Wilders heeft gelijk als hij zegt dat de verkiezingen om Europa draaien. Hij slaat de plank volledig mis als hij de oplossing ziet in het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Zijn oplossing zou acuut een financiële instorting veroorzaken. We zijn jammer genoeg veroordeeld tot de Euro, maar het is wel zaak om Europa democratisch te houden en niet een dependance van een onverantwoordelijke Europese Centrale Bank te laten worden. De ECB heeft veel te lang gewacht om staatsobligaties op te kopen, een maatregel waardoor de rentes lager werden; dat uitstel heeft een aantal landen honderden miljarden aan oplopende schulden opgeleverd.
Als centrale banken kunnen beslissen over de wetten en inrichting van een land dan is er geen sprake meer van democratie. Dan bestaat Nederland niet meer. Dan heeft een coup de democratie vernietigd. Rutte moet zich in alle bochten wringen om de kiezer te misleiden. Als hij beweert dat hij tegen meer steun aan Griekenland en andere Europese landen is dan liegt hij. Maar hij kan moeilijk zeggen dat Griekenland uit de EU moet. Nederland en Duitsland behoren tot de landen die flink hebben geprofiteerd van de ellende in de zuidelijke Europese landen. Nederlandse en Duitse banken verdienen veel geld aan de hoge rentes die Zuid-Europa voor zijn leningen moet betalen. Als Griekenland uit de EU stapt, dan is dat land failliet en moeten die leningen afgeschreven worden. Dat is voor Griekenland de enige weg om uit de ellende te komen. De Jager heeft liever dat Griekenland in de EU blijft en in plaats van zich failliet te verklaren, de Griekse bevolking op laat draaien voor de schulden aan de grote Europese banken. Ook Merkel wil niet dat Griekenland de EU verlaat, maar eist dat de bevolking opdraait voor de schulden van de regering aan Duitse banken.
De media wekken de indruk dat Duitsland de steun en toeverlaat is van Europa. Dat is niet zo. Duitsland is mede oorzaak van de crisis. Oost-Duitsland is na de Wende volledig opgeheven; Oost-Duitsland is letterlijk leeggeplunderd. Bijna van de ene dag op de andere is de hele economie overgenomen door het westen. De bestaande bedrijven werden opgeheven en voor een appel en een ei verkocht aan westerse ondernemingen. Dat heeft een economische crisis van West-Duitsland verhinderd. De Duitse regering liet het voorkomen alsof Oost-Duitsland wederopgebouwd moest worden. De Duitse burger moest het gelag betalen. Het bedrijfsleven ging met de winst lopen. Als je een heel land platlegt en zijn schatkist leeghaalt, dan moet je inderdaad wederopbouwen. Het Duitse volk ist verarscht worden. Het Duitse Wirtschaftwunder liet zich zogezegd weer gelden. Intussen heeft de Duitse bevolking, ondanks de grote successen van het bedrijfsleven, het zeer moeilijk. Pensioenen zijn aangetast, de werkloosheid ligt bij 3 miljoen. Maar de banken doen het goed. De bevolking verarmt in de VS en in Europa. De elite en grote bedrijven ontduiken belastingen. Regeringen en supranationale instellingen gooien nog steeds met geld en besteden miljarden aan revoluties en oorlogen. Particuliere bedrijven houden zich bezig met oorlogvoering en illegale praktijken.
Guardian: "Germany's biggest bank faces regulatory action after admitting complicity in rate-fixing scandal along with Barclays.
Germany's biggest bank, Deutsche Bank, prepared the ground for regulatory action in the Libor rigging scandal by admitting that a "limited number" of its staff had been involved."
Het zal erom spannen als over een paar dagen het Bundesverfassungsgericht beslist over de rechtsgeldigheid van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) en het Fiscaal Pact. Het is de bedoeling van het ESM en het pact dat de banken gered worden en dat de schade betaald wordt door de Europese burgers. Banken zijn per definitie permanent insolvente ondernemingen: zij hebben maar een paar procenten van het geld waarmee ze transacties uitvoeren werkelijk in bezit. Aan de macht van hedge funds en banken is nauwelijks iets gedaan. De oorzaken van de crisis zijn nog steeds in vol bedrijf.
