Blog
Nieuwe vogelatlas van Amsterdam
VogelwerkgroepAmsterdam: "Nieuwe Vogelatlas van Amsterdam bijna af
Als Vogelwerkgroep Amsterdam zijn we bezig een nieuwe Vogelatlas te maken, niet alleen van broedvogels, maar ook van wintervogels. In 2 jaar tijd, 2020 en 2021, zijn alle 554 kilometerhokken in ons werkgebied onderzocht.
Amsterdam telt 194 vogelsoorten, van het opwindende woudaapje tot de slaapverwekkende houtduif. Maar door ontwikkelingen in het landschap hebben de vogels in de stad hun winnaars en verliezers. ‘De komende twintig jaar gaan er gigantische verschuivingen optreden.’
VogelsAmsterdam: "De atlas is zelf een vervolg op het in de jaren negentig verschenen Sijsjes en drijfsijsjes, het vogelboek van de toenmalige stadsecologen Martin Melchers en Remco Daalder. Van Groen: “Eigenlijk heeft Remco de aanzet gegeven. Hij hield een lezing voor de vogelwerkgroep en pleitte daarbij voor een nieuw onderzoek naar de soorten in de stad. Amsterdam is zo sterk veranderd sinds de jaren negentig. Het kan niet anders of dat moet ook gevolgen hebben gehad voor de vogels die hier leven.”
Gigantische verschuivingen
De natuur reageert op de ontwikkelingen in het landschap. En er zijn nogal wat ingrijpende ontwikkelingen op dit moment: uitbreiding en verdichting in de stad, klimaatverandering en stikstofdepositie in het land. Van Groen: “Dat gaat allemaal heel veel invloed hebben, ook op de vogelsoorten in en rond de stad. Ik denk dat er in de komende twintig jaar gigantische verschuivingen gaan optreden. Ik hoop dat er tegen die tijd weer een onderzoek wordt gehouden. Ik ben nu al benieuwd naar de uitkomsten.”
De Vogelatlas van Amsterdam, 34,90 euro, hier te bestellen.
Feestelijke presentatie van de nieuwe vogelatlas voor leden vindt plaats op 5 oktober 2022 in Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106M, van 19:30 tot 22:30 uur! Het boek is ook dan te koop!"
Verstoorde balans tussen recreatie en natuur
NatureToday: "Uit een enquête van de Heimans en Thijsse Stichting blijkt dat 91% van de natuurliefhebbers vindt dat de recreatie in de afgelopen tien jaar is toegenomen. Er blijkt een zeer grote wens naar meer toezicht, handhaving en bewustwording. Meer weten? Kom op 1 oktober naar Wageningen voor het Heimans en Thijsse Symposium ‘Knellende liefde? Over de (verstoorde) balans tussen recreatie en natuur’.
Hoe wegen we het toenemende recreatieve gebruik van de natuur af tegen de negatieve effecten die dit ook met zich meebrengt? In het symposium wordt het thema van vele kanten belicht, inclusief mogelijke oplossingen. Registratie voor dit interessante middagprogramma is nog mogelijk via de website van de Heimans en Thijsse Stichting.
Tijdens het symposium worden de laatste inzichten uit onderzoek naar verstoring door recreatie op natuur gepresenteerd. Ook zijn er korte presentaties met kritische bevragingen over ervaringen en oplossingen verspreid over Nederland:
Het effect van recreatie op broedende plevieren op zeedijken in Zeeland
Vogelwachter op Terschelling: van bewaker naar gastheer
Posbank: de eeuwige zoektocht naar de balans tussen natuur en recreatie
Van kraanvogel tot veenhooibeestje: ervaringen in het Fochteloërveen
Als intermezzo tonen we ‘Grielen in de Kennemerduinen.’ Deze korte, gerestaureerde film uit het archief van de Heimans en Thijsse Stichting wordt toegelicht door ornitholoog Gerard Ouweneel. Uiteraard sluiten we de bijeenkomst af met een gezellige borrel."
