Blog

Landschap beschermen

Natuurmonumenten: “Ons mooie Nederland slibt langzaam dicht. Het landschap en de natuur staan zwaar onder druk door de aanleg van bedrijventerreinen en snelwegen, intensivering van de landbouw en oprukkende bebouwing. Als we niet opletten, verliezen we voor altijd de mooie landschappen en vergezichten die ons land zo speciaal maken. Help ons mee het unieke Nederlandse landschap te beschermen.”

TEKEN DE PETITIE

Niet alleen bebouwing en verstedelijking, maar ook de groeiende aantallen grote evenementen tasten het landschap en de natuur aan, ook in gebieden die zijn geoormerkt als natuurgebied en behoren tot het NatuurNetwerk Nederland.

Trouw: "Een nieuw kabinet moet het Nederlandse landschap serieus gaan beschermen, vindt Natuurmonumenten. Landschapsbescherming zou daarvoor moeten worden vastgelegd in de nieuwe Omgevingswet."

shots 3262

Klimaatlabel

KlimaatlabelPolitiek: “Het label is op basis van stemmingen in de 2e kamer van de afgelopen jaren, met telkens de vraag of de stemming goed of slecht is voor het klimaat. Hierin zijn voornamelijk de belangrijke stemmingen meegenomen en zaken als kernenergie zijn niet meegenomen.

De stemmingen zijn opgeteld met soms een weging voor een belangrijke stemming. Behalve misschien voor regeringspartijen, kan je hier heel simpel iedere partij afrekenen op wat ze hebben gedaan!”

klimaatlabel

Fietsen, bomen en iPads

Amsterdam: "Gebruik auto neemt af, fietsgebruik is toegenomen
De fiets is het populairste vervoermiddel onder Amsterdammers. De afgelopen tien jaar heeft de fiets de auto van de eerste plaats verdrongen. Van de verplaatsingen door Amsterdammers in de stad gebeurt 36% per fiets, tegenover 24% per auto. Dat blijkt uit de Amsterdamse Thermometer van de Bereikbaarheid (ATB).

Autobezit onder jongeren gehalveerd sinds 2003
Als wordt gekeken naar Amsterdammers en Nederlandse bezoekers, blijft de auto het meest gebruikte vervoermiddel – al is ook een flinke daling te zien in autogebruik in de afgelopen tien jaar. De verklaring daarvoor is dat nog relatief veel dagjesmensen en forenzen met de auto naar de stad gaan. Het autobezit en -gebruik in Amsterdam is veruit het hoogst onder 65-plussers. Mensen onder de 35 jaar zitten massaal op de fiets. Op de top van de ochtendspits worden 72.000 verplaatsingen per fiets gedaan in de hoofdstad. Dat is bijna het dubbele van het aantal autoverplaatsingen in diezelfde tijd. Niet zo vreemd, gezien het feit dat alle Amsterdammers samen zo’n 847.000 fietsen hebben – meer dan er Amsterdammers zijn.

Amsterdammers en bezoekers leggen dagelijks 12 miljoen km af
Station Amsterdam Centraal is nog steeds dominant wat betreft reizigersaantallen. Ten opzichte van 2006 is het aantal reizigers daar gegroeid met 7%. Maar de stations Zuid en Bijlmer ArenA maakten de grootste groei door met respectievelijk 72 en 110%. Het aantal reizigers dat gebruik maakt van bus, tram, metro en veerpont is sinds 2011 met 11% gestegen naar 227 miljoen passagiers per jaar.

Bekijk de complete Amsterdamse Thermometer van de Bereikbaarheid.

Adam Visie OR

Concept Visie Openbare Ruimte: "De snelle groei van het aantal fietsers en voetgangers houdt verband met de veranderende bevolkingssamenstelling, net als de lage groei van het autobezit in de stad. Onder jongeren is zelfs een afnemende trend zichtbaar van het autobezit. De relatief jonge hoogopgeleide binnenstadsbewoners fietsen veel meer dan gemiddeld. In het centrum is een stadsmilieu ontstaan waarbij de afstand tussen woning, werk en voorzieningen relatief kort is. De inzet op een autoluwe inrichting en het parkeerbeleid ontmoedigen het gebruik van de auto, terwijl de fiets juist op maat gesneden is voor dit type stad.”

