Blog
Guilty Pleasure
Op 1 juni had ik een verzoek ingediend om toezending van alle stukken inzake festival Guilty Pleasure. Vandaag heb ik die pas ontvangen. Ook vandaag ontving ik de bewonersbrief. Ook te laat dus. Het festival heeft plaats op 9 en 10 juli.
Zie de bekendmaking en mogelijkheid om bezwaar te maken.
Ik zie bij de stukken een hele reeks oude quickscans over broedvogels o.a. van Jansen & Jansen uit 2017 en alle volgende jaren. Voor 2022 is er een quickscan van Elsken Ecologie uit Edam. Zoals in de Edammer kaas zitten er grote gaten in hun rapport. Er moet nog veldonderzoek gedaan worden.
Het grote probleem is hetzelfde als voor alle andere festivals in Zuidoost, het feestcollege heeft voor zichzelf al vastgelegd dat het gebied rond de Gaasperplas geen NNN-gebied meer is maar behoort tot de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Maar het blijft strijdig met de regels voor de ruimtelijke ordening.
Stadsecoloog Geert Timmermans leent zich als vanouds voor het besmette werk om de quickscan te keuren. Maar goed, als hij een ander advies zou geven dan een positief advies dat het festival door kan gaan, dan zou hij gewoon ontslagen worden. Maar dat hij meegaat met de leugen over de HGS en het NNN niet noemt, vind ik wel schandalig voor een stadsecoloog.
Timmermans maakt het wel erg bont, en dat neem ik hem persoonlijk kwalijk, want in de verleende vergunning staat wel duidelijk vermeld dat het gaat om een NNN-gebied. Timmermans negeert dat volkomen. In deze tijd van vernietiging van natuur kun je dit niet meer maken. In Amsterdam kennelijk wel. Zelf komt hij niet even kijken of alles wel klopt.
En natuurlijk zijn er weer meer bezoekers op dit festival, per dag 6000! Grenzen worden elk jaar overschreden.
Dus, ik zou zeggen precies vanwege deze belangrijke bijkomstigheid dat het NNN ook hier ontkend wordt en het festival weer groter wordt en meer overlast veroorzaakt, stuur een bezwaar in. Dat kan tot 8 juli. Liefst eerder want sommige ambtenaren kunnen niet goed rekenen en dan krijg je gedoe om aan te tonen dat je bezwaar tijdig verstuurd is.
Uit zichzelf zal geen festivalondernemer de nieuwe coronagolf serieus nemen. Zolang er geen verbod wordt uitgevaardigd ‘gaat men los’. Eigen verantwoordelijkheid? Fuck a duck, zeg! Het mag, dus doen we het. Een lekker snuff festvalletje. Schuldiger kun je je niet voelen. Lekker tooooch!
En feitelijk is toch enkel de burgemeester verantwoordelijk voor orde, vuiligheid eh, veiligheid en handhaving.
De armoede neemt vanwege de klimaat- en energiecrisis sterk toe. Intussen wordt op gigantische schaal energie verspild tijdens festivals, terwijl van veel gezinnen na al verwacht wordt dat ze minder energie gaan gebruiken. De festivals zijn de waan van de dag. De windmolens zijn kennelijk nodig voor het opwekken van energie voor steeds meer evenementen.
Minister Jetten deed vandaag een oproep aan de bevolking om energie te sparen. Wie houdt wie voor de gek! Begin met alle festivals uit de natuurgebieden te weren, want de natuur zal het met de komst van de kolencentrales nog meer te verduren krijgen. Dit loopt zienderogen uit de hand.
De natuur weer een beetje meer de vernieling in. Weer een heerlijke ervaring, hét inwijdingsritueel voor de millennial. Nu kunnen ze weer elke week naar een festival, wat hebben ze dat gemist! Leven is raven.
Triest.
