Blog
Opknappen of afknappen?
Het participatietraject Gaasperplas lijkt wel een poging om de bewoners zoveel mogelijkheden te geven dat door de bomen het bos niet meer te zien is. Oververzadiging, om aan te tonen dat het stadsdeel heel hard bezig is met participatie? Ook deelnemers aan de besprekingen, zoals mijzelf, duizelt het van de mogelijkheden, waarvan een groot aantal sowieso al meteen in de prullenbak gegooid kunnen worden omdat ze niet passen in het bestemmingsplan, in het NatuurNetwerkNederland of omdat ze te duur of niet te realiseren zijn. Het wordt dus een grote propagandaslag om buitenstaanders en de gemeenteraad de indruk te geven dat hier aan de weg getimmerd wordt. We weten allemaal dat de weg naar de hel geplaveid is met mooie voorstellen. Hoe groter het aantal plannen hoe kleiner de intentie en de kansen om die uit voeren. Dat maakt het uiteindelijk wel makkelijker voor de plannenmakers om uit die hoorn des overvloeds die door bewoners aangegeven keuzes en opties uit te kiezen die samenvallen met hun eigen plannen. Er ligt uiteindelijk toch al een plan op tafel waar het stadsdeelbestuur en GGA naartoe willen. En dat lijkt te gaan om een nieuw strandje (vernietigen van een ecologisch stuk oever), een restaurant (met alle ellende van dien, aanleg riolering, electra, internet, parkeerruimte) en het rechttrekken van de ingang van het park (makkelijker toegangelijk voor zwaar festivalverkeer).
Het lijkt er sterk op dat de 4 miljoen die de gemeente Amsterdam aan ‘het groen’ wil besteden hoofdzakelijk gespendeerd zal worden aan dure infrastructuur, niet aan meer bomen, meer planten, of beter groenbeheer. De paden in het park zijn door het Reggae Lake festival verder kapotgereden. Die zouden hersteld moeten worden, niet verbreed. Want verbreding betekent geschikt maken voor zwaar festivalverkeer. En dat vrachtverkeer zal elk jaar de paden en de hele omgeving ernaast, inclusief bomen, verder beschadigen als evenementen hier toegestaan worden en uitgebreid.
In elk geval lijkt mij de watervariant voor het park bedoeld te zijn om de kosten van groenbeheer te drukken. Dat scheelt in de kosten voor maaien. Maar zo plan je toch geen park! In het park zwemgelegenheid maken is schadelijk voor de natuur en de biodiversiteit, en bovendien gevaarlijk. Die variant komt er zeker niet, als het aan mij ligt tenminste.
Hieronder een voorbeeld van een plek langs de grote ligweide waar men een zwemplek van wil maken. De rode punten op de tweede foto hieronder geven de plek aan die ook op de foto hieronder staat, en waar vorige jaren rietorchissen bloeiden. Tot GGA het beter vond om zoals op de foto te zien is het maaisel langs de oever te laten liggen waardoor er in de verrijkte grond geen rietorchissen meer kunnen groeien. Is GGA misschien al bezig met het uitwerken van de zwemplek, en heeft men alvast de rietorchissen uitgeroeid zodat die geen ecologische belemmering meer kunnen vormen?
Dit is de plek die ook bij libellen in trek is vanwege de beschutting door bomen, de aanwezigheid van water en riet. Als die hele oever ontdaan wordt van alle riet en er een soort strandje of zwemstoep komt, dan kunnen daar geen libellen meer leven, want de larven groeien en leven een paar jaar in het water langs de oever en als daar gezwommen wordt dat wordt de habitat van de libellen vernietigd. Ze hebben ook geen begroeiing langs de oever waarlangs ze uit hun larvenstadium omhoog kunnen klimmen om volwassen libellen te worden die foerageren in het stuk weide dat nog overblijft.
En dan vraag ik mij ook af wat stadsecoloog Geert Timmermans en de ecologe van GGA, die (nu of al eerder?) bij het project zijn betrokken, hierover te zeggen hebben. Zijn de mogelijkheden die op de borden van de propagandakaravaan zijn aangegeven al getoetst door deze ecologen of moeten zij deze schandlapplannen enkel promoten?
Dit voorstel voor de grote ligweide lijkt erg aardig voor mensen die geen benul hebben van wat er leeft en groeit en die enkel denken aan gebruiksmogelijkheden. Maar voor natuurliefhebbers is dit een zeer grote aantasting van de habitat van libellen. Dit gebied is en blijft tenslotte een natuurgebied waarin natuur en biodiversiteit voorrang moeten hebben. Dan is dit voorstel geen opwaardering maar een afwaardering van de wezenlijke kenmerken en waarden van het Gaasperpark.
Voor wie er geen oog of respect voor heeft is de keuze gauw gemaakt ten gunste van een zwemplek. Alles van waarde is weerloos.
De zeer oude zingt
Lucebert
er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings
alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk
als het hart van de tijd
als het hart van de tijd
U kunt in elk geval uw mening geven als de propagandakaravaan in uw buurt komt.
Zie ook dit artikel:
Is de wereld wel van ons?
Kritiek zwelt aan
AT5: "Kritiek zwelt aan: zorgen de nieuwe evenementenregels wel voor minder overlast?
Het voornemen was zo mooi: minder overlast voor Amsterdammers en dus minder klachten. Maar of het nieuwe evenementenbeleid daadwerkelijk een verbetering is, is nog maar de vraag. De kritiek zwelt aan.
'Eigenlijk zijn er door dit nieuwe beleid helemaal geen regels meer', zegt Johnas van Lammeren, raadslid van de Partij voor de Dieren.
Afgelopen met klachten
Al jaren loopt het aantal evenementen in de stad op. En daarmee ook het aantal klachten.
Dat moest afgelopen zijn, dacht de Amsterdamse politiek. In het nieuwe
evenementenbeleid voor de komende vijf jaar staan voor de 66 locaties
vastgelegd wat toelaatbaar is. Bijvoorbeeld hoeveel bezoekers er mogen
komen en hoeveel dagen er mag worden op- en afgebouwd.
Lees ook: Minder geluidsbelasting dankzij nieuw evenementenbeleid
Maar die zogeheten locatieprofielen lijken zo te zijn opgesteld, dat er bijzonder gemakkelijk vanaf kan worden geweken, stelt Denise Eikelenboom van actiegroep Mokum Reclaimed. Zij zet zich in tegen het aantal besloten evenementen in de openbare ruimte. Raadslid Van Lammeren is het met haar eens: 'Er zijn uitzonderingen voor geluid, voor duur van het evenement.'
Smoes
Zo moeten evenementen op het Museumplein
vrij toegankelijk zijn. Maar het evenement dat volgende week daar staat
gepland, de Fashion Week, is grotendeels besloten. Doordat de organisatie een groot videoscherm heeft neergezet zodat ook niet-genodigden mee kunnen kijken, heeft het stadsdeel toch een vergunning afgegeven.
Van Lammeren heeft er geen goed woord voor over. 'Dus als de ArenA buiten een scherm ophangt, is het binnen ineens openbaar terrein? Het is een smoes zodat D66 niet hoeft te zeggen: 'Zoek het uit, wij willen gewoon graag het festival.'
Grote onzin
Ook de organisator van Loveland, het
dancefestival in het Sloterpark, kreeg veel kritiek van bewoners over
zich heen door de enorm lange op- en afbouwtijd. Hun argument: door de
droogte hadden we deze tijd echt nodig.
Lees ook: Verbazing over zestien dagen afgesloten Sloterpark voor Loveland
Maar Van Eikelenboom, van Mokum Reclaimed, vindt dat grote onzin. 'De vergunningaanvraag met daarin de op- en afbouwtijd werd al ingediend nog voordat de droogte begon. Als dat het argument is, word je gewoon niet serieus genomen.'
