Blog
Ecologisch Armageddon
Buitenhof: "Landschapspijn
‘Een industrielandschap met betongras voor turbokoeien waarin geen grutto, geen scholekster of geen kievit meer te vinden is,’ zo omschrijft Jantien de Boer het Nederlandse platteland in haar pamflet Landschapspijn. Al jaren zijn onze Nederlandse boeren en tuinders, na de Verenigde Staten, tweede voedselexporteur van de wereld. Over de toekomst van het landschap een debat tussen Helma Lodders, Tweede Kamerlid voor de VVD, en Jantien de Boer, schrijver en journalist.”
Het schijnheilige lachje van dat VVD-mens, Lodders, typeert het kortzichtige marktdenken. De schandlaparchitecten krijgen voorlopig nog ruim baan. De hogepriesters van Rapa Nui gaan door met hun vernietigende werk. Maar nu gebeurt de vernietiging op veel grotere schaal.
Landschapspijn: "Het moderne boerenland doet pijn; kleuren vervagen en geluiden sterven weg in het moderne land van zuivel, vlees en turbogras. Burgers maken zich grote zorgen over de teloorgang van bloemen, planten, vogels en insecten.
Deze groeiende kloof tussen landbouwers en burgers bemoeilijkt een gesprek over de toekomst van ons platteland. We kunnen immers niet langer machteloos toezien hoe onze lentes jaar na jaar stiller en stiller worden.”
Trouw: "Zonder insecten overleven we niet - en binnen tien, twintig jaar is het crisis
Bijen en andere insecten bestuiven de gewassen die we eten. Zonder bijen raken we dat voedsel kwijt. Het gaat over meer dan alleen honing. "Het is een beetje koffiedik kijken", zegt Goulson, "maar ik zou denken dat de vruchten uit boomgaarden als eerste in de gevarenzone komen. Appels, kersen, peren. Maar ook aardbeien, en bonen die voornamelijk afhankelijk zijn van hommels. Driekwart van de gewassen die we wereldwijd telen, profiteren van bestuiving door bijen. Sommige daarvan kun je zonder bestuiving verbouwen, maar dan krijg je lagere opbrengsten. Je krijgt kleinere tomaten en misvormde aardbeien. Het overige kwart zijn de gewassen wier stuifmeel wordt overgebracht door de wind. Granen, tarwe, gerst. Dus brood, pap en tortilla's kunnen we blijven eten. Niet echt een voedzaam dieet om op terug te vallen als groente en fruit schaars worden."
Het is kille economische logica dat die schaarste de prijzen zal opdrijven. Wordt fruit een luxe voor de rijken? "We zien nu al dat de mensen met de laagste inkomens een ongezonder dieet hebben. Als groente en fruit te duur worden, wordt dat probleem groter. De volksgezondheid zal verslechteren. In het Verenigd Koninkrijk zijn we nu al jaarlijks zo'n 47 miljard pond kwijt aan ziektekosten en economisch productieverlies, als gevolg van slechte eetgewoonten."
De helft van de aarde voor biodiversiteit
Bovenstaand beeld geeft Amsterdam Zuidoost weer (in het midden de Gaasperplas). De donkere blokken zijn de woondruk en de paarse zijn ‘beschermde gebieden’, Natura2000. De Nederlandse Natura2000 bestaat voor 80 tot 90% uit water. Het grootste deel daarvan ligt zelfs in zee. De Veluwe is dan het grootste Natura2000-gebied te land. Water kan wel de bron van alle leven genoemd worden, maar het is ook makkelijk om watergebieden te bombarderen tot natuurgebied. Geen mens die er echt kijk op heeft, en de rest van het land kun je dan lekker weigeren om te beschermen. Ons NNN, NatuurNetwerk Nederland bestaat uit schaamlapjes groen die tegenwoordig zowat allemaal misbruikt worden voor evenementen.
Mijn bijdrage aan de EOL Encyclopedia of Life
EuropaNu: “Natuurbescherming Nederland schiet tekort volgens natuurorganisaties
Nederland laat volgens diverse grote natuurorganisaties steken vallen op het gebied van natuurbescherming. Zowel dieren als de onderwaternatuur worden nog onvoldoende beschermd, stellen het Wereld Natuur Fonds (WNF), de Vogelbescherming en Natuurmonumenten. ,,Meest in het oog springend is dat de bescherming van de Noordzee nog altijd zwaar tekortschiet'', stellen de organisaties.
Het WNF heeft samen met de andere organisaties de natuurbescherming van achttien EU-lidstaten beoordeeld. Nederland heeft Europese richtlijnen wel goed in landelijke wetgeving vastgelegd, vinden de organisaties. ,,Op papier is het goed geregeld, maar met daadwerkelijk beschermen zijn we traag'', aldus een woordvoerster van het WNF.”
Dat is hele probleem, op papier lijkt het wel wat. Maar de praktijk valt vies tegen. Nederland wordt geregeerd middels vrijstellingen, ontheffingen, omgevingsvergunningen, inbreuken op bestemmingsplannen, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten. Zelfs in de Natura2000-gebieden schiet Nederland dus tekort. Nederland blijft een kabouterlandje.
Lente
De nesten van onze meerkoeten zien er stukken beter uit dan die in de binnenstad gemaakt van zwerfvuil, zelfs als GGA het riet hier veel te drastisch gemaaid heeft.
Maar eerlijk gezegd is het een saaie boel in het Gaasperpark. Waar zijn alle bloemen gebleven die we vroeger wel hadden?
Where have all the flowers gone? Long time ago.
