Blog
Gierzwaluwen
Bericht van AVN: "Hedenmiddag hebben Gierzwaluwteller Gert de Jong en de gemeentelijke Dienst Bouw- en Woningtoezicht, ondersteund door de Dienst Handhaving van de gemeente ingegrepen tegen de nestverstorende steiger op de hoek van de Muidergracht en de Roeterstraat, waar een Gierzwaluwkolonie huist.
https://adam.waarneming.nl/waarneming/view/159211763
De steigerbouwer en de eigenaar van het pand Muidergracht 6 werden verordonneerd de verstorende steigerdoeken op de hoogste etage van de steiger, die het in- en uitvliegen van de nestelende Gierzwaluwen verhinderden, onmiddellijk te komen verwijderen. Na wat gesputter ("moet dat nu eind vrijdagmiddag") en de vasthoudende opstelling van de ambtenares van Bouw- en Woningtoezicht, werd het hoogste steigerdoek binnen anderhalf uur verwijderd. Volgende week wordt bezien of nadere maatregelen, zoals het verwijderen van de hoogste steigeropbouw nodig is om de Gierzwaluwen vrije invliegruimte te garanderen.”
Er wordt dus af en toe toch nog gehandhaafd in Nederland. Vreemd is dan weer dan voor een beschermd NNN-gebied als het Gaasperpark geen enkele vorm van handhaving mogelijk schijnt te zijn, waar ook in de broedtijd de beschermde Ransuilen tijdens Amsterdam Open Air te maken krijgen met een geluidsoverlast van meer dan 100 dB en dat stadsecologen daar hun goedkeuring aan gaven. Vanaf welk bedrag aan financiële ’schade' gaat de gemeente overstag?
Triest bericht
GroengebiedAmstelland: “Treurig bericht vanuit recreatiegebied Gaasperzoom.
Gisteren, woensdag 27-6, is er een poging gedaan om de jonge ooievaars te ringen. Al gauw zag men dat het niet goed was en alle jongen dood waren. Twee van de drie bleken al eerder te zijn overleden en de laatste moest pas dood gegaan zijn. Het is gissen naar de doodsoorzaak maar waarschijnlijk door aanhoudende droogte en hierdoor het beperkte voedsel aanbod hebben de jongen het helaas niet gered. Jammer want het leek dit keer zo goed te gaan.”
Update 3 juli: De Echo van vandaag meldt dat de oorzaak de droogte is. "Nu zijn de jongen dus overleden ten gevolge van de droogte. Hetzelfde echtpaar als vorig jaar heeft onvoldoende etenswaren kunnen vinden.”
NRC: "De lage waterstanden kunnen ertoe leiden dat meer planten en dieren sterven. In Brabant kampt de boomkikker met de droogte, terwijl de beschermde diersoort juist leeft in een natuurgebied dat speciaal is ingericht om extra vochtig te blijven. Omroep Gelderland berichtte dat relatief veel jonge ooievaars overlijden. Door de droge grond zitten regenwormen, de voornaamste voedingsbron van de ooievaarsjongen, te diep voor de moeder om bij te komen."
Zo hoort het
Trouw: "De boze droom van een festival-organisator: boven het feestterrein barst een heftig noodweer los, met vuistdikke hagelstenen, een loeiende storm.
Maar, in het Canadese Ottawa is het rond deze tijd droog en zonnig, dus het weer is wel het laatste waar de organisatoren van het jaarlijkse Bluesfest - goed voor honderdduizenden bezoekers - zich zorgen over maken. Tóch liggen ze in Ottawa wakker: van een Killdeerplevier op een nest met vier eieren.
Juist op het moment dat de podiumbouwers voor het megafestival aan het werk wilden gaan, bleek de beschermde vogel te hebben besloten een nest te bouwen op een pad, precies waar het hoofdpodium moet komen. De Killdeer is een waadvogel die vooral in Noord- en midden-Amerika leeft. Het is een beschermd dier in Canada en dus ligt het werk stil. De podiumbouwers hadden dinsdag willen beginnen. Nu loopt er een bewaker om het nest te beschermen."
Bodemproblemen in zonneparken
Trouw: "Ecologen: zonneparken zijn funest voor de natuur
De bouw van grote zonneparken wordt de nekslag voor kwetsbare natuur en bodemleven. Dit vrezen Nederlandse natuurbeschermers en ecologen, blijkt uit een rondgang van Trouw. Als bedrijven velden en akkers vullen met zonnecellen put dat de grond uit, zeggen ze. Zonlicht en regen bereiken de bodem niet meer, met kaalslag als gevolg. Dit is funest voor insecten en weidevogels, die toch al zwaar onder druk staan."