Open filmbrief aan de burgemeester
Dat Amsterdam Open Air zijn ecologische voetafdruk in het Gaasperpark wil verkleinen blijkt een waardeloze en puur commerciële reclame voor het festival. Hun Project Planet Love is blablabla voor millennials. Op onderstaande film ziet u de werkelijkheid. Zo’n evenement hoort niet thuis in een natuurgebied als het Gaasperpark dat onderdeel is van het NatuurNetwerk Nederland.
De enige verbetering tegen vorige jaren is dat ze nu geen plastic planten meer op het festivalterrein neergezet hebben maar echte planten. Toch blijft dit een aanfluiting. Is onze natuur hen dan te min? Ach ja, als alles platgetrapt wordt dan heb je natuurlijk wat plantjes nodig om de ravage te verbloemen.
De burgemeester heeft van de Stichting Natuurbescherming ZO een bericht ontvangen met de link naar de film. Ik hoop dat ze kijkt naar de ravage die zijzelf heeft aangericht in het park met haar natuur- en evenementenbeleid.
Zuidoost is geschoffeerd door de gang van zaken. De nieuwe looproute naar de ingang oost is pas een paar dagen voor de opbouw van het evenement bekendgemaakt. Werkverkeer heeft zich langs deze route helemaal vastgereden. Voertuigen die breder zijn dan de paden waar ze overheen moeten veroorzaken onnodige schade. Met de looproute door een deel van het park dat open moet blijven voor recreatie wordt in feite een stuk park toegevoegd aan het ‘festivalterrein’.
Een storing bij GVB-metro zorgde voor verlenging van de geluidsoverlast om de festivalbezoekers rustig te houden.
Door de klimaatverandering kunnen we meer plotse en felle regenbuien, soms met onweer en bliksem, verwachten. Daar houdt ook Amsterdam Open Air al rekening mee, want dit jaar hadden ze een heel grote hal opgebouwd.
Als bezoekers het festival dan toch al in grote tenten beleven, dan kunnen ze net zo goed gebruik maken van een van de grote zalen in stadsdeel Zuidoost. Dat levert een zeer duurzame en kleine ecologische voetafdruk op. De natuur wordt gespaard en het verkeer loopt soepeler met openbaar vervoer vlakbij. Dat zou ook een hoop verstoring en afval in de wijk Nellestein besparen. En het lawaai blijft binnen de hallen.
Je moet je voorstellen dat het niet bij twee weken opbouw en afbouw blijft. De afbouw was al minstens vier dagen te laat. Nu gaat men als de bliksem de bodem egaliseren, bestrooien met zand, dan met verse grond die weer ingezaaid moet worden met snelgroeigras.
Voor twintig uur leut voor een meute millennials is men meer dan twee weken bezig met op- en afbouw (afgezien van de uitbreiding van het gedreun met een uur op zaterdagavond wegens een storing bij GVB-metro, om de meute rustig te houden). Dat kost zo’n anderhalf miljoen. Tel daarbij de kosten van inzet van politie, brandweer, ehbo, verkeersregeling en beveiliging. Tijdens het festival is er een behoorlijk hoog verbruik van electra, diesel, gas, water. Reken daarbij nog de herstelwerkzaamheden achteraf. De uitstoot van gassen, stikstof en vervuiling van licht en bodem wordt nooit berekend, maar is in elk geval iets wat er normaal in het park niet is.
Duurzaam is dit festival zeker niet. Schadelijk in alle opzichten wel. Natuur moet altijd onderdoen voor amusement, of beter gezegd commercie.
Op de afvalvrachtwagens stond het motto ‘waste no more’. Het park is intussen wel ’going to waste', elk jaar verder de vernieling in.
Vandaag meldt het RIVM: "Afgelopen week nam het aantal mensen met een positieve test met 64 procent toe ten opzichte van vorige week.”
Tja, hoe zou dat nou komen? Het lijkt mij zeer aannemelijk dat festivals daar een groot aandeel in hebben. Men verwacht nu al een nieuwe coronagolf.
