Blog

Gaasperpark 31 mei

shots 2509


shots 2510

Toestand Oosterpark verslechtert

Ook voor het Oosterpark is de Dag van het Park dit jaar in het water gevallen.

HerstelOosterpark: "Stichting Herstel Oosterpark heeft enkele maanden geleden voorspeld, in het bij de gemeente Amsterdam erkende rapport ‘Oorzaken en gevolgen Wateroverlast Oosterpark’ , dat er vele bomen zouden sterven door wateroverlast, veroorzaakt door de massale bomenkap en het weghalen van duizenden struiken voor de renovatie met de inmiddels gebleken misleidende titel: ‘Verdubbeling Oosterpark’.

De door onze stichting meerdere keren geuite waarschuwingen, o.a. door het park met rust te laten en er zeker geen grote evenementen te laten plaatsvinden, zijn door burgemeester van der Laan, wethouder Choho en de meeste gemeenteraadsleden helaas niet op waarde geschat! In plaats de aanbevelingen op te volgen heeft de gemeente zelfs de inmiddels controversiële 1 mei – viering van het FNV door laten gaan. De rechter heeft zich onlangs helaas laten overtuigen door de gemeente.

Gisteren heeft de stichting geconstateerd dat de verwachtte voorjaarssterfte helaas flink heeft uitgepakt, zomaar nu al 16 dode bomen. Hieronder zijn flinke exemplaren zoals bijvoorbeeld twee grote beuken bij de hoofdingang.

Ook staan er nu een aantal bomen met een slechte tot zeer slechte conditie. Aan het eind van de zomer is de teller zeker nog hoger. In een vak tegenover de 120 jaar oude Parottia is helemaal rampzalig, hier staan minstens 5 dode bomen!"

Dag van het Park 2016

dvhpark

Vandaag is het de Dag van het Park. De stad Amsterdam doet er al een paar jaar niets aan. De laatste inspanning van de gemeente dateert uit 2014. Als je de parken volplempt met festivals dan houdt de gemeente de Dag van het Park liever stil, om geen slapende honden wakker te maken.

Muziek op onderstaand filmpje’: De Baviaen van Schurhoff.

Gaasperpark 28 mei


Omgevingsvergunning AOA verleend

shots 2479

Het was te verwachten dat het stadsdeelbestuur zo lang mogelijk zou wachten met het ondertekenen van de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2016. Duidelijk met de bedoeling om het aanvragen te saboteren van een voorlopige voorziening om de opbouw en het festival op te schorten tot de omwonenden zes weken de tijd hebben gehad om inzage te plegen en bezwaren in te dienen. Zoals gebruikelijk hier, worden bezwaren zeer laat behandeld en komen de besluiten van het stadsdeelbestuur op bezwaren nog later, ook met de bedoeling om juridische procedures te dwarsbomen.

Ik heb een paar dagen geleden een voorlopige voorziening aangevraagd, maar het stadsdeelbestuur kwam zo laat met de bekendmaking en de stukken dat als er volgende week woensdag of donderdag bij de voorzieningenrechter een zitting is hierover, de opbouw al zo goed als klaar is, en dan zal geen enkele rechter nog besluiten om het festival uit te stellen tot er een uitspraak is van de beroepsrechter over deze zaak. Ik heb mijn verzoek om een voorlopige voorziening daarom maar weer ingetrokken. Het bestuur heeft dus heel handig de regels eigenwijs geïnterpreteerd en een voorlopige voorziening heel sluw succesloos gemaakt. Dat getuigt niet van een bestuur dat de belangen van de omwonenden ter harte neemt. Daar kunt u bij komende verkiezingen alvast rekening mee houden.

U heeft nog een aantal dagen om bezwaar te maken tegen de evenementenvergunning, en dat kunt u vanaf nu ook doen tegen de omgevingsvergunning. Want alles draait nu om de omgevingsvergunning. Voor de evenementenvergunningen voor Amsterdam Open Air voor vorige jaren hebben de beroepsrechtbank en de Raad van State al vastgesteld dat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. Let op: uw bezwaren tegen de omgevingsvergunning moeten gestuurd worden aan het algemeen bestuur van stadsdeel Zuidoost.

Als we honderden bezwaren indienen dan ziet ook de beroepsrechter dat het verzet tegen dit evenement steeds verder toeneemt. Als er drie evenementen van dit kaliber gehouden worden in het Gaasperpark dan hebben omwonenden en andere Amsterdammers geen recreatiepark meer, dan is het park gedurende de mooiste tijd van het jaar afgesloten wegens evenementen of niet meer aan te zien door het verschroeide gras.

Een voorbeeld-bezwaar kunt u over een paar dagen op deze website en op die van de BVNellestein verwachten, zodat u die enkel hoeft te kopiëren, wat aan te passen indien gewenst, uw eigen naam, adres en handtekening kunt toevoegen en op kunt sturen.

Amsterdam: "Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB: omgevingsvergunning verleend voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met het bestemmingsplan) ten behoeve van het evenement Amsterdam Open Air 2016, datum verzending besluit 26-05-2016; Dossiernummer 2227681

Het festival wordt in het weekend van 4 en 5 juni 2015 gehouden (Camping 3 t/m 6 juni 2016). Het festival, inclusief het op- en afbouw, neemt 15 dagen in beslag.

De opbouwwerkzaamheden vangen aan op vrijdag 27 mei 2016, vanaf zonsopgang en de afbouwwerkzaamheden duren in principe tot en met donderdag 9 juni 2016.

