Blog

De grenzen zijn bereikt

Lutkemeer

Parool: "De polder langs de rand van Osdorp moet plaatsmaken voor een bedrijventerrein, zo is al tien jaar geleden besloten door de gemeente. Maar groen opofferen aan de stad is niet meer van deze tijd, vindt Behoud Lutkemeer.
Stadslandbouw
Vaststaat al wel dat ze zich niet zullen neerleggen bij het volbouwen van ‘de laatste vruchtbare landbouwgrond’ van Amsterdam.

Het exploiteren van natuurgebieden voor stadslandbouw zou bijzonder onverstandig zijn. Toch zijn er groene exploitanten die het groen verder willen aantasten. Behoud Lutkemeer!

Trouw: "Her en der kunnen we nog iets inpolderen maar er zijn grenzen en er is een limiet. De vraag is alleen of we doorgaan met bouwen zolang dat fysiek mogelijk is, of dat we besluiten iets eerder te stoppen.

De negatieve gevolgen van het doorbouwen voor de natuur, de biodiversiteit, de kwaliteit en schoonheid van het landschap, en de onderlinge verhoudingen, worden steeds duidelijker. We komen steeds dichter op elkaar te zitten en zelfs voor sociale mensen wordt dat onaangenaam. Daarnaast wordt het voor veel mensen moeilijker om in hun eigen woonomgeving een wandeling te maken in de stilte van de ongeschonden natuur.

Een nieuw argument is dat de fysieke leefbaarheid in ons land wordt bedreigd door de klimaatverandering.
Ook daarom is het van belang dat we nadenken over de vraag hoe lang we blijven bouwen. Dat bouwen gaat samen met meer watergebruik.

Projectontwikkelaars en architecten beheersen nu de discussie en willen natuurlijk geen enkele limiet.
Lokale bestuurders zijn duidelijk niet in staat serieus weerstand te bieden aan de commerciële agressie van deze lieden, waardoor de openbare natuur altijd verliest.”

screenshot 801

Parool: "De geluidsoverlast in het paasweekend overschreed naar nu blijkt wellicht toch de normen. Eerder werd door de gemeente gesteld dat de herrie door festival DGTL op het NDSM-terrein niet luider zou zijn dan vooraf was afgesproken.”

Volkskrant: “Festivals lijken ieder jaar duurder te worden – waar gaat al dat geld toch heen?

‘Je geeft zo 300 tot 400 euro uit op een meerdaags festival. En dan doe je niks geks’, zegt Berend Schans, van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. Veel geld, vindt hij. Maar een festival neerzetten ís duur. En risicovol.

Het is niet uitzonderlijk dat de vergunning voor een evenement soms pas enkele dagen van tevoren wordt afgegeven. Dan zijn er al kaarten verkocht, artiesten geboekt en is de opbouw al begonnen.

Respons onderzocht onder andere de verdeling van inkomsten in de sector. Van de 1 miljard euro die er binnenkomt bij de Nederlandse festivals, komt ruim tweederde uit merchandise, eten en drinken. De kaartverkoop is goed voor 265,8 miljoen euro. 85,8 miljoen euro komt uit publieke en private middelen: sponsordeals en overheidsgeld, maar ook geld uit cultuurfondsen zoals het Mondriaanfonds.

Durfkapitaal
Maar dat er wel degelijk serieus geld te verdienen is met festivals illustreren de twee grootste festivalondernemers op de Nederlandse markt, Mojo en ID&T.

Mojo is onderdeel van Live Nation, een beursgenoteerd bedrijf op Wall Street. Het aandeel verdrievoudigde de afgelopen vijf jaar. De huidige marktwaarde: 13 miljard euro. ID&T is onderdeel van Live Style, grotendeels in handen van het hedgefonds Axar Capital, eveneens op Manhattan. Een blik op de site en zes witte mannen in keurige pakken met titels als ‘president’, ‘director’ en ‘chief executive officer’ staan daar aan de top van de keten. Niet het type dat op Mysteryland staat te dansen of op Defqon1 laat in de ochtend uit een tentje kruipt.

En ja, natuurlijk zit daar een verdienmodel achter. Een aantal keer per jaar bespreekt de top van ID&T zijn strategie, budget en doelen met de investeerders in New York. ‘Zolang je voldoet aan de afspraken en je targets haalt, heb je goede gesprekken.’”

AD: "Raad van State zet streep door evenementen in Zuiderpark Rotterdam

Het bestemmingsplan maakte het mogelijk om in het park, in de buurt van Ahoy, dit soort evenementen te organiseren. De twee bewoners waren echter bang dat deze hun woon- en leefklimaat zouden aantasten. Het was hen niet duidelijk hoeveel festiviteiten in het park zouden mogen plaatsvinden en tot hoeveel geluidsbelasting die zou leiden. Verder zou geen onderzoek gedaan zijn naar de gevolgen van de evenementen.
De Raad van State gaat mee met de bezwaren van de bewoners en vernietigt het besluit van de gemeente om het park aan te wijzen als evenemententerrein."

Gaasperpark

Gaasperpark

Volkskrant: “Bij een fijn stadspark denkt en doet de burger mee

Parken zijn de sieraden van de stad en staan voortdurend in de ­belangstelling. Want openbaar groen staat onder druk, vooral in de zomermaanden. In stadsparken wordt ieder seizoen menig strijd uitgevochten tussen gebruikers, bezoekers en bewoners. Overal zien we ­tegen-strijdige wensen van belangengroepen, omwonenden, gebruikers, en festivalorganisatoren. Ook deze zomer staan de kranten er weer vol mee: de Groene Ster in Leeuwarden, het Zuiderpark in Rotterdam, het Oosterpark in Amsterdam.

Feit is dat het drukker wordt in de steden en het ­gebruik van parken ieder jaar toeneemt. Cijfers tonen dat aan, bijvoorbeeld in de hoeveelheid (zwerf)vuil. In 2018 lieten bezoekers aan het Amsterdamse Vondelpark liefst 350 duizend kilo afval achter. Dat daarmee de beheerskosten jaarlijks stijgen, spreektvoor zich. Het gratis toegankelijke stadspark is ondertussen ook ontdekt als de perfecte locatie voor commerciële bootcamps en foodtrucks. Tegelijk telt Nederland dit jaar een recordaantal van 1.110 festivals (in 2013 nog 774), waarvan een groot deel in parken.

Hogere waarde
Ook prettig voor ieder stadsbestuur is dat uit vele internationale studies blijkt dat de waarde van vastgoed gelegen aan een aantrekkelijk park, gemiddeld 15 procent hoger is dan vergelijkbare panden ­elders in een stad
.

Het zal niet lang duren voor die hogere vastgoedwaarde omslaat in een lagere waarde, vooral vanwege de geluidsoverlast, de vernietiging van natuur en biodiversiteit waarvoor besturen zich zouden moeten schamen, en het zwerfvuil. Fabeltjes en mythen hebben geen lang leven. De werkelijkheid achterhaalt die wel.

Het Gaasperpark wordt gebruikelijk vergeten door de media, terwijl het zelfs een natuurgebied is dat behoort tot het NNN met een beschermde status. Daar branden onze media zich liever de vingers niet aan. Maar ID&T, Amsterdam Open Air zitten al jaren in het Gaasperpark met tal van rechtszaken tot gevolg. Er zijn al twee besluiten tot verlening van een omgevingsvergunning nietig verklaard door de Raad van State. Toch gaat deze ‘groene en democratische’ coalitie door met het verlenen van vergunningen in ambtelijke procedures die rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Algemene wet bestuursrecht veroorzaken.

OmropFryslân: "De organisatie van het festival Eilân op Terschelling moet er ernstig rekening mee houden dat het festival niet door kan gaan. De rechter zegt donderdag dat de gemeente te laat is begonnen met de procedures: zo ligt de omgevingsvergunning nog tot en met 12 september ter inzage. Dat is de dag dat het uitverkochte festival met 5.500 bezoekers begint.