Goed doen
Toch vindt niet iedereen de nieuwe
evenementenregels zo slecht. Marnix Bal, de organisator van Loveland, is
juist wél tevreden: 'We hebben net dit mooie beleid samen met Eberhard
van der Laan gemaakt. Dit moet je niet nog een keer veranderen. Je moet
je je er gewoon aan houden en het goed doen. En over die lange op- en
afbouwtijd: zo hoefde het park geen schade te lijden.'
Aan het eind van dit jaar gaat de gemeente het festivalseizoen evalueren."
Laat je horen!?
Vanmorgen had de hoorzitting plaats over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2018. De ambtenaren lieten op zich wachten. Tijdens de zitting werden we drie à vier keer gestoord door harde geluidshinder van de Bijlmer trommelclub als entourage voor de actie ‘Laat je horen voor de Gaasperplas!’ buiten naast het stadsdeelkantoor. We hadden moeite om daar overheen te praten.
Alsof de duivel ermee speelt, we hadden het net over inspraak. Ambtenaar vergunningen Gossink zei dat wij, burgers, overal inspraak hadden gehad o.a. in het evenementenbeleid. Formeel wel, maar niet heus. Geen enkele van de eisen van alle aanwezige bewonersverenigingen is na de geluidsbesprekingen gehonoreerd. Even later vertelt dhr. Gossink doodleuk dat aan mij zelfs inspraak aangeboden was in de mediatie die in 2015 over AOA liep en dat ik toen niet mee wilde doen. Nee, natuurlijk niet, de voorwaarde was dat ik mijn bezwaar moest intrekken. Er is niets zinnigs uit die mediatie gekomen, enkel voor de organisatoren dat alle bezwaren van Nellestein werden ingetrokken. Het circus ging gewoon door.
Hoe je het ook draait of keert, wij krijgen altijd ongelijk, of je nu meedoet met inspraak of niet, wij zijn altijd de pineut. De overheid houdt geen enkele rekening met de omwonenden.
Dhr. de Vries, jurist van Zuidoost, weigert nog steeds om conform de uitspraak van de rechtbank over AOA 2015 een dwangsom uit te betalen, ook om de kosten te betalen van mijn advocaat na de uitspraak over Reggae Lake 2016. Hij kwam weer aanzetten met zijn kaart van de Ecologische structuur van de gemeente, die geen enkele ambtelijke of juridische waarde heeft en waarvan hij vreemd genoeg nog steeds beweerde dat die ES een aanvulling zou zijn van het NNN terwijl op die kaart juist het hele NNN rond de plas niet voorkomt. Het is dus een uitholling van het NNN. En dat heeft een duidelijke bedoeling: om nog meer ontwikkelmogelijkheden te creëren in het NNN. De advocaat van Amsterdam Open Air beweerde, om de mogelijkheden wat op te rekken, dat de ES de verbindingen aangaf. Met een gigantisch hiaat van de zuidoever, de oostoever en het Gaasperpark?
De ambtenaren van Zuidoost gaan nog steeds door met het feitelijk ontkennen van het NNN. Ik ben benieuwd of het nieuwe college dat staat voor groen en democratie het daarmee eens is. Dit wordt dé lakmoesproef voor deze coalitie. Wordt dit kleine stukje natuurgebied nog verder verkwanseld aan de commercie? Het heeft nu al meerdere ‘stedelijke functies’. Maar er zijn ambtenaren die voortdurend meer willen, tot de koek op is. Dhr. de Vries heeft voor zijn wonderlijk gedrag een mandaat van het college van b&w.
Wordt onze inspraak serieus genomen? Dat vraag ik me in het participatietraject Gaasperplas ook af. Worden we nu weer met een kluitje in het riet gestuurd of wat? Er zijn voor de actie ‘laat je horen voor de Gaasperplas’ al segways aangerukt om onwillige jongeren het park in te schuifelen, kennelijk moeten ze nog zelfstandig leren wandelen. Er stonden voor de actie vanmiddag naast het stadsdeelkantoor ligstoelen en kussens klaar bedrukt met de actieslogan. Reclame voor een nieuwe inrichting van het park. Die lijkt sowieso toch door te moeten gaan, ondanks NNN. De ligstoelen en kussens zouden later geveild worden of anderszins ‘verdeeld'. Er waren al gegadigden voor de ligstoelen natuurlijk die vroegen wanneer ze hun stoel konden ophalen.
Hoeveel heeft dat gekost? Was dat de 80.000 euro die eerder genoemd werd?
Dat wordt straks allemaal opgevoerd als zeer diepgaande inspraakmogelijkheden, maar die lopen allemaal in één en dezelfde richting: uitbreiding van evenementen, herinrichting met restaurant, strandje en museum. Er zijn nog meer voorstellen, een concertgebouw, een bibliotheek, een theehuis, een sauna op het water, enz. enz. Dat schijnt allemaal te kunnen en te mogen in het NNN.
De inspraak loopt intussen als een tierelier, als een segway in het park (een van de ambtenaren was in de bosjes gekukeld), en als een tiet op een stoeprand, zeggen we in Amsterdam. Zuidoost nergens anders! Nergens in Europa worden grote festivals georganiseerd in natuurgebieden en in de broedtijd. Ik ben benieuwd welke partijen dit permanent willen maken.
Voor wie verder wil uitzoeken hoe onbehoorlijk het bestuur van Zuidoost in het verleden gehandeld heeft kan maar beneden scrollen en in de zoekmodule ‘onbehoorlijk bestuur’ invullen.
Hier alvast een paar links:
Besluit omgevingsvergunning te laat
Vergaderen op locatie
Adviseur vergunningen
Rechtszitting
Uitspraak rechtbank omgevingsvergunningen
Onbehoorlijk bestuur
Exit Reggae Lake
De afbouw van Reggae Lake is aan de gang. Morgen moet alles helemaal weg zijn. Behalve de ravage natuurlijk. Die laat men als bedankje voor de natuur achter in het park. Ik heb nog een kwartiertje vriendschappelijk met mevr. Forster gepraat. Maar onze standpunten blijven tegengesteld. Zij ziet het park als evenemententerrein. Wie zou daar nou schuld aan hebben? Ik zie het als een natuurgebied. En dat is het en dat blijft het. Zij vond mij erg negatief, terwijl ik haar activiteiten als nog negatiever zie. Want wat is negatief? Is behoud en beschermen van natuur negatief? Ik dacht het niet. Amusement kan leuk zijn, maar natuur is veel meer dan dat, natuur is een noodzaak en een levensbehoefte. Amusement mag geen overlast worden.
Een bestelwagen reed door het park. Dus ik maak daar een foto van. De chauffeur rijdt van het fietspad af, maakt een draai over de geteisterde ligweide en stopt op het pad voor mijn fiets. Of ik meteen wilde ophouden met hem te fotograferen. Hierbij dus een fotootje van deze ontmoeting. Ik heb nog even gekeken of hij een ontheffing had. Die had ie. Hij kende mijn website en beloofde naar de rechter te stappen als hij erop stond. Wat een negativiteit toch bij die festivalbouwers. Het is natuurlijk wel een dubieus beroep geworden. Toen hij wegreed over de tegenoverliggende bruine ligweide, liep een mevrouw met twee hondjes naar zijn auto toe om haar beklag te doen en hem te zeggen dat hij niet over de weide mocht rijden.
Verder in het park de ravage zoals we die na elk festival zien.
Rechtszaak AOA 2017
Morgenochtend om 9:00 uur is er een zitting over AMS 17 / 6655 in de Bestuursrechtbank van Amsterdam (over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2017).