Ecologische catastrofe
DuurzaamNieuws: "Vogelaantallen in Franse landbouwgebieden zijn de afgelopen 15 jaar met maar liefst 30% teruggelopen. Dat toont recent onderzoek aan. De cijfers over de dramatische achteruitgang komen overeen met trends die eerder zijn waargenomen in andere delen van Europa, waaronder het VK.
Toch waren de nieuwste cijfers over vogelsterfte een schok voor de wetenschappers. Die dachten eerder dat de vogelstand in Frankrijk relatief stabiel was. "We dachten al dat er iets aan de hand was, want wanneer je op het platteland werkt, vind je plaatsen waar je helemaal geen vogels meer ziet," zei professor Romain Julliard, bioloog aan het nationale natuurhistorisch museum van Frankrijk, in diverse media.
Het domino-effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door overmatig gebruik van pesticiden.”
Verlenging beslistermijn besluit AOA 2018
Dat stadsdeel Zuidoost weer doorgaat met onbehoorlijk bestuur wordt duidelijk als u onderstaand besluit bekijkt. Het besluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2018 wordt uitgesteld met zes weken vanaf 13 april. De bekendmaking is gedateerd 18 april, dus op zijn best op internet beschikbaar op 19 april. Bijzonder laat dus. Dat betekent dat uiterlijk op 25 mei een omgevingsvergunning verleend moet zijn.
"Stadsdeel Zuidoost - 18 april 2018
Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam, 1108 AB: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening, ten behoeve van het tweedaags openlucht-dancefestival "Amsterdam Open Air Festival 2018”.
Het festival wordt in het weekend van 2 en 3 juni 2018 gehouden (Camping 1 t/m 4 juni 2018). Het festival, inclusief het op- en afbouw, neemt 15 dagen in beslag.
Op donderdag 24 mei worden de bomenbeschermers geplaatst. De opbouwwerkzaamheden vangen aan op vrijdag 25 mei 2018, vanaf 07:00 uur en de afbouwwerkzaamheden duren in principe tot en met donderdag 7 juni 2018, wordt verlengd tot 31-05-2018, datum verzending besluit 12-04-2018;
Dossiernummer 3472519
Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd."
Het lijkt erop alsof in bovenstaande tekst bedoeld wordt dat de beslistermijn verlengd wordt, niet tot 25 mei maar tot 31 mei. Dat zou betekenen dat er dan geen mogelijkheid meer is om een voorlopige voorziening aan te vragen. Er moet in principe een omgevingsvergunning verleend zijn voordat de werkzaamheden op 25 mei aanvangen, hoewel het stadsdeelbestuur daar al jaren een andere juridische interpretatie van geeft. De werkzaamheden vangen in feite al aan op 24 mei want dan wordt de boombescherming geplaatst en worden het parkmeubilair en de afvalbakken verwijderd.
Een evenementenvergunning voor dit evenement lijkt ook nog niet verleend te zijn.
Integriteit en behoorlijk bestuur had het stadsdeelbestuur van Zuidoost nooit hoog in het vaandel staan. Amsterdam Open Air komt elk jaar tot stand met zeer dubieuze ambtelijke procedures.
Motie Groen
Donderdag was er een openbare vergadering van Groengebied Amstelland in het fraaie pandje Wester-Amstel dat net weer is opgeknapt en geschilderd. Ook de tuin is bijzonder goed verzorgd. De kievitsbloemen staan in volle bloei.
Dat onderhoud zal wel een centje gekost hebben. Het enige wat in het Gaasperpark door GGA uitgevoerd wordt is rooien en kappen van bomen en struiken.
Zag het Gaasperpark er ook maar zo prachtig uit. Tijdens deze vergadering heeft dhr. Bottse van stadsdeel Zuidoost beloofd aan het verzamelde bestuur en toehoorders/insprekers dat het stadsdeel motie Groen 974 wel zal uitvoeren. Waarvan akte.
Deze motie 974 stelt:
“• Het gereserveerde bedrag uit de groengelden nu niet toe te kennen op basis van het voorstel 'Project Opwaardering Gaasperplas’;
• De indieners van de aanvraag te verzoeken de aanvraag aan te passen zodanig dat:
- de paden worden opgeknapt, maar niet verbreed;
- er géén of zo min mogelijk bomen worden gekapt;
- de bestaande fijnmazige padenstructuur ook wordt opgeknapt;
- er ook voor fase één van het projectplan alsnog `participatie omwonenden, gebruikers en overige stakeholders' wordt georganiseerd, zoals dat wel voor fase twee gepland staat;
• De groengelden pas toe te kennen als het aangepaste plan in de gemeenteraad besproken is."
Bijentelling
Vandaag en morgen organiseert Nederland Zoemt de eerste landelijke Bijentelling.
NederlandZoemt: "De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.”
U kunt ook een bijengidsje downloaden.
Werelddag vismigratie
Morgen is het World Fish Migration Day, Werelddag van de Vismigratie. Nederland doet vanzelfsprekend ook mee. Ook in Amsterdam zijn heel wat evenementen hiervoor gepland. Daar kunt u gewoon aan deelnemen of de locaties bezoeken.
Rechtsonder op onderstaande kaart ziet u een visje, dat staat voor het evenement ‘internationale glasaaltelling’ bij gemaal Aetsveld-Oost in Weesp (Verlengde Buitenveer 19) langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook bij gemaal Halfweg en de vispassage is een open dag morgen.