Zo lang de omgevingsvergunning nog ter inzage ligt, kunnen mensen ook nog bezwaar maken. En dan kan er normaal gesproken niets georganiseerd worden."

Het probleem is dat Nederland geen normaal land meer is. Goede wet- en regelgeving kan makkelijk omzeild worden met vrijstellingen, ontheffingen, omgevingsvergunningen, bijzondere bevoegdheden van burgemeesters, ‘kruimelregelingen', lees 'structurele inbreuken op bestemmingsplannen', ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten.

Trouw - Sylvain Ephimenco: “De progressieven die hun urine vol cocaïnerestjes lozen halen hun schouders op

Criminaliteit, liquidaties, destabilisatie van de stad en ondermijning van het welzijn van Amsterdammers. Van links pragmatisme naar grimmige onderkant. Natuurlijk mogen die yuppies en progressieve kiezers die wekelijks hun urine vol cocaïnerestjes in het gemeentelijke riool lozen, hun schouders ophalen.

Maar intussen blijkt de combinatie van progressieve ‘laissez-faire’ uit het Westen en ongereguleerde komst van kansloze migranten funest. Hele kansarme families die van het snel verdiende drugsgeld leven, zien hun ‘jochies’ nu bereid om voor 5 duizend euro of minder iemand in de kogelregen uit hun kalasjnikovs te laten bezwijken.”

Ondermijning van de rechtszekerheid van burgers en de democratie lijkt vooralsnog door de huidige coalitie bevorderd te worden.

Reggae Lake revisited

Gisteren stonden er nog tot de late middag boombeschermers rond de bomen [update 1 sept: ook vanmiddag nog!]. Of die vóór vijf uur zoals voorgeschreven zijn weggehaald is mij niet bekend. Betonnen blokken lagen nog op de foute plekken. Er zijn nog ijzerwaren gevonden op de weiden. Bij de ingang vanaf de Driemondweg onstond er weer een gevaarlijke situatie voor fietsers: die strandden in het zand op de vlonder bij het gemaal. De gebruikelijke ellende na elk festival.

DSC07002
DSC07206
DSC07220
DSC07031
DSC07050
DSC07164
DSC07171
DSC07177
DSC07190

Het paaltje zonder waarschuwingsbord, en eronder het bord bij de Afrobeach area, alias hondenstrandje. 

DSC07008
DSC07133

Gistermiddag was ook een onderzoeksteam van de Antea Groep aanwezig, om de bodem te onderzoeken op verdichting en doorlating van water. Dit is het onderzoek dat door de gemeente is opgedragen. Bij de stukken voor festival Reggae Lake zaten twee bodemmetingen uitgevoerd vóór het festival. Volgens de onderzoekers waren er meer. Worden die misschien achtergehouden omdat ze niet stroken met de wensen van het college? We vragen die metingen nog wel op.

DSC07043
screenshot 845
DSC07046
DSC07047
DSC07072

Nu burgemeester Halsema het onderzoek naar drugscriminaliteit De Achterkant van Amsterdam heeft vrijgegeven, hier een kleine bijdrage over de gang van zaken in Zuidoost.

Hier had ik het drank- en wietgebruik tijdens Reggae Lake al aangehaald. Een Drank en Horecawetvergunning zat niet bij de stukken behorend bij het besluit tot verlening van een evenementen- of omgevingsvergunning. Ook was er geen tapontheffing. De vraag is nu welke biersoort van Heineken werd geschonken op dit festival? 0.0 Heineken, dat in smaak weinig onderdoet voor de alcoholhoudende versie, of sterker bier? Ik heb de stukken van de evenementenvergunning opgevraagd en ik had die al moeten ontvangen, dus heb ik vandaag maar een tweede verzoek ingestuurd.

clips 5316

Daarbij komt nog de kwestie wiet. Vanzelfsprekend is er flink gerookt op Reggae Lake. Wiet en Reggae horen bij mekaar. De vraag is of er ook wiet verkocht is tijdens dit festival. Er zijn aanwijzingen dat dat wel is gebeurd. Op de tweede dag van het festival stond ik te filmen en te fotograferen. Er kwam een fietser langs die vertelde dat hij de dag tevoren op het festival was. We hadden het over de gevaren van zwemmen met een biertje of een jointje op. Hij vertelde dat er alcoholhoudende drank verkocht werd. Toen vroeg hij of ik een foto kon maken van een bepaald kraampje. Hij heeft zelf mijn camera nog in de goede richting gedraaid, maar hij vertelde er niet bij waarom dat kraam zo speciaal was. Het stond in de Decoroots Yard (nr. 6 op de plattegrond) met twee bars in de buurt. Volgens de voorschriften mocht enkel etenswaar en frisdrank verkocht worden.

clips 5307 copy
screenshot 846

Achteraf bekeken, kan dit wel een verkoopstand voor wiet geweest zijn. Het was afgesloten van directe toegang; wilde je er komen dan moest je achter langs een rijtje andere hokjes. Dit zou wel eens een wietverkoper geweest kunnen zijn. Er is geen toezicht en handhaving. Maar het lijkt me wel noodzakelijk om dit te onderzoeken. Ook als het hier gaat om getolereerd gebruik of verkoop, wat ik wel vreemd zou vinden, dan nog kunnen de bars en dit kraam vlak langs een uitnodigende zwemplas een gevaar opleveren voor gebruikers die het water induiken.
De organisator is verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en de burgemeester is verantwoordelijk voor orde en veiligheid op festivals. Het evenementenbeleid is en blijft voorlopig de bijzondere bevoegdheid van de burgemeester. Dit moet grondig onderzocht worden. Het ontbreken van toezicht en handhaving op festivals is een gevaar voor orde en veiligheid.
De vraag is: zijn op Reggae Lake jointjes of wiet en alcoholische dranken verkocht?
Zo ja, dan is er een probleem.

Harm reduction: "Ondanks alle maatregelen die een organisator inzet om drugsgebruik te voorkomen, is het in de praktijk vrijwel onmogelijk gebleken om dit volledig te realiseren. De volgende stap is dan ook het reduceren van veiligheid- en gezondheidsschade die door drugsgebruik kan ontstaan. Zeker bij  evenementen waar veel drugsgebruik wordt verwacht is dat van belang. Niet het voorkomen van gebruik staat dan centraal, maar het voorkomen van gezondheidsincidenten. Informatieverstrekking over de risico’s van alcohol en drugs is er daar één van, maar er zijn meer zogenaamde ‘harm reduction’-maatregelen. Voorbeelden zijn het inrichten van chill-out ruimtes, het beschikbaar stellen van gratis drinkwater vergezeld van adviezen over drinkhoeveelheden water, klimaatbeheersing en het testen van drugs. Hoewel deze maatregelen niet allemaal wettelijk verplicht zijn, kunnen ze wel een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van drugsgerelateerde gezondheidsincidenten. Het is voor gemeenten nuttig om op de hoogte zijn  van de mogelijkheden en waar mogelijk (via overleg, verplichtstelling of  facilitering) te zorgen voor de totstandkoming ervan."

De Achterkant van Amsterdam: "Een bestuurder van de Willem Schrikker Groep, een landelijke stichting voor jeugd­ bescherming, ­ reclassering en – pleegzorg, heeft bij wijze van illustratie een zeven­tienjarige jongen opgevoerd, Kevin. Hij woont met zijn alleenstaande moeder in Zuidoost, heeft een veroordeling op zijn naam staan voor handel in wiet en coke. Ook straatroof komt voor in zijn dossier. Hij heeft een IQ van 70 en heeft geen enkele opleiding voltooid. Hij wil een gouden ketting en Jordan schoenen. Van jongens als Kevin heeft de bestuurder honderd tot tweehonderd jongeren in zijn bestand. ‘We moeten ons niet blindstaren op de leuke kanten van al die festivals’, zegt hij.

