Blog
Meer bossen, bomen en een gezonde bodem
Dat zijn prachtige doelstellingen. Ik hoop dat b&w van Amsterdam en de gemeenteraad dit ook gehoord hebben en daadwerkelijk zullen uitvoeren. Alleen zo kan een groen en democratisch beleid tot stand komen. Dus verdichting van de bodem moet het koste wat het kost vermeden worden. Daarom geen grote festivals in natuurgebieden! De gemeente dient alle festivalorganisatoren te verplichten om het herstel te betalen van de bodemverdichting die al is veroorzaakt.
Kijk even naar de kaart van de bovengrondse koolstofvoorraad in het NNN van stadsdeel Zuidoost. Het gaat om 51-75 ton C per ha. Het spreekt dat de koolstofvastlegging in natuurgebieden niet op onverantwoordelijke manier aangetast mag worden door het kappen van bomen en struiken en door het uitbreiden van het areaal voor festivals. De koolstofvastlegging in de bodem van het NNN in Zuidoost bedraagt 150-200 kg C/ha/jaar. De koolstofvastlegging kan hier nog verbeterd worden door meer bomen te planten en verdichting te vermijden. Er bestaat dus een groot nationaal en gemeentelijk milieubelang om de verdichting in parken en natuurgebieden te stoppen en de enige maatregel die hierbij nog kan helpen is het verbieden van grote festivals in het NNN. Alleen al het vrachtverkeer voor festivals zorgt voor meer CO2 vervuiling in het Gaasperpark. Aantasting van de natuurwaarden door het veroorzaken van verdichting is in feite een milieudelict.
Ecopedia: "Bodemverdichting (of ook bodemcompactie of bodemcompactatie) is een vorm van bodemdegradatie waarbij de bodemstructuur verloren gaat. De bodem wordt samengedrukt wanneer je met te zware machines over kwetsbare, eventueel ook natte bodems rijdt. Negatieve effecten van bodemverdichting zijn dat regenwater minder makkelijk tot bij de wortels dringt en dat de uitwisseling van gassen zoals CO2 en zuurstof veel trager verloopt dan bij gezonde bodems."
Negatieve invloed
De toestroom van festivalbezoekers wordt door sommigen gezien als positief, maar steeds meer Amsterdammers kunnen festivals missen als kiespijn, of als de eikenprocessierupsen. De lijst van de tien plagen van Egypte moet intussen gewijzigd worden. De kikkers kunnen nu wel geschrapt worden (daar zijn er zelfs te weinig van), toegevoegd kan worden stroomuitval, uitval 112, storingen bij banken en supermarkten, en de eikenprocessierupsen. Gisteren zag ik al een bestrijdingseenheid (met zuiginstallatie) bij Wisseloord.
Als we onze natuurgebieden en parken steeds voller laten lopen met bezoekers voor barbecues en festivals dan is dat zeker niet bevorderlijk voor het ecologisch evenwicht daar. Kleine en grote vogels als mezen en spechten lusten die rupsen wel. Als we ervoor zorgen dat er voldoende van die vogels in onze omgeving en vooral in parken aanwezig zijn, dan lossen die vogels een groot deel van het probleem gratis voor ons op.
De klimaatverandering en extreem weer verergeren de plaag. Wij hebben meer bomen nodig, gevarieerde soorten, met veel nestgelegenheid voor vogels. Ook in onze eigen tuinen kunnen we nesten plaatsen voor mezen. Elk jaar heb ik mezen in mijn tuin die hier komen broeden. Als festivals de spechten in het Gaasperpark steeds meer verstoren en verjagen zal het probleem met de rupsen elk jaar toenemen.
De gemeente Amsterdam heeft vijf delen van het Amsterdamse bos gesloten door de aanwezigheid van de eikenprocessierups.
En in het Diemerbos gebeuren ook rare dingen, net als we verkoeling nodig hebben en aangeraden wordt om sommige parken en bossen te mijden. Over de vervuiling van zwemwater heb ik het al gehad.
Positieve invloed
Het commentaar van Sandra spreekt voor zich, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Volgens Van Doorninck gaat het erom tijdens festivals de natuur in elk geval voorop te stellen en niet zozeer het financieel gewin. Ach, lieve wethouder, het gaat bij festivals als Amsterdam Open Air (onderdeel van multinational LiveStyle) altijd om financieel gewin en niets dan financieel gewin.
Andere commentaren zijn schurender, maar ik denk niet dat de wethouder behoefte heeft aan psychiatrische hulp. Het probleem is juist dat ze dat volledig compos mentis verklaart. Dat is politiek, de waarheid een draai geven zodat je een onhoudbaar beleid toch door kan drukken.
Dan is er nog de positieve invloed van meer strandjes in Amsterdam zoals sommige ambtenaren wensen. Met de fiets vanmorgen op weg naar de bijenstal in het Gaasperpark zag ik de stapels afval liggen van de vorige dag strandgenoegen bij Ballorig. Hoelang de waterkwaliteit hier binnen de normen blijft is niet te zeggen, dat ligt volgens mij aan het aantal bezoekers; hoe meer bezoekers hoe sneller een strand vervuilt. In de Sloterplas is het vandaag weer raak. Als de herinrichting van het Gaasperpark doorgaat, dan kunnen we dergelijke toestanden ook hier verwachten. Daar zullen de vissen niet blij mee zijn.
Meer reuring, dat is wat sommige ambtenaren en GGA willen, maar zonder erbij te bedenken dat het zwerfvuil wel opgehaald zal moeten worden en tijdig ook voordat weer andere recreanten de volgende dag het terrein op komen. Het is ook niet goed om zo te ‘recreëren’. Zonnebaden is in deze temperaturen niet aan te raden. De voedselbereiding op ‘barbecues' is verre van hygiënisch; de spareribs zijn aan de buitenkant verschroeid en aan de binnenkant nog rauw. Een gevaar voor de volksgezondheid dus. Kinderen lopen op blote voetjes op bevuild gras.
De overheid moet als zij een paternalistisch, pardon maternalistisch beleid voert op zijn minst weten wat goed is voor het volk. Of is het gewoon een kwestie van zeurende kinderen hun zin geven? Ook als iets slecht voor hen is willen ze het toch. Onze overheid faciliteert dat dan; dat is de meest recente opvatting van ‘democratisering’.