Open Dag Gemaal Halfweg en vispassage: "Kom zaterdag 21 april tussen 12.00-16.00 naar boezemgemaal Halfweg en de daar aangelegde vispassage! Hier zwemmen jaarlijks duizenden vissen vanuit de Noordzee veilig naar de grachten, vaarten en sloten in ons gebied. En andersom.”
Ecologische verbindingszone Noordzeekanaal: "Het Noordzeekanaal is een belangrijke verbinding tussen de Noordzee en de frisse binnenwateren in Nederland. De NZK-partnership neemt maatregelen om de voorwaarden voor vismigratie te verbeteren.
Tijdens het evenement wordt informatie gegeven over de NZK-partnerschap, de maatregelen en over de recente onderzoeksprojecten op migratie van silvereel, glasaal en 3-spined stekelbaars. Het evenement wordt gehost door Hoogheemraadschap van Rijnland."
Internationale glasaaltelling - Gemaal Halfweg: "De Europese aal en de Amerikaanse aal gaan achteruit en staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Alen migreren vanuit hun paaigebieden in de Sargasso Zee richting zoete wateren om daar op te groeien. De jonge alen, glasalen, trekken in het voorjaar vanuit zee de zoete wateren binnen. Om global inzicht te krijgen in de actuele situatie, tellen vrijwilligers op 20 april glasalen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Nederland en de Verenigde Staten. De volgende dag, op WFMD, worden de resultaten gebundeld en wereldkundig gemaakt. Nederland doet met ruim 30 locaties mee aan deze internationale Eel Count, vanuit de projecten Samen voor de Aal en Het Noordzeekanaal Snelweg voor Vis.
Kom Kijken!”
Bovengenoemde locatie is dus van zeer groot belang zowel nationaal als internationaal. Rijkswaterstaat heeft een zeer bijzonder project opgestart voor glasalen, de vispassage, omdat deze bedreigd zijn. Deze vispassage is een onderdeel van een groter systeem van passages.
Zoals je op bovenstaand kaartje kunt zien ligt de belangrijkste locatie die met veel geld geschikt is gemaakt voor migratie vlakbij het havengebied, met name direct naast het beoogde evenemententerrein van Amsterdam, N1. Dat is verontrustend. De bezoekers en het laagfrequente geluid van de bassen zullen zeer waarschijnlijk ook de migratie verstoren. Een degelijk onderzoek is nog niet gebeurd. Rond N1 liggen ook NNN-gebieden.
Het aantal glasalen en driedoornige stekelbaarzen dat de vispassage bij het gemaal Halfweg gebruikt is uitzonderlijk hoog in vergelijking met vispassages op andere locaties. Het belang van de vispassage bij Halfweg is daarom groot.
Aal is één van de snelst uitstervende diersoorten, er is nog slechts 1% van de hoeveelheid uit het verleden over. Versnippering van het leefgebied speelt daarbij een belangrijke rol. De verbinding tussen het gebied van Rijnland en Noordzeekanaal via Zijkanaal F, die mogelijk gemaakt wordt door de vispassage van Halfweg, is daarom van serieus ecologisch belang voor het versterken van de migratie van vissen die trekken tussen zoet en zout en die thuis horen in onze regio.
Drukverschillen kunnen voor vissen grote invloed op het gedrag hebben. Vissen hebben een zijlijnsysteem waarmee ze drukverschillen waarnemen. Bij stampen op een oever zie je de vis wegschieten. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de aanwezigheid van grote aantallen springende festivalgangers op N1 invloed heeft op het gedrag van de aanwezige vissen, zeker als dit in de trekperiode is. De glasaal en stekelbaars trekken onze kant op van februari tot eind juni, de volwassen schieraal trekt weer naar buiten van oktober tot en met januari.
NatureToday: "Resultaat International Eel Count: Weer weinig jonge alen"
HappyFish: "Many people and organizations work on restoring and recreating migration routes for fish. The international Happy Fish symbol was unveiled on World Fish Migration Day 2016 at the Headquarters in Washington DC with the clear goal to connect these people and organizations all working on improving fish migration. The Happy Fish © is the ultimate symbol for people, organizations and projects that aim to recreate free migration for fish populations and it is our hope that it will be incorporated into many special events that educate the public about the importance of fish migration.”
Bomenkap bedreigt bos
DagbladVanHetNoorden: "De komende jaren zullen in veel natuurgebieden grote hoeveelheden bos worden gekapt. Prachtige oude bossen worden vernietigd om cultuurlandschappen te creëren.
Massale bomenkap bedreigt de Nederlandse natuur, ook in Noord- en Oost-Nederland, bijvoorbeeld in het Dwingelderveld, het Strubben/Kniphorstbos, de Sallandse heuvelrug en Nationaal Park Drents Friese Wold. Als alle plannen doorgaan, verdwijnt er enorm veel bos. Dit terwijl Nederland in vergelijking met onze omliggende landen al weinig bos heeft. De ontbossing in Nederland is procentueel gezien even groot als de afname van het tropische regenwoud. Over de ontbossing in het buitenland hebben we het hoogste woord, vanwege de afname van CO2 opname. Voor het Nederlandse bos geldt het CO2 argument blijkbaar niet.
De bedreiging van onze bossen komt deze keer niet van de zure regen. De verantwoordelijken zijn natuurbeheerorganisaties als Staatsbosbeheer (SBB) en Natuurmonumenten (NM) en de overheid. Zij zijn eenzijdig gericht op het creëren van cultuurlandschappen ten koste van bos en natuurlijke ontwikkeling.
