Blog
Ondanks festivals geld tekort
Kaalslag in het Gaasperpark
24 november 2016
Parool: "Acht ton meer nodig voor beheer van groengebied Amstelland
Het groengebied Amstelland verkeert in financiële moeilijkheden. De beheerder van onder meer de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas zegt 800.000 euro extra nodig te hebben voor het onderhoud van de recreatiegebieden.
Het bestuur van Amstelland spreekt donderdag over een voorstel om dure voorzieningen in de gebieden te versoberen of weg te halen. Het gaat dan om bijvoorbeeld toiletgebouwen, vlonders en speelvoorzieningen, zoals de bekende waterspeelplaats bij de Gaasperplas.
Zo'n saneringsronde zou een besparing van ruim zes ton opleveren. Het bestuur zegt 2,4 miljoen euro nodig te hebben voor het beheer. Het huidige budget bedraagt 1,6 miljoen, dat wordt betaald door de provincie en de vier aangesloten gemeenten: Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.
Festivals
Een alternatief is een verhoging van de bijdrage van de gemeenten, maar dat ligt gevoelig. De aangesloten gemeenten hebben de afgelopen jaren juist aangedrongen op verlaging van de contributie en vinden dat het groengebied op zoek moet naar externe financiering.
Die extra inkomsten zijn onder meer gevonden in het aanbieden van de recreatiegebieden voor festivals. Aan een groot meerdaags festival houdt het groengebied tussen de 85.000 en 140.000 euro over. Dat is overigens pas het geval na een opstartfase van twee of drie jaar.
Het bestuur wil de komende maanden gebruiken om de problematiek te bespreken met de gemeentebesturen en het provinciebestuur. Ook de provincie denkt momenteel na over haar toekomstige betrokkenheid bij de recreatiegebieden.”
Het is toch vreemd dat GGA al zes jaar een mega-evenement als Amsterdam Open Air houdt in het Gaasperpark en nog steeds moet bezuinigen. Recreatie Noord-Holland NV heeft een winst gemaakt van 3,6 miljoen. De vraag is waar dat geld naartoe gaat. En zijn die bezuinigingen geen voorwendsel om de ruimte voor festivals in het park nog te vergroten en het park definitief te bestemmen als festivalterrein? GGA maakt soms rare kronkels. Er wordt inderdaad geen geld besteedt aan ecologisch groenbeheer, maar wel gigantisch veel - is de bedoeling - aan infrastructuur, met name voor de Open Air Highway, de festivalweg voor aan- en afvoer van vrachtverkeer door het park heen. Tot overmaat van ramp gaan de ‘bezuinigingsmaatregelen’ ook heel veel geld kosten, want het verwijderen van bruggetjes en vervangen ervan door duikers, is een dure kwestie, en ook de bijenstal zal afgebroken worden in de plannen van GGA. Ze zijn van de ratten besnuffeld!
Feit is: het beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ is een megaflop geworden. Stop met het festivaliseren van onze parken en besteed het beschikbare geld aan ecologisch groenbeheer in plaats van aan dure infrastructuur. Dat is stukken goedkoper! Festivals zullen nooit de kosten voor het groenbeheer kunnen opbrengen.
De Stichting Natuurbescherming ZO gaat morgen inspreken op de vergadering van GGA samen met de Commissie Gaasperplas van de Bewonersvereniging Nellestein.
Egeltje
Vanmiddag zag ik een egeltje in mijn tuin. Ik heb al een paar jaar een egelhuisje achter een struik staan, maar daar heb ik voorheen nog geen egels in weten zitten. Dat komt omdat mijn buren aan beide kanten de schutting potdicht hebben afgezet. Onder mijn tuindeur is er nog wel wat verkeer van kleine diertjes mogelijk. Ook katten. Maar dit jaar zie ik na jaren weer een egeltje in mijn tuin rondscharrelen. Ik heb meteen wat water neergezet en ben wat kattenvoer gaan halen. Hopelijk blijven de buurtkatten een beetje uit de buurt. Heerlijk, zo’n diertje in je tuin. Misschien zitten er wel meer in het huisje. Ik laat ze wel met rust. Meteen nadat ik het kattenvoer had neergezet kroop er een slak in. Daar zal het egeltje wel weg mee weten.
Update 18:00: Ik heb even in het voerbakje gekeken en het meeste was al opgegeten.
GGA heeft snode plannen
BVNellestein: "Verzet tegen tegen grootschalige evenementen loont.
De Gemeente
Ouder-Amstel zal wegens gebrek aan draagkracht onder de bevolking afzien van plannen van verhuizing van het Cirque du Soleil naar de Ouderkerkerplas. (bericht in parool 29 nov 2016). Uit
een peiling bleek dat een meerderheid van de bewoners tegen grootschalige
evenementen in het recreatiegebied is. Verzet via inspraak en procedures
over vergunningen voor evenementen heeft effect gehad.
Geen asfaltering van Ouderkerkerplas gebied! Gefeliciteerd!
In het Bestemmingsplan Restgebieden is de bestemming evenementen categorie 2 (> dan 2000 bezoekers) voor de camping uit het plan gehaald n.a.v. de ingediende zienswijze van de bewonersvereniging Nellestein. (Voorlopig op juridische gronden. Geen koppeling mogelijk met dancefestival in het park, dat in het nog vast te stellen bestemmingsplan Gaasperdam valt.) Voorlopig uitstel! Hoera!
Oproep: Donderdag
1 december om 15.00 uur vergadert het Bestuur van Groengebied Amstelland op
Buitenplaats Wester- Amstel, Amsteldijk-Noord 55, 1183 TE Amstelveen.
(Prachtig gebouw en park!)
Op de agenda: Open Air Highway / 'Hoofdroute' noordoever Gaasperplas en 'beheerversobering’. Maak
van die vergadering ook een evenement door als toehoorder aanwezig te zijn en dit bestuur te laten zien dat er
geen draagkracht is voor deze plannen die tot meer grote evenementen in
het park gaan leiden.
U kunt u aanmelden als toehoorder of inspreker (1 dag van tevoren hier aanmelden of tel. 023-5202820)
Op de agenda o.a. het ontwerp van de Open Air Highway.
link: Open Air Highway"
Ouderkerkerplas: geen Cirque du Soleil
Parool: "De verhuizing van het Cirque du Soleil van Amsterdam-Zuidoost naar de Ouderkerkerplas is van de baan.