Vanavond heeft AT5 een item over het zwemverbod in de Sloterplas. De berichten zijn tegenstrijdig. Het water is er wel gevaarlijk, maar verder gewoon in orde. Absurd!
Wat wij nodig hebben is meer bomen voor verkoeling.
Ook voor de Ouderkerkerplas geldt een zwemverbod, of tenminste de raad om niet te zwemmen daar. Voor De Hoge Dijk geldt een waarschuwing. Het gaat telkens om plaatsen die druk bezocht worden. Trek je meer mensen aan naar de strandjes dan ontstaat automatisch een probleem met de hygiëne. Ja, in de vervuilde Ganges wordt ook gebaad. En als je de strandfreaks mag geloven zijn vervuilde Amsterdamse plassen niet bezwaarlijk. Het creëren van meer drukke strandjes is geen oplossing, zeker niet in een tijd van klimaatverandering. Zie je de lokale bevolking van warme landen zonnebaden? Dat doen enkel toeristen die nog leven in de tijd van de elfstedentochten op schaatsen en geloven in de mythe van de zalige strandjes. De politiek zal vooruit moeten kijken en verouderde denkpatronen achter zich moeten laten.
Kijk uit met zonlicht (UMCUtrecht)
Greening the city
Wat beelden van de excursie over voedselbossen/tuinen in Amsterdam Zuidoost in het kader van We make the city.
Faking the city
Who makes the city? De vastgoedmakelaars en ontwikkelaars of de bewoners van Amsterdam? Ondanks het feit dat we in Amsterdam een 'groene en democratische' coalitie hebben, worden bepaalde groepen sterk bevoordeeld. Gentrification schijnt ook voor de linkse partijen de weg naar de heilsstaat te zijn. Festivals menen zich te mogen presenteren als broedplaatsen voor creatievelingen. In feite zijn zij nu onderdeel van multinationals als LiveStyle. Zo ook Amsterdam Open Air, die onder de naam AIR nog veel meer amusement als een nieuwe industrie aanbiedt. Wij amuseren onze parken en natuur intussen kapot. AIR sponsorde natuurlijk ook dit evenement. Onze politici lopen zo te zien aan de leiband van de grote festivalorganisatoren. Wiecher Troost van Appelsap (hij liep rond met een t-shirt van Awakenings - onderdeel van de multinational LiveStyle) deed een verwoede poging om een wit voetje te halen bij de krakers die dit evenement heel ludiek een prettige wending hebben gegeven. De bijdragen van politici als Marijn Bosman (D66) en erger nog Deniz Karaman (GroenLinks) waren ronduit deplorabel, niet te geloven! GroenLinks of GrauwLinks? Ze voeren het liefst een neoliberaal beleid. De ene keer verhinderen ze initiatieven door te wijzen op bestaande bestemmingsplannen, en andere keren zorgen ze ervoor dat de bestemmingsplannen in neoliberale zin aangepast worden.
Wat festivals betreft probeert men initiatieven in die richting voor te stellen als vrijplaatsen of broedplaatsen met een vaste basis in parken en natuurgebieden. In feite zijn deze broedplaatsen de kweektuinen van een nieuw neoliberaal beleid dat ook de laatste stukken van onze openbare ruimte wil privatiseren. Het zou bijzonder wrang zijn als dat juist uitgewerkt en vastgelegd zou worden door linkse partijen die zich 'groen en democratisch' noemen.
Als het de gemeente goed uitkomt dan baseren ze zich op rechterlijke uitspraken, maar als ze het niet eens zijn met de rechtspraak dan zoeken ze naar middelen om toch hun zin te krijgen. Pure willekeur.
Je kunt naar Het Hem op verschillende manieren. Een ervan is de Zaanferry. Het was gisteren mooi weer, dus dat heb ik maar gedaan. Dat gaf me de gelegenheid om onderweg de iconen van Amsterdam te aanschouwen, de Adam-toren met zijn boven de afgrond hangende schommels, wat broedplaatsen (die geen vrijplaatsen zijn!) en Het Hem dat net geopend was. Mij was verzocht om om één uur aanwezig te zijn voor de registratie. Ik was gezien de Zaanferrytijden een kwartier eerder aanwezig. Er stonden een paar stewards om bezoekers te verwelkomen, maar niemand had gehoord van We make the city, ook niet nadat ik mijn entreebiljet had laten zien. Ik trof iemand aan die belangrijk scheen te zijn, de eigenaar wellicht? Maar die praatte alleen Engels. Ok, no problem. He didn’t know either. Uiteindelijk vond ik de zaal waar nog stoelen, tafels en what not uitgesleept werden en een paar mensen bezig waren met de voorbereiding van het We-make-the-city - Spaces-that-matter Dingsbums. De aangeworven gidsen waren besteld voor 13:00 uur. Het gebeuren begon dus te laat. Goed, de tent is net in bedrijf en de eigenaar behoorde kennelijk tot de gentrificerende gents. Er was al een ludieke drink/eetplek, Bord voor je kop.
De Zaanferry was leuk natuurlijk, maar stonk naar dieselolie. Of dat aan de boot lag of de haven weet ik niet precies. Terug naar Amsterdam ben ik maar op het bovendek gaan zitten. Daar was het ietsje beter.
De Zaanferry kwam langs Pllek, een zogenaamde broedplek, niet te verwarren met een vrijplaats. Commercieel dus. Ook dat rare kraanhotel. Op zich wel leuke dingen.
Het gedeelte met de praatjes van de bobo’s, commerciëlen, festivalmultinationals en politici, met name mevr. Bosman (D66) en hoogstwaarschijnlijk toekomstig D66-lid Deniz Karaman (vooralsnog GroenLinks) was niet te harden. Met argumenten bereik je bij dit clubje niets. Ze drammen door tot ze denken dat ze gelijk hebben. Mirik Milan heeft zijn creative footprint over millennial preferences met veel incrowd-blablabla over ons uitgestort, opgesext met ‘studies’ over New York, Sydney, Berlin en andere hotspots. Het gaat bij hen vooral om geld, veel geld.
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Jonge ooievaar
Deze video is het mooist op groot schermvullend formaat.
In het ooievaarsnest in de Gaasperzoom zit nog één jong, en een flinke ook. Voor het eerst op twee poten staan en een paar wankele stapjes doen, het valt nog niet mee. De ouders hebben het druk met het voeren.
