Blog
Inspraak concept evenementenbeleid
Amsterdam: "Kennisgeving inspraakprocedure conceptwijzigingen evenementenbeleid en APV
27 juli 2020
Het college van burgemeesters en wethouders heeft op 30 juli 2020 de conceptwijzingen evenementenbeleid en APV vrijgegeven voor inspraak.
De belangrijkste hoofdpunten zijn:
- Het wijzigen van de APV, waarbij deze zo wordt aangepast dat de uitzondering van de vergunningplicht op eendaagse evenementen wordt verruimd van 100 personen naar 250 personen; met de wijziging worden drempels voor organisatoren van kleinschalige buurtgerichte evenementen verlaagd, mits deze voldoen aan criteria op het gebied van geluid, ruimte en veiligheid. Bekijk het concept ‘APV-wijziging meldingsplicht’.
- Het wijzigen van een aantal locatieprofielen; op verzoek van de stadsdelen zijn bestaande locatieprofielen op onderdelen gewijzigd en is een enkel nieuw profiel opgesteld. Bekijk het concept ‘Locatieprofielen voor evenementenlocaties 2021. ’
- Het vaststellen van een handhavingstrategie evenementen waarmee een uniform kader wordt geboden voor handhaving van evenementenvergunningen; in de handhavingstrategie worden regels en instrumenten opgenomen om effectiever op te kunnen treden tegen hinder en overlast. Bekijk de ‘Handhavingstrategie evenementen’ en 'Matrix handhavingsstappenplan'.
Conceptwijziging evenementenbeleid en APV inzien:
De conceptwijzigingen evenementenbeleid en APV zijn tijdens de inspraakperiode van 30 juli 2020 tot en met 10 september 2020 in te zien bij:
- Stadsloket Centrum, Amstel 1, Amsterdam.
Inspraakreactie
Tijdens de inspraakperiode van 30 juli 2020 tot en met 10 september 2020 kan iedereen een inspraakreactie indienen.
Dat kan op onderstaande manieren:
- Per mail: u kunt uw reactie mailen naar inspraak.evenementen@amsterdam.nl.
- Per post: u kunt uw reactie schriftelijk indienen per brief.
Gemeente Amsterdam
T.a.v Stedelijk Evenementenbureau
Postbus 202
1000AE Amsterdam
Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.
Vervolg
Alle inspraakreacties worden gebundeld en verwerkt in een Nota van Beantwoording. De Nota van Beantwoording wordt, samen met de definitieve wijzigingen evenementenbeleid en APV, naar verwachting einde van dit jaar ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. Indieners van een inspraakreactie worden hierover van tevoren geïnformeerd.”
Verbazingwekkend toch dat het college op 27 juli al heeft aangekondigd dat op 30 juli het concept was vrijgegeven voor inspraak.
Het is duidelijk dat hierin de coronacrisis nog steeds niet is meegenomen. Groengebied Amstelland, het recreatieschap dat het gebied rond de Gaasperplas beheert zou pas na 1 september met nieuw beleid komen. Nogal wiedes.
Ik heb de stukken net binnen maar het is wel waarschijnlijk dat men voorstrompelt op de oude voet, het negeren van de status van NatuurNetwerk Nederland. Terug naar het oude normaal, maar dan met wat meer doden in de loop van de komende maanden en jaren. In de locatieprofielen voor Zuidoost die ik snel even heb bekeken is volgens mij nauwelijks iets gewijzigd.
Ook huisdieren kunnen besmet raken met het Covid-19 virus. Sinds kort blijkt dat ook kinderen besmettelijk kunnen zijn volgens het RIVM dat eerder beweerde dat dat niet zo was. Bijzonder vreemd dat zij kennelijk veronderstelden dat kinderen een ander virus binnenkregen dan volwassenen, en dat dat minder besmettelijk was. Een virus is altijd gevaarlijker voor zieke mensen, maar het besmet iedereen zonder uitzondering, en kinderen zijn juist door hun gedrag besmettelijker.