Amsterdam Open Air idylle?
Amsterdam Open Air probeert met lieflijk ogende filmpjes het festival een idyllische uitstraling te geven. Meestal staat daar muziek op die helemaal niet overeenkomt met de festivalmuziek. Een idylle kan voor een paar uur de beleving zijn van naïeve bezoekers, tot ze kotsmisselijk, stoned als een garnaal, of zo-doof-als-een-kwartel-op-een-festival weer thuis komen. Weliswaar allemaal leuke ervaringen voor een millennial, maar niet om over naar huis te schrijven. Dat het er soms ook anders aan toe gaat, toont het volgende filmpje. De dumpert reaguursels gaan wel kort door de bocht.
Test festivalgeluid … in broedtijd!
AT5: “Test met loeiharde muziek in Amsterdamse Bos: 'Wij willen de sector wakker schudden'
Het festivalseizoen is in volle gang en dat gaat natuurlijk gepaard met de nodige geluidsoverlast. Al is het idee achter het nieuwe evenementenbeleid dat de decibellen zo veel als mogelijk worden teruggedrongen. Daarvoor deed de gemeente vandaag een geluidstest in het Amsterdamse Bos.
Lees ook: Johnas van Lammeren (PvdD) stomverbaasd over geluidstesten Amsterdamse Bos
Er waren rustige momenten vandaag op dit gelegenheidsfestival, met een stukje jazz. Maar soms werd er ook flink uitgepakt met hardere elektronische muziek. Maar het idee van de gemeente om vandaag bij vlagen even flink te blazen op het Land van Bosse was om de evenementensector eens 'wakker te schudden'. Letterlijk in dit geval. 'We willen ze aanzetten om door te gaan met het beter worden in zo min mogelijk omgevingsgeluid te produceren tijdens evenementen', zegt Berend Temme van het Stedelijk Evenementenbureau.
Want volgens het nieuwe beleid mogen Amsterdammers jaarlijks nog maar driemaal dreunende bassen tot aan 85 dbc op hun gevel verdragen. En dat is een speciale, nieuwe geluidsnorm. Tijdens de geluidstest waren er verschillende geluidsexperts aanwezig om metingen te verrichten. 'Wij moeten dat beoordelen', zegt akoestisch adviseur Peter van der Geer.
Doel is niet om bepaalde systemen aan te prijzen, maar om de resultaten die later bekend worden te delen met de organisatoren.”
Nee, natuurlijk kun je de organisatoren niet dwingen om een geluidssysteem te huren dat minder geluidshinder produceert, maar je kunt de omwonenden wel dwingen om de herrie te verdragen. Ik zie de hashkikkers van Reggae Lake nog geen afstand doen van hun King Shiloh soundsystem, een in mekaar geknutselde opstapeling van basboxen die alle kanten uit tettert. Een van de stadsidioten in Pakhuis de Zwijger zei tijdens de manifestatie We Make The City “Laten we niet vasthouden aan dingen die ik tien jaar geleden ook heel mooi vond, zoals vogels en natuur. Dat kan niet meer.”
Tja, vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar.
AT5: " Amsterdam groeit en flink ook. Tijdens het vijfdaagse festival We Make The City buigen experts en bewoners zich over vragen hoe de stad er in de toekomst uit zou moeten zien.
Tijdens het festival komen er allerlei vraagstukken aan bod, van klimaatverandering tot de circulaire stad en eenzaamheid. 'Het is niet I Amsterdam, maar We Make The City. Het gaat erom dat we samen de stad maken', legt festivaldirecteur Egbert Fransen uit.
'Er wordt nog te veel gedacht vanuit het beleid, vanuit het stadhuis, de grote bedrijven en de kennisinstellingen. Ik denk dat we de burgers en maatschappelijke organisaties daar veel meer bij moeten betrekken.'
Het hart van het festival is Pakhuis de Zwijger, waar tientallen enthousiastelingen zich vandaag bogen over het ontwerpen van de stad die er in 2050 wellicht uit zal zien. 'Wat ik interessant vindt is de mening van industrie en werken, daar is denk ik meer mogelijk dan we denken', vertelt een deelnemer van het festival.