De gemeente Ouder-Amstel zal niet langer meewerken aan de plannen vanwege een gebrek aan draagvlak onder de bevolking.
Ook Amsterdam heeft inmiddels zijn fiat gegeven aan het besluit. Een woordvoerder laat weten dat samen met het circus zal worden gezocht naar een nieuwe locatie, in of in de omgeving van de hoofdstad.”
In elk geval gaat Ouder-Amstel keuriger om men zijn bewoners dan stadsdeel Zuidoost. Er is door Ouder-Amstel dit jaar voor festival Buiten Westen (van de organisatoren van Amsterdam Open Air) een omgevingsvergunning verleend waartegen bezwaren zijn ingediend, onder andere door de Stichting Natuurbescherming ZO. Er loopt momenteel al een rechtszaak hierover. Stadsdeel Zuidoost saboteert nog steeds de juridische procedures voor de omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air. Er is nu nog steeds geen besluit op bezwaren tegen AOA 2016 en voor Reggae Lake festival is er zelfs nog geen omgevingsvergunning verleend. Onbehoorlijk bestuur dus. En het wordt alleen maar erger. Zuidoost nergens anders!
Nu nog afwachten waar Cirque du Soleil zijn tenten wel zal mogen neerzetten.
Uitdunning park gaat verder
De uitdunning in het Gaasperpark gaat gewoon verder. Of daar een omgevingsvergunning voor is aangevraagd? Ik denk het niet. Mevr. Dalgleish doet kennelijk niet aan omgevingsvergunningen of maakt ze liever niet bekend.
Op de foto hierboven is de hele tuin gerooid, zowel het perk middenin als alles achter het bankje. Het Gaasperpark wordt door GGA beheerd als een evenemententerrein waarin steeds meer ruimte gemaakt wordt voor evenementen. In de plannen van GGA die op 1 december besproken worden wordt de bijenschans verwijderd en bijna alle bruggetjes. Dat doen ze niet om het park op te waarderen, maar om het geschikter te maken voor festivals. Bijen zitten de catering van Amsterdam Open Air alleen maar in de weg, is de redenering.
Zie de kaart met de ‘bezuinigingsmaatregelen’. Knap werk om het faciliteren van festivals te propageren als ‘bezuinigingsmaatregelen’. Waar bleef het geld uit Amsterdam Open Air en Reggae Lake? Oh ja, natuurlijk, het gaat hoofdzakelijk om het verhogen van de winsten van de vrinden bij AOA en Reggae Lake. Wij, de omwonenden, moeten de financiële lasten en overlast dan dragen. De opbrengst uit evenementen wordt alleen gebruikt voor het rooien en kappen van struiken en bomen, het verwijderen van nog meer tuintjes en om uiteindelijk een Open Air Highway aan te leggen voor vrachtverkeer voor festivals. Tijdens de vergadering van GGA kunt u ook inspreken (op tijd aanvragen).
Dinsdag 29 november wordt in de bestuurscommissie van Zuidoost de wijziging van het bestemmingsplan voor de restgebieden besproken. U kunt daar inspreken. Vanzelfsprekend gaat het weer om uitbreiding van de camping en mogelijkheden voor evenementen.
In de woonwijken worden een aantal bomen herplant, maar we wachten nog steeds op herplant van tientallen bomen.
Stadsmuizenissen
Sovon: "Stadsvogels onder druk
Nieuwbouw, renovatie en verdwijnen van stedelijk groen zetten vogels in bebouwde gebieden behoorlijk onder druk. Zo blijkt uit de jaarlijkse Vogelbalans die Sovon Vogelonderzoek Nederland op 26 november presenteert.
Een groot aantal alledaagse vogels neemt in aantal af in stedelijk gebied. Het meest extreme voorbeeld is de kuifleeuwerik die een halve eeuw geleden met duizenden paartjes onze steden bevolkte, maar nu helemaal verdwenen is.
Kijkend naar het totale plaatje zijn het vooral boom- en struikvogels die achteruit zijn gegaan. De grootste verliezers zijn spotvogel, kneu, fitis en staartmees. Ook talrijke soorten als merel en zanglijster nemen af. De landelijke afname van de Huismus lijkt inmiddels wel gestopt, maar de soort is in veel woonwijken de afgelopen decennia verdwenen.
Oorzaken
De vogelsoorten lijken vooral last te hebben van veranderingen in het stedelijk groen. Nieuwe parken worden weinig meer aangelegd. In het bestaande groen maken struwelen plaats voor oud parkbos dan wel gazons. Dit betekent lagere onderhoudskosten, terwijl men tevens het gevoel van onveiligheid bij bezoekers en omwonenden wil tegengaan. Ook in tuinen worden struiken en heggen vervangen door een stenen inrichting. Zo gaat veel nestgelegenheid verloren.”
Daar heb je het al, ook de vogels zien het niet meer zitten in Amsterdam.
WUR: "In woonomgevingen met meer natuurlijke elementen zoals groen of water hebben bewoners minder vaak last van angststoornissen dan in woonomgevingen die weinig natuurlijke elementen bevatten. Ook rapporteren zij een betere algehele gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van Sjerp de Vries van Wageningen Environmental Research (Alterra) met het Trimbos-instituut naar de relatie tussen de kwaliteit van de woonomgeving en de gezondheid van de bewoners."
Genoeg is genoeg
De bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger over De stad in opstand was hartverwarmend. Een ouwe rot van de rosse buurt die nog had meegedaan met de bewonersopstand in de jaren 80, en als politieman ook wist hoe je autobanden in brand moest steken om een barricade op te werpen, vertelde hoe het er in die tijd aan toeging. De opstand op de Wallen is weer terug; nu nog zeer netjes. De bewoners pikken de overlast van drugsverslaafden en toeristen niet meer. De Wallen zijn het oudste gedeelte van Amsterdam. Verdient dus beter.
Het grote probleem in onze huidige maatschappij is het gebrek aan handhaving. Je maintiendrai - Moi non plus! Door de falende sociale cohesie ontstaan allerlei problemen in bijna alle stadsdelen die niet aangepakt worden. Nieuwe bewoners kennen de geschiedenis van hun stad en stadsdeel niet en het kan hen verder niets schelen wat er gebeurt. Mensen lijken mekaar niet meer nodig te hebben. Velen hebben geen idee van de overlast die ze veroorzaken of willen dat niet horen. Dat geldt onder andere ook voor autobezitters en festivalbezoekers. Een wijkagente die onlangs door een bewoner van Wisseloord werd gevraagd of er weer camera’s geplaatst konden worden na de recente incidenten daar antwoordde dat dat niet kon omdat preventieve maatregelen niet toegestaan zijn. Dat is absurd natuurlijk. Twee keer werd de Kalverstraat al afgezet door de politie omdat de drukte er zo erg was dat het gevaar opleverde.