Trouw: "Een festival over politiek en democratie, wie wil daar nou heen?”

Een festival voor ambtenaren lijkt mij een goed idee. Ik hoop dat de aanwezige ambtenaren na zo’n festival inzien dat festivals eigenlijk een doffe ellende zijn. Het is of te warm of te koud. Lawaai. Zwerfvuil. Slechte hygiëne en toiletten. Dus misschien wel een goed idee om ambtenaren met hun neus op de feiten te drukken. Maar ja, er staat vast wel een karavaan taxi’s klaar om hen naar de dichtsbijgelegen hoity toity club te brengen om te chillen.
Cultuurhistorisch gezien kunnen we constateren dat onze maatschappij door en door gefestivaliseerd is, begrijpen dat er behoefte is aan feesten, wat anders bekeken, niets anders betekent dan dat er veel treurnis is die weggepoetst moet worden met feesten.

Natuurafbraak op de zuidoever

De herinrichting van het NNN, Natuurnetwerk Nederland rond de Gaasperplas is zo uitgebreid dat zowat alle instanties van de overheid er mee te maken krijgen. Het gaat niet alleen om het verleggen van paden, maar ook om het kappen van honderden bomen, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het uitgraven van grond, het aanleggen van nieuwe sportvelden, het verdubbelen van het bestaande parkeerterrein bij Ballorig, en het bouwen van bruggetjes. Dat zou allemaal moeten gebeuren met een aantal miljoenen uit de groengelden van Amsterdam. De natuur wordt dus afgebroken met geld dat bestemd is voor groen. Wie heeft daar baat bij? Vooral Ballorig natuurlijk. Opbrengsten voor de gemeenschap zijn er niet, tenzij men de kanoroute commercieel gaat exploiteren. Maar dat zie ik niet meteen gebeuren. Er moet meer reuring komen, en daar is vanzelfsprekend meer toezicht en handhaving voor nodig. Maar geld hiervoor is er niet. Dus na enige jaren zal Groengebied Amstelland weer gaan zeuren om meer geld van de gemeente en de provincie voor onderhoud. Dat betalen de burgers natuurlijk.

Uitwerking (bij benadering) van de plannen bij Ballorig (klik voor vergroting):
blauw = kanoroute
geel    = ‘natuuroever’
bruin   = verlegd fietspad
rood    = nieuw parkeerterrein
De ecologisch zeer waardevolle rechte sloot boven de roze ellips en rechts naar beneden tot het fietspad wordt gedempt.

clips 5327 copy 2

Het ergste is dat hierdoor het NNN aangetast en afgebroken wordt. Met name door een coalitie die zich groen en democratisch noemt. Natuur en biodiversiteit staan niet op de agenda van de huidige gemeenteraad van Amsterdam. De betrokken partijen gaan daarmee in tegen de noden van deze tijd, namelijk meer klimaatbeheersing door meer bomen en bossen te planten. Het kappen van honderden, over heel dit gebied zelfs duizenden bomen is in strijd met het NNN en met de intenties van het kabinet om de klimaatcrisis te bestrijden met meer bomen en bossen. De coalitiepartijen in Amsterdam profileren zich nu als stromannen van commerciële bedrijven die de natuur exploiteren. Ook Recreatie Noord-Holland NV (de NV zegt het al) is een commercieel bedrijf geworden voor exploitatie van onze natuurgebieden. Voorlopig heeft de provincie de aandelen nog in bezit, maar voor hoelang nog? Wanneer worden die verkwanseld aan de multinational waar ook Amsterdam Open Air deel van uitmaakt? Partijen als de SP en GroenLinks maken zich daarmee mede schuldig aan vernieling van natuur en biodiversiteit. Recreatie Noord-Holland NV heeft het NNN niet op zijn agenda staan. Dat staat in een rapport van bureau Berenschot. Met andere woorden RNH NV is een commercieel bedrijf dat natuurgebieden exploiteert en geld wil verdienen met het faciliteren van meer commercie en reuring. Feit blijft dat het de gemeente en de provincie, dus de belastingbetalers, zijn die vooralsnog de miljoenen moeten ophoesten voor de dure en onnodige infrastructuur.

De vogelweide waar de Vogelvereniging Ringmasters wedstrijden houdt zal een parkeerplek worden. De doorgaande fietsroute, de Electric freeway van/naar Almere wordt onnodig verlegd dwars doorheen een plek waar veel reuring en geloop van onder ander kinderen zal zijn. Er is geen enkele behoefte aan meer sportfaciliteiten, want die zijn er al langs het fietspad. Een kanoroute is een bedenksel van een paar ambtenaren met over het paard getilde ambities. In de grachten van Gein 3 kan al gekanood worden. Dit alles is een mateloze verspilling van geld met enkel als doel voor GGA om te bezuinigen op onderhoud van bomen. Water hoeft niet gemaaid te worden. Maar GGA en stadsdeel Zuidoost zijn echt niet van plan om meer toezicht en handhaving te regelen. De plannen zijn erop gericht om die op een lager pitje te zetten. Daarom moet ook het hagenplantsoentje met schaakpleintje verdwijnen voor een brede entree. Ook de banken die daar op het heuveltje staan moeten weg. Door het ontbreken van toezicht en handhaving zijn de houten banken daar gebruikt als barbecue door de recreërende medemens. Het is bijzonder vreemd dat het bestuur van Zuidoost en GGA nu juist die dubieus recreërende medemens tegemoet willen komen, dus juist de barbecueërs die zoveel vernieling en zwerfvuil veroorzaken. De barbecuërs die door de nieuwe entree hun plek kwijtraken zullen gewoon elders hun gerief zoeken, de natuur in natuurlijk. Gezien het ontbreken van toezicht en handhaving voorzie ik nog veel meer problemen als de plannen doorgaan zoals op de laatste conceptschets is aangegeven.

Park nog niet open

screenshot 844

Tot en met 28-08-2019 dus. Waarschijnlijk duurt het nog tot morgenmiddag voordat alle hekken en stalen platen weg zijn. Er liepen al mensen met een rollator naar hun vaste plekje toe, dat nog steeds afgesloten was.
Het zwemwaarschuwingsbord bij het hondenstrandje is een stuk de grond in geduwd. Vandaag kunnen de in beton gegoten en aan een stalen buis vastgemaakte plastic palmen weer verwijderd worden. 

screenshot 838
screenshot 835

Are you talking to me? Eh?

screenshot 832
screenshot 842

Tweede dag Reggae Lake

screenshot 821
screenshot 834

Bovenstaande foto’s zijn van Flora te Riet. Tijdens de avond van de eerste festivaldag zijn heel veel auto’s bekeurd voor foutparkeren. Zij heeft van 13.00 tot 15.00 uur zoals gebruikelijk op de weide voor het platanenpleintje gedemonstreerd. Rond 14.00 uur zag zij de rij bezoekers steeds langer worden tot bij de platanen. Toen werden bezoekers opeens veel sneller doorgelaten. Geen visitatie meer? Op last van de politie?
In die tijd heeft zij geen enkele agent in uniform gezien, ook geen beveiligers of ander regelaars van Reggae Lake. Pas om 14.15 kwamen schoonmakers langs om vuilniszakken langs de route te plaatsen. Er liepen ook twee jongens rond met een lachgascylinder.

Aan mijn klacht over foute plaatsing van de luidsprekers van King Shiloh is zondag niets gedaan. De luidsprekers zijn op dezelfde plek blijven staan. Zowel de hogetonen boxen als de subwoofers (onder op de foto) waren op Gein3 gericht.

screenshot 825
screenshot 830

Volgens een bezoeker die zaterdag op het festival was werd alcoholische drank geschonken. Ik heb daar mijn twijfels over, want de voorschriften geven aan dat enkel eetwaren en frisdrank verkocht mochten worden. Voor alcoholische drank is een vergunning nodig en die is niet verleend.

