Blog
Hoe groener hoe beter
HoeGroenerHoeBeter: "Een groene gemeente is goed voor gezondheid en welbevinden, versterkt de biodiversiteit, beperkt de gevolgen van hitte, wateroverlast en droogte en verbetert de luchtkwaliteit. De raadsverkiezingen van 21 maart zijn belangrijk om het belang van groen verankerd te krijgen in jouw gemeente."
Nieuw evenementenbeleid
B&W van Amsterdam hebben het nieuwe evenementenbeleid vastgesteld en aan de gemeenteraad aangeboden. Er komt een expertavond over geluid en evenementen op 9 januari 2018. Op 11 januari 2018 komt het beleid in de commissie AZ en daar kan natuurlijk ingesproken worden.
"Het college heeft ingestemd met het nieuwe evenementenbeleid en biedt het nu aan de gemeenteraad aan. Spoedig na bespreking in de gemeenteraad zal de burgemeester het beleid vaststellen, zodat het uiterlijk 1 maart 2018 officieel van kracht is. Vergunningen voor evenementen die plaatsvinden in 2018 worden conform het nieuwe beleid verleend.”
https://www.amsterdam.nl/ondernemen/vergunningen/evenement/evenementenbeleid/
Hier kunnen ook de stukken gedownload worden.
Er verandert weinig of niets ten goede. De db(C) norm geeft geen enkele garantie dat er minder overlast komt, want er zijn een aantal mazen in het voorstel, met name de meetcorrecties die onterecht toelaten om 3 dB op te tellen bij wat kan in bepaalde weersomstandigheden. En probeer dan maar eens aan te tonen dat er overtredingen gebeuren. Handhaving is in Amsterdam nooit erg in trek geweest.
Wat de locatieprofielen betreft, er is nieuw stuk, maar voor Zuidoost rond de Gaasperplas staan er nog steeds 11 evenementen op, in het NNN. De uiteindelijk beslissende rechtszaak bij de Raad van State moet nog plaatsvinden begin volgend jaar. Er loopt nog steeds een rechtszaak tegen Reggae Lake 2016 en Amsterdam Open Air 2017. Beide willen volgend jaar gewoon doorgaan, met nog een nieuw festival Fiesta Macumba, waarvoor zelfs bij het stadsdeelbestuur geen animo is. Fiesta Macumba schijnt ook door Air Events BV georganiseerd te worden. Dat betekent dat de impact van Air Events op het park zal verdubbelen.
In de inspraakreactie van GGA aan B&W van Amsterdam van 21 september 2017 stelt GGA dat wat hen betreft het maximale aantal bezoekers op het drukste moment meer zou mogen bedragen dan 20.000 bezoekers per dag als de hulpdiensten daar mee instemmen. En die hulpdiensten zullen daar enkel mee instemmen als het areaal in gebruik voor festivals groter wordt. Daarom is men nu bezig met deze drastische uitdunning. Op onderstaande foto zijn honderden vierkante meters groen weggehaald. Dat betekent ook dat de biodiversiteit daar zwaar wordt aangetast. De kolonisering en uitbuiting van Zuidoost en omstreken door GGA en Air Events BV komt in een stroomversnelling.
GGA dramt alles gewoon door en is nu bezig met een grote ‘uitdunning’ in het park, aangekondigd als een ‘lichte' uitdunning, maar er is ook gekapt en gerooid op plekken die niet op het werkplan stonden. Dit levert op sommige plekken een complete verandering op van het parklandschap. Intussen is een handhavingsverzoek aangevraagd om de werkzaamheden voorlopig te stoppen en het is de vraag hoe dat weer gaat aflopen. Er had een omgevingsvergunning verleend moeten worden en dat is niet gebeurd. GGA is een ondemocratische organisatie die lak heeft aan wat bewoners willen en eigenlijk een evenementenbureau is geworden in handen van Recreatie Noord-Holland NV. In feite wordt het NNN nog steeds niet erkend. Recreatie wordt tegenwoordig gelijkgesteld aan evenementen.
Volkskrant: "Gemeenteraadsleden kunnen te weinig controle uitoefenen op besluiten die hun wethouders nemen in gemeentelijke samenwerkingsverbanden, vinden ze zelf.
In die verbanden bepalen clubs van wethouders steeds vaker gezamenlijk beleid, om dit daarna als voldongen feit te presenteren aan hun raadsleden. Ruim de helft van de raadsleden ziet dat als een bedreiging van de lokale democratie.