Het toerisme naar Amsterdam wordt vooral gevoed door het idee dat hier alles kan. In veel gevallen klopt dat ook, men komt hierheen voor drugs en andere geneugten. Voor bewoners is het dan moeilijk om gehoord te worden in een anarchistisch neoliberale maatschappij waarin geld en vastgoed de grootste rol spelen. Onze politieke partijen hebben moeite met het groeiende verzet, want zij zijn tenslotte democratisch gekozen en vinden dat ze alle macht moeten hebben om de stad op hun manier te organiseren. De politiek roept om steeds verdergaande participatie, maar veel komt daarvan niet terecht. Als je kritiek uit, problemen aankaart, dan ben je per definitie vervelend. Maar we zijn met velen, in veel stadsdelen. De participatiedemocratie en de vertegenwoordigende democratie komen nu in botsing. Du choc des idées jaillit la lumière; uit de botsing der ideeën stijgt het licht. Misschien worden het weer brandende autobanden. I’ll be Amsterdamned.
Van wie is de openbare ruimte? Van wie zijn de parken en groengebieden? Van alle burgers. Wij Amsterdam. We blijven de bestuurders en politici aan het hoofd zeuren. We blijven wijzen op wat er fout is. We werken zelf hard mee aan een beter Amsterdam. Daarom willen wij gehoord worden. Het is ongelooflijk hoeveel vrijwilligers er werkzaam zijn in Amsterdam, ook hoeveel burgerorganisaties en bewonersinitiatieven er zijn. De poltiek zal op een gegeven moment toch moeten luisteren, of we gaan niet meer stemmen. Als we naar de Stopera willen, dan gaan we naar de Stopera!
Zakkende steden
FD: "Nederlandse steden die op een slappe ondergrond rusten, moeten vaker hun portemonnee trekken als gevolg van verzakkingen. De extra kosten voor herstel en frequent onderhoud aan wegen, rioleringen en allerlei kabels en leidingen kunnen tot het jaar 2050 oplopen tot € 5,2 mrd.
Dat blijkt uit een studie, die donderdag wordt gepresenteerd, van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de bodemdaling van veenweidegebieden met als titel 'Dalende bodems, stijgende kosten'. Volgens de onderzoekers is daarnaast minstens € 16 mrd nodig voor het herstellen van funderingsschade aan circa 300.000 woningen in stedelijk gebied. Op het platteland gaat het om een geschatte € 1 mrd.
Eerder deze maand drongen SP en ChristenUnie er via een motie bij minister Melanie Schultz van Haegen op aan de problematiek in het Deltaprogramma onder te brengen. Ze ontraadt deze motie.”
PBL: "De bodemzetting (samendrukking van de bodem) is een gevolg van gewicht en belasting van bijvoorbeeld huizen en wegen; vooral in de bebouwde omgeving is het wenselijk om hier rekening mee te houden.
In het landelijk gebied wordt de veenbodemdaling vooral veroorzaakt door verlaging van het grondwaterpeil.
Daarnaast leidt verlaging van het grondwaterpeil tot de uitstoot van CO2 en achteruitgang van de natuur door verdroging.
Een overstap in het landgebruik van de huidige landbouw naar natuur of natte landbouw kan de bodemdaling stoppen. Deze maatregelen leiden tot lagere CO2-emissies doordat de oxidatie van het veen erdoor wordt afgeremd.”
Tot overmaat van ramp worden ook onze groengebieden steeds meer en vaker belast door grote evenementen en festivals. Dat levert op den duur ook een grote kostenpost op. Als de EHS ook misbruikt wordt voor festivals dan wordt het alleen maar erger met het milieu en de bodemgesteldheid in Nederland.
STILTE AUB!
RandstedelijkeRekenkamer: “Elke provincie heeft een aantal stiltegebieden. Dit zijn gevarieerde, mooie natuurgebieden waar mensen kunnen genieten van rust en stilte. Het woord ‘stilte’ betekent niet dat er helemaal geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. De stiltegebieden staan onder druk: ze worden steeds minder stil en het worden er langzaam minder. Vooral toenemend wegverkeer en woningbouw spelen de stiltegebieden parten. Hoe met de stiltegebieden omgegaan wordt, is een verantwoordelijkheid die in eerste instantie bij de provincies ligt.
De provincie bepaalt de regels en het beleid voor stiltegebieden. De ene provincie is hierbij meer gericht op het beschermen van de stilte en de andere meer op het beleven van de stilte. In 2011 deed het IPO een oproep aan de provincies om de kwaliteit van stiltegebieden te versterken en meer te benutten. Nu, 5 jaar later, laat de Randstedelijke Rekenkamer op deze website zien hoe het er op dit moment (oktober 2016) voor staat met de randstedelijke stiltegebieden en het beleid. Welke aanbevelingen dit voor PS oplevert leest u onderaan deze website.”
Het beleid dat Noord-Holland voert lijkt ondoorzichtig en weinig effectief. Gedeputeerde Staten verwijzen naar de nieuwe Natuurbeschermingswet, maar die wordt ook steeds verder uitgehold, onder andere om meer evenementen toe te staan. Gedeputeerde Bond wijst eigenlijk alle verantwoordelijkheid af. De nationale staat heeft de verantwoordelijkheid al afgeleid naar de provincies. Daar is die volgens mij niet in goede handen.
De enige juiste optie is, niet ‘loslaten' of ‘benutten', maar ‘behouden'. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland lijkt af te stevenen op ‘benutten’. Op 28 november vergadert de Commissie NLM.
BinnenlandsBestuur: "Geen van de GS-colleges heeft sinds het IPO-rapport het stiltegebiedenbeleid expliciet ter standpuntbepaling voorgelegd aan PS. De Rekenkamer beveelt alle Provinciale Staten aan om het stiltegebiedenbeleid te bespreken. In een reactie zeggen GS Noord-Holland het beleid te actualiseren aan de hand van een herijkingsonderzoek. GS Flevoland begrijpen de indeling in de drie beleidsrichtingen niet. Doel van het beleid zou “beschermen van de stilte” moeten zijn. GS wijzen erop dat hun beleid niet gericht is op het minder stil maken van de provincie en dat de stilte in geschrapte gebieden beschermd blijft onder de Natuurbeschermingswet. Volgens Utrecht liggen drie van hun vier geschrapte gebieden vlakbij Schiphol, waar de geluidsbelasting niet is afgenomen."
