Blog

Verkoop aandelen Recreatie Noord-Holland

ProvincieNH: "Provincie wil aandelen Recreatieschap Noord-Holland verkopen

Zij heeft daarom via advertenties gepeild welke partijen belangstelling hebben om de aandelen over te nemen. Staatsbosbeheer kwam daaruit naar voren als enige kandidaat. Gedeputeerde Staten gaan nu samen met de betrokken partijen de voorwaarden voor de verkoop verder invullen.

De uitvoering van het beheer van de recreatieschappen is uitbesteed aan Recreatie Noord-Holland. Noord-Holland is 100% aandeelhouder van Recreatie Noord-Holland. Daarnaast is zij medeopdrachtgever in de recreatieschappen [waaronder Groengebied Amstelland]. Deze positie is ongemakkelijk vanwege de ‘dubbele pet’ die niet gewenst is. Door de verkoop van de aandelen is geen sprake meer van deze verschillende rollen van de provincie.”

Bureau Berenschot constateerde over Recreatie Noord-Holland (de uitvoerende organisatie van de schappen in Noord-Holland) o.a. de ‘dubbele pet’ en het feit dat in de agenda van RNH het NNN niet geborgd is. RNH had een eigen beleid en de beheersuitvoering van de schappen in handen. De schappen beheren het NNN namelijk. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de provincie via RNH tegen haar eigen beleid en verordeningen (bescherming van NNN) ingaat.
"In het Berenschot rapport over de evaluatie van RNH kwam naar voren dat de bestuurlijke agenda van het AB gedomineerd wordt door concrete projecten of voorstellen en te weinig door strategische afwegingen. 
In het rapport wordt door enkele betrokken bestuurders de wens uitgesproken om meer strategische discussies te laten plaatsvinden in het AB. Belangrijke inhoudelijke onderwerpen als Natuurnetwerk Nederland (NNN), erfpacht Staatsbosbeheer en Meerjarenplanning staan niet op de agenda. In het verlengde hiervan geven betrokkenen aan dat agendaonderwerpen vaak incident gedreven zijn."

Dat Staatsbosbeheer de werkzaamheden overneemt kan een goede mogelijkheid zijn om de natuur meer te gaan respecteren in het NNN. Maar wat men verkoopt is natuurlijk ook de verdiencapaciteit van de schappen, d.w.z. de evenementen en opbrengsten uit horeca e.d.

In elk geval komt het beheer bij SBB in meer natuurvriendelijke handen. Hopen we dan maar. Maar het grote probleem ligt bij de recreatieschappen, die het NNN zien als een verdienmodel.

NNN

Wat betreft de dubbele pet, de schappen zelf hebben nog steeds een driedubbele pet op. Iets wat mijn stichting ook al vaker te berde gebracht heeft in vergaderingen van GGA. Een recreatieschap is een gemeenschappelijke regeling onder burgemeesters van diverse gemeenten en daar komen de gemeenteraden in principe niet bij kijken. Het enige wat de gemeenteraden mogen is het uitvoeren van het beleid van de burgemeesters. De colleges bepalen dus in feite wat er gebeurt in de schappen, het beleid, de uitvoering en de ontwikkeling. Zij moeten zich daarbij houden aan de Provinciale ruimtelijke verordening die nog steeds geldt voor het NNN. Maar als RNH al een ongewenste constructie is die zich niet aan de eigen Provinciale verordening houdt, dan zijn de schappen dat nog veel meer.

Schappen zijn geen democratische instellingen, maar kleine dictatuurtjes van burgemeesters. 
De burgemeesters bepalen het natuurbeleid in het NNN, en doen dat in het huidige systeem nog steeds zonder rekening te houden met het NNN. Dat odium dat op RNH drukte, vervalt nu door de verkoop van de aandelen, maar het slaat als een boemerang terug op de schappen. 