Met hun fietsen tonen hogeropgeleiden hoe goed ze het hebben

Dat is een gunstige ontwikkeling. Het is opvallend dat vooral de hoogopgeleiden gebruik maken van de fiets. De auto wordt meer gebruikt door laagopgeleiden. Dat is mogelijk psychologisch te verklaren. De laagopgeleide wil meer status behalen en dat kan dus niet door zijn opleiding, intelligentie of maatschappelijke status; hij doet dat middels zijn auto, of zelfs meerdere auto’s. Vooral groepen die uit een situatie van armoede komen zijn geneigd om hun status omhoog te krikken met meer dan één auto in het gezin. Zo nemen ze in de civil society, de straat dus, meer ruimte in en dat geeft ze een grotere voetafdruk. Daar heeft vooral de onderkant van de samenleving blijkbaar behoefte aan. Meer dan één auto hebben kan door hen gezien worden als een statussymbool; dat het dan gaat om oude auto’s of nauwelijks nog rijdende afgedankte hoerenbakken doet er niet toe. Je ziet het ook bij de bink die zich in de wereld omhoogwerkt met een Amerikaanse pickuptruck waar mee gepronkt kan worden op de parkeerplek bij de Arena. Hogeropgeleiden hebben die drang niet. Armere stadsdelen gebruiken procentueel meer de auto en het openbaar vervoer dan de fiets.

basisscholen

Drie basisscholen binnen iets meer dan een kilometer (Gein - Reigersbos).

Zuidoost heeft door zijn grotere aantal laagopgeleiden meer auto’s. Er zijn zelfs gezinnen met vier auto’s voor de deur. Dat zijn geen rijke en hoogopgeleide mensen, want alle gezinsleden hebben een uitkering, hebben een lage opleiding en/of geen maatschappelijke ambities, weigeren te participeren. Dat bevestigt de stelling. Dat is een vervelend kenmerk voor Zuidoost, wat problemen oplevert bij bijvoorbeeld basisscholen. Je krijgt gevaarlijke toestanden. De parkeerplaatsen staan vol en de ouders die hun kinderen naar school brengen zijn niet bereid om twintig meter verder waar wel nog parkeerplek is, hun auto te parkeren. En ook hier geldt dat de lageropgeleiden het meest voor de auto kiezen, ook voor de kleine afstand van huis naar basisschool. Luiheid speelt een rol, ook gemakzucht en het vermeende verhogen van de sociale status door het afleveren van de kinderen met de auto. Volgens mij is er bij basisschool Het Gein behoefte aan een verkeersbrigade. Want ouders hebben geen enkele consideratie voor de kinderen van anderen en zien ook niet in dat hun eigen kinderen in de uitlaatgassen de school in moeten. Fietsen is gezonder, zeker in stadsdelen als Zuidoost waar obesitas steeds vaker voorkomt. Het is nergens voor nodig dat ouders voor een afstand van een paar honderd meter de auto gebruiken. Er zijn genoeg basisscholen binnen loopafstand. Dus auto’s moeten zoveel mogelijk ontmoedigd worden. Nochtans gaat het stadsdeelbestuur van Zuidoost helemaal tegen de trend en het gezond verstand in door steeds meer parkeerplekken aan te leggen, wat weer meer en grotere auto’s aanzuigt. De autobezitter wil altijd meer, wordt steeds luier. Het stadsdeelbestuur geeft daar jammer genoeg vlot aan toe.

VeiligVerkeerNederland: "Maar liefst 83% van deze basisscholen heeft te maken met zaken die de verkeersveiligheid in de omgeving van de school negatief kunnen beïnvloeden. Bij 58% van de scholen ontstaan er gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van leerlingen, bij 41% spelen er parkeerproblemen en bij 32% van de scholen zijn er gevaarlijke oversteekplaatsen op de school-thuisroute. Van de scholen waar nu nog geen verkeersbrigade is, geeft 10% aan dat er wel behoefte is aan een verkeersbrigade die helpt om kinderen veilig te laten oversteken op weg naar school, vooral vanwege het vele autoverkeer en vanwege het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met voetgangers.”

VVN: " De schoolomgeving moet een veilige plek zijn voor kinderen. Ook de route naar school moet veilig zijn. De directe schoolomgeving is bij voorkeur autovrij, en anders autoluw. Vooral rond de tijden dat de school begint en uitgaat moet dit worden nagestreefd.
Op die manier kunnen kinderen zich veilig rond de school bewegen en kunnen kinderen op jongere leeftijd lopend of fietsend naar school. Aan- en afrijdende auto's rondom school en kriskras rond school parkerende auto's zijn dus ongewenst voor een veilige schoolomgeving. Een veilige schoolomgeving stimuleert kinderen om lopend of fietsend naar school te komen.

Omgevingspsycholoog: "De meeste ouders brengen hun kinderen te voet of te fiets naar school, sommigen met de auto. Dit kan zorgen voor een chaotische situatie die onveilig kan voelen voor kinderen. Een autovrije omgeving zorgt ervoor dat kinderen meer kunnen bewegen, spelen en minder stress ervaren. Zaak om de schoolomgeving autovrij te maken!

Als ouders ‘asociaal’ rijgedrag vertonen, kan het helpen om hen ook te coachen in hun rijgedrag. Een beroemd voorbeeld van deze aanpak komt uit Bogota; de stad had te kampen met grote verkeerschaos. De nieuwe burgemeester koos ervoor om naast fysieke veranderingen ook automobilisten te coachen in hun rijgedrag. Hij introduceerde een systeem waarbij mensen elkaar konden ‘straffen’ en ‘belonen’ voor goed gedrag met rode, gele en groene kaarten. Deze aanpak werd kracht bijgezet door de inzet van mimespelers die automobilisten wezen op hun rijgedrag, waardoor automobilisten netter gingen rijden."

