Blog
Denkende katten
Dat alleen de mens kan denken is allang achterhaald. Dieren zullen op een andere manier denken dan mensen, dat is zeker, maar de meeste dieren beschikken over alle nodige capaciteiten en vermogens om te overleven, alleen hebben zij veel minder macht buiten hun eigen soort. Maar uiteindelijk gaat het wel om overleven en zorg voor anderen. De mens lijkt daar niet erg bedreven in, in overleven. Ook al zien we de catastrofes aankomen, toch kan het kortzichtige belang vaak overwegen of zijn wij als soort niet begaan met het overleven van mensen die ver van ons bed wonen of van de nakomelingen.
Het bovenstaande filmpje met een Colombiaanse kat toont aan dat deze kat nadenkt, vooruit denkt, beschikt over een geheugen om te weten waarom in deze situatie aandacht nodig is, en neemt dan zeer snel de juiste beslissing om in te grijpen. Sommige mensen halen dit niveau van ontwikkeling nog niet eens. Elk jaar rond Nieuwjaar zien we dat weer.
De Negende van Beethoven
Er is geen componist die de natuur zo in zijn muziek integreerde als Beethoven. Natuur is onze habitat. Niet alleen de Pastorale geeft daar blijk van, ook de Negende symfonie, want die gaat over vreedzaam samenleven in onze habitat en dat is alleen maar mogelijk in een leefbare en duurzame wereld. Er zijn drie groten die de volle aandacht verdienen, Beethoven, Mahler en Shostakovitch. Een uitvoering van Kirill Petrenko behoort tot de beste die u kunt meemaken. Hij is de nieuwe dirigent van de Berliner Philharmoniker. Een aanrader.
Staat verplicht tot reductie van broeikasgassen
Rechtspraak: "Het rechterlijk bevel aan de Staat om de uitstoot van broeikasgassen door Nederland met 25 procent te verminderen voor het einde van 2020 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.
Een belangrijke oorzaak van de snelle opwarming van de aarde is de uitstoot in de atmosfeer van CO2 en andere broeikasgassen. Dit brengt grote gevaren mee voor het leven op aarde. De Stichting Urgenda en de Staat vinden allebei dat de uitstoot van broeikasgassen snel moet worden verminderd, en uiteindelijk vrijwel geheel moet stoppen, maar verschillen van mening over het tempo. De Staat heeft voor 2020 een doelstelling in EU-verband van vermindering met 20 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. Urgenda daarentegen is van mening dat, gelet op de ernstige risico’s van klimaatverandering, de Staat niet met deze doelstelling mag volstaan. Urgenda eist beperking van de Nederlandse uitstoot in 2020 met ten minste 25 procent ten opzichte van die in 1990.
De rechtbank in Den Haag heeft het standpunt van Urgenda gevolgd. Zij heeft de Staat in 2015 bevolen om de uitstoot van broeikasgassen door Nederland met 25 procent te verminderen voor het einde van 2020. Het gerechtshof in Den Haag heeft dit bevel in 2018 bevestigd. Het cassatieberoep van de Staat tegen deze beslissing heeft de Hoge Raad vandaag verworpen.
De Hoge Raad heeft zijn oordeel gebaseerd op het VN-Klimaatverdrag en op de rechtsplichten van de Staat tot bescherming van het leven en het welzijn van burgers in Nederland. Die verplichtingen zijn verankerd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (het EVRM). In de wetenschap en de internationale gemeenschap bestaat een grote mate van consensus over de dringende noodzaak van een reductie van de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met minimaal 25 procent door ontwikkelde landen. De Staat heeft niet toegelicht waarom een lagere reductie verantwoord is te achten en nog tijdig kan leiden tot het ook door de Staat aanvaarde einddoel.
De Staat vindt dat de besluitvorming over de reductie van broeikasgassen aan de politiek is. De Grondwet schrijft echter voor dat de Nederlandse rechter de bepalingen van het EVRM toepast, aldus de Hoge Raad. Deze opdracht aan de rechter tot het bieden van rechtsbescherming is een wezenlijk onderdeel van de democratische rechtsstaat. De rechter moet immers waken over de grenzen van het recht. Dat is wat het hof in dit geval heeft gedaan, volgens de Hoge Raad.