De uitspraak van de voorzieningenrechter die de voorlopige voorziening voor AOA afwees was o.a. gebaseerd op de ontbrekende maatregelen van de overheid. Er was geen verbod van het RIVM, dus mag het festival doorgaan is de redenering. Ik had - blijkt nu - wel gelijk met mijn waarschuwing.
Ook het ontbreken van voldoende menskracht voor afbouw was geen argument om het festival af te blazen. Intussen is gebleken dat zelfs vandaag nog allerlei festivalspulllen en hekken niet zijn weggehaald. Ook hierin bleek mijn verwachting te kloppen. Waar baseert de burgemeester zich op voor haar besluit? Gewoon op de meest positieve en irreële verwachtingen. Het volk wil brood en spelen, dus krijgen ze die door hun strot geduwd.
Mijn standpunt wordt steeds sterker dat de huidige burgemeester de reële verwachtingen qua orde, veiligheid en handhaving niet goed kan inschatten.
De bomen op het ‘festivalterrein’ zijn ofwel gehavend of hun wortels hebben zwaar te lijden gehad, iets wat niet meteen te zien is. De inklinking van de bodem van het park wordt steeds duidelijker. Veel bomen staan met een deel van hun wortels al zichtbaar hoger op het maaiveld. Eromheen zijn zware lasten gedeponeerd, containers, keten, enz. of liggen stalen platen waar mastodonten van zware vrachtwagens met zware ladingen twee weken lang overheen rijden, dus bovenop de wortels van die bomen. Maar ja, zolang de burgemeester dit natuurgebied blijft beschouwen als een festivalterrein is er niets aan het handje, hoopt men. De burgemeester moet wel beseffen dat zij met haar illegale natuur- en evenementenbeleid de oorzaak is van de afbraak van natuur en biodiversiteit. Zo zal het steeds slechter gaan met onze natuur en ons milieu. Klimaatbeheersing komt daarmee in een diepe impasse. Net als het vertrouwen van de burgers in de overheid.
Wat nu noodzakelijk is is een reeks onderzoeken naar de toestand van het Gaasperpark. Dat betreft de verdichting van de bodem, maar ook de inklinking van de bodem, een natuurlijk proces dat onstaat door verdroging en ook door belasting met zeer zwaar werkverkeer als dat voor AOA.
Regenbuien veranderen de weiden in het park in een moeras en alle zware voertuigen laten daarin diepe voren achter.
De eerste weken na het festival stinkt het park ontzettend. Tijdens de mooiste zomermaanden is het park nog steeds ontoonbaar en grotendeels onbruikbaar voor gewone recreatie en zeker geen prettig uitzicht.
Wat mij betreft is dit de laatste keer dat hier nog een festival plaatsvind.
De schade en de schande voor Zuidoost is niet te tolereren.
Er zit een luchtje aan AOA
Niet alleen het weer en de wind zaten tegen in het weekend van 4 en 5 juni. Weersverwachting niet optimaal dit festivalweekend: tickets massaal aangeboden.
De firma Bacardi zag wel geld in wat promotie.
De wind kwam goed van pas voor het verdrijven van de gaswolk die uit het festivalterrein opsteeg.
AOA heeft vier dagen voor het festival meegedeeld dat het eten vegaans zal zijn. Dat viel niet in goede aarde bij velen. Men zegt dat vegaans eten meer scheten produceert, maar dat die minder stinken. Er is berekend dat sommige mensen meer dan 2 liter gas per dag de atmosfeer in blazen. Ook bier produceert meer gas. Als we een zuinige berekening maken voor Amsterdam Open Air van 10.000 etende bezoekers per dag die elk 1 liter gas produceren, dan komen we op een resultaat van 10.000 liter gas per dag. Reken daar de uitstoot bij van de CO2-kanonnen, en de gekleurde rookpluimen dan kun je festivals in geen geval meer als duurzaam beschouwen. Methaan is een krachtig klimaatgas dat 20-30 maal sterker is dan CO2. Festivals produceren gas. In een huiselijke omgeving is de productie kleiner, maar waar mensen nogal opgehokt en opgefokt zeer dicht bij mekaar vertoeven, is er sprake van een hoge gasuitstoot. Daar komen nog de uitlaatgassen van de dieselvrachtwagens en alle vracht- en bezoekersverkeer bij. In een natuurgebied is dat een luchtvervuiling van jewelste. De volgende clips zijn uit een promo van AOA en gemaakt tijdens AOA 2022.