Journalist Bahram Sadeghi, die ook deelneemt aan de denktank, gelooft dat hoogbouw de oplossing is. 'We kunnen het ons niet meer permitteren om niet in hoogbouw te denken. Laten we niet vasthouden aan dingen die ik tien jaar geleden ook heel mooi vond, zoals vogels en natuur. Dat kan niet meer’."
Hoogbouw, OK, als er dan zonodig gebouwd moet worden, maar blijf met je tengels van de natuur en de vogels a.u.b. Bahram denkt eigenlijk niet aan hoogbouw, maar aan bouwen in de natuur. De ijdeltuit is blijkbaar zijn ‘magic point’ een beetje kwijt.
AT5: "Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren is niet te spreken over de plannen van de gemeente om een geluidstest voor evenementen in het Amsterdamse Bos te houden. 'Dit soort tests horen niet tijdens het broedseizoen.’
Boos is het beste raadslid van Nederland niet, maar wel 'stomverbaasd'. En niet alleen over deze test, die midden in het broedseizoen gaat plaatsvinden. Ook over het feit dat het nieuwe college stroompunten en riolering aan wil leggen in parken om festivals duurzamer te maken. 'Ik ben stomverbaasd dat GroenLinks de parken in de stad ombouwt tot festivalterreinen', zegt Van Lammeren, doelend op de plannen in het coalitieakkoord. 'Stroompunten en riolering zijn niet duurzaam. Minder festivals in parken is dat wel.’”
AT5: "Het Terrassen Festival gaat dit jaar uitwijken naar een andere locatie. Het festival kwam vorig jaar veel in het nieuws door de weerstand van bewoners rondom het Oosterpark. Volgens hen was het grote evenement bijzonder schadelijk voor de grasmat in het Oosterpark.
Na flink wat juridisch gesteggel - denk aan bodemspecialisten, bomendeskundigen, en een kort geding - is het dan toch eindelijk gelukt. Het festival gaat naar het Rembrandtpark. Organisator Mitchel Bovenlander is daar niet rouwig om: 'Wij vinden het leuk om dit jaar weer een ander stadsdeel van Amsterdam aan te doen. Het park is met de aanwezigheid van water, eindeloze grasvelden, schaduw en zon een ideale locatie', aldus Bovenlander in De Telegraaf.
Eind vorig jaar spande de stichting die buurtbewoners hadden opgezet een kort geding aan. De stichting verloor die rechtszaak. De aanvechting van festivals in het Oosterpark is volgens de buurtbewoners logisch. Er wordt gevreesd voor schade die de grasmat van het park zou kunnen oplopen onder andere door de bezoekers en de houten vlonders. Er werd door de stichting zelfs een bomendeskundige ingevlogen om onderzoek te doen naar de staat van het Oosterpark."
Open dag Het Gein
25 jaar geleden werd de Vereniging Spaar het Gein opgericht. Onvermoeibaar heeft de vereniging zich ingezet voor het behoud van de rust, de schoonheid en het landelijke karakter van het mooie Gein. En met succes!
Er zijn een paar nieuwe bedrijven langs het Gein bijgekomen. Het tolhuisje is afgebroken en er wordt een nieuw huis op deze plek gebouwd. Dat is jammer, want het was een zeer pittoresk huisje met een fraaie deur. De tolpoort bij de Vink is er nog, maar het bord met de tolprijzen is er niet meer. Verder zijn na de dijkverhoging de wegen langs het Gein bijzonder goed opgeknapt met behoud van zoveel mogelijk bomen. Binnenkort kunnen we vanuit Zuidoost met de fiets hierlangs naar en over de nieuwe fietsbrug naar Nigtevecht en de Vechtroute volgen, bijvoorbeeld naar Muiden toe.
De Oostzijdse molen kon bezichtigd worden. Tjebbe de Boer voerde ons van molen naar molen. Langs het Gein staat nog een achthonderd jaar oude wilg. De vaardigheid om een wilg zo lang in leven te houden is tegenwoordig ver te zoeken. Het was vandaag drukker dan anders langs het Gein. Op het Wilhelminabruggetje werd het Geinlied gezongen door het Creatoonkoor.
Als je de wind in de draaiende molenwieken hoort werken, dan krijg je een gevoel van de kracht van de wind; het kraken van het hout herinnert aan het kraken van masten onder zeil. Wind en water waren ooit de glorie van dit land.