Vriendendag Diemerbos
Uitnodiging
Vriendendag 2022 op 25 september (vanaf 10.30 uur)
bij Boerderij Landlust
Thema: Biodiversiteit
De geluidsgolven van Reggae Lake
Eigenlijk moeten we het festival Reggae Lake nu House Lake noemen, want in de stukken van de omgevingsvergunning staat het muziekgenre vermeld als ‘house’. Dat wijkt dus af van de afspraken over de aard van toegestane festivals. En als je luistert naar de geluidsband van het filmpje dan hoor je ook geen reggae. Vissen ‘horen’ niets, maar ze voelen de schokgolven wel degelijk, en die kunnen hun organen beschadigen. De meeste mensen hebben wel een ervaring uit hun jeugd toen ze thuis een aquarium hadden met goudvissen. Een tik tegen het glas kon de vis van schrik uit het aquarium omhoog jagen.
Dit is de derde aflevering in de reeks videos over de schade aan onze natuur door festivals; deze keer gaat het om Reggae Lake.
Je kon de geluidsgolven die in de Gaasperplas werden gedumpt door vooral het King Shiloh Soundsystem (bassen tot 30 Hz) terug zien komen van de plas weer de watergangen van het park in. De eerste golf van King Shiloh komt qua lengte al meteen uit in de Gaasperplas.
Ik vraag me af of voor die zendmasten bij festivals ook een omgevingsvergunning verleend is. Die zijn enkel bedoeld om het mobiele bereik te verbeteren voor bezoekers en crew. Duurzaam kan dit niet genoemd worden.
Maarten van Rossem over festivals
In de laatste Gein3dorper (herfst 2022) staat een artikeltje over een van onze Gein3 kwajongens, volgens sommigen dorpslieveling, Marc Pruijs. Nou dacht ik dat de Vereniging Gein3Dorp ook in de statuten had staan zoiets als "het bevorderen en bewaken van de groenvoorzieningen” waaronder het NNN. Laten we eerlijk zijn, dat artikeltje over Marc lijkt meer op het verheerlijken van zijn in feite illegale activiteiten, eerst met Gaasper Pleasure en later Guilty Pleasure, weliswaar gesteund door een stadsdeelbestuur dat nog niet geleerd had om het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas te respecteren. Serieus ondernemen kun je dat niet noemen. Bedenkingen over schade aan de natuur en overlast zijn niet aan hem besteed.De Gein3Dorper lijkt weer de verkeerde kant op te gaan. In deze tijd van klimaatverandering en natuur- en milieucrises kun je dat niet meer maken, maar goed de Gein3dorper is een reclamekrantje voor de millennials in een affectieve crisis die wat willen, maar wat precies is nog niet goed duidelijk, feesten kennelijk. Boerderij Langerlust zou een “buurthub" moeten worden, voor nog meer feesten voor de feestbeesten. De kwajongens van Gein3 maken al een tijd dankbaar gratis gebruik van het leegstaande pandje als ‘kraakwacht’. Vriendjespolitiek? Langerlust werd opgeheven omdat de horeca zogezegd niet genoeg opleverde. Nu ligt de boerderij verder te verpieteren en zijn we het geprezen sociale project The Colour Kitchen kwijt.
De openbare ruimte hoort niet in handen te komen van ondernemers, kwajongens of dorpslievelingen.
Laten we even luisteren naar wat Maarten van Rossem over festivals te zeggen heeft in deze podcast #265 - Festival-verslaafd.
"We zijn verslaafd aan festivals. Maarten rekent voor dat er in ons land 750 festivals zijn. Een ernstige vorm van krankzinnigheid, vindt hij. Tom heeft goed nieuws: Een festival bij Maarten om de hoek is verboden door de rechter."
Onze roofvogels
Een film van Jan P. Strijbos (1891-1983) over roofvogels in Nederland.
Film van Jan P. Strijbos “Onze roofvogels” uit 1942-1943 (collectie Museon, Den Haag) met nestopnamen van Torenvalk, Boomvalk, Sperwer, Havik, Buizerd en Grauwe Kiekendief.
Opnamen op nesthoogte vanaf boom-schuilhutten, van nesten met jongen in de donsfase en nog eens in juveniel kleed.
Torenvalk (00:16 - 02:23)
De beelden van een Torenvalknest in een eendenkorf dateren van 2e helft April 1943 en zijn gemaakt in de Bakkerskooi te Wanneperveen. Strijbos vermeldt in het tijdschrift In weer en wind, 7e jaargang nr. 6 p. 132 van juni 1943 dat daar acht nesten van Torenvalken in eendenkorven waren.