Er is niet alleen al het bovenstaande natuurlijk. Er werd tijdens dit festival een gigantische hoeveelheid electriciteit verbruikt. En dat in een crisistijd waarin bedrijven en woonwijken geen electriciteit meer krijgen vanwege gebrek aan stroomcapaciteit op de leidingen. Deze festivals zijn zeer schadelijk voor het milieu. Maar ja, zolang de burgemeester in haar eentje kan beslissen over haar bloot-en-spelen-beleid in onze natuurgebieden zijn orde, veiligheid en handhaving ver te zoeken. Klimaatbeheersing, ho maar! Zolang onze overheid niet eens in staat is om de natuur te beschermen in natuurgebieden heeft de hele energietransitie-rimram geen enkele zin.
Geen wolkje aan de lucht? Op naar het volgende festival!
Ter nagedachtenis
Op 1 juni j.l. is Fred Vogelzang op de leeftijd van 74 jaar overleden. Hij was een van onze gewaardeerde bewoners van Gein, en velen van ons hebben hem meegemaakt tijdens een van zijn rondleidingen in de natuur rond de Gaasperplas. Hij was ooit voorzitter van de VogelWerkgroep Amsterdam en schreef in bladen en publicaties als Het Vogeljaar, het blad van de KNNV VWGA, De Gierzwaluw, Limosa, en Dutch birding.
Toen in 1986 de vereniging Vrienden van het Gaasperplaspark werd opgericht, was Fred bestuurslid. De molen, de grienden en de wandelroutes in het Gaasperpark werden onderhouden door leden van deze vereniging.
Fred had bijzonder veel natuurkennis en was een zeer hartelijke man. Wij zullen hem missen.
Op 6 november 2010 gaf Fred Vogelzang (zie bovenstaande foto) een rondleiding aan een aantal stadsdeelraadsleden van Zuidoost. Toen had de gemeente bouwplannen voor de zuidoever van de Gaasperplas, waar Fred en de bewoners van Gaasperdam fel tegen waren, en nog zijn.
Amsterdam Open Air vannacht
Gisteren kwam ik langs de open route in het Gaasperpark een moeder tegen met haar twee kleuters, een op een stepje en de ander op een klein fietsje. Ze had twee motoragenten aangehouden die daar kwamen aanrijden om haar klacht kenbaar te maken over een scooter die daar met hoge snelheid over het wandelpad, tijdelijk fietspad, reed. Zij kreeg te horen dat zij hier niet mocht komen, want dat het nu een fietspad was. Zij had geen bericht gehad over wat er in het park gebeurde, en wist niet van de tijdelijke regeling.
Er komen behoorlijk veel mensen het park in, wandelend en fietsend, zonder op de hoogte te zijn wat wat er aan de hand is. Die worden vanzelfsprekend boos. De normale recreatie wordt sterk beperkt, en parkbezoekers staan ineens voor een onverwachte situatie. Recreatie in de parkgebieden die nog ’open’ zijn is in feite niet meer mogelijk. De ingangen naar het festivalterrein zijn een onderdeel van het festivalgebeuren en de impact daarvan wordt steeds groter, schadelijker, hinderlijker en onprettiger.
Dit park is niet bedoeld en niet geschikt voor grote evenementen.
Wat gebeurde er intussen in het park? Wegens een storing van de metro was er veel onrust en chaos rond station Gaasperpark de vorige avond. Het kabaal werd voortgezet tot tegen twaalf uur ’s nachts. Waarschijnlijk om de festivalbezoekers in het park nog even koest te houden tot de metro het weer deed.