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met het loket van stadsdeel Zuidoost. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

Dat de opbouwwerkzaamheden kunnen beginnen vanaf zonsopgang is onzin. Men zal zich toch moeten houden aan normale werktijden. Het stadsdeelbestuur stoort zich blijkbaar ook niet meer aan de regels voor werktijden. Het was eergisteren niet mogelijk om de afd. vergunningen te bereiken, mogelijk dat ze er ook exotische werktijden op nahouden. Geintje, zie Gossink op safari (naar beneden scrollen). De ecologische toetsting dateert van 2014 en is in feite waardeloos. En de heer Gossink, adviseur vergunningen, houdt ervan de bewoners van Zuidoost zoveel mogelijk voor de voeten te lopen. Daarmee wordt ook de kans op verstoring van de fauna groter en wordt niet voldaan aan de adviezen van ecologen. De eerste opbouwwerkers hebben zich gisteren al aangemeld voor de ingang van het park om 6.15 uur. Maar ze konden er nog niet in. De projectleider van Amsterdam Open Air kwam pas even voor acht. Die is voorzichtiger dan de adviseur vergunningen. De afd. vergunningen is weer heel erg gul in het oprekken van regels.

Een opvallend detail in het addendum op de gebruikersovereenkomst tussen GGA en Air Events is dat laatstgenoemde “verklaart dat hij het gehuurde gebruikt voor doeleinden waarvoor een volledig of nagenoeg volledig recht op aftrek van omzetbelasting bestaat en wel voor 90% of meer.” Alle lusten voor de multinational die Amsterdam Open Air in bezit heeft en alle lasten voor de gemeenschap, de belastingbetaler die overal belasting op betaalt.

Opbouw Amsterdam Open Air begonnen

De opbouw van Amsterdam Open Air is vanmorgen vroeg begonnen. De vorige weken werden al heel wat werkzaamheden verricht ook ten behoeve van het festival. De impact is gigantisch. Meer dan een maand lang verstoring van de rust in het Gaasperpark. Geluidsoverlast voor, tijdens en na het festival. Verstoring van broedende vogels. Vernieling van het park. Recreatie is tijdens deze weken niet mogelijk.

Stuur daarom uw bezwaar in tegen de evenementenvergunning voor dit festival. Binnenkort vindt u hier meer informatie over het indienen van een bezwaar tegen de omgevingsvergunning voor dit festival.

Gaasperpark 26 mei

Er is vandaag weer veel gemaaid, de ligweiden, de bermen, de ‘parkeervelden'. Er is nog meer zand gedeponeerd langs de paden. De bomen zijn van bescherming voorzien. De prullenbakken zijn geleegd en weggehaald. De bankjes zijn weggehaald.

shots 2441
shots 2444
shots 2443
shots 2445
shots 2446
shots 2447
shots 2453
shots 2458
shots 2459
shots 2461

Morgenvroeg begint de invasie van nog meer gemotoriseerd geweld.

Vragen van GroenLinks over festivals

shots 2434

Bestuursvergadering van 24 mei 2016.

Na de vragen van mevr. Peters van GroenLinks kunt u de antwoorden van mevr. Dalgliesh beluisteren:

Er is (nog) geen omgevingsvergunning verleend voor Amsterdam Open Air en de opbouw begint al op 27 mei. Daarmee hebben omwonenden geen mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen. Dat schijnt allemaal te kunnen in stadsdeel Zuidoost. Voor het Reggae Lake festival is er nog meer onduidelijkheid; de kaarten worden al verkocht, maar er is nog geen definitieve aanvraag voor ingediend. Dat betekent dat ook voor dit festival het dagelijks bestuur van Zuidoost bezig is met obstructie, vertraging en het negeren en onmogelijk maken van bezwaren door omwonenden.

Burgemeester wil strengere regels evenementen

AT5: "De gemeente wil met een nieuw pakket maatregelen om de overlast van evenementen in de stad verder indammen. Er zal strenger worden gekeken naar evenementen voordat er een vergunning wordt gegeven. Per park wil de gemeente in principe een maximum van drie 'grote, geluidsbelastende evenementen' per jaar.

'Evenementen horen bij een grote stad als Amsterdam en maken de stad ook aantrekkelijk (...) Tegelijkertijd leiden ze regelmatig tot overlast, zeker voor de omgeving.', aldus burgemeester Van der Laan namens het college. Het was tijd om nieuwe voorwaarden op te stellen en de feesten beter te spreiden: 'In 2015 vonden er in Amsterdam ongeveer 2.000 evenementen plaats, waarvan 170 met 2.000 of meer bezoekers.'

Er moet meer aandacht komen voor de omgeving en de impact op de stad. In 2020 wil de gemeente alleen nog maar volledig duurzame evenementen in de stad waarbij onder meer rekening wordt gehouden met geluidsoverlast en het milieu.

Acht actiepunten

Het college is met bewoners, organisatoren en andere betrokken partijen gaan praten om tot nieuwe beleidsregels te komen. 'Evenementen moeten een duurzame verbinding leggen met de stad en de bewoners.' Naast extra regels gaat de gemeente ook kijken of er nieuwe plekken gecreëerd kunnen worden waar grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Het nieuwe beleid is in acht actiepunten uiteengezet:

1. Evenementen zijn openbaar en vrij toegankelijk. Besloten evenementen worden bij hoge uitzondering toegelaten.
2. Voor het gebruik van parken, grachten en pleinen zullen er strenge regels gelden. Deze zijn in samenspraak met omwonenden opgesteld.
3. In parken mogen elk jaar maximaal drie grote, geluidsbelastende evenementen gehouden worden.
4. Elk evenement met versterkte muziek moet een geluidsplan opstellen om hinder te voorkomen. 
5. De op- en afbouw moet zo kort mogelijk duren, maximaal twee dagen.
6. Bij alle aanvragen wordt gekeken naar de samenhang met andere overlastgevende evenementen.
7. Voor evenementen in parken met een recreatief gebruik mag een kwart van het park worden afgeschermd.
8. Organisatoren van parkevenementen moeten maatregelen nemen om schade aan aanwezige planten en dieren te voorkomen.

