Blog
Evenementen barsten uit hun voegen
Parool: "Twisten over Kwaku laaien op
Het Kwaku Festival wordt te groot voor het Mandelapark, vindt de stadsdeelcommissie in Zuidoost. Achter de schermen is de strijd om zeggenschap over het Surinaamse evenement weer eens opgelaaid.
De opstellers van het advies over de toekomst van het Kwaku Festival in het Mandelapark spraken in de vergadering van de stadsdeelcommissie over het belang van een goede balans tussen drukte en rust, over de draagkracht van grasmat en omwonenden en de mogelijkheid om het zomerfestival naar het Arena-gebied te verplaatsen.
Toen nam Sandra Grep het woord. Is Kwaku nog van Zuidoost? vroeg het commissielid namens GroenLinks. Haar antwoord: "De bewoners herkennen zich niet meer in het festival." Grep pleitte voor een 'communityfestival zoals het ooit was' en vroeg het dagelijks bestuur een oproep te sturen naar potentiële organisatoren binnen de Surinaamse gemeenschap.”
Ivette Forster en Vincent Soekra hebben een goede reputatie in Surinaamse kring, maar hun samenwerking met de ervaren witte organisator Frans de Vries wordt hun in kringen van scherpslijpers nagedragen.
Dat de drie het zieltogende festival feitelijk van de ondergang hebben gered, is voor deze groep van ondergeschikt belang. Forster, Soekra en De Vries hebben Kwaku organisatorisch, zakelijk en programmatisch versterkt en verrijkt. Artiesten en leveranciers krijgen nu gewoon betaald en het festival voldoet aan alle strenge gemeentelijke eisen voor een evenement.”
Ivette Forster en Vincent Soekra hebben Kwaku inderdaad gered. Maar het wordt wel erg groot. Dat is ook het nadeel van evenementen in andere parken, ze willen steeds meer. Als festivals commerciëler worden dan willen ze meer ruimte en veroorzaken ze meer overlast. Ik hoop dat mevr. Forster Reggae Lake – dat maar twee dagen duurt – straks in het Nelson Mandelapark kan organiseren. Want het Gaasperpark wordt een nog groter probleem dan het NMPark, dat na een lange herstelperiode nog steeds moeilijk groen te krijgen is. Maar het NMPark is een evenemententerrein en zou een festival als Reggae Lake moeten kunnen hebben, tenminste voorlopig tot het evenementenbeleid geëvalueerd en herzien is.
Natuurgebieden worden in elk geval steeds problematischer qua festivals. Dat moet op een gegeven moment volkomen uit zijn voegen barsten. Dan zal de overheid, met name de wetgever, wel moeten ingrijpen.
GroeneHart: "SAVE THE DATE, de Nationale Omgevingsvisie komt eraan!
Op 20 juni zal minister Kajsa Ollongren van BZK het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) presenteren.
Eindelijk, ik kijk er naar uit. Eindelijk, omdat de NOVI in mijn ogen de start had moeten zijn van een proces waarin gemeenten en provincies met hun opgave uit de Omgevingswet aan de slag zouden gaan. Een document dat daaraan richting en inspiratie zou geven. Door het bijzondere verloop van de invoering van de Omgevingswet is dat anders gegaan. Veel gemeenten en provincies zijn al heel ver met de invulling van hun POVI of GOVI. Het heeft geen zin om daarover te blijven zeuren; ik stop daar dan ook mee, maar het blijft een gemiste kans.
Ik kijk er naar uit, omdat veel van de enorme opgaven in de ontwikkeling van de kwaliteit van onze leefomgeving aandacht vanuit de rijksoverheid vereisen. En om opvattingen van de rijksoverheid vragen, die rekening houden met de gedecentraliseerde manier van werken en tegelijkertijd richtinggevend zijn bij de macro-kanten van die opgaven. Denk aan klimaatverandering, energietransitie, woningbouwopgaven, waterhouding en bodemdaling, toekomst van de landbouw.
De decentralisatie in het omgevingsdomein is passend, maar heeft in te veel dossiers geleid tot een afwezige rijksoverheid. De aanpak van bodemdaling in het Groene Hart is daarvan een perfect voorbeeld. Ik reken erop dat de Ontwerp-NOVI duidelijk zal maken dat de rijksoverheid zich daadwerkelijk verbindt aan de grote opgaven, daarover duidelijke uitspraken doet en samen met andere betrokkenen werkt aan de invulling.”
Dat laatste over een afwezige rijksoverheid zegt de Raad van State ook. Dus ik weet niet of ík wel zo enthousiast kan zijn. We wachten af. De gemeenten zullen zeker nog de mazen en gaten moeten vullen en duidelijkheid moet scheppen.
Provincie Noord-Holland: "Noord-Holland op schema met Natuurnetwerk Nederland
Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur): “Mooi nieuws dat we in Noord-Holland een grote bijdrage kunnen leveren aan het NNN. Daar waar het mogelijk is proberen we nieuwe natuur te ontwikkelen."
Het Natuurnetwerk (NNN) is een samenhangend netwerk van natuurgebieden. Door uitbreiding van het NNN wordt de biodiversiteit (rijkdom aan planten en dierensoorten) behouden en versterkt. De basis van het Natuurnetwerk Nederland is de al bestaande natuur, zoals duinen, heiden, bossen, meren en landgoederen. Aanvullend hierop worden nieuwe natuurgebieden ontwikkeld, bijvoorbeeld op gronden die eerst voor landbouw gebruikt werden. Ecologische natuurverbindingen verbinden deze gebieden met elkaar.
De provincie heeft op 12 februari ook artikel 19 van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) aangepast. Hierbij is het compensatiebeleid aangescherpt, waardoor het oppervlak van NNN niet kan afnemen.”
Ik heb gedeputeerde Tekin al vaker gesproken over het NNN. Hij zit in het bestuur van GGA en daar zag ik hem een tijdje geleden weer. Wat er hier in Zuidoost gebeurt is voorlopig nog steeds een aftakeling van het NNN en daar is hij als gedeputeerde van de provincie, samen met Jaap Bond, verantwoordelijk voor. De provincie had aan de gemeente Amsterdam duidelijk moeten maken dat verdere exploitatie van het NNN niet tot de mogelijkheden behoort. Maar dhr. Tekin promoot in het bestuur van GGA enkel meer exploitatie en ‘verdienmogelijkheden’. Zijn bovenstaande woorden kloppen niet.