Het fenomeen festival
Voor diegenen die niet naar dance festivals gaan is dit fenomeen, in Amsterdam uitgesproken als venomeen, een apart, afgesloten wereldje voor de incrowd. Er wordt wel eens beweerd dat de bezoekers van Amsterdam Open Air hoger opgeleiden zijn, cultureel ontwikkelde jongeren, en dat festivals een smeltkroes zijn van diversiteit. Forget it!
Parool: "Festivals zijn zeker geen smeltkroes en moeten eens leren minimaliseren, schrijven twee Paroollezers.
Festivals trekken typisch de (sub) cultuur waarvoor een festival aantrekkelijk is.”
En is het wel zo’n idyllisch ratjetoe? De natuur die ze als decor hebben is hen niet goed genoeg. Daarom worden er heel veel struise planten en miniboompjes aangevoerd, echt of plastic, het maakt niet uit. De bijzondere planten als de vogelmelk en de rietorchis krijgen ze niet te zien, want die worden vóór het festival al weggemaaid. Stel je voor dat ze de echte natuur te zien kregen! Staat er nog een boom op het ‘festivalterrein dan wordt die behangen met veel beter moois dan de boom zelf kan produceren. Heel wat echte bomen worden zwaar beschadigd. En hebben ze nu echt behoefte aan de openlucht voor hun dance extase? Welnee, de overdekte tenten worden steeds groter. Dan kunnen ze net zo goed in de ZiggoDome of AFASLive gaan dansen.
Het is gewoon een markt waar gegeten kan worden, en heus niet zo gezond, veel patat en aangebrande pizza. Wel vegetarisch natuurlijk want met vlees krijg je problemen met hygiëne. Maar alles is lekkeh in zo’n mieterse ambiance. En duurzame, herbruikbare bekers kunnen net als scherven glas zeer gevaarlijk zijn. Sigaretten roken is weer in, dank zij de festivals. De peuken zijn onmogelijk allemaal uit het gras te halen.
Achter de smiles en het vrolijke gedoe ligt bij velen een leegte die opgevuld moet worden met kunstmatige vrolijkheid, want die vinden ze kennelijk niet in de reëel existerende wereld. Zij willen leven, en dat wil zeggen extreme dingen ervaren, iets wat je alleen maar krijgt als je gaat raven en ‘middelen’ gebruikt. De organisatoren doen het voorkomen alsof het hier gaat om een drugsvrij festival. Dat is gewoon niet mogelijk. Er wordt drank binnengesmokkeld, ook drugs, en omdat de gebruikelijke drugs intussen wel bekend zijn komen er nieuwe producten op de markt die minder makkelijk op te sporen zijn of nog niet op de lijst van verboden middelen staan, zoals lachgas, en tegenwoordig ook Otriven of Otrivin, neusdruppels.
Er is natuurlijk wel bewaking, een idylle is het enkel als je goed onder de invloed bent. Achter de vrolijkheid schuilt al te vaak de depressie. Vorige jaren kwamen er grote vrachtwagens van Björn Borg het park in met op de zijwand in grote letters ‘too blessed to be depressed’. Maar een fake idylle zal zeker niet helpen. Het vreemde is dat er wel bewakingscamera’s aanwezig zijn (omdat de bezoekers in feite niet te vertrouwen zijn wat drugs betreft), maar geen camera’s om de broedvogels te monitoren en te kijken of en in welke mate er sprake is van verstoring.
Is het voor jongeren cool om depressief te zijn?
Hoe lachgas steeds vaker voor ongelukken en overlast zorgt
Volkskrant: "Het is de vaste waarschuwing van de apotheker bij de aanschaf van een flesje neusspray: gebruik deze maximaal een week. Overdreven? Bepaald niet. De risico's van overmatig neusdruppelgebruik (ook wel: otrivinisme) zijn niet te onderschatten.”
Martin was zo verslaafd aan neusspray dat hij erover sprak als heroïne
En dan die charade met de oordoppen!
Iedereen aan de oordoppen! Maar waarom zetten we de muziek niet zachter?
En voor wie van een paar festivalvloggers wil horen hoe het eraan toegaat, verbaas u niet, maar verwonder u slechts.
De voorbereiding: https://www.youtube.com/watch?v=BwtSIXbSbb4
De ervaring: https://www.youtube.com/watch?v=waGR015mL1c
De egotrip: https://www.youtube.com/watch?v=BrD_LNFXops
De millennials doen er alles aan om te ontsnappen aan de ondraaglijke lichtheid van hun welgestelde jonge leven dat zo onder druk staat van de alles beheersende ‘sociale’ media.
Kikkers klimmen over sigarettepeuken
In het Gaasperpark moeten de kikkers en padden nu over heel wat sigarettepeuken en scherven van ‘herbruikbare' Amsterdam Open Air bekers klimmen om het park door te komen. Blootsvoets kun je tegenwoordig de parkweiden niet meer oplopen zonder je voeten te verwonden. Het college moet zich hier diep en diep voor schamen. De ‘plastic promise’ van AOA stelt weinig voor. Beloften zijn er om gebroken te worden. Ook hard cups. It’s a hard life for the little critters after the collaboration of friends swept over the park. Onderstaande foto’s zijn vandaag gemaakt in het park.
Gewone pad (bufo bufo) - beschermd
Daarom: stuur een bezwaar in tegen deze vernieling van het park
Dien bezwaar in tegen AOA 2019
Zoals al eerder bekendgemaakt is, werd een omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air op 8 mei verleend. Daar kunt u nu een bezwaar tegen indienen. Zorg ervoor dat uw bezwaar op 19 juni bij de gemeente is ingeleverd.
Hier kunt een voorbeeld downloaden als pdf of als docx.
U kunt aan dit voorbeeld uw eigen ervaringen toevoegen en/of de tekst aanpassen naar wens.
Het dilemma in de gemeente
De nieuwe bestuursstructuur had ervoor kunnen zorgen dat er eenheid was in de gemeente over beleid en dat adviezen van de bestuurscommissies nu enkel met zeer zwaarwegende tegenargumenten afgewezen zouden kunnen worden. Zo zou democratisering en vergroening verder uitgewerkt kunnen worden. In stadsdeel Zuidoost is door de adviescommissie een ongevraagd advies ingestuurd aan de gemeente met het verzoek om het Gaasperpark te behouden als natuurgebied (NNN) en dat is een vooruitgang tegenover de vorige bestuursraden. Dat is ook de wens van de meerderheid van de inwoners van Zuidoost, wat ook is gebleken tijdens het participatietraject Gaasperplas. De gemeente mag dat niet zomaar naast zich neerleggen. Maar de huidige coalitie in de gemeente wil zijn besluiten opleggen aan de dagelijkse besturen van de stadsdelen en dat botst met de groene en democratische intenties die de coalitie beweert te hebben.