Middag 26 augustus 2018
De bezoekers van Reggae Lake druppelden vanmiddag langzaam binnen. Het wordt in elk geval nooit een Amsterdam Open Air.
Lampen staan tegen de voorschriften in gericht op de bosjes.
Geparkeerde auto’s verhinderen ook de recreatie. De ruiterpaden gaan over in stalen platen en de paarden moeten het wandelpad op en komen verderop weer tussen de stalen platen en het verkeer terecht.
Nog een paar mooie sfeerbeelden. Maar vliegen die vliegtuigen niet een beetje te dicht bij mekaar?
Parkeren op grasweiden
Vanmorgen zag ik dat men bij Nellestein mijn klacht (en die van anderen) over de foute omheining bij Nellestein had rechtgezet. De hekken staan nu niet meer tot aan het water. Nellesteiners kunnen nu dus toch gebruik maken van de bankjes langs het water.
Er kwam een mevrouw met een zware koffer naar de ingang van Reggae Lake, maar er was niemand om haar binnen te laten. Ze zei dat ze aangekondigd was. Ze wilde posters verkopen tijdens het festival. Ik heb haar verwezen naar de andere ingang, maar omdat ik haar niet dat hele eind te voet zag lopen, heb ik maar aangeboden om naar de crewingang te fietsen en daar te melden dat ze wachtte op iemand die haar kon ophalen. Ik heb haar nog wel even meegedeeld dat veel mensen deze festivals niet ziet zitten.
Ik verricht toch heel wat handhavingstaken onderhand. Oh ja, ik heb ook nog dat bord dat de doorgaande fietsroute aangeeft in de juiste richting gezet. Wordt het niet eens tijd dat ik subsidie krijg van het stadsdeel?
In de voorschriften voor Reggae Lake staat het volgende: "Het berijden van het gras met zware voertuigen bij het opbouwen en afbouwen dient (zoveel mogelijk) te worden voorkomen. De voertuigen dienen bij voorkeur te zijn voorzien van grasbanden.
Als er toch met zware voertuigen gereden moet worden dan dient dit zoveel mogelijk tot de bestaande paden te worden beperkt. Eventueel dienen er rijplaten neergelegd te worden waarover gereden kan worden.”
De APV, Algemene plaatselijke verordening, die kracht van wet heeft, stelt het volgende in art. 5.9 Openbare groenvoorzieningen:
1. Het is in voor publiek toegankelijke groenvoorzieningen verboden zich te bevinden buiten de wegen als bedoeld in artikel 1.1.9 onder a, paden of andere voor gebruik aangewezen plaatsen zoals lig- of speelweiden.
2. Als het college in het belang van de instandhouding van een voor publiek toegankelijke groenvoorziening deze of een gedeelte daarvan heeft aangewezen is het verboden zich daarin te bevinden.
3. Het is in voor publiek toegankelijke groenvoorzieningen verboden met een voertuig te rijden of een voertuig te laten stilstaan buiten de wegen en paden.
4. Het is verboden schade toe te brengen aan voor publiek toegankelijke groenvoorzieningen.
5. Het college kan van de verboden in het eerste, tweede en derde lid ontheffing verlenen.”
Het is vreemd dat voor een groengebied dat de status heeft van natuurgebied (NNN) zeer grote uitzonderingen gemaakt worden op bovenstaand artikel. Er zijn heel weinig voertuigen van de crew of artiesten die een ontheffing hadden. Mogelijk is daar een collectieve ontheffing voor verleend. Punt 4 verbiedt te allen tijde schade aan groenvoorzieningen. Elk jaar worden door evenementen bomen beschadigd en struiken verpletterd en geen enkele overheidsinstantie maakt daar werk van.
Art. 5.11 van de APV verbiedt wildplassen. Maar er wordt op grote schaal wildgeplast in en om festivalterreinen.
Veel heb je niet aan een dergelijk voorschrift, zeker niet de vrije jongens en meiden van Reggae Lake. Alles kan en mag kennelijk. En dat zien we ook. Er wordt op geen enkele manier gezorgd voor bescherming van de grasweiden. Langs het ‘parkeerveldje’ bij de Provincialeweg lopen ook kwetsbare LD-gasleidingen. En overal wordt foutgeparkeerd.
In het water gevallen
Het reggae festival is in het lake gevallen. Kleine groepjes oudere jongeren, eenzame bezoekers, het is huilen met de pet op. Er komt ook nog een onweer later op de middag.
Het King Shiloh soundsystem is in een halve cirkel naar het noorden gericht, en tettert dus naar Nellestein en Driemond. De wind komt uit noord-west, dus ook de zuidoever krijgt de volle laag; de bassen komen meestal toch van de achterkant van de boxen vandaan.
Update: 23:20
Minstens een kwartier na officiële sluitingstijd is men nog doorgegaan met de muziek.
Reggae Lake
De kaartverkoop voor Reggae Lake ging niet erg vlot. Er staan nu vanwege de regen veel kaarten te koop. Enkel kaarten die aangeboden worden onder de helft van de vastgestelde prijs worden daadwerkelijk verkocht.
GGA: "De organisatie doet haar uiterste best om zo min mogelijk overlast te bezorgen, mocht je onverhoopt toch overlast ervaren, dan kun je op de volgende wijze contact opnemen:
Je kunt 24 uur per dag bellen met het gemeentelijk telefoonnummer 14020. Overlastmeldingen die tijdens het festival worden gemeld, worden geregistreerd en doorgegeven aan de festivalorganisatie en handhaving.
Tijdens het evenement kun je rechtstreeks bellen met de organisatie op locatie, via 06-81116369 of een mail sturen naar buurt@reggaelake.nl"
Groengebied Amstelland doet blijkbaar ook al aan reclame. Of er zondag nog iets te beleven valt is zeer de vraag als de weiden modderig en drassig zijn.
Openlucht festivals hebben een ingebouwd risico, het weer. Het wordt misschien wel een mudrun vandaag.
Er wordt ook onweer verwacht. Dat is een gigantisch risico voor bezoekers.
De soundcheck is net begonnen en die klinkt al door gesloten ramen en deuren heen. U kunt klachten over geluidsoverlast via bovengenoemde telefoonnummers en mailadres doorsturen.
Bericht aan Rutger Groot Wassink
Geachte heer Groot Wassink,
U heeft grootse plannen voor onze stad en na de verkiezingen riep ik driewerf hoera. Groener en democratischer zou het worden. Maar ik bots sinds een paar maanden tegen een muur aan.
Waar mijn Stichting Natuurbescherming ZO voorheen nog af en toe een succesje kon behalen in de strijd tegen de privatisering en commercialisering van onze natuur krijg ik geen enkele reactie meer van uw partij. Er is kennelijk een deal gesloten met festivalorganisatoren om het groene bedje dat voor hen in de vorige coalitie was klaargezet, blijvend voor hen te reserveren. Wordt de status van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, eindelijk gerespecteerd in Amsterdam of gaat onder uw bewind de ambtenarij van deze stad stug door met het ontkennen van deze status?
Dit is van het allergrootste belang voor natuur, milieu en recreatie, zeker in een tijd van klimaatverandering. Het is ook van het allergrootste belang voor de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de huidige coalitie. Ik vraag mij momenteel af of deze coalitie nu tegen de kiezers onder het mom van 'jullie hebben voor ons gekozen als bestuurders, wij regelen het verder wel' eigenlijk tegen ons zegt 'lekker peuh, wij bepalen nu vier jaar lang alles zelf wel'. En daar gaat de voormalige steun van GroenLinks aan natuurbehoud de gracht in.
Afgezien van het feit of u uw plannen zult kunnen verwezenlijken, waar zeker wat goeds bij zit, loopt u een groot risico om na vier jaar weer de underdog te worden. Daar hebben uw kiezers u niet voor gekozen.