Willekeurig
Grote stukken bos moeten wijken voor heidegebied en/of stuifzandgebieden. Deze landschappen komen hier echter van nature niet duurzaam voor. Ze zijn ontstaan door massale kap en overbegrazing. De natuur laat hier geen spaan van heel. Ze verbossen snel. Heidevelden en zandverstuivingen zijn landschappen die stilstaan, waar de natuurlijke ontwikkeling is uitgehaald. Om het creëren van cultuurlandschappen te rechtvaardigen wordt vaak een willekeurig ijkmoment gekozen waar men naar terug wil: ‘In 1850 was hier heide’. Dit heeft echter niets te maken met natuur en natuurlijke ontwikkeling.
Biodiversiteit
Daarnaast is biodiversiteit het grote toverwoord. Dit streven naar biodiversiteit is gericht op enkele soorten die (mede) afhankelijk zijn van deze landschappen die hier van nature niet voorkomen, maar elders in Europa, in hun eigen habitat, wel. Onder andere de zadelsprinkhaan moet op verschillende plaatsen de bomenkap rechtvaardigen. Deze sprinkhaan, met zijn leefgebied rond de Middellandse Zee, heeft hier echter van nature geen leefgebied.
Peperduur
Deze dieren hier beschermen is ecologisch niet uit te leggen en peperduur. Bovendien gaan bestaande soorten juist weer verloren, zoals soorten paddenstoelen die juist naaldbomen nodig hebben, de zwarte specht of reeën die er minder schuilplaatsen vinden.
Slechts een kleine groep ecologen en biologen bepaalt dit natuurbeleid en geknutsel met natuur. Ons eigen bos heeft echter een veel grotere biodiversiteit dan de te creëren landschappen. Bomenkap lijkt een doel op zich geworden. Naaldbomen worden als ‘exoten’ bestempeld en ‘dus’ mogen ze worden gekapt. Elders worden ‘exoten’ juist beschermd omdat ze dreigen te verdwijnen. Voor onze natuurbeheerders lijkt de natuur zelf het nooit goed te doen. Alsof de natuur niet voor zichzelf kan zorgen. Zij willen hoe dan ook ingrijpen, bepalen wat natuur is, hoe de natuur er uit moet zien.
Waarom?
Waarom dit alles? Is de eigenlijke reden wellicht het draaiende houden van de eigen organisatie? Hebben economische belangen de overhand gekregen boven natuurbelangen? Het omvormen van bos naar heide levert immers veel werkverschaffing voor de natuurbeheerders op. Dit wordt bekostigd door de vaak maximale subsidies die voor deze projecten te krijgen zijn. Ook de onvermijdelijke instandhouding van de cultuurlandschappen vraagt weer veel (financiële) inspanning.
Het lijkt er op dat de wijze van subsidiëring nu bepaalt dat natuurlijke landschappen worden omgevormd naar cultuurlandschappen, landschappen die hier zonder ingrijpen van de mens niet kunnen bestaan. Ook moet SBB steeds meer commerciële activiteiten verrichten sinds de verzelfstandiging in 1998.
Actiegroepen
In veel van de genoemde gebieden zijn actiegroepen of stichtingen opgericht die de massale bomenkap willen stoppen en de belangen van natuur en bewoners verdedigen. Uit de meeste enquêtes die zijn gehouden blijkt dat steeds maar liefst 80% tot 95% van de ondervraagden tegen bomenkap is. Er is geen maatschappelijk draagvlak voor dergelijke kaalslag.
Als bewonersgroep of actiegroep heb je nauwelijks inspraak. Veelal zijn de plannen al lang voorbereid en is de besluitvorming al rond voordat de omwonenden beseffen dat er iets gaat gebeuren met hun omgeving. Informatie wordt pas gegeven als de eerste machines aan hun vernielende werk beginnen. Je mag dan nog een bezwaarschrift indienen maar op geen enkel argument wordt inhoudelijk ingegaan. Alles wordt afgedaan met ‘het voldoet aan de normen’. Zeer wonderlijk bij dit soort projecten is dat er geen meetbare doelstellingen worden geformuleerd.
Pas op de plaats
Waar willen we met de Nederlandse natuur naartoe? Deze vraag moet opnieuw worden gesteld en hier moet een brede maatschappelijke discussie over worden gevoerd. En om die vraag te beantwoorden is het goed een pas op de plaats te maken. Nu bepalen een paar ecologen en biologen dat bepaalde diersoorten beschermd moeten worden en dat heide belangrijker is dan bos, en dat daar dan maar duizenden hectaren bos voor moet wijken.
Doelen
Bekijk of de natuurdoelen die jaren geleden zijn bepaald nog wel de natuurdoelen zijn om nu na te streven. Maak geen zogenaamde nieuwe natuur ten koste van bestaande natuur. Laat de bossen staan! Het geknutsel met en de vernietiging van natuur moet stoppen. Bij sommige ecologen en biologen begint dit besef gelukkig ook door te dringen! Landschapsbeheerders, word weer natuurbeheerder! Heb vertrouwen in de natuur!”
Natuurmonumenten lijkt de weg kwijt en is zijn bestaansrecht aan het verliezen. Als het nodig is dan zullen we Natuurmonumenten moeten boycotten en ons lidmaatschap opzeggen. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen.
Kennisgeving Natuurbeheerplan 2019 NH
Zie voor de kennisgeving ook pagina 7 van DeEcho. Op de site van de provincie is die op het moment van schrijven van dit weblog nog niet te zien, maar wordt hier t.z.t. wel gepubliceerd. Officieel liggen de stukken vanaf 19 april ter inzage.