Boomvalk (02:24 - 04:53)
Strijbos filmde een Boomvalk-nest op Oranje Nassau’s Oord bij Wageningen in juli 1943. De opnamen worden beschreven in een Telegraaf-artikel van Strijbos “Jong leven in het Boomvalkennest’, De Telegraaf van 18 augustus 1943. “”Week na week zat ik telkens eenige dagen in den hoogen uitkijkpost (..). De vier jongen waren ongeveer een week oud, toen ik voor de eerste maal omhoog klom.” Het fragment toont een nest met 4 donsjongen, vervolgens grotere donsjongen, en de jongen in het juveniele kleed.
Sperwer (04:54 - 07:20)
Opnamen van Sperwernest met vier jongen bij Vogelenzang (Leiduin of Huis te Vogelenzang ?), gefilmd in juni 1943. Strijbos beschreef deze opnamen in een artikel ‘Vogels van de wildernis. Bij den sperwerhorst’, in De Telegraaf van 30 juni 1943. “In het Westen van ons land is de sperwer als broedvogel niet dik gezaaid. (…) Het nest lag niet in torenhooge woudreuzen, doch in betrekkelijk jong stanghout, (..) en toen de vier jonge roofridders eenige dagen oud waren, bouwde ik in de kruinen van de naburige boomen een vlondertje, waarop mijn schuiltent een plaatsje kreeg.”
Havik (07:21 - 11:44)
Opnamen van een 2e jaars vrouwtje met twee donsjongen en twee nog niet uitgekomen eieren, gefilmd in Drenthe, mei 1943 (?). Slechts 1 jong overleeft.
Buizerd (11:45 - 22:36),
Drenthe juni 1942, omgeving Havelte. Allereerste filmopnamen van deze toen schaarse soort in Nederland. Oudervogel met 1 jong. Strijbos beschreef zijn filmopnamen in vijf artikelen : ‘Wij gaan den buizerd filmen’ in De Telegraaf van 7 juni 1942; ‘De buizerd voert zijn jong.’, De Telegraaf 14 juni 1942; ‘Drie dagen in een boomtop’, De Telegraaf 20 juni 1942 en ‘De jonge buizerd vliegt uit’ in De Telegraaf 18 juli 1942. Een samenvattend artikel staat in In weer en wind 7e jrg. nr. 7, juli 1943.
Grauwe Kiekendief (22:37 - 28:43).
Nest met vier jongen, vermoedelijk op Texel. Al in 1938 fotografeerde Strijbos daar een nest (zie In weer en wind 2 nr 8), maar of deze opnamen van dat jaar dateren is onbekend.
Ruud Vlek, sept. 2022
Natuurexcursie
In september geeft plantenbiologe Tet Roetman regelmatig flora-excursies in verschillende groengebieden in Amsterdam-ZO op zaterdagmorgen van 10.30-12.00 uur. U wordt hierbij uitgenodigd deel te nemen. Per groengebied zijn dan ook plantengidsjes met soorten en looproute te verkrijgen, evenals bij Bruna in winkelcentrum Reigersbos in Zuidoost.
Za. 10 sept. Spoordijkhellingen: start 10.30 uur vanaf metrostation Strandvliet vlakbij Arena.
Za. 17 sept. Metrostation Gaasperplas:10.00-12.00: Wat groeit er in Zuidoost? In Amsterdam 24 H Zuidoost ontdek je het Gaasperplaspark, gratis, aanmelden via iamsterdam.nl/24H
In een looproute van ongeveer 1 kilometer zult u zeker 30-40 plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U kunt genieten van de schoonheid van de natuur en u krijgt een lijst met de aangetroffen soorten mee.
Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis. Ook kunt u tijdens de excursie een Plantenwandelroute boekje verkrijgen voor € 10,- met alle soorten bomen, struiken, kruiden, grassen en Beschermde R.L. soorten met de beschrijving en looproute op een kaartje. En ook is het mogelijk om op uw verzoek op andere dagen in de week een flora-excursie te krijgen. Graag tot dan en graag voor 10 september van tevoren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.