De burgemeester bepaalt eigenzinnig het NNN natuurbeleid in GGA en wil daar grote evenementen in hebben (iets was nog steeds door bestemmingsplannen niet is toegestaan). Daar hebben burgers geen invloed op, ook de gemeenteraad heeft geen feitelijk inspraak in het natuurbeleid noch in het evenementenbeleid. De burgemeester verleent dan in eigen gemeente vergunningen voor evenementen, als uitvoering van haar natuurbeleid, en pas dan kunnen burgers bezwaar maken tegen deze vergunningen en naar de rechter stappen. Zij heeft twee petten op, die van bestuurder van GGA, en die van verlener van vergunningen. Die vergunningen zijn dus een proforma aangelegenheid, gewoon een uitvoering van het GGA-beleid.

Maar daar komt nog bij dat de burgemeester ook bezwaren tegen evenementen systematisch ongegrond verklaart, waardoor zij ook nog een derde pet opzet, die van de rechterlijke macht. Dat kwam al meerdere jaren na mekaar tot uiting in het feit dat evenementen werden toegestaan zonder de nodige vergunningen.
In feite sanctioneert (keurt goed) de burgemeester het eigen beleid, de eigen vergunningenverlening en keurt het eigen functioneren goed.

Een onhoudbare situatie dus. De rechterlijke macht (de bestuursrechtbanken) heeft tot nog toe de uitvoerende macht (burgemeesters) in deze de hand boven het hoofd gehouden. De Raad van State heeft al een paar keer besluiten tot verlening van een vergunning vernietigd wegens strijdigheid met de Algemene wet bestuursrecht. Hopelijk zal de Raad van State binnenkort inzien dat ook die driedubbele pet van de burgemeesters niet past in een democratische rechtsstaat.

De schappen moeten op de schop. Het NNN is niet bedoeld voor evenementen, maar voor behoud van natuur en biodiversiteit.

Omgevingsvergunning AOA verleend

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure t.h.v. Provincialeweg 30, 1108 AB Amsterdam

Adres: Provincialeweg 30, 1108 AB Amsterdam

Omschrijving: het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v 2 daags festival "A'dam Open Air 2022" in het Gaasperpark Noordoever op 4 en 5 juni 2022 

Besluit: Verzonden naar aanvrager op: 25-04-2022
Zaaknummer: Z2022-ZO000237
OLO nummer: 6723057

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin straatnaam, huisnummer en Zaak- en OLO nummer.

Bezwaar maken tegen dit besluit

Bent u het niet eens met dit besluit? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken. Dit moet binnen 6 weken vanaf de eerstvolgende dag nadat het besluit verzonden is naar de aanvrager.

U kunt met uw DigiD of E-herkenning digitaal bezwaar maken via: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb

U kunt uw bezwaarschrift ook per post sturen naar:
Gemeente Amsterdam
T.a.v. Juridisch Bureau
Postbus 483
1000 AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum en het zaaknummer van het besluit
- de reden(en) waarom u bezwaar maakt
- eventueel uw e-mailadres

Dient iemand anders namens u het bezwaarschrift in? Stuur dan een machtiging mee. Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift.

Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente Amsterdam vindt u op: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd onder het tabblad 'Contact'.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat er een besluit is genomen op uw bezwaar. U kunt dat voorkomen door een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter te vragen. Daar moet u wel voor betalen. Ga voor informatie over de kosten en over de voorwaarden naar:

- www.rechtspraak.nl
- tabblad 'de Rechtspraak
- keuze ‘Organisatie’
- keuze ‘Rechtsgebieden’ (onder de kop ‘U en de rechtspraak’)
- keuze ‘Hoe werkt het bestuursrecht’ (onder het kopje ‘Bestuursrecht’)
- keuze ‘Voorlopige voorziening’ (onder het kopje ‘Naar de bestuursrechter’)

U dient een verzoek om een voorlopige voorziening in bij:
Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam
Afdeling publiekrecht, team bestuursrecht algemeen
Postbus 75850
1070 AW AMSTERDAM

Of digitaal via: loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Evenementenvergunningen Gaasperpark