Hoe gaan we duurzaam door de stad?

Misschien dat basisschool Het Gein ‘aantrekkelijker’ is voor veel ouders omdat daar gewerkt wordt met iPads. Maar dat lijkt mij juist een nadeel voor de kinderen. Ze leren niet meer hoe ze goed moeten schrijven, ze raken verstrikt in vaste leerstramienen op de iPad waar ze dan mogelijk wel behendig in worden, maar wat hen geen enkele mogelijheid biedt om in een situatie zonder iPad adequaat te reageren op een probleemstelling. Het gebruik van iPads geeft de indruk dat de juffen de leerlingen onder controle hebben omdat de kinderen dan rustiger zijn, maar ze zitten gewoon in hun eigen iPad-wereldje met weinig contact met anderen. 

RTLNieuws: "Het overmatig gebruik van de moderne elektronica - zoals tablets en smartphones - is funest voor het concentratievermogen en de motoriek, stellen leraren tijdens de conferentie van de Britse Association of Teachers en Lecturers in Manchester.”

Trouw: "Kleuters worden dommer van de iPad
De Duitse hoogleraar Manfred Spitzer (arts, filosoof en psycholoog) toont aan dat kinderen er dommer van worden. Hij spreekt van 'digitale dementie' die al op jonge leeftijd intreedt. Hersenen van jonge kinderen moeten getraind worden. Hersentraining gebeurt door doorleefde ervaringen. Door bewegen, kijken, luisteren en converseren.

De computer oefent kijken naar een scherm (tweedimensionaal). Peuters en kleuters hebben juist driedimensionele ervaringen nodig: met hun hele lijf iets beleven, waardoor het actieve leren aanvangt. Mensen die dit ontkennen en de computer-pedagogiek aanhangen, zijn volgens Spitzer onbekend met pedagogische inzichten of uitsluitend commercieel geïnteresseerd. Kinderen worden te beperkt gestimuleerd.

Voor jonge kinderen is de computer te snel. Ze kunnen de informatie niet verwerken in een tempo dat bij hun breinontwikkeling past. Dit gaat vervolgens ten koste van het concentratievermogen, omdat het ene beeld over het andere heen tuimelt.”

Misschien is dit ook weer een kwestie van laagopgeleiden die kiezen door een iPadschool in de veronderstelling dat hun kinderen daar slimmer van worden en omdat ze mogelijk zelf geen iPad in huis hebben. Ook hier geldt de drang naar statusverhoging met lapmiddeltjes. Ook het afgezonderd gebruik van tablets kan leiden tot meer dikke kinderen omdat ze minder beweging hebben en sociale interactie. Basisschool Het Gein had een lage score in de ecocheck. Toch werden er daarna 101 bomen gekapt in twee straten bij de school. Nog zijn alle bomen die men beloofde terug te planten niet geplant. Wat het stadsdeel daarmee bereikt heeft is dat sommige bewoners nog doldriester werden en asocialer, want het bestuur staat achter hen. Zuidoost is duidelijk nog niet opgestoten in de vaart der volkeren. Het stadsdeelbestuur catert voor de laagopgeleiden met de verkeerde middelen en een verkeerd beleid. Dat werkt niet in het voordeel van Zuidoost.

Serengeti in de polder

Ja, ik heb het over de Oostvaardersplassen. U heeft natuurlijk al de prachtige film De Nieuwe Wildernis gezien, de natuur in de Oostvaardersplassen. Mooie beelden, drama en gevoel, u gebracht in overdonderend Dolby 5.1. Maar… is dit nu de echte natuur? Er gaan geruchten dat een aantal opnamen niet daar zijn gemaakt, maar in Polen. Is dit natuur zoals die we graag zouden willen? Ik ben er niet zo blij mee. Waarom? Omdat het een zeer kunstmatige vorm van natuurinrichting is, die weinig natuurlijks heeft. ‘Serengeti’ betekent letterlijk ‘eindeloze vlaktes’, dat is toch wat anders dan de gigantische reservoirs van de regenwouden van de Amazone. Als je in de trein richting Lelystad zit dan zie je een troosteloze vlakte, met konikpaarden, edelherten en Heckrunderen. Begrijp me niet verkeerd, dit is beter dan een industriegebied waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was, en het moerassige deel heeft zeker zijn grote nut. Nu probeert men ons met alle geweld de stad aan te prijzen als paradijs voor natuur, De Wilde Stad. Tja, als heel Nederland giftig landbouwgebied is en onze parken en natuurgebieden overspoeld worden door festivals, moet je als land natuurlijk een edel gebaar maken naar de natuur en daar een icoon van maken. Maar ik ben er niet gerust op. Zijn we net zo naïef geworden als de meisjes die net naar festival Amsterdam Open Air mogen in het Gaasperpark en voor het eerst een snuivend politiepaard van nabij zien en dan een vreugdedansje maken en een opgewonden gilletje laten horen ‘Een paard!’?