Het heeft mij moeite gekost om aan het e-mailadres van een van de bestuurders van stadsdeel Zuidoost te komen. Uw eigen bestuurder is nog steeds persoonlijk onbereikbaar. De vraag is of berichten aan de bestuursondersteuning wel aankomen. Er komt in elk geval geen enkele reactie.
Onze nieuwe bestuurders in Zuidoost zijn mensen die wij nog niet kenden. Zij zijn kennelijk uit de krochten van de politiek gehaald. Zij hebben geen of weinig kennis van de situatie ter plekke en worden opgezadeld met grote problemen, waaronder de toekomst van ons kleine stukje natuur in Zuidoost. Dat kan ik hen op geen enkele manier kwalijk nemen. Maar zij hebben wel een ambtenarij aan te sturen die nog steeds in het stadsdeel aanwezig is en al eerder en vaker blijk heeft gegeven van onbehoorlijk bestuur. Indien burgers te maken krijgen met een bestuur dat enkel de belangen dient van festivalorganisatoren en daarbij zelfs juridische procedures vertraagt en bemoeilijkt en bovendien niet schroomt om rechters te misleiden (de details kan ik u doen toekomen) en de nieuwe coalitie doet daar niets aan, dan komen we van de regen in de drup (mijn excuses voor de verouderde negatieve connotaties van regen en drup). Juist nu verwachten wij meer van u.
Amsterdam heeft soms megalomane plannen, pardon metropolitane plannen. Het Gaasperpark moet metropolitane allure krijgen. Natuur heeft daarin enkel een rol als decor. Wat natuur betreft gaat het voor GroenLinks kennelijk om opname van kunstgras in de Hoofdgroenstructuur, kaboutertuintjes en daktuintjes, die bijzonder lief overkomen, maar geen zoden aan de dijk brengen, weinig ecologisch nut hebben en nauwelijks iets bijdragen aan vergroening van de stad.
Wij hebben meer echt groen en meer echte democratie nodig. Geen participatietraject Gaasperplas dat de natuurstatus van het NNN ontkent om meer evenementen toe te staan in het Gaasperpark. Van participatie was geen sprake in de vorige coalitie toen de locatieprofielen werden opgesteld, en van participatie is ook nu geen sprake als in dit traject de burger maar één kant op geduwd wordt, die van verdergaande commercialisering en privatisering van onze natuurgebieden.
U heeft kennelijk uw eigen rotprobleempjes, zoals coalitievorming (die weinig te maken heeft met democratie als sommige partijen tijdens de verkiezingen veel kiezers verloren hebben), overgeheveld naar de stadsdelen waar u bestuurders neergezet heeft die de situatie niet kennen en geen ervaring hebben met het oplossen van grote problemen, of niet de ervaring hebben om bestaande misstanden aan te pakken.
Het nieuwe evenementenbeleid rammelt aan alle kanten, voorschriften voor vergunningen worden op grote schaal overtreden. De rotprobleempjes van Zuidoost worden op deze manier bestendigd. U gaat door met het beleid van vroeger, maar nu zonder uw oppositionele steun aan verandering, natuur en democratie.
Mijn stichting wil u graag een kans geven en denkt vooruit naar de jaren na deze coalitie. Bent u er dan nog? Ik hoop het wel.
Groener en democratischer! Daar bent u voor gekozen. Ik zou zeggen. Maak er verdorie werk van.
Met vriendelijke groet,
Hetty Litjens
Stichting Natuurbescherming ZO
21 augustus 2018
Een verkeersregelaar was vanmorgen te laat op zijn post omdat hij in de bus niet met geld kon betalen; hij mocht er dus niet in. Ik kreeg te horen dat de ‘middelen’ al op het terrein waren. De ‘jongens' van Reggae Lake hadden het tijdens de middagpauze druk met het draaien van hun jointje.
Het stadsdeelbestuur had mijn verzoek tot handhaving van de voorschriften doorgestuurd aan de beheerders van Groengebied Amstelland. Vanmorgen was de groenbeheerder van GGA aanwezig, die vond dat het niet zijn taak was om te handhaven, de gemeente moest dat doen. Zo word je van het kastje naar de muur gestuurd. Ik heb dit weer gemeld aan het stadsdeelbestuur en ik kreeg van het stadsdeelbestuur de melding “U aanvulling op het handhavingsverzoek heb ik doorgeleid.” Doorgeleid aan wie?
Bij Nellestein is een deel van de omheining fout neergezet zodat er maar een smal steil omhooglopend pad vrij is voor fietsers en wandelaars. Dat had anders gemoeten. De hekken hadden een stuk verder moeten staan, zodat fietsers de lus van het fietspad konden volgen tot boven het heuveltje.
Er wordt komende zaterdag en zondag van 13:00 tot 15:00 zoals elk jaar een kleine demonstratie op het grasveld bij de ingang van het festival gehouden, met als doel beschaafd protesteren tegen grootschalige evenementen in het Gaasperpark. Neem voor alle zekerheid wel uw identiteitsbewijs mee. Wie mee wil doen kan dat melden via de contactmodule hiernaast.
20 augustus 2018
Aan beide kanten van het park staan nu borden die aangeven dat het fietsverkeer gestremd is. Er is geen aanduiding van een doorgaande route. Het festivalterrein is nu helemaal afgesloten. Er zijn twee verkeersregelaars bij de Driemondweg, en in principe kunnen fietsers daar nog door. De verkeersregelaar zei dat hij doorgaf wanneer fietsers het park in gingen en dat hij dat ook van de andere kant doorkreeg, zodat fietsers en vrachtwagens niet met elkaar zouden botsen. Maar er is ook nog een andere ingang voor fietsers buiten die vanaf de Driemondweg, namelijk vanaf de Provincialeweg. En vanaf de ingang bij Nellestein is er geen verkeersregelaar die kan melden dat er fietsers op weg zijn langs de aanvoerroute voor het festival. Het blijft een gevaarlijke situatie.
Een zwaan zwemt eenzaam in het park.
19 augustus 2018
De opbouw van Reggae Lake festival is in strijd met de voorschriften vanmorgen al begonnen. Afgelopen dinsdag vroeg de voorzieningenrechter aan mevrouw Forster of de voorschriften dit jaar nageleefd zouden worden. Zij knikte beslist en beaamde dit. Nu zijn al twee drie voorschriften overtreden, namelijk de bezorging van een bewonersbrief moest uiterlijk drie weken voorafgaand aan het festival gebeurd zijn; de brief werd twee weken te laat bezorgd, en is tot nog toe ook niet op de website van Reggae Lake geplaatst. Nu vangt men een dag te vroeg aan met de opbouwwerkzaamheden. De voorzieningenrechter had naar alle waarschijnlijkheid en in alle redelijkheid het festival kunnen/moeten verbieden als mevr. Forster naar waarheid had geantwoord dat zij de voorschriften niet zou naleven.
Bezoekers van het park waren verbaasd dat er bouwwerkzaamheden verricht werden. Nergens stonden borden die dit aangaven.
Een van de chauffeurs kwam naar me toe en dreigde met een rechtszaak als ik een foto zou maken van zijn vrachtwagen. Hij voegde er nog aan toe dat zijn vrouw niet mocht zien dat hij hier aan het werk was. Vreemd. Ik heb hem gezegd dat het hem vrij staat om naar de rechter te stappen, maar dat wat hier uitgevoerd werd niet toegestaan was.
Er was vanmorgen maar één verkeersregelaar aanwezig bij de Driemondweg. Morgen zouden er meer komen. Intussen lopen recreanten en hondjes tussen de vrachtwagens door. Handhavers van gemeente of van GGA heb ik daar vanmorgen niet gezien.