Vlakbij de oever ontbrak nog steeds een waarschuwingsbord wat een extra risico inhield. Het is de taak van de organisator om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Dat er eerder wel degelijk een bord stond tonen de volgende foto’s aan. Tijdens Amsterdam Open Air stond er enkel nog het paaltje, maar men heeft toen een provisorisch bord gemaakt waar volgens mij ‘verboden te zwemmen’ op stond. Een algeheel zwemverbod vanaf het festivalterrein lijkt mij sterk aan te raden, zeker als er alcoholische dranken verkocht worden en veel bezoekers een jointje roken. Amsterdam Open Air hield zich tenminste aan een zwemverbod. De vrije jongens en meiden van Reggae Lake niet dus.

screenshot 822
screenshot 823

Even verderop bij het hondenstrandje bij de kioskweide stond wel zo’n waarschuwingsbord. Dat hondenstrandje was tijdens het festival omgetoverd tot Afrobeach Area. Lekker hygiënisch op zo’n strandje! Daar werd tenminste gewaarschuwd voor het gevaar van zwemmen. Misschien moet de burgemeester toch maar eens paal en perk stellen aan festivals die zich niet aan de veiligheidsregels houden.

screenshot 827
screenshot 829

Eerste dag Reggae Lake

screenshot 806

Het ziet er van verre nog liefelijk uit op de foto’s die ik vanavond maakte. Maar ingezoomd zien we wat anders. Het King Shiloh sound system stond weer voor een deel richting Gein 3. Vandaar behoorlijk veel geluidsoverlast. Ik heb een klacht hierover doorgegeven. Die is meteen afgehandeld: ‘geen overtredingen van de normen geconstateerd’. Over overtredingen van de voorschriften van de gemeente heeft men het niet. Het King Shiloh sound system valt buiten de toegelaten apparatuur, het is geen BBT, best beschikbare techniek. Het is een luidsprekersysteem dat de jongens van King Shiloh zelf in mekaar geknutseld hebben. Dus heel erg luid. Zie hieronder. En ze storen zich niet aan de regels voor een correcte plaatsing. 

screenshot 813

Maar wat nog erger is. Er staat langs de oever maar één bord verboden te zwemmen. Dus de bezoekers van Reggae Lake die van nature wat eigenzinniger zijn dan de doorsnee burger, duiken gewoon het water in. Men drinkt wat, men rookt wat en de overmoed neemt zienderogen toe. Vooral ’s avonds heb je er geen kijk meer op. Dat levert een gevaarlijke situatie op. Ik heb het doorgegeven aan de organisatoren.

screenshot 803
screenshot 804
screenshot 805
screenshot 814

Het ziet ernaar uit dat aan de noordoever een waarschuwings- of verbodsbord door recreanten gesloopt is. Borden worden wel vaker gemolesteerd door het enthousiaste recreatievolk als ze niet naar hun zin zijn. Er hoort daar een bord te staan. Regelmatig moet dat vervangen of herplaatst worden om het vernield wordt. Tijdens Amsterdam Open Air heeft men daar een geïmproviseerd geplasticifeerd bord moeten plaatsen omdat het oorspronkelijke ‘verdwenen’ was.
De onderste foto van de bovenstaande reeks kan op twee ervaren zwemmers slaan die niets met het festival te maken hebben. Iemand meldde zich hierover. Op de foto is niemand herkenbaar te zien, maar als zij zich elders wel kenbaar maken dan is dat hun eigen keuze. In dit geval lijkt het zwemmen wel toegestaan voor ervaren zwemmers. De waarschuwings- of verbodsborden horen in elk geval langs de noordoever te staan. Groengebied Amstelland heeft kennelijk zeer onverantwoordelijk de plas opengegooid voor zwemmers, en wijst zwemmers op hun eigen verantwoordelijkheid. Makkelijk zo. Er zijn al mensen verdronken in de Gaasperplas. Het bord langs de noordoever is kennelijk door recreanten gesloopt. Het verwijderen van een waarschuwings- of verbodsbord is een strafbaar feit. Niet voor niets zijn aan de zuidoever bij Ballorig maatregelen genomen om het zwemmen binnen perken te houden. Dat geldt zeker voor bezoekers van een festival. Bovendien kunnen zwemmers de rietkragen verstoren.

screenshot 820
screenshot 809

De auto’s van de bobo’s (bourgeois bohemians!) worden gewoon in het park geparkeerd, sommige zelfs binnen het festivalterrein. De stalen platen zijn enkel voor het rijden. Het zware gewicht van de auto’s mag gewoon op de bodem rusten. Ergens heeft men het bodemprobleem toch verkeerd begrepen. Alle zware spullen, ook een heuse autobus staan gewoon op de grasvelden in het park. 

screenshot 815
screenshot 816

Bij Nellestein de gebruikelijke wanorde.

screenshot 818

In het park trof ik een stel leuke oudere jongeren, reggae fans die erin wilden maar geen geld hadden. Ik heb hen aangeraden om naar de zuidoever te fietsen en het zich daar gemakkelijk te maken met een drankje. Ze waren zo enthousiast dat we afscheid namen met een boks (op mijn leeftijd!)

Geluidsoverlast

Bericht net ontvangen: "Ik zit in de tuin en wordt weggedragen door keiharde muziek en zelfs de aankondigingen zijn hoorbaar. Dit is na alle festivals de ergste overlast die ik heb gehoord. Dit kan niet in een woonwijk die aan de andere kant en enkele tussenliggende woonwijken verwijderd is van dit evenement. Ik vraag me af of dit nog kan zo.”

Het geluid van King Shiloh dat waarschijnlijk zoals verleden ook naar de zuidoever werd gericht is ook in Gein te horen. Dit geluidssysteem voldoet niet aan de gemeentelijke normen.

Klachten kunt u mailen aan buurt@reggaelake.nl

Kan ook doorgegeven worden aan www.amsterdam.nl/overlast

Geluidscheck of feest?

Er is vanmiddag een soundcheck geweest van Reggae Lake. Dat had morgen pas gemogen, maar de voorschriften van de overheid zijn zo gesteld dat in geval van noodzaak, en die is er altijd natuurlijk, ook vrijdag een soundcheck uitgevoerd mag worden. De voorschriften laten heel wat overschrijdingen toe. De gemeente zou een geluidsmeting gaan doen. Reggae Lake meldde dat het geen geluidscheck was, maar een apparatuurcheck. En bij de waterspeelplaats was een feest aan de gang.

Er staat niemand bij de ingang van het park aan de Driemondweg, terwijl de hele route over zo’n vijftig meter breedte is afgezet met hekken. Je kunt er dus gewoon in. Waar zijn die talrijke hekken dan voor nodig? Aan alle kanten van het bruggetje zonder leuning bij de grienden staan zware hekken, zelfs een als dakje. Verwacht men een aanstormende menigte? Of heeft men dit hoekje afgezet voor particulier gebruik waar geen mens kijk op heeft? Een hashhoekje om ongestoord te paffen? Of ligt hier de voorraad lekkers verstopt? Vreemd allemaal. Ook de wandelpaden met de bankjes zijn afgezet.

DSC06508
DSC06525
DSC06531 1
DSC06528 1
DSC06537

Opvallend is ook dat de stalen platen niet gebruikt worden om zware dingen, aggregaten, auto’s, containers e.d. op te plaatsen, maar enkel als rijweg. Alles wat zwaar is staat dus lekker op het gras. En er stonden bijzonder veel personenautos op het pleintje met de kiosk, ook geblindeerde autos. Wat moeten die s nachts in het park?