De Hoge Raad oordeelt dan ook dat het hof heeft mogen beslissen dat de Staat verplicht is de reductie met 25 procent voor eind 2020 te behalen, wegens het risico van een gevaarlijke klimaatverandering die ook de ingezetenen van Nederland ernstig kan treffen in hun recht op leven en welzijn.
Zie ook: deze pagina over de Urgenda-zaak.”
Deze uitspraak heeft mijns inziens gevolgen voor alle overheden, zeker ook besturen als gemeenten, b&w, recreatieschappen, noem maar op. Want het gaat hier om bescherming van het leven en het welzijn van burgers in Nederland. Elke instantie die daar beslissingsbevoegdheid in heeft of neemt is verplicht om burgers te beschermen. Dat geldt tot in alle uithoeken van Amsterdam, met name de zwaar luchtvervuilde straten van Amsterdam en alle parken en natuurgebieden die steeds vaker in het komende evenementenbeleid te maken zullen krijgen met toenemende CO2-uitstoot door evenementen. Grote aantallen kleine evenementen verstoren onze omgeving en leefmilieu veel meer dan één groot evenement. Burgemeester Halsema heeft een zware taak en als burgemeester in een ‘groene en democratische’ coalitie zal ze er werk van moeten maken.
50 jaar natuur en milieu
NatuurEnMilieuFederatieNoordHolland: "Dit jaar viert de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland haar 50-jarig bestaan. Daarmee zijn we de oudste (provinciale) milieufederatie in Nederland. En dat vieren we met een jubileumsymposium op woensdag 18 december! Samen met topbestuurders, politici, trendwatchers en filosofen beantwoorden we deze middag de vraag of we beter kunnen protesteren of participeren om Noord-Holland snel gezond en duurzaam te maken.”
Het jubileumsymposium gisteren vond plaats in Pllek, op het NDSM-terrein. Nog steeds vrij primitief, alternatief, in een combinatie van scheepscontainers, maar als ‘zaal’ voldoet het aan alle eisen. Hier was de geluidsinstallatie zelfs zeer goed hoorbaar en wat telt, verstaanbaar. De meeste geluidsinstallaties elders zijn ingesteld op het weergeven van muziekbassen en stemgeluid is daarom soms onverstaanbaar. Er hoeft geen grote katheder te staan, een muziekstandaard volstaat. Leuke plek om te vergaderen en ook goed bereikbaar met de pont.
Het onderwerp van het symposium was: Protesteren of participeren.
Deelnemers aan de paneldiscussie waren Sijas Akkerman, directeur MNH, Roald Lapperre, Directeur-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Yvonne van Sark, partner bij YoungWorks, Hans van den Berg van Tata Steel, Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging, Gerard de Vries, Hoogleraar Wetenschapsfilosofie UvA en niet te vergeten iemand van de directie van Schiphol die op het laatste moment was opgetrommeld. Adnan Tekin (PvdA) van de provincie was niet aanwezig, en in zijn plaats nam een statenlid van GroenLinks het woord.
Alle aanwezigen van het panel, ook Schiphol en Tata Steel, vonden dat protesteren moeten kunnen. Roald Lapperre zag net als de meerheid in de zaal dat protesteren en participeren beide noodzakelijk zijn. Zo zit een goed werkende democratie in mekaar. Maar er zijn natuurlijk eigen momenten voor participatie en protesteren. Het is duidelijk en dat is ook door de directeur-generaal van het Ministerie zo gesteld dat Nederland verplicht is door Europa om de stikstofuitstoot te verminderen. Nederland heeft jarenlang dus een steekje laten vallen en dat zorgt nu voor een gigantisch probleem.
In een rechtsstaat moet wetgeving nageleefd worden. Besturen nemen al te vaak de macht in handen en later komen dan de parlementaire enquêtes die de oorzaak van misstanden moeten opsporen. Het NNN, NatuurNetwerk Nederland is in handen van de Nederlandse provincies. En hier gaat het falikant mis. Dit probleem is verbonden met het stikstofprobleem. In het NNN mag op dit moment door festivalisering en intensieve recreatie het milieu verder aangetast worden. CO2-kanonnen, dieselaggregaten, zwaar dieselvrachtverkeer en zware belasting van de bodem vernielen onze natuur. Er wordt zelfs geen rekening gehouden met de broedtijd van vogels. Toch zag ik in een van de presentaties gisteren een beeld van een groep ondernemers, festivalondernemers die een convenant hadden gesloten voor duurzame festivals. Er bestaan geen duurzame festivals. Parken en natuurgebieden in hun oorspronkelijke staat zoals die door de wetgever is bedoeld, zijn altijd de meest duurzame situatie. Komen daar festivals in dan gaat het bergaf met natuur en milieu, en biodiversiteit. Daar valt niet aan te ontkomen. Nederland is dus nog steeds druk bezig met het ondermijnen van bestaande wet- en regelgeving, zelfs Europese wetgeving, waardoor we nu in de penarie terecht zijn gekomen.