Wie nog bezig is met het opstellen van een bezwaar kan dit ook als argument opvoeren.
Ook het corrigendum van 7 augustus van de afdeling vergunningen is niet nageleefd.
“Aanvulling op- en afbouw
Op zondag 19 augustus 2018 zal ter bescherming van de flora en de fauna boombescherming worden aangebracht in het park.”
Dat was al gebeurd op 17 augustus 2018.
Update 17:52 uur 19 augustus:
Om vier uur was er op het grasveld vóór Nellestein een klassiek concert in het kader van het GrachtenFestival. Na een buurtpicknick. Zeer geslaagd. Als we de lawaaipapegaaien van Amsterdam Open Air en Reggae Lake kunnen vervangen met dit soort concerten dan zal Nellestein en de hele omgeving rond de Gaasperplas meteen opleven. Hoewel het natuurlijk niet grootschalig mag worden.
Voorbereiding Reggae Lake
De boombescherming is vandaag al aangebracht in het Gaasperpark. Er is bij de ingang langs de Driemondweg ook zand gestrooid bij het gemaal en met zware machines gereden. Fietsers die daarover rijden lopen de kans om vast te komen zitten in het zand en om te vallen. Het doorgaand fietsverkeer wordt hierdoor nu al belemmerd. Het gras is net voorzichtig aan het bijkomen van Amsterdam Open Air en de hittegolf.
De fauna en flora in het park blijft miniem, maar elk beestje is meegenomen. Parende juffers zouden eigenlijk veel talrijker in het park te vinden moeten zijn. Drones blijken steeds meer in trek te komen.
Uitspraak over voorlopige voorziening
Vanmiddag werd na de zitting in de Rechtbank Amsterdam na een korte schorsing al een uitspraak gedaan over het verzoek van de Stichting tot een voorlopige voorziening om het Reggae Lake festival op te schorten tot het beroep inhoudelijk is behandeld. Ik heb nog een poging gedaan om een alternatief aan te bieden, het Nelson Mandelapark waar mevr. Forster ook Kwaku organiseert. Er werd gewezen op het probleem dat op die locatie maar één evenement mag plaatsvinden volgens het locatieprofiel. Maar wat is Kwaku? Eén festival of vier (elk weekend gedurende vier weken)? Conform de stedelijke richtlijnen mag een evenement maar hoogstens twee dagen duren. Sowieso is Kwaku in strijd met zijn locatieprofiel. En in het Gaasperpark beslaat het festivalterrein meer dan 25% van het park, wat ook in strijd is met zijn locatieprofiel en er ook een probleem is met de status als natuurgebied. Een ander voorbeeld is Loveland in het Sloterpark waar de op- en afbouw zestien dagen duurde, terwijl het locatieprofiel maar tien dagen toestond. Het is dus een zooitje in Amsterdam.
De uitspraak was zeer teleurstellend. Het festival mag doorgaan. Overplaatsen naar het Nelson Mandelpark werd kennelijk niet gezien als een optie. Het was veel leuker in het Gaasperpark zei men. Ja, dat zal wel, maar is het in een natuurgebied wel aan te raden? Er werd door de rechter gesteld dat na de fouten van Reggae Lake in 2016 nu alles in orde zou zijn. De voorschriften waren duidelijk en zouden nageleefd worden. Dat moeten we nog afwachten. Het eerste voorschrift dat nu al niet werd nageleefd is de verplichting voor Reggae Lake om uiterlijk drie weken voorafgaand aan het festival dat plaats vindt op 25 en 26 augustus een bewonersbrief te bezorgen aan alle omwonenden. Ik kreeg mijn bewonersbrief vanavond pas in de brievenbus. De brief is gedateerd 31 juli. Maar de bezorging kwam twee weken later. Op 4 augustus had de brief bezorgd moeten zijn. Daar zullen zeker nog meer overtredingen bijkomen.
Na het eerste Reggae Lake festival in 2016 werd een evaluatie opgesteld waarin heel veel tekortkomingen werden geconstateerd. Het moest beter. De rechtbank had eerder al de omgevingsvergunning die was verleend voor 2016 nietig verklaard en mijn beroep gegrond verklaard.
De rechtbank had nog een fout gemaakt door mij een rekening voor de griffierechten te sturen voor een particulier, maar het verzoek aan de rechtbank was gedaan door de Stichting, het bedrag klopte dus niet. Als ik het niet had betaald dan was mijn verzoek niet behandeld; maar ik heb na ontvangst van de foute rekening wel meteen het juiste (en hogere) bedrag betaald voor rechtspersonen. De rechter wilde dat nog onderzoeken, maar moest toegeven dat ik het juiste bedrag had betaald. Het gaat hier om een fout van de rechtbank zelf. Als je niet oplet kan door dergelijke fouten van de rechtbank een verzoek of beroep meteen onontvankelijk verklaard worden.
De rechter vond dat de belangen van de gemeente en de organisator zwaarder wegen dan die van de natuur of de omwonenden. Elk argument dat ik inbracht werd door de rechter kennelijk gezien als een mening en die telde niet volgens hem. De ingebrachte stukken zouden bewijzen dat de belangen van de natuur voldoende gewaarborgd zouden zijn. Argumenten die het tegendeel aantoonden werden niet geaccepteerd, want die zouden een mening zijn.
Mijn steekhoudende argumenten over rapporten werden volgens de rechter overtroffen door de rapporten die volgens verweerders zouden aantonen dat er geen schade is aan park of natuur. Terwijl er bodemonderzoeken zijn gedaan die aantonen dat er sprake is van sterke verdichting die wortelgroei van bomen belemmert.
Wat voor argumenten ik er ook nog had bijgehaald en mijn pleitnotitie nog urenlang zou hebben uitgebreid, het had allemaal niet geholpen om de rechter tot een ander oordeel te brengen.
Dat het King Shiloh sound systeem (de luidsprekers bedoel ik hiermee) zou voldoen aan de BBT normen (best beschikbare techniek) wordt al gelogenstraft als je de opstelling bekijkt. De gemeente eist een cardioïde opstelling (de luidsprekers mogen enkel in één richting geluid verspreiden) terwijl King Shiloh omnidirectioneel is, dus alle kanten op tettert. Ook als je het ‘systeem’ in vier stukken uit elkaar haalt en over het terrein verspreidt.
Op de valreep werd mijn verzoek tot handhaving van 19 juni aan de Regionale Uitvoeringsdienst vlak voor de zitting afgewezen. En terwijl deze ambtelijke procedure (waarvan een deel door de gemeente behandeld werd omdat het onder andere over de Bomenverordening Amsterdam ging) nog liep kreeg ik vlak voor de zitting ook van het stadsdeelbestuur van Zuidoost de afwijzing van mijn verzoek tot handhaving toegestuurd. De behandelende ambtenaar is nog op vakantie en heeft hier geen weet van. Ook dit kan weer gezien worden als onbehoorlijk bestuur. De RUD, de gemeente en stadsdeel zijn dus niet van plan zijn om gezien de slechte ervaringen met Reggae Lake in 2016 extra toe te zien en te handhaven. GGA heeft twee mensen die toezicht kunnen houden. De vraag is of zij dat zullen doen, want het beleid van GGA is gericht op het promoten van festivals. De kans is daarom groot dat er weer talrijke overtredingen van de voorschriften zullen gebeuren. De RUD vroeg aan mij om 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' aan te tonen dat er overtredingen zullen plaatsvinden. Dat is een absurde eis natuurlijk. De verwachting is wel dat overtredingen schering en inslag zullen zijn, juist omdat er niet voldoende controle en handhaving aanwezig zal zijn. Catch 22. De beloftes dat het wel goed zal gaan zijn flinterdun, maar kennelijk voor de rechter voldoende geweest om het festival door te laten gaan.