Besluiten bestuurscommissies illegaal?
Parool: "De Amsterdamse bestuurscommissies zijn strijdig met de Gemeentewet, stelt advocaat Henri Sarolea. Dat geldt volgens hem ook voor de jongste plannen, waarin nog steeds gekozen vertegenwoordigers een rol spelen.
In 2014 maakte Den Haag door een aanpassing van de Gemeentewet deelgemeenten onmogelijk. Op dat moment had Amsterdam zich daarbij neer moeten leggen. “Wat de stad vandaag doet met bestuurscommissies is illegaal,” zegt advocaat Henri Sarolea, die al meer dan zes rechtszaken hierover heeft lopen omdat bestuurscommissies toch zelfstandig besluiten nemen. “De wet stelt dat de gemeente moet besturen, niet de deelgemeente."
Dat kan consequenties hebben voor de verlening van vergunningen. De verlening van omgevingsvergunningen is in mandaat gegeven aan de voorzitters van de bestuurscommissies. Is zo’n mandaat wel legaal? De bestuurscommissies zijn een monistisch stelsel, het is het Algemeen bestuur dat besluiten neemt, niet het dagelijk bestuur of de voorzitter. Het is in elk geval duidelijk dat dit systeem verwarrend en niet houdbaar is.
Directeur RNH ontslagen
Parool: "Was het de nominatie voor een ondernemersprijs of toch zijn standpunt inzake de ganzenjacht? Directeur Jan Hylkema van Recreatie Noord-Holland moet in elk geval het veld ruimen.
Is de nominatie voor de Business Succes Award hem noodlottig geworden? Ja, zegt directeur Jan Hylkema van Recreatie Noord-Holland, die deze zomer door zijn raad van commissarissen op non-actief werd gesteld en inmiddels met goedkeuring van de provincie is voorgedragen voor ontslag. De zaak dient volgende maand voor de rechter.
Het besluit van Hylkema om met de organisatie mee te dingen naar de Business Succes Award viel slecht bij zijn toezichthouders. Niet eens vanwege de kosten - alle deelnemende bedrijven betalen 10.000 euro - maar vanwege de commerciële uitstraling. "Het ging vooral om de betrokkenheid van RTL," zegt Hylkema. "Dat was helemaal fout.”
Zijn verdiensten voor de organisatie bleven nadrukkelijk buiten beeld, zegt de directeur. "Twaalf jaar lang heeft de organisatie een gezonde winst gemaakt. We hebben een eigen vermogen opgebouwd van 3,6 miljoen euro. Ik ben de enige terreinbeheerder in de Randstad die de afgelopen jaren geen medewerkers heeft hoeven ontslaan."
Desondanks schaarde het provinciebestuur zich als enig aandeelhouder in oktober achter het voorstel van de raad van commissarissen om een ontslagprocedure te beginnen. Een voorstel van enkele Statenfracties om een mediator in te schakelen, werd door verantwoordelijk gedeputeerde Jaap Bond terzijde geschoven.
Hylkema vermoedt dat zijn standpunt inzake de ganzenjacht daar debet aan is geweest. "Ik ben als bioloog afgestudeerd op ganzen. Ik heb het beleid van het provinciebestuur altijd loyaal uitgevoerd, maar ik heb ook nooit een geheim gemaakt van mijn mening dat de jacht op ganzen niet zo vreselijk zinvol is."
Tijdens een werkconferentie in mei op het provinciehuis lichtte de terreinbeheerder zijn standpunt toe. "Ik heb uitgelegd dat het probleem van de ganzen moet worden aangepakt door de beschikbaarheid van voedsel te verminderen. Het schieten leidt er alleen maar toe dat de ganzen zich sneller vermenigvuldigen.”
Een onwelkome boodschap voor bestuurder Bond, die een pleitbezorger is van de jacht, ook in de groengebieden van Recreatie Noord-Holland. "Ik heb er geen harde bewijzen voor," zegt Hylkema, "maar ik heb sterk de indruk dat men liever een directeur heeft met een ander standpunt over de jacht.””
Ook heb ik hem eens horen zeggen tijdens een vergadering van Groengebied Amstelland, en dat vond ikzelf een moedig standpunt, dat ook de vossenjacht geen zin had. Maar verder lagen we toch in de clinch met zijn natuurbeleid, of beter gezegd evenementenbeleid. Zijn zoon heeft onder de naam Raven tot zeven nog commentaar geleverd op bovenstaand filmpje over de schade aan het Gaasperpark door Amsterdam Open Air.
Stad in opstand
PakhuisDeZwijger: "Een groeiende groep bewoners lijkt zich niet gehoord te voelen door het politieke en ambtelijke apparaat bij het inrichten van de directe leefomgeving. Deze kloof tussen bewoner en bestuur is des te opmerkelijker omdat bewonersparticipatie hoog in het vaandel van de meeste politieke partijen staat. Desondanks is er met name in Amsterdam zo langzamerhand een situatie ontstaan waarbij er op sociale media openlijk over acties en opstand wordt gesproken. Te lang, aldus de verschillende fora, heeft de politiek de negatieve consequenties van het toenemende toerisme, zoals monocultuur, illegale kamerverhuur, alcohol-, drugs- en geluidsoverlast en het verlies van sociale cohesie, ontkend. Te lang heeft het Amsterdams bestuur de nadruk gelegd op de positieve economische effecten van het explosief gegroeide toerisme. Te lang heeft men niet naar de bewoners geluisterd, aldus de verschillende fora. De buurtkrant D’Oude Binnenstad kopte in koeienletters in haar laatste uitgave van oktober 2016: “Genoeg is genoeg!”.
Beoordeling 14020
Hoe beoordelen bezoekers van tel.nr. 14020 de bereikbaarheid en de service van stadsdeel Zuidoost?
Petitie over evenementen Ouderkerkerplas
VoorkomMegaEventsOuderkerkerplas: "Het hele circus gaat door
Beste dorpsgenoten, Duivendrechters en natuurliefhebbers,
We hebben nog ongeveer TWEE WEKEN om de bouw van een mega-evenemententerrein aan de Ouderkerkerplas te voorkomen. Als het aan burgemeester Mieke Blankers en wethouder Jacqueline de Maa ligt, komen hier ’s winters Cirque du Soleil en zomers meerdaagse dancefestivals met 20.000 bezoekers.