Vragen van PvdD over Langerlust aan raad
PvdD: "Schriftelijke vragen van het lid J.F. Bloemberg-Issa (Partij voor de Dieren) inzake het verdwijnen van het restaurant uit boerderij Langerlust in Amsterdam Zuidoost
Aan het college van burgemeester en wethouders
Inleiding
In Amsterdam Zuidoost heerst veel onzekerheid over de bestemming van boerderij Langerlust, gevestigd vlakbij de Gaasperplas. Het restaurant The Colour Kitchen, een maatschappelijk project waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, zal door een huurverhoging van de gemeente vertrekken.[1] Bewoners van Zuidoost zijn een petitie gestart om het vertrek van het restaurant tegen te houden.[2]
Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van de Partij voor de Dieren, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:
1. Is het waar dat de gemeente de huurprijs voor boerderij Langerlust heeft verhoogd? Zo ja, wanneer is dit besloten en om welke reden? Zo nee, hoe zit het dan?
2. Zijn omwonenden betrokken en geïnformeerd geweest over de plannen voor boerderij Langerlust? Zo ja, wanneer en op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
3. Deelt het college de mening dat boerderij Langerlust vanwege de sociale en maatschappelijke functie van belang is voor de buurt?
4. Wat zijn de plannen van de gemeente met de panden van boerderij Langerlust?
5. Deelt het college de mening dat de natuur niet aangetast mag worden voor het creëren van een horecafunctie op een andere plek in de omgeving?
Gelieve bij ieder antwoord de bron te vermelden. We gaan ervan uit dat beantwoording binnen 4 weken plaatsvindt en wanneer dit niet lukt dit ter kennis wordt gebracht.
Het lid van de gemeenteraad,
J.F. Bloemberg-Issa
[1] https://www.parool.nl/amsterdam/protest-bij-boerderij-langerlust-om-verdwijnen-horeca~a4592597/
Actie voor behoud The Colour Kitchen
Op 15 april 2018 protesteerden bewoners van Gaasperdam tegen de gedwongen verhuis van The Colour Kitchen van Boerderij Langerlust. Het stadsdeel zoekt naar een huurder die een hogere huur kan opbrengen. The Colour Kitchen is een maatschappelijk project voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Er zou een broedplaats van kunstenaars moeten komen. Maar gaan die meer kunnen betalen? Of wordt het geen broedplaats maar een leuke entourage voor financiële 'artiesten'. De boerderij heeft een maatschappelijke functie en daar past volgens mij geen commercieel bedrijf in dat steeds meer winst wil maken.
De omwonenden willen de horeca in de boerderij behouden. Langerlust is een veilige haven voor wandelaars, fietsers en families die iets te vieren hebben. Als deze horeca verdwijnt dat bestaat de kans dat er in het Gaasperpark een restaurant gebouwd gaat worden, wat in strijd is met het bestemmingsplan en met de status van het park als natuurgebied in het NatuurNetwerk Nederland.
Parool: “… bij de Gaasperplas, zit Boerderij Langerlust, een idyllisch plekje midden in het groen."
Dieren in zoo hebben last van festivals
GroeneSterDuurzaam: "Regelmatig krijgt onze stichting de vraag of dieren in Aqua Zoo geen last hebben van evenementen in de Groene Ster.
Daar heeft een vrijwilliger voor onze stichting een literatuuronderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek komt naar voren dat hard geluid een belangrijke stressfactor is voor dieren in gevangenschap. Bij zoogdieren uit zich dat in een groot aantal gedragingen die duiden op stress. De belangrijkste daarvan zijn:
Onrustig gedrag.
Afwijkend eet- en drinkpatroon.
Verhoogde waakzaamheid.
Agressief gedrag tegenover andere dieren.
Pogingen om zich terug te trekken in het slaapverblijf.
Het zal niet verbazen dat naarmate het geluid harder is, dit soort gedragingen toenemen. Sommige diersoorten zijn meer gevoelig voor geluidspieken. Andere soorten meer voor continue hard geluid. Het blijkt dat er een soort grenswaarde geldt voor verstoring. Die grens ligt bij 70 decibel gemeten met een A-filter. Dus bij 70 dB(A).
De gemeente meet op twee plekken in de buurt van Aqua Zoo het geluid: referentiepunt 4 en referentiepunt 5.
Wat voor geluidgrenswaarden moeten daar dan gelden?
Overdag is dat duidelijk: de grenswaarde moet dan 65 dB(A) zijn op die referentiepunten. Dat komt omdat bezoekers van een dierentuin een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de geluidsbelasting. Wat je niet wil is dat die bezoekers hun stem moeten verheffen om zich boven de festivalmuziek verstaanbaar te maken.
Dus om te voorkomen dat dierentuinbezoekers boven de 70 dB(A) geluid maken, mag het achtergrondgeluid niet boven de 60 tot 65 dB(A) uit komen."
Langerlust moet blijven
Boerderij Langerlust horeca moet blijven! Protesteer a.s. zondag mee!
“De gemeente Amsterdam verlengt het contract met de horecavoorziening in Boerderij Langerlust aan de Gaasperplas niet. De bedoeling is, als dit plan wordt doorgezet, om er eind 2018 een broedplaats voor kunstenaars in te richten.
