De gemeente is momenteel bezig met het kappen van bomen, met name Canadapopulieren omdat ze een gevaar zouden kunnen opleveren in woonwijken en omdat andere soorten, de essen, zouden lijden aan de essentaksterfte. Dat klopt wel. Maar er zijn wel wat bedenkingen.
Parool: "Amsterdam onderzocht alle Canadese populieren in de stad, 7000 in totaal. 936 zogenoemde 'risicobomen' worden in 2018 vervangen. Een project dat 2,4 miljoen euro kost.
Volgens de gemeente is nergens direct gevaar. Bomen die elk moment konden omvallen of takken loslaten zijn onmiddellijk gekapt. Dit gebeurde in Zuid en Zuidoost.
Vervangbomen
Mensen die zich zorgen maken over de Canadese populier voor hun deur kunnen op deze kaart kijken
welke bomen worden gekapt. Alle populieren die nu niet worden vervangen
zullen jaarlijks onder de loep worden genomen.
De nieuwe
bomen zullen bijvoorbeeld populieren, iepen, eiken of linden worden.
Deze kunnen pas een jaar na de kap, dus in 2019, worden geplaatst. Het
duurt dan nog jaren voordat deze bomen groot zullen zijn.”
Wat betreft de plek die te zien is op het filmpje Edelweiss, deze was tot voor kort niet betreedbaar en de bomen daar leverden daarom geen enkel gevaar op voor wandelaars want die konden er niet door. Als men een doorgangsweg gaat maken dan kan men natuurlijk beweren dat de bomen een gevaar opleveren voor potentiële wandelaars. Maar dat is dan een situatie die bewust gecreëerd is. Er staan in het Gaasperpark geen te vellen Canadapopulieren op de kaart van Amsterdam.
Over de essen schrijft Wageningen University & Research het volgende:
"Wat kan de beheerder doen?
Zoals boven al is vermeld, bestaat er geen behandeling die de boom kan genezen. Bovendien sterven met name grotere bomen in gebieden met een lage infectie druk, zoals in het stedelijk gebied, niet snel helemaal af. Daarom wordt aangeraden om zo terughoudend mogelijk te zijn bij het ingrijpen en gezonde bomen te laten staan. Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden, zeker als deze gevaar opleveren. Wegsnoeien van al het dode hout heeft echter weinig zin omdat er elk jaar via het blad nieuwe infecties op kunnen treden.
Ook is het weinig zinvol om alle aangetaste bomen te verwijderen. Als dit geen gevaar oplevert, kan de boom met rust worden gelaten om af te wachten of de boom in staat is om de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen. In bossen met een hoge infectiedruk blijft ingrijpen helaas vaak noodzakelijk zeker langs wandelpaden en wegen, maar ook daar wordt geadviseerd om de gezonde bomen te laten staan, want deze hebben een belangrijke rol in de overleving van de soort. Overigens gelden er geen speciale regels voor de afvoer van het hout van zieke bomen. In tegenstelling tot hout van zieke iepen vormt het hout van zieke essen geen besmettingsbron en zijn essenbastkevers ook niet betrokken bij de verspreiding van de schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt.
Opruimen van afgevallen blad kan in de stedelijke omgeving bijdragen aan verlaging van de ziektedruk maar is nooit helemaal afdoende omdat de sporen via de lucht over grote afstanden worden verspreid. De beste oplossing op termijn is het gebruik van resistent plantmateriaal ter vervanging van vatbare soorten. Hieraan wordt momenteel in het onderzoek gewerkt.”
GGA kennende bestaat de mogelijkheid dat ze alle essen uit het Gaasperpark gaan kappen… en niet zullen vervangen. Want dat was al duidelijk gemaakt bij het begin van de ‘uitdunning’, er zou geen herplant uitgevoerd worden. Dit is ook een inbreuk op de Amsterdamse bomenverordening. De uitdunning van grote omvang zorgt er ook voor dat wandelaars zowat overal door kunnen via olifantenpaadjes, en dat geeft GGA blijkbaar het voorwendsel om zoveel mogelijk bomen te kappen want daar zouden wandelaars gevaar kunnen lopen. Maar zonder die uitdunning zou er helemaal geen gevaar bestaan en hoeven er nauwelijks bomen gekapt te worden. GGA begint erg op een criminele organisatie te lijken, een dependance van de multinational LiveStyle Inc. Amsterdam heeft kennelijk een voorliefde voor multinationals en een hekel aan natuur.