Dit blijkt uit een landelijke enquête over gemeentelijke samenwerking van Raadslid.Nu, de Nederlandse vereniging van raadsleden, die donderdag wordt gepresenteerd. Er deden ruim 1.400 raadsleden aan mee.”
Daarbij gaat het niet alleen om zorgverlening, maar ook zoals in dit geval om natuurbeheer. De recreatieschappen zijn meestal gemeenschappelijke regelingen. Samen met GGA zijn nog een aantal andere schappen verenigd in Recreatie Noord-Holland NV, dat geen instantie meer is voor natuurbeheer, maar voor GGA legt zijn onecologische beleid op aan de gemeente en de stadsdelen.
In de komende rechtszaak bij de Raad van State moet duidelijk worden of Nederland nog natuurgebieden heeft of niet. VVD en D66 hebben in elk geval weinig op met natuur. Laat D66 nu eens aantonen hoezeer zij de democratie hoog houden. Voorlopig zien ze enkel de ‘niet gerealiseerde festivalwaarde’, dwz de winst voor festivalorganisatoren, niet de schade aan parken en natuur.
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/edelweiss-edelweiss.html
De provincie stelt in elk geval het volgende:
“De PRV schrijft voor dat gemeenten de NNN gebieden moeten bestemmen als natuur; daarmee zitten recreatieve ontwikkelingen op slot (bevestigd door RvS)
De recreatieschappen kunnen hun recreatieve plannen binnen deze kaders niet uitvoeren.”
Het huidige evenementenbeleid deugt van geen kanten. De provincie gaat nu de PRV aanpassen om evenementen toch mogelijk te maken. Intussen worden al meer dan tien jaar illegaal evenementen gehouden in Amsterdamse natuurgebieden.
Ook de stiltegebieden in Noord-Holland zullen afgewaardeerd worden, want die zijn niet meer te handhaven, zeker niet met zoveel luidruchtige festivals waarvan de basgeluiden kilometers in de omtrek te horen zijn.
T.z.t. laat ik u weten hoe de partijen in de gemeenteraad gestemd hebben en op welke partijen u begin volgend jaar kunt stemmen als u een ander beleid wil.
De waarde van ecosystemen
NEMOKennislink:
Economische waarde van biodiversiteit en ecosysteem
"Iedereen is het er wel over eens dat de natuur een grote waarde vertegenwoordigt. Minder eenstemmigheid is er over hoe je die waarde bepaalt. Er zijn grofweg twee stromingen: een ecologische en een functionele. Natuur is ecologisch te waarderen door het ecosysteem en de biodiversiteit die erin voorkomt te beschrijven. Soms ligt daarbij de nadruk op bijzondere, zeldzame of bedreigde soorten, zoals ijsberen en zeldzame orchideeën. Ecosystemen waarin bedreigde soorten voorkomen – de zogenoemde Rode Lijstsoorten – worden als erg waardevol gezien. Om te bepalen hoe waardevol een ecosysteem is, gebruiken beleidsmakers de itz-criteria: internationaal bijzonder, dalende trend in aantallen, en zeldzaamheid.
Bij de functionele waardering van natuur gebruikt men zowel methoden die de waarde in geld uitdrukken, als methoden die dat niet doen. Er zijn mensen die menen dat natuur zo complex is dat niet alle functies of relaties kunnen worden begrepen en dat de waarde ervan dus ook niet in geld kan worden uitgedrukt. Ook zijn er natuurgebieden die niet of slechts beperkt worden gebruikt en daardoor op de economische markt geen of weinig waarde hebben. Daarom zou volgens deze stroming waardering per definitie tot onderwaardering van de ‘echte’ waarde leiden en zij kan daarom beter achterwege blijven. De stroming die geldelijk waarderen aanhangt, gaat ervan uit dat het meewegen van financiële informatie over de kosten en baten van natuur leidt tot evenwichtiger besluiten van overheden, bedrijven en burgers. Bepaalde partijen, zoals bedrijven, zijn immers gevoeliger voor financiële informatie dan andere. Een ander argument is het aantonen dat natuur niet alleen geld kost, maar ook baten oplevert. Een veelgebruikte methode om alternatieven voor de inrichting van een gebied tegen elkaar af te wegen, is de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). In deze MKBA’s kunnen ook ecosysteemdiensten worden meegenomen, dan heten ze natuurinclusieve MKBA’s."
Bomenkap ivm veiligheid en ziekte
De gemeente is momenteel bezig met het kappen van bomen, met name Canadapopulieren omdat ze een gevaar zouden kunnen opleveren in woonwijken en omdat andere soorten, de essen, zouden lijden aan de essentaksterfte. Dat klopt wel. Maar er zijn wel wat bedenkingen.