Structuurschets Gaasperplas - kaarten
Het concept van de structuurschets Gaasperplas dat aan het gemeentebestuur is opgestuurd is eindelijk boven water gekomen. Het drijvende zwembad is op de kaart van het haventje verplaatst naar de oostoever. Weer meer drukte aan de zuidoever dus, meer verkeer, meer noodzaak tot controle en handhaving, als dit doorgaat natuurlijk. Op zowat alle andere oevers is ook zwemwater aangegeven. Dat zal zonder twijfel de natuur behoorlijk verstoren. Weg met de rietkragen (die waterzuiverend werken, en een habitat zijn voor vogels, libellen en ander diertjes). En veilig kan zwemmen in de plas niet zijn volgens mij. Hieronder nog een fotootje van een verdrinking van twee meisjes bij de grienden in de Gaasperplas op 9 juli 1987. Als er gezwommen zou mogen worden dan is er constant toezicht nodig. Dit zijn weer plannen waarbij niet verder nagedacht is dan de neus van de ambtenaren lang is. Dit gaat ontzettend veel geld kosten waar de natuur op geen enkele manier beter van wordt en de omwonenden ook niet, integendeel.
Op de nieuwe facebookpagina van Gaasperpark, het mooiste park van Nederland! staat de laatste conceptkaart. Dit moet de downloadlink zijn. Er staat ook nog ergens een kaart van de huidige situatie.
Duidelijk is dat heel veel park, eilandjes onder andere, afgegraven wordt. Wij hebben geen behoefte aan meer barbecueplekken en vervuiling. Bovendien zijn barbecues niet hygiënisch, zeer ongezond, en veroorzaken luchtvervuiling, overlast en zwerfvuil. Als de feestvarkentjes dan ook nog eens met de auto aan komen zetten, dan moeten ze weer meer parkeerplekken hebben. Wat wij nodig hebben is veel meer bomen die verkoeling brengen.
De hele omgeving van de Gaasperplas is een natuurgebied, en dat is voor sommigel verkrampte ambtenaren en bestuurders van Amsterdam nog steeds een doorn in het oog. Zij willen liever luidruchtige festivals en zijn zelfs bereid om daarvoor wetten en regels te overtreden. Het NNN moet gewoon gerespecteerd worden.
Behoud Gaasperpark
Er is een nieuwe facebookgroep opgericht die wil aantonen hoe mooi het Gaasperpark is en dat het van belang is om dit te behouden, niet voor meer festivals, maar voor de lichte recreatie zoals dat in het bestemmingsplan is vastgelegd.
Het huidige stadsdeelbestuur heeft de natuuronvriendelijke erfenis van het vorige bestuur gewoon overgenomen. Niks ‘groene en democratische’ coalitie. Er zijn ‘stakeholders’ benoemd die geen enkel recht hebben op een stuk groen, want het is en blijft een recreatiegebied voor omwonenden en Amsterdammers. Festivals zijn in strijd met het bestemmingsplan en met de PRV, de Provinciale ruimtelijke verordening.
Het huidige bestuur zou men een links bestuur kunnen noemen (SP, GL en PvdA), maar ze hebben de commerciële beleidsinboedel gewoon overgenomen van het vorige bestuur. Zij staan vierkant achter de multinationals als LiveStyle, eigenaar van Amsterdam Open Air, die zijn miljoenenopbrengsten meteen doorsluist naar de VS. Behoud door ontwikkeling? Mooie woorden, die neerkomen op verdere afwaardering van het Gaasperpark als evenemententerrein. Dus van behoud is geen sprake als dit beleid doorgaat.
Het huidige stadsdeelbestuur moet zich diep en diep schamen voor het laten doorgaan van festivals. Zes weken vóór elk festival moet de omgevingsvergunning verleend zijn. Amsterdam Open Air vindt plaats op 1 en 2 juni dit jaar, de opbouw begint minstens een week eerder. Dhr. Wedemeijer (SP) is bestuurslid van Zuidoost en zit ook in het bestuur van GGA. Kennelijk steunt de SP tegenwoordig ook al multinationals die aan hun gerief willen komen in onze natuurgebieden. Er is nog steeds geen omgevingsvergunning verleend. Heeft het bestuur zich laten misleiden door de ambtenaren die al jaren verantwoordelijk zijn voor de afbraak van onze natuurgebieden? Het zit er dik in; wat kan hun het schelen, het bestuur krijgt toch de schuld, en dat is misschien wel hun doel.
Misschien wordt het tijd dat alle leden van de SP, GroenLinks en de PvdA ernstig gaan nadenken over hun lidmaatschap van hun partij. Want ‘groen en democratisch’ kun je dit beleid niet noemen. Het NNN, NatuurNetwerk Nederland wordt overgedragen aan ‘stakeholders’; wat neerkomt op de privatisering van het laatste stuk openbare ruimte dat nog openbaar was, d.w.z. van de bewoners van Nederland.
Een lichte vingerwijzing aan een bestuur dat nog steeds wetten en regels aan zijn laars lapt (laten we niet vergeten dat de rechtspraak, met name de Raad van State de eerder verleende omgevingsvergunningen voor festivals in het Gaasperpark nietig heeft verklaard - en een verwijzing naar het illegale feest van de ‘Perzen' in de ecologische verbindingszone en het NNN - een beetje historisch inzicht met een vette knipoog mag toch wel, of niet dan?)
Mene mene tekel upharsin - God heeft de dagen van uw koningschap geteld en Hij heeft er een einde aan gemaakt; u bent gewogen in de weegschaal en u bent te licht bevonden; uw koninkrijk is verdeeld en het is aan de Meden en de Perzen gegeven.
De commentaren in de groep zijn duidelijk.
Inspraak op vergadering GGA
Eergisteren heb ik ingesproken op de vergadering van Groengebied Amstelland, waar een aantal belangrijke zaken besproken werden in verband met ons natuurgebied. In de tuin van het mooie pandje is het altijd leuk om even rond te wandelen voordat de besprekingen beginnen. De meeste planten die hier groeien komen ook voor in het Gaasperpark, maar hier worden ze natuurlijk veel beter verzorgd zodat ze niet verdwijnen door overmatig maaien.
Maar het gaat natuurlijk om de inhoud van de besprekingen. U kunt de stukken ook zelf lezen en downloaden op deze site.
De natuurzoom wordt niet volledig uitgewerkt zoals gepland was en daar zijn de omwonenden niet meer bij betrokken.
De gezamenlijke ambities en doelen van GGA worden geëvalueerd en herformuleerd. Dat is dringend nodig, maar de vraag is in welke richting dit uit gaat, naar verdere exploitatie of naar behoud en versterking van natuur en biodiversiteit waarvoor het NNN (voorheen) EHS is ingericht?