Op donderdag 8 december 2016 om 19.30 uur komt het onderwerp in de gemeenteraad (wees erbij!). De gemeenteraad beslist een week later (op 15 december). Als je nu niet in actie komt, ben je te laat!
Wat kun je doen?
1- teken de petitie op petities.nl (zie ook de link onderaan dit bericht)
https://petities.nl/…/maak-ouderkerkerplas-geen-festivalloc…
2- schrijf een protestmail aan de gemeenteraad: raad@ouder-amstel.nl
3- verspreid dit nieuws per email aan dorpsgenoten
4- kom 8 december naar het gemeentehuis (of naar de Amstelkerk, als we weer met honderden zijn)
What’s up?
Blankers en De Maa drukken hun mega-festivalplannen door. Dat blijkt uit het advies dat zij afgelopen week aan de gemeenteraad stuurden. In hun advies negeren zij de mening van inwoners, want:
• 64% van onze inwoners die deelnamen aan de Burgerpeiling is tegen mega-evenementen aan de plas. 25% is voor, 11% heeft geen mening.
• al 1080 mensen hebben de petitie tegen mega-evenementen aan de Ouderkerkerplas getekend (van 8000 inwoners, waarvan ca. 25% jonger dan 18 jaar is).
Nog een paar feiten:
• Groengebied Amstelland (beheerder Ouderkerkerplas) kreeg van Dance festival Buiten Westen slechts 10.000 euro (!) betaald voor de locatie. Inkomsten voor het festival: 500.000 euro uit kaartverkoop plus barinkomsten (met tienduizend bezoekers zeker nog een paar ton). De tienduizend euro die het Groengebied kreeg, weegt niet op tegen de bodem- en natuurschade van het festival en de onkosten voor de gemeente.
• Groengebied Amstelland heeft de inkomsten van de evenementen. Terwijl wij als gemeente de onkosten betalen. Denk aan bodemschade, politie, brandweer, handhaving, EHBO, afval, etc.
• Hieruit blijkt de belangenverstrengeling: Mieke Blankers is voorzitter van Groengebied Amstelland én burgemeester van Ouder-Amstel. Jacqueline de Maa is vicevoorzitter van het groengebied én wethouder.
• Al op 15 juli 2015 tekende burgemeester Mieke Blankers een intentieverklaring aan Cirque du Soleil om het circus vanaf 2018 naar de Ouderkerkerplas te verplaatsen. Pas in februari 2016 informeerde wethouder De Maa inwoners hierover. Van burgerparticipatie of democratie is in het hele proces geen sprake geweest.
Kortom: TEKEN DE PETITIE, STUUR DIT DOOR EN KOM 8 DECEMBER NAAR HET GEMEENTEHUIS OF DE KERK.”
***************
In de Statencommissie EEB, Energie, economie & bestuur, wordt op 21 november om 18:15 in de Statenzaal, Provinciehuis, Dreef 3, Haarlem, onder agendapunt 4 het beleid van de recreatieschappen behandeld.
******************
Komende vergadering van Groengebied Amstelland: 1 december, 15 uur, Wester-Amstel.
Bezuinigingsmaatregelen Gaasperplas
Het is bijzonder vreemd dat onder het mom van ‘bezuinigingen’ veel geld uitgegeven zal worden aan het verwijderen van bruggen, paden en zelfs de bijenstal. Dat heeft niets met groenbeheer te maken, ook niet met bezuinigingen, maar met het voorbereiden van de Open Air Highway.
Schouw Wisseloord
Er was vanmiddag een schouw bij Wisseloord, de Voorthuizenstraat en de gracht achter deze straat waar bomen zijn gekapt en vervangen moeten worden. De keuze van het stadsdeel is de knotwilg, maar dat is niet echt een geschikte boom voor wijken. Mogelijk is de keuze bepaald door het goedkopere onderhoud (de scholen kunnen aan het werk gezet worden). Maar als dat het geval is dan is toch sprake van een verarming van ons groen. Knotwilgen passen gewoon niet langs de gracht en steken negatief af bij de andere bomen. Er werd gezegd dat alle bewoners gevraagd is wat ze willen en dat ze voor knotwilgen kozen. Daar heb ik sterke twijfels over, want waarom is dit aan geen van de mensen die meededen aan de schouw gevraagd? En een knotwilg is in elk geval nog beter dan helemaal geen boom. Maar het is wel duidelijk dat we in westerse Brezjnev-jaren zijn aanbeland.
Er is ook aangegeven dat de veiligheid bij Wisseloord beter kan. Sylvia, onze wijkagente, neemt het mee ter bespreking. Voor de preventie van misdaad schijnen camera’s niet geïnstalleerd te mogen worden. Dat vind ik toch een vreemde uitspraak. Ook aanwezig was mevr. Fessehaye van het stadsdeelkantoor en onze gebiedsmakelaar, mevr. Marianne van Doorn. Sommige bewoners waren bezorgd over de ‘bereklauw’ die langs de gracht zou groeien. Mogelijk is dat maar groot hoefblad, en die is helemaal niet gevaarlijk.
De Leidse Hortus
Von Siebold (1796-1866) werkte als arts voor de Nederlandse regering op het Japanse eiland Deshima, een afgesloten factorij voor de kust van Japan. Hij bestudeerde dieren en planten in Japan en zijn verzamelingen vonden onder andere een plaats in het Sieboldhuis en een aantal van zijn meegebrachte bomen en planten groeien nog steeds in de Leidse hortus.
Werkzaamheden in het Gaasperpark
De locatiebeheerder van Groengebied Amstelland heeft meegedeeld dat er werkzaamheden uitgevoerd worden op de waterspeelplaats van het pad dat loopt vanaf het voorplein metro Gaasperplas naar het speeltoestel. In het midden worden de schots en scheef liggende tegels vervangen door een halfverharding (Nebrocal) zoals deze ook al aanwezig is rond het oude horeca gebouwtje. Onder toeziend oog van GGA zal de aannemer naar verwachting een aantal wortels van de naast het pad staande populieren gaan verwijderen omdat deze een juiste uitvoering van het pad in de weg zitten.
Voor dit jaar staat ook nog in de planning het ophogen van het strand aan de zuidoever van de Gaasperplas. Veel zand is in de loop van de jaren in de plas verdwenen en de overgang tussen grasmat en strand is plaatselijk gevaarlijk aan het worden. Ook het speeltoestel staat ondertussen bijna geheel in het water in plaats van op de kant.