De burgemeester heeft vandaag een Notitie Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid laten vaststellen in het college van b&w.

Doelstelling nieuw evenementenbeleid

Doelstelling van het beleid is dat evenementen in Amsterdam de komende jaren beter en slimmer worden georganiseerd. Ook moet er meer aandacht komen voor de omgeving en de impact op de stad. Het nieuwe beleid moet zorgen voor een betere balans tussen veilige en feestelijke evenementen en het voorkomen van een onredelijke belasting op de omgeving en de stad. De gemeente gaat nieuwe voorwaarden stellen die recht doen aan alle belangen in de stad, van bewoners, festivalgangers en organisatoren.

 Invoering in 2017

De notitie is de eerste stap tot een nieuw te ontwikkelen stedelijk evenementenbeleid, dat vanaf 2017 stapsgewijs moet ingaan. Daarvoor moeten nog een aantal belangrijke zaken worden uitgewerkt zoals een nieuw subsidiebeleid, het opstellen van locatieprofielen, het actualiseren van het draaiboek evenementen. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe evenementenlocaties en gestart met pilots in geluidsniveaus en bastonenreductie.

De notitie wordt op 9 juni ter kennisname geagendeerd in de raadscommissie Algemene Zaken, en op 13 juli in de gemeenteraad.

We zijn er nog niet, maar het is alvast een goed begin. Op- en afbouw in maximaal twee dagen zal meteen al beperkingen stellen aan de impact van evenementen. Spreiden van evenementen graag in parken die daar geschikt voor zijn, zoals het Nelson Mandelapark. Ik weet zeker dat als het Reggae Lake festival in dit park gehouden wordt, er nauwelijks weerstand van omwonenden zal zijn. Er zijn in Zuidoost genoeg alternatieven. Het Gaasperpark is een natuurgebied, geen evenemententerrein.

Gaasperpark 24 mei

De fietsroute die wordt omgeleid langs de omheining van Amsterdam Open Air is al van richtingsborden voorzien. In het park werkt nog een eenzame hovenier voor het fatsoeneren van een verwaarsloosde tuin. Het zijn die tuintjes die gerenoveerd zouden moeten worden. Het aanleggen van brede paden voor meer vrachtverkeer wordt de ondergang van het park. Sjoerd Wynia van Amsterdam Open Air was aanwezig met zijn advocaat, en een derde man,  een bodemonderzoeker. Nog steeds zijn er opvallend weinig vlinders en libellen in het park, ook geen zwanen, geen eenden, geen meerkoeten. Ergens hoorde ik nog een koekoek. De agressiefste koekoek in het Gaasperpark is Amsterdam Open Air, alle vogels eruit en de kakofonie erin. Het park takelt zienderogen af als habitat voor fauna en flora. De vogelmelk bloeit nog schaars.

shots 2416
shots 2421
shots 2422
shots 2425
shots 2417
shots 2426
shots 2427
shots 2418


shots 2419
shots 2424

Trekvogelpad door Gaasperpark

LAW

Route Gaasperpark-Naarden

Trekvogelpad LAW

Het Gaasperpark wordt binnenkort dan voor de zesde keer afgesloten voor recreanten. Ook voor lange-afstandswandelaars. Door het Gaasperpark loopt het Trekvogelpad LAW 2, het langste natuurpad van Nederland van Bergen aan Zee naar Usselo, een afstand van 400 km. De afsluiting van het park elk jaar voor Amsterdam Open Air is een doorn in het oog voor vogelaars en lange-afstandwandelaars. Als in augustus dit jaar het park weer afgesloten wordt voor het Reggae Lake festival dan wordt dit nog moeilijker. Het is uiteindelijk de bedoeling van het stadsdeel om drie van deze grote evenementen plaats te laten vinden in het park. Daarvan zou het Trekvogelpad bijzonder zwaar te lijden hebben en mogelijk wel verlegd moeten worden. Dat is de omgekeerde wereld. Het Gaasperpark is een natuurgebied en evenementen horen daar niet thuis. Oproep aan alle vogelaars en lange-afstandswandelaars om ook een bezwaar in te dienen tegen de omgevingsvergunning die binnenkort verleend moet worden, maar die nog steeds niet is bekendgemaakt, ter inzage gelegd en beschikbaar voor bezwaren.

Wijzigingen voor trekvogelpad: “Jaarlijks is het Open Air festival in het Gaasperpark. Een deel van het park is dan tijdelijk afgesloten, waardoor de route door het park vervalt."

Het is toch ongehoord wat voorzitter Dalgliesh (PvdA) van het dagelijks bestuur van Zuidoost hier flikt. Onbehoorlijk bestuur is zeer netjes uitgedrukt, maar het getuigt volgens mij van grote schofterigheid dat dit kan gebeuren in een natuurgebied. Wat voor asootjes zijn die bezoekers van Amsterdam Open Air dan wel niet. Hoog opgeven van een idyllisch festival in het groen, maar wel de boel plattrappen, vogels verjagen, en als er drie festivals zijn in feite de hele zomer het park afsluiten voor recreanten.

Verkeersbesluit Amsterdam Open Air

Staatscourant: "Datum 18 mei 2016
Zaaknummer ZK16001037
Onderwerp Verkeersbesluit Amsterdam Open Air 2016

Het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie van Amsterdam Zuidoost
Gelet op de bepalingen van de Wegenverkeerswet (WVW 1994), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990), het Besluit administratieve bepalingen voor het wegverkeer (BABW), de Algemene wet bestuursrecht (AWB 1992), de Verordening op de Bestuurs-commissies 2013, het Mandaatbesluit van het Algemeen Bestuur en ondermandaat-besluiten;

blablabla……………...

