Blog

Bomenexcursie

Uitnodiging

clips 5246

Cultuur en natuur

Cultuur (lees: evenementen) de stad uit, natuur de stad in. Daar is wat voor te zeggen.

clips 5233

AT5: "Amsterdam in 2025: 'Cultuur steeds vaker buiten de stad’

Hoe ziet de stad er in 2025 uit, als Amsterdam 750 jaar bestaat? Vandaag in de derde aflevering van Amsterdam in 2025: cultuur en natuur.

In deze aflevering varen we samen met planoloog Zef Hemel met een pontje van het Centraal Station naar Het HEM. 

Dit nieuwe kunst- en cultuurcentrum ligt net over de grens van de stad in Zaandam. Zo’n 30 minuten varen. En dat is tekenend voor de nabije toekomst. Het recreatieve en culturele leven van Amsterdammers zal namelijk de komende jaren steeds vaker over de grenzen van de stad plaatsvinden. 

En in de stad zelf dan? Er gaat heel veel gebeuren: zoals een nieuw strand op Strandeiland en ook rondom festivals gaat er veel veranderen: de kans dat ze in de stad zo vanzelfsprekend zijn als vandaag de dag, is klein.

Zie ook deze blogpost.

Recreatie ten koste van natuur

AT5: “Natuurgebied
Een van de buurtbewoners die erg betrokken is bij het proces, is Hetty Litjens. Het probleem van de plannen is volgens haar dat het terrein geschikt moet worden voor heel veel recreatie, 'maar niet uitgaat van de status van het park als een natuurgebied'. 

De Floriade
Het park werd aangelegd in 1977 en werd in '82 gebruikt voor wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade. Een aantal objecten herinneren nog aan die tijd. Hetty is bang dat dat verloren gaat door de herinrichting. Wedemeijer geeft toe dat niet alle elementen bewaard zullen blijven. 'We moeten er ook een aantal verwijderen omdat ze in het onderhoud te intensief zijn.

Inspraakperiode
In november is er nog een mogelijkheid voor bewoners om zich over de plannen uit te spreken. Daarna wordt een definitief plan aangeboden aan het stadsbestuur. Pas later zal de verbouwing van start gaan, wanneer dat precies is, is nog onzeker. “

De herinrichting is dus hoofdzakelijk een kwestie van bezuinigen op groenbeheer. Maar intussen subsidieert de gemeente evenementen op grote schaal. Door festivals enkel plaats te laten vinden in grote zalen zoals die van stadsdeel Zuidoost kan de gemeente fors besparen op administratie, herstelkosten en rechtszaken. Dat geld kan besteed worden aan groenbeheer. Waarom zou je als gemeente tien miljoen uitgeven aan infrastructuur waar niemand om gevraagd heeft en enkel bedoeld is om meer festivals en meer reuring mogelijk te maken. De belastingbetaler betaalt het gelag.

Festivalorganisatoren maken miljoenen winst. Het herstel van de bodem van parken moet achteraf betaald worden door de bewoners van Amsterdam. De gemeente vergist zich gruwelijk in de besparing op onderhoudskosten. De kanoroute bijvoorbeeld zal weinig gebruikt worden, maar zal heel veel onderhoud vergen. Rietkragen moeten gemaaid, wat zeer schadelijk is voor natuur en biodiversiteit. Bij de zwemstoepen zal toezicht nodig zijn en ook daar moet riet verdwijnen. Dat tast de wezenlijke kenmerken en waarden van dit natuurgebied significant aan, wat in strijd is met de Provinciale ruimtelijke verordening die van kracht is voor dit NNN-gebied.

Het prijskaartje van festivals

clips 5230

PvdD: "Commer­ciële festivals niet op kosten van de belas­ting­be­taler
Partij voor de Dieren dient vier moties in

In Amsterdam zijn vele festivals en evenementen en daar hangt een hoog prijskaartje aan. Naast de afsluiting van parken en geluidsoverlast, begroot het college wederom een miljoenentekort op evenementen. Ook blijken de parken verhuurd te worden voor stuntprijzen. De Partij voor de Dieren wil dat de rekening van de evenementen niet wordt betaald door de Amsterdammers, maar door de winstgevende evenementen zelf. Raadslid Anke Bakker dient hierover meerdere moties in.