Er was vanzelfsprekend in en rond Nellestein veel onrustig geloop, wildplassen, foutparkeren, verkoop van lachgas en langs de Driemondweg werden veel bloeiende planten platgetrapt. Het fietspad bij Nellestein was afgezet en fietsers kregen onzinnige richtingen aangewezen. Mensen liepen door bloeiende bermen heen. De grootste chaos heerste langs de provinciale weg. Langs de hele weg files aan beide kanten.
Het begin van de nieuwe oostelijke entree was afgelopen nacht na twaalven erg donker. Op de boom met de broedende spechten stonden rode lampen gericht. In de donkere grienden stonden hier en daar felwitte lampen. Daar vond je ook lachgasverkopers, die aardig wat klandizie hadden. Toen ze merkten dat er gefilmd werd begonnen ze te dreigen. Begeleiders voor de veiligheid van festivalbezoekers waren er niet meer.
Ik vraag me af wat voor chaos we vanavond krijgen, als het gaat regenen en bliksemen. De KNMI heeft code geel afgegeven. Vanmorgen heb ik aan de burgemeester nog een aantal foto’s gestuurd uit de filmclips die ik toegestuurd kreeg van mijn verslaggever in Nellestein. Neemt de burgemeester in deze situatie het risico om dit festival door te laten gaan tot laat in de nacht? Het is haar verantwoordelijkheid en als het mis gaat zal ze daar verantwoording over moeten afleggen. Zij weet in elk geval wat er aan de hand is.
Bovenstaand filmpje zal nog aangevuld worden met andere en nieuwe beelden.
AOA 2022 zaterdag: lichte regen
Zoals elk jaar zat Flora ook weer in het Gaasperpark met haar slogans voor behoud van het park als natuurgebied. Om één uur zagen we nog niet erg veel festivalbezoekers. Het zullen er dit jaar zeker minder zijn dan vorige jaren. De meesten waren volgens oud gebruik nog steeds voorzien van een zonnebril. Wel goed voor de sterke uv-straling vandaag. Ondanks de voorspelling dat het niet zou regenen, viel er wel wat regen. Morgen wordt nog meer regen en zelfs onweer verwacht. Dat kan voor problemen zorgen in het park. AOA heeft gezorgd voor een heel grote tent, maar gezellig is dat niet. Vandaag is het zo te zien een rustige dag, met vriendelijke politie en instroomregelaars.
De rietorchissen bloeien dit jaar wat later. Een regenbuitje zal hen goed doen. Dat er minder festivalbezoekers zijn is positief, dan is er hopelijk ook minder schade aan het park. Grote festivals in open lucht zijn niet meer van deze tijd. Als er minder mee verdiend wordt, stoppen ze er wel mee.
Trapped in the jungle
Vanmiddag ging ik even kijken wat de oostelijke entree zou worden, de looproute langs de oever van de Gaasperplas of de oude route het park in.
Het wordt wel degelijk de zeer smalle route langs de oever. Deze route leverde heel wat problemen op voor de Traffic werkers. Ze kwamen vast te zitten met hun wagens en aanhangwagens. Meer dan een half uur draaien en keren op heel smalle paden. Er zijn al heel wat planten, gras en zelfs paaltjes platgereden onder de wielen van deze voertuigen. Ze konden hun kont niet meer keren. Ik ben benieuwd wat ze langs hun weg allemaal kapot gemaakt hebben.
Een fietser die eraan kwam kon er niet meer door, even later ikzelf ook niet. Maar het leverde met de jonge fietser wel een leuk gesprekje op over fotografie.
AOA heeft twee sets kaarten ingeleverd voor twee routes. Van handhaving kan nu geen sprake meer zijn. Ik kreeg een bericht terug van een juridisch medewerker met als onderwerp ‘Geen handhavingsverzoek’ met een brief in bijlage, waarin stond dat zo’n verzoek niet via e-mail mocht en men niet kon handhaven want dat men geen overtreding vast kon stellen. Ja, als AOA twee verschillende kaarten inlevert met verschillende routes dan is het lastig kiezen, maar de burger wordt wel misleid en gewone recreatie langs de route is nu ook niet meer mogelijk. De set kaarten met de nieuwe route kreeg ik pas drie dagen voor de zitting bij de rechtbank. Toeval? Nee, opzet, want ook andere belangrijke stukken kreeg ik pas zo laat, zoals de bodemonderzoeken die eerst helemaal zwart gemaakt waren alsof het geheime stukken waren.