DSC06547
DSC06530

Bij de waterspeelplaats was het feest, met versterkt geluid via een aggregaat. Veel te luid natuurlijk. Maar alles kan als er geen handhaving is.

DSC06579 1
DSC06583

Stiekem doen

je maintiendrai mnp

Dat er wat te verbergen is op festivals blijkt al tijdens de opbouw. Er staan nu  twee rijen hekken. Een voor het festivalterrein en een zo’n vijfig meter eromheen. Om het de pottenkijkers moeilijk te maken natuurlijk. Wij, van Reggae Lake, voelen ons aan geen regels gebonden. Van een plaatselijke correspondent kreeg ik de volgende foto’s met toelichting. De foto’s zijn gemaakt om kwart voor elf gisteravond, dus ruim na 20:00 uur, het moment waarop de werkzaamheden gestopt hadden moeten worden. 

"Bij Nellestein stond een generator op een karretje te ronken; geraas van accu boormachines/schroevendraaiers, getimmer en mensen die heen en weer lopen, auto's die heen en weer rijden, werkzaamheden aan de 'decor'poort en zo te horen ook aan het hoofdpodium: gekletter van hout en metaal. De afzettingen sluiten weer veel grotere stukken van het park af dan op de kaart staat aangegeven: 1. het hele griendenstuk, 2. het hele bosje bij de spechtenboom, 3. het pad langs de tjasker, 4 de hele transportroute, 5 ook het paardenpad bij de bijenschuur. 

Het hele parkeerterrein en de berm bij Langerlust waren leeg, maar er stonden wel heel wat personen auto's in het park op het gras geparkeerd. Lopen hoort kennelijk niet tot de mogelijkheden van deze organisatoren en dus rijden er ook na 20.00 uur nog auto's door het park. En er liggen rijplaten op het grasveld achter de huizen in het park! Volstrekt overbodig als het parkeerterrein van Langerlust gebruikt kan worden. Of gaan ze daar betaald parkeren invoeren? 

Er waren heel veel vleermuizen, eigenlijk overal op het terrein dat nog niet was afgezet. Bij het duinpoeltje vlogen ze heel laag boven het paadje.”

DSC01036
DSC01038
DSC01040
DSC01041
DSC01045
DSC01046
DSC01048
DSC01049

En de auto’s rijden gewoon over het gras natuurlijk. De stalen platen die er liggen zijn te min voor hen, die zouden de tere bandjes kunnen aantasten.

Opbouw begonnen

Vandaag trokken zware vrachtwagens alweer het natuurgebied Gaasperpark in. Ik heb nog even met Vincent Soekra gesproken (die samen met mevr. Forster Reggae Lake organiseert). Hij had het over een ‘stadspark’ en ‘recreatie’. Maar je kunt honderdduizend keer zeggen dat een stadspark niets anders is dan een 'park in een stad’ (zonder enige juridische status) en dat dit natuurgebied juridisch onderdeel is van NatuurNetwerk Nederland en niet bedoeld is voor festivals, wat telt zijn de financiële belangen. De feiten verdraaien is schering en inslag, ook en vooral bij onze bestuurders. Feit is dat dit festival in strijd is met het bestemmingsplan dat stelt dat het park enkel bedoeld is voor licht recreatie. Daar heeft de Raad van State een omgevingsvergunning verplicht voor gesteld. Jammer genoeg zijn er genoeg ecologische bureaus te vinden die voor een aardig bedragje rapporten verkopen die aan zouden tonen dat er geen schade aan het park ontstaat. Ook aan de voorwaarden van de verleende omgevingsvergunning houdt men zich niet. Er wordt lekker veel over gras gereden met zware voertuigen.

screenshot 790
screenshot 791
screenshot 792
screenshot 793
DSC06476
DSC06482
DSC06496

Het probleem in Amsterdam is dat er niet gehandhaafd wordt. Burgemeester en wethouders hebben lak aan het NNN. Ik heb vanmorgen geen toezichter van Recreatie Noord-Holland NV gezien, noch van GGA. Vincent kreeg wel op zijn donder van een wandelaarster die de ellende al zag aankomen. Morgen is het terrein weer helemaal afgesloten.

Het is een teken aan de wand dat onze burgemeester zelfs haar eigen zoon niet in de hand kan houden. Als zij zelf de Provinciale ruimtelijke verordening niet wenst te handhaven, waarom zouden haar jonge zoon en andere Amsterdammers zich dan wel aan de wet en de regels moeten houden? De overheid moet het goede voorbeeld geven. Doet ze dat niet dan krijg je wetteloosheid, rechtsonzekerheid.
Het Reggae wereldje heeft ook een slechte naam wat respect voor vrouwen en de LGBT gemeenschappen betreft. 

Omgevingsvergunning Reggae Lake

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad

Stadsdeel Zuidoost - 13 augustus 2019

Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad,1108 GX: omgevingsvergunning verleend voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening", ten behoeve van het twee daagse evenement "Reggae Festival" in het Gaasperpark. Het festival wordt gehouden op 24 en 25 augustus 2019. De opbouw van het evenement begint op 18 augustus 2019 en de afbouw eindigt op 29 augustus 2019, datum verzending besluit 13-08-2019;

Dossiernummer 4394731

Het besluit en bijbehorende stukken kunnen via de e-mail ontvangen worden, door op onderstaande blauwe knop te klikken. Wilt u de stukken fysiek inzien, dan kunt u bellen met het gemeentelijk informatienummer 14020.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken."

Vergunningsstukken per e-mail opvragen

De gemeente gaat gewoon door met het te laat verlenen van omgevingsvergunningen. Morgen wordt de boombescherming al aangebracht. De bebording is al op vrijdag 9 augustus aangebracht. De werkzaamheden zijn dus al begonnen. Dat veroorzaakt rechtsonzekerheid en is in strijd met de Algemene wet bestuursrecht. Het recht om een voorlopige voorziening aan te vragen wordt daarmee een absurde onderneming zonder enige kans op succes. Amusement wordt tegenwoordig kennelijk beschouwd als een onaantastbaar grondrecht. Wat arbeid, zorg en veiligheid betreft ligt dat heel vaak anders. We leven in interessante tijden.
Groen en democratisch beleid? Nee, schone schijn en een schoffering van de rechtspraak.

Gevaar voor honden

Facebook: "Ik hoop dat ik op deze manier mensen kan waarschuwen..
Onze hond Cas ( 1,5 oud ) heeft vandaag bij de Gaasperplas drugs binnen gekregen. Hoogstwaarschijnlijk via ontlasting van een mens…
Ik wil voorop stellen dat Cas heel veel mazzel heeft gehad en wij er vandaag alles aan hebben gedaan om hem te helpen. Hij maakt het inmiddels beter en lijkt er goed vanaf te komen.
Voor iedereen die wel eens bij de Gaasperplas komt met zijn hond/honden. Wees gewaarschuwd. Mocht je vragen hebben stuur gerust een bericht.

Hetzelfde gebeurt in andere parken.

AT5: "Hond overleeft ternauwernood opeten van drugs in Sloterpark: wijkagent geeft waarschuwing

Een hond heeft onlangs het opeten van drugs in het Sloterpark ternauwernood overleefd. Reden voor wijkagent Marcel Kunst om hondenbezitters wederom te waarschuwen voor (de restanten van) drugs in parken.

Volgens de wijkagent heeft hij ook berichten gezien van incidenten in andere parken, waaronder het Flevopark.

Drugs in parken zijn volgens een politiewoordvoerder een bekend fenomeen, dat al enige jaren speelt. Cijfers van het aantal incidenten waarbij honden onwel worden door drugs zijn er niet, omdat dit niet apart door de politie wordt geregistreerd.