Ook dat gehannes over mondkapjes moet eens afgelopen zijn. Mondkapjes kunnen zowel voor drager als anderen besmettinggevaar milderen. Dus gewoon dragen in drukke straten en winkels. Voor wat betreft het evenementenbeleid van de gemeente lijken de mondkapjes het te moeten afleggen tegen de oogkleppen.
Van een nieuw evenementenbeleid is nog geen sprake. Dat kan pas als het virus is uitgeroeid en dat kan nog lang duren. Eenmaal aanwezig zijn virussen blijvend als de omstandigheden gunstig zijn en dat houdt in: grote mensenmassa’s. Het virus is niet seizoensgebonden en woedt het hele jaar door, mogelijk erger nog in herfst en winter. Het kan muteren en vaccins zijn er nog niet, waarbij de vraag is hoeveel en hoelang een vaccin bescherming biedt als getroffen patiënten die beter zijn geworden hun weerstand al na een paar maanden verliezen. Beter voorkomen dan genezen.
Overkapping A9 en het nieuwe park
Rijkswaterstaat: "Op het tunneldak van de Gaasperdammertunnel komt een groot park. Het is ongeveer 2 km lang en 65 meter breed en heeft daarmee een oppervlakte van circa 15 ha. Ter hoogte van de Gooieseweg wordt het park onderboken door een ovonde met de op- en afritten van en naar de S112 Gooiseweg (S112). Op en rond de tunnel komen 3600 bomen en 850 heesters. We zaaien de ruimte tussen de bomen in met gras en bloemen. Voetpaden maken het mogelijk om straks over het dak van de tunnel te lopen. Het Abcouderpad, Bijlmerpleinpad, Reigersbospad, Kelbergenpad, Nellesteinpad en Gaasperparkpad lopen straks in noord-zuidrichting over de tunnel heen. Er is ook ruimte voor nieuwe activiteiten en voorzieningen in het park. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld (nuts)tuinen, sport- en spelvoorzieningen, kunst en stadslandbouw/urban farming. Het park verbindt straks ook het Nelson Mandelapark en het Centraal Park Gaasperdam.
De wijken rondom de A9 krijgen met de komst van de tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast. Samen met de gemeente Amsterdam en omwonenden heeft Rijkswaterstaat een groeninrichtingsplan gemaakt voor het tunneldak en de directe omgeving van de tunnel.
In een aantal zones naast de Gaasperdammertunnel zal in de toekomst gebouwd worden door de gemeente Amsterdam. De woningbouw is nodig om de vele (nieuwe) Amsterdammers een dak boven hun hoofd te kunnen bieden. Meer inwoners zorgt er ook voor dat allerlei voorzieningen (winkels, scholen, sportvoorzieningen) behouden blijven in Zuidoost. Wonen aan het park op het tunneldak is bijzonder en gewild. Hoeveel woningen en voor wie er gebouwd gaat worden, ligt nog niet vast. Er is ook nog niet gestart met het maken van concrete plannen voor de nieuwe woonbuurten naast de tunnel en de verdere invulling van het park op het tunneldak. Het startmoment voor de gebiedsontwikkeling Gaasperdammertunnelzone is onzeker en afhankelijk van de voortgang van lopende woningbouwprojecten in Amsterdam-Zuidoost en de ontwikkeling van de Amsterdamse woningmarkt. De woningbouw naast de tunnel start zeker niet vóór 2022, en kan ook zelfs pas 5 à 10 jaar later worden ontwikkeld. Op de interactieve kaart kunt u de omgeving van de A9 Gaasperdammerweg zien met de bouwvelden die de gemeente Amsterdam in de toekomst wil gebruiken om woningen te bouwen.”
Besluitvorming Toekomstplan Gaasperplas
Amsterdam: "Planning besluitvorming Toekomstplan Gaasperplas
Het verwerken en beantwoorden van de vele reacties op het concept Toekomstplan Gaasperplas loopt vertraging op. We leggen de nota van beantwoording en de enquêteresultaten in september voor aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost en we vragen advies aan de Raadscommissie.