Het is dus zaak om te participeren, tot je bij wijze van spreken een ons weegt, en als dan blijkt dat die participatie een wassen neus was, te protesteren en zonodig de rechtspraak in te schakelen. De boeren hebben tientallen jaren lang en nog wel zwaar gesubsidieerd de beest kunnen uithangen, nu zijn ze vaak op ongeoorloofde manier aan het ‘demonstreren'. Als onze overheid een paar decennia geleden de juiste maatregelen had genomen dan bestond dit probleem niet. De boeren kunnen dan wel bij Tata Steel of bij Jumbo gaan protesteren, maar zij moeten gewoon erkennen dat zij de grootste bijdrage leveren aan de vernietiging van natuur en milieu.
Er kwam nog een leuke presentatie van Yvonne van Sark over de generaties. Helemaal onderaan de streefpyramide van jongeren staat tegenwoordig ‘battery life’, en net daarboven ‘wifi’, waarop de andere streefdoelen zijn gebaseerd. Ook leuk was haar kritische kijk op de ‘virtual reality’ die in schijnt te zijn. Daar heb ik het eerder al over gehad.
Update: Participeren wanneer waardevol, protesteren wanneer nodig
Protestival
Het is duidelijk dat onze jongens en meiden van de Herman(a)dad, zeg maar de Koninklijke Marechaussee, op Schiphol paraat staan om ongewenste protesten zo spoedig mogelijk de kop in te drukken. De vraag is of zij even plichtsgetrouw klaar staan om ons milieu en onze natuur veilig te houden voor winstbeluste bestuurders. Misschien moeten ambtenaren en bestuurders eens van achter hun bureaus vandaan gesleurd worden als zij de veiligheid van burgers in gevaar brengen.
De betogers werden vakkundig, met een enkel partijtje haartrekkerij erbij, de zaal uit gesleept en vervoerd naar Zandvoort, waar ze niet meteen een goede verbinding terug naar Schiphol hebben. Daarvoor waren honderden agenten opgetrommeld, zowel van de lichte als de zware brigades. Dat was nergens voor nodig, want betogers ageerden vreedzaam en zaten gebruikers van de luchthaven niet in de weg.
Consultatie Toekomstplan Gaasperplas
Amsterdam: "Van 12 december 2019 tot en met 18 februari 2020 kunt u een reactie geven op het Toekomstplan Gaasperplas. Het plan ligt ook bij Stadsloket Zuidoost en kunt u daar bekijken. Reageren kan:
*Via het online reactieformulier op www.amsterdam.nl/gaasperplas
*Schriftelijk onder vermelding van: ‘Zienswijze Toekomstplan Gaasperplas’:
Stadsdeelkantoor Zuidoost
t.a.v. Sebastiaan Weijer
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam
Inloopbijeenkomsten
Tijdens de consultatieperiode vinden in stadsdeel Amsterdam Zuidoost drie inloopbijeenkomsten plaats. De projectteamleden staan dan klaar om u meer informatie over het plan te geven en uw vragen te beantwoorden. De bijeenkomsten vinden plaats op:
- Dinsdag 28 januari 2020 van 17.00 – 20.00 uur
Locatie: Stadskantoor Zuidoost, Plaza 1ste verdieping,
Anton de Komplein 150, Amsterdam - Donderdag 30 januari 2020 van 17.00 – 20.00 uur
Locatie: Buurthuis No Limit, Geldershoofd 80, Amsterdam - Dinsdag 4 februari 2020 van 17.00 – 20.00 uur
Locatie: Planetarium Meeting Center, Kromwijkdreef 11, Amsterdam
Na de consultatieperiode
De reacties die we krijgen tijdens de consultatieperiode, nemen we op in de Nota van Beantwoording. De nota leggen we voor aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. Alle indieners van een digitale of schriftelijke reactie informeren we over de uitkomsten. Het dagelijks bestuur houdt bij het uiteindelijke besluit over het Toekomstplan rekening met:
- de reacties van bewoners
- het advies van de stadsdeelcommissie
- het besluit van het algemeen bestuur van het
- Groengebied Amstelland
We verwachten dat het dagelijks bestuur rond maart 2020 een besluit neemt over het plan. Vervolgens biedt het dagelijks bestuur het Toekomstplan aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad aan. Zij kunnen er dan een besluit over nemen.