Het probleem is dat de dagelijkse besturen vaak op de rem trappen en adviezen van stadsdeelcommissies niet wensen te ondersteunen.
In stadsdeel Zuidoost staat er kennelijk ook een serieus probleem op uitbarsten. Een van de bestuursleden van GroenLinks Zuidoost beweert in diverse bewonersverenigingen/platformen dat er geen inspraak meer nodig is na het participatietraject Gaasperplas, want dat daarin al voldoende inspraak is geleverd. Dat is regelrecht in strijd met wat de gemeente zelf schrijft. De officiële inspraak moet nog komen. Zie daarvoor de stand van zaken. Het is wel bijzonder bar en boos dat een bestuurslid van GroenLinks Zuidoost de burgers zo misleidt.
DeBrugKrant: "‘Het functioneren van de stadsdeelcommissies is een probleem’
Fenna Swart heeft het helemaal gehad met de bestuurders in Oost, het bestuurlijk stelsel in Amsterdam, het stadsbestuur en ook met haar eigen partij. En dus kondigde ze eind april aan te stoppen als commissielid in Oost en zegde ze haar lidmaatschap van GroenLinks op. “Het systeem zoals het nu functioneert is echt een probleem”, zegt Swart in een toelichting op haar vertrek.
De druppel voor haar was het advies over de biomassacentrale die bij Diemen moet komen en waar de stadsdeelcommissie unaniem tegen is. Swart was een van de initiatiefnemers van het advies, maar tot haar grote ergernis leken de bestuurders van Oost – inclusief haar eigen partijlid Vermin – weinig ruchtbaarheid en vervolg aan dit advies te willen geven. Zoiets had Swart al eerder meegemaakt, met haar inzet voor bijvoorbeeld het Diemerpark of bestrijding van vuurwerk. Hard gewerkt om voor de bewoners van Oost iets te bereiken en dan tegen een bestuurlijke muur op lopen.
Toch merkte ze al vrij snel dat ook dat kleine beetje macht aan haar en de andere leden van de stadsdeelcommissie niet werd gegund. De verklaring die ze hiervoor heeft is simpel. Oost heeft drie, door het stadsbestuur aangewezen bestuurders. Een van GroenLinks, een van D66 en een van de PvdA. Die drie partijen zitten ook in het gemeentebestuur en, zegt Swart, “het gemeentebestuur wil gewoon geen trammelant in de stadsdeelcommissies”.
Dus moeten de bestuurders in Oost (net als in de andere stadsdelen) de commissie aan de lijn houden. Dat doen ze volgens Swart door zich als bestuurder bij hun eigen partijgenoten vooraf, tijdens en na commissievergaderingen uitgebreid te bemoeien met het werk en de adviezen van de commissie.”
Fenna Swart stapt op: ‘Stadsdeelcommissie fopspeen’
Oost-Online: "‘Stadsdeelcommissie moet serieuze rol krijgen’
De nieuwe stadsdeelcommissies zijn nu één jaar aan het werk. Hoe gaat het? IJopener Magazine spreekt met Stijn Nijssen (VVD), voorzitter van stadsdeelcommissie Oost. Sinds enkele maanden loodst hij de leden van de commissie en van het dagelijks bestuur door de maandelijkse vergaderingen op het stadsloket. Hij liet meteen al van zich horen: in een ingezonden brief in Het Parool riep hij het college in de Stopera op goed te luisteren naar de stadsdeelcommissies.”
Oost-Online: "Oost ‘geniet’ van festival aan de Gaasperplas
Tot in de wijde omgeving was zaterdagavond de intense dreun van het Amsterdam Open Air festival te horen. Alsof een paar straten verder de luidsprekers volop open stonden. In Betondorp, Amsteldorp en zelfs verderop in de Watergraafsmeer waaiden de doffe klanken door de buurt. En dat terwijl het maximale aantal decibellen voor festivals onlangs gemaximeerd is tot 85. Ondanks vele klachten hield de overlast aan.
Inmiddels lijkt de controle op festivals niet te bestaan en is het festivalbeleid een wassen neus. Ook kan het zijn dat de vastgestelde norm van 85 decibel niet worden overschreden, maar dan is een verlaging van die norm dringend gewenst."
Intussen denderen de festivals maar door. De weerstand ertegen wordt steeds groter en het College blijft stug doorgaan met het faciliteren van grote festivals in parken en natuurgebieden, zelfs in de broedtijd. Zoals ik gisteren al schreef ‘het festivalbeleid moet op de schop’!
NRC: "‘Ik zie nu hoe ingewikkeld het is. Dingen veranderen kost tijd’
Rutger Groot Wassink, Groen Links-wethouder”
De daktuin waar hij op staat op de foto in de NRC is ook symboolpolitiek. Daktuinen zijn leuk en brengen verkoeling voor de onderliggende ruimte, maar zijn geen oplossing voor de luchtvervuiling en de aftakeling van de natuur en biodiversiteit in Amsterdam.
Het festivalbeleid moet op de schop
AT5: "Moeten festivals de ruimte krijgen in de stad, of kan het wel wat minder? Discussie met Marijn Bosman (D66), Zeeger Ernsting (GroenLinks) en Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren)”
Onderstaande mail heb ik vandaag verstuurd aan dhr. Ernsting, met kopie aan mevr. Bosman en dhr. van Lammeren:
"Onlangs hoorde ik u in Park Politiek van AT5 zeggen dat bij uw weten er geen festivals georganiseerd worden in de broedtijd. Daaruit begrijp ik in eerste instantie dat u mijn emails aan raadsleden (dus ook u) niet leest en ten tweede zeer slecht geïnformeerd bent. Alleen al met wat gezond verstand, enig begrip van de tijd van het jaar en de dagen waarop nu al een aantal festivals georganiseerd zijn, had u moeten weten dat er wel degelijk grote festivals georganiseerd worden in de broedtijd. Wat Amsterdam Open Air betreft al negen jaar, in de broedtijd, en in het NNN, ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.