Besluit:
Op grond van vorenstaande overwegingen besluit het dagelijks bestuur van de Bestuurscommissie Zuidoost om:

Door het plaatsen van het verkeersbord C1 [gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee], conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, in combinatie met rood-wit retro-reflecterende hekwerken (model BM14), met uitzondering van bewoners. De volgende kruisingen, parkeerterrein of wegvakken af te sluiten voor verkeer;

  I. Afslagen aan de Langbroekdreef te zijn Loenendreef, Leusdenhof, Leksmondhof en Leerdamhof

    II. Kromwijkdreef naar Klieverinkweg en de Kemangiestraat

    III. Driemondweg, behalve voor medewerkers Waternet, Gemeentewerf en bezoekers Langerlust.

    IV. Parkeerplaats van de Gaasper Camping aan de Loosdrechtdreef ter hoogte van nummer 7, behalve voor bezoekers Gaasper Camping, Kampeerders Gaasper Camping, taxi’s en bezoekers die gebruik maken van de Kiss & Ride

    V. Het “marktterrein” bij het metrostation Kraaiennest, doormiddel van een geelbord waarop wordt aangegeven dat op 4 en 5 juni uitsluitend ter behoeve van bezoekers van Amsterdam Open Air 2016 geparkeerd mag worden ter vergoeding van €15.

    VI. Een keerlus instellen bij de manege aan de Loosdrechtdreef ter hoogte van nummer 9, om verkeersopstopping te voorkomen

Genoemde verkeersmaatregelen worden ingesteld door Traffic Support op zaterdag 4 juni 2016 van 11.00 uur tot 19.00 uur en zondag 5 juni 2016 van 12.00 uur tot 19.00 uur alleen indien noodzakelijk, en niet langer dan strikt noodzakelijk. De afzettingen worden uitgevoerd en bemand door gecertificeerde verkeersregelaars van Traffic Support conform het Verkeersplan Amsterdam Open Air 2016.

Het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost,

Hans Vringer
Manager afdeling Beheer"

U kunt hiertegen bezwaar indienen. Hahahahahahhaaaa….. sorry voor deze uitspatting. Kafka leeft …. in Zuidoost, Nergens Anders.

Fair City

cursus-demonstreren-21-mei

Heb je ook je buik vol van de neoliberale stad?
Zit je vaak op de bank met de vraag: Wat kan ik doen?
Op zaterdag 21 mei om 11 uur hebben we een praktisch voorstel.
Je bent uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass ‘urban protest’

Ook leuk:
zondag 29 mei om 11.00 in het Gaasperpark

Gaasperpark 20 mei

Het vertidraineren ging vandaag verder. Het zand dat er eerder werd gestrooid is vrij dik van korrel. Het is geen fijn zand en het klit makkelijk aan je schoenen.

shots 2413
shots 2412

Als men de weiden helemaal vol met zand gooit dan wordt het een Waikiki beach. Eigenlijk vinden de organisatoren van Amsterdamned Open Air ons park maar niks, want ze brengen liever hun eigen plastic palmen en klimopplanten mee. Heerlijk chillen tussen de plastic klimop. Wat is natuur in ZO toch mooi! En schommelen is ook hip voor dertigjarigen. Infantilisering is ook een vorm van cultuur, toch, niet dan?

AOA 2015

Intussen is er voor Nellestein al een bewonersbrief uitgedeeld. Voor de zuidoever nog niets.

Update om 15:40 20 mei: de bewonersbrief is net in mijn brievenbus gestopt, Gein 3 heeft hem dus ook ontvangen

Voor het geval u in Driemond, Diemen, Abcoude, Ouder-Amstel, of Weesp ook overlast ervaart, hier kunt u uw klachten kwijt:

Horeca overlast telefoon (HOT): 020 421 4567 (dag en nacht bereikbaar)
Op werkdagen tussen 8.00-18.00 uur kunt u bellen met het gemeentelijk telefoonnummer 14 020. Maar daar moet u rekening houden met zeer simpele mensen, die meestal nog moeite hebben met een computer. Wees geduldig.
Andere klachten: 020-851 06 82
Mocht u na de afhandeling van uw melding tijdens het evenement niet tevreden zijn, en dat is jammer genoeg heel goed mogelijk, dan kunt u hierover een klacht indienen via de website van de gemeente Amsterdam:
www.amsterdam.nl/klachten (daar kunt u ook een klacht over het klachtennummer kwijt, hrmpfffff).

Mocht u meer informatie willen of heeft u een specifieke vraag, dan kunt u een email sturen naar buurt@amsterdamopenair.nl

NRC: "Ambtenaren op safari in Bijlmer

Dit jaar ontwikkelde Roosen een aparte WijkSafari voor ambtenaren uit de Bijlmer. „Omdat je uit ontmoetingen met burgers kunst kunt maken, maar ook beleid.” Zeven van haar spelers kregen een ambtenaar onder hun hoede die ze vijf dagen meenamen hun wijk in. De vergoeding gebruikt Zina als aanvulling op de subsidie van Zuid-Oost voor de WijkSafari. 

Rapper Gikkels (Gideon Everduim), een bepalend gezicht in de Bijlmer, ging op stap met adviseur vergunningen Eric-Jan Gossink. Gideon: „Eric-Jan was zelf nog nooit de wijk ingelopen. En hij gaat nota bene over de vergunningen! Wat hij maakt aan beleid, is realiteit voor een ander.”

Gikkels mocht zelf kiezen waar hij Gossink mee naartoe nam. „We zijn naar Heezeveld geweest, een broedplaats die mij als rapper ook heeft voortgebracht. Ik wil die kunstenaars graag steunen.”