"Evaluatie van de visie ‘Behoud door ontwikkeling’ uit 2009 levert een aantal actiepunten op. Een daarvan is dat de visie (met een horizon op 2040) en het uitvoeringsprogramma worden geactualiseerd. Beide zullen aansluiten op een ambitiedocument dat als eerste stap in dit proces wordt uitgewerkt.”
Ook de (her)huisvesting van De Ruige Hof kwam ter sprake.
"De vereniging betaalt nu een symbolische canon van € 0,45 per jaar. Het voorgestelde besluit heeft voor het groengebied een positief financieel effect. De canon van € 0,45 wordt vervangen door een huursom van € 2.520,50 per jaar.”
Mijn standpunt is dat de vereniging waar veel buurtbewoners lid van zijn, waaronder ikzelf, zeer goed vrijwilligerswerk levert voor behoud van de natuur en de biodiversiteit. Op hoeveel zou je dit financieel moeten inschatten? Honderdduizend euro? Of meer? Ik vind zo'n huursom nogal hoog. Het is op te brengen maar GGA heeft dank zij het vrijwilligerswerk veel minder werk aan het groenbeheer.
Opties waarbij De Ruige Hof zou moeten verdwijnen zijn mijns inziens helemaal niet gewenst als men natuur en biodiversiteit voorop wil blijven stellen. En hier wringt het schoentje. GGA en de overkoepelende organisatie Recreatie Noord-Holland NV, jawel NV, voeren eigenlijk helemaal geen ecologisch groenbeheer zoals dat uitgevoerd zou moeten worden in het NNN; de hoofdzaak voor RNH en GGA is het verhogen van de ‘verdiencapaciteit’. In mijn inspraak heb ik erop gewezen dat een dergelijk beleid geen kans van slagen heeft. In het NNN gaat het om behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Het stadsdeel, de gemeente en de provincie moeten maar zorgen voor het nodige geld, want het NNN is en blijft een prioriteit, zeker in een tijd van klimaatverandering.
Het besluitvormingsproces van de recreatieschappen is door Berenschot in een rapport beoordeeld. In de notitie hierover lezen we: "In het Berenschot rapport over de evaluatie van RNH kwam naar voren dat de bestuurlijke agenda van het AB gedomineerd wordt door concrete projecten of voorstellen en te weinig door strategische afwegingen. Het rapport van het Randstedelijke Rekenkamer voor Recreatieschap Spaarnwoude sluit hierop aan. In het rapport wordt door enkele betrokken bestuurders de wens uitgesproken om meer strategische discussies te laten plaatsvinden in het AB. Belangrijke inhoudelijke onderwerpen als Natuurnetwerk Nederland (NNN), erfpacht Staatsbosbeheer en Meerjarenplanning staan niet op de agenda. In het verlengde hiervan geven betrokkenen aan dat agendaonderwerpen vaak incident gedreven zijn.”
Dat betekent dus dat het NNN niet meespeelt in de besluitvorming. Dat is niet mis. De gemeente Amsterdam kan daarmee in elk geval niet mee akkoord gaan, want in de structuurvisie Amsterdam 2040 is vastgelegd dat de EHS, nu NNN, gerespecteerd dient te worden. RNH en GGA moeten een ecologisch verantwoord beheerbeleid voeren en daar is momenteel geen sprake van. RNH vergeet of negeert het feit dat er naast het Ministerie van binnenlandse zaken dat de recreatieschappen regelt, er nog een ministerie is, dat over natuur gaat, en dat is het Ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Op de flowchart in de stukken is dit laatste ministerie niet eens genoemd.
Het wordt tijd dat GGA een ecologisch verantwoord beleid gaat voeren. Het participatietraject Gaasperdam gaat daar regelrecht tegenin en is een blauwdruk voor verder exploitatie, commercialisering en verstedelijking. Dat zou het einde betekenen van het NNN. De heer J. Wedemeijer, bestuurder van stadsdeel Zuidoost, is aangewezen als bestuurlijk portefeuillehouder voor het project Gaasperplas. Het hele project heeft een omvang van bijna 4 miljoen euro en de vraag daarbij is of dat geld ten goede komt aan natuur of enkele bedoeld is voor infrastructuur en de commerciële belangen van ‘stakeholders’ en GGA/RNH.
Het is duidelijk dat ook de Provincie de recreatieve functie van de schappen vooropstelt, en daarmee wordt bedoeld, zonder dat expliciteit te benoemen, meer evenementen en reuring. Maar die gaan niet samen met natuur en biodiversiteit. De Raad van State heeft gewezen op ernstige problemen in de beluitvorming. En dat geldt zeker ook voor de schappen.
Raad van State: "De wet moet ervoor zorgen dat de belangrijkste rechten en plichten van burgers en de opdrachten van de overheid duidelijk zijn geformuleerd.
De wet moet burgers houvast bieden. Dat is belangrijk, zeker in een snel veranderende samenleving. Vertrouwen van burgers in de overheid is essentieel. Voor dat vertrouwen is nodig dat de wetgever zelf de koers bepaalt. Dat stelt eisen aan de inhoud van de wet én aan het wetgevingsproces. De wetgever, dus regering en parlement gezamenlijk, heeft een zelfstandige rol in de afweging van het algemeen belang. Hij normeert het gedrag van overheid en burgers.
De wetgever weegt het algemeen belang
De samenleving is steeds moeilijker te sturen. De overheid zoekt naar wegen om meer maatwerk te kunnen leveren. De Raad van State onderkent de complexiteit van de vraagstukken waar de overheid voor staat. Hij heeft begrip voor de behoefte om deze vraagstukken slagvaardig aan te pakken. De overheid kiest er vaker voor om maatschappelijke groeperingen al in een vroeg stadium bij de totstandkoming van wetten en regels te betrekken. Ook sluit de overheid akkoorden die haar vervolgens verplichten om de gemaakte afspraken in wetten vast te leggen. Op die manier wordt maatschappelijk en politiek draagvlak aan de voorkant georganiseerd. Maar de wetgever geeft dan een deel van zijn eigen taak uit handen, terwijl hij altijd de ruimte moet hebben om zelf belangen af te wegen ten opzichte van het algemeen belang. Hij moet niet vooraf volledig gebonden zijn aan maatschappelijke of politieke akkoorden, en dus aan specifieke deelbelangen."
Het mag duidelijk zijn dat natuur en biodiversiteit die (zo goed als gratis) zorgen voor waterberging, milieu, volksgezondheid, verkoeling en welzijn, van veel groter algemeen belang zijn dan amusement dat bestaat uit overlast, vernietiging van natuur en schade aan natuurgebieden, en enkel het financiële belang dient van festivalorganisatoren. Democratie mag niet verward worden met de waan van de dag.