Contact
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via: gaasperplas@amsterdam.nl
Meer informatie vindt u op: www.amsterdam.nl/gaasperplas”
Amsterdam: "De aanpak houdt onder meer in: het rondje Gaasperplas verbeteren voor fietsers en voetgangers, verbeteren van de hoofdingang vanaf metrostation Gaasperplas, verbeteren van de andere ingangen en verbeteren van het voormalige Floriadeterrein. Daarnaast onderzoeken we: de haalbaarheid van een nieuw stadsstrand, welke nieuwe stedelijke functie het park kan krijgen, of zelfbeheer door geïnteresseerden haalbaar is en welke horeca past bij het gebied rondom de plas.”
Met andere woorden, er is weinig of niets veranderd aan de plannen die al meer dan een jaar geleden op tafel lagen. Dat het dagelijks bestuur rekening zal houden met het besluit van het AB van Groengebied Amstelland is duidelijk, want dhr. Wedemeijer heeft in de laatste vergadering van GGA het besluit goedgekeurd. En wat hebben Diemen, Ouder Amstel en andere gemeenten te besluiten over het grondgebied van Amsterdam? Niets dus. Het DB van Zuidoost geeft hiermee al aan dat het rekening zal houden met zijn eigen besluiten en die liggen kennelijk al vast.
In elk geval kan nu al gezegd worden dat de nieuwe elementen in het Toekomstplan strijdig zijn met de PRV, Provinciale ruimtelijke verordening. De toon is daarmee gezet: er zal geen rekening gehouden worden met de PRV die onder andere stelt dat er geen drijvende objecten, laat staan bouwwerken in de plas geplaatst mogen worden. Toch staan die op de kaarten.
Participatie kun je dit niet noemen, wel volksverlakkerij als er al zoveel inbreng is van omwonenden die het park als natuurgebied willen behouden. Van klimaatverandering en -beheersing heeft het DB van Zuidoost nog niet gehoord.
Er is geen stadsdeel zo goed voorzien als Zuidoost met sport en andere voorzieningen. Maar deze plannen die stammen uit de koker van oud portefeuillehouder van Zuidoost, Emile Jaensch (VVD), willen steeds meer van hetzelfde. En wat wordt het, denkt u?
Meer of minder bomen? Minder natuurlijk.
En dat terwijl het kabinet en de provincies, plus alle natuurverenigingen en milieuwetenschappers er voortdurend op wijzen dat onze natuur achteruit gaat en dringend behoefte heeft aan versterking en verbetering, aan meer bomen en meer biodiversiteit.
Ik stel voor dat u uw reacties niet alleen instuurt aan de ambtenaren, maar zeker ook aan alle leden van de adviescommissie van stadsdeel Zuidoost, en ook aan de gemeenteraadsleden van Amsterdam.
Vandaag was er op de site van de gemeente nog een reactie op de plannen:
Stand van de natuur
Volkskrant: "De stand van de natuur in Nederland: bijna alle seinen staan op rood
(op het plaatje staat niet de huismus maar de ringmus)
Vooral langs de rivieren is de natuur de laatste jaren aanzienlijk opgeveerd. ‘Daar kunnen we trots op zijn.’ Met de bossen gaat het redelijk tot goed.
Maar in de rest van het land staan alle seinen op rood, benadrukt Olff. Het bodemleven in de Noordzee daalt schrikbarend. In heide- en duingebieden is de afname van soorten dramatisch, het aantal broedvogels in stedelijk gebied is gekelderd, in het boerenlandschap is sprake van regelrechte kaalslag.
Naar de belangrijkste oorzaak hoeven we volgens Olff niet lang te zoeken: dat is vooral de agrarische sector met zijn intensieve grondgebruik.”