Een heel leuk idee, zo’n broedplaats in Gaasperdam, Zuidoost, maar dan niet op deze locatie. Restaurant Boerderij Langerlust ligt fraai en rustig in de mooie omgeving van de Gaasp, tussen Amsterdam en Driemond, in de natuurzoom langs de Gaasperplas. Het is er ’s zomers en ’s winters gezellig en heeft inmiddels een vaste en warme plek verworven in de harten van de bewoners van Zuidoost. Maar ook mensen van elders komen graag naar deze bijzondere plek voor een lekkere kleine of grote ‘hap’, al of niet na het maken van eerst een wandeling lang de Gaasperplas. De horeca wordt bovendien verzorgd door Colour Kitchen, in samen werking met Pantar. Deze organisatie biedt werk en begeleiding aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Buurtbewoners en andere bezoekers zijn teleurgesteld dat deze fijne horecaplek, waar je ook in een bijzondere natuuromgeving kunt trouwen of een ander feest vieren, dreigt te verdwijnen. Vermoed wordt dat financiële zaken een rol spelen, geld gaat bij de overheid kennelijk weer boven de belangen van bewoners en de natuur…
Op zondag 15 april a.s. om 12.00 uur wordt er daarom een korte protestbijeenkomst op het parkeerterrein bij Boerderij Langerlust gehouden. Adres: Provincialeweg 24 1108 AB Amsterdam Zuidoost. Om het parkeerterrein te bereiken neem je de afslag die langs de Gaasperplas loopt, de Driemondweg.
Spandoeken en protestborden – in bijvoorbeeld de vorm van een bord! – zijn welkom, fluitjes en andere lawaaimakers niet. Wij behouden graag de rust in deze mooie natuuromgeving.
Kom ook als je wil laten zien dat de horeca in Boerderij Langerlust moet blijven!
- Wij komen op voor een unieke ontmoetings- en horecalocatie voor bewoners van Zuidoost en elders
- Wij komen op voor deze bijzondere plek voor mensen om werk- en leerervaring op te doen
- Wij steunen het idee om in Zuidoost een broedplaats voor kunstenaars te ontwikkelen en denken graag mee over een goede, andere locatie hiervoor.
Je kunt ook steun geven voor het behoud van horeca in Boerderij Langerlust, door de petitie te ondertekenen (klik op de link hier onder):
petitie horeca in langerlust moet blijven"
Parool: "Protest bij boerderij Langerlust om verdwijnen horeca"
Minder groen in de stad!
Parool: "Hoeveelheid groen in de stad is afgenomen
Voor het eerst in jaren is de hoeveelheid groen in Amsterdam afgenomen: Per inwoner had de stad in 2016 zelfs 2 procent minder groen dan in het jaar daarvoor.
In 2015 telde Amsterdam nog 71,4 vierkante meter groen en agrarisch
terrein per inwoner. In 2016 was dat teruggelopen naar 70,0 vierkante
meter per Amsterdammer. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van
duurzaamheidsorganisatie De Gezonde Stad.
In totaal verdween
tussen 2015 en 2016 285.000 vierkante meter groen en agrarisch terrein,
28,5 hectare. Dat concludeert de jaarlijkse Gezonde Stad Monitor uit
gegevens over het bodemgebruik van het gemeentelijk statistiekbureau
OIS.
Vergeleken met een jaar eerder telde OIS in 2016 7,5
hectare minder park en plantsoen, 7 hectare sportterrein minder en 6
hectare minder 'open droog natuurlijk terrein’.
Koortsachtige bouw
Dat het groen in de verdrukking is geraakt, kan niet los worden gezien van de snelle groei van de stad, die al tot hoog opgelopen discussies over drukte heeft geleid.
Uitgedrukt in hectares gaat het om een relatief kleine teruggang, maar omgerekend per Amsterdammer gaat het verdwijnen van groen met procenten tegelijk, door de groei van het aantal inwoners. Het roept ook de vraag op hoeveel ruimte er overblijft voor groen nu Amsterdam de komende jaren koortsachtig doorgaat met de bouw van nieuwe woningen.
Daar komt bij dat we ons nader beschouwd rijk rekenen met 70 vierkante meter groen per Amsterdammer. Als het agrarisch gebied, Landelijk Noord met name, niet meetelt, blijft per inwoner nog minder groen over.
Verder vraagt De Gezonde Stad zich hardop af of sportterrein nog mag meetellen nu kunstgras snel oprukt.
Warmer dan platteland
Groen verkoelt, benadrukt De Gezonde Stad. Ook kan groen wateroverlast voorkomen, nu stortbuien vaker optreden door klimaatverandering. Omdat steen de warmte lang vasthoudt, kunnen de temperaturen in de stad 's zomers 7 graden hoger oplopen dan op het platteland.”
En als naast de woningbouw ook nog eens de festivalindustrie ruimte opeist dan komen we van de regen in de drup. Festivals moeten niet de natuur in maar naar binnen, bijvoorbeeld naar stadsdeel Zuidoost waar grote zalen beschikbaar voor tienduizenden festivalbezoekers, AFAS live, ZiggoDome, en de Arena. Natuur en festivals gaan niet samen. Een gezonde stad is geworteld in een groene stad.
Hoe duurzaam is Amsterdam in 2018?
Parool: “'Geef stiltezoekers én partygangers wat ze willen'
Terwijl de gemeenteraden in de regio druk colleges aan het vormen zijn, is in de stad en de groengebieden eromheen het festivalseizoen weer begonnen.
De eerste tweets en berichten over geluidsoverlast en overlast van bezoekers zijn al rondgegaan en wethouder Udo Kock heeft net voor zijn termijn is afgelopen nog aangekondigd dat een taks voor commerciële festivals haalbaar kan zijn. Hierdoor zou er meer geld beschikbaar zijn om natuuroverlast te bestrijden.