FrankfurterRundschau: "Das Bundesverfassungsgericht entscheidet am kommenden Mittwoch über Eilanträge gegen die Bundestagsbeschlüsse zum dauerhaften ESM-Rettungsschirm und zum Fiskalpakt, der unter anderem eine Schuldenbremse vorsieht. Würde den Klagen stattgegeben, könnte Bundespräsident Joachim Gauck die Gesetze nicht unterschreiben. Fiskalpakt und ESM würden in der Eurozone insgesamt nicht in Kraft treten.
Wenige Tage vor der Entscheidung des Verfassungsgerichts zum Euro-Rettungsschirm ESM hofft eine Mehrheit der Deutschen, dass die Kläger Recht bekommen.
Die starke euroskeptische Stimmung vor allem in der FDP und bei der Linken zeigte sich auch in den Reaktionen auf die Ankündigung der Europäischen Zentralbank, in Zukunft unbegrenzt Anleihen von Krisenländern aufkaufen zu wollen."
Welt: "Ein Ja der Bevölkerung zu Gemeinschaftsschulden ist unvorstellbar", sagte Wagenknecht der "Passauer Neuen Presse" (Montagausgabe). "Die Staatsschulden, die durch die Bankenkrise entstanden sind, müssen gestrichen werden. Anders geht es nicht mehr", forderte sie. Man müsse umverteilen, anstatt Geld zu drucken."
De schulden die landen hebben zijn fictieve schulden. Die schulden zijn ontstaan door het specifieke financiële systeem dat in Europa heerst. Je kunt ook een ander systeem bedenken. Sahra Wagenknecht heeft gelijk, in het huidige systeem is de enige oplossing het eenvoudig schrappen van alle schulden. Het zijn de woekerrentes die een land tot de bedelstaf brengen. Die rentes zijn niet fair. Ze verrijken een klein aantal individuen en frauduleuze banken. Ze verarmen de reëel bestaande bevolking. Wat het fiscaal pact en het ESM op ondemocratische manier willen forceren is dat landen hun schulden (die kunstmatig door credit rating bedrijven zijn opgedreven) aan buitenlandse banken moeten voldoen door drastische bezuinigingen op openbare uitgaven. Het geld dat de burgers moeten opbrengen gaat niet naar infrastructuur of inrichting van het land maar naar de banken. Die banken die miljarden hebben uitgeleend hadden dat geld niet eens, dus die schuld is een fictieve schuld. Banken maken winsten door rente te vangen op uitgeleend fictief geld.
Het is niet zo moeilijk om een systeem te bedenken waarin het uitlenen van geld geregeld wordt niet door banken, niet door de kapitaalmarkt, maar door de overheid. Dan krijgen niet de banken terzijnertijd rente terug van uitgeleend geld, maar de overheid. Daarmee kan het land financieel onderhouden worden en stroomt het geld terug de maatschappij in. Nu stroomt het geld naar gigantisch grote banken die niet investeren in reële zaken maar in speculatie, die ook nog eens een keer ondernemingen en landen een gigantische schade kan toebrengen. Maar om de crisis op te lossen moet eigenlijk het hele systeem veranderd worden. Dat is toekomstmuziek, mar wel noodzakelijk. Voorlopig is de enige oplossing het schrappen van alle schulden, en zelfs dat zal niet zonder verzet van de banksters gebeuren. Het is nu eenmaal zo dat het welzijn van de bevolking niet meetelt in de cijfers van de welvaart van landen; daar tellen enkel de virtuele cijfers van banken.
Er zijn meer landen die gigantische schulden hebben, en toch gebruik maken van de trucjes die de EU niet wil gebruiken. Ik denk aan de VS, Engeland en Japan. Die hebben nog hogere schulden dan Europa, maar die hebben de situatie wel onder controle. Mijn indruk is dat de hele crisis in Europa een bonanza, manna uit de hemel, is voor de falende neoliberalen die nu kans zien om de macht van het geld definitief te vestigen en de gewone burgers volledig machteloos te maken.