Lees ook: Hond Mozes bijna overleden na eten 'drugspoep' in Sarphatipark

Drugspoep
Amsterdamse dierenartsen trokken in 2015 al aan de bel over poep van drugsgebruikers die door honden werd opgegeten. Vaak zijn de drugs afkomstig van festivalgangers of van junks. 'Het zijn vooral labradors die graag mensenpoep eten, ze duiken de bosjes in en voordat je het weet hebben ze het in hun mond', vertelde een dierenarts destijds.

Wie te maken krijgt met een hond die drugspoep heeft gegeten, moet zich zo snel mogelijk bij een dierenarts melden."

Windhoos over Amsterdam

Parool“Windhoos treft Amsterdam en zorgt voor veel schade

Tot ontzetting van ooggetuigen raasde vrijdagavond een windhoos over de stad. Onder meer aan het Oosterdok zorgde het voor enige schade, meldde de politie, die vooral uit dat deel van de stad meldingen kreeg.”

Dit is een game changer, een omslagpunt, of tenminste een teken aan de wand. Ik heb hier al eerder over geschreven.
Schoorlse bos moet blijven: "Het is werkelijk een schande dat bomen en bossen in Nederland op grote schade worden gekapt. En dat onder het mom van verbetering van de biodiversiteit en  behoud van Natura2000! Wat overigens niet bewezen is. Men weigert te begrijpen dat bomen en bossen noodzakelijk zijn voor ons milieu. Zij zuiveren de lucht en brengen verkoeling. Het gevolg van kap is dat kale bodems, zeker in een tijd van klimaatverandering, opwarmen waardoor opstijgende lucht tot kleine tornado’s kan leiden. Samen met de verhoogde kans op brand in duingebieden kan dat vuurtornado’s veroorzaken. Het zou me niet verbazen als er over enige jaren kleine tornado’s op Amsterdam afstevenen vanaf de Oostvaardersplassen waar ook zo’n kaal gebied is ontstaan door vraat van planteneters. Maar dat Staatsbosbeheer zelf bossen gaat kappen is ongehoord.”

Dat ook in steden dergelijke ‘natuurverschijnselen’ zouden kunnen opdoemen had ik niet verwacht. Het gaat in elk geval telkens om vlakke bodems die sterk opgewarmd zijn waarboven de lucht gaat stijgen en in instabiele koudere lucht- en regenlagen komt. Het is een nieuw verschijnsel in Europa, kennelijk vooral in steden. Dat het een ‘natuurverschijnsel’ is kan wel kloppen, maar het is de reactie van de natuur op verandingen die veroorzaakt zijn door de mens.
Op kale plekken met een harde, droge bodem waarop de temperatuur hoger ligt dan in de omgeving en in de hogere luchtlagen kunnen windhozen ontstaan. In de VS zijn ze schering en inslag.
Bossen en parken zorgen voor verkoeling van verhitte steden. Zij zijn een noodzaak. Het kappen van bomen in deze tijd is onverantwoordelijk.

Kappen met kappen in de Eerste van Swinden: "Het DB van Oost (GL/PvdA/D66) heeft besloten tot herinrichting Eerste van Swindenstraat. Herstructurering is volstrekt onnodig. 87 iepen van 70 jaar oud of minimaal de helft, zijn daarmee bedreigd met kap. Dat verergert de nu al fikse wateroverlast.
Laat Femke Halsema kappen met kappen."

Verlenging beslistermijn

Amsterdam: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad

Stadsdeel Zuidoost - 7 augustus 2019

Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad, 1108 GX: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening t.b.v. het tweedaagse evenement "Reggae Lake Festival" op 24 en 25 augustus 2019 in het Gaasperpark, wordt verlengd tot uiterlijk 22-09-2019, datum verzending besluit 05-08-2019;

Dossiernummer 4394731

Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd."

Tegen dit nieuwe besluit van het College kan kennelijk geen bezwaar ingediend worden; in elk geval wordt dat niet vermeld. Dat is al de eerste fout. Of de verlenging ook zover zal komen, dat wil zeggen of de omgevingsvergunning na het festival verleend zal worden, is zeer de vraag. Het is in elk geval wel de bedoeling om het verlenen van de omgevingsvergunning zolang uit te stellen en dan vlak voor het evenement te verlenen dat het aanvragen van een voorlopige voorziening op voorhand gedoemd is te mislukken.

Er zijn recentelijk door de Raad van State twee uitspraken gedaan over evenementen, met name Amsterdam Open Air en Reggae Lake, die de betreffende besluiten van het College (gemandateerd aan het stadsdeel) vernietigd hebben wegens rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Awb. Dit lijkt weer zo’n geval.

Kennelijk wil het huidige College ondanks deze uitspraken gewoon doorgaan met het verlenen van omgevingsvergunningen nadat festivals hebben plaatsgevonden of tenminste het signaal willen geven aan de rechtspraak dat  dat zij boven de wet staan. Mogelijk omdat het hier gaat om Reggae Lake. Dat is mijns inziens een zeer forse inbreuk op de rechten van burgers en het maakt van de rechtspraak een kat-en-muisspelletje. Het legt ook een zeer zware belasting op de rechtspraak. Bovendien is het een schoffering van de rechters die eerdere uitspraken deden die het College nu overmoedig naast zich neerlegt. Het is ook een schoffering van de kiezers en bewoners van Amsterdam.

Dit geeft al aan dat het burgers ook door de huidige coalitie zeer moeilijk zoniet onmogelijk gemaakt wordt om nog stappen te ondernemen tegen het huidige evenementenbeleid. Daarvoor is men kennelijk bereid om de rechtszekerheid van burgers op het spel te zetten en de Awb te overtreden. De beslissing van het College staat nu al vast. Er is al een evenementenvergunning verleend. Rinks of lechts, één pot nat, lijkt het wel.

Het gaat hier om een festival in een natuurgebied, NatuurNetwerk Nederland, niet op een festivalterrein, wat de organisatoren van Reggae Lake telkens weer blijven verkondigen. Een omgevingsvergunning is juist noodzakelijk omdat het gaat om een festival dat in strijd is met het bestemmingsplan en met de Provinciale ruimtelijke verordening. De huidige ‘groene en democratische’ coalitie in de gemeente Amsterdam ontkent in feite nog steeds de status van het NNN. Dat wordt ook bevestigd door een recent rapport van bureau Berenschot dat stelde dat op de agenda van Recreatie Noord-Holland NV (de uitvoerende organisatie voor de schappen waaronder Groengebied Amstelland) het NNN niet geborgd is. Ook de herinrichtingsplannen van het NNN zijn overduidelijk gericht op het afwaarderen van natuur en biodiversiteit om meer ruimte te geven aan allerlei vormen van recreatie, van barbecues tot grote evenementen.

Het vertrouwen en de geloofwaardigheid van politiek en bestuur worden hierdoor significant aangetast. Van behoorlijk bestuur is nog steeds geen sprake. Dat zou een ‘groene en democratische’ coalitie zich zeer moeten aantrekken. Ik acht het ook niet onmogelijk dat in de ambtenarij een aantal personen aan het werk is die deze coalitie willen saboteren. Vooralsnog zie ik enkel een overmoedig machtsspelletje van burgemeester en wethouders.

Nieuw conceptontwerp Gaasperpark

clips 5264

Klik voor vergroting

Zoals al bekend was, verdwijnt het openluchtzwembad uit de plannen. Dat is maar goed ook. Er kan een openluchtbad komen in het Nelson Mandelapark. Er is een nieuwe kaart beschikbaar op deze site.

Amsterdam: "Commissies van de gemeente hebben hun advies gegeven over het conceptontwerp voor de Gaasperplas. Het ontwerpteam heeft het ontwerp aangepast en deze aanpassingen zijn verwerkt in de kaart.

Het advies van de Technische Advies Commissie is openbaar. Het conceptontwerp waarin de adviezen en aanpassingen verwerkt zijn, noemen we conceptontwerp 2.”