In Nederland ontstaan steeds vaker windhozen en tornado’s. Dat komt door de klimaatverandering die veroorzaakt wordt door de menselijke invloed op ons milieu. Bossen worden gekapt en wat overblijft is een grondgebied dat opwarmt en samen met vochtige lucht zorgt voor meer stormen, onweer en tornado’s. De Oostvaardersplassen zijn een ideale springbron voor tornado’s die de hele omgeving kunnen teisteren. Verstoring van het klimaat kan een ongewenst resultaat zijn van een vlakte waarin de grote grazers alle begroeiing wegvreten. Duurzame natuur hoort in ecologisch evenwicht te zijn. Dat zijn de Oostvaarderplassen jammer genoeg niet. Er moet ’s winters bijgevoerd worden of men vindt het nodig om wat populaties af te schieten. Wat Nederland nodig heeft is meer groen, meer bossen, met een grote biodiversiteit, die zorgen voor verse lucht en een goed klimaat. Een uitgedroogde kopie van de Serengeti kunnen we missen.

WageningenUniversity: "Bossen bevorderen wolkenvorming

Bossen hebben meer invloed op het regionale weer en klimaat dan tot nu toe werd gedacht. Op basis van satellietgegevens van de afgelopen 10 jaar hebben onderzoekers van Wageningen University & Research en het KNMI samen met internationale collega’s vastgesteld dat er in de zomer boven bosgebieden zo’n 10 procent meer bewolking voorkomt dan boven het omringende gebied. De extra wolkenvorming heeft over het algemeen een afkoelend effect. Ook kan er door de sterkere wolkenvorming meer regen vallen. De bevindingen van het onderzoekteam zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Het was al bekend dat bossen het mondiale klimaat verkoelen door het vastleggen van CO2. Daarnaast was het ook een gegeven dat bossen invloed hebben op de hydrologie en het lokale klimaat van een gebied vanwege hun regulerende invloed op de waterbalans (verdamping) en de energiebalans (warmte), die mede wordt bepaald door de sterke turbulentie boven bos.
In sommige gevallen kan deze wolkenvorming leiden tot extra neerslag, maar meestal zal de invloed beperkt blijven tot een koelend effect.”

Dat koelend effect is dringend noodzakelijk.

Nature: "Forests are globally valued for their role in mitigating climate change through their ability to store large quantities of carbon. Forests also have an impact on the global climate directly by altering the land surface water and energy balances. However, at scales of 100–1,000 s km, it has been shown that forests can also alter the hydrological cycle through indirect effects on clouds and precipitation caused by land surface–atmosphere interactions. This could have profound implications for forest management, spatial planning and local climate change mitigation.

The increase in cloud cover has the potential to locally offset the warming effect due to lower albedo and can lead to larger light and water use efficiency in forest ecosystems. Our results also highlight the need to include indirect water cycle impacts when evaluating the impact of climate extremes such as cyclone Klaus on biogeochemical cycles and energy exchange."

WNF: “… bossen zijn meer dan leefgebied alleen. Ze zorgen voor regen, filteren zoetwater en houden de bodem vast. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: bossen houden enorme hoeveelheden koolstof vast en leveren zuurstof.”

Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de Oostvaardersplassen ingericht worden als toeristisch trekpleister en ondergeschikt worden aan Airport Lelystad. Dus steun de petitie.

NNN wordt verder ontwikkeld

InterprovinciaalOverleg: “De provincies liggen ruim op schema met de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse voortgangsrapportage van het Natuurpact. In 2015 is er 1.747 hectare natuurgebied verworven en 3.141 hectare ingericht. De totaal beoogde omvang van het NNN is 670.000 hectare, waarvan nu  616.000 hectare gereed is. De provincies hebben tot 2027 de tijd om de nog resterende 8% te realiseren.

NNN

http://www.ipo.nl/publicaties/realisatie-natuurnetwerk-nederland-op-schema

Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid zijn provincies verantwoordelijk voor het natuurbeleid in Nederland, waaronder de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen Ecologische Hoofdstructuur - EHS). In het Natuurpact dat het Rijk en de provincies hebben gesloten, is afgesproken dat de provincies tussen 2011 en 2027 minimaal 80.000 hectare natuur inrichten, bovenop de reeds bestaande 588.000 hectare natuur die er toen al lag. In de jaren 2011 tot 2016 is er 28.000 hectare natuur gerealiseerd. Dat is ruim een derde van de totale opgave. In 2027 moet het natuurnetwerk (beoogde omvang 670.000 hectare) volledig gerealiseerd zijn.

Gelderse Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, tevens IPO-bestuurslid Vitaal Platteland: … "Ook de komende jaren gaan we laten zien dat de natuur in goede handen is bij de provincies.”