Miljoenentekort op evenementenvergunningen
Voor het mogelijk maken van de honderden evenementen in de stad is veel ambtelijke inzet nodig. Evenementenorganisatoren betalen nu slechts 16% van de kosten voor de vergunningverlening en in de Voorjaarsnota 2019 stijgt dit licht naar 43%. Het financiële tekort op de vergunningverlening is in 2019 een ruime 5,7 miljoen euro en in 2020 3,5 miljoen euro. Dit is exclusief de kosten voor handhaving. De Partij voor de Dieren wil dat deze subsidiering van grote, commerciële evenementen stopt – zeker in deze tijden van bezuinigingen - en dat er in 2020 100% kostendekkendheid van de commerciële evenementen komt.

Geen parken in de uitverkoop
Raadslid Anke Bakker: “De Amsterdamse parken en openbare ruimte worden talloze malen verhuurd en de verhuuropbrengsten bedragen in totaal slechts 1 miljoen. Een voorbeeld: het Westerpark werd voor 12 dagen afgehekt en verhuurd aan The Next Web voor gemiddeld 1647 euro per dag. Dat is een extreme stuntprijs! Zeker als je je bedenkt dat een kaartje voor The Next Web 500 euro kostte. De parken zijn van alle Amsterdammers en als we die ‘uitlenen’ dan kan dat alleen tegen realistische marktprijzen.”

Prijskaartje openbare ruimte openbaar
De huurprijzen van de parken worden ook niet altijd bekendgemaakt. Bij WOB-verzoeken kan de gemeente deze informatie zwartlakken op verzoek van de festivalorganisator en dit gebeurt dan ook. De Partij voor de Dieren wil inzicht in de verhuurprijzen, omdat dat noodzakelijk is voor het beoordelen van de beprijzing van onze waardevolle openbare ruimte.

Geen gebruik van generatoren
In meerdere parken in Amsterdam is er – op kosten van de gemeente Amsterdam - een stroomvoorziening aangelegd voor de evenementen. De Partij voor de Dieren wil dat er in die parken geen gebruik gemaakt meer mag worden van vervuilende generatoren. Helaas worden er nog steeds dieselgeneratoren gebruikt in de parken met stroomvoorziening.

Telegraaf: "’Pak drugsmisdaad aan door festivalverbod’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt met een pakket aan maatregelen om de drugscriminaliteit aan te pakken. Jan Muijs denkt dat een verbod op festivals zou kunnen werken.

Dat is ondertussen uitgegroeid tot een miljarden-industrie en waar we steeds meer een vermenging zien van de onderwereld met de bovenwereld. Ieder weldenkend mens zal het daar mee eens zijn, want je kunt ze maar niet genoeg op de huid zitten. Eén van de speerpunten daarbij zal het omlaag brengen zijn van het aantal festivals om de feestgangers nog beter te kunnen controleren. Het gaat hierbij om maar liefst 1100 festivals.

Maar zou het misschien niet beter zijn om ze maar allemaal te verbieden? Dat zal al direct een groot schokeffect geven bij de pillendraaiers en hun giga-omzet. Daar kun je ze al meteen pijn doen. Maar daarnaast zou hij er honderdduizenden mensen een groot plezier meedoen die in de buurt van die openlucht festivals wonen. Die zijn dat jaarlijks terug kerende ’gehonkebonk’, dat kilometers ver draagt, meer dan zat.