We beantwoorden alle reacties in de nota van beantwoording.
Inspreken bij de Raadscommissie
Om het college van burgemeester en wethouders een onderbouwd en gedragen besluit voor te leggen, vragen we de Raadscommissie Wonen en Bouwen rond september al om advies. De Raadscommissie Wonen en Bouwen bespreekt het concept Toekomstplan Gaasperplas in de openbare vergadering. Zodra de definitieve datum bekend is, delen we die met u. Als u wilt inspreken tijdens de commissievergadering, moet u zich 24 uur van tevoren aanmelden. Uw naam komt dan op de openbare insprekerslijst. U kunt uw tekst tot 24 uur voor aanvang van de vergadering naar de commissie mailen: commissieWB@amsterdam.nl
Advies dagelijks bestuur aan college
Het dagelijks bestuur van Zuidoost neemt in september ook een besluit over het Toekomstplan en geeft een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost adviseert op basis van de ontvangen reacties, het advies van de stadsdeelcommissie en het standpunt van het algemeen bestuur van het Groengebied Amstelland.
Definitief besluit college
Op basis van de uitkomsten van de raadscommissievergadering en het advies van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, neemt daarna het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over het Toekomstplan Gaasperplas. We verwachten dat het college begin 2021 een definitief besluit zal nemen.
Uitvoeren onderdelen
Met het beschikbare geld kunnen we een beperkt aantal onderdelen van het plan uitvoeren. Als het gemeentebestuur instemt met het plan, informeren wij u over welke onderdelen van het plan met het beschikbare geld worden uitgevoerd. Groengebied Amstelland heeft als beheerder een belangrijke stem in deze keuze.
Vervolg
Na het besluit start een nieuwe fase. We gaan onderdelen uit het Toekomstplan dan verder uitwerken en we vragen bewoners dan ook weer om hun ideeën.”
Tegen elk besluit van het college is vanzelfsprekend nog een bezwaarprocedure mogelijk als dat besluit niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan en/of de Provinciale ruimtelijke verordening. En Groengebied Amstelland is per definitie als gemeenschappelijke regeling onder burgemeesters geen democratische instelling.
Er lopen nog steeds rechtszaken over de legaliteit van festivals in het Gaasperpark. Drie besluiten tot verlening van een omgevingsvergunning zijn al door de Raad van State nietig verklaard. Het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas is geen evenemententerrein.
In het Toekomstplan wordt niet gerept van festivals, maar die vormen de grootste aanslag op de omgeving qua geluid en impact op natuur. In een uitzending van Pakhuis de Zwijger werd gezegd ‘een anderhalve meter festival is niet te doen’ en dat klopt ook. Mevr. Forster zei dat het lekkerste juist is het ‘tegen mekaar aan schuren’ en 'dat gaat niet, dan is de jus uit het festival’.
Er werd ook gezegd ‘mensen zijn sociale wezens, dus is het moeilijk om je aan regels te houden’, jongeren willen het koste wat het kost feesten, desnoods illegaal. In dat geval kunt je misschien wel stellen ‘jongeren zijn asociale wezens’. Festivalfreaks zien festivals in het Amsterdamse Bos als het ‘recyclen van natuur’. Ik noem het door de mangel halen van natuur. De natuur recyclet zichzelf wel en veel prachtiger en efficiënter dan de mens ooit zal kunnen.
Men wacht op een vaccin. Maar dat betekent eigenlijk wel dat men festivals ook volgend jaar kan vergeten. Het coronavirus is net als griep een blijvertje, en is zelfs niet seizoensgebonden. Daarom zullen festivals de komende jaren een zeer groot risico blijven voor de volksgezondheid en met kleine aantallen bezoekers verdienen de organisatoren niks. Want festivals zijn lean mean money making machines. Niks idylle, gewoon consumeren en tegen mekaar aan schuren. Dat noemt men al gauw ‘cultuur’ als de normen heel laag liggen.