Nieuwe excursies
Flora-excursies op zaterdagmorgen in A’dam-Zuidoost in 2019
Van mei t/m september geeft plantenbiologe Tet Roetman weer regelmatig flora-excursies in verschillende groengebieden in Amsterdam-Zuidoost op zaterdagmorgen van 10.30-12.00 uur. U wordt hierbij uitgenodigd deel te nemen aan deze flora-excursies. Er zijn ook plantengidsjes per groengebied te verkrijgen.
Za. 20 april Gaasperplaspark: start 10.30 uur vanaf metro- en busstation Gaasperplas
Za. 11 mei Gaasperplaspark: start 10.30 uur vanaf metro- en busstation Gaasperplas
Za. 25 mei N.T. De Riethoek: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij ‘t Brinkie
Za. 8 juni N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 7 t.o.v. Golfterrein
Za. 22 juni Bijlmerweide-noord: start 10.30 u. Kruising Provinciale weg-Strandvlietpad
Za. 29 juni Zuidoever Gaasperplas: start 10.30 uur vanaf zwemplaats bij Ballorig
Za. 6 juli Gaasperzoom: start 10.30 uur bij Waternet richtingaanwijzer fietsers
Za. 13 juli Bijlmerweide-zuid:start10.30 u. kinderboerderij achter Provincialeweg 46A
Za. 27 juli De Hoge Dijk:start10.30 u. fietspad onder viaduct treinspoor naar Abcoude
Za. 10 aug en/of Za. 24 aug Nelson Mandelapark: start 10.30 uur vanaf Bijlmerparktheater
Za. 7 sept. Spoordijkhellingen: start 10.30 uur vanaf metrostation Strandvliet.
Za. 21 sept. De Hoge Dijk-Hollandse kade: start 10.30 u. AMCpad onder viaduct van treinspoor
In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U kunt genieten van de schoonheid van de natuur en u kunt een Plantenwandelroute boekje krijgen voor € 14,95 met alle soorten bomen, struiken, kruiden, grassen en Beschermde R.L. soorten met de beschrijving en looproute op een kaartje.
Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis. Ook is het mogelijk om op uw verzoek op andere dagen in de week een flora-excursie te krijgen. Graag tot dan en graag van tevoren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.
Ooievaars in de Gaasperzoom
Nog geen jonkies, maar wel nestverzorging en een mooie begroeting en afwisseling van de wacht tijdens het broeden.
De ooievaars in de Gaasperzoom.
De dag van de natuur
De dag van de natuur from Appeltje on Vimeo.
Zondag 7 april wandelde ik naar de Gaasperzoom. Een max. temperatuur van 19°C was voorspeld. Voor Ballorig hoorde ik al kabaal dat toenam bij de Gaaspersingel waar een reiger stond, niet met zijn snavel naar het water gekeerd, maar naar het lawaai en het verkeer; hij vloog niet op toen ik eraan kwam; hij was kennelijk net zo verbaasd als ikzelf. Dit festival langs de surfoever was niet aangekondigd en er was geen vergunning voor aangevraagd. Meer dan honderd auto's brachten ruim meer dan tweehonderd bezoekers uit de Iraanse gemeenschap voor het vieren van het einde van hun traditionele nieuwjaarsperiode en de dag van de natuur, Sizdah Be-dar, voor het gemak op deze zondag gevierd. Allemaal heel errug leuk en gezellie natuurlijk. Maar dit terrein is daar niet voor bedoeld, want het is een ecologische verbindingszone met drie ecopassages. De ecopassages komen in dit geval goed van pas als vluchtroutes. Er werd geparkeerd op de ecobermen. Er waren vanzelfsprekend geen toiletten, zodat ook in de ecologische zone volop geplast werd. Het zwerfvuil is wel netjes bij mekaar gezet, maar veel rotzooi bleef toch liggen, of kwam in het water of het riet terecht. Dat is niet de bedoeling in een natuurgebied. Er hoort een omgevingsvergunning voor aangevraagd te worden en er dient voor gezorgd te worden dat alles volgens de regels verloopt en de natuur niet vervuild of beschadigd wordt. Er was geen enkele controle en ook geen handhaving aanwezig.
Het volgende festijn, Summer BBQ fun festival, is al aangekondigd door Mambo Entertains. Een evenementenvergunning is aangevraagd.
Mijn wandeling ging na deze verstoring verder in de Gaasperzoom, waar de grauwe ganzen al kleintjes hadden. De ooievaars waren aan het broeden. Dit is de echte natuur. Wat mensen ervan maken is vaak een karikatuur. Respect voor natuur zou de regel moeten zijn op de dag van de natuur.
Er is intussen ook een aanvraag ingediend voor Guilty Pleasure en er is ook een aanvraag voor een evenementenvergunning voor Mambo Entertains - Summer BBQ fun festival. Het is allemaal fun en pleasure wat de klok slaat. Alsof er niets anders bestaat op deze wereld. Natuur? Staat al op film, natuurlijk. Heeft iedereen al. Voor Mambo hoort volgens mij ook een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Het gebeurt allemaal in de ecologische verbindingszone. Kennelijk zijn er geen grenzen aan wat kan en mag in dit gebied. Alleen respect voor de natuur lijkt nog weinig aanwezig te zijn.
Amsterdam: “ Stadsdeel Zuidoost - 5 april 2019
Zuidoostoever Gaasperplas te Amsterdam: evenement 'Summer BBQ Fun Festival', festival op 27 juli 2019 tussen 11.00 uur en 23.00 uur, met op het drukste moment 200 bezoekers. Dossiernummer Z/18/300471.
De aanvraag kan gedurende twee weken na de publicatiedatum ingezien worden tijdens de openingstijden van het loket van stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken op twee manieren:
Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Direct regelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.
De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.
De termijn voor het indienen van een zienswijze is 14 dagen, gerekend vanaf de datum van publicatie. U kunt uw zienswijze richten aan:
Dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, afdeling Vergunningen
Anton de Komplein 150
1102 CW Amsterdam
Of per mail naar: info.sdzo@amsterdam.nl."
Stuur uw zienswijze in binnen veertien dagen na 5 april.
Bijentelling
NederlandZoemt: “Doe mee met de bijentelling”
"De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar
Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.
De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Bijen worden niet blij van gazons als een biljartlaken en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen.”