Jan Muijs, Tilburg

Parool: "Grapperhaus wil minder festivals in Nederland

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan, zegt hij in een interview met De Telegraaf."

nporadio1 : “Geluidsoverlast door festivals neemt toe

Het is zomer dat betekent dat er veel festivals zijn waar liefhebbers met een biertje in de hand naar muziek luisteren. Dit jaar worden er ruim 1.100 festivals georganiseerd maar die feestjes hebben een keerzijde. Door omwonenden wordt er steeds vaker geklaagd over geluidsoverlast en stank. Moet er paal en perk gesteld worden aan de feestvreugde? In Dit is de Dag een gesprek met Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren in Utrecht,  Marijn Bosman van D66 Amsterdam en Jaap Groothuis, wethouder van Nunspeet.”

Kap 249 bomen

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning kap (diverse locaties)

omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 249 bomen in het beheer van de gemeente Amsterdam binnen stadsdeel Zuidoost. Reden is vervanging van de bomen vanwege veiligheidsrisico’s, datum verzending besluit;
Dossiernummer 4403191
Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:
Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020. 
De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.

Vergunningsstukken per e-mail opvragen

De datum van verzending van het besluit is weggelaten. Administratief foutje dus. Het besluit is net op de site Bekendmakingen geplaatst.
Als het gaat om veiligheidsrisico’s dan zou ik graag willen verzoeken aan de gemeente Amsterdam om alle auto’s uit de stad te bannen, want die zijn een veiligheidsrisico. In tegenstelling tot bomen die nog gratis zorgen voor zuivere lucht, veroorzaken auto’s ook nog eens luchtvervuiling.
Kijk in uw buurt dus goed naar de locaties van de kap en onderzoek zelf of er een reëel veiligheidsrisico bestaat, of de boom ziek is, en of de gemeente mogelijk gewoon van plan is om daar ruimte te maken voor bebouwing.

Zie ook hier: Gevaarlijke bomen?

GGA over gebiedsontwikkeling Gaasperplas

Op 4 juli werd in een openbare vergadering van Groengebied Amstelland de gebiedsontwikkeling Gaasperplas voorgelegd ter besluitvorming. Dat wil zeggen besluitvorming binnen de ondemocratische organisatie GGA (met zijn uitvoerder Recreatie Noord-Holland NV die het NNN niet op zijn agenda heeft staan!). Zie agendapunt 05: opwaarderen Gaasperplasgebied.

Ik noem het niet opwaarden, want het komt neer op afwaarderen. Men had kunnen schrijven ‘herstellen en versterken van het NNN rond de Gaasperplas’, maar dat doet men bewust niet, omdat de plannen gaan om meer reuring, meer sport en horeca, niet om natuur en biodiversiteit. Het is overigens zo dat in 2018 een daling van het aantal bezoekers in het Gaasperpark werd genoteerd. Hoe zou dat nou komen? Als festivals het park, de bodem en de flora vernielen en de fauna verjagen dan valt er minder van de natuur te genieten en is het park maandenlang een treurig gezicht. Aantrekkelijk is het dan niet meer.

Tijdens de GGA-vergadering werden volgens een van de aanwezigen weer andere kaarten getoond dan deelnemers aan de meedenk- en klankbordgroep ooit te zien kregen. Kaarten met grotere zones voor intensief gebruik, wat nooit is voorgesteld als expliciete opdracht. Nooit is overleg geweest met de bewoners van Liendenhof over intensivering van het gebruik van het aan hun woningen grenzende deel van het park! Die zone, nu de waterspeelplaats, wordt een groot gebied met daarin de waterspeelplaats, de hele entree vanaf de metro, het bolwerk, de eerste weide, het oeverterrein, het naakteiland, het hele glooiende grasveld, het centrale grasveld. De entree van het park wordt kaarsrecht zonder de idyllische bochten, dus zeer saai met zicht op auto- en busverkeer. Het mooiste stuk dat nog overbleef van de Floriade zou moeten verdwijnen. Er werden weer andere breedtes van paden genoemd. Zo groeit de verwarring en worden eerdere voorstellen weer gewijzigd. Aan de zuidoever van de Gaasperplas wordt het iets gelijkaardigs rond Ballorig, de dagcamping en een stuk zuidoever. Meer reuring dus, en dus ook meer overlast. want geld voor betere handhaving en controle zit er niet in.