Als u nog geen lid bent van de vereniging Spaar het Gein, word dan nu lid.
Festivaloverlast neemt niet af
Parool: "De nieuwe grenzen in het Amsterdamse evenementenbeleid hebben de overlast bij de vele festivals nog niet doen verdwijnen.
De Vrienden van het Flevopark blijven erbij: "Parken zijn geen festivalterrein." Tot hoorbaar ongenoegen van voorzitter Goos van der Sijde komt ook deze zomer hiphopfestival Appelsap naar het park. Toen in 2014 het Oosterpark werd opgeknapt, is Appelsap het Flevopark in 'gerommeld', vindt hij. En het scheelde maar niks of de gemeente had een verdere groei naar 20.000 bezoekers toegestaan.
Specht en koolmees
Zo zijn ook rond andere parken en pleinen de omwonenden allerminst gerustgesteld. Rond de Gaasperplas klaagden natuurliefhebbers deze maand dat na festival Open Air minder snel werd opgeruimd dan beloofd en dat er te weinig voorzorgsmaatregelen waren getroffen voor de specht en andere vogels. Voorzitter Jacqueline Rijken van het Parkenoverleg spreekt van een overgangssituatie nu het evenementenbeleid van kracht is geworden. "We moeten zien hoe dat zich dit jaar ontwikkelt." De locatieprofielen geven houvast. "Het staat in elk geval zwart-op-wit." Maar niet alle zorgen zijn weggenomen. Over de impact op de bodem bijvoorbeeld. "Als er tienduizend mensen staan te hossen, denk je toch: komt dat wel goed?"
Vooral in de stadsdelen hadden de groengroepen weinig vertrouwen. Dat het stadhuis het evenementenbeleid naar zich toe heeft getrokken, zien ze als een verbetering. De stadsdelen lieten zich makkelijk overrompelen door de wensen van festivals, meent Rijken. "Die brengen geld in het laatje en geven status. Als dan een stelletje geitenwollensokken zich meldt met zorgen over de grasmat, zijn ze niet erg happig om daaraan toe te geven.”
Ook de TAC, de commissie die de gemeente advies moest geven over de impact op het groen, is blij met de duidelijkheid per park. Nog steeds, vindt voorzitter Marijke van Schendelen, is meer kennis nodig over de schade die festivals aanrichten. "Het is lastig te zeggen of de koolmees lijdt onder een festival van drie dagen. Daar kan je eindeloos over discussiëren. Volgens bewoners en 'de vrienden van' is het altijd buitengewoon schadelijk. Volgens de organisatoren gaat het nergens over.”
Gras is heilig?
Amsterdam Open Air festival in het natuurgebied Gaasperpark (NatuurNetwerk Nederland).
De 'uitdunning' die eind vorig jaar was begonnen door Groengebied Amstelland was kennelijk bedoeld om de ruimte voor festivals te vergroten. Het park was tot de laatste op/afbouwdag afgesloten en meteen werden de zwaar belaste plekken met verse aarde afgedekt. Op deze plekken was voorheen nog geen zware belasting. Door de uitdunning is nu een groter oppervlak beschikbaar gemaakt voor festivals en tegelijk ongeschikt gemaakt voor begroeiing. Ook daar zal de verdichting toeslaan. Vanaf de Driemondweg heeft men een tweede, nieuwe toegang naar het festivalterrein gecreëerd, dwars door het ecologisch meest dichte en waardevolle gebied van het park. Voor de fauna en flora is dit een verdere bedreiging. In het park is door de geluidshinder voor de fauna geen mitigering mogelijk. De enige mitigering die kan werken is het verbieden van deze festivals in het NNN. De schade aan de bodem is weer enorm. En dat alles voor twee dagen kinderlijke leut voor de millennials.
Open deuren langs Het Gein
SpaarHetGein: "De vereniging Spaar het Gein bestaat 25 jaar!
Het Gein opent daarom zijn deuren op zondag 17 juni 2018 tussen 12.00 en 17.00 uur.
Bedrijven en particulieren laten aan belangstellende bezoekers zien wat het Gein te bieden heeft.
Het complete programma kunt u hier downloaden.
Komt u ook? Iedereen is van harte welkom!"