Dhr. Gossink woont niet in Zuidoost, anders dacht hij mogelijk wel anders over de aantasting van het Gaasperpark. De hele afdeling vergunningen zou zich eens goed moeten realiseren wat hun vergunningen aan kunnen richten. En om het nu meteen een safari te noemen vind ik ook een beetje overdreven. Maar ja, sommige mensen leven nu eenmaal in de veronderstelling dat Zuidoost klein Nickerie is. Lekker de brousse van de Bijlmer in; en in het Gaasperpark de oerwoudkreten van de djs van Amsterdam Open Air.

Gaasperpark 19 mei

Vandaag ging het vertidraineren door. Het is de bedoeling dat het prikken van gaten in de grond voor betere beluchting en het verspreiden van zand de schade aan het park door Amsterdam Open Air enigszins binnen perk houdt. Maar die prikpinnen gaan maar 40 cm de grond in. De eerste vrachtwagen die erbovenop rijdt plet de gaten weer dicht. Het park is geen park meer met mooie weiden, zelfs dat is tegenwoordig door de komst van festivals niet meer mogelijk. Ook het maaien ging vandaag door. Voor het festival is een militaire look van het terrein noodzakelijk, kort Amerikaans, crew cut, geen bloemetjes meer in ’t blikveld. Want het is oorlog, zei een advocaat laatst nog tegen me.

shots 2407
shots 2403
shots 2404
shots 2408
shots 2405
shots 2409
shots 2410

Daslook

Festivals mogen natuur niet schaden

shots 2383

De gewone vogelmelk en de knikkende vogelmelk zijn behalve één plantje vandaag verdwenen van hun plek in het park. Ze hadden er nog moeten staan. Ook het afzetlint is weg. Vraag is wie ze weggehaald heeft. Het zijn beschermde planten en mogen niet weggehaald of gemaaid worden. Maar GGA zal over een paar dagen alle bermen gaan maaien om ruimte te maken voor vrachtverkeer voor het evenement... Eigenlijk moet je in het park wachters aanstellen om te verhinderen dat onverlaten de natuur beschadigen.

SP: "De provincie moet onderzoek gaan doen naar de schade aan de natuur door evenementen en festivals. Dit stellen SP-statenleden Anna de Groot en Remine Alberts in hun initiatiefvoorstel 'Op weg naar een duurzaam evenementen- en festivalbeleid'. Remine Alberts: "Doorgaan op de huidige weg kan leiden tot spijt achteraf, onderzoek is daarom absoluut noodzakelijk." De SP-statenleden willen ook betere geluidmetingen. Er moet meer rekening gehouden worden met de belangen van natuurliefhebbers en omwonenden.

Anna de Groot: "En het is maar de vraag of de opbrengsten van die festivals genoeg geld opleveren voor dat onderhoud. Voor het Diemerbos kwam dat neer op € 500,- netto per evenement, daar kun je geen tuinman voor inhuren. Nog afgezien van de langdurige effecten die evenementen en festivals op flora en fauna kunnen hebben.”

Naast het onderzoeken van draagvlak bij de omwonenden, stellen de SP-statenleden ook voor om goed de effecten op de natuur te meten, in het bijzonder de effecten op de bodem en het leven daarin. Verder moet het voortaan duidelijk zijn wie waarvoor verantwoordelijk is.”

SP Initiatiefvoorstel Op weg naar een duurzaam evenementen- en festivalbeleid

Dag van het Park

Zondag 29 mei 2016 van 11.00 – 13.00 uur

Rondje Gaasperplas

met koffie picknick en muziek door Baviaen van Schurhof in Gaasperplaspark

Start: 11.00 met koffie picknick, zelf koffie, koek en kleedje meenemen, Waar: op het grasveld bij het Platanen pleintje.
Waarom: Om te laten zien: parken zijn zélf een evenement. Geen grootschalige evenementen in parken en groengebieden

Wie: omwonenden, ommetjesmakers, parkbezoekers, bestuurders, politici, beslissingnemers, opwaardeerders, beschermers, liefhebbers etc. 3 muzikanten, eir mag gedanst worden. Kinderen in begeleiding van volwassenen welkom.
Handig om mee te nemen: fiets om picknick mandje aan te hangen en delen van het rondje Gaasperplas te fietsen, bescherming tegen regen en/of zon, identiteitsbewijs.....

Programma: na eerste picknick wandeling door dat deel van het park, dat niet afgesloten is wegens opbouwwerkzaamheden voor evenement, langs bijzondere planten, uitleg over plannen aanleg evenementenverkeersroutes en andere ontwikkelingen, promotie Groenmanifest Parkenoverleg Amsterdam en luisteren naar de vogels en genieten van groei en bloeiseizoen voor zover mogelijk...Misschien zingt de nachtegaal.

Het grootste deel van oeverterreinen, de speel- en ligweiden op de noordoever zijn afgesloten wegens opbouwwerkzaamheden evenement. De evenement organisator vindt het heel vervelend dat onze activiteiten elkaar kruizen en biedt koffie aan in boerderij Langerlust. (Er zijn al twee andere groepen daar, maar we kunnen nog in boomgaard, er mag muziek gemaakt worden en Langerlust zelf biedt een plak koek aan bij de aangeboden koffie)

Vervolg rondje Gaasperplas, nu wel langs de plas via oost en zuidoever langs de bijzondere bloemen weiden weer terug richting startpunt.

Maar een gedeelte van de route doen? Bepaal zelf tot waar u meegaat.