Over festivals mocht tijdens het participatietraject niet gesproken worden. Die blijven dus ondanks de onderzoeken die de gemeente nog moet uitvoeren naar schade aan de bodem en de ecologie, nog onderdeel van de inrichting; de ‘gesloten inrichting’ van Amsterdam Open Air. Er kunnen geen plannen vastgelegd worden zolang nog niet duidelijk is dat die festivals juridisch en ecologisch mogen. 
Wees er in elk geval zeker van dat er zeer veel bomen gekapt zouden moeten worden voor deze herinrichting. Eigenlijk schandalig dat de gemeente nog steeds doorgaat op deze illegale manier. Van een natuurgebied kunnen we straks niet meer spreken. Allemaal vanwege een paar verkrampte ambtenaren die een hekel hebben aan natuur.

Nieuwe structuurschets

clips 5222

Een nieuw conceptplan/structuurschets met een kleine wijziging is nu beschikbaar. Het drijvend zwembad is daarin geschrapt en dat is een goede zaak. Er kan een zwembad in het NMPark gebouwd worden wat een veel betere plek is.

Wat van begin af aan werd gemeld als streefdoel voor de herinrichting was een recht doorgetrokken entree, want de huidige toegang tot het park zou niet uitnodigend en herkenbaar zijn. Als er iets uitnodigend is (bovendien het laatste belangrijke overblijfsel van de Floriade 1982) dan is het wel de uitnodigende entree met de leilinden die ons langs een zeer boeiende route het park in leiden via een kronkelend weggetje dat de groenbeleving alleen maar bevordert. De treurbeuk en de haagbeuken moeten allemaal verdwijen, ook de berceau. Waar vind je tegenwoordig nog een berceau? In de plaatst komt een strakke weg naar de plek waar men een metropolitane functie wil (de blauwe ster op de kaart), een restaurant waarschijnlijk, want je kunt hongerige klanten niet te lang laten lopen langs een lange lindenlaan.

clips 5224

Dit (zie onderstaande foto’s) zou allemaal moeten verdwijnen. Op de projectontwikkelaars passen enkel deze woorden van Nescio toen hij zag dat er ergens bomen gekapt werden:
“God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen!"

Berceau
DSC04107
DSC04111
DSC08110
DSC08111

Het is het Dagelijks bestuur van Zuidoost dat dit voorstel heeft goedgekeurd, dus niet de Adviescommissie. Het dagelijks bestuur van Zuidoost voert uit wat b&w van de gemeente Amsterdam als beleid vastleggen. De gemeenteraad (de instantie die uiteindelijk beslist wat er zal gebeuren) moet zich natuurlijk nog uitspreken over deze plannen. Het dagelijks bestuur van Zuidoost bestaande uit PvdA, SP en GroenLinks is daarmee in een ongemakkelijk spagaat terechtgekomen. Maar een advies van de adviescommissie kan de gemeente niet zomaar naast zich neerleggen, daar is een goed onderbouwde verantwoording voor nodig.

In de vergadering van 25 april 2019 heeft de stadsdeelcommissie een ongevraagd advies aan de gemeente gestuurd waarin het advies gegeven wordt aan de gemeente om grondig te onderzoeken of het natuurgebied Gaasperpark weer natuurgebied kan zijn, dus zonder festivals. 
Het NMPark is al voor miljoenen hersteld na jarenlange belasting door Kwaku en het ligt in de lijn der verwachtingen dat herstel van het Gaaperpark na nog meer festivals nog veel meer zal kosten. Festival Reggae Lake is al aangekondigd; evenementenvergunning en omgevingsvergunning. Allemaal leuk, maar liefst niet in een natuurgebied. Zuidoost heeft grote zalen en het gaat niet aan om enkel voor lage huurkosten voor festivalorganisatoren een natuurgebied langdurig te verpesten. Van verdiencapaciteit uit festivals is nauwelijks of geen sprake. De gemeente en provincie moeten nog steeds miljoenen bijdragen aan GGA. Laten ze dat dan doen voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, zeker in deze tijd van klimaatverandering.