Bezwaren tegen AOA insturen
Bezwaren tegen de omgevingsvergunning verleend voor Amsterdam Open Air moeten op 14 juni op het stadshuis ontvangen zijn. Dus niet vergeten en meteen uw bezwaarschrift (of het voorbeeld downloaden en invullen) op de post doen. Hoe meer bezwaarschriften er ingediend worden hoe meer de gemeente daarmee rekening zal moeten houden.
De BewonersVereniging Nellestein heeft momenteel zeer weinig leden en steunt het indienen van bezwaren tegen evenementen niet. De Stichting Natuurbescherming ZO komt daarom op voor het woongenot van alle bewoners van Nellestein. Steun de Stichting Natuurbescherming ZO.
Zondag 10 juni
De recreanten komen weer terug naar het Gaasperpark. Frank en zijn hondje Tracy waren er natuurlijk ook. Tracy moet geopereerd worden. Ik hoop dat alles goed verloopt.
Een politiepaard met ruiter is uitgegleden op het bruggetje naar het vasteplanteneiland en in het water beland. Met veel pijn en moeite is het dier weer uit de sloot getakeld. Toen zijn plankieren aangebracht langs de brugleuning.
De bereden politie is er elk jaar bij. De vraag is of het Gaasperpark overal geschikt is voor paarden. Was het paard mogelijk gestrest of geschrokken van het lawaai? Het laatste bericht was dat ruiter en paard er goed vanaf gekomen zijn.
Nog steeds is niet alle rotzooi weggehaald in het park. Er liggen nog borden en boombescherming. Langs de route naar Entree oost zijn de paden ook gedeeltelijk vernield en moeten hersteld worden.
Ik zag trouwens ook nog Sjoerd Wynia op zijn fiets langsrijden. Ondanks de miljoenen winst voor Amsterdam Open Air zag hij er niet vrolijk uit.
Het festival der dieren
Hoe beleven spechten in de broedtijd in het Gaasperpark het festival Amsterdam Open Air? Als een verschrikking.
Daarom: stuur een bezwaar in tegen de verleende omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air.
Elk jaar wordt meer ruimte ingenomen door Amsterdam Open Air. De uitdunning die door GGA is uitgevoerd onder het mom van noodzakelijk onderhoud heeft enkel het areaal dat beschikbaar is voor festivals groter gemaakt en daar is dit jaar dankbaar gebruik van gemaakt door AOA. Dit jaar is een nieuwe entree ingericht, met lampen en al, vanaf de parkeerplekken langs de Driemondweg.
Er zouden mitigerende maatregelen genomen worden voor broedende vogels in het park. Dat is geen fluit van terechtgekomen. Een hek met zeildoek heeft geen enkel effect. Als daar nog door medewerkers van AOA wildgeplast wordt dan is duidelijk dat natuur en biodiversiteit door festivalorganisatoren niet gerespecteerd worden.
Aan de ingang van het park, het verst van het grootste kabaal verwijderd, zaten spechten in het gebied dat nog open was voor wandelaars, en jammer genoeg nu ook voor crew en bezoekers van het festival. Ook op deze iets rustiger plek lopen vogels gevaar, dus in het park zelf is het nog erger.
Tijdens de opbouw en het festival waren mensen van Toezicht van Recreatie Noord-Holland NV aanwezig. Wat die uitgevoerd hebben is mij een raadsel. Toen een spechtenjong op het pad naar de Entree oost terecht kwam is meteen naar hen gebeld, hun auto stond vlakbij. De verkeersregelaar heeft op zijn manier ettelijke keren geprobeerd om het jong weer in de buurt van zijn nestboom te krijgen. Maar zelfs een jong snapt wel dat ie in een stuk groen met meterhoge brandnetels niets te zoeken heeft en niet gevoerd kan worden. Daarom probeerde hij met alle macht het bosje te bereiken aan de andere kant van het pad. Heel verstandig van dat jong. De verkeersregelaar deed dat met de beste bedoelingen. Toen het te gek werd heb ik hem verzocht om het jong in het bosje te laten zodat hij daar tenminste beschermd zat en in een boom omhoog kon klimmen waar hij gevoerd kon worden. Dat gebeurde ook. Toen kwamen de imposante heerschappen van Toezicht van Recreatie Noord-Holland NV eraan, hebben van mij gehoord dat het jong in een boom zat, hebben daarop geantwoord dat het wel in orde zal komen, en zijn toen weer verdwenen. Ik hoorde dat later op de dag het jong weer op het pad zat en door een verkeersregelaar het bosje in gegooid is. Als je er niet bij bent dan is de voorzichtigheid en zorgplicht ineens van weinig tel meer.