Een groep leerlingen van de Praktijkschool heeft al snoeiwerkzaamheden verricht bij de Gaasperzoom. Groengebied heeft de verplichting om er voor zorg te dragen dat boomvormers hier niet de overhand krijgen zodat het leidingwerk geen last hiervan heeft. Dit zelfde geld voor het tracé in de Gaasperzoom waar Lindenhoff dit seizoen ook boomvormers zal gaan verwijderen. De uitvoering gebeurt onder supervisie van GGA is me verzekerd.
Drones in de natuur
Er komt een D’tje bij in mijn reeks van vijf. DDDDDD, voor decibels, dance, drank, drugs, drones en een doppie. Je ziet drones inderdaad ook vaak verschijnen tijdens festivals.
Tijdens een rechtszaak over het gebruik van een drone over natuurgebied de Oostvaardersplassen is de overtreder vrijgesproken omdat het zogezegd geen opzet zou zijn geweest. Dat is wel een vreemde uitspraak. In dit geval waren geen dieren in de buurt, die waren al weggevlucht natuurlijk. Dronevliegers zijn net als bezitters van honden en auto's, die een uitbreiding zijn van hun ego. In andere gevallen is wel degelijk waargenomen dat paniek ontstond bij runderen en herten. Zijn no-fly zones misschien een idee?
DagbladvanhetNoorden: "‘Drones zijn niet gewenst in natuur’
Natuurorganisaties zijn bezorgd over het toenemende gebruik van drones in natuurgebieden. Ze kunnen dat nu niet verbieden omdat de wet onduidelijk is.
Een van de plekken waar overlast van drones is gesignaleerd, is De Onlanden, het natuur- en waterbergingsgebied aan de rand van de stad-Groninger wijk Ter Borch. Afgelopen zomer werden daar enkele malen gebruikers van drones aangesproken op hun activiteiten.
Overlast
Volgens wetlandwacht Wim van Boekel van stichting Natuurbelang De Onlanden hebben dronepiloten vaak geen idee van de overlast die ze met hun robotvliegtuigje veroorzaken. ,,Drones kunnen voor veel verstoring zorgen, vooral in het broedseizoen. Ze verontrusten vogels, die daardoor niet de dingen kunnen doen die ze moeten doen. In deze tijd van het jaar maken ze bijvoorbeeld ganzen aan het schrikken, die daardoor steeds onnodig moeten opvliegen en zo kostbare energie verspelen.’’
Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten, dat veel grond in De Onlanden beheert, onderschrijft het verhaal van de wetlandwacht. ,,Het zijn nu nog incidenten, maar het is wel funest wanneer trekvogels steeds maar worden verstoord. Als dat veel gebeurt, lijden de dieren er echt onder. Zo’n trekvogel heeft een conditie als een rijder van de Tour de France. Als die te weinig kan eten en rusten, valt hij ook om.’’
Handhaving
Een geluk bij een ongeluk is volgens de boswachter dat een fors deel van De Onlanden hoort bij de zone rondom vliegveld Eelde die vrij van ongecontroleerd luchtverkeer moet blijven. ,,Dat betekent dat iemand anders eigenlijk de handhaving moet doen. Wij hebben daar de middelen niet voor.’’
Hij zegt dat ingrijpen nu lastig is, omdat de wet op dit punt niet duidelijk is. ,,We willen geen drones in De Onlanden. Maar we moeten ons aan de wet houden, en die is hier onduidelijk.’’
Opjagen van dieren
Dat heeft Staatsbosbeheer ook geconstateerd, zegt woordvoerder Marcel van Dun. Hij wijst op een proces in Utrecht begin september tegen een dronepiloot die was betrapt in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Tegen hem werd een boete van 250 euro geëist wegens het opjagen van ganzen en runderen, maar volgens de politierechter stond niet vast dat de man de dieren met opzet had verontrust. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan.
,,Dat is goed, want er moet snel duidelijkheid komen over het gebruik van drones’’, zegt Van Dun.
Er zitten overigens ook goede kanten aan drones, vindt hij. ,,Ze zijn heel nuttig bij het monitoren van natuurgebieden. Als je er met een cameraatje overheen vliegt, hoef je het gebied niet meer in waardoor je de natuur minder verstoort.’’”
Ik ben benieuwd wat dat voor maatregelen oplevert. Dat kan ook gebruikt worden als normstelling bij festivals. Als drones verstorend werken, wat dan gezegd van meerdaagse luidruchtige festivals?
Opvallende uitspraak
Tijdens een recente commissievergadering van de gemeente is door wethouder Litjens de volgende opmerking gemaakt : “Reken maar dat collega Vliegenhart en ik de puinhoop die Zuidoost veroorzaakt aan zullen pakken.”
In de bestuurscommissie van Zuidoost werd de vraag gesteld:
"Kan het DB aangeven hoe een dergelijke opmerking geïnterpreteerd moet worden door de Bestuurscommissie?
Pfh. Dalgliesh geeft aan dat het DB zichzelf niet herkent in de kwalificatie “puinhoop”."
Meer natuur nodig
OmroepGelderland: “De druk op de natuur door recreanten groeit. We krijgen meer vrije tijd, onder andere doordat steeds meer mensen met pensioen gaan. Ook outdoor sporten zijn populair. Is de grens bereikt als het gaat om recreëren in de natuur? Of kunnen er nog meer recreanten bij?
De afgelopen maanden laaide de discussie weer op. Tijdens de verkiezingen van het mooiste natuurgebied werd door veel mensen de angst geuit dat het winnen van de verkiezing alleen maar zou zorgen voor nog veel meer recreatiedruk op de gebieden en dus niets zou opleveren voor de natuur, maar alleen maar winst zou zijn voor economische belangen. Meer recreatie betekent: meer druk op de natuur. Wegblijven is dan eigenlijk beter.”
Als natuurverenigingen als de KNNV natuurrecreanten begeleiden dan zie ik geen probleem. Maar andere natuurorganisaties maken er jammer genoeg werk van om de natuur te misbruiken voor consumptiedoeleinden, excursies en cursussen paddestoelenplukken en wildplukken. Het massale aantrekken van natuuronvriendelijke groepen is schadelijk voor onze natuur.