Door deze uitspraak wordt duidelijk dat een voorlopige voorziening geen schijn van kans maakt in Amsterdam, ook niet als de organisator er tijdens een vorig festival een potje van heeft gemaakt. Men gelooft de beweringen van de deskundigen die de rapporten hebben opgesteld, ook als die zonder twijfel ondeugdelijk of onjuist blijken te zijn.
Er was een tijd dat de overheid de hulpbehoevende burgers steunde. Nu steunt de overheid de goed verdienende ondernemer die misbruik wil maken van parken en natuurgebieden om goed geld te verdienen en de burger moet maar zien waar hij en zij gaan recreëren zonder toegang te hoeven betalen.
De rechter vond dus het belang van de gemeente en de organisator groter dan dat van de natuur en de omwonenden. Dat is bijzonder vreemd voor een NNN-gebied dat is ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit en waarin de natuur voorrang dient te krijgen. Wat ik me afvraag is wat het belang van de gemeente is. Dat belang loopt volledig synchroon met het belang van de organisatoren. Dus de overheid, de uitvoerende macht ziet zichzelf als stroman van de festivalorganisator.
Het probleem met deze voorlopige voorziening is dat de kaarten al verkocht zijn en dat daarom het financiële belang van de organisator voorop komt te staan. Onterecht, vind ik, want dit is een bedrijfsrisico waarvoor organisatoren zich kunnen verzekeren. Bovendien staat in de gebruiksovereenkomst met Groengebied Amstelland het volgende: "Gebruiker kan deze meerjarige overeenkomst niet tussentijds beëindigen en verklaart voorts er mee bekend te zijn dat indien een jaarlijkse editie, om welke reden dan ook, waaronder nadrukkelijk begrepen terreinomstandigheden of het in gebreke blijven van derden, wordt geannuleerd, dat geen reden is tot beëindiging van de meerjarige overeenkomst, tenzij als gevolg van een overheidsbesluit, een onherroepelijke rechterlijke uitspraak of terreinomstandigheden waardoor het organiseren van het evenement voor meer dan één jaar niet mogelijk is verdere voortzetting van de overeenkomst niet kan worden gevergd.”
Hetzelfde probleem van groot financieel belang ontstaat ook voor bestuursrechters die moeten oordelen over een verleende omgevingsvergunning en de kaarten voor het festival een jaar later al zijn verkocht (want het duurt een tijd voor de zaak bij de rechter komt). Daardoor wordt onterecht door bestuursrechters al te vaak dit belang als doorslaggevend en permanent gezien, terwijl dat in het geval van een natuurgebied zeker niet mag overwegen. Zij oordelen op basis van verkeerde gronden. Festivalorganisatoren kennen de risico’s van weersomstandigheden en ook de mogelijkheid van uitspraken van rechtbanken die festivals verbieden. Daar moeten zij rekening mee houden. Het is zeer oneerlijk als daardoor andere belangen moeten wijken.
Een handige truc die vaak gebruikt wordt door overheden is het hanteren van handhavingsprioriteiten of helemaal weigeren te handhaven. Heel wat regels worden niet gehandhaafd, want controle en handhaving kosten geld. Dat heeft het bijkomende voordeel dat besturen vaak wegkomen met besluiten en plannen die aan alle kanten rammelen. Dan dienen burgers bezwaren in en gaan in beroep, maar de rechters verklaren dan dat het kwesties zijn van handhaving en daar gaan zij niet over, dat is een taak van de overheid en die beweert geen geld te hebben voor handhaving. Catch 22.
Feit is dat het Gaasperpark een natuurgebied is behorend tot het NatuurNetwerk Nederland. Het NNN is ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, niet als evenemententerrein. Festivals bedreigen dit natuurgebied omdat het zware vrachtverkeer en de tienduizenden bezoekers de bodem verdichten waardoor er problemen ontstaan met de waterhuishouding. Dat was ook het probleem in het Nelson Mandelapark waar recent een half jaar lang herstelwerkzaamheden plaatsvonden om het terrein te draineren en geschikt te maken voor evenementen. Door de zware belasting op de festivalweiden van het Gaasperpark wordt de bodem onomkeerbaar verdicht waardoor de wortelgroei van omringende bomen belemmerd wordt.
Het evenementenbeleid is door B&W aan alle Amsterdammers opgedrongen en in dit beleid is geen rekening gehouden met het NNN. Dat is een zware fout en ik hoop dat de nieuwe coalitie dit aanpakt en rechtzet.
Zie ook:
Natuurstichting: 'Schors vergunning voor Reggae Lake Festival’
Reggae Lake Festival mag doorgaan van rechter; Natuurbescherming ‘teleurgesteld'
Beheer wil meer festivals Gaasperplas: 'Het park kan het gewoon aan’
Dat in het provinciale Natuurbeheerplan staat dat evenementen mogen is weer zo’n grove onjuistheid. Natuurbeheerplannen worden voor elk jaar opgesteld en geven een bestaande situatie weer, en die kan elk jaar veranderen, maar ze geven geen toestemming voor activiteiten. Ook als evenementen jarenlang illegaal georganiseerd worden dan is die activiteit in het Natuurbeheerplan terug te vinden. Advocaten maken al te graag misbruik van de onwetendheid van rechters en pers.
Voorlopige voorziening aangevraagd voor Reggae Lake
Voor het eerst sinds lange jaren is in Amsterdam Zuidoost tijdig voor begin van de opbouw van een festival, in dit geval Reggae Lake, een omgevingsvergunning verleend zodat het nu eindelijk mogelijk is om een voorlopige voorziening aan te vragen met een uitspraak die vóór begin van de opbouw zal bekendgemaakt worden. Dat kan de kans op slagen verhogen. Het verzoek is bedoeld om het festival op te schorten tot de bezwaren in beroep zijn behandeld. De organisatoren van Reggae Lake hebben ook de mogelijkheid om het festival te verplaatsen naar het Nelson MandelaPark.
De zitting heeft plaats op 14 augustus om 14.00 in de Rechtbank Amsterdam, Ingang F. Roeskestraat TOR. G. Duur ongeveer 90 minuten.
U kunt nog steeds een bezwaar indienen tegen de verleende omgevingsvergunning.
Afsluiting parken voor festivals
SP: "Maximeer afsluiting parken door festivals
Er moet een maximum komen voor het aantal dagen dat een festival een park kan afsluiten voor op- en afbouwwerkzaamheden. Op die manier moeten parken weer toegankelijker worden voor buurtbewoners om in te verblijven. SP-raadslid Tiers Bakker: “Parken zijn de achtertuinen van veel Amsterdammers. Het is daarom belangrijk dat deze zo toegankelijk mogelijk zijn.”
De SP ontving klachten van omwonenden van het Sloterpark over de op- en afbouw van het festival Loveland. Bewoners ontvingen een brief op de deurmat, waarin werd aangekondigd dat het park 16 dagen zou worden afgesloten voor het tweedaags festival, inclusief op- en afbouw. Hierdoor was het park niet beschikbaar voor buurtbewoners om in te verblijven.
Voor op- en afbouw van golden in de hele stad dezelfde regels. Dit voorjaar is echter besloten om over te gaan tot maatwerk per festival. Uitgangspunten hierbij zijn minimale belasting en maximale toegankelijkheid van het park. De SP vraagt zich af of deze uitgangspunten ook zijn gebruikt bij Loveland en pleit voor het opnemen van een maximum aantal dagen voor op- en afbouw.
Bakker: “Parken zijn in eerste instantie van bewoners. Festivals zijn te gast. Veel Amsterdammers hebben geen achtertuin en zijn afhankelijk van het park om te kunnen ontspannen. Dan mag het niet zo zijn dat festivals alle ruimte opeisen voor hun commerciële gewin, terwijl de buurt nergens terecht kan. Tijd om een grens te trekken.””