De projectgroep Gaasperplas zou op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli tijdens de Week van Gaasperdam en Driemond een toelichting geven op dit conceptontwerp. Zonet krijg ik uit betrouwbare bron door dat deze bijeenkomsten niet doorgaan:

"Een plotselinge verandering in de capaciteit van het projectteam zorgt ervoor dat we de voorbereidingen voor de bijeenkomst tijdens de week van Gaasperdam en Driemond niet op tijd klaar hebben. Daarom kan de toelichting op dit conceptontwerp op 13 en 14 juli niet door gaan. Dat wordt na de zomer. 
Informatiebijeenkomst Het nieuwe ontwerp wordt in november gepresenteerd op een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst geeft het projectteam een uitgebreide toelichting op het ontwerp. Het team beantwoordt vragen en geïnteresseerden kunnen aangeven wat ze van het ontwerp vinden. Belangstellenden kunnen in die periode 4 weken op het concept ontwerp reageren.
Besluitvorming De stadsdeelcommissie bespreekt het nieuwe ontwerp en iedereen kan reageren op en inspreken tijdens die vergaderingen. Uiteindelijk stelt het stadsdeelbestuur het ontwerp vast. Het college van B&W neemt het uiteindelijke besluit, nadat de gemeenteraad erover gesproken heeft. Ook moet het bestuur van Groengebied Amstelland, beheerder van het gebied, positief adviseren.
Verwacht wordt dat het conceptontwerp in december/januari in de gemeenteraad komt.

Het Wijkoverleg Gaasperdam Driemond dat weer in bedrijf komt is van plan een onafhankelijke bijeenkomst te organiseren over het nieuwe ontwerp.

Uit het voorstel op de agenda van GGA:
Het algemeen bestuur besluit:
1. In navolging van het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zuidoost in te stemmen met het voorliggende ontwerp voor de herinrichting van de Gaasperplas;
2. Vast te stellen dat uit de voorlopige doorrekening van de beheerkosten blijkt dat op basis van een gelijkblijvend onderhoudsniveau (B), de beheerkosten van de voorgestelde inrichting gelijkwaardig zijn aan die van de huidige inrichting;
3. De openstaande bezuinigingsopgave van € 80.000 structureel op de kosten voor beheer voor de Gaasperplas in te trekken;
4. Recreatie Noord-Holland NV opdracht te geven om alternatieve voorstellen uit te werken voor de invulling van de hierboven genoemde bezuinigingsopgave."

Voor een deel van de agendapunten inzake de Gaasperplas, namelijk 3 en 4 was nog geen akkoord en die worden aangehouden voor een beslissing in een volgende vergadering van GGA. 1 en 2 zijn goedgekeurd.

Voor alle duidelijkheid: zoals al eerder bekend was gemaakt, over een aantal maanden begint het officiële inspraakproces als er intussen beslist is over alle kwesties. Het gaat hier om kwesties die een wijziging van het bestemmingsplan nodig maken en ook voor dit traject zal een heel grondige informatie- en inspraakprocedure nodig zijn. 

De eerste en nog steeds niet gehonoreerde voorwaarde voor het project Gaasperplas is dat GGA en het gemeentebestuur zich uit zichzelf houden aan de regels van de PRV en niet proberen om daar onderuit te komen door de gedeputeerden onrechtmatig te beïnvloeden of onder druk te zetten. Het gaat om handhaving van de regels, niet om een eigenzinnige interpretatie waardoor de rechtspraak er weer bijgehaald moet worden.

Voor burgers bestaat enkel rechtszekerheid als overheden zich ook aan wetten en regels houden. Amsterdam, en met name Zuidoost, hebben daarin een zeer slechte reputatie.

Gebiedsplannen 2020

DSC00439

Gisteren was dan weer een startbijeenkomst over de gebiedplannen 2020 in de nieuwe bibliotheek. Mooi ingericht stukje architectuur. 