Nieuw in mijn tuin: een hommelpot
(droog mos of hooi als nestvulling)
Bomenkap
DeMonitor: "De hoeveelheid bos neemt af in ons land. De voornaamste oorzaak hiervan is de kap van bomen om plaats te maken voor andere soorten natuur. Dit is volgens provincies en natuurbeheerders nodig omdat het bijdraagt aan de versterking van de biodiversiteit. Maar tegelijkertijd is bos weer belangrijk voor de opslag van CO2. In De Monitor bezoeken we de Lemelerberg (Overijssel) en het Drents-Friese Wold waar grote oppervlakten bos verdwijnen, onder andere om plaats te maken voor heide. We spreken met omwonenden, ecologen, Staatsbosbeheer en hoogleraar Gert-Jan Nabuurs. Is bos kappen voor andere natuur wel zo’n goed idee? En wat doen natuurbeheerders en de overheid om ons krimpende bos te behouden?”
Bekijk hier de video.
Wat hebben we nodig in tijden van klimaatverandering? Vooral meer bomen en bossen. Zeker in de buurt van steden. Biodiversiteit is in feite niet zo moeilijk in te passen, zolang je maar een gevarieerd landschap hebt, zoals in het Gaasperpark met zijn diverse landschapjes zoals droge en natte duinen, een dijkflora, een laagveengebied en grienden, een Azaleatuin, heidetuin, coniferentuin, rotstuin en grassentuin, een kruidenlaag en een bosgedeelte. Dus een keur uit de Nederlandse plantenrijkdom en meer nog.
DeMonitor: "Het rommelt in de Nederlandse bossen. Al een tijdje ontvangen we veel tips van kijkers die ons wijzen op kaalgekapte vlaktes, waar eerst bomen stonden.
Het lijkt erop alsof het verzet tegen deze boomkap groeit. Door het hele land zijn actiegroepen opgestaan die zich keren tegen wat ze zien als doorgeslagen natuurbeheer, met winst als belangrijkste doel. Vooral Staatsbosbeheer moet in het in de publieke opinie ontgelden. De grootste boseigenaar van ons land zou roofbouw plegen in de bossen die het beheert, sinds de organisatie zijn eigen geld moet verdienen.
Is dit verzet overdreven? Of worden onze bossen inderdaad bedreigd, zoals deze actievoerders stellen? Feit is dat Nederland bos verliest, terwijl we al het dunst beboste land van Europa zijn. Dit heeft een aantal oorzaken. De afgelopen jaren zijn de nodige bossen omgevormd tot andere natuurtypen zoals heide en stuifzand en verdwijnt er ook bos door stads- en infrastructuuruitbreidingen. Bovendien zijn veel tijdelijke bossen die 25 jaar geleden zijn aangeplant gekapt. Het bosoppervlak in Nederland is daardoor tussen 2013 en 2017 gedaald van 376 duizend hectare naar 365 duizendhectare. Wat doen beheerders om dit tij te keren?
DeMonitor: “Trend van ontbossing zet door in Nederland
In weerwil van het klimaatakkoord worden in Nederland op korte termijn meer bomen gekapt dan er worden aangeplant. Op dit moment liggen er plannen voor de kap van 1231 hectare tegenover 304 hectare aan nieuw bos. Dat blijkt uit cijfers die we opvroegen bij de provincies voor ons onderzoek naar bomenkap.
Dat beeld is niet compleet. Veel provincies hebben namelijk geen overzicht hoeveel bos er de komende jaren gaat verdwijnen en wat daarvoor terugkomt. Sommige provincies hebben bijvoorbeeld wel ambities uitgesproken voor de aanplant van nieuw bos, zoals Overijssel. Maar het is nog onduidelijk waar die bomen dan moeten komen.
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek al dat het bosareaal tussen 2013 en 2017 met 5400 hectare is afgenomen. De voornaamste reden hiervoor is dat bos wordt verwijderd om plaats te maken voor andere soorten natuur, zoals heide of stuifzand. Voor deze biotopen gelden Europese instandhoudingsdoelstellingen. In de wet natuurbescherming staat dat elke boom die gekapt wordt gecompenseerd moet worden, maar dat geldt niet wanneer bos gekapt wordt voor andere natuur.
Deze uitzondering op de wet is tegenstrijdig met onze klimaatdoelen, want bomen zijn belangrijk voor de opslag van CO2. Ook het planbureau voor de leefomgeving wijst er in de doorrekening van het klimaatakkoord op, dat de huidige boswetgeving strijdig is met de ambities: ontbossing voorkomen, en méér bosaanleggen.”
Stadsdeel Zuidoost en GGA willen meer festivals en daarvoor zullen misschien wel meer dan duizend bomen sneuvelen, onder andere voor de aanleg van een nieuwe verkeersroute in het park voor festivals. Als de huidige ‘groene en democratische’ coalitie het in zijn hoofd haalt om dit beleid voort te zetten dan garandeer ik het einde van deze coalitie bij de volgende verkiezingen.
TheGuardian: “Let nature heal climate and biodiversity crises, say campaigners
The restoration of natural forests and coasts can simultaneously tackle climate change and the annihilation of wildlife but is being worryingly overlooked, an international group of campaigners have said.
Animal populations have fallen by 60% since 1970, suggesting a sixth mass extinction of life on Earth is under way, and it is very likely that carbon dioxide will have to be removed from the atmosphere to avoid the worst impacts of global warming. Trees and plants suck carbon dioxide from the air as they grow and also provide vital habitat for animals.
“The world faces two existential crises, developing with terrifying speed: climate breakdown and ecological breakdown,” the group writes in a letter to the Guardian. “Neither is being addressed with the urgency needed to prevent our life-support systems from spiralling into collapse.”
Nature: "Global buffering of temperatures under forest canopies
Macroclimate warming is often assumed to occur within forests despite the potential for tree cover to modify microclimates. Here, using paired measurements, we compared the temperatures under the canopy versus in the open at 98 sites across 5 continents. We show that forests function as a thermal insulator, cooling the understory when ambient temperatures are hot and warming the understory when ambient temperatures are cold. The understory versus open temperature offset is magnified as temperatures become more extreme and is of greater magnitude than the warming of land temperatures over the past century. Tree canopies may thus reduce the severity of warming impacts on forest biodiversity and functioning."