Hollandse rekenkunde
Arithmétique hollandaise is een Belgische term voor Hollandse rekenkunde. Het is dé manier van de Nederlandse overheid om cijfers altijd zodanig te bewerken dat ze gunstig uitvallen voor grote ondernemingen en boeren. Zo kregen we te maken met milieucijfers die niet voldoen aan de Europese regels met onder andere tot gevolg een ontoelaatbare vervuiling van Amsterdam en Schiphol, en de aftakeling van Natura2000 en het NNN door stikstofdepositie.
Vanmorgen kreeg ik een bericht van Vincent Harmens van FTM: "Deze week staat in Brussel de Bee Guidance op de agenda. Dit document beschrijft hoe bestrijdingsmiddelen in de toekomst moeten worden getest op hun schadelijkheid voor bijen.
Ik kreeg vertrouwelijke stukken in handen, die tonen dat Nederland nu definitief wil instemmen met een controversiële rekenmethode. Die rekenmethode werd ontwikkeld door de pesticide-industrie, en zou een hogere sterfte onder bijenvolken mogelijk maken.
Pas nadat ik vragen bij het ministerie van Landbouw stelde, kreeg de Tweede Kamer over de stemming te horen.”
FTM: "Kabinet koerst af op minder bescherming voor bijen in plaats van meer
Pas na vragen van Follow the Money informeert landbouwminister Carola Schouten de Tweede Kamer over haar voornemen in te stemmen met een omstreden rekenmethode, die bepaalt hoeveel bijensterfte ‘acceptabel’ is. Deze rekenmethode is bedacht en ontwikkeld door pesticide-fabrikanten. Dat Europa meerdere benaderingen onderzocht, heeft Schouten niet verteld aan de Tweede Kamer.
Pas na vragen van Follow the Money informeert landbouwminister Carola Schouten de Tweede Kamer over haar voornemen in te stemmen met een omstreden rekenmethode, die bepaalt hoeveel bijensterfte ‘acceptabel’ is. Deze rekenmethode is bedacht en ontwikkeld door pesticide-fabrikanten. Dat Europa meerdere benaderingen onderzocht, heeft Schouten niet verteld aan de Tweede Kamer.
Wat de Kamerbrief van Schouten niet vermeldt, is dat de norm van 7 procent nog steeds als optie op tafel ligt. Toch kiest Nederland voor het opnieuw vaststellen van dit percentage. Dit gebeurt op basis van de ‘natuurlijke variabiliteit’. Dat betekent, in theorie althans, dat de sterfte overeen moet komen met die in de natuur. Een computermodel zal deze ‘natuurlijke variabiliteit’ berekenen. EFSA heeft gekozen voor een specifieke rekenmethode, meldt het vertrouwelijke document: Beehave.
Volgens een analyse van de European Crop Protection Association, de Europese koepelorganisatie van pesticide-fabrikanten, die op 16 juni 2017 met Brusselse ambtenaren is gedeeld, kan Beehave de ‘veilige’ sterfte onder bijen oprekken van 7 naar maar liefst 20 procent.
De Partij van de Dieren diende in juni 2019 nog een motie van wantrouwen in tegen de landbouwminister, omdat zij informatie over de Bee Guidance zou hebben achtergehouden.
Hoewel het EU-comité dat erover gaat achter gesloten deuren vergadert, staat de uitkomst vrijwel zeker vast: Beehave wordt het rekenmodel. Een meerderheid van de landen is van plan om in te stemmen."
Groen uit de crisis
RaadVoorDeLeefomgeving: "Urgente opgaven in de leefomgeving
Verduurzaming van de samenleving en de economie vormt een van de grote maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat. We stuiten op dit ogenblik op de grenzen van wat onze planeet aankan. Daardoor verandert het klimaat, gaat de biodiversiteit achteruit en raken onze grondstoffen uitgeput. Dit zijn langtermijnproblemen die in tijden van een pandemie wellicht minder urgent lijken. We ondervinden immers niet dagelijks de effecten ervan. Terwijl we van de corona-uitbraak wél elke dag de gevolgen ervaren. Toch blijft het onverminderd belangrijk om aan de duurzaamheidsopgaven te werken. Op de lange termijn zullen namelijk de ecologische ontwikkelingen tot grote problemen leiden voor de leefbaarheid van Nederland, met bijkomende maatschappelijke kosten. De energietransitie, de voedseltransitie, de transitie naar een circulaire economie en klimaatadaptatie blijven dus urgent, ook tijdens het herstel van de economie na de COVID-19-crisis.”