Maar u heeft nog wel een voorsprong op mevr. Bosman, die het had over drie dagen per jaar en over agressieve tegenstanders. Stemmingmakerij is nooit weg bij D66. Tegenstanders van festivals volgen de lange en zeer frustrerende weg van de rechtspraak, zoals dat in een democratische rechtsstaat hoort. Recent nog heeft de Raad van State twee besluiten tot verlening van omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air en Reggae Lake nietig verklaard en de beroepen van mijn Stichting gegrond verklaard omdat de gemeente Amsterdam in deze gevallen handelde in strijd met de rechtszekerheid en met de Awb. Ik heb mevrouw Bosman een paar jaar geleden nog in een commissievergadering tegen mij tijdens mijn inspraak horen zeggen dat alle beroepen ongegrond verklaard waren. Dat is intussen wel anders. De gemeente Amsterdam is al jaren niet op orde met de uitvoering van de Wabo. Gisteren pas kreeg ik de uitbetaling van een dwangsom over het jaar 2016 op mijn rekening gestort.
U kunt op onderstaande filmpjes zien hoe dat er toegaat in de broedtijd, tijdens de opbouw van Amsterdam Open Air:
https://vimeo.com/338716362
https://vimeo.com/339734623
Hiermee wordt duidelijk wat er mis is met het evenementenbeleid van Amsterdam. Men houdt geen enkele rekening met de feiten, presenteert een plaatje van het beleid dat kant noch wal raakt, heeft het misleidend over ‘duurzame’ festivals terwijl de enig duurzame situatie die is van onze natuurlijke parken en natuurgebieden, en als klap op de vuurpijl houdt men geen rekening met de geluidsoverlast voor de fauna in parken, noch voor die ervaren door omwonenden.
Als deelnemer aan een ‘groen en democratisch’ beleid, dat de meeste Amsterdammers willen en waarvoor ze ook op linkse partijen gestemd hebben, valt u wel diep door de mand. Om serieus genomen te worden als politicus is een modicum aan gezond verstand en integriteit nodig.
In het evenementenbeleid van Amsterdam is nu nog steeds het NNN niet geborgd, en alles wijst erop, zie de onderbouwing van stadsdeel Zuidoost (in mandaat gegeven door de burgemeester) voor de omgevingsvergunning net verleend voor Amsterdam Open Air 2019, dat de gemeente doorgaat met het ontkennen van de status van NNN en het Gaasperpark blijft beschouwen als een evenemententerrein. Deze coalitie is kennelijk van plan om deze status definitief te ondermijnen.
U heeft van mij een tijd geleden ter vergelijking ook de kaarten gehad van het NNN, de HGS en de zogenoemde Ecologische structuur. Daaruit blijkt dat de Ecologische structuur niet zoals de advocaat van het stadsdeel na meerdere rechtszaken blijft beweren een ‘uitwerking en verfijning’ is van het NNN (voorheen EHS), maar een uitholling in strijd met de PRV, met de structuurvisie en met de oplossing van de ecologische knelpunten (er komt een gigantisch groot knelpunt bij die de ecologische verbindingen over lange afstand onderbreekt). Het huidige beleid schaft in feite het NNN af. Naast de festivals komt straks nog de herinrichting van het Gaasperpark waarvoor het bestemmingsplan gewijzigd moet worden en zelfs de PRV.
Deze coalitie is voor een groeiend aantal Amsterdammers een megaleugen. Ik stuur u graag bovengenoemde kaarten nogmaals toe, en indien gewenst een kopie van de Ecologische visie waarin duidelijk staat dat de EHS gerespecteerd dient te worden. Bovengenoemde tegenstrijdigheid is ook al door de rechtspraak opgemerkt. Misschien kunt u daar in de coalitie nu u dit weet iets aan doen.”
Na de situatie van vorig jaar (zie filmpje) had men in alle redelijkheid kunnen weten dat er weer spechten zouden broeden in en buiten het ‘festivalterrein’ en dat die spechten ernstig verstoord en in hun levenskansen bedreigd zouden worden, waardoor de jonge spechten als ze het al overleefd hebben, voortijdig uit het nest zijn uitgevlogen, of beter gezegd gevallen, nog niet goed konden vliegen en daardoor altijd een prooi worden van roofvogels omdat de ouders op zoek zijn naar voedsel en de jongen buiten het nest niet kunnen bewaken. Daarom had de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2019 niet verleend mogen worden.
Is het vanwege deze situatie dat het College nog steeds geen besluit heeft genomen na de hoorzitting over Amsterdam Open Air 2018 en dus weer in gebreke is gebleven?
Nog een laatste opmerking. Mevr. Bosman slaat wel vaker de plank mis. Als voorbeeld voor instellingen die net als festivals ook een toegangskaartje vereisen voor toegang noemde mevr. Bosman de openbare bibliotheken. Zij is waarschijnlijk nooit in een bibliotheek geweest, anders had zij kunnen weten dat je in een bibliotheek kranten, tijdschriften en boeken kunt gaan lezen zonder toegangskaartje.
Parool: "Minder festivals, strengere regels − toch groeit de weerstand
Maar in de ogen van de critici vormen de nieuwe regels slechts een papieren tijger. Zij klagen over talloze uitzonderingen op de strengere regels. Op sociale media ontwikkelen ze een indrukwekkend geluid. Bij gebrek aan duidelijke klachtenregistratie is de omvang van de groep onduidelijk.
Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren en volgens eigen zeggen ‘de grootste festivalcriticus van Amsterdam’: “Het beleid is verkocht als aanscherping. Maar dat is niet te merken. Als er veel wind staat, mag het geluid harder. Met het aantal toegestane op- en afbouwdagen wordt de hand gelicht. De gemeente negeert inspraaktermijnen. Maar we gaan ze helemaal gek maken, samen met Mokum Reclaimed. Over elk foutje stellen we schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.”
Kees Kroese is een van de initiatiefnemers van Mokum Reclaimed, een groepje Amsterdammers dat het liefst festivalvrije parken ziet. De weg daarnaartoe is lang, beseft hij: “Gemeentelijke overheden wringen zich in bochten om het maar te faciliteren. Ook als niet aan alle regels is voldaan.
Kroese ziet weinig in de argumenten voor een festival. “Dat ze zo duurzaam zijn? In Nieuw-West maken ze een parkeerplaats zodat bezoekers met de auto komen. Terwijl het college zegt dat mensen uit de auto moeten. Weet je wat duurzaam is? Geen festival houden.””