Tweede Voortgangsrapportage Natuur: "Nieuw is dat de kwaliteit van de natuur nu voorop staat. Het behoud en de verbetering van de biodiversiteit geldt niet alleen binnen de grenzen van het NNN, maar ook daarbuiten, zoals bijvoorbeeld in weide- en akkervogelgebieden. Voldoende biodiversiteit, een aantrekkelijk landschap en een duurzaam agrarisch bedrijfsleven versterken de economische kracht van de provincies."

Het probleem is dat een aantal besturen en gemeenten rabiaat van plan zijn om onze natuurgebieden te blijven misbruiken als evenemententerreinen. De burgemeester van Amsterdam heeft het evenementenbeleid naar zich toe getrokken. De EHS is jarenlang en eigenlijk nog steeds een ondergeschoven kindje gebleven. De Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam heeft geen kaarten waar de EHS op staat. De burgemeester woont in een fraai herenhuis gebouwd in 1672 door een koopman en bewindhebber van de West-Indische Compagnie. Hij zit ook (middels zijn vertegenwoordigers) in het bestuur van Groengebied Amstelland, gevestigd in Wester-Amstel, een fraai buitenhuis in 1662 gebouwd door Nicolaas Pancras, meermaals burgemeester van Amsterdam en lid van de Amsterdamse Kamer van de VOC. Hoe dan ook, de burgemeester is nog steeds omringd door de macht en praal van de Gouden Eeuw, maar ziet zichzelf graag als volksjongen. Voorlopig kost het hem nog heel veel moeite om zich te profileren als de burgervader van alle Amsterdammers. De gegoede burgerij en dan vooral de festivalorganisatoren vinden hem geweldig, hun belangen zijn geborgd. Als dit gedoe rond de EHS zo doorgaat in Amsterdam dan wordt de EHS hier beetje voor beetje afgetakeld.

Koekoek

koekoek2017

Sovon: "De roep van de koekoek verstomt
Een van de meest bekende vogels van ons land laat zijn befaamde roep steeds minder vaak horen. De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek. We willen achterhalen waarom de koekoek het zo slecht doet en op zoek naar de juiste maatregelen om het tij te keren. Daarnaast willen we in 2017 zoveel mogelijk Nederlanders laten kennismaken met deze bijzondere vogel.

Het aantal koekoeken neemt al decennialang in aantal af. Waarom precies weten we niet. Zit het probleem in Afrika waar ze ’s winters verblijven? Is het de achteruitgang van graspiepers en kwikstaarten, of andere gastouders (waardvogels) in wiens nesten de koekoek haar eieren legt? Of speelt de klimaatverandering een rol? Waardvogels beginnen eerder met broeden, koekoeken komen wellicht te laat aan. Om de koekoek voor de toekomst beter te kunnen beschermen gaan Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland in 2017 op zoek naar de grootste kennishiaten.”

Tracking Cuckoos to Africa... and back again

De koekoek maakt gebruik van de nesten van andere vogels. Een of twee eieren in dat nest werkt de koekoek eruit en legt haar eigen eieren. De koekoeksjongen werken even later de oorspronkelijke kuikens uit het nest. Een vogelleven is niet altijd even eerlijk volgens menselijke maatstaven. Maar nog oneerlijker is dat Amsterdam Open Air al jaren het Gaasperpark misbruikt voor evenemenen die schadelijk zijn voor het park. Natuurlijk worden onze lokale media zwaar onder druk gezet om het tegendeel te beweren. Het evenement legt geen windeieren voor Air Events b.v. De burgemeester legt zijn eieren in één mandje, namelijk dat van de festivalorganisatoren. Intussen worden vogels van allerlei pluimage steeds vaker en langer verjaagd uit het park.

Toon Borst Amsterdammer van 2016

A6-A9 Hoge Dijk Toon

Parool: "Toon Borst is Amsterdammer van het Jaar 2016 geworden. Borst zamelt al 15 jaar lang munten in op de Noordermarkt in de Jordaan

Sinds de invoering van de euro vijtien jaar geleden zamelt Borst uit Zuidoost het oude, onbruikbare geld in voor goede doelen. In eerste instantie was dat vooral voor kinderboerderij 't Brinkie in Zuidoost, maar inmiddels gaat het verzamelde geld naar bestemmingen over de hele wereld.

Zo gaan jaarlijks donaties naar vluchtelingen, naar slachtoffers van grote rampen en andere projecten in het buitenland. De lires, peseta's, guldens en franken zijn op deze manier toch nog van grote waarde.”

Toon Borst zet Zuidoost op de kaart. Hij mag met recht onze ambassadeur genoemd worden.

Lawaai als grootste milieuprobleem

shots 3240

DeKennisVanNu:
Herrie dreigt het grootste milieuprobleem voor de gezondheid te worden

"Kritiek op overheidsbeleid
In 2019 gaat het nieuwe ruimtelijk beleid in via de Omgevingswet. Dit  biedt gemeenten meer ruimte om geluid te produceren boven de bestaande geluidsnormen. Volgens Fred Woudenberg, geluidsexpert bij de GGD en de Gezondheidsraad, zorgt dit ervoor dat ‘geluid sneller het eerste milieuprobleem van Nederland zal zijn’. De GGD pleit juist voor strengere wettelijke geluidsnormen, om de druk van herrie op de volksgezondheid te beperken.