Parool: "Amsterdam onderzocht alle Canadese populieren in de stad, 7000 in totaal. 936 zogenoemde 'risicobomen' worden in 2018 vervangen. Een project dat 2,4 miljoen euro kost.
Volgens de gemeente is nergens direct gevaar. Bomen die elk moment konden omvallen of takken loslaten zijn onmiddellijk gekapt. Dit gebeurde in Zuid en Zuidoost.
Vervangbomen
Mensen die zich zorgen maken over de Canadese populier voor hun deur kunnen op deze kaart kijken
welke bomen worden gekapt. Alle populieren die nu niet worden vervangen
zullen jaarlijks onder de loep worden genomen.
De nieuwe
bomen zullen bijvoorbeeld populieren, iepen, eiken of linden worden.
Deze kunnen pas een jaar na de kap, dus in 2019, worden geplaatst. Het
duurt dan nog jaren voordat deze bomen groot zullen zijn.”
Wat betreft de plek die te zien is op het filmpje Edelweiss, deze was tot voor kort niet betreedbaar en de bomen daar leverden daarom geen enkel gevaar op voor wandelaars want die konden er niet door. Als men een doorgangsweg gaat maken dan kan men natuurlijk beweren dat de bomen een gevaar opleveren voor potentiële wandelaars. Maar dat is dan een situatie die bewust gecreëerd is. Er staan in het Gaasperpark geen te vellen Canadapopulieren op de kaart van Amsterdam.
Over de essen schrijft Wageningen University & Research het volgende:
"Wat kan de beheerder doen?
Zoals boven al is vermeld, bestaat er geen behandeling die de boom kan genezen. Bovendien sterven met name grotere bomen in gebieden met een lage infectie druk, zoals in het stedelijk gebied, niet snel helemaal af. Daarom wordt aangeraden om zo terughoudend mogelijk te zijn bij het ingrijpen en gezonde bomen te laten staan. Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden, zeker als deze gevaar opleveren. Wegsnoeien van al het dode hout heeft echter weinig zin omdat er elk jaar via het blad nieuwe infecties op kunnen treden.
Ook is het weinig zinvol om alle aangetaste bomen te verwijderen. Als dit geen gevaar oplevert, kan de boom met rust worden gelaten om af te wachten of de boom in staat is om de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen. In bossen met een hoge infectiedruk blijft ingrijpen helaas vaak noodzakelijk zeker langs wandelpaden en wegen, maar ook daar wordt geadviseerd om de gezonde bomen te laten staan, want deze hebben een belangrijke rol in de overleving van de soort. Overigens gelden er geen speciale regels voor de afvoer van het hout van zieke bomen. In tegenstelling tot hout van zieke iepen vormt het hout van zieke essen geen besmettingsbron en zijn essenbastkevers ook niet betrokken bij de verspreiding van de schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt.
Opruimen van afgevallen blad kan in de stedelijke omgeving bijdragen aan verlaging van de ziektedruk maar is nooit helemaal afdoende omdat de sporen via de lucht over grote afstanden worden verspreid. De beste oplossing op termijn is het gebruik van resistent plantmateriaal ter vervanging van vatbare soorten. Hieraan wordt momenteel in het onderzoek gewerkt.”
GGA kennende bestaat de mogelijkheid dat ze alle essen uit het Gaasperpark gaan kappen… en niet zullen vervangen. Want dat was al duidelijk gemaakt bij het begin van de ‘uitdunning’, er zou geen herplant uitgevoerd worden. Dit is ook een inbreuk op de Amsterdamse bomenverordening. De uitdunning van grote omvang zorgt er ook voor dat wandelaars zowat overal door kunnen via olifantenpaadjes, en dat geeft GGA blijkbaar het voorwendsel om zoveel mogelijk bomen te kappen want daar zouden wandelaars gevaar kunnen lopen. Maar zonder die uitdunning zou er helemaal geen gevaar bestaan en hoeven er nauwelijks bomen gekapt te worden. GGA begint erg op een criminele organisatie te lijken, een dependance van de multinational LiveStyle Inc. Amsterdam heeft kennelijk een voorliefde voor multinationals en een hekel aan natuur.
Edelweiss, Edelweiss
Het zijn zwarte dagen voor het Gaasperpark.
De Edelweiss kan symbool staan voor alle wilde en zeldzame beschermde planten. The sound of music nooit weg uit het Gaasperpark, dat is de wens van GGA, maar dan wel in een oorverdovende versie. Het lied wordt ook beschouwd als een protest song.