Maar het zwakke jong bleef een probleem. Duidelijk is dat festivals in de broedtijd een groot gevaar opleveren voor vogels. Dat zie je pas na een paar dagen als de vogels totaal uitgeput zijn en doodgaan of een makkelijke prooi worden.
Overigens dacht ik ook opgemerkt te hebben dat die vogels met verstand tewerk gaan. Toen ze doorhadden dat heen en weer vliegen met een enkel rupsje in zo’n situatie niet te doen was begonnen ze voer in bulk aan te voeren. Ik dacht ook eikenprocessierupsen gezien te hebben in hun voer. Er is momenteel weer een rupsenplaag in het park. Vogels ruimen gratis die rupsen op, wat kosten scheelt voor de gemeente. Het lijkt mij daarom verstandiger om in het Gaasperpark te stoppen met festivals. Het is schadelijk voor het park, vernielt fauna en flora en is op geen enkele manier ‘duurzaam’.
Op de controlecabine van The Good Guyz in het park hing een poster met de tekst ‘Gras is heilig’. Zoals meer in dit land is dit niet meer dan loze propaganda.
Ik heb tijdens het festival zowat alle bekende festivalorganisatoren langs zien komen, o.a. mevr. Forster, die nu wil uitbreiden van het Nelson Mandelapark (Kwaku) dat speciaal is ingericht als evenemententerrein naar natuurgebied Gaasperpark met Reggae Lake. Elk zijn eigen niche in het park. En weg met die vervelende vogels! Ik moet er niet aan denken.
Gaasperpark 8 juni
GRAS IS HEILIG?
Na de uittocht van de beautiful people uit het Gaasperpark en na de afbouw en verwijdering van de hekken zou het park weer open en klaar moeten zijn voor recreatie. Vandaag was de boombescherming nog niet verwijderd, werd er nog steeds gestofzuigd (tenminste ik neem aan dat die grote bakken met een dikke slang bedoeld zijn om zwerfvuil op te zuigen); ook een ploeg Poolse mannen met vuilgrijpers was nog bezig om de stukjes plastic, sigaretten en andere rotzooi uit de grond te puren. Dat is geen lolletje want er is intussen al behoorlijk veel zwaar vrachtverkeer overheen gegaan, dus die kleine stukjes vuil zijn al diep de grond in gedrukt. Verschroeid gras overal. Same procedure as last year, same procedure as every year, James.
Auto’s van GGA en onderhoud, tractoren en ander tuig versperden overal de paden. Wandelaars gingen in discussie met de parkmedewerkers omdat ze het niet eens waren met deze gang van zaken. Men was gisteren al bezig met vertidraineren, en dat zal nog een aantal dagen doorgaan. Dus voorlopig valt er weinig te genieten van het park.
Het heilige gras van Amsterdam Open Air
Spechten
Hoe is het de spechten in het Gaasperpark vergaan tijdens Amsterdam Open Air? Over een paar dagen kunt u hier een filmpje bekijken.
Lachgas en viagra
De eenvoudige slagroompatronen met lachgas zijn dit jaar door de handigste verkopers tijdens en rond Amsterdam Open Air al vervangen door high-tech lachgascylinders. Met de feeërieke laserstralen in de omgeving van het voormalige rosarium raak je helemaal uit je bol. Een viagraatje erbij en je bent stoont als een garnaal. Daarna nog een sigaretje, en de millennial, de generatie Y of de generatie P (zie Pelevin) kan er weer tegen.
Flora-excursies
Van mei t/m september geeft plantenbiologe Tet Roetman weer regelmatig flora-excursies in verschillende groengebieden in Amsterdam-Zuidoost op zaterdagmorgen van 10.30-12.00 uur. U wordt hierbij uitgenodigd deel te nemen aan deze flora-excursies. U krijgt een lijst met aangetroffen plantensoorten mee. In juni zullen er plantengidsjes per groengebied verschijnen.
9 juni N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77 30 juni Zuidoever Gaasperplas: start 10.30 uur vanaf zwemplaats bij Ballorig
7 juli Bijlmerweide-noord: start 10.30 u. Kruising Provinciale weg-Strandvlietpad
21 juli De Hoge Dijk:start 10.30 u. fietspad onder viaduct treinspoor naar Abcoude 4 aug Bijlmerweide-zuid:start 10.30 u. kinderboerderij achter Provincialeweg 46A
18 aug Nelson Mandelapark: start 10.30 uur vanaf Bijlmerparktheater
1 sept. Spoordijkhellingen: start 10.30 uur vanaf metrostation Strandvliet.