Er moeten meer natuurgebieden komen. Als zelfs de EHS, de ecologische hoofdstructuur in toenemende mate misbruikt wordt voor evenementen en onze parken ook onder de voet gelopen worden door festivals, dan wordt het beschikbare natuurareaal voor recreatie drastisch kleiner. Evenementen moeten geweerd worden uit onze natuurgebieden en parken. En er moeten meer natuur- en groengebieden komen voor natuurrecreatie.
Luchtkwaliteitsnormen
GroeneHart: "Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu acht een pleidooi binnen de Europese Unie voor strengere luchtkwaliteitsnormen op dit moment niet kansrijk. Dat schrijft zij in reactie op vragen van de PvdA in de Tweede Kamer, waarbij er op werd gewezen dat bepaalde normen in de Europese Unie hoger zijn dan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aanhoudt.”
Mevr. Dijksma verstopt deze informatie het liefst achter een hoop mooie propaganda. De werkelijkheid is anders dan wat de rijksoverheid (hieronder) schrijft. Nederland zoekt de laagste internationale normen op en neemt die over. De Nederlandse statistieken over luchtvervuiling zijn vaak ook onbetrouwbaar.
Rijksoverheid: "De lucht in Nederland was in 2015 weer schoner dan de jaren ervoor. Dat blijkt uit het monitoringsverslag NSL dat staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het aantal knelpunten is afgenomen. Naast Amsterdam en Rotterdam waren er in 2015 nog enkele steden die bij een paar drukke straten een te hoge stikstofdioxidenuitstoot hadden. De staatssecretaris heeft nu met de steden afgesproken deze laatste knelpunten aan te pakken door onder meer in te zetten op vervoersmiddelen die geen uitlaatgassen uitstoten.”
Samsom zei vandaag op de tv dat het gevoel dat de vooruitgang nog niet voor iedereen in Nederland is weggelegd, moet veranderen. Loze woorden?
Festivals zijn geen goudmijn...
…voor de eigenaar zeker niet; wel voor de festivalorganisator natuurlijk. Het hele beleid gebaseerd op ‘behoud door ontwikkeling’, het bekostigen van het beheer en onderhoud van groengebieden met evenementen, is ongeloofwaardig. Het zal nooit lukken om het beheer van natuurgebieden te betalen met de opbrengsten uit festivals, ook niet als het gebied het hele jaar door in exploitatie is. De commercieel geëxploiteerde parken hebben het al razend moeilijk, hoe zouden onze openbare parken die toch een deel van het jaar open moeten blijven voor recreatie het dan beter doen?
Parool: "Staatsbosbeheer heeft geen cent overgehouden aan de vier dancefestivals die dit jaar in het Diemerbos zijn gehouden.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft de eigenaar van het terrein rekening te houden met een kostenpost van 25.000 euro.
Dat bedrag kan nog verder oplopen als de forse schade op en langs de paden als gevolg van het bouwverkeer niet kan worden verhaald op de organisatoren.
Van ecologische schade is geen sprake, aldus Staatsbosbeheer, dat aangeeft met festivalorganisatoren in gesprek te willen gaan over meerjarige contracten die de terreinbeheerder meer geld opleveren.
De eigenaar werkt mee aan de festivals in de hoop er een substantieel bedrag aan over te houden voor het onderhoud aan het bos.”
Dat er geen ecologische schade is betwijfel ik sterk. De ecologische quickscans zijn het resultaat van een paar uren observatie van fauna en flora, geen allesomvattende langdurige waarneming van alle fauna en flora. Als mensen al overlast en stress ondervinden van geluidsniveaus van meer dan 100 dB, dan hebben dieren daar ook last van. Zij moeten ook nog eens in dat kabaal zorgen voor voedsel voor de jongen in de broedtijd. Amsterdam Open Air bijvoorbeeld wordt juist gehouden in de broedtijd.
De parken trekken tegenwoordig ook steeds meer overlast van mensen aan. De eerste potloodventers zijn gesignaleerd in het Gaasperpark. De overlast van barbecues neemt toe. Ook zwervers, drugsverslaafden en illegale immigranten vinden de weg naar de groengebieden.
Parool: “Stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel had voorgesteld bij wijze van proef een tijdelijk alcoholverbod af te kondigen om een einde te maken aan de overlast in het park die wordt veroorzaakt door een grote groep alcoholisten.”
Rechtszaak over geluidsoverlast
d’Oude Stadt: "Wij roepen bewoners op om mede-financier te worden van een rechtszaak over geluidsoverlast bij evenementen in Amsterdam. Bij de rechtbank pleiten wij voor een aanvaardbaar geluidsniveau, zodat bewoners zich binnenshuis normaal verstaanbaar kunnen maken. Tevens moet de gemeente van de evenementorganisatoren eisen de best beschikbare technieken te gebruiken.
Hinder evenementen
We kunnen niet meer om de hinder heen die wordt ervaren door luidruchtige evenementen in de stad. Wijkcentrum d’ Oude Stadt hoort van de bewoners dat zij niet eens meer klagen en het liefst vertrekken als er weer een commercieel feestje gebouwd wordt in de publieke ruimte. Als ze al kunnen vertrekken, want je zal maar ziek zijn, kind zijn, of moeten werken. Inmiddels is het bij het bestuur van de gemeente Amsterdam ook doorgedrongen dat de overlast toeneemt en is een nieuw evenementenbeleid aangekondigd.
U kunt een bijdrage naar eigen keuze storten op:
NL03INGB0004871888 t.n.v. Wijkcentrum d’ Oude Stadt o.v.v. GELUID.
Wij zijn een ANBI stichting en u kunt uw bijdrage in mindering brengen op uw belastingaangifte."
Inspraakperiode locatieprofielen
Wat het stadsdeelbestuur van Zuidoost niet voor mekaar krijgt, doet de gemeente wel, namelijk het geven van voldoende tijd aan bewoners om hun inspraak bij de gemeente over de locatieprofielen voor te bereiden en te formuleren, en de gemeenteraad voldoende tijd te geven om alle profielen te toetsen.
De inspraakperiode voor de locatieprofielen (onderdeel van het nieuwe evenementenbeleid), die vanaf 2 november 2016 zou plaatsvinden, is opgeschort. De centrale stad heeft besloten dat er meer tijd nodig is om de locatieprofielen van alle stadsdelen te toetsen.
De inspraakperiode voor de locatieprofielen staat nu gepland in maart 2017 tot half mei 2017. De inspraakprocedure is conform de inspraakverordening van Amsterdam en duurt 6 weken en zal schriftelijk zijn.