Wereldschuld: rijkste landen hebben grootste schuld
DissidentVoice: "Japan’s debt-to-GDP ratio is nearly 230%, the worst of any major country in the world. Yet Japan remains the world’s largest creditor country, with net foreign assets of $3.19 trillion. In 2010, its GDP per capita was more than that of France, Germany, the U.K. and Italy. And while China’s economy is now larger than Japan’s because of its burgeoning population (1.3 billion versus 128 million), China’s $5,414 GDP per capita is only 12 percent of Japan’s $45,920.
How to explain these anomalies? Fully 95 percent of Japan’s national debt is held domestically by the Japanese themselves.
Over 20% of the debt is held by Japan Post Bank, the Bank of Japan, and other government entities. Japan Post is the largest holder of domestic savings in the world, and it returns interest to its Japanese customers. Although theoretically privatized in 2007, it has been a political football, and 100% of its stock is still owned by the government. The Bank of Japan is 55% government-owned and 100% government-controlled.
Of the remaining debt, over 60% is held by Japanese banks, insurance companies and pension funds. Another chunk is held by individual Japanese savers. Only 5% is held by foreigners, mostly central banks.
The Japanese government’s debt is the people’s money. They own each other, and they collectively reap the benefits.
Some of the money for these government expenditures has come directly from “money printing” by the central bank, also known as “quantitative easing.” For over a decade, the Bank of Japan has been engaged in this practice; yet the hyperinflation that deficit hawks said it would trigger has not occurred. To the contrary...
How is that possible? It all depends on where the money generated by quantitative easing ends up. In Japan, the money borrowed by the government has found its way back into the pockets of the Japanese people in the form of social security and interest on their savings. Money in consumer bank accounts stimulates demand, stimulating the production of goods and services, increasing supply; and when supply and demand rise together, prices remain stable.
The Japanese government has maintained the façade of complying with international banking regulations by “borrowing” money rather than “printing” it outright. But borrowing money issued by the government’s own central bank is the functional equivalent of the government printing it, particularly when the debt is just carried on the books and never paid back.
Like Japan, and unlike Greece and other Eurozone countries, the U.S. is the sovereign issuer of its own currency.
A little quantitative easing can be a good thing, if the money winds up with the government and the people rather than simply in the reserve accounts of banks. The national debt can also be a good thing.
Properly directed, the national debt becomes the spending money of the people. It stimulates demand, stimulating productivity. To keep the system stable and sustainable, the money just needs to come from the nation’s own government and its own people, and needs to return to the government and people."
RobertReich: "All of the gains from economic growth have been going to the richest 1 percent – who, because they’re so rich, spend no more than half what they take in."
En het geld dat de rijken spenderen stoppen ze vooral in speculatie die de economie en de maatschappij zeer veel schade toebrengt.
Het probleem is dat de schulden van Europese landen schulden zijn aan buitenlandse banken, aan de kapitaalmarkt, en geen schulden aan centrale banken. Centrale banken in Europa zijn zelfstandige ondernemingen die niet het recht hebben om landen te steunen. En dat is fout, gigantisch fout. Het zou de taak moeten zijn van centrale banken om landen te steunen, niet om commerciële banken te steunen die totaal geen maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen en zelfs tegen de belangen van staten en regeringen in kunnen gaan.
Koopkracht is en blijft de spil van de economie. En als een overheid, een centrale bank bijvoorbeeld, aan de bevolking geld zou kunnen lenen voor het bouwen van een huis of aan andere overheden om infrastructuur te betalen, dan ziet die overheid dat geld na verloop van tijd gewoon terug, waarna het weer nuttig gemaakt kan worden voor maatschappelijke doeleinden. Met de opbrengst van belastingen zou de staat een land kunnen runnen. Nu lenen staten geld van de kapitaalmarkt, een constructie die zeer nadelig is en gezien de huidige crisis dringend aan herziening toe is. Maar ja, dan lopen de banksters miljarden mis, dan kan er niet meer gespeculeerd worden met derivaten en dat zou toch zonde zijn voor de asociale geldwolven die nu de macht in Europa willen grijpen. Maar de keuze behoort toe aan het volk.