We weten onderhand allemaal dat opgroeien in het groen de kans verlaagt op mentale problemen. Steden hebben dus meer groen nodig, en ook de mogelijkheid te geven aan alle stedelingen om binnen een korte afstand een groengebied te bereiken waar ze kunnen ontspannen, genieten van rust en natuur en tot zichzelf komen. Dat kan niet als in de mooiste tijd van het jaar de parken en natuurgebieden afgesloten zijn voor recreanten en maanden daarbuiten nog niet geschikt voor recreatie omdat de lig- en speelweiden drassig zijn door bodemverdichting. Nog een reden voor meer groen rond de stad is de luchtvervuiling in de stad.
Salto: "Groen binnen de Ring" met Jasper Groen (Groen Links) en Jennifer Bloemberg (Partij voor de Dieren)
Volgens onderzoek van UvA en de Gezonde Stad is er steeds minder groen binnen de ringweg A10 rond Amsterdam. Klopt dat, en wat moet eraan gedaan worden? Kemal Rijken praat met Jasper Groen (GroenLinks) en Jennifer Bloemberg (Partij voor de Dieren).”
AD: "In Nederland vallen jaarlijks ongeveer 8.000 doden door fijnstof in de lucht. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.”
De staat van het Gaasperpark
Nadat er in het park gisteren nog grond werd gestort en meteen ook ingezaaid om de drassige en opengereten plekken mee op te vullen en de indruk te wekken dat er snel weer een redelijk grasveld kan opkomen, is er vandaag nog geëgaliseerd. Maar de ravage blijft nog maanden zichtbaar.
Lantaarnpalen waren vernield en waarschijnlijk is er ook illegaal electriciteit afgetapt. Er hangen nog metalen draden in bomen waardoor een deel van de takken is afgebroken. Maar de dieren nemen weer bezit van hun habitat. De feestbeesten zijn weg.
Stand van zaken Gaasperpark
Omdat er zoveel onzin verteld wordt over het participatietraject en het verdere verloop van de inspraak hier meer informatie:
Amsterdam: “Stand van zaken
Situatie tot en met juli
Op dit moment bekijken verschillende afdelingen van de gemeente het conceptontwerp. De afdelingen die dit doen, zijn bijvoorbeeld de Centrale Verkeerscommissie en de Technische Adviescommissie Groenstructuur. Dit duurt tot eind mei 2019 en leidt tot een aantal wijzigingen in het conceptontwerp.
De projectgroep verwerkt de adviezen en schrijft een toelichting op versie 2 van het conceptontwerp. De toelichting en het conceptontwerp vormen samen het planvoorstel voor de Gaasperplas.
Groengebied Amstelland (GGA) is de beheerder van het Gaasperplas park. Als we het conceptontwerp gaan uitvoeren heeft dit gevolgen voor de kosten van het beheer van het park. In juli besluit Groengebied Amstelland of zij akkoord gaan met deze beheerkosten die berekend zijn op basis van het conceptontwerp.
Uitleg, inspraak en besluit
13 en 14 juli: Uitleg over conceptontwerp
Als de adviezen van verschillende afdelingen van de gemeente in het conceptontwerp zijn verwerkt, vertellen wij belangstellenden graag wat er is aangepast.
De projectgroep geeft op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli tijdens de Week van Gaasperdam en Driemond een toelichting op dit conceptontwerp. We beantwoorden dan ook al uw vragen.
De precieze locatie bij de Gaasperplas waar we deze toelichting geven en uw vragen beantwoorden, volgt nog.
Oktober: Informatiebijeenkomst
In oktober organiseren we een informatiebijeenkomst waar we het planvoorstel voor de Gaasperplas presenteren.
December: Besluit
Daarna adviseert de stadsdeelcommissie het dagelijks bestuur van Zuidoost over het planvoorstel. Iedereen kan op het plan reageren en inspreken tijdens de stadsdeelcommissievergadering. Zodra bekend is wanneer de stadsdeelcommissie het planvoorstel bespreekt, melden we dat ook op deze pagina en aan de Meedenk- en Klankbordgroep.
Vervolgens zal het dagelijks bestuur van Zuidoost het planvoorstel aanbieden aan het college van B&W en wordt het besproken in de gemeenteraad. De verwachting is dat het college in december 2019 een besluit neemt over het planvoorstel.
Na het besluit
Na het bestuurlijk besluit in december volgen er uit het planvoorstel 3 trajecten. Hierbij gaat het om zaken die we verder moeten uitwerken voordat we het plan kunnen uitvoeren. Het gaat om de volgende trajecten:
- Wijziging bestemmingsplan om horeca in het park mogelijk te maken
- Nadere uitwerking van het ontwerp
- Compensatie uitbreiding NNN-gebied door de Provincie
Elk traject heeft een eigen tijdsduur en een eigen tempo. We vertellen u later precies wat de planning van de trajecten is en welke invloed u daarop heeft.”
Het nieuwe in dit proces is dat nu eindelijk duidelijk wordt dat de plannen, wat die ook zijn, op dit moment niet uitgevoerd kunnen worden omdat het bestemmingsplan dat niet toestaat. Daarover kunt u nu al een zienswijze insturen. Als u nu al een aantal plannnen niet ziet zitten, dan kunt u beter nu al een zienswijze aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost sturen met de mededeling dat u een wijziging van het bestemmingsplan om meer commercie en stedelijke functies mogelijk te maken niet wenst. Horeca hoort niet in een park thuis. Er is al genoeg horeca rond het park. Enkel als u een zienswijze heeft ingediend aangaande een wijziging van het bestemmingsplan kunt u daar later, als de wijziging bekendgemaakt wordt, ook tegen in beroep gaan. Zonder zienswijze kan dat na het besluit niet meer. Dus let op: tijdig een zienswijze insturen over een geplande wijziging van het bestemmingsplan. Wij weten nu dat er een wijziging beoogd wordt; dus vanaf nu kan iedereen daar een zienswijze over insturen aan het bestuur van Zuidoost.
Men wenst dus kennelijk een stuk van het NNN uit het NNN te halen. Daarvoor is een besluit van de provincie nodig. Dus t.z.t. kan ook bij de provincie hiertegen bezwaar ingediend worden. De PRV, Provinciale ruimtelijke verordening zal qua omgrenzing dan aangepast moeten worden. Dat betekent sowieso weer een versnippering van het NNN, iets wat per definitie niet wenselijk is. En waar zou men een stuk ter compensatie kunnen vinden? Dat lijkt mij heel lastig. Trouwens, de ‘festivalweiden’ versnipperden het park nu al jaren. Stukken natuur worden gescheiden van elkaar. Dieren zien het hele park als hun habitat, en geluidsoverlast houdt ook geen rekening met het verschil tussen een festivalweide en een natuurgebied.