Moestuinen en sociale cohesie
Moestuinen zijn geen natuur en planten die later na de oogst verwijderd worden dragen wel een beetje bij aan een insectenvriendelijke omgeving, maar hebben weinig ecologisch belang. Zolang de planten bloeien komen er toch wat bijen en vlinders op af. Er valt geen geld mee te verdienen, maar het kweken van groenten is een mooie bezigheid, zeker als die samen met anderen gedaan wordt. Onderstaand filmpje is vrij idyllisch, de werkelijkheid erachter is wat minder romantisch. Het is wel een mooi, goed en aandoenlijk filmpje. Ook zo is Zuidoost. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit een schuld gehad zou kunnen hebben van 50.000 euro. Zelfs mijn hypotheek was een stuk minder. Maar goed, niet iedereen is daar handig in. Bekijk dit filmpje. Waar de moestuinen erg goed voor zijn is het creëren van sociale cohesie. Zij horen thuis in de woonwijken zoals in Venserpolder. Zuidoost heeft die ruimte gelukkig nog. Dus, bestuurders, ga nou niet hard aan het verdichten en bouwen. En moestuinen horen ook niet thuis in parken en natuurgebieden. Pasterop, hoor! Ook voedselbossen horen niet in het Gaasperpark thuis.
Ode aan de vrouwen van de Venserpolder, ga er even voor zitten (als de film niet speelt op onderstaand beeld, klik dan op de link eronder):
Zie ook hier: Human 2Doc
Geen kans om oud te worden
Trouw: "Schoffelen, omspitten, verkavelen: bomen krijgen in Nederland geen kans om oud te worden
Echt monumentale bomen zijn er in Nederland nauwelijks. Op tal van plaatsen komen burgers in het geweer tegen houtkap. ‘Het rooien van stukken zo groot als voetbalvelden is niet meer van deze tijd.’
“Wij zijn altijd aan het slopen en herinrichten”, zei bomenliefhebber Wim Brinkerink, inspecteur bij de Bomenstichting, herfst 2017 in Trouw. Brinkerink is groot bewonderaar van monumentale bomen. Maar als hij een écht ouwe kanjer wil zien, moet hij op reis. Naar Engeland bijvoorbeeld, waar in ieder gehucht wel een eeuwenoude linde wordt vertroeteld. Of naar Mexico of Nepal, waar oude reuzen van duizend, tweeduizend jaar nog fier overeind staan. De oudste in Nederland is hooguit vijfhonderd jaar – de Kroezeboom, zomereik op de Fleringer Es in Twente.
In de Achterhoek, de Schoorlse Duinen, in Breda en op de Sallandse Heuvelrug, in Eindhoven, Beuningen, Nieuwerkerk aan den IJssel en Geleenbeek, rond Emmen en op Texel, in Spijkenisse, Ede en Amersfoort, op talloze plaatsen in het land komen burgers in het geweer tegen houtkap. Er is intussen zelfs een landelijk meldpunt bomenkap.nl, waarop kap-activiteiten worden gemeld. De zorg en kritiek richten zich bepaald niet alleen op Staatsbosbeheer, ook gemeenten en provinciale landschapsorganisaties krijgen de wind van voren.
Op petitie.nl loopt een campagne tegen grootschalige bomenkap, die gisteren door ruim 14.000 mensen was ondertekend. De indieners, burgerorganisaties, stellen dat Nederland sneller ontbost dan het Amazonegebied: “De werkwijze van Staatsbosbeheer en sommige andere natuurbeheerders brengt onomkeerbare schade toe aan onze natuur en bossen en is strijdig met de normen voor duurzaam bosbeheer.” Het moet anders, vinden de indieners."
Knotwilgen verplant
Amsterdam: "17 knotwilgen krijgen nieuw leven in Gein
Langs het Vreeswijkpad in Gein krijgt basisschool Knotwilg een nieuw gebouw. Het oude gebouw moet eerst gesloopt worden voordat de nieuwbouw kan beginnen. Dat betekende ook dat 17 knotwilgen in de weg stonden en eigenlijk gekapt moesten worden.
Jammer maar helaas….? Niet volgens twee boombeheerders van stadsdeel Zuidoost. Zij waren erbij toen de 17 babywilgjes begin deze eeuw geplant werden en voelden zich daarom verantwoordelijk voor het welzijn van de wilgen. De heren onderzochten of de volwassen wilgen verplaatst konden worden. Dat kon. En een nieuwe plek was ook snel gevonden: in de ecozone langs het Puiflijkpad. En daar staan ze nu.
Dat is mooi. Bedankt, jongens.
Rode lijst dagvlinders vastgesteld
Citroenvlinder in Gaasperpark mei 2017
Vlinderstichting: “Nieuwe Rode Lijst dagvlinders vastgesteld
Carola Schouten, Minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit heeft de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld. Op deze lijst staat welke vlinders nu bedreigd zijn of in die categorie zouden kunnen komen. De Vlinderstichting heeft het basisrapport hiervoor gemaakt.
Rode Lijsten worden elke tien jaar door het Rijk geactualiseerd en vastgesteld; op zaterdag 2 maart 2019 hebben De Vlinderstichting en het Ministerie van LNV de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders gepresenteerd tijdens de Landelijke Dag van De Vlinderstichting.
Volgens de Rode Lijst Dagvlinders 2019 zijn:
15 soorten verdwenen uit Nederland
12 ernstig bedreigd
10 bedreigd
7 kwetsbaar
3 gevoelig
Slechts 29 soorten (38%) zijn niet bedreigd.
Het bericht heeft zelfs de Amerikaanse site Common Dreams gehaald.
Als GGA het Koninginnekruid rond de Gaasperplas verder uitroeit dan verdwijnt straks ook de Atalanta die op deze struik vaak aangetroffen wordt. De nectar van het Koninginnekruid trekt vlinders en bijen aan.
Landkaartje en bij op Koninginnekruid
(nu gerooid door GGA)
De (be)leefbare tuin
Dit is het beste tuinboek dat in voorbije jaren is verschenen. Het is een aanrader voor ieder die een tuin(tje) heeft. Klik op bovenstaand plaatje voor meer informatie en foto’s. Onderstaande informatie uit het boek geeft aan dat ook stadstuinbezitters een verplichting hebben ten opzichte van ons ecosysteem.