Route naar beginpunt:
– vanuit Nellestein, langs de plas richting Liendenhof dan omleiding langs de hekken volgen het park in
– vanaf eindpunt metro 53 Gaasperplas: linksaf naar pleintje met kunstwerk (bij de snackbar kunt u nog wat voor uw picknick kopen), dan hoofdroute volgen het park in tot grasveld bij het Platanen pleintje.

www.bvnellestein.nl voor meer over Groenmanifest en teksten om zelf te printen op A4 om aan fiets of picknick mandje te hangen. Groenmanifest ondertekenen kan op https://sites.google.com/site/parkenoverleg/ of op 29 mei.

Bewonersvereniging Nellestein, commissie Gaasperplaspark

Groenmanifest      Fair city 

Nellestein laat van je horen

Bericht van BVNellestein:

Nellestein laat van je horen! 

Open Air 2016 komt op 4 en 5 juni in het Gaasperpark en op de camping van 3 tot 6 juni.

De evenementenvergunning is bekendgemaakt op 22 april 2016. Vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan (Uitspraak Raad van State, 30 april 2015) is ook een omgevingsvergunning aangevraagd, die 6 weken voor het evenement op 23 april verleend zou moeten zijn. Hij is er nog steeds niet. 

Vervolg Ontwikkelingen Gaasperplas

De gemeenteraad  heeft  de Agenda Groen vastgesteld en is een onderzoeksvoorstel voor bodemonderzoek aangenomen dat tussen april en september 2016 ook in het Gaasperplaspark wordt gedaan. Dat moet aangeven welke maatregelen nodig zijn om het park in de toekomst geschikt te maken voor 'intensief gebruik'. (Lees: ook  evenementen.)

Groengebied Amstelland ontwikkelt plannen voor aanleg van 2 evenementenverkeersroutes (Open Air Highways), in samenwerking met de gemeente Amsterdam en met medefinanciering door gelden uit de Agenda Groen, onder dekmantel van Rondje Gaasperplas. (Inmiddels wordt het besluit om 2 bruggen te vernieuwen ook weer heroverwogen en komt de vervanging door duikers weer in zicht!) 

Startnotitie Balans in de stad, vastgesteld door B en W 26 mei 2015, sluit aan bij dit beleid. In dit stuk worden een aantal experimenten aangekondigd volgens het principe 'eerst doen dan leren'. Ook het Gaasperplas park wordt genoemd als experiment. Het idee is drukte/evenementen te verspreiden over de stad naar de stadsranden. Dat het Gaasperplaspark omgeven is door woonwijken, wordt hier in niet meegenomen..... .

Bestemmingsplan

In het ontwerp Bestemmingsplan Restgebieden ZO, krijgt de Gaasper camping een bestemming evenementen categorie 2. Het plan moet nog vastgesteld worden. Namens de Bewonersvereniging is een zienswijze ingediend en zal ook bezwaarschrift ingediend kunnen worden.

Bestemmingsplan Gaasperdam, waarin Gaasperplasgebied, wordt geactualiseerd. Alle grasvelden rond de Gaasperplas zullen waarschijnlijk de bestemming evenement krijgen, worden de afmetingen voor bouwkavel kerk bij Leksmondhof op de plaats oude supermarkt bouwval verruimd, krijgt Ballorig een uitbreiding met serre en daarop groot terras voor horeca, zal in het park op de noordoever horecavoorziening vastgesteld worden. Voor evenementen is dan geen omgevingsvergunning meer nodig, alleen een evenementenvergunning.

Dien zienswijzen in als het voorlopig ontwerp bekendgemaakt wordt. (Om procedures hiertegen mogelijk te maken is het bestuur van de bewonersvereniging Nellestein gevraagd weer een nieuw juridisch collectief te (laten) vormen, met bewoners die een rechtsbijstandsverzekering hebben die veranderingen in de woonomgeving dekt.) 

Organisator verliest Voorlopige Voorziening Procedure

Park am See wordt nu park am Bahnhof. De rechter heeft bepaald dat de BC (Bestuurscommissie) van Nieuw-West een omgevingsvergunning terecht heeft geweigerd voor evenementen op de Oeverlanden Nieuwe Meer. Door onze procedures hebben BC's nu de mogelijkheid om omgevingsvergunningen voor evenementen te weigeren. Ook als een evenementenvergunning al verleend is. (Voor een evenementenvergunning geldt de APV met als toetsingskader, veiligheid en openbare orde, dat geeft veel minder mogelijkheden voor weigergronden. Voor een omgevingsvergunning geldt veel bredere toetsing aan ruimtelijk beleidskader, dat geeft meer mogelijke weigeringsgronden. Daarbij kan ook de  NNN-status (NatuurNetwerkNederland, voorheen EHS) van het Gaasperplaspark meegewogen worden.)

Tweede grootschalige evenement in het park op noordoever Gaasperplas Plannen voor groot reggae festival op plek van Open Air eind augustus door organisator Kwaku. 

Er is inmiddels wel eeb advies van de Bezwaarcommissie over bezwaren over de omgevingsvergunning Open Air 2014 en 2015, maar nog steeds geen besluit over 2015. In het advies blijft de vergunning in stand, het besluit door BC houdt een voorbehoud over de ontvankelijkheid van de indiener. 

Nieuw Evenementen Beleidskader gemeente

Binnenkort zal b&w het beleidskader aan de raad presenteren, die het voor de zomer zal behandelen, zodat het na de zomer in kan gaan. Het lijkt er op dat de bodemmetingen, waarover pas na september gerapporteerd wordt, geen rol meer zullen spelen voor dit beleid (een geslaagde vertragingspoging van de wethouder). Inmiddels worden sommige parken al voorzien van gewapend gras, drainage, opgehoogd om ze geschikt te maken voor 'intensief' gebruik. 