Maar wat telkens weer onder het tapijt geschoven wordt is het gebrek aan bescherming van de fauna en flora in steden als Amsterdam. Het barst van de natuurpropaganda. Onze stadsecologen staan te trappelen om de stad aan te bevelen als natuurparadijsjes. De werkelijkheid is anders. Onze parken worden rigoureus aangepakt om ruimte te maken voor evenementen. Zelfs natuurgebieden zijn niet veilig voor de horden festivalbezoekers. En allemaal met de zegen van stadsecologen en burgemeester en wethouders.
Daarom is het zo belangrijk dat bewoners in een eigen tuin zorgen voor voldoende voedsel voor onze vogels. Ik doe zelf ook mijn best, en elke dag zie ik weer diverse soorten mussen, huismussen (zelfs een jonkie) en heggenmussen, mezen, roodborsten en andere vogels in mijn tuin verschijnen.
Europese parlementsleden vragen om wettelijk bindende doelstellingen voor de biodiversiteit, net als voor de klimaatsverandering.
EuropeesParlement: "Legally binding global targets
The Environment Committee believes the upcoming COP15 conference on biodiversity should be the biodiversity equivalent of the Paris agreement on climate change and they want the EU to lead the way. In this context, they call for legally binding targets at global and EU level to increase ambition and ensure that post-2020 action on global biodiversity will be effective. Specifically, they want 30 % of the EU territory to consist of natural areas by 2030 and 30 % of degraded ecosystems to be restored.”
Stadsecologen en bestuurders die hun goedkeuring geven aan festivals in het NatuurNetwerk Nederland zouden strafrechtelijk vervolgd moeten kunnen worden. Dat is mijn standpunt.
De Amsterdamse scheggen
Als landschaparchitecten of schandlaparchitecten, laat staan gewone architecten, zich moeien met het landschap dan is het om erin te bouwen. Natuurinclusief bouwen is niets anders dan bouwinclusieve natuur. Dan gaat er weer natuur naar de gallemiezen.
ARCAM: "Lancering Manifest en Opening De Amsterdamse Scheggen
Een stad die groeit moet kunnen ademen. Amsterdam staat voor een kolossale bouwopgave van 75.000 woningen de komende tien jaar. Wij denken dat de Amsterdamse scheggen meer gewicht verdienen in deze opgave en dat hun potentiële waarde voor de toekomst nog veel groter is dan vaak wordt gedacht. De stadsuitbreiding is al volle gang: tijd om de toekomst van de scheggen serieus te nemen!
Op vrijdag 13 december lanceren we het Manifest van de Scheggen en overhandigen we het eerste exemplaar aan wethouder Marieke van Doorninck, Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid van Amsterdam.
Openingsprogramma
16.00 uur Inloop
16.15 – 16.30 uur Welkom + terugblik op jaarprogramma door directeur Indira van ’t Klooster
16.30 – 17.00 uur Interview met de ontwerpteams door Dirk Sijmons, voorzitter van het Parlement van de Scheggen
17.00 – 17.30 uur Overhandiging eerste exemplaar
Manifest van de Scheggen aan wethouder Marieke van Doorninck,
Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid
17.30 uur Tentoonstelling (en bar) geopend!
Lancering Manifest plus Opening Tentoonstelling
Datum: vrijdag 13 december 2019
Tijd: 16.00 uur Lancering Manifest / 17.30 uur Opening Tentoonstelling
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam, Prins Hendrikkade 600
Taal: Nederlands
Entree: Gelieve aan te melden voor het lanceringsprogramma. De opening van de tentoonstelling vanaf 17.30 uur is vrij toegankelijk.”
ARCAM: "Amsterdam kent een geweldige traditie van flink investeren in groene gebieden bij grote stadsuitbreidingen. Zo verrezen er in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer en Buitenveldert, met daar tussenin omvangrijke parklandschappen: de scheggen van de stad. Nu, ruim 70 jaar later, staan de scheggen steeds meer onder druk vanwege de kolossale bouwopgave en de klimaatproblematiek. In de tentoonstelling ‘De Amsterdamse Scheggen’ ontdek je radicaal nieuwe mogelijkheden voor deze parklandschappen, voorbij de functie van weidegronden, recreatiegebieden en bouwterreinen.”
Alles mooi verpakt in verhullend en misleidend woordgebruik.
Toekomstplan Gaasperplas
Amsterdam: "De informatiebijeenkomsten die voor november gepland waren, zijn verplaatst naar januari. Dit komt doordat we het Toekomstplan Gaasperplas in december aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost voorleggen. Het dagelijks bestuur moet het plan eerst vrijgeven voor consultatie.