Die individuen in bewonersverenigingen (waarvan sommigen ambtenaar zijn en kennelijk niet weten wat de feiten zijn!) die het bericht verspreidden dat in het participatietraject al voldoende inspraak was geweest, zijn misleidend bezig en moeten zich eens ernstig gaan bezinnen over de zin van hun inbreng in bewonersverenigingen en of zij daar op hun plaats zijn.
Elixir AOA
Vanmorgen trof ik onder een hek bij de ingang van het ‘festivalterrein’ twee flesjes aan, een leeg, een ander vol. Beide Bombay Sapphire London dry gin. In het volle flesje zit een bruine vloeistof. Ik dacht eerst dat dit flesje nog niet open was gemaakt. Maar toen ik goed keek zag ik dat de dop al losgeschroefd was. De inhoud is sowieso verdacht, want de Bombay Sapphire dry gin is een wit doorschijnend goedje, niet bruin; even gegoogled. Een bruin goedje in een blauwkleurig flesje is niet iets wat een bekend handelsmerk zou doen. Het is dus met iets anders gevuld dan de oorspronkelijke drank. De inhoud en de vindplek zijn al suspect. Mogelijk weggegooid bij de ingang toen er drugscontrole kwam of daar neergelegd om na de controle weer met een greep onder het hek op te halen. Ik heb er maar een stilleventje van gemaakt thuis. In elk geval moet je er niet aan denken dat kinderen dit spul hadden kunnen oprapen en opdrinken.
De hekken zijn nog potdicht; dit jaar is bijzonder veel aandacht door Amsterdam Open Air besteed aan het dichtmaken van zelfs de kleinste kieren tussen de hekken. Maar hier en daar kan er nog overheen gekeken worden. Je vraagt je af wat voor rare dingen daar allemaal opgestapeld staan.
Bij de fietsenstalling stinkt het afschuwelijk naar urine. Daar hebben honderden festivalbezoekers hun plas gedaan in de bosjes.
Enquête Natuurmonumenten
Natuurmonumenten: "Enquête over onze omgang met bomen
De afgelopen maanden ontstond discussie over het kappen van bomen. We merken dat sommige keuzes die we maken in ons bosbeheer vragen oproepen bij onze achterban. Als vereniging willen we opkomen voor de natuur en steun van onze achterban is daarvoor onmisbaar. Daarom is nu een enquête ontwikkeld die ingaat op onze omgang met bomen.
Vul hier de enquête in.
Nieuw leven in de Gaasperplas
Rietkragen zijn een goede bescherming voor de jongen van watervogels. De meerkoeten leren hun jongen om in het water te duiken naar voedsel, voorlopig nog waterplanten. In de Gaasperplas zijn nu duizenden kleine visjes te zien, net uitgekomen. De grote vissen zwemmen in de buurt.
Een hele opluchting na het kabaal van het afgelopen weekend. De feestbeesten zijn weg. Nu nog een week lang de afbraak van de tenten en dan weer het zicht op de toegetakelde parkweiden.
Info Participatietraject Gaasperpark
Bericht van Winnie Meyer Ricard:
"Wie gaan er beslissen over de toekomst van Gaasperplas en -park? Wie belangstelling heeft voor de ontwikkelingen rond de Gaasperplas, het lopende project en de planning van de beslis- en inspraakfase: er staat nu een door mij geschreven openbaar artikel online.
Daarin: een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Gaasperplas, van de aanleiding tot het ‘verbeterplan’ zoals de overheid het noemt, de uitvoering in het project Gaasperplas sinds afgelopen jaar en, heel actueel: de planning van het beslis- en inspraakproject in de 2e helft van 2019.
Ter toelichting: dit artikel was in een wat kortere vorm bedoeld voor komend nummer van het buurtblad De Geindriedorper. Na een conflict in de redactie, wilde een der redacteuren mijn artikel in een eigen bewerking publiceren, zonder mij dit nog te laten lezen. Dit is als auteur onacceptabel. Uiteindelijk trok ik het artikel terug. Waarop deze persoon mij uit de redactie verwijderde. Heel merkwaardig dat vrijwilligers, zonder een werkgevers- of hiërarchische relatie dit zomaar naar elkaar kunnen doen. Zie het a.s. zomernummer, waarin mijn naam niet meer bij de reactie wordt genoemd. Er is een vervangend artikel gemaakt, bijeen gegrabbeld uit de aanwezige info op de website van het Gaasperplasproject. Omdat ik de recente informatie niet wil onthouden aan allen die zich betrokken voelen bij Gaasperplas en -park, heb ik het artikel nu, iets bijgesteld, voor een ieder toegankelijk online gezet. Zo mogelijk vertel ik later in het jaar meer verhalen over mens en natuur in en om de Gaasperplas en probeer ik mijn mening te geven over de definitieve voorstellen."
https://issuu.com/aweginfo6/docs/maak_de_gaasperplas_af_art_mei_2019”
Terzijnertijd zal ik zelf ook – als deelnemer aan de klankbordgroep – mijn commentaar hierop geven. Sommige bewoners en bestuursleden van ‘bewonersverenigingen' willen kennelijk informatie hierover zoveel mogelijk onderdrukken. Zij moeten begrijpen dat een vereniging van bewoners geen gefundeerde informatie van anderen zomaar kan tegenhouden, anders is zij niet meer en niet minder dan een clubje van en voor zelfbenoemde kleinzielige potentaatjes die de naam ‘bewonersvereniging’ niet verdient. Meer hierover later.
Klachtenregen
Vandaag kreeg ik berichten over geluidsoverlast van verschillende kanten. Iemand uit Wittenburg meldde geluidsoverlast van Amsterdam Open Air.
AT5: "Klachtenregen over festivalgedreun: 'Hartkloppingen in halve stad’
Een groot aantal Amsterdammers heeft gisteravond op sociale media over harde basmuziek geklaagd.
De muziek kwam van een of meerdere festivals, maar van welke festivals is onduidelijk. 'Het klinkt echt alsof het om de hoek is', twitterde een bewoner van de binnenstad. 'Ik heb geloof ik nog liever een kudde rolkoffers.'