8 sept. De Hoge Dijk: start 10.30 u. AMCpad onder viaduct van treinspoor
In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U kunt genieten van de schoonheid van de natuur en u krijgt een lijst van aangetroffen soorten mee.
Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis. Ook is het mogelijk om op uw verzoek op andere dagen in de week een flora-excursie te krijgen. Graag tot dan en graag van tevoren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.
Vergeet u niet bij regenachtig weer een paraplu mee te nemen?
Met vriendelijke groet,
Mevr. E. (Tet) Roetman, e.roetman@planet.nl, plantenbiologe Amsterdam-Zuidoost
Eind juni zullen kleine plantengidsjes per groengebied verkrijgbaar zijn. U kunt daarvoor nu al per e-mail naar e.roetman@planet.nl voor 1 of meer exemplaren intekenen.
Verruïneerd gras Westerpark
Parool: “De grote grasmat van het Westerpark ligt er bij als een groot bruin tapijt na conferentie/festival The Next Web. Vanuit het stadsdeel klinkt stoere taal dat The Next Web zal opdraaien voor de schade. En het probleem voor de buurt wordt gerelativeerd: er is opnieuw ingezaaid en het gras zal snel hersteld zijn.
Wat een krokodillentranen en hypocrisie! De verruïneerde grasmat ligt niet zozeer aan de The Next Web, maar aan stadsdeel West zelf. Sinds Koningsdag is het grasveld continu bezet door het opbouwen en afbreken van achtereenvolgend Bevrijdingsdag, de Rollende Keukens en The Next Web.
Bijna een maand lang lagen er rijplaten op het gras, reed er zwaar vrachtverkeer en liepen er duizenden mensen over het gras. Dat het niet goed zou aflopen met die grasmat was voor niemand een verrassing.
Het zou nog geloofwaardig klinken als het de eerste keer was dat dit gebeurde. De verpeste grasmat is echter een terugkerend ritueel dat al tien jaar aan de gang is. In plaats van te kijken naar het oplossen van deze problemen, voert het stadsdeel het aantal evenementen alleen maar hoger op. En wordt de buurt steeds bozer.
Diego Pos en Esther van der Meer, Amsterdam”
‘Woestijn’ in Westerpark moet over twee weken weer groen zijn
"Na afloop van techconferentie The Next Web bleek er forse schade te zijn aan het grote grasveld in het Westerpark. Na het opbreken van het technologiefestival afgelopen maandag waren flinke delen van het veld veranderd in een soort halfwoestijn.
Het grote aantal evenementen in het Westerpark leidt tot grote onvrede bij omwonenden. Zij klagen over afsluitingen, geluidshinder, verkeer in het park en achtergelaten afval door drommen bezoekers.”
Parool: "The Next Web heeft een rekening gekregen van stadsdeel West om de schade te herstellen die het techfestival aan de grasmat van het Westerpark heeft toegebracht."
Amsterdam Open Air had vandaag al nieuwe grond klaarliggen om meteen te verdelen over de verschroeide weiden. De afbouw duurt nog tot en met 7 juni.
Stuur uw bezwaar in tegen AOA
Het Gaasperpark wordt weer geteisterd door Amsterdam Open Air. Het park is twee weken lang niet open voor recreanten. Er is een omgevingsvergunning verleend waartegen u weer bezig kunt maken. Dit jaar zal beslissend zijn omdat er nog een meervoudige rechtszaak loopt bij de Raad van State over in vorige jaren verleende omgevingsvergunningen. Daarom is het van belang dat u zo massaal mogelijk bezwaren instuurt, om het bestuur van Zuidoost en de gemeente kenbaar te maken dat dit soort agressieve bezettingen van natuurgebieden niet kan. Het Gaasperpark is een natuurgebied en geen evenemententerrein.
Hier vindt u een voorbeeld van een bezwaar dat u kunt kopiëren en aan de burgemeester kunt sturen. Op 15 juni moeten alle bezwaren op het stadshuis ontvangen zijn. Wij hopen op honderden bezwaren, zodat de nieuwe coalitie een duidelijk signaal krijgt dat deze evenementen niet in het Gaasperpark thuishoren.