Realisatie NatuurNetwerk teleurstellend
Natuurmonumenten: "Teleurstellende voortgang realisatie Natuurnetwerk, waardevolle lessen voor Programma Natuur
Provincies moeten meer doen om het Natuurnetwerk op tijd af te ronden en daarnaast inzetten op extra natuurherstel. Voor duurzaam herstel van de biodiversiteit moet de stikstofbelasting bovendien fors omlaag. Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit de tweede evaluatie van het Natuurpact dat woensdag werd gepresenteerd.
Volgens de onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving en de WUR liggen provincies ver achter op schema om de gestelde natuurdoelen te halen. Provincies moeten daarom actiever en steviger handelen om het Natuurnetwerk de komende zeven jaar uit te breiden tot de afgesproken 80.000 hectare. En zelfs dan resteert nog een forse opgave, omdat ook met de volledige uitvoering van het Natuurpact slechts maximaal 65% van de Vogel en Habitat Richtlijn-doelen in 2027 wordt gehaald.
Verdwijntruc
Teo Wams, directeur natuurbeheer bij Natuurmonumenten, sprak bij de overhandiging van het rapport. Hij stelde dat gebiedsprocessen belangrijk zijn, maar geen vrijblijvend gezelschapsspel. Er moeten bindende doelen worden gesteld. Ook benadrukte hij dat de overeengekomen realisatie van het Natuurnetwerk uit de in het Natuurpact afgesproken budgetten moet worden betaald. “Hiervoor is al geld beschikbaar. De drie miljard die het kabinet nu in het kader van de stikstofcrisis uittrekt voor natuurherstel komt daarbovenop, en is dus niet bedoeld voor het Natuurnetwerk. Anders is sprake van een grote verdwijntruc.”
Systeemherstel noodzakelijk
Het PBL constateert dat voor duurzaam herstel van biodiversiteit ook gekeken moet worden naar de oorzaken van die achteruitgang, zoals de invloed van omliggende landbouw of vervuiling op grotere afstand. Daarnaast moet worden ingezet op systeemherstel. Natuurmonumenten deelt deze aanbevelingen. Robuustere natuur kan beter tegen schadelijke invloeden zoals stikstof en droogte. Daarom pleiten wij voor vergroting van het Natuurnetwerk, verbinden van natuurgebieden, hydrologisch herstel en overgangszones.
Bestrijding bij de bron
Het onderzoek geeft tevens aan dat tijdelijke herstelmaatregelen die de overbelasting met stikstof bestrijden ook echt tijdelijk moeten zijn. Deze maatregelen zijn niet geschikt voor herhaaldelijke inzet, omdat door te veel plaggen of maaien juist schade aan de natuur kan ontstaan. De sleutel ligt echt bij het terugdringen van de stikstof die in de natuur terecht komt. Bestrijding bij de bron dus.
Programma Natuur
De evaluatie biedt volgens Natuurmonumenten waardevolle aanbevelingen die moeten worden meegenomen in de ontwikkeling van het Programma Natuur. Het rapport bevestigt het pleidooi van natuur- en milieuorganisaties om daarbij vooral in te zetten op ecologisch systeemherstel en beperking van bronbelasting.”
Toch vergeet men telkens erbij te vermelden dat ín het NNN ook dingen gebeuren die daar niet thuis horen, namelijk vervuilende festivals! Die zorgen voor meer stikstofdepositie. Amsterdam stevent zelfs regelrecht aan op een totale vernietiging van het NNN rond de Gaasperplas. Recreatieschap Groengebied Amstelland wil meer festivals, meer barbecues en meer horeca in het Gaasperpark. Dat is in strijd met de doelstellingen van het NNN, behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.