Voor Amsterdam Open Air is een evenementenvergunning verleend en voor Reggae Lake is er een aanvraag voor een evenementenvergunning bekendgemaakt. Reggae Lake wil opschalen tot 15.000 bezoekers op het drukste moment. Laten we even doen alsof er geen oorlog dreigt, alsof besmetting en overlijden door corona niet meer bestaan, en dan maar feestvieren tot we erbij neervallen. Natuur mag nog steeds platgetrapt worden, en de fauna moet maar tijdens de broedtijd ophoepelen naar een andere plek en als ze al aan het broeden zijn, jammer dan.
De risico’s van evenementen (klimaatverandering en corona) nemen elk jaar toe. De vraag is of onze burgemeester in staat blijft om de orde en veiligheid te bewaren, want dat is haar eerste taak. Hoeveel slachtoffers en schade is onze overheid bereid te gedogen voor het amusement van jongeren?

Voor een omgevingsvergunning waren al aanvragen gedaan voor Amsterdam Open Air en voor Guilty Pleasure.

Ongelooflijk toch die huidige overmoed en roekeloosheid, en vooral het negeren van de verdergaande vernietiging van natuur, van fauna en flora.
Feestvieren is kennelijk het enige nog bestaande mensenrecht, dat alle andere cancelt.

simplyput

Down To Earth

Amsterdam: "Besluit evenementenvergunning Verleend Gaasperplas Noordoever

Stadsdeel: Zuidoost
Verleend: het houden van event Amsterdam Open Air 2022 ter hoogte van Gaasperplas Noordoever  Amsterdam
Datum van:04-06-2022
Datum t/m:05-06-2022
Tijd van: 12:00
Tijd tot: 23:00
Bezoekers drukste moment: 20000
Activiteiten:Het festival biedt elektronische muziek, vegetarisch eten, kunst, cultuur en andere creativiteiten.
Verzonden naar aanvrager op: 22-04-2022
Kenmerk gemeente: Z/22/2004163

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een e-mail naar VTH.SDZO@amsterdam.nl en vermeld straatnaam, huisnummer en het gemeente kenmerk in uw verzoek.

Amsterdam: "Aanvraag evenementenvergunning Gaasperplas Noordoever Stadsdeel: Zuidoost

Aanvraag voor het mogen houden van event Reggae Lake Festival ter hoogte van Gaasperplas Noordoever  Amsterdam

Datum van:20-08-2022
Datum t/m:21-08-2022
Tijd van: 13:00
Tijd tot: 23:00
Bezoekers drukste moment: 15000
Activiteiten:Genieten van muziekoptredens, dansen, eten, en drinken
Ontvangen op: 10-03-2022
Kenmerk gemeente: Z/22/2014611

Heeft u vragen over een aanvraag of wilt u de aanvraag inzien? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020."

Sperwer

Het zijn niet alleen zangvogels die mijn tuin bezoeken, maar af en toe ook een roofvogel als de Sperwer. Het is een bijzonder prachtige vogel.
Gisteren dook er een in een struik en wachtte daar zo’n tien minuten op een prooi. Toen een musje niets vermoedend in de struik landde had de sperwer hem gauw te pakken en dook ermee tussen mijn speenkruid. Even later zat hij ermee in mijn berk.
Als de sperwer zijn prooi zelf had willen opeten dan was hij meteen beginnen plukken. Maar dat deed hij niet en vloog met zijn buit heel waarschijnlijk meteen naar het nest waar zijn vrouwtje wachtte op de bevoorrading, want alleen het vrouwtje broedt.

48243198
48243163-1
48243240
48243283
48243300

Tuinbezoek

Grote bonte spechten zie ik weer elke dag langskomen in mijn tuin. Maar de Gaai zie ik niet zo vaak.

DSC09122
DSC09313
DSC09328
DSC09496
DSC09502
DSC09521

Ze zijn altijd welkom.

© Natuurbescherming ZO 2015