Klik op bovenstaand plaatje voor een vergroting
“Er resteert nog maar 15% van de oorspronkelijke natuur in de randstad"
Biodiversiteitsgraadmeters Noord-Holland - Alterra Wageningen:
Referaat
Ondanks het ontbreken van kwantitatieve doelen voor natuurbehoud voor de provincie Noord-Holland kan vastgesteld worden dat het strategische doel van behoud en herstel van de biodiversiteit in de provincie momenteel niet gehaald wordt. De gemiddelde populatieomvang Rode Lijstsoorten is in de provincie Noord-Holland in 2013 gedaald tot 25% van het niveau ten opzichte van 1990. De huidige natuurkwaliteit van ecosystemen varieert tussen 30% en 55% ten opzichte van een ongestoorde situatie. De natuurkwaliteit van het agrarisch gebied, ten opzichte van 1970, bedraagt nog 40%. Deze mag niet direct worden vergeleken met de natuurkwaliteit van ecosystemen, vanwege een andere referentie. Het blijkt dat de totale voorraad biodiversiteit (als product van de oppervlakte natuur en de kwaliteit) is teruggelopen van 41% in 1900, via 26% halverwege de 20e eeuw tot 15% in de huidige situatie. Het areaal natuur neemt weer toe.
De provincie Noord-Holland heeft in de beleidsagenda ‘Licht op Groen’ behoud en herstel van biodiversiteit als hoogste doel van het provinciale natuurbeleid geformuleerd.
In totaal echter is van behoud van de biodiversiteit nog geen sprake. Dit geldt voor natuur in het agrarisch gebied, voor waternatuur en natuur in natuurgebieden.”
Als de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost samen met GGA doorgaan met het ondergraven van het NNN door een rabiaat onecologisch evenementenbeleid rond de Gaasperplas dan dreigt er een dramatische situatie te ontstaan voor Amsterdam. Het zou ook een schande zijn voor bestuurders en politici als dit het beleid zou zijn van een coalitie die zich ‘groen en democratisch’ noemt. Dan gelden ook voor hen de volgende woorden van Nescio toen hij een rij gekapte bomen zag: "God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen."
Jac. P. Thijsse in ‘De Amsterdammer’, 3 maart 1923
Een van de vele nare leugens, die dezen tijd vergiftigen en de toekomst onzeker maken, is, dat Amsterdam's omgeving arm zou zijn aan natuurschoon. De waarheid is, dat de Amsterdammers het misschien niet genoeg kennen en waardeeren, en dit heeft weer het gevolg dat het niet wordt ontzien. ...
Werkelijk, het behoud van natuurschoon, het behoud van goede gelegenheid tot gezonde en verheffende ontspanning is een levensbelang voor Amsterdam. 't Is al zoo dikwijls gezegd, alle offers, daaraan gebracht, ontheffen ons van grooter bedragen, die vereischt zouden zijn voor gekkenhuizen, gevangenissen en hospitalen. ...
Wij moeten er naar blijven streven om rondom Amsterdam een gordel van natuurschoon te handhaven of te stichten en langs groene wegen dien gordel in verbinding brengen met het hartje van de stad. Van de Duinen en het Gooi alleen kunnen wij het niet hebben. Er moet voor den Amsterdammer gelegenheid blijven om zonder onkosten of tijdverlies iederen dag met de Natuur te verkeeren, ook in den vroegen morgen en den laten avond. En op de scholen moet men aan de leerlingen kunnen openbaren de rijke schatten aan natuurschoon van Amsterdam's omgeving. Ze zijn er thans werkelijk nog.
"
Autoluwte of autodrukte?
Festivals organiseren in een natuurgebied dat daar niet op voorzien is, veroorzaakt in plaats van de autoluwte die het huidige college wenst, meer autodrukte en dus ook milieuvervuiling en verkeersoverlast op een plek die in principe gereserveerd is voor natuur. Dat festivals voor de hele omgeving geen pretje zijn wordt elk jaar duidelijker. Het bestuur van Zuidoost en GGA vinden kennelijk dat de pleziertjes van de festivalbezoekers (te weten de 5 d’s: decibels, dance, drank, drugs en een doppie) voorrang hebben. De bewoners moeten dit maar voor lief nemen. Omdat festivals de neiging hebben elk jaar groter te worden neemt de overlast navenant toe.
Er zijn voor de festivals Amsterdam Open Air en Guilty Pleasure (die zijn ‘schuld'bewustzijn met verve etaleert) verkeersbesluiten bekendgemaakt die steeds driester worden en meer overlast veroorzaken in de hele buurt. De politie heeft de verkeersregeling overgdragen aan de private verkeersregelaars van de festivalorganisatoren. Vorig jaar werden die jongens aangetrokken uit Rotterdam; die hadden dus geen idee hoe de verkeerssituatie hier is. De maintenering is in handen van particuliere handhavers.
Staatscourant: “Verkeersbesluit Amsterdam Open air 2019
Overwegende dat: ...
Voor de bezoekers met motorvoertuigen van het festival parkeervoorzieningen op de weilanden naast Boerderij Langerlust (Provincialeweg 24, 1108 AB Amsterdam-Zuidoost) ingericht worden, kosten parkeren €20 ter behoeve van organisatie Amsterdam Open Air;
Dit is opgenomen in het Verkeersplan Amsterdam Open Air 2019 dat onderdeel uitmaakt van de vergunning voor het festival;
Het dag kampeerterrein aan de Driemondweg, langs de zuidoever van de Gaasperplas, zal worden ingezet als back-up parkeerterrein mocht dat nodig zijn;
Een parkeerverbod voor de duur van het evenement wordt ingesteld op de Driemondweg vanaf de Provincialeweg tot en met Waternet (Driemondweg 21, 1108 AJ Amsterdam Zuidoost);
Om parkeerproblemen in de woonwijken en de omgeving van het festival te voorkomen;
De afslagen Loenendreef [4], Leusdenhof [2], Leksmondhof [3] en Leerdamhof [1] aan de Langbroekdreef voor doorgaand verkeer afgesloten worden.
De afslagen Klieveringweg [21] en Kemangiestraat [20] aan de Kromwijkdreef voor doorgaand verkeer afgesloten worden.
Verkeersmaatregelen
De politie heeft de bevoegdheid om onder omstandigheden gedurende maximaal drie uur een afzetting te plaatsen (Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer art. 38). Voor iedere afzetting, die langer duurt dan drie uur, is een tijdelijk verkeersbesluit vereist. Omdat genoemde verkeersbesluit langer duurt dan 3 uur, wordt dit verkeersbesluit genomen in overeenstemming met de organisator van het festival Amsterdam Open Air B.V..
Dit om parkeerproblemen in de wijken en verkeersopstoppingen in de omgeving van het festival te voorkomen.
Afzetting
Op zaterdag 1 juni 2019 en zondag 2 juni 2019 van 11.00 uur tot 19.00 uur de afslagen aan de Kromwijkdreef naar Klieverinkweg en de Kemangiestraat en de afslagen aan de Langbroekdreef te weten Loenendreef, Leusdenhof, Leksmondhof en Leerdamhof indien nodig, doch niet langer dan noodzakelijk, afgesloten voor doorgaand verkeer.