Tja, er was in het evenementenbeleid al wel een maximum van op/afbouwdagen gesteld, maar voor de meeste locaties was dat 1 dag, voor andere 4 of 5 dagen, soms 8 dagen, voor het Gaasperpark is dat 11 dagen, maar in de praktijk is dat voor Amsterdam Open Air en andere grote festivals 15 dagen. Het blijft een ongeregeld zooitje in Amsterdam. En de politiek blijft
Dus Tiers Bakker loopt een beetje achter. In de locatieprofielen zijn al normen gesteld. Maar als festivals groter worden hebben ze meer op/afbouwdagen nodig. Het enige wat helpt is radicaal alle festivals uit de Amsterdamse parken weren. Die parken zijn dringend nodig voor opvang van de klimaatverwarming, een schoon milieu en gezonde lucht. Maar de belangen van de festivalorganisatoren gaan nog steeds voor. In de meeste parken worden de op/afbouwtijden overschreden. De regels van de gemeente worden dus niet gehandhaafd.
Stedelijke richtlijn evenementen:
"Op- en afbouwtijden
In de locatieprofielen staat ten aanzien van op- en afbouwtijden de verwijzing ‘conform stedelijke richtlijn’. Om overlast voor bewoners voor en na een evenement te beperken dient de op- en afbouwperiode zo kort mogelijk te zijn. Aangezien niet elk evenement en elke locatie dezelfde aanpak vergt, gelden onderstaande richtlijnen:
a. De op- en afbouw van een evenement dient altijd zo kort mogelijk te zijn;
b. De op- en afbouw dient veilig plaats te vinden en schade aan het terrein dient zoveel mogelijk te worden voorkomen;
c. De op- en afbouw vindt niet plaats na 23 uur óf voor 7 uur (geluidsarme activiteiten uitgezonderd);
d. Tijdens de op- en afbouwperiode dient het gebruik van de openbare ruimte in de directe omgeving zo lang mogelijk toegankelijk te blijven voor publiek; om dit te realiseren en toch ook veilig te kunnen werken, worden voorzieningen getroffen;
e. De op- en afbouw van evenementen tot 2000 bezoekers mag niet langer dan 3 dagen duren;
f. De op- en afbouw van evenementen met meer dan 2000 bezoekers mag niet langer duren dan 10 dagen;
g. De organisator dient bij zijn aanvraag een op- en afbouwschema aan te leveren en daarmee aan te tonen dat sprake is van een efficiënte en veilige op- en afbouw;
h. Afwijkende aanvragen voor wat betreft het aantal dagen worden van geval tot geval beoordeeld door de vergunningverlener in afstemming met de terreinbeheerder.”
Verbazing over zestien dagen afgesloten Sloterpark voor Loveland
Wij eisen onze parken terug!
Parool: "Mokum Reclaimed, een 'toevallige groep actieve Twitteraars', is bezig met de aanvraag van een vergunning bij de gemeente om parken en pleinen 365 dagen per jaar als vrije openbare ruimte te kunnen gebruiken.
De organisatie vindt dat er te veel evenementen in de stad zijn, waardoor parken niet door de bewoners gebruikt kunnen worden. "Parken zijn vaak twee weken afgesloten voor een feestje voor een paar mensen dat twee dagen duurt. De balans is volstrekt zoek," zegt Denise Eikelenboom, een van de intitiatiefnemers.
Crowdfundcampagne
Daarom besloten ze over te gaan tot een ludieke actie en een vergunning voor een jaar aan te vragen. Er is een crowdfundcampagne opgezet om de voor de vergunningsaanvraag benodigde € 4.250 bij elkaar te krijgen. Ook juridisch advies is welkom.
Eikelenboom benadrukt dat ze niet tegen evenementen is. "Maar laat organisaties geschikte locaties afhuren, zoals bijvoorbeeld de Ziggo Dome. Er is iets fundamenteel mis als bedrijven gratis openbare ruimte krijgen om een commercieel feest te organiseren, terwijl bewoners niet van het park gebruik kunnen maken."
Als de vergunning wordt verleend, worden de Amsterdamse parken en pleinen 365 dagen per jaar opengesteld voor bezoekers die willen genieten van het 'evenement', namelijk "dat het een park is waar een park voor bedoeld is”.”
Mokum Reclaimed: "STOP de uitverkoop van onze pleinen en parken
Jaarlijks vinden er honderden evenementen plaats in Amsterdamse parken en op Amsterdamse pleinen.
Vaak gaat aan een evenement ook een periode van opbouw vooraf. Hierdoor zijn parken en pleinen meestal meerdere dagen niet beschikbaar voor inwoners en bezoekers van de stad.
Daarnaast zijn parken steeds vaker de plek waar festivals zorgen voor vervuiling, schade aan flora en fauna, lawaai voor de wijde omgeving.
Deze festivals en evenementen zijn niet per definitie vrij toegankelijk voor iedere inwoner van Amsterdam: het zijn overwegend commerciële initiatieven.
Onze openbare ruimte is schaars
Parken en pleinen zijn onderdeel van onze openbare ruimte. Ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk om er te wandelen, van groen en van rust te genieten, te sporten of te picknicken. Ze worden onderhouden met belastinggeld van inwoners.
Met zo ongeveer iedere dag een evenement in één van onze parken of op één van onze pleinen, en dat al jaren, willen wij bewoners van Amsterdam een rustiger 2019 waarin de openbare ruimte weer wordt teruggegeven aan de burger.
Openbare ruimte is van de Amsterdammers
Daarom heeft een betrokken groep Amsterdammers het initiatief genomen voor Mokum Reclaimed.
Mokum Reclaimed is niet tegen festivals of evenementen, maar wel tegen de ongebreidelde verkoop van openbare ruimte. Geef het park en het plein terug aan de bewoners van deze stad!
Via deze crowdfunding actie wil ‘Mokum Reclaimed’ 4250 euro inzamelen – het bedrag wat nodig is om een vergunning aan te vragen voor het vrije gebruik van alle parken en pleinen in Amsterdam door niemand anders dan de bewoners van Amsterdam.
Procedure
Mocht deze vergunning worden verleend, dan kan er in principe op geen enkele plek in onze parken of op onze pleinen een evenement worden gehouden. De parken kunnen wij dan voor recreatie gebruiken en de pleinen om gewoon over te wandelen.
De vergunningaanvraag kost € 4.000,00. Daarnaast zijn de kosten voor het doneren 2,9% per donatie + € 0,26. Vandaar het in te zamelen bedrag: € 4.250,00. De kosten voor de aanvraag staan los van de uitkomst van de aanvraag.
Mokum Reclaimed heeft vier maanden de tijd om het bedrag bijeen te krijgen. Daarna wil Mokum Reclaimed de vergunningsaanvraag opstarten.
Wat als???
Wanneer het beoogde bedrag niet wordt gehaald, doneert Mokum Reclaimed het opgehaalde bedrag aan een Amsterdams goed doel. Hiervoor zal een poll worden opgezet.
Je bijdrage hoe groot of klein ook, wordt erg op prijs gesteld.
Doneren doe je hier.
Op de hoogte blijven? Suggesties? Volg @mokumreclaimed op twitter of via de website http://mokum-reclaimed.nl/
Initiatiefnemers Mokum Reclaimed:
Dit initiatief Het jaar van het park en plein is op Twitter ontstaan en de organisatie van deze crowdfunding is in handen van Roos Suring en Erik Bouwer. Je kunt deze actie ook volgen op Twitter via @mokumreclaimed“
Meer natuur!!!