Toekomstplan en consultatieperiode
Als het Dagelijks Bestuur het plan vrijgeeft, start de consultatieperiode half december 2019. Iedereen heeft dan 8 weken de tijd om een reactie te geven op het plan.
Reageren op het plan
Tijdens de consultatieperiode kunt u het Toekomstplan inzien op de webpagina over dit project www.amsterdam.nl/gaasperplas of op het stadsdeelkantoor. U kunt dan online of schriftelijk een reactie geven op het plan.
Inloopbijeenkomsten
Tijdens de consultatieperiode organiseren we 3 informatiebijeenkomsten voor iedereen die in het plan geïnteresseerd is.
- Dinsdag 28 januari
- Donderdag 30 januari
- Dinsdag 4 februari
Waar en wanneer
De exacte locatie en tijdstippen van de bijeenkomsten laten we u nog weten. Houd hiervoor de webpagina over dit project in de gaten: www.amsterdam.nl/gaasperplas
Daarna
Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost houdt bij het uiteindelijke besluit over het Toekomstplan rekening met:
- de reacties van bewoners
- het advies van de stadsdeelcommissie
- het besluit van het algemeen bestuur van het Groengebied Amstelland
We verwachten dat het dagelijks bestuur rond maart 2020 een besluit neemt over het plan. Vervolgens biedt het dagelijks bestuur het Toekomstplan aan het college van burgemeester en wethouders aan. Het college kan er dan een besluit over nemen.
Contact
Stuur uw vragen of opmerkingen naar:
gaasperplas@amsterdam.nl “
Ecologische knelpunten
Amsterdam: "Het laatste werk aan de Natuurzoom vindt plaats van 25 november tot het einde van dit jaar. Aannemer Van Oostrum gaat een natuurlijke leefomgeving voor de ringslang aanleggen.
Knelpunt 23 ter hoogte van het gemaal van de Gaasperplas wordt aangepakt. Hier gaan we een goede, natuurlijk leefomgeving maken voor de ringslang.
Wat we gaan doen
- Bestaande poel uitdiepen
- Moeras uitdiepen
- Natuurvriendelijke oever graven
- Nieuwe poel en houtwal aanleggen
Hierdoor komen er voldoende verstopplekken en kan de slang genoeg voedsel vinden.
Als dit werk klaar is, is de gehele Natuurzoom af. De ringslang en andere dieren kunnen zich dan veilig verplaatsen tussen de verschillende gebieden in de Natuurzoom.”
Eindelijk wordt knelpunt 23 aangepakt. Dat is de weide achter de bijenstal vanaf de ingang langs de Driemondweg. Daar stond elk vorig jaar de ‘bone yard’, het knekelveld van Amsterdam Open Air (keuken en andere spul).
Dat is goed voor de biodiversiteit.
Het is alleen erg jammer dat er dan drie ecopoelen zijn aangelegd langs de aanvoerroute van de festivals in het Gaasperpark. De kikkers, padden en andere dieren lopen dus grote kans om tijdens de op- en afbouwweken van festivals door zwaar vrachtverkeer verpletterd te worden.
AT5: "Vaten met afval gevonden bij grondwerkzaamheden in Zuidoost
De vaten werden gevonden bij de poel Ruwerswal, waar wordt gewerkt aan het project Natuurzoom om een diervriendelijke verbinding te maken. De uitvoerder van het project die de vondst deed, Van Oostrum Westbroek, kan niet zeggen of het om olie gaat, mogelijk drugsafval of ander afval.
Aanvankelijk was de planning dat de werkzaamheden aan de poel nog dit jaar werden afgerond. Het is de vraag of die deadline nu kan worden gehaald."
De stad van morgen
Zoals gebruikelijk is de gemeente erg sloom met het aankondigen van activiteiten die met participatie te maken hebben. Gisteren werd dit bekendgemaakt:
Amsterdam: "Internationale conferentie in Zuidoost
Dankzij buurtplatform Hart voor de K-buurt wordt deze week de internationale conferentie The future is Public in Zuidoost gehouden. De conferentie wordt voor het eerst gehouden in Amsterdam, duurt vier dagen en bestaat uit twee onderdelen. Praat mee over De stad van Morgen en geef u nu op.