Overschrijding van geluidsnormen
Geluidsnormen zijn door de overheid in het leven geroepen om mensen te beschermen tegen een overmatige blootstelling aan geluid. Maar De Kennis van Nu toont aan dat wettelijke geluidsnormen veel vaker worden overschreden dan de overheid laat zien in haar officiële nalevingsrapportages.

Dieren: “Geluidsvervuiling

Bijna elke diersoort heeft er een diepgewortelde afkeer van of instinctieve angst voor, maar wij hebben het in de dagelijkse praktijk inmiddels geïnstitutionaliseerd: lawaai. Autoverkeer, het legertje klussers en tuinmannen dat ‘s zomers de luidruchtige apparaten uit het vet trekt en van het lezen van een goed boek in de eigen achtertuin een helse beproeving maakt of de bouwwerkzaamheden die altijd wel ergens aan de gang zijn, het zijn allemaal vormen van auditieve vervuiling die de rustminnende mens geen goed doen.

Gezondheidskwalen
Sterker, actueel onderzoek van de Gezondheidsraad en het RIVM heeft zelfs aangetoond dat geluidsoverlast binnen nu en twee decennia waarschijnlijk het milieuprobleem is dat de grootste (negatieve) impact heeft op de menselijke gezondheid. Het legertje kwalen dat kan worden opgeroepen door een te lange blootstelling aan overdadig geluid is niet misselijk; slaapgebrek, stress, gehoorproblemen en op termijn zelfs een verhoogde bloeddruk en hartfalen, het zijn zomaar een paar voorbeelden van wat we zoal kunnen verwachten. Het erge is dat de overheid ons vaak ook nog eens glashard voorliegt over de hoeveelheid lawaai die in Nederland wordt geproduceerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt bijvoorbeeld dat 96 procent van de snelwegen onder de wettelijk vastgestelde geluidslimiet blijft, maar onderzoek van het RIVM laat zien dat het werkelijke percentage maar zo’n veertig procent bedraagt. Je zou haast zeggen dat er sprake is van een verborgen pact tussen de regering en de welig tierende zorg- en farma-industrie…

stiltegebied

Stiltegebieden
Je kunt natuurlijk zeggen dat geluidsgevoelige mensen dan maar wat vaker de natuur in moeten trekken of een rustige woonlocatie dienen uit te zoeken. Buiten het feit dat die laatste optie grotendeels afhangt van je werksituatie of financiële speelruimte (wonen in het groen is vaak niet goedkoop), heb je ook steeds vaker een vergrootglas nodig om in ons kikkerlandje nog echt rustige natuurgebieden te vinden. Echte stiltegebieden worden namelijk steeds schaarser. De afgelopen jaren is circa twaalf procent van het oppervlak aan stiltegebied opgeheven, een cijfer dat zonder extra maatregelen in 2030 gestegen zal zijn tot dertig procent. En zelfs in de natuurgebieden die er wel nog zijn moet je tegenwoordig maar hopen dat er geen luidruchtige recreanten voorbij banjeren  die de prachtige waarneming verstieren waar je net met volle teugen van aan het genieten bent. Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder ziet de toekomst voor de naar rust snakkende Nederlander dan ook duister in. Volgens hem neemt de overheid het probleem amper serieus (natuurlijk niet, want meer, meer en nog eens meer is het enige credo van deze inhalige club) en wordt het de komende jaren alleen maar ongezonder qua geluidshinder op ons dichtbevolkte stukje aarde."

Stuur uw bezwaar tegen Reggae Lake in

U heeft nog een paar dagen de tijd om uw bezwaar in te dienen tegen de verleende omgevingsvergunning voor Reggae Lake. Het festival vond plaats op 27 augustus 2016 en de omgevingsvergunning is pas verleend op 7 december 2016. Zuidoost Nergens Anders!

Hier kunt u een voorbeeld downloaden (pdf) om in te vullen en op te sturen. Hier is een docx bestand om te downloaden. Zorg er voor dat er een datum op staat, uw naam en adres en handtekening. Het staat u natuurlijk vrij de tekst verder aan te passen of aan te vullen met uw eigen argumenten.

Uw bezwaar moet op 18 januari op het stadsdeelkantoor ontvangen zijn. Als u niet wil dat er nog meer luidruchtige festivals in het Gaasperpark plaatsvinden, stuur dan zo snel mogelijk uw bezwaar naar het stadsdeelkantoor.

Vrijwilligers gevraagd voor Diemerbos

Parool: "Staatsbosbeheer is op zoek naar vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen willen steken voor het Diemerbos. Groene vingers zijn geen vereiste.