Wat kunt U doen om dit beleid bij te stellen en onze parken te beschermen tegen grootschalige evenementen? 

Dien een bezwaarschrift in tegen de evenementenvergunning Open Air 2016 (en straks tegen de omgevingsvergunning 2016 )

Heeft het zin om een bezwaarschrift in te dienen, dat bijna zeker ongegrond verklaard zal worden door de bezwaarcommissie? 

Ja want:
– dat is een manier om zichtbaar te maken dat er bewoners zijn die bezwaar hebben tegen dit beleid. 
– dat er veel bewoners zijn die zich zorgen maken over de aantasting van het aantrekkelijke, groene en relatief rustige woonklimaat in Nellestein.
– Er zijn voorstellen om bestuurders te beoordelen aan de hand van het aantal bezwaarschriften dat hun beleid veroorzaakt. 
– Het onderzoek naar de bodemverdichting ten gevolge van grootschalige evenementen in parken, toont aan dat deze bodemverdichting een tikkende tijdbom is voor Amsterdamse parken (slappe, venige bodem, hoge grondwaterstand). De schade aan de breed uitwaaierende wortelstelsels (ze kunnen niet de diepte in vanwege hoge grondwater) van bomen en beplanting dreigt onomkeerbaar te worden. Het opnieuw aanleggen van parken wordt onbetaalbaar, nog afgezien van het verlies van oudere bomen en planten.
– Het is een manier om duidelijk te maken dat hoewel dit evenementenbeleid zogezegd democratisch vastgesteld is er toch een belangrijke minderheid tegen is.
– Het kan meewegen bij het al dan niet helemaal uitvoeren van het oude beleid (we hebben tot nu toe nog steeds maar 1 grootschalig evenement op de noordoever, (plannen voor nog 1) en geen 3) , het vaststellen van nieuw beleid, bij wijzigingen van bestemmingsplannen.
– Het is een democratisch recht van elke burger met een omschreven procedure die uitgevoerd moet worden.
– Het is een mogelijkheid om beleid te laten toetsen door bestuursrechter en Raad van State.
– Het is een goede generale voor de komende wijzigingen bestemmingsplan restgebieden en Gaasperdam.

Hoe dient u een bezwaarschrift in?  

Stuur een brief per post (afgegeven bij de balie van het Stadhuis, Waterlooplein, kan ook, vraag om een ontvangstbevestiging) naar het adres bovenaan het voorbeeld bezwaarschrift tegen evenementenvergunning waarin u uw bezwaren kenbaar maakt. 

U kunt het voorbeeld gebruiken dat hierbij gevoegd is:

– Vul uw naam en adresgegevens in,
- Vul eventueel nog eigen bezwaren toe
– Zet uw handtekening onder de brief
– Bewaar zelf een kopie
– Verstuur de brief zo snel mogelijk, (zorg dat hij ruim binnen de 6 weken termijn, vanaf bekendmaking 22 april 2016,  aankomt)

Vervolg:

– u ontvangt een ontvangstbevestiging
– u ontvangt een uitnodiging voor een hoorzitting, waar u uw bezwaar kunt toelichten voor de bezwaarcommissie. Bezwaarschriften tegen dezelfde vergunningen worden tegelijk in één hoorzitting behandeld. U mag daar het woord voeren, maar het hoeft niet. Ook heeft u geen verschijningsplicht, u kunt laten weten dat u niet aanwezig zult zijn of iemand machtigen.
– u ontvangt het besluit op bezwaar.

Voor alles gelden vastgestelde termijnen, die soms nog een keer verlengd kunnen worden, met berichtgeving. Meestal 6 weken voor hoorzitting en 6 weken voor besluit op bezwaar. Als termijnen niet aangehouden worden kunt u aandringen op behandeling van of besluit op uw bezwaar. 

Kent u meer mensen die bezwaar willen maken? 
Maak een kopie, mail hem verder, geef hem door, hang hem op. 

Nellesteiners, laat nu van je horen. Juist nu, nu er nieuw beleid in de maak is.  

Commissie Gaasperplas, bewonersvereniging Nellestein

Onderzoek door Nationale Ombudsman

NationaleOmbudsman: "Betrekt de gemeente u bij de besluitvorming rond evenementen? Laat het ons weten.

Laat ons uw ervaringen weten over hoe uw gemeente u betrekt in de besluitvorming over een evenement.

Mail  of bel (gratis) met 0800-33 55 555

Het is weer lente; de tijd dat veel evenementen worden georganiseerd zoals kermis, straatfeesten en festivals. Dat brengt helaas soms overlast met zich mee. De Nationale ombudsman doet onderzoek naar hoe gemeenten hun inwoners op tijd kunnen betrekken bij de besluitvorming rond het organiseren van evenementen."

Aanvraag GaasperPleasure

Amsterdam: "Aanvraag omgevingsvergunning Driemondweg t.h.v. huisnummer 21

Driemondweg t.h.v. huisnummer 21, 1108 AJ: aanvraag omgevingsvergunning voor handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening/handelingen met gevolgen voor beschermde natuurgebieden/waterstaatswerk of beschermingszone gebruik/melding waterstaatswerk of beschermingszone gebruiken t.b.v. het 2 daagse evenement Gaasper Pleasure; datum ontvangst 06-05-2016

Dossiernummer 2336905.

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.

Indien het gaat zoals dat ook voorgaande jaren en met Amsterdam Open Air gaat dan wordt er wekenlang niets ter inzage gelegd, kan geen zienswijze ingediend worden, noch een bezwaar ingediend als de omgevingsvergunning niet minstens zes weken vóór het evenement ter inzage komt te liggen. Als burgers het recht hebben om een bezwaar in te dienen dan moeten de stukken ook zes weken ter inzage liggen vóór het evenement. Doet stadsdeel Zuidoost dat niet dan zet het dagelijks bestuur de praktijk van onbehoorlijk bestuur gewoon verder. Dan zullen wij de gemeente moeten verzoeken om in te grijpen.