De eerste twee dagen, 4 en 5 december, is er een internationaal evenement The Future is Public over de toekomst van de democratische economie. Dit wordt georganiseerd door De 99 van Amsterdam, het Transnational Institute (TNI) en tal van internationale onderzoeksorganisaties. Dit evenement is inmiddels volgeboekt.
Praat mee over De Stad van morgen
De laatste twee dagen, 6 en 7 december, is het Amsterdams evenement De Stad van Morgen. Voor elke Amsterdammer die ideeën heeft over hoe de stad anders kan, eerlijker, socialer en inclusiever. Wilt u deelnemen, dan kunt u zich nog opgeven via de website van The Future is Public. Het is dagprogramma dat start om 8.30 uur. Meer informatie vindt u op de website.”
Programma voor buurtbewoners
Naast de conferentie is er een speciaal, gratis programma voor buurtbewoners:
- woensdag- en vrijdagmiddag kunnen er poffertjes gegeten worden bij de buurtinfo-bus naast metrostation Kraaiennest.
- donderdag 5 december komt de nieuwe Sint om 15.00 uur alle kinderen ophalen bij de Open Ateliers in flat Kruitberg.
- ouders kunnen zaterdag 7 december gebruikmaken van gratis kinderopvang om zelf naar de bijeenkomst 'Bewoners aan de basis van de visie die we samen creëren' te gaan in de Ghanese kerk van 13.30 - 15.30 uur.
- 's avonds is er een feest ter afsluiting van de conferentie in buurthuis Bontekraai. Alle buurtbewoners zijn welkom als dank voor de gastvrijheid van de buurt.”
The future is public
Democratic ownership of the economy
Ik kan me voorstellen dat Amsterdammers over dat ‘public’ wel hun eigen versie zouden kunnen hebben.
Buurtboekje van Hart voor de K-Buurt
99vanAmsterdam: "We leven in een cruciale tijd. Grote problemen als groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, armoede, eenzaamheid en uitsluiting hopen zich op. Steden zijn de plek waar die problemen het meest zichtbaar en voelbaar zijn.”
Een mens mag af en toe ook eens collectief dromen.
Zwijgen over natuur
Pakhuis de Zwijger heeft op 4 december een programma over de Natuurstad Amsterdam. Met een aantal welbedoelende mensen, en een aantal party poopers als een vastgoeddirecteur, een schandlaparchitect en een - jawel het bestaat - een natuuroptimist. Vanzelfsprekend ook stadsgecoloog Geert Timmermans, dé propagandist van Amsterdam als natuurstad.
Misschien kan deze ecoloog zelf nog een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in Amsterdam, want zelf doet hij daar weinig of niets aan, integendeel; hij geeft als stadsecoloog zijn goedkeuring aan de omgevingsvergunningen die worden verleend voor grote festivals als Amsterdam Open Air, en nog wel in een natuurgebied en in de broedtijd. Er wordt hier en daar wat gerommeld met de knelpunten, ook in het Gaasperpark. Maar een geplande kikkerpoel wordt niet aangelegd omdat die festivals in de weg zou zitten. Als er twee faunapassages aangelegd worden dan gebeurt dat vlakbij de plek waar festivals georganiseerd worden.
Deze man van DRO is verantwoordelijk voor het jarenlang en nog steeds ontkennen van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, en het geven van zijn goedkeuring aan omgevingsvergunningen voor grote festivals in het NNN. Onder zijn bewind verdween de kaart van de EHS/NNN jarenlang van de site van de gemeente, en in de plaats kwam een kaart van Amsterdams eigen fictieve constructie, de ES, de Ecologische structuur. Deze ES moet dienen voor het creëren van verwarring en misleiding. Op deze kaart is het Gaasperpark namelijk uit de ES gehaald zodat daar volop festivals house kunnen houden, in een natuurgebied en in de broedtijd. Chapeau voor deze gezagsgetrouwe ambtenaar.
Pakhuis: "Stadsecoloog Geert Timmermans weet als geen ander hoe het met de Amsterdamse biodiversiteit gesteld is. Hij is tevens verantwoordelijk voor de ecologische groenstructuur van de stad. Hoe ziet deze structuur eruit? Waar liggen de knelpunten? Veel mensen willen hun bijdrage leveren aan de verbetering van de biodiversiteit van de stad, maar missen de kennis. Geert vertelt tijdens deze avond wat mensen zelf kunnen doen om de biodiversiteit te verhogen."