Ik heb mijn zegje gedaan over de woonomgeving, het groen, de bouwopgave en de evenementen die het groen nog verder dreigen aan te tasten. Houdt Zuidoost zich wel aan de wetten en regels van het Rijk en van de provincie inzake het NNN rond de Gaasperplas? Daar maak ik mij zorgen over. Er is in dat participatietraject Gaasperplas nog steeds geen commentaar van de provincie aanwezig/opgevraagd, en kennelijk is Zuidoost ook niet van plan om naar de provincie te luisteren, want ik zie projecten in het conceptvoorstel (dat al aan de gemeente is gestuurd) staan die een rechtszaak niet zullen doorstaan, omdat die uitdrukkelijk niet mogen volgens de Provinciale ruimtelijke verordening. Zoekt Zuidoost weer bewust de confrontatie? 

De vorige participatieronde liep niet zo lekker, omdat er al een vastgesteld stuk was. Nu hebben we de startbijeenkomst voor gebiedsplan 2020, van de agenda 2019-2022. Er was aangekondigd in de officiële uitnodiging van 17 juni dat we samen terug zouden kijken naar het participatietraject van vorig jaar.

DSC00444
DSC00450
DSC00451

Maar wat zien ik nu? Zie de bijgevoegde foto’s. Het participatieproces lijkt al afgelopen te zijn. Met wie is dan feitelijk ‘continue’ overlegd? Niet met mijn stichting, voor zover ik weet ook niet met andere bewonersverenigingen. Een aantal mensen hebben gisteren dan wel dingen ingebracht, maar de vraag is of die wel tot hun recht zullen komen in het stuk dat straks geproduceerd gaat worden. Inspraak in gebiedsplannen kan alleen degelijk zijn als expliciet aan bewonersverenigingen gevraagd wordt om een geschreven stuk in te leveren met aanbevelingen. Dat is niet gebeurd. Dus het blijft een beetje rommelen met punten die op een flipover worden genoteerd en verder meestal in limbo terechtkomen. Of er worden zoveel trefwoorden op memostickers geschreven dat door de bomen het bos niet meer te zien is. Evenementen en herinrichting omgeving plas lijken niet ter discussie te komen.

DSC00447

De startbijeenkomst is qua inbreng van bewoners toch wel erg mager. Dat zou formeler moeten, en op papier. Klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor onze wijken, onze natuur en ons welbevinden. Ook de herinrichting van het NNN voor meer reuring en commercie is niet aan te raden omdat de plannen ingaan tegen de eisen en de noden van deze tijd van klimaatverandering. Een kanoroute is wel leuk voor een paar mensen misschien, maar wie heeft dat dure plan toch bedacht? Wij hebben ook grachten in Gaasperdam waar met kleine bootjes en kano’s veilig gevaren kan worden; dus waarom een zeer dure kanoroute (afgraven grond, kappen van veel bomen) aanleggen in een natuurgebied? Zuidoost barst van de sportaccomodatie. Zoals minister Schouten al zei, het kabinet gaat voor meer bossen, meer bomen en een gezonde bodem (voor landbouw en natuurgebieden). Zuidoost moet toch proberen om met de voetjes op de grond te blijven en de problemen aanpakken die er zijn, niet nog meer problemen en kosten creëren.

DSC00454

Laten we het erop houden dat iedereen die nog iets te melden heeft over toekomstige plannen zijn/haar ideeën z.sp.m. meldt aan de betrokken ambtenaren en vanzelfsprekend aan de adviescommissie en het bestuur. Dat valt dan onder ‘afstemmen en checken met bewoners(verenigingen) enz’. Hier ligt een mooie taak voor de bewonersplatforms, denk ik. Anders wordt er straks een stuk opgesteld dat we voorgeschoteld krijgen, maar waar we eigenlijk niets aan hebben bijgedragen. Sommige ambtenaren, waaronder gebiedsmakelaars, zijn al in reces en op vakantie. 