De ongewenste situatie is dat in tegenstelling tot voorgaande jaren de route nu langs de plas loopt.
Dat dit gedeelte van het park een paar dagen geleden afgesloten was heeft vast te maken met het tegenhouden van pottenkijkers. Als toen al meteen de foute route was opgemerkt door de ‘handhavers’ dan zou mogelijk de oude route verplicht gesteld zijn.
Naar verwachting zullen een aantal festivalbezoekers of andersdenkenden zich tijdens het festival op diverse plekjes langs de oever in dit ‘open’ deel van het park lekker uitleven, met biertje, pilletje, ballonnetje, bloemetjes plukken of plattrappen. Mogelijk komen en blijven sommigen ook wat ‘genieten van het kabaal’ op die plek. Het is afwachten wat dat na het festival zal opleveren.
Hart voor het Twiske
HartVoorHetTwiske: "Hart voor het Twiske vindt het onbegrijpelijk dat een ontheffing voor de Wet NatuurBescherming is verleend aan festival het Lentekabinet. Het festival vindt plaats op 4 en 5 juni in het Twiske, een Natura 2000 gebied met Vogelrichtlijn, midden in het broedseizoen. Het Twiske maakt deel uit van het Europees beschermde Natura 2000 gebied Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske 2016-2022 (IVOT), no 92.
Keihard
De keiharde geluidshows van 100 decibel , de lasershows en verkeersbewegingen en de van de 32.000 bezoekers, de crew en de zware vrachtwagen tijdens de op- en afbouw, veroorzaken stress bij beschermde broedvogels, die hun nakomelingen niet goed kunnen verzorgen.
Woelmuis en vleermuis
Ook de noordse woelmuis en de meervleermuis hebben last van geluid en licht. De meervleermuis heeft in het naburige Oostzaan een van de grootste kolonies van Nederland, en gaat in aantal achteruit. Iedere verstoring is uit den boze.
Daarnaast is het festival in een gebied dat al twee maal de toegestane hoeveelheid stikstofdepositie kent.
Het gaat slecht met de natuur
Uit de Evaluatie van het Natura2000-beheerplan Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske (2022) blijkt dat de instandhoudingsdoelen niet worden gehaald voor de roerdomp en de bruine kiekendief. De oorzaak is ‘’teveel aan recreatie in het Twiske’’. De Evaluatie adviseert ‘’minder recreatie’’. Festivals kunnen niet meer."
De Stichting Natuurbescherming ZO staat achter het Hart voor het Twiske.
Wij in Amsterdam Zuidoost wensen hen veel sterkte en succes.
Als het nu maar één recreatiegebied was waar dit gebeurde, dan zou het nog meevallen. Maar in de meeste provincies is sprake van een commerciële exploitatie van alle natuurgebieden. De festivalisering krijgt criminele omvang. Het wordt een regelrechte aanval op natuur en milieu.
Enkel in Nederland worden in de broedtijd in natuurgebieden festivals gehouden. Een schande!
Guilty as can be
Er wordt in Nederland heel wat gehandeld in strijd met de regels voor de ruimtelijke ordening. Het lijkt wel een verslaving of een plaag.
Bekendmaking Amsterdam: Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure t.h.v. Driemondweg 25 1108AJ Amsterdam
Omschrijving: het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v. festival Guilty Pleasure 2022 in het Gaasperpark Zuidoostoever op 9 en 10 juli 2022
Besluit: Verzonden naar aanvrager op: 27-05-2022
Zaaknummer: Z2022-ZO000238
OLO nummer: 6712193
Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin straatnaam, huisnummer en Zaak- en OLO nummer.
