook in de rest van het land. In de jaren tachtig en negentig toen de ouders zelf nog jong waren, kostte een pil 25 gulden, maar nu kun je ze al voor 4 euro scoren, vertelt  dit voorlichtingsfilmpje voor ouders. De hoeveelheid MDMA in de pil is in de tussentijd bijna verdubbeld en daardoor zie je dus meer bijwerkingen. En wat veel ouders niet weten, de pillen zijn vooral bij hoger opgeleide jongeren populair. Het kabinet begint dit voorjaar met de campagne om jongeren en hun ouders bewust te maken van de gevaren.”

De stand van zaken rond XTC

TrimbosInstituut: "Het uitgaanslandschap is de afgelopen decennia flink verandert. Dancefestivals en danceparty’s zijn een belangrijk onderdeel geworden van het uitgaansleven van jongeren. Het is bekend dat het gebruik van uitgaansdrugs sterk verbonden is met deze stroming. Grotere groepen jongeren komen daardoor in aanraking met het gebruik van uitgaansdrugs. Of de prevalentie van drugsgebruik onder jongeren de afgelopen jaren ook daadwerkelijk is gestegen valt op basis van de huidige statistieken echter nog niet te zeggen. Onderzoeken onder studentenpopulaties en party- en festivalbezoekers, evenals verschillende signalen, geven echter wel de indruk dat er sprake is van een stijging van het gebruik en dat het praten over drugsgebruik gewoner is geworden onder jongeren de laatste jaren.

Daarnaast zijn er enkele ongunstige ontwikkelingen ten aanzien van de dosering MDMA (de werkzame stof) in ecstasypillen en het aandeel ernstige drugsgerelateerde gezondheidsincidenten. Momenteel bevat bijna de helft van de ecstasypillen een dosering van 150 mg MDMA, een dosis die per pil al twee keer zo hoog is als wat veronderstelt wordt als een dosering die zorgt voor de gewenste effecten. De kans op overdosering is daarmee flink groter, wat terug lijkt te zien in een stijging van het aandeel matige en ernstige gezondheidsincidenten met ecstasy.”

Parool: "Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Hij wil dat ouders vaker met hun kinderen praten over de risico's van drugs, want nu lijkt dat onderwerp taboe.

Feesten drugsvrij maken

Van Rijn wil ook dat jongeren het idee loslaten dat het normaal is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan. 'Ze lopen daarmee grote risico's. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn.'

Behalve ouders en scholen moeten ook feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten een steentje hieraan bijdragen. Van Rijn gaat met burgemeesters praten over manieren om feesten en evenementen drugsvrij te maken. En wijzen op evenementen waar al wordt gecontroleerd op gebruik van en handel in drugs."

Genieten van de zon

Regelmatig komen buurkatten mijn tuin in. Tegenwoordig is dat een witte kat, die het heerlijk vindt om bovenop een bedje van bladeren van mijn berk van het zonnetje te genieten. Het bezoek van vogels vindt hij vast ook interessant, maar hij laat ze maar, hij wordt thuis goed gevoed en opgevoed.

kat
shots 1917
shots 1919


Het Kennemermeer

De herfst is het ideale moment om wat plaatjes uit te kiezen om nog een keer te genieten van een zomers tochtje, in dit geval naar het Kennemermeer in IJmuiden.

Het natuurgebied rond het Kennemermeer in IJmuiden staat in de zomer vol met orchideeën, vooral de moeraswespenorchis en ook, wat zeldzamer, de honingorchis. De Parnassia is een van de prachtigste bloemen die daar in grote aantallen te vinden zijn.

© 2015