De commentaren van diverse instanties zijn behalve die van de TAC die wat uitvoeriger is, vrij beknopt. Het lijkt erop alsof wat vrije ambtenaren en agenten bij mekaar getrommeld zijn voor een bescheiden onderonsje. En wat hebben de metro en de politie te maken met de inrichting van het park? Aan sportverenigingen, voor begin van het participatietraject al gebombardeerd tot stakeholders met een stevige voorkeursbehandeling in dit natuurgebied (gekker moet het niet worden) was al gevraagd om hun inbreng. Ik vraag me af of de schaakvereniging gevraagd is om een zienswijze, want het schaakpleintje op het heuveltje bij de entree van het park moet kennelijk wijken voor een brede nieuwe entree. Kennelijk heeft de huidige coalitie geen zin in denksporten als schaken en dammen. Ook de vaste barbecueplek zal moeten verdwijnen. Als je de schade ziet die is aangericht door de barbaarse barbecuërs die de houten banken hebben misbruikt voor hun vuurtjes, dan kun je haast denken dat dit een verbetering zou zijn, maar wat er dan gebeurt is dat de barbecuërs verdreven worden naar andere plekken waar ze hun onheil verder kunnen zetten. Geen verbetering dus. Het eerste wat aangeboord zal worden door deze horde eetrecreanten zijn de nieuwe grasveldjes die in de plaats komen van onderbegroeiing. Onderbegroeiing is essentieel voor de fauna. Dan zouden natuur en biodiversiteit weer het onderspit delven. En dat is feitelijk het doel van deze hele herinrichting, het afwaarderen van dit natuurgebied als natuur en het opwaarderen als recreatieterrein. In deze tijd van klimaatverandering kun je dit makkelijk zien als criminele vernietiging van natuur.

De Echo kopt ‘Plannen Gaasperpark flink aangescherpt - Floriadegeschiedenis moet meer accent krijgen’ (zie pagina 3)
Flink aangescherpt? Ja, het openluchtzwembad was een harde dobber. Wat de Floriadegeschiedenis betreft wordt juist wat er nog van over is verwijderd, met name de hagen langs de entree, plus het pleintje op het uitkijkheuveltje met de schaaktafels. Denksporten moeten verdwijnen en plaats maken voor een ander publiek. Ik vraag me af of de schaakvereniging wel betrokken is bij deze plannen als stakeholder. Het lijkt mij dat men hier heel selectief tewerk is gegaan en vooraf al vastgelegd heeft voor welk publiek men wil cateren. Dat belooft weinig goeds. Het onderstaande zicht moet verdwijnen. De barbecues zullen hun stekkie elders wel weer vinden. Het kappen van de leilinden zal heel wat schaduw en koelte weghalen. Het zou me ook niet verbazen als de bodem daar dan uitdroogt en bij regen blank komt te staan.

Ik kan me al voorstellen dat de berceau die vlak langs de entree komt te liggen dan in gebruik genomen wordt door de nieuwe zo hevig gekoesterde recreant, de spitburger of spitsburger als plas- of vuilnishokje. De hele oorspronkelijke opzet van de leilinden en de hagen als overblijfsel van de Floriade wordt daarmee verstoord. Een berceau heeft een geschikte entourage nodig. Daar denken schandlaparchitecten niet over na.

DSC06170
DSC06167
DSC06175
clips 5267
DSC05934
DSC06158

Meer van ditte dus (zie bovenstaande foto’s). Ik word daar niet blij van. Waarschijnlijk is dit wat dhr. Wedemeijer noemt ‘een rommelige entree’ in het filmpje van AT5. Maar dat is nou precies waar het bestuur naartoe wil: meer recreatie, meer barbecues, meer reuring. Als daar niet meer handhaving tegenover staat dan zal deze rommeligheid (inclusief vernielingen en criminaliteit) alleen maar toenemen. Beperking van beheers- en onderhoudskosten is de enige reden voor de herinrichting. GGA wil minder onderhoudskosten en kapt daarvoor de leilinden en hagen. Voor meer handhaving en handhavers is er geen geld. De herinrichting heeft dus niets met natuurbeheer te maken, zeker niet met behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Dit bestuur gaat dus regelrecht in tegen de noden van deze tijd van klimaatverandering. Rietkragen in het park moeten verdwijnen voor zwemstoepen en ongeregelde recreatie. Dat zal het Gaasperpark alleen maar onaantrekkelijker maken, zeker voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Maar er schijnt wel een stukje natuur over te blijven, de grienden en de minilandschapjes over het bruggetje. Dat geeft al aan dat de rest onherroepelijk naar de filistijnen gaat. Het zal nog een zwaar gevecht worden van David tegen de Filistijn Goliath. Maar het schijnt gelukt te zijn toen. Waarom nu ook niet? We hebben nu toch een ‘groene en democratische’ coalitie? Dan gaat het toch om natuur en biodiversiteit, en klimaatbeheersing (waterberging, verkoeling en zuivere lucht). Toch, niet dan?

Kwaku

w-logo

Waterkant: "D66 Amsterdam-Zuidoost wil Kwakufestival behouden

De fractie van D66 in Amsterdam Zuidoost wil het Kwakufestival in haar vorm behouden in het Mandelapark. Daarentegen heeft  een meerderheid van de stadsdeelcommissie bestaande uit de PvdA, GroenLinks, SP en 50plus, het dagelijks bestuur recentelijk gevraagd om de mogelijkheid van ‘verplaatsing’ van het festival te onderzoeken. Deze partijen zijn namelijk van mening dat een dergelijk festival in haar huidige vorm, maar vooral omvang, niet meer past in het Mandelapark.

Zij maken zich zorgen om de “te zware” belasting voor het park en de buurt. Ook zijn ze van mening dat het huidige Kwakufestival te commercieel van opzet is. Voor wat de opstellers van de notitie betreft zou er in de toekomst nog alleen maar ruimte moeten zijn voor kleinschalige evenementen in het Mandelapark à la het vroegere Kwakoe Festival. Roy Hofwijks van 50plus windt er zelfs geen doekjes om: “we willen het park teruggeven aan de bewoners”.

De discussie over het voortbestaan van het Kwaku Summer Festival laaide eerder dit jaar op toen het duidelijk werd dat er vanaf 2022 maar liefst duizend woningen in een strook langs het park zullen worden gebouwd. De plannen zijn echter niet nieuw, maar kwamen in de koelkast terecht tijdens de periode van de bouwstop. Bewoners die nu in actie kwamen willen het park behouden voor recreatieve evenementen. Zij vrezen het einde van grote evenementen als er woningen in de directe omgeving van het park zullen verrijzen.

Afgelopen week verklaarde de voorzitter van het stadsdeelbestuur, Tanja Jadnanansing, in een tv interview dat zij niet verwacht dat het festival in de naaste toekomst zou hoeven te verkassen.

Als het gaat om zware belasting van het park te vermijden dan kan ik dat wel begrijpen. Het Mandelapark is een tijd geleden een half jaar lang gerenoveerd, hersteld en gedraineerd. En het is een gewoon stadspark, geen natuurgebied, dus in principe zou Kwaku hier mogelijk moeten zijn. Ik kan me ook voorstellen dat de groeiende commercialisering een probleem wordt. Meer eet- en drinkkramen zijn geen gezonde invulling.

Als het gaat om zware belasting van het Mandelapark dan kunnen we zeker wel stellen dat het Gaasperpark meer te lijden heeft, want daar worden nu al drie grote festivals rond de plas georganiseerd, nota bene in een natuurgebied dat bestemd is voor natuur en biodiversiteit. Als zware belasting een argument is, en dat is inderdaad iets waar rekening mee gehouden moet worden, dan is het dat zeker voor het Gaasperpark. De stadsdeelcommissie heeft daartoe al een advies ingediend, met name om de gemeente te laten onderzoeken of het niet beter is om het Gaasperpark te behouden voor natuur en lichte recreatie, want nu is het verworden tot een evenemententerrein. De festivals hebben daar grote schade aangericht.

Kwaku moet in elk geval blijven, maar dat hoeft niet telkens uit te breiden tot het gaat barsten. Men kan het festival kleinschaliger houden en behouden voor het Mandelapark, of men kan het verplaatsen naar het uitgaanscentrum in de Bijlmer. Maar de vraag is of daar nog ergens plaats voor is en/of de mogelijkheid bestaat om een grootschaliger evenement te spreiden over diverse locaties als de Arena, het Arenapark, en andere grote zalen.

Vleermuizen weg uit Oosterpark

Oosterpark verliest vleermuizen

Klik voor vergroting

PvdD: Schrif­te­lijke vragen inzake verso­berde natuur en vergif­tigde grond in het Oosterpark

Telegraaf 31 juli 2019: "Situatie Oosterpark baart zorgen

Het Oosterpark is aangeharkt en overzichtelijk geworden na de renovatie, maar de stadsnatuur is verdwenen.
Dat het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) vorige week alarmsloeg over het verdwijnen van veel (zang)vogels en alle vleermuizen uit het Oosterpark, heeft de Partij voor de Dieren op scherp gezet.
De grote renovatie van het populaire park heeft grote schade aangericht aan de aanwezige grote fauna en flora. De biodiversiteit is achteruit gehold. De partij vraagt zich af wat de gemeente heeft bezield om de stadsnatuur zo veel schade aan te richten.
Zo zegt het IVN onder andere dat ‘het een wandel- en speelpark is geworden’. ‘Heel aangeharkt en overzichtelijk is het geworden, ideaal om er te wandelen of er een ijsje te kopen, maar de stadsnatuur is verdwenen’.

„De gemeenteraad van Amsterdam heeft eind juni nog een klimaatcrisis en ecologische crisis uitgeroepen vanuit de overweging dat klimaatverandering op onze hele planeet plant- en diersoorten met uitsterven bedreigt”, zegt raadslid Anke Bakker van de Partij voor de Dieren. 
„Wat ons betreft zou het tot de minimale inzet moeten behoren om het bestaande groen te beschermen en de biodiversiteit in de parken op peil te houden.”

De partij heeft daarom het college tot de orde geroepen. Bakker wil onder andere weten of het college, net als het IVN, een afname van het aantal insecten, vleermuizen en vogels in het Oosterpark heeft geconstateerd en misschien cijfers daarover heeft.
Ook het aantal struiken en bomen is fors afgenomen in het park. Waar de begroeiing wel is behouden, is volgens het IVN ‘de grondkwaliteit achteruitgegaan’.
Bakker vraagt zich af ‘of er een vergelijk te maken valt met de situatie van voor en van na de renovatie en ze wil cijfers zien van aantallen bomen en struiken die verdwenen zijn’.
‘De partij hoopt dat er een plan is om de schade aan het Oosterpark zodanig te herstellen dat er opnieuw een rijkdom aan flora en fauna ontstaat’.

Groeiend verzet

Het is te verwachten dat er door een herinrichting van het Gaasperpark eenzelfde situatie ontstaat. Het Gaasperpark is niet zomaar een stadspark maar een natuurgebied dat is ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Kennelijk hebben sommige bestuurders daar geen boodschap aan, of hebben gewoon een hekel aan natuur en fauna en flora. GGA, de beheerder, wil vooral minder onderhoudskosten. Maar vreemd genoeg zal de herinrichting veel meer geld gaan kosten dan nu het geval is, want meer recreatie betekent ook meer toezicht en handhaving. Ik ben benieuwd of de huidige groene en democratische’ coalitie op deze heilloze weg verder zal gaan.

Schone lucht nu!

clips 5261

SchoneLucht: "De luchtkwaliteit in Amsterdam is al jaren niet in goede handen bij de politiek. Wij, bewoners en belangenorganisaties, wachten niet langer. Een rechtszaak is nodig. Dat blijkt uit bovenstaande foto (van 20 juni 2019). Slechts vijf gemeenteraadsleden willen nu schone lucht.

Motie
Op de foto staan slechts vijf gemeenteraadsleden en stemmen voor een motie, om per direct locatiespecifieke maatregelen te nemen in drukke straten. Binnen een half jaar moeten die ook onder de Europese grenswaarde komen van 40 μg/m³ voor Stikstofdioxide (NO2). De motie volgt een uitspraak in Kort Geding. Lees ook waarom. De andere raadsleden, waaronder de coalitiepartijen, blijven zitten. Die wijzen dus in meerderheid het recht op gezonde lucht nu af voor alle Amsterdammers. Alsof er een keuze is.

Naar de rechter
Die afwijzing van de motie is voor ons de druppel. Al jaren komt de politiek zijn zorgplicht niet na voor goede luchtkwaliteit voor iedereen. Er zijn geen excuses meer. In 2015 had het probleem opgelost moeten zijn. Het recht op gezonde lucht bestaat en staat boven economische belangen van anderen. Lees ook Waarom.

De tekst van de motie kan zo overgenomen worden om de overheid voor de rechter te dagen. Wij ondersteunen zo’n rechtszaak en / of zijn mede-eiser voor schone lucht in alle straten. Voor zo’n rechtszaak hebben wij geld nodig (begroot € 11.000,–). Alleen als het streefbedrag is bereikt, start de rechtszaak. Ook zijn meer mede-eisers nodig.

Doe mee
Geef bekendheid aan deze rechtszaak. Deel deze website onder uw vrienden en kennissen en via uw sociale media, draag financieel bij en/ of wordt mede-eiser. Doe ook mee! Kies voor Schone Lucht Amsterdam NU!:

Doneren

Iedereen komt wel eens in het centrum van Amsterdam. We weten allemaal hoe vervuild de lucht is in sommige wijken. Daarom is het ook in het belang van bewoners van andere stadsdelen die regelmatig of af en toe in het centrum vertoeven om mee te doen met deze actie voor zuivere lucht.

Meer excursies

Flora-excursies op zaterdagmorgen in A’dam-Z.O. in augustus en september

Tot/met september geeft plantenbiologe Tet Roetman weer regelmatig flora-excursies in verschillende groengebieden in Amsterdam-Zuidoost op zaterdagmorgen van 10.30-12.00 uur. U wordt hierbij uitgenodigd deel te nemen aan deze flora-excursies. Per groengebied zijn dan ook plantengidsjes te verkrijgen evenals bij Bruna in winkelcentrum Reigersbos in Zuidoost.

Za. 10 aug Nelson Mandelapark: start 10.30 uur vanaf Bijlmerparktheater
Za. 24 aug Park Darlingstraat: start 10.30 uur vanaf Darlingstraat 1 (bij school)
Za.  7 sept. Spoordijkhellingen: start 10.30 uur vanaf metrostation Strandvliet.
Za.  21 sept. De Hoge Dijk-Hollandse kade: start 10.30 u. AMCpad onder viaduct van treinspoor 

In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U kunt genieten van de schoonheid van de natuur en u krijgt een lijst met de aangetroffen soorten mee.

Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis. Ook kunt u tijdens de excursie een Plantenwandelroute boekje verkrijgen voor  € 12,50 met alle soorten bomen, struiken, kruiden, grassen en Beschermde R.L. soorten met de beschrijving en looproute op een kaartje. En ook is het mogelijk om op uw verzoek op andere dagen in de week een flora-excursie te krijgen. Graag tot dan en graag van tevoren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.

Tet Roetman, e.roetman@planet.nl, plantenbiologe Amsterdam-Zuidoost

clips 5258

© Natuurbescherming ZO 2015