Groene scheggen
Het is belangrijk om het daar in regionaal verband wel over te hebben. Amsterdam heeft ooit bewust gekozen voor het behoud van de groene scheggen, zodat iedereen toegang had tot natuur, groen, rust en stilte. Een belangrijke voorziening voor stadsbewoners, die positief is voor hun gezondheid en het klimaat in de stad.
Nu is er een situatie gecreëerd waarbij de groengebieden hun onderhoud deels moeten bekostigen door grote festivals te faciliteren, terwijl de mogelijkheden voor festivals daar juist vanwege de natuur beperkt zijn.
Het festivalbeleid laten rusten op het incidenteel toestaan van festivals in groengebieden is geen oplossing: niet voor stiltezoekers en niet voor festivalgangers.”
DeGezondeStad: "De stad staat steeds vaker onder water
Door klimaatverandering worden, volgens het KNMI, de regenbuien steeds heviger. Deze hoosbuien zetten de stad letterlijk onder water, doordat de afvoersystemen van de stad het overtollige water niet aan kunnen. “Help, de stad verzuipt” kopte de Telegraaf nog onlangs.
Groen maakt de stad klimaatbestending
Groen zorgt voor een betere wateropvang en waterafwatering. Bomen, parken en tuinen werken als een spons, die al dit water letterlijk opslurpen. Groen maakt bovendien de stad vrolijk en maakt ons stadsbewoners gelukkiger en minder gestresst."
Festivals moeten belasting betalen
Festivalorganisatoren hebben jarenlang geparasiteerd op de gemeenschap. Ze worden soms zelfs gesubsidieerd of gematst. Op festivals wordt handel gedreven waarvan de opbrengsten schimmig blijven. Festivals veroorzaken heel veel overlast en schade en het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt.
Parool: "Commerciële festivals moeten vanaf 2020 een festivalbelasting van 66 cent per bezoeker gaan afdragen.
Dat schrijft demissionair wethouder Udo Kock (Financiën) aan de gemeenteraad. Het idee komt uit de koker van de Partij voor de Dieren, Kock heeft de haalbaarheid onderzocht en concludeert dat de invoering van zo'n taks succesvol kan zijn.
Naar schatting tussen de 100 en 300 grotere festivals vallen binnen de belastbare categorie, denk aan danceevenementen of foodfestivals. De belasting moet een maand na het plaatsvinden van het evenement worden afgedragen aan de gemeente.
Schade herstellen
Als de heffing in 2020 wordt ingevoerd, levert die ongeveer 450.000 euro op, die volgens Johnas Van Lammeren (Partij voor de Dieren) gebruikt kan worden om de overlast te beperken en de schade aan groengebieden te herstellen.
Gratis evenementen vallen buiten de heffing, ook evenementen met minder dan 500 bezoekers worden waarschijnlijk niet belast.
De kosten voor festivalorganisaties kunnen de komende jaren nog verder oplopen, want Kock denkt ook na over een andere manier om het gebruik van de openbare ruimte te beprijzen."
Ballorig
Bekendmaking: "Aanvraag omgevingsvergunning Valburgdreef 1001 - Stadsdeel Zuidoost - 4 april 2018
Valburgdreef 1001, 1108 AW: aanvraag omgevingsvergunning voor het realiseren van een aanbouw aan het kinderspeelparadijs, datum ontvangst 29-03-2018;
Dossiernummer 3576583
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.
Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020”
Deze aanvraag moet ter inzage liggen. U kunt dus een afspraak maken voor inzage. Het gaat hier natuurlijk om een uitbreiding van Ballorig.
Een tijd geleden was er al sprake van een uitbouw, maar dat ging niet door. Ballorig is jaren geleden illegaal gebouwd op NNN-gebied. Een uitbreiding is ook dus nu ook niet toegestaan. Dat zou meer verkeer en overlast betekenen. De parkeerplek daar kwam een tijd geleden op het internet als een aanbevelenswaardige sexontmoetingsplaats.
Festivals en modderpoelen
Het blijft aanmodderen met de festivals. Je moet er wat voor over hebben, geld natuurlijk, doorzettingsvermogen, je moet bestand zijn tegen de nodige hoeveelheden DDDDD, decibels, dance, drank, drugs en een doppie.
Natuurgebieden zijn niet geschikt voor festivals. Evenementenvergunningen zouden gezien de risico’s niet verleend mogen worden.
NOS: "Jonge mindervaliden hebben het vaak al moeilijk op festivals. Maar in het geval van een noodsituatie zijn ze bang dat ze zichzelf niet in veiligheid kunnen brengen. Vandaag stuurden ze daarover een brief naar de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Een aantal jaar geleden ging het mis op een festival, vertelt ze aan de NOS.
Het was een groot festival, en er was regen voorspeld, zegt Marianne. "Maar geen noodweer." Dat kwam wel en in korte tijd veranderde het hele festivalterrein in een grote modderpoel. Met een rolstoel was er geen doorkomen meer aan. "Iemand van de organisatie bood aan om me backstage te laten. Daar was het vanwege de staalplaten die daar liggen veel makkelijker om me in mijn rolstoel voort te bewegen.”
'Luidsprekers vlogen rond’
Het noodweer werd erger. Het regenwater stortte naar beneden en de wind rukte allerlei dingen op het festivalterrein los. "Ik zag decorstukken voorbij vliegen, lampen kwamen naar beneden, luidsprekers vlogen rond. Het was angstaanjagend en ronduit gevaarlijk." Marianne kreeg een plek in de ehbo-tent, waar ze voor haar gevoel heel erg in de weg zat omdat er steeds meer onderkoelde mensen binnen werden gebracht.”