Recreatieschap Groengebied Amstelland is al een paar weken bezig met het uitdunnen van het Gaasperpark. Daarvoor is geen omgevingsvergunning aangevraagd. Van onderhoud en ‘lichte’ uitdunning is geen sprake, het gaat hier enkel om uitbreiding van het festivalareaal. Want waarom zou je zoveel habitats van fauna en flora in één keer om zeep helpen? Daar is een financiële reden voor, want het gaat niet goed met GGA. Omdat GGA bijzonder boos was over het niet toekennen van de gelden voor een brede doorgangsweg (voor festivalverkeer) in het Gaasperpark, is men alvast begonnen met het drastisch aanpakken van de natuurwaarde van het park.
Momenteel is recreatie van de omvang van Amsterdam Open Air niet toegestaan volgens de geldende Provinciale Ruimtelijke Verordening. Maar men werkt aan een wijziging van de PRV zodat een onderscheid gemaakt kan worden tussen hoge en lage natuurwaarden. GGA is nu dus bezig met het verlagen van de natuurwaarde van het park zodat over een jaar de natuurwaarde zover gedaald is dat er evenementen mogen plaatsvinden. Only in ze Nedderlens, folks, only in ze Nedderlens.
Een gotspe. Jawel, na verloop van tijd komt er zeker een parlementaire enquête, maar intussen gaat de kaalslag door.
Uitdunning Gaasperpark
De uitdunning van het Gaasperpark gaat gestaag door. Men noemt dit 'onderhoud' en 'een lichte uitdunning'. De echte bedoeling is het creëren van meer ruimte voor festivals. Daarbij wordt de ecologie van het park drastisch aangetast en vernietigd. Groengebied Amstelland is bezig om de natuurwaarde van het park zodanig te verlagen dat de waarde bij de volgende inventarisering voor de Provinciale Ruimtelijke Verordening zo laag is dat evenementen geen bezwaar meer kunnen zijn. Het is een gotspe!
Verbazingwekkend is ook dat een organisatie als GGA geen rekening houdt met het feit dat als je bomen, struiken en onderbegroeiing weghaalt de bodem daar nog drassiger zal worden en dus ongeschikt voor recreatie.
Milieuzone Gaasperpark
Een deel van het Gaasperpark is tot milieuzone gebombardeerd. Vreemd is dat het park nu in tweeën gespleten is en dat in één helft wel gescooterd mag worden. Wie het park met scooter binnenrijdt moet halverwege dus stoppen en omkeren. Morgen brengen! Een kabouter zal waarschijnlijk staan handhaven daar. Er zouden camera’s komen om te handhaven. Ik heb er nog geen gezien.
Heeft een of andere ambtenaar een geintje uitgehaald? Ik dacht dat heel Zuidoost, en het hele Gaasperpark milieuzone was. Maar inderdaad er is een klein stukje buiten de milieuzone gehouden. En de Gaasperzoom ook. Waarom? Om bezitters van oude scooters de mogelijkheid te geven om daar naar hartelust de lucht te komen verpesten? Dat zullen de Gasconne koeien ook niet leuk vinden. Wie zou daar over beslist hebben?
In principe geldt de milieuzone voor de hele bebouwde kom, maar het zou toch raar zijn als in een natuurgebied wel gescooterd zou mogen worden met vuile scooters.
(De wetswijziging is nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Raad van State, ook zijn veel partijen het niet eens over het ontwerpbesluit.)
Sigarettenverkoop op festivals
Al eerder heb ik gemeld dat op Amsterdam Open Air steeds meer bezoekers het Gaasperpark ingaan met een sigaret in de mond. Dat betekent dat hen (waarschijnlijk gratis) sigaretten aangeboden worden bij de ingang. Het is ook mogelijk dat Air Events BV een contract heeft met sigarettenfabrikanten om op het festivalterrein ook sigaretten te verkopen.
In pretparken wordt roken steeds meer verboden.
NederlandsTijdschriftVoorGeneeskunde: "NVWA onderzoekt exclusieve tabaksverkoop op festivals
Philip Morris, Japan Tobacco en British American Tobacco betalen nog altijd voor exclusieve verkoop op festivals. Onderzoeksredactie Tabak controleerde er 21, bij 16 werden producten van maar één fabrikant verkocht. Organisatoren erkennen daar geld voor te hebben ontvangen, soms tienduizenden euro’s. In juli startte de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een onderzoek naar vergelijkbare contracten tussen JTI en studentenverenigingen. De NVWA gaat nu ook de festivalwereld onder de loep nemen."