In het park broeden momenteel meerdere spechten. Een van de nestbomen op het festivalterein is op verzoek van de stichting met hekken omheind om verstoring door bezoekers te verhinderen. Maar nu zijn het blijkbaar de medewerkers van AOA die achter de schermen hun plas gaan plegen (eentje bestond het om tegelijk mobiel te bellen). Dat is schandalig. Zo gaat Amsterdam Open Air om met mitigerende maatregelen.
Langs de looproute voor bezoekers, op het pad vanaf de camping zat gisteren een zwaan die in shock verkeerde. Hij zat onder zijn eigen poep en reageerde niet op voorbijlopende joggers en fietsers. Met andere woorden, dit dier was behoorlijk gestresst. Hij is uiteindelijk weer het water in gegaan en we hopen dat het verder goed met hem gaat.
Op diverse plekken langs de nieuwe route naar de Entree oost liggen alweer de gebruikelijke lachgaspatronen. Verkopers van lachgas zijn tegenwoordig veel beter uitgerust met moderne apparatuur. Later krijgt u nog een filmpje en foto’s hiervan te zien.
Aanvragen vergunningen Reggae Lake
Amsterdam: "Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad,1108 GX: aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening", ten behoeve van het evenement "Reggae Lake Festival" in het Gaasperpark. Het festival wordt gehouden op 25 en 26 augustus 2018. De opbouw van het evenement begint op 20-8-2018 om 7:00 uur en de afbouw eindigt op 30-8-2018 om 17:00 uur, datum ontvangst 17-05-2018;
Dossiernummer 3677793
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.”
Amsterdam: “Besluit evenementenvergunning Gaasperpark, recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad
Stadsdeel Zuidoost - 30 mei 2018
Aanvraag evenementenvergunning, Reggae Lake Festival, Gaasperplas Noordoever
Reggae Lake Festival B.V. heeft een aanvraag
ingediend voor het organiseren van een festival genaamd “Reggae Lake
Festival 2018 ” met als locatie: Gaasperpark, recreatiegebied
Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad,1108
GX Amsterdam.
Voor dit festival zullen er diverse objecten worden geplaatst. Er wordt mechanische en levende muziek ten gehore gebracht.
Data en tijdsduur van het festival: zaterdag 25 augustus 2018 en zondag 26 augustus 2018 van 13:00 uur tot 23:00 uur.
Dossiernummer: ZO18- 06473
Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:
- Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
- Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.
De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.
Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.
Vergunningsstukken per e-mail opvragen."
Is dit nu een BESLUIT of een AANVRAAG? De afdeling vergunningen is onduidelijk hierover.
Update 6 juni 2018: Het gaat nog steeds om een aanvraag, dus geen besluit. Bovenstaande pagina is inmiddels verwijderd en vervangen door deze:
Amsterdam: "Aanvraag evenementenvergunning Gaasperpark, recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad
Stadsdeel Zuidoost - 6 juni 2018
Aanvraag evenementenvergunning, Reggae Lake Festival, Gaasperplas Noordoever
Reggae Lake Festival B.V. heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een festival genaamd “Reggae Lake Festival 2018 ” met als locatie: Gaasperpark, recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad,1108 GX Amsterdam.
Voor dit festival zullen er diverse objecten worden geplaatst. Er wordt mechanische en levende muziek ten gehore gebracht.
Data en tijdsduur van het festival: zaterdag 25 augustus 2018 en zondag 26 augustus 2018 van 13:00 uur tot 23:00 uur.
Dossiernummer: ZO18- 06473
De aanvraag kan gedurende twee weken na de publicatiedatum ingezien worden tijdens de openingstijden van het loket van stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken op twee manieren:
Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Direct regelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.
De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.
De termijn voor het indienen van een zienswijze is 14 dagen, gerekend vanaf de datum van publicatie. U kunt uw zienswijze richten aan:
Algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam
o.v.v. het dossiernummer
Of per mail naar: info.sdzo@amsterdam.nl."
Dan is er nog een bewoner van Gein 3 die bang is dat een boom van 3,5m hoog een gevaar voor de omgeving kan zijn en daarvoor een kapvergunning wil aanvragen. Er staat in hun tuin inderdaad een mooie conifeer. In Zuidoost is het natuurlijk altijd mogelijk dat zo’n boom ’s nachts de hort op gaat, gaat inbreken of voetgangers aanvalt. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn