Blog
ID&T
Parool: "ID&T, de organisatie achter grootschalige dance-evenementen, heeft maandag hun personeel ingelicht over een aanstaande ‘ingrijpende reorganisatie’. In het plan staat dat 40 procent van de functies zal komen te vervallen wat neerkomt op ‘enkele tientallen banen’.”
Ik dacht dat ID&T subsidie had ontvangen juist om de banen te behouden.
Besluitvorming omgevingsverordening NH
Bericht ProvincieNH: "De planning van de besluitvorming over de Omgevingsverordening NH2020 is gewijzigd.
De bespreking van de Omgevingsverordening in de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat is op 21 september niet afgerond. Daarom zal de bespreking op 29 september vanaf 18.30 worden voortgezet. De agenda van de vergadering is hier te vinden (https://ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=NoordHolland&agendaid=c3bd066a-05ff-4d6a-9405-690d0fe7e8fc&FoundIDs=). U kunt ook deze vergadering meeluisteren (https://noord-holland.stateninformatie.nl/live).
Daarnaast is besloten om de behandeling van de Omgevingsverordening NH2020 in de vergadering van Provinciale Staten in twee delen op te knippen. Op 5 oktober zal het eerste deel van de bespreking zijn. Op 22 oktober vanaf 18.45 het tweede deel. Dan zal ook de besluitvorming over de Omgevingsverordening NH2020 en de amendementen en moties plaatsvinden. Hierdoor zal de inwerkingtreding van de Omgevingsverordening NH2020 waarschijnlijk naar half november verschuiven. Dan zal ook de definitieve nota van beantwoording openbaar worden.”
Inspraak over Regionale Energiestrategie
Tot eind september kunt u nog inspraak, reacties inleveren over de zoekgebieden ten behoeve van het Concept-RES Noord-Holland Zuid. De mogelijkheid om een reactie te sturen vind u hier.
Concept RES
Meer informatie hier. Visiekaarten hier. Natuur & Milieu NH heeft hierover al vergaderd. Ik kan me vinden in de kaart die door de natuurverenigingen is opgesteld en waarop Natura2000 en NatuurNetwerk Nederland uitgesloten wordt van plaatsing van windturbines.
De gemeente Amsterdam heeft andere plannen. Het college wil zelfs een windturbine in de Gaasperplas. In de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 vind u de plannen van de gemeente.
"De aanpak hiervoor hebben we beschreven in de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 (PDF). Of lees de publieksversie (PDF).”
In dit stuk van de gemeente wordt geen rekening gehouden met de natuur, en over komende inspraakmogelijkheden bij de gemeente Amsterdam zult u er weinig of niets in vinden. Het college zal de eigen plannen tegen heug en meug willen doordrukken. Zo gaat dat in een ‘groene en democratische’ coalitie. Later moet natuurlijk nog inspraak komen van de bewoners van Amsterdam. Maar dat zal bij GroenLinks niet van een leien dakje lopen.
Wageningen: "Impact van windturbines op vogelsterfte vaak onderschat
Windmolenparken leveren hernieuwbare energie, maar zijn ook van invloed op vogelpopulaties. Vogels kunnen in aanvaring komen met de rotorbladen van windturbines, met sterfte tot gevolg. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de gevolgen van deze extra sterfte op vogelpopulaties onder de huidige normen voor windmolenparken worden onderschat.
Extra sterfte door aanvaringen met windturbines kan leiden tot een afname van vogelpopulaties. In de besluitvormingsprocedure van windmolenparken wordt daarom bekeken of de risico’s van windturbines op vogelpopulaties aanvaardbaar zijn.
Bekijk het rapport
- 'Mortality limits used in wind energy impact assessment underestimate impacts of wind farms on bird populations', Ecology and evolution, 4 June 2020”
"Nederland ligt op het kruispunt van een aantal internationaal bezien zeer belangrijke trekroutes. Deze vogeltrek tussen broed- en overwinteringsgebieden vindt niet alleen overdag, maar voor een belangrijk deel ook ’s nachts plaats.
Pieken in de trek treden op in het voorjaar (maart-mei), de zomer (juli) en het najaar (augustus-oktober). Geschat wordt dat rond de 100-150 miljoen trekvogels ons land in het voorjaar aandoen of er over heen trekken, 20-30 miljoen in de zomer en 200- 300 miljoen in het najaar, waarbij ongeveer de helft uit ‘s nachts trekkende vogels bestaat (LWVT/SOVON 2002)."
Gooise Meren wijst ook windmolens in natuurgebieden Weesp af
En vergeet ook dit niet, maar dit heeft minder met windturbines te maken:
AT5: “Waarom stoppen met aardgas geen goed idee is
Dringend advies vanuit Eindhoven van energie-hoogleraar David Smeulders. Amsterdam doet er beter aan nu niet van het aardgas af te gaan. De kosten zijn gigantisch en het zorgt juist voor méér CO2-uitstoot. ‘Ik maak me zorgen over het draagvlak.’
AT5 ging langs in het lab van de hoogleraar Energiesystemen aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Voor het college-bord legt Smeulders uit waarom een aargasvrije stad nu juist niet bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen, de belangrijkste daarvan natuurlijk dat Nederland in 2050 95 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte van 1990.
Smeulders: ‘Onze doelstellingen zijn niet ‘ik wil de groenste stad zijn’, want dat wil iedereen. Onze doelstellingen zijn niet ‘ik wil de meeste bloemen planten daar’. Nee, onze doelstellingen zijn: ik wil die CO2-uitstoot naar beneden brengen.’
En uit de berekeningen van de professor volgt dat de gasketel per eenheid geproduceerde energie minder vervuilend is dan overstappen op elektriciteit om mee te koken of huizen te verwarmen. Die elektriciteit moet namelijk geproduceerd worden en Nederland – en ja, dus ook Amsterdam – is daarvoor de komende decennia nog wel even afhankelijk van een ‘stroommix’ die afkomstig is uit aardgascentrales, kolencentrales, biomassacentrales, een beetje kernenergie en een deel groene energie.
‘Dan moeten we dus afvragen of die ketel door dit palet, of dat resulteert in een vermindering van CO2-uitstoot’, vervolgt Smeulders. ‘Als je naar de cijfers kijkt zie ik hier 180 en hier 490. Dat betekent dat als ik van gas naar elektriciteit ga, komt er dus meer CO2 uit.’
Ook neemt de vraag naar elektriciteit – denk aan de Tesla’s, datacenters en warmtepompen – nu al explosief toe. Amsterdam kent een relatief robuust stroomnet, al zijn storingen ook hier al geen zeldzaamheid. In de rest van de Nederland voorziet Smeulders grote problemen: ‘Het verschil, misschien handig om te weten, er gaat door het aardgasnet tien keer zoveel vermogen dan door het stroomnet. Dus als we zeggen we schaffen het hele aardgasleidingennet af, dan betekent dat dus dat de stroomkabels tien keer zo dik moeten worden. Dat is dus acht jaar praten, twee jaar graven en zijn we dus alweer tien jaar verder.’"
30 jaar NNN
30 jaar Natuurnetwerk Nederland:
De provincie en NH Nieuws hebben 6 video's gemaakt over 30 jaar Natuurnetwerk Nederland (NNN). In deze eerste aflevering kwam natuurgebied Ilperveld aan bod.
Versterken netwerk
Het Natuurnetwerk Nederland beslaat in Noord-Holland zo’n 56.500 hectare, zo’n 15% van het oppervlak van de provincie. Het netwerk:
- Vergroot de hoeveelheid natuur binnen het netwerk en beschermt zo de bijzondere Natura2000-natuur. De provincie richt de komende 7 jaar 5.600 hectare van het natuurnetwerk verder in. Dat zijn zo’n 7.500 voetbalvelden!
- Versterkt het lokale karakter van voor de streek typerende natuur die vaak ook uniek is voor Nederland
- Verbindt de natuurgebieden in de provincie. Natuurstroken, bermen en watergangen geven planten en dieren de kans zich te verspreiden en voort te bestaan.
Het NNN-gebied is beschermd in de Provinciale Ruimtelijke Verordening en in gemeentelijke bestemmingsplannen.”
Stephan Roest is een van de natuurpresentatoren van RTVNH. In januari 2019 heeft hij mij nog geïnterviewd in het Gaasperpark. Pitbull in het Gaasperpark
Jammer genoeg heeft het college van de edele stad Amsterdam weinig op met het NatuurNetwerk Nederland.
Zonder het NNN wordt zelfs Natura2000 bedreigd door de stikfstofdepositie. Wanneer gaan wij het college van Amsterdam aanklagen voor natuurvernietiging?
Risico’s van natuurvernietiging
Trouw: "De financiële sector begint oog te krijgen voor de risico’s van soortenverlies en natuurvernietiging. Nederland is voortrekker, een rekenmethode om beleggers en banken te helpen is in de maak.
Een van de sleutels om het tij te keren, zit in de aansturing van de economie. Het IPBES, het wereldwijde onderzoekspanel voor de biodiversiteit dat vorig jaar een alarmerend rapport publiceerde, stelt dat fundamentele verandering van de economie daarvoor noodzakelijk is. De geldstromen in de wereld, wat investeerders, beleggers en banken met hun geld doen, kunnen daarbij van grote invloed zijn.
De financiële instellingen roepen daarnaast de overheid op om heldere regels en doelen te formuleren om verlies van soorten en natuur tegen te gaan, net als dat voor het klimaat is gebeurd. “Regelgeving is echt ook nodig”, zegt Nozeman. “Als we het alleen aan de markt overlaten, gaat het niet snel genoeg. De oproep is ook een boodschap aan overheden en toezichthouders om met regels te komen. En aan de rest van de financiële sector om mee te doen.”
De financiële sector begint het door te krijgen. De ambtenaren en politici van de gemeente Amsterdam lopen nog hopeloos achter. Amsterdam wil eigenlijk nog steeds af van het NatuurNetwerk Nederland en ziet liever een winstgevende evenementenindustrie, waarvan de winstgevendheid de komende jaren en mogelijk decennia behoorlijk gekortwiekt zal zijn.
Toekomstplan nog steeds hangende
Vanmorgen 23 september vergaderde de commissie wonen en bouwen van de gemeenteraad.
Laat ik dit maar meteen zeggen: de wethouder heeft beloofd dat er hierover nog geen besluit komt, en dat het participatieproces zijn gang moet gaan. Er moet dus nog een beantwoording komen van alle zienswijzen en inspraak hierover.
Wijnants van de VVD legde Wethouder Ivens meteen het vuur aan de schenen over de zienswijze die het college had gestuurd aan de provincie Noord-Holland inzake het provinciale plan om van het NNN rond de Gaasperplas een ‘landelijk gebied’ te maken, een status die nog zwaarder zou wegen dan die van NNN, NatuurNetwerk Nederland. Daar was de gemeenteraad niet van op de hoogte. Het college had aan de provincie gemeld dat het tegen dit plan was. Deze zienswijze van de gemeente is door de provincie afgewezen. Door deze nieuwe status van ‘landelijk gebied’ zou horeca al helemaal onmogelijk worden.
De wethouder daarentegen meent dat hij geen boodschap heeft aan wat de provincie wil en dat er daarover nog geen besluit is. Wethouder Ivens gaat stug door met het negeren van de provincie inzake het NNN. Misschien moet de minister over enige tijd de knoop maar doorhakken en het NNN weer onder permanent beheer van het Rijk brengen, want Amsterdam maakt er een potje van. Van verbetering en versterking van natuur en biodiversiteit is geen sprake, integendeel, het gaat hier om afbraak van natuur.
Anke Bakker van de PvdD wees op de bijzondere status van het NNN waarin er voor het Toekomstplan geen plaats is. Het Toekomstplan is ook in strijd met het bestemmingsplan. Zij heeft deze kwestie gepiept voor opname in de agenda van de gemeenteraad. Vaste barbecueplekken zullen de gezondheid van de bewoners nog verder aantasten, zeker waar Zuidoost al een groot probleem heeft met obesitas. Er moet duidelijkheid komen: wil de gemeente af van de beschermde status van het NNN? Daar heeft de provincie wel het laatste woord over. De provincie zal haar eigen Provinciale ruimtelijke verordening moeten naleven.
Rogier Havelaar van het CDA vond dat de primaire functie van het park nog steeds natuur is.
Van diverse kanten werden honden genoemd die meer vrijheid zouden moeten krijgen. Kennelijk zijn veel raadsleden nog steeds niet op de hoogte van de regels met betrekking tot honden rond de Gaasperplas. Een van de raadsleden was in het park geweest en kreeg te horen dat er niet gehandhaafd werd. Maar dat is nog geen reden om honden maar overal los te laten lopen.
Voor alle duidelijkheid, honden mogen maar op één plek loslopen, dat is aan de westkant. Groengebied Amstelland heeft daar regels voor. Zie kaart.
Het past raadsleden niet om ook dat weer onderuit te willen halen. In mijn zienswijze die alle raadsleden een paar dagen geleden hebben ontvangen konden ze dit lezen:
“Het weghalen van onderbegroeiing van parkbomen is in strijd met alle ecologische regels die eisen dat er een geleidelijke opgang is van grootte van planten t.b.v. biodiversiteit. De onderbegroeiing is noodzakelijk voor bodembroeders als nachtegalen, merels en andere vogels en dieren die in het lage struikgewas nestelen. Onderbegroeiing beschermt hen voor honden en mensen. De harde werkelijkheid is dat hondenbezitters zich niet storen aan de geldende regels voor honden van GGA. Borden die aangeven dat honden aangelijnd moeten blijven worden regelmatig vernield en bij gebrek aan handhaving zal daar geen verandering in komen.“
“Het hondenstrand verwijderen aan de westzijde van de zuidoever zal voor veel hondenbezitters een probleem zijn. Daar kunnen zij normaal hun honden los laten lopen. Als dat verdwijnt zullen hondenbezitters hun honden overal langs de hele plas vrij laten lopen, met alle gevolgen van dien voor de fauna en flora.”
De eerste regel van rabiate natuurhaters is ‘laat alle honden in parken overal vrij rondlopen’. Dat verstoort en vernielt voldoende fauna en flora om de wezenlijke natuurkenmerken en natuurwaarden dermate aan te tasten dat van een natuurgebied geen sprake meer is.
De vraag is hoever GroenLinks, D66, SP en PvdA daarin willen gaan. De wethouder wil in elk geval doorgaan met het Toekomstplan en wil van geen wijken weten.
Wethouder Ivens had het over ‘verplaatsen’ van het NNN. En waarheen dan? Noord-Siberië? Het NNN moet een aaneengesloten gebied blijven zonder versnippering. Gaat de wethouder overal bordjes zetten voor de fauna en flora ‘hier wegblijven a.u.b. - dit is festival/barbecueterrein’?
De wethouder wilde kennelijk weten van de commissie of hij het geld beschikbaar zou krijgen voor de eerste fase van het Toekomstplan dat zou gaan over de noordoever. Maar zover zijn we nog lang niet. Waarom zou je als gemeenteraad in zeer moeilijke tijden miljoenen (4 + 13 miljoen minstens!) besteden aan een onzinnig plan voor meer horeca? Terwijl er al voldoende horeca rond het park is en het gaat om een vrij klein park, dat al voor een derde bezet is met horeca en camping.
Deze kwestie is dus nog lang niet rond.
Update:
Aan De Roon: Volgens sommige bronnen van heel lang geleden leefden Adam en Eva in een Tuin van Eden en zijn daar wegens wangedrag uitgeflikkerd. En vóór er mensen waren was de aarde een en al natuur.
Inspraak raadscommissie wonen en bouwen
Na mijn vorige stuk over de raadscommissie wonen en bouwen, het inspraaktraject over het Toekomstplan en het besluitvormingstraject bestaat er nog evenveel verwarring en onduidelijkheid. De brief die namens verontruste burgers hierover is gestuurd aan de commissie staat ook niet bij de ingekomen stukken.
Daarom zou ik iedereen aan willen raden om inspraak te leveren voor de commissievergadering van 23 september samen met ieders zienswijze aan het voorbije participatietraject. Met de stukken die op de agenda staan kan geen zinnig besluit genomen worden, maar de indruk wordt wel gewekt dat deze stukken voldoende moeten zijn voor een advies van de raadscommissie aan het college. Er is nog steeds geen nota van beantwoording waarin rekenschap gegeven wordt van alle inbreng en wat daarin goed is of verworpen werd.
Het Toekomstplan Gaasperplas staat onder agendapunt 13 nog steeds ter kennisname. Het kan niet zo zijn dat de beantwoording van alle zienswijzen hier niet bij betrokken wordt. Er is wel een participatieverslag genoemd maar daarin staat niet de kritiek en de eindevaluatie die sommigen bij de projectgroep hebben ingediend.
OPROEP: stuur uw inspraak in voor deze commissievergadering over de gang van zaken en stuur aan de commissieleden een kopie van uw eigen ingediende zienswijze over het Toekomsplan Gaasperplas.
LET OP! Stuur uw mails in elk geval vóór maandag! De termijn van insturen is niet langer 24 uur maar 48 uur, om het ons moeilijker te maken natuurlijk.
Natuur in problemen
WWF: Zowel in Nederland als over zowat de hele wereld is de natuur in grote problemen.
NatureToday: "Onze Nederlandse natuur op land staat er slecht voor. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Deze zorgwekkende ontwikkeling blijkt uit het vandaag door het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) gepubliceerde Living Planet Report Nederland, getiteld ‘Natuur en Landbouw Verbonden’"
Tyla: "Everyone's favourite nature documentary host, Sir David Attenborough, is back this Sunday, with a show on the extinction of some of our planet's most treasured creatures.
Extinction: The Facts will air at 8pm on Sunday 13th September on BBC One and is billed as an exploration of the destruction of nature."
Analyse nieuwe evenementenbeleid
MokumReclaimed: "PERSBERICHT
Mokum Reclaimed: met aangepast evenementenbeleid verslechtert de leefbaarheid in Amsterdam
Amsterdam, 10 september 2020 – Het bijgestelde evenementenbeleid van Amsterdam zoals dat nu als voorstel voorligt, leidt niet tot vermindering van de druk op de openbare ruimte en leefbaarheid, maar eerder tot een vergroting van die druk en verslechtering van de leefbaarheid. Dat constateert actiegroep Mokum Reclaimed op basis van een uitvoerige analyse.
Het nieuwe beleid sluit op geen enkele wijze aan op uitspraken van Halsema over toenemende weerstand, een groter belang van de OR en verleggen van de aandacht van grootschalige naar kleinschalige events. Halsema benadrukte eerder dit jaar dat in dit coronatijdperk ‘de openbare ruimte die er is in de stad, op dit moment vooral ten goede moet komen aan Amsterdammers zelf’. Het aangepaste evenementenbeleid lijkt echter tot stand te zijn gekomen in splendid isolation: er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de nieuwe werkelijkheid rondom de COVID19-pandemie.
Met de door het college voorgestelde aanpassingen van de APV om evenementen tot 250 personen vergunningsvrij te maken zet het college de deur wijd open voor meer evenementendagen in alle delen van de stad. Hierbij wordt de kans dat bewoners krijgen te maken met stapeling van geluidsoverlast aanzienlijk groter: op méér plekken in de stad méér herrie tot 85 dB en lánger herrie.
Mokum Reclaimed constateert dat de weeffouten in het evenementenbeleid in stand blijven, waaronder het gebrek aan rechtsstatus van de zogenaamde locatieprofielen en de discretionaire bevoegdheid van de burgemeester, die het college heeft gemandateerd naar stadsdelen. Hierdoor ligt willekeur op de loer en hebben zowel burgers als ondernemers geen enkele rechtszekerheid.
Handhaving, aldus Mokum Reclaimed, is vooral gericht op geluidsvolumes, maar overtredingen hebben eventueel pas consequenties voor een toekomstige vergunning na vijf of zes constateringen.
De actiegroep is ook ontstemd over het feit dat zowel het Volksinitiatief van Mokum Reclaimed (van september vorig jaar) als het Actieplan Stad in Balans van meer dan 20 bewonersorganisaties (mei dit jaar) geen enkele rol speelt in het nieuwe beleid. Terwijl het college zich heeft uitgesproken voor meer democratie en inspraak, blijft ook het volledig overbelaste Westerpark (na twee jaar praten en opstellen van breed gedragen alternatieve plannen) opgezadeld met maar liefst 123 evenementen per jaar.
De analyse van Mokum Reclaimed is te vinden op de website van de actiegroep (www.mokum-reclaimed.nl) en is gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder verschillende versies van locatieprofielen en een flink aantal zienswijzen van verschillende belanghebbenden en bewonersorganisaties."
Vogeltrek
Natuurpunt: "De tijd dat natuurbeschermers zich moesten vergapen op statische, getekende kaartjes in atlassen, of ellenlange lijsten van gepubliceerde waarnemingen moesten napluizen, ligt nog niet zo lang achter ons. Gelukkig heeft het digitale tijdperk het verzamelen van natuurdata in een enorme stroomversnelling gebracht.
De ontwikkeling van dynamische weergaven van verplaatsingen van of veranderingen bij soorten, is een recent ontwikkelde, nieuwe dimensie.
In april 2019 lanceerde de European Bird Census Council (EBCC) een eerste online live update van het EuroBirdPortal (EBP). Nu, anderhalf jaar later, worden nieuwe data wekelijks ingeladen in het systeem en kan men vrijwel live volgen hoe een 100-tal vogelsoorten zich doorheen Europa bewegen.
Het EBCC is een Europees consortium van vrijwilligersorganisaties die de vogelmonitoring in hun land organiseren. De raad wordt bijgestaan door 81 ornithologische instellingen uit 29 Europese landen, zoals SOVON uit Nederland, BirdLife International en de British Trust for Ornithology (BTO) in Groot-Brittannië.”
Omgevingsverordening NH
Mailbericht van de Provincie Noord-Holland:
"U hebt een zienswijze ingediend over de ontwerp Omgevingsverordening NH2020. Hartelijk dank daarvoor. Vanochtend zijn het concept van de Nota van beantwoording en het eindconcept van de Omgevingsverordening met de daarbij horende viewer op onze website geplaatst. In de Nota van beantwoording kunt u onze reactie op uw zienswijze teruglezen. Omdat namen van privépersonen die een zienswijze hebben ingediend geanonimiseerd zijn, kan het lastig zijn uw zienswijze terug te vinden. Mocht dit voor u gelden, dan kunt u ons mailen en om het nummer vragen dat wij aan uw zienswijze hebben gegeven.
De stukken worden besproken in de vergadering van de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat op 21 september vanaf 18.15. De vergadering is dan live te volgen. De planning is dat 5 oktober Provinciale Staten de Omgevingsverordening NH2020 zullen vaststellen. Ook deze vergadering kunt u via de link volgen. De wijzigingen die voortkomen uit deze vergadering worden in de verordening en de Nota van beantwoording verwerkt. U zult opnieuw bericht van ons krijgen als de definitieve Nota van beantwoording beschikbaar is."
Vergadering Natuur & Milieu NH
Vanmiddag is via internet vergaderd over de RES-plannen, de regionale energiestrategieën, voor Noord-Holland in een groep met leden van Natuur & Milieu Noord-Holland, waaronder de stichting Natuurbescherming ZO.
Ik heb gewezen op het feit dat in het natuurgebied rond de Gaasperplas nogal wat windturbines gepland zijn en dat daar aandacht voor en kritiek op moet komen omdat het gaat om een gebied dat samen met de Amstelscheg en de Aetsveldsepolder zeer belangrijk is qua landschap, natuur en biodiversiteit.
Er werd ook gewezen op de vogeltrekroutes waar geen windturbines geplaatst zouden mogen worden. Dat moeten we aan het college van Amsterdam nog duidelijk maken.
Er is jammer genoeg door N&M NH geen alternatieve RES opgesteld voor Noord-Holland Zuid. Er is geen draagvlak voor windturbines in dit gebied. Zuidoost lijkt weer de pisang te worden, want daar dumpt men graag wat men elders niet wenst.
Op bovenstaande kaart, een voorstel van de natuur- en milieuorganisaties is ons gebied - midden onderaan - rood gearceerd, wat betekent: “gebieden waar geen ruimte is voor windmolens, onder andere Natura2000, NatuurNetwerk Nederland, weidevogelgebieden, trekvogelroutes en bijzonder landschappen”.
Er is nog gelegenheid om tot 1 oktober in te spreken bij gemeente, RES en stadsdeel hierover. Zie ook hier en hier. Laten we ervoor zorgen dat er moties komen die windturbines in en om het NNN verbieden. Die turbines zouden ook het landschap langs het Gein verpesten, en daar zullen de bewoners van Abcoude en de provincie Utrecht ook niet blij mee zijn.
Duurzame energie? Ja!
Maar een uniek natuur- en cultuurlandschap kan je maar één keer vernietigen (Nescio).
Dus mega-windmolens in 't Gein? Nee!