Kosten herinrichting

Op 27 juni is in de raadscommissie AZ een onderzoek naar de rechtmatigheid van inkopen door stadsdeel Zuidoost ter kennisneming gegeven (TKN 12).
Follow the Money heeft hierover een stuk geschreven, met interessante informatie over sommige uitgaven.
FTM: "Gemeente Amsterdam wil maar niet de onderste steen boven krijgen
In de periode 2011-2015 krijgt Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam verschillende meldingen van de inkoopafdeling binnen over stadsdeel Zuidoost. Zo wordt bijvoorbeeld vanaf 2011 een deel van het Mandelapark door een aannemer als opslag gebruikt, zonder dat het stadsdeel daar geld voor vangt. Een opdracht van 105.000 euro voor bestratingswerk waarvoor maar één bedrijf om een offerte wordt gevraagd, dat vervolgens opvallend veel andere opdrachten krijgt? Of de herinrichting van het Mandelapark, die 24 miljoen euro kostte in plaats van de beraamde 16 miljoen euro? Het is een greep uit de voorbeelden waarvan meldingen zijn gedaan en die niet zijn opgepakt door Bureau Integriteit.”

DSC00765
DSC00788

Het gaat mij in dit geval om de kosten voor de herinrichting van het NMPark. Zegge en schrijve vierentwintig miljoen voor het herinrichten, voornamelijk draineren van het Mandelapark. Een half jaar lang was een deel van het park afgesloten. Niemand betwist het nut en de waarde van een festival als Kwaku. Maar het is wel duidelijk dat parken zeer kwetsbaar zijn en dat festivals schadelijk zijn voor de bodem. Dat er zoveel geld mee gemoeid is zou tot nadenken moeten stemmen. Ik denk daarbij ook aan het Gaasperpark, en het hele NNN-gebied rond de Gaasperplas, dat is ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Het stadsdeel is nu in feite bezig met het vernielen van natuur en biodiversiteit. Jawel, er komt een onderzoek naar de bodemgesteldheid en de ecologie in het park, maar er zijn al genoeg onderzoeken gedaan, bodemonderzoeken en een Ecologische verkenning van Tauw voor de provincie die aantonen dat evenementen schadelijk zijn voor de fauna en flora. Is men voor wat meer reuring en leut en nog meer sportvoorzieningen dan we al hebben, bereid om miljoenen uit te trekken voor herstel van de bodem? Amsterdam Open Air wordt niet verantwoordelijk gesteld voor de schade, want dat zou de festivalindustrie nogal afschrikken, en aan multinationals durft Amsterdam niet te komen, ook de groene en democratische coalitie niet.

De verwachting is ook dat er straks voor de herinrichting van het NNN rond de plas onnodig miljoenen uitgegeven zullen worden voor plannen die de natuur en de biodiversiteit nog verder zullen aantasten dan de festivals dat al gedaan hebben.

TKN 11 is ook interessant, want geeft aan dat stadsdeel Zuidoost zich niet gehouden heeft aan de regels die gelden voor het aantal op/afbouwdagen.

Geen-verbod-op-leuke-dingen coalitie

Moi non plus 2

D66 wil geen coalitie die ‘leuke dingen’ verbiedt. En volgens D66 horen festivals bij de 'leuke dingen', of daar nu geluidsoverlast geproduceerd wordt, natuur en biodiversiteit vernietigd, of vogels verstoord worden tijdens het broeden, dat maakt allemaal niets uit. Kijk zelf wat de werkelijkheid is in het Gaasperpark. D66 ziet ‘leuke’ dingen waar hoofdzakelijk en duurzaam ‘vernieling’ veroorzaakt wordt.

Ik vraag me af of D66 dit Amsterdam Open Air festival nog steeds ziet als behorend tot 'de leuke dingen' in Amsterdam. De schade aan het Gaasperpark, aan natuur en bodem, wordt elk jaar groter en onherstelbaar.
Als steeds meer vogels uit parken en natuurgebieden verjaagd worden dan is het geen wonder dat de eikenprocessierupsen welig tieren.

© Natuurbescherming ZO 2015