De ecologische hoofdstructuur (lichtgeel) zou volgens onderstaande kaart enkel bestaan uit de verbindingen. Rechtsonder ligt het Gaasperpark en dat is op deze kaart enkel aangeduid als Hoofdgroenstructuur, HGS. Niet als Ecologische Hoofdstructuur (niet te verwarren met Ecologische structuur!), EHS, nu NatuurNetwerk Nederland, NNN.
Klik op de link van de ‘Ecologische structuur’ en je komt op de site van de gemeente over de … niet de Ecologische HoofdStructuur = NNN, maar over de HoofdGroenStructuur, de HGS. De HGS is wel bekend neem ik aan, GroenLinks heeft er in 2011 voor gezorgd dat ook kunstgrasvelden in de HGS opgenomen werden. Groen is groen toch of niet dan?
Voor een kaart van de ES en het NNN moet je even goed zoeken en hier zijn, bij de ecopassages.
Vink alleen de Ecologische structuur aan en je ziet een groot gat op de plek van het Gaasperpark zodat de ecologische verbindingen daar op grote schaal verbroken worden. Zie hier onder de rode pijl het grote gat in de ecologische verbindingen in wat door dhr. Timmermans vastgelegd is als ‘ecologische structuur':
Het Gaasperpark behoort volgens DRO niet tot de Ecologische structuur maar wel tot de Hoofdgroenstructuur. Zie hieronder:
Vink hier alleen NatuurNetwerk Nederland aan en je ziet dat het park tot het NNN behoort. Dat is de hoogste juridische status die dit gebied heeft. En bovendien worden de natuurgebieden in het NNN keurig netjes met elkaar verbonden. Het Gaasperpark en de Gaasperzoom zijn daarom een essentieel onderdeel van de ecologische structuur en verbindingen.
Er staat op de site van de gemeente nog een link naar de Ecologische visie waarmee Amsterdam probeert om de verwarring en misleiding nog groter te maken. In plaats van een uitholling van het NNN noemt men in deze ‘visie’ het ontbreken van het Gaasperpark op de kaart van de Ecologische structuur een 'versterking van en aanvulling op de provinciale ecologische hoofdstructuur’. Het is niets anders dan een uitholling en afwaardering van het NNN. Arithmétique hollandaise op zijn best. Dat is het werk van Geert Timmermans.
Maar het NNN staat eindelijk op de kaarten van Amsterdam, zij het heel goed verstopt. Wat ecologen als Timmermans willen vermijden is dat het Gaasperpark als natuurgebied beschouwd en beheerd wordt. Amsterdam negeert tot op heden het hele gebied rond de Gaasperplas als natuurgebied, onderdeel van het NNN, om daar festivals te laten plaatsvinden. Amsterdam heeft trouwens geen zeggenschap over het NNN, dat heeft enkel de provincie Noord-Holland en in de Provinciale ruimtelijke verordening is het gebied vastgelegd als onderdeel van het NNN.
Amsterdam maakt het nog bonter. Want kortgeleden is de TAC-verordening gewijzigd. De TAC, Technische Advies Commissie, onderzoekt bij nieuwe plannen of die passen in de HGS, de HoofdGroenStructuur. De wijziging hield in dat de TAC niets meer te zeggen heeft over de inpassing van evenementen in dit gebied. De TAC mag geen adviezen meer aan het College geven over de inpasbaarheid van festivals in de HGS. Ik heb in een zienswijze nog geprobeerd om de status van het NNN te borgen in de nieuwe verordening, maar dat is niet gelukt. Zo wordt ook hier weer het NNN genegeerd om festivals in dit natuurgebied mogelijk te maken.
Ondertussen is al jaren een heuse propagandastunt aan de gang om Amsterdam te presenteren als het summum van natuurvriendelijkheid. Daarbij speelt stadsecoloog Timmermans een grote rol als ecogoochelaar die waar en wanneer het maar kan het NNN laat verdwijnen in zijn hoge hoed. Het is ook makkelijk om de stad voor te stellen als toevluchtsoord voor de fauna als de hele omgeving, landbouwgebied, verpest is door de bemesting en vervuiling door boeren. De nadruk van de gemeente ligt op postzegelnatuur, daktuintjes, kaboutertuintjes, geveltuintjes, moestuintjes en andere goedbedoelde kneuternatuur. In de grotere parken en natuurgebieden kunnen dan lekker veel festivals gepland worden.