Bezwaar maken tegen dit besluit
Bent u het niet eens met dit besluit? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken. Dit moet binnen 6 weken vanaf de eerstvolgende dag nadat het besluit verzonden is naar de aanvrager.
U kunt met uw DigiD of E-herkenning digitaal bezwaar maken via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb
U kunt uw bezwaarschrift ook per post sturen naar:
Gemeente Amsterdam
T.a.v. Juridisch Bureau
Postbus 483
1000 AL Amsterdam
Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum en het zaaknummer van het besluit
- de reden(en) waarom u bezwaar maakt
- eventueel uw e-mailadres
Dient iemand anders namens u het bezwaarschrift in? Stuur dan een machtiging mee. Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift.
Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente Amsterdam vindt u op: Externe link: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd onder het tabblad 'Contact'.
Voorlopige voorziening
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat er een besluit is genomen op uw bezwaar. U kunt dat voorkomen door een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter te vragen. Daar moet u wel voor betalen. Ga voor informatie over de kosten en over de voorwaarden naar:
- www.rechtspraak.nl
- tabblad 'de Rechtspraak’
- keuze ‘Organisatie’
- keuze ‘Rechtsgebieden’ (onder de kop ‘U en de rechtspraak’)
- keuze ‘Hoe werkt het bestuursrecht’ (onder het kopje ‘Bestuursrecht’)
- keuze ‘Voorlopige voorziening’ (onder het kopje ‘Naar de bestuursrechter’)
U dient een verzoek om een voorlopige voorziening in bij:
Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam
Afdeling publiekrecht, team bestuursrecht algemeen
Postbus 75850
1070 AW AMSTERDAM
Of digitaal via: Externe link: loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.
Park afgesloten?
Men houdt vast rekening met regen tijdens Amsterdam Open Air. Erg warm wordt het ook niet komend weekend. Een regenjas is aanbevolen.
Gisteren werd achter het bruggetje langs de Driemondweg een hek met zeildoek geplaatst om de toegang tot de oever van de Gaasperplas te verhinderen. Dat is in strijd met de voorschriften en de plannen. Er werd een verzoek tot handhaving ingediend, en dat heeft toch wel opgeleverd dat het hek verwijderd is. Het gesprek met de ambtenaar van vergunningen ging nogal stroef, hoorde ik, hij kon de vergunning niet vinden, ook de kaarten niet.
Maar vanmorgen stond er een laag hek, met het bordje ‘Park closed until 9th of June’. Enkel in het Engels. Ook de hele site van Amsterdam Open Air is in het Engels. Nederlandssprekend publiek ongewenst, kennelijk. Of ze hadden geen geld over voor een Nederlandse vertaling.
Ik zag langs de Driemondweg ook een auto van de Douane staan. Laat die al wat het Gaasperpark inrijdt maar eens grondig onderzoeken.
Er stond een illegale tent op de natuurvriendelijke oever bij de duinen. Toen een paar honden van wandelaars rond die tent liepen kwam er geschreeuw uit de tent ‘weg, weg’. Dat geldt voor hem ook, weg daar!
Vreemd is ook dat er heel wat containers en keten gestald zijn op een deel van de oostelijke entree voor het festival. Het kan zijn dat ze die weer verplaatsen als het festival begint, maar het kan er ook op wijzen dat er een andere looprout gepland is, namelijk langs de oever van de Gaasperplas. Op de plattegronden van The Good Guyz (AOA) staat de oude route die nu geblokkeerd lijkt. Op een kaart in de Notitie van Waardenburg staat de looproute langs de oever van de plas. Die oevers zijn ecologisch van grotere waarde dan de andere route, hoewel dat moeilijk in te schatten is. De schade die festivalbezoekers kunnen aanrichten langs de oeverroute zou wel groter kunnen zijn. En bovendien belemmert deze route de gewone recreatie die in dit stukje park toch gewoon door zou moeten gaan.