De extra handen zijn hard nodig omdat er weinig subsidie is voor dit soort stadsbossen. Om het bos toch in stand te kunnen houden en aantrekkelijk voor het publiek, wil Staatsbosbeheer met een vrijwilligersgroep elke vierde vrijdag van de maand bij elkaar komen.

De werkzaamheden zijn afwisselend. "De ene keer kan gewerkt worden aan onderhoud aan de paden of bijvoorbeeld herstel van wandelroutes. Soms moet er gesnoeid worden of ene hekwerk vervangen." Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via m.langen@staatsbosbeheer.nl.”

Ondanks het grote aantal festivals dat al heeft plaatsgevonden in het Diemerbos is men nog niet in staat om het groenbeheer daarmee te betalen. Dus het hele beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ deugt van geen kanten. Hoeveel festivals zouden er gehouden moeten worden om het groenbeheer te kunnen betalen? Een festival elke maand zal vast niet voldoende zijn, want nu zijn er per jaar al zeven of acht. Van de lente tot de herfst zeker één per week. En is de opbrengst dan genoeg?

De financiële regeling is niets anders dan een politieke keuze. Wij betalen ook belastingen om groengebieden te onderhouden. Vrijwilligers zijn wel een goede zaak natuurlijk. Maar natuurgebieden in feite privatiseren en reserveren voor evenementen, want daar komt het dan wel op neer, is een zeer kwalijke zaak. Burgers hebben recht op recreatie in groengebieden. De fauna en flora heeft recht op een onverstoorde habitat. Festivals passen daar niet in.

Heeft u de petitie al getekend? Deze mag voor mijn part gewoon doorlopen in 2017.

Consultatieronde omgevingswet

De invoeringswet voor de Omgevingswet is gepubliceerd op de overheidswebsite. Iedereen die dat wil, kan er tot 3 februari op reageren. De invoeringswet voorziet in de daadwerkelijke invoering van de Omgevingswet, die inmiddels is gepubliceerd in het Staatsblad. Met die wet wordt alle wetten in het omgevingsrecht gebundeld in één wet.

Gehoorschade

disco

Radar: "Enkele uren blootstelling aan lawaai van meer dan 80 decibel kan leiden tot oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid. Ondanks alle maatregelen lopen festival-, concert- en discotheekbezoekers nog steeds grote risico’s op gehoorschade. En die gaat nooit meer weg.

Wekelijks zijn er meerdere jonge festival-, concert- en discotheekbezoekers die naar de huisarts gaan met klachten over een piep of ruis in hun oren. Volgens KNO-arts drs. Jan van der Borden kan dit duiden op gehoorschade. Hoe ontstaat zulke schade? Wat zijn de gevolgen? En wat doet de overheid?

De World Health Organization (WHO) heeft in 2015 laten weten dat wereldwijd 1 miljard van de jongeren risico lopen op gehoorschade door blootstelling aan harde muziek. In datzelfde jaar heeft het Academisch Medisch Centrum bekend gemaakt dat uit zijn onderzoek onder 350.000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar is gebleken dat een kwart van de deelnemende jongeren beginnend gehoorverlies heeft.

Het is absurd dat de enige oplossing waar men aan denkt het gebruik van oordoppen is. Het kan ook door het geluidsvolume aan de bron te reduceren tot maximaal 75 dB(A), 90 dB(C); en alle frequenties onder de 50 Hz wegfilteren! Dat heb ik ook voorgesteld in de bijeenkomsten die de gemeente Amsterdam nu houdt met een aantal belangengroepen. Dit zou ook verhinderen dat er geluidsoverlast is voor omwonenden in de hele omgeving van festivalterreinen. Het zou ook verhinderen dat dieren schade ondervinden van hoge geluidsvolumes en verstoord worden in parken en natuurgebieden. Want voor hen zijn er geen oordoppen.

De burgemeester moet bij het verlenen van evenementenvergunningen de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) volgen en hij is verantwoordelijk voor orde en veiligheid. Hij moet dus ook voor de veiligheid van jongeren en dj’s zorgen. Gewoon ouderwets normen stellen en geluidsvolumes van meer dan 85 dB(A) verbieden.

Festivalorganisator in problemen

Per 1 januari 2017 is Meubel Stukken, de feestaannemer van Valtifest, Manifesto, Oud Hollandsch Acid Feest, O.W.A.P., Speedfreaks, Ship Happens, Animal Farm, Red Bull Playrooms, KIKKENSTEIN #1 KWAKU CLUB @ KWAKU SUMMER FESTIVAL, Brand in Mokum, ShowYouAreAwareShow, is in moeilijkheden. Allemaal heel erg ludiek en speels en zo, maar misschien was het toch een beetje teveel van het goede. Shit happens!

kwaku club

Parool: "Feestorganisator Meubel Stukken in zwaar weer

Het gaat niet goed bij 'feestaannemer' Meubel Stukken. De organisatie van Valtifest, OWAP en Manifesto heeft betalingsachterstanden bij artiesten en bezoekers, en lijkt welhaast van de aardbodem verdwenen.