NRC: "Natuur is het ‘groene’ antwoord op klimaatverandering
Het Klimaatakkoord is te veel gericht op energie, vindt Lodewijk Hoekstra. Oplossingen moeten we zoeken in de natuur. „Een park kan wel tot zeven graden koeler zijn dan de versteende omgeving.”
Welke parasol bindt fijnstof, dempt het stadslawaai, houdt regenwater in de bodem vast, zuivert de lucht en slaat CO2 op? Juist, een boom. Als we de klimaatverandering en haar effecten willen beperken, laten we dan goed naar de natuur kijken – het kan heel simpel zijn.
Onlangs werden in Nederland de hoofdlijnen gepresenteerd van het beoogde Klimaatakkoord dat voortkomt uit intensief overleg tussen betrokkenen uit politiek, bedrijfsleven en milieubeschermingsorganisaties. Het doel is om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken. Bij de aangekondigde maatregelen moet je denken aan zonnepanelen, windmolens en Nul op de Meter. Allemaal zonder meer lovenswaardig, maar de focus ligt hierbij op het terugdringen van energiegebruik.
Biodiversiteit neemt af
Er is nog iets anders gaande. Biodiversiteit, landschappen en ecosystemen staan enorm onder druk terwijl de inrichting en het beheer van de openbare ruimte zelden op de natuur zijn toegesneden. Zo is volgens wetenschappelijk onderzoek tussen 1989 en 2016 de totale massa vliegende insecten met meer dan 75 procent gedaald. Voor bepaalde weidevogels, zoals de grutto en de veldleeuwerik, is tussen 1990 en 2014 eveneens een teruggang van meer dan 50 procent vastgesteld.
Op dit moment beleven we in Nederland een van de droogste periodes ooit gemeten. In mei hadden we echter nog te maken met hoosbuien, die in het zuiden van het landvoor miljoenen euro’s schade zorgden. Volgens verwachting staan ons meer van dit soort extreme weersverschijnselen te wachten.
Parken zijn er niet voor de sier
Om daarop in te spelen moeten we leren dat we de buitenruimte niet helemaal naar onze hand kunnen zetten, maar veel meer moeten inzetten op zogenaamde ‘nature based solutions’. Dat betekent dat we natuurinclusief moeten gaan denken en handelen. ‘Groen’ heeft nu in de stedelijke omgeving vooral een decoratieve waarde en wordt daarom vaak als kostenpost beschouwd. De inzet zou juist moeten zijn dat natuur de kwaliteit van de leefomgeving, de ecologie en de biodiversiteit verhoogt. Het zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke en gezonde plek om te leven en te werken, maar het bewapent ons ook veel beter ten aanzien van het veranderende klimaat.
Afhankelijk van de natuur
Groen is niet alleen mooi in onze leefomgeving, het levert ook dienstbare functies waar we van afhankelijk zijn en die we weer moeten gaan waarderen. Biodiversiteit vormt de absolute basis van ons voedsel en van schoon water. Ze is niet alleen cruciaal voor ons overleven, maar ook voor cultuur, identiteit en de kwaliteit van leven. Als we dat kunnen waarderen, leren we dat we te gast zijn in een ecosysteem. Dat ecosysteem moeten we op een fatsoenlijke manier achterlaten zodat de natuur die dienstbare functies kan blijven uitoefenen. Dat is beter voor natuur, milieu én voor de mens."
De stad is niet meer wat het geweest is. Wat wij nodig hebben is meer groen, meer bomen, meer parken.
Trouw: "Afnemende leefbaarheid
Die moeite met handhaven blijkt ook uit cijfers van de gemeente. Anderhalf jaar geleden begon het stadsbestuur het Binnenstad Offensief, met zeventig extra agenten en zeventig extra beveiligers die rond het Leidseplein, de Wallen en andere hotspots optreden. De geregistreerde criminaliteit daalde iets. Het aantal uitgedeelde bonnen aan overlastgevers steeg met 22 procent. Maar de overlast voor bewoners niet, geven zij aan bij het Meldpunt openbare ruimte Amsterdam. Bijna de helft zag de leefbaarheid in zijn buurt zelfs afnemen sinds het begin van het offensief. Al zal dat ook samenhangen met het toenemend toerisme en het meldpunt dat meer bekendheid kreeg.
Maar een pretpark-imago verander je niet zomaar."
Vleermuizen op klaarlichte dag
NatureToday: "De droogte houdt aan. Mens en dier proberen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de zomerse temperaturen. Ook vleermuizen kunnen soms ander gedrag vertonen dan gebruikelijk. Wanneer het in hun verblijfplaats echt te warm wordt, zijn vleermuizen soms zelfs genoodzaakt om overdag naar buiten te vliegen. En op zo’n tijdstip liggen weer andere predatoren op de loer.”
VroegeVogels: "Maar het weer en de temperaturen in Nederland zijn onvoorspelbaar. Bij plotseling veel heter weer kan het dan gebeuren dat ze het te warm krijgen en gevaar lopen uit te drogen. Dan krijg je meldingen van vleermuizen die midden overdag tussen de spelende kinderen in het zwembad vliegen en proberen te drinken. Of jonkies die nog niet kunnen vliegen, die overdag uit de verstopte verblijfplaats het daglicht in kruipen vanwege de dorst.
Dat bij langdurige hitte en droogte vaker meldingen van vleermuizen in zwembaden in tuinen krijgen komt trouwens niet doordat dat ze daar verkoeling zoeken. Maar bij dergelijke hitte vallen én veel natuurlijke drinkplekken droog en sowieso zijn veel poeltjes en vennetjes in de zomer verder dichtgegroeid dan in het voorjaar. Kraamkolonies van vleermuizen hebben altijd een nabije gelegen drinkplek nodig. Als die er niet is zullen vleermuizen ook in zwembaden gaan drinken.
Overigens wordt bij ruimtelijke ingrepen nooit of zelden het belang van drinkplaatsen onderzocht."
Dramatische afname biodiversiteit
NPO: "Is het niet deprimerend om als wetenschapper te werken in een vakgebied waarin je steeds met slecht nieuws te maken krijgt? Nieuws en Co sprak erover met twee ecologen, die de biodiversiteit in rap tempo zien afnemen.
Het aantal insecten in Nederlandse natuurgebieden gaat hard achteruit, de Noordelijke Witte Neushoorn is bijna uitgestorven en als we niet oppassen zijn we binnen 30 jaar alle koraalriffen kwijt. Het zijn voorbeelden die passen binnen een wereldwijde trend: de afname van de biodiversiteit.
Dramatische afname in de laatste 40 jaar
Vet, die al tientallen jaren in dit vakgebied werkt, heeft sinds haar studietijd zelf gezien hoe allerlei plant- en diersoorten verdwenen zijn. “Bijzonder droevig”, vertelt ze. “Over de hele linie, wereldwijd, gaat het heel erg hard.” Ook Nuijten spreekt van een dramatische afname van het aantal soorten in de laatste 40 jaar: voor gewervelden gaat het zelfs om een afname van 58%.
Is het tij dan nog te keren? “Ik ga liever gefrustreerd mijn graf in dan dat ik nu al opgeef”, aldus een strijdlustige Vet. Maar we moeten het wel met z’n allen doen, benadrukken de onderzoekers: het is belangrijk dat ecologen veel mensen meekrijgen in hun doelen, juist ook door positieve verhalen te vertellen.”
Waarom is elke soort van belang binnen een ecosysteem?
"Als een ecosysteem zichzelf niet herstelt, is dat vaak te wijten aan menselijk handelen. Het kappen van bomen, jagen en overbevissing kunnen het ecosysteem bijvoorbeeld zo ernstig verstoren dat soorten verdwijnen en nooit meer terugkomen."