De afzettingen worden gerealiseerd door Traffic Support. Ook voeren zij de controle uit op het toelaten van bewoners en hun bezoekers.
Doorgang bewoners
Bewoners van de bovengenoemde wijken worden doorgelaten op vertoon van hun legitimatie samen met de (wijk gebonden) bewonersbrief of een bewijs dat deze woonachtig is in de wijk (zoals huurovereenkomst of recent bankafschrift). Hierover worden zij geïnformeerd door een bewonersbrief. Dit wordt verzorgd door de organisator van het festival in overleg met en onder controle van de Gemeente Amsterdam.
Besluit
Op grond van vorenstaande overwegingen besluit het dagelijks bestuur van de Bestuurscommissie Zuidoost om:
Door het plaatsen van het verkeersbord C1 [gesloten in beide richtingen voor voertuigen ..., met uitzondering van bewoners en hun bezoekers, de volgende kruisingen, parkeerterrein of wegvakken af te sluiten voor verkeer; I. Afslagen aan de Langbroekdreef te zijn Loenendreef (4), Leusdenhof (2), Leksmondhof (3) en Leerdamhof (1).
II. Kromwijkdreef naar Klieverinkweg (21) en de Kemangiestraat (20).
III. Parkeerplaats van de Gaasper Camping aan de Loosdrechtdreef ter hoogte van nummer 7, behalve voor bezoekers Gaasper Camping, Kampeerders Gaasper Camping, taxi’s en bezoekers die gebruik maken van de Kiss & Ride (10).
IV. Een keerlus (22) instellen bij de manege aan de Loosdrechtdreef ter hoogte van nummer 9, om verkeersopstopping te voorkomen.
Genoemde verkeersmaatregelen worden ingesteld door Traffic Support op zaterdag 1 juni 2019 en zondag 2 juni 2019 van 11.00 uur tot 19.00 alleen indien noodzakelijk, en niet langer dan strikt noodzakelijk. De afzettingen worden uitgevoerd en bemand door gecertificeerde verkeersregelaars van Traffic Support conform het Verkeersplan Amsterdam Open Air 2019.”
Ik hoop dat de omwonenden hiermee enig inzicht gekregen hebben in hoe zij en hun bezoekers hun woningen gedurende de genoemde tijd nog kunnen bereiken. Legitimatie verplicht!!!
Klik op onderstaande plattegrond voor een vergroting.
U kunt vanzelfsprekend nog binnen zes weken na 21 maart 2019 een bezwaar indienen tegen dit besluit of een voorlopige voorziening aanvragen om het festival voorlopig tegen te houden. Zie daarvoor de bovenstaande link van de Staatscourant.
Staatscourant: "Verkeersbesluit Guilty Pleasure Festival 2019, Gaasperplas Zuid, Amsterdam Zuidoost
Overwegende dat:
Voor de bezoekers met motorvoertuigen van het evenement parkeervoorzieningen aan de Valburgdreef 1001 zijn ;
1. Indien het parkeerterrein aan de Valburgdreef niet voldoende voorziet worden automobilisten doorverwezen naar Parkeerterrein Renooiplein , Garage Reewijkplein, Weiland naast boerderij Langerlust of de parkeerplaatsen ter hoogte van de Woudrichemstraat (Dumont school);
2. De Driemondweg vanaf Boerderij Langerlust (Driemondweg 24) richting Ballorig (Valburgdreef 1001), op zaterdag 27 juli en zondag 28 juli 2019 tussen 06:00 uur en 24:00 uur middels verkeersbord C1 [gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee] wordt afgesloten voor bezoekers van het evenement Guilty Pleasure 2019 en alleen toegankelijk zal zijn voor nood en hulpdiensten, de crew, leveranciers van het festival, medewerkers en of bezoekers van Boerderij Langerlust, Stadsdeel Werf en Waterleidingbedrijf;
3. Om de verkeersveiligheid en doorstroming van auto’s te waarborgen er een parkeerverbodzone wordt ingesteld aan beide zijde van de Driemondweg;
4. Om parkeerproblemen te voorkomen op 27 en 28 juli 2019 de toegangswegen naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat worden afgesloten voor festival bezoekers;
5. De uitvoering wordt geregeld door gecertificeerde verkeersregelaars.
Doorgang bewoners
Bewoners van de bovengenoemde wijk worden doorgelaten door hun postcode en huisnummer te noemen en bij voorkeur een poststuk te tonen met hun adres erop. Hierover worden zij geïnformeerd door een bewonersbrief. Dit wordt verzorgd door de organisator van het festival in overleg met en onder controle van de gemeente Amsterdam.
Besluit
Door het plaatsen van het verkeersbord C1 ... de volgende kruisingen, parkeerterrein of wegvakken af te sluiten voor verkeer;
I. Afslagen aan de Valburgdreef naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat behalve voor bewoners en of hun bezoekers
II. Driemondweg vanaf Boerderij Langerlust (Driemondweg 24) richting Ballorig (Valburgdreef 1001), behalve voor medewerkers en of bezoekers van Boerderij Langerlust, Stadsdeel Werf en Waterleidingbedrijf.
Tevens:
III. Door het verkeerbord E01zb [parkeerverbodzone begin] (2x) aan het begin van de Driemondweg vanaf de Provincialeweg te plaatsen conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.
IV. Door het verkeerbord E01ze [parkeerverbodzone einde] (2x) aan het einde van de Driemondweg naar de Provincialeweg te plaatsen conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.
Genoemde verkeersmaatregelen onder I en II worden ingesteld door gecertificeerde verkeerregelaars op zaterdag 27 juli 2019 en zondag 28 juli 2019 van 06.00 uur tot 24.00 uur alleen indien noodzakelijk, en niet langer dan strikt noodzakelijk. De afzettingen worden uitgevoerd en bemand door gecertificeerde verkeersregelaars conform het Mobiliteitsplan Guilty Pleasure 2019.”
Ook hiertegen kunt u bezwaar indienen of een voorlopige voorziening aanvragen. Zie link naar de Staatscourant. Klik op onderstaande plattegrond voor vergroting.
De organisatoren van Guilty Pleasure hebben al meer slingers, meer opblaaskrokodillen, meer gekkigheid, MEER ALLES beloofd!
Ik neem aan dat je voor het betreden van het festivalterrein geen legitimatie nodig hebt. Bewoners die hun eigen straat in willen, moeten die wel tonen. En alles gereguleerd door de private gezagsdragers van de festivalorganisatoren. Met of zonder opblaashonden?