PBL: "Inzet herstelmaatregelen door provincies leidt nog niet tot gewenst natuurherstel
Hoewel voor een aantal ecosystemen geldt dat plekken waar herstelmaatregelen zijn getroffen een positievere trend van het aantal soorten hebben dan op vergelijkbare plekken zonder herstelmaatregelen, leidt de inzet van herstelmaatregelen door provincies nog niet tot het gewenste natuurherstel in het Natuurnetwerk. Er treedt nog geen verbetering op van alle ecosystemen en alle soortgroepen.Het uitblijven van natuurherstel is niet alleen te wijten aan bijvoorbeeld het beperkte aantal, kleine schaal of time lag van de maatregelen. Er zijn veel andere factoren die niet of onvoldoende door de maatregelen worden beïnvloed en ervoor zorgen dat herstel niet optreedt. Hierbij speelt vooral overbelasting met stikstof van met name de droge ecosystemen een zeer belangrijke rol. Echter, ook andere oorzaken zoals versnipperde leefgebieden van soorten, gebrek aan geschikt leefgebied, verdroging en klimaatverandering kunnen een verklaring zijn.
Meer natuurherstel mogelijk
Op korte termijn (5 tot 10 jaar) kunnen provincies meer natuur herstellen door meer in te zetten op (tijdelijke) herstelmaatregelen en voldoende regulier natuurbeheer. Uitbreiding (grotere oppervlaktes) en concentratie (hogere dichtheden) van de herstelmaatregelen in natte én droge ecosystemen zijn nodig voor meer natuurherstel. Bovendien liggen er op de korte termijn kansen in de gebieden buiten het Natura 2000-deel van het Natuurnetwerk. Daar bevindt zich immers ook natuur (met VHR-soorten en -habitats) die er niet goed voorstaat en waar herstel nodig is. Voor duurzaam herstel van biodiversiteit is veelal ook een grootschalige aanpak nodig gericht op systeemherstel waarin gekeken wordt naar de onderliggende oorzaken van de achteruitgang van biodiversiteit en die deze oorzaken probeert aan te pakken. Dit zal vragen om een gebiedsaanpak op een hoger schaalniveau dat niet wordt begrensd door grenzen van Natura 2000-gebieden of het Natuurnetwerk.”
Rapport: BIJDRAGE VAN HERSTELMAATREGELEN AAN VERBETEREN BIODIVERSITEIT IN HET NATUURNETWERK
"Het gaat hierbij dus om zogenoemde herstelmaatregelen gericht op het verbeteren van de biodiversiteit of te wel natuurherstel. Maatregelen waarbij het gaat om regulier natuurbeheer vallen in dit onderzoek buiten beschouwing omdat deze niet gericht zijn op het herstel van de biodiversiteit maar op het behoud én omdat we geen informatie hebben over de uitvoering hiervan (type maat-regel, omvang en locatie).”
Juist dit regulier natuurbeheer is volkomen inadequaat en gaat zoals in het geval van het NNN rond de Gaasperplas regelrecht in tegen de eis van behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Behoud en versterking van bestaande natuur zou de kern moeten zijn van het bestaande groenbeleid. Zolang ecologisch groenbeheer niet als kerntaak gezien wordt van schappen als GGA zal de natuur en biodiversiteit verder achteruit gaan. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat het NNN wordt uitgebreid enkel en alleen ten behoeve van meer recreatie en festivals!
Bezwaarmaken
FTM: “De verborgen openbaarheid van Nederland: bezwaar maken tegen een overheidsbesluit
Wie zich door de overheid benadeeld voelt, kan verhaal halen via een bezwaarprocedure. Dit recht om te worden gehoord, dat je klacht serieus wordt genomen, geldt als een belangrijke hoeksteen van de democratische samenleving. De burger moet zich kunnen verdedigen wanneer de overheid een besluit neemt dat indruist tegen zijn belangen. De bedoeling van de wettelijke vastgelegde bezwaarprocedure is dan ook dat de burger – via een bezwaarschriftencommissie – op een toegankelijke en transparante manier argumenten kan uitwisselen met de instantie die hem dwarszit.”