Bodemonderzoek Groene Ster: terrein ongeschikt voor festivals:
GSD heeft door een onafhankelijk ingenieursbureau een bodemonderzoek laten verrichten van de recreatieterreinen in de Groene Ster. Daaruit blijkt dat de terreinen ongeschikt zijn om festivals op te houden. Grasmat, terrein en ondergrond zijn zodanig vernield dat sprake is van roofbouw.
Wat zijn de problemen van de recreatieweides van de Groene Ster?
1. Het gras is in zeer slechte conditie: de zaailijnen van twee jaar geleden zijn nog duidelijk zichtbaar, het gras groeit niet uit en het wortelt niet.
2. In het terrein zijn nog duidelijk sporen zichtbaar van zwaar materieel, rijplaten en podia. Met zand gevulde kuilen zakken na.
3. Op het maaiveld zijn duidelijk sporen zichtbaar van stagnerend regenwater en grote plassen die langzaam wegtrekken. (pag. 7 van het rapport).
Waarom herstellen de ligweides niet en waarom zakt het water niet weg?
Uit grondboringen blijkt dat het terrein is opgebouwd uit een toplaag van zand gemengd met klei. Daaronder zit een stevige kleilaag. Onder die kleilaag ligt het veen. Door de druk van podia, rijplaten, voertuigen en grote mensenmassa’s is de toplaag verdicht (aangestampt). Ook de onderliggende kleilaag is samengeperst. Vóórdat er festivals werden gehouden kon regenwater door de matig doorlatende toplaag en kleilaag nog wegzakken. Sinds er festivals worden gehouden zijn de toplaag en kleilaag steeds verder samengeperst. Ze laten nauwelijks meer water door. Verdamping is nu de enige manier waarop regenwater nog kan worden afgevoerd. En dat betekent dat één zomerse regenbui voldoende is om het terrein twee weken blank te zetten en vier weken onbegaanbaar te maken (pag. 7 en 10 van het rapport).
Waarom helpt de drainage niet?
De drainage is verkeerd aangelegd:
- er zijn geen spoelputten aangelegd,
- er zijn T-stukken en Y-stukken gebruikt om buizen te verbinden,
- de drainage ligt op een diepte van 50 cm, dus kan worden doorboord door grondankers, tentpennen en decoratiepalen.
Wat zijn de conclusies van het rapport?
1. Het terrein heeft veel schade opgelopen van de evenementen.
2. Op de grasmat wordt roofbouw gepleegd.
3. De huidige bodemopbouw en samenstelling is in feite ongeschikt voor gebruik als festivalterrein (pag. 11 van het rapport).
Het hele rapport kunt u hier nalezen."
Sperwer
Vanmiddag heeft een sperwer een groenling te pakken gekregen in mijn tuin. Ik zie af en toe wel eens een grote vogel duiken en iets uit mijn tuin pakken, maar meestal gaat dat zo snel dat niet eens duidelijk is om welke vogels of dieren het gaat. In dit geval zag ik zonet een sperwer op de grond in mijn tuin zitten, hij had blijkbaar een vogel in zijn poten en vloog ermee mijn berk in. Daar heeft hij zowat een kwartier lang een groenling geplukt en opgepeuzeld. Dat gaf me wat tijd om toch een paar foto’s te maken. De sperwer was niet geringd. Volgens de specialisten is het een mannetje. Als ik me niet vergis dan heeft hij een groenling te pakken gekregen.
Het was druk in mijn tuin vandaag. Ook na het exploot van de sperwer kwamen er weer mezen, groenlingen, turkse tortels en zelfs een halsbandparkiet zaadjes halen. Een groenling ging zelfs zonder enig protest op de rug van een van de tortels zitten. Zocht hij beschutting bij de tortels nadat de sperwer een andere groenling te pakken had gekregen? (De groenlingen komen meestal in kleine groepjes mijn tuin in gevlogen.) Het is me niet gelukt om daar op tijd een foto van te maken, maar het scharminkeltje met de tortels is wel hierboven te zien.
Petitie Langerlust
Boerderij Langerlust: horeca moet blijven
De gemeente Amsterdam verlengt het contract met de horeca in Boerderij Langerlust niet.
Er komt, als de gemeente haar zin doordrijft, eind 2018 een broedplaats voor kunstenaars. Of is het voor ondernemers, zoals het Parool schrijft? Buurtbewoners zijn teleurgesteld dat de fijne horeca, verzorgd door Colour Kitchen, dreigt te verdwijnen.
Op 15 april a.s. om 12.00 uur houden we een korte protestbijeenkomst op het parkeerterrein bij Boerderij Langerlust. Kom svp ook als je wil laten zien dat de horeca in Boerderij Langerlust moet blijven.
Ook kan je je steun voor het behoud van horeca in Boerderij Langerlust geven, door de petitie te ondertekenen.
"Wij
Buurtbewoners van de Gaasperplas, bewoners van stadsdeel Zuidoost en omstreken, bezoekers van Boerderij Langerlust
constateren
dat de gemeente de horeca uit Boerderij Langerlust verjaagt.
Wij willen het behoud van de horeca en liefst de Colour Kitchen in onze Boerderij Langerlust in Amsterdam Zuidoost.
Wij willen niet dat Colour Kitchen Amsterdam vertrekt.
Het is een populaire, goed bereikbare, goed verzorgde horecalocatie, met een maatschappelijk karakter: er werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Een aanwinst voor Zuidoost.
en verzoeken
de horeca in Boerderij Langerlust te continueren, liefst met Colour Kitchen"