Deze inspraakprocedure wordt bekendgemaakt op de volgende website: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/inspraak/
Tot die tijd worden de door het algemeen bestuur van de bestuurscommissie Zuidoost vastgestelde locatieprofielen gehanteerd bij aanvragen evenementenvergunningen 2017.
Bestuurscommissies verdwijnen
Parool: "Amper twee jaar na de start valt het doek voor de Amsterdamse bestuurscommissies. Het college lanceert donderdag plannen voor een nieuw bestuurlijk stelsel, waarin een streep wordt gehaald door het huidige systeem van gekozen bestuurders in de stadsdelen.
In plaats daarvan zal het nieuwe college na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in elk stadsdeel zelf drie bestuurders benoemen. Zij worden ondersteund door een adviescommissie met gekozen vertegenwoordigers uit de wijken. De leden van de adviescommissie moeten zich persoonlijk verkiesbaar stellen voor de verkiezingen die tegelijk met de raadsverkiezingen worden gehouden.
In alle 22 gebieden van de stad kiezen de bewoners vier vertegenwoordigers. Het college hoopt dat in de adviescommissies niet alleen vertegenwoordigers van politieke partijen zitting krijgen, maar ook actieve buurtbewoners en vertegenwoordigers van actiecomités.
Met het voorstel reageert het college op het rapport van de commissie onder voorzitterschap van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer die op verzoek van de gemeente het bestuurlijk stelsel in de stad tegen het licht hield.”
Zie ook hier. De bijdragen van heel wat Amsterdammers zijn door de Commissie Brenninkmeijer en nu door de gemeente Amsterdam serieus genomen. Ook de Stichting Natuurbescherming ZO heeft daar een steentje aan bijgedragen. Misschien stel ik me wel kandidaat voor de adviescommissie van Zuidoost.
Is er een jurist in de zaal?
Kortgeleden ontving ik van de adviseur vergunningen van stadsdeel Zuidoost het volgende antwoord op mijn vragen over de situatie in verband met de verlening van een omgevingsvergunning voor het Reggae Lake festival:
"Naar aanleiding van uw e-mail d.d. 13-10-2016 (hoorzitting over Reggae Lake) over de omgevingsvergunning.
Op 31-08-2016 is openbaar bekendgemaakt dat de beslistermijn t.a.v. de aanvraag omgevingsvergunning voor het festival Reggae Lake is verlengd met 6 weken tot uiterlijk 12-10-2016.
De verwachting was dat het stadsdeel dan uiterlijk op 12-10-2016 een besluit zou kunnen nemen m.b.t. de omgevingsvergunning.
Op de hoorzitting van 11-10-2016 (waar uw bezwaren tegen de evenementenvergunning werden behandeld) is de verlenging van de beslistermijn op de omgevingsvergunning nader toegelicht door de vertegenwoordigers van het dagelijks bestuur. Hierbij is bevestigd dat er een aanvraag is ingediend voor een omgevingsvergunning. Verder is aangegeven dat er navraag is gedaan bij de afdeling Vergunningen en dat naar verwachting uiterlijk op 12-10 2016 het besluit zou worden genomen t.a.v. de omgevingsvergunning. Dit is ook in de pleitnotitie opgenomen, die eveneens aan u is uitgereikt tijdens de genoemde hoorzitting.
Ná de betreffende hoorzitting is door de aanvrager een verzoek bij het stadsdeel ingediend om opschorting van de bovengenoemde beslistermijn.
N.a.v. dit verzoek van de aanvrager heeft het stadsdeel op 11-10-2016 besloten om de beslistermijn op te schorten met 8 weken tot en met 8-12-2016 o.g.v. art. 4.15 van de Algemene wet bestuursrecht.
In de verwachting u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd over de reden voor het opschorten van de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning.”
Het festival had plaats op 27 augustus 2016. Dus het belang van zowel de aanvrager als de verlener van de omgevingsvergunning in het uitstel is reëel onbestaande, want het festival heeft al plaatsgevonden. Het enige belang dat beiden nog hebben voor dit uitstel is het vertragen en bemoeilijken van juridische procedures van omwonenden. Het tweede uitstel heeft heel kort op de site van de gemeente gestaan maar is toen weer weggehaald. Om bezwaren hiertegen onmogelijk te maken? Zo gaat het stadsdeelbestuur van Zuidoost om met zijn bewoners. Wie nog plannen heeft om in Zuidoost te komen wonen, zou ik aanraden om dat vooral niet te doen, want de belangen van bewoners worden hier op schandalige manier met voeten getreden. Overigens, het is geen lolletje meer om hier te wonen als er in de hele omgeving luidruchtige festivals plaatsvinden.
Wie is belanghebbende en ontvankelijk?
In zaken als bezwaren tegen geluidsoverlast van evenementen willen besturen zich soms nogal makkelijk van een aantal bezwaarmakers ontdoen door eenvoudigweg te stellen dat hun bezwaren niet ontvankelijk zijn omdat ze geen belanghebbenden zijn, want dat ze te ver van de geluidsbron wonen.
De maximale afstand voor ontvankelijkheid en de status van belanghebbende kan best 900 meter bedragen. Zeker als er een waterpartij ligt tussen het evenemententerrein en de woningen waardoor het geluid bijna ongehinderd en mogelijk zelfs door wind nog verder gedreven kan worden. Dat geldt dus ook voor de zuidoever van de Gaasperplas. Reken 900 meter vanaf de noordoever van de Gaasperplas in vogelvlucht; het hele gebied dat zich binnen deze afstand bevind is ontvankelijk en belanghebbende. Er zijn zelfs uitspraken van rechtbanken die bewoners op een afstand van 2,5 tot 3,5 kilometer van festivals als belanghebbenden hebben verklaard. Wie ramen en deuren dicht moet houden vanwege geluidsoverlast is in elk geval belanghebbende want er zijn 'gevolgen van enige betekenis'.
Stadsdeel Zuidoost gaat dus weer zijn boekje te buiten als de adviseurs vergunningen en de juridische dienst bewoners op de zuidoever van de Gaasperplas bestempelen als niet-belanghebbenden. Wie toch wegens de afstand onontvankelijk verklaard wordt heeft een zeer goede kans om door de rechtbank toch als belanghebbende aangemerkt te worden. Dat stadsdeel Zuidoost het recht wel vaker in eigen hand neemt en eigenzinnig meent de wet te mogen stellen is al langer bekend.