Door te klikken op bovenstaande link naar Follow The Money kunt u het artikel gratis lezen (als het goed werkt). Scroll ook naar beneden naar mijn ervaringscommentaar.
Openlucht evenementen
De burgemeester heeft weer een voortgangsbrief over het nieuwe evenementenbeleid gestuurd aan de gemeenteraad:
"De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het nieuwe evenementenbeleid. Het stelt de gemeente en de evenementenbranche voor nieuwe vragen en onzekerheden. Wanneer kunnen evenementen weer plaatsvinden? Welke evenementen verdwijnen, omdat organisatoren de crisis niet doorstaan? Wat is het gevolg op de schaarste van locaties, het aanbod van evenementen en de overlast voor omwonenden? Dit alles roept de vraag op of de vraagstukken van voor de crisis – die de aanleiding waren voor het maken van nieuw beleid – nog dezelfde vraagstukken zijn als na de crisis.
Op 24 juni heeft het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, ook voor evenementen. Die gaan op 1 juli in en geven weer wat meer ruimte, zowel voor binnen- als voor buitenevenementen. Concreet is het weer mogelijk om – onder voorwaarden – evenementen te laten plaatsvinden voor maximaal 250 mensen. Als bezoekers reserveren, een vaste plek hebben en een gezondheidscheck ondergaan, is het aantal bezoekers onbeperkt. Gelet op de restrictie dat er niet hard gezongen of geschreeuwd wordt, is het een ingewikkelde opgave voor organisatoren om zo’n groter evenement veilig en conform de richtlijnen te organiseren. Het is de verwachting dat met name kleinere, buurtgerichte evenementen meer zullen plaatsvinden.
Een concrete uitwerking van het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering is het verder professionaliseren van de handhaving. Tot nu toe was er voor evenementen, anders dan bijvoorbeeld bij overtredingen in de horeca, nog geen handhavingsstrategie vastgesteld. Daardoor ontbrak een eenduidig stedelijk kader voor het sanctioneren van overtredingen van verleende evenementenvergunningen. De afgelopen maanden is daarom een stedelijke handhavingsstrategie ontwikkeld, die ook zal worden vrijgegeven voor inspraak. In de handhavingsstrategie staan regels en instrumenten opgenomen om effectiever en efficiënter op te kunnen treden tegen hinder en overtredingen.”
Stop openlucht-evenementen met versterkte muziek
Petitie
"Wij
Gewone inwoners van Nederland van alle leeftijden
constateren
Dat sommige gemeentes elk weekend tussen april en eind september vergunning gaven voor evenementen met zwaar versterkt geluid.
Inclusief zondag, hoewel de wet dit expliciet verbiedt.
Dat dit onaanvaardbare beperkingen meebracht voor velen die hun tijd anders willen besteden dan naar luide bassen luisteren.
Dat dit in strijd was met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Dat de corona-crisis aanleiding voor een omslag is.
en verzoeken
Openlucht-festivals met versterkte muziek blijvend te beëindigen."
NRC: Minder evenementen in A’dam wegens ‘enorme impact op leefbaarheid
Trouw: Festivals moeten kleinschaliger, willen ze overleven. Wen er maar aan
d’OudeStadt: “RIVM: Huidige geluidsnormen moeten lager
Vanwege grotere gezondheidsrisico’s en nieuwe inzichten over de schadelijkheid van geluid, moet het wettelijk toegestane geluidsniveau volgens het RIVM omlaag. Het RIVM schrijft dit in reactie op de motie-Schonis en de nieuwe richtlijnen van de WHO voor geluid in de leefomgeving.”