Uit mails die het bedrijf naar artiesten stuurde en zijn ingezien door Het Parool blijkt Meubel Stukken met in elk geval festival Valtifest verlies te hebben geleden. Hoeveel is onduidelijk, maar het verlies is dusdanig groot dat 40 van de 60 artiesten die op het festival in september optraden nog op geld wachten.

Dat bevestigen betrokkenen. Hoeveel medewerkers, die dus niet als artiest voor het festival werkten, nog niet uitbetaald zijn, is onduidelijk. Sommige artiesten geven aan van boekingen eerder in 2016 ook nog geen cent gezien te hebben.

Crediteurenakkoord
In november is curator Vermeulen.Ulutuz door Meubel Stukken ingeschakeld om een crediteurenakkoord te sluiten met de gedupeerden. Daarbij wordt getracht in ieder geval een lump sum uit te keren aan betrokkenen. Het bedrijf heeft die opdracht na inzage van de boeken teruggegeven, omdat ook voor een dergelijke constructie niet genoeg geld in kas bleek te zijn.

Ship Happens
Een andere behoorlijke slag voor het bedrijf moet bootfestival Ship Happens geweest zijn.

Ook de World of Food heeft al een tijd te kampen met financiële problemen.

Parool: "De ondernemers van World of Food in Zuidoost hebben een nieuwe financiële tegenslag te verwerken. De rechtbank heeft bepaald dat uitzendbureau Randstad nog 60.000 euro tegoed heeft.

De uitspraak is een nieuwe klap voor de ondernemers van World of Food, die in hun eerste jaar in de voormalige parkeergarage Develstein al de nodige tegenslagen hebben moeten incasseren. Deze zomer werd duidelijk dat de stook- en schoonmaakkosten veel hoger uitvallen dan voorzien.
De ondernemers waren toen nog druk doende om de schuldeisers af te betalen uit de startfase van het culinaire project.

Drie miljoen
World of Food is een initiatief van het stadsdeel Zuidoost en project­ontwikkelaar Lingotto. Lingotto stak drie miljoen euro in het project, het stadsdeel een miljoen, waarvan ruim vier ton afkomstig van Europese subsidie.

Als de overheid blijft investeren in commerciële ondernemingen en subsidies aan amusement, waaronder festivals, dan dreigen de belangrijkste kwesties als zorg en onderhoud van de buurten de dupe te worden. Het lijkt wel een bodemloze put. Ook de festivals leveren de gemeente geen cent op; die kosten de gemeenschap enkel geld.

Jaar uitgeluid

2016 werd op een geweldig mooie manier uitgeluid door Claudia de Breij met een steengoede oudejaarsconferentie. Zij is een natuurtalent, zij staat soeverein op het podium, zij is veelzijdig, en zij heeft iets zinnigs te zeggen. Hulde! Met Claudia komen we ook 2017 wel door. Want er zijn heel wat belangrijke wetswijzigingen recent of per 1 januari 2017 van kracht geworden. Om er een paar te noemen: de WOB en de Wet Natuurbescherming. Die voorspellen weinig goeds. Nu is voor WOB-verzoeken geen dwangsom meer verplicht gesteld. De aanvraag kan door elk onbehoorlijk bestuur gewoon uitgesteld en genegeerd worden, en dat zal in stadsdeel Zuidoost zeker gebeuren, erger nog dat is in Zuidoost al langer gebruik. Je kunt nog wel naar de rechtbank, maar ook daar is Zuidoost zeer handig in; geen sluwer bestuur om rechtszaken te verzieken dan dat van Zuidoost. Daar verschijnt hopelijk binnen afzienbare tijd een zwartboek over.

De nieuwe Wet Natuurbescherming heeft de natuurbescherming nog verder uitgekleed. Het zal steeds moeilijker worden om overtreders tot verantwoordelijkheid te dwingen. Maar goed, dat maakt het dan weer makkelijker om tijdens verkiezingen duidelijker te kunnen kiezen. Een onbehoorlijk bestuur verdient het weggestemd te worden.

Ik hoop dat alle zielepoten van rappers dit jaar van beroep zullen veranderen. Hun laagcultureel geneuzel werd al meer dan een eeuw geleden subliem overschaduwd door Dame Edith Sitwell met haar gedichten die gezongen werden en door William Walton op muziek gezet. Op oudejaarsavond dirigeerde Simon Rattle de Berliner Philharmoniker met een uitvoering voor volledig orkest (jammer genoeg zonder gezongen gedichten). Eerder had hij al een veel mooiere, oorspronkelijkere uitvoering gedirigeerd en tegelijk ook mee gezongen. (Zoiets durven de dirigenten van ons Concertgebouworkest nog niet aan.) Een juweeltje. Zie onderstaande trailer.

Hieronder een opname met Sitwell zelf.

Nog even lekker genieten, en dan gaan we er weer keihard tegenaan, Black Mrs. Behemoth.

© Natuurbescherming ZO 2015