Politie gebeld
'Ons huis trilt al uren op zijn
voegen', schreef een ander. 'Een 'housefeestje' ergens verderop.
Uiteindelijk heb ik de politie gebeld. Ze komen niet want er zijn teveel
meldingen van geluidsoverlast in de stad in verband met alle
festivals.'
Een andere centrumbewoner laat via Whatsapp aan AT5 weten ook de politie te hebben gebeld. Ze denkt dat het geluid van een festival uit Diemen kwam. 'De hele buurt stond te shaken van dreunende basboxen. Volgens de politie hing heel Oost en Watergraafsmeer aan de lijn met klachten.'
Vergunning
Toch hielp dat telefoontje niet. 'Ze
kunnen niets doen bij een evenement met vergunning. Dat dus een halve
stad een avond in de hartkloppingen zet.'
Aan het begin van dit festivalseizoen werd er ook al veelvuldig geklaagd over geluidsoverlast.”
AD: "Welk festival de boosdoener was, of welke festivals dat waren, is nog niet duidelijk. In het Amsterdamse Bos was Diynamic Festival gaande, bij de Gaasperplas het Amsterdam Open Air Festival. In Oost, Centrum én West werden de basdreunen gehoord.”
Die dreunen zijn allemaal hetzelfde. Ze versterken mekaar ook nog. Of het nu om trance, house, techno of bassline gaat, het enige wat je hoort op enige afstand zijn de bassen, de eentonige boem-boem-boems van de electrodrum.
AOA loopt niet lekker
Vanavond om half acht liep het nog niet storm op het festival. Saaie repetitieve muziek. Ik dacht zelfs dat ik een van die gasten tientallen keren achter mekaar ‘motherfucking’ hoorde roepen. Weinig bezoekers dus.
Voor alle mensen die zich nu ergeren aan deze lawaaicultuur hier een paar leuke foto’s uit het park. Zelfs de Nijlganzen konden van AOA de boom in. Maar vergeet niet, morgenavond is deze geluidsellende in elk geval over.
Ze zijn weg
De Grote bonte spechten zijn vandaag niet meer in en rond hun boom waargenomen. Wat is er gebeurd? Zijn ze uitgevlogen? Dat lijkt mij erg vroeg. Maar wat wel mogelijk is is dat door het lawaai en de reuring gedurende een hele week de vluchtdrang van de jongen of het jong zo groot was dat die te vroeg zijn uitgevlogen. Dat is namelijk vorig jaar ook gebeurd. Of zit er nog een uitgeput jong in het nest te wachten op voer dat maar niet aangeleverd wordt? Misschien zit er ergens in het struikgewas een jong dat moeite heeft om zijn plek kenbaar te maken aan zijn ouders. Ik ga vanmiddag nog eens kijken.
Update 2 juni: ze zijn er niet meer.
Vóór het volgende incident had ik Jeroen van GGA langs de Driemondweg zien staan, ben even van mijn fiets gestapt om hem en zijn begeleiding de hand te schudden en even later zag ik hem van achter mijn hek in het park staan praten met de bobo’s van Amsterdam Open Air en twee politieagenten, die naar me zwaaiden. Even later rond twaalf uur vanmiddag kwam de bobo van AOA naar me toe - ik was het nest in de boom aan het filmen om te monitoren of er nog beweging was daarboven en of de jongen nog gevoerd werden. Het was ijzig stil daar in het holletje. Maar Maarten (van AOA) wilde niet dat ik dat filmde. Het smoesje van Maarten was dat ik hem fotografeerde - maar heeft u hier een foto van hem gezien de laatste dagen? Nee dus. Hij wilde gewoon niet dat wij iets te weten zouden komen over de spechten. Misschien wist hij al dat de spechten verdwenen waren. Zeker is dat hun lot hem niets kan schelen, of het moet zijn dat hij door hen in het nauw gebracht wordt. Die vervelende spechten toch! Waarom moeten ze uitgerekend in de broedtijd hun jongen grootbrengen? Dat zou toch verboden moeten worden! Enfin, u bekijkt het filmpje maar om te zien hoe de hekken voorzien werden van zeildoek om mij het filmen te beletten.
De idylle van Amsterdam Open Air is geen sinecure. Je moet als organisator zo oppassen voor verstoring van je toko.
Maarten zei nog iets in de zin van ‘Waardenburg heeft een rapport opgesteld’, waarmee hij bedoelde dat zolang er een rapport is dat aangeeft dat er geen schade te verwachten is voor de fauna en flora door het festival (en de soorten die nog aanwezig zijn of nog beoordeeld worden slinken elk jaar - dus waar zijn die soorten dan gebleven?!) alles OK is. Maar een rapport op basis van verwachtingen is niet hetzelfde als de toestand waarin echte vogels, echte spechten zich bevinden. Dat merken we elk jaar. Voor Grote bonte spechten is het elk jaar een beproeving. De argumentatie van Maarten komt zowat overeen met die van de paters die in de vorige eeuw de katholieke contreien afstroopten om aflaten te verkopen (een certificaat waarin de begane zonden van de koper vergeven werden). Nu stropen de ecologische bureaus het land af om aan festivalorganisatoren hun aflaten, hun ecologische quickscans te verkopen die hen vrijpleiten van schade aan fauna en flora. Maar als het erop aankomt om feiten te verzamelen en de vogels te monitoren dan mag dat kennelijk niet, en het College en de festivalorganisatoren hebben daar ook geen zin in, waarschijnlijk omdat zij al aannemen dat er wel degelijk sprake is van verstoring van vogels en andere soorten fauna en flora, maar desondanks toch door willen gaan met dit ondeugdelijke festivalbeleid.
Maarten dreigde nog actie tegen mij te zullen ondernemen samen met GGA. Waarvoor en met welk doel is mij onbekend. Wat ik doe is niets anders dan wijzen op missstanden, zoals het art. 461 verbodsbord, dat inderdaad na publicatie op mijn weblog is verwijderd.
Het gedreun van Amsterdam Open Air begint hier aan de zuidoever de huizen al binnen te dringen. Ik denk dat de spechten dat in elk geval niet hadden overleefd. Zullen we ooit te weten komen wat er met de spechten is gebeurd? Ik denk het niet. Dat willen Amsterdam Open Air, GGA en het College niet weten.