Parool: "Grote financiële problemen voor gemeente Amsterdam door coronacrisis
De coronacrisis bezorgt Amsterdam grote financiële problemen. Alleen al in 2020 loopt de stad ruim 280 miljoen euro aan inkomsten mis. Bovendien nemen de uitgaven voor de bijstand flink toe. Ingrepen lijken na dit jaar onvermijdelijk.”
Parool: "‘De stad ombouwen tot terras? De openbare ruimte is niet van de horeca’
Erik Bouwer van Mokum Reclaimed vindt het bizar dat horecaondernemers in het centrum de hele stad om willen toveren tot terras.”
d’OudeStadt: "Zo hadden wij sinds de terrassen weer open mochten een paar keer een klacht ingediend dat er geen ruimte is om op de stoep naar de winkel te lopen. Niet omdat de stoep zo smal is, maar omdat die weer volgezet is met terrassen, met een veel te smalle doorgang.
Dat gunnen we de ondernemers en hun klanten best, maar de voetganger moet nu de weer steeds drukkere straat op. Er waren toch plannen om dan iets aan de verkeerssituatie te doen?”
AT5: "Jongeren organiseren mini-festivals op openbare plekken: 'Ze hangen aan lachgastanks’
Steeds meer openbare plekken in de stad worden door groepen jongeren gebruikt als festivalterrein. Via sociale media worden jongeren met digitale flyers uitgenodigd om naar geheime feesten te komen, waar ook lachgas wordt gepromoot. De locatie blijft tot een dag van tevoren geheimgehouden.
'Het is een drama', stelt Belinda Vermeulen, die als bewoner op IJburg eergisteren honderden jongeren voor haar deur aan ballonnen zag zuigen. De politie moest met paarden ingrijpen om honderden overlastgevende jongeren weg te sturen. Zo stonden veel te veel mensen te dicht op elkaar, ook ontstonden er vechtpartijen.”
Trouw: "Tientallen dwarslaesies bij jongeren door lachgas
Tientallen jongeren hebben in de afgelopen twee jaar een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas.
Wie lang en veel lachgas gebruikt, kan een tekort aan vitamine B12 oplopen. Dat kan op den duur de zenuwen in onder meer het ruggenmerg beschadigen."
AT5: 'Stop met barbecueën bij Gaasperplas en Ouderkerkerplas'
Door de droogte neemt het barbecueën grote risico’s met zich mee, zelfs het smeulend zwerfafval kan een oorzaak zijn van een natuurbrand. 'Ga je toch barbecueën, wees dan alert en houd je aan de spelregels', zegt Henk Meuleman, beheerder van Groengebied Amstelland. 'Zorg er voor dat de barbecue minimaal dertig centimeter van de grond staat en houd water bij de hand. Gooi gloeiende resten in de speciale afvalbakken.’"
Vanmiddag was er ook een vergadering van Groengebied Amstelland, waar de nieuwe stiching Zuidoost Groenbewust zich voorgesteld heeft en ingesproken heeft over het gebrek aan handhaving met name bij de talrijke barbecues rondom de Gaasperplas. Vooral ’s avonds als de toezichthouders van GGA/Recreatie Noord-Holland en de BOA’s van de gemeente Amsterdam niet meer actief zijn, kunnen klachten enkel nog bij de politie gemeld worden. Die komt dan kijken, praat even met de boosdoeners en rijdt dan onverrichterzake weer weg. Dat moet anders. Dhr. Wedemeijer, bestuurder van Zuidoost, heeft beloofd dat t.z.t. aan te kaarten in Zuidoost en bij de politie. Het handhavingsbeleid zal ook door GGA nog bekeken worden.
Recreatie is tenslotte geen groot openbaar belang (recreatie als ‘groot openbaar belang’ wordt geschrapt in de officiciële stukken van GGA) want er zijn veel belangrijker kwesties en problemen die dringend aangepakt moeten worden. Orde en veiligheid - zeker in de huidige coronatijd - zijn wel een groot openbaar belang. Na 1 september kan het bestuur nader bekijken wat de toestand is en welke maatregelen nog nodig zijn.