18 mei in het Gaasperpark

Er werden vandaag wat bankjes in de periferie van het park schoongespoten.  Vrachtwagens strooiden zand over de festivalvelden. Er werd ook nog steeds gevertidraineerd. Laten we hopen dat dat zal helpen om de schade aan het park door Amsterdam Open Air wat te milderen. De gewone vogelmelk bloeit nog steeds in het park.

shots 2390
shots 2392
shots 2393
shots 2394
shots 2395
shots 2396
shots 2397
shots 2398
shots 2399
shots 2400
shots 2401


shots 2391

Bezwaar moet naar de burgemeester

Een aantal dagen geleden heb ik mijn bezwaar opgesteld tegen de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air 2016. Dat deed ik met de vergunning zelf als bron. Daarin stond:

 “Stuur uw bezwaarschrift naar:
De burgemeester van Amsterdam,
T.a.v. Directie Juridische Zaken
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Goed, dat had ik dus aanvankelijk in mijn concept staan, maar toen keek ik naar de bekendmaking waar ook een link staat naar bezwaarmaken en daar stond (en dat staat er vanmiddag om kwart over twee nog steeds):
"Stuur uw bezwaarschrift naar: Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie stadsdeel Zuidoost
T.a.v. de afdeling POJZ
Postbus 12491
1100 AL AMSTERDAM

Dat laatste is dus fout, de zoveelste fout van het stadsdeel in deze kwestie. Een eerder fout betrof de kennisgeving waar in stond dat het ging om het festival op 4 en 5 juni 2015. Ik heb het adres in mijn bezwaar toen gewijzigd, maar ik krijg net een brief dat mijn bezwaar niet naar het stadsdeel moest maar naar de burgemeester. Gisteren had ik al voor de zekerheid het bezwaar doorgestuurd naar de burgemeester. Mensen die enkel de bekendmaking op de site van de gemeente hebben gezien, zullen hun bezwaren naar het verkeerde adres gestuurd hebben.

Het stadsdeel moet en zal uw aan het stadsdeel gestuurde bezwaren wel doorsturen, hoop ik, maar het kan geen kwaad om het bezwaar ook nog aan de burgemeester te sturen. In elk geval het adres van de burgemeester gebruiken als u nog bezig bent met uw bezwaar. In mijn bericht getiteld Bezwaar tegen evenementenvergunning heb ik al een aangepaste voorbeeldbrief gezet om te downloaden.

U kunt hier ook een voorbeeld bezwaar als docx downloaden.

Intussen is vernomen dat de omgevingsvergunning voor dit evenement in concept klaar is, maar dat de bekendmaking mogelijk deze week, mogelijk volgende week, mogelijk na het evenement bekendgemaakt zal worden. Zuidoost Nergens Anders! Het is hier Kafkaland. We kunnen er een roman over schrijven getiteld ‘Het Proces’. Een bezwaar insturen tegen de omgevingsvergunning kan dus mogelijk pas na het evenement, terwijl die vergunning zes weken ter inzage had moeten liggen vóór het evenement, om de bewoners nog in staat te stellen om ook daar een bezwaar tegen in te dienen. Hierdoor zal ook het aanvragen van een voorlopige voorziening voordat het evenement plaatsvindt, gesaboteerd worden. Zoveel minachting heeft het huidige bestuur van Zuidoost voor zijn bewoners.

Festivaldruk

Trouw 14.5.2016: “Park zucht onder festivaldruk

De parken en natuurgebieden in en om Amsterdam zijn populair bij organisatoren van muziek- en dancefestivals. Dat stuit op verzet.

Volgens bodemkundige Gert Peek van de Wageningen Universiteit is veengrond 'de slechtst mogelijk plek' voor een festival. "Veen is niets meer dan plantenresten en water. Als die bodem inklinkt door alle gewicht, kan het water niet meer wegstromen en ontstaan er plassen. Afwateringsbuizen aanleggen onder de grond of ophogen met zand, zoals vaak wordt gedaan, helpt maar ten dele.”

Stadsecoloog Martin Melchers is ook kritisch. "In augustus valt de schade reuze mee, maar in het voorjaar moet je sowieso geen festivals willen vanwege het broedseizoen", stelt hij. Hij noemt het afschuwelijk dat de gemeente ruim baan maakt voor de feestgangers. "Parken zijn er voor rust en ontspanning, en dan gaan ze daar die klereherie maken. Je moet gewoon een paar festivalterreinen inrichten en die zo inrichten dat de natuur daar niet wil komen. Als de jeugd pilletjes op heeft, vinden ze toch alles prachtig.”

Daar denken de organisatoren anders over. "Het gaat erom de natuur bij de recreant te brengen, dan ga je niet op een parkeerplaats staan dansen", zegt Daniel van Drunen van Park am See. Hij verwijst naar parken met een duidelijke groenbeheerder, zoals Groengebied Amstelland. Dat beheert een aantal terreinen rondom Amsterdam en staat open voor festivals. "Eerder werkten wij ook goed samen met Staatsbosbeheer. Het brengt ook geld in het laatje", zegt Van Drunen. Die inkomsten lopen op tot anderhalf euro per bezoeker, in het geval van Park am See in totaal 6.000 euro. Een koopje vergeleken met concertzalen, die snel tienduizenden euro's voor een avond vragen.

Maar volgens stadsecoloog Melchers moet je niet willen verdienen aan natuur.”

Heel goede repliek van Martin Melchers. De opbrengst uit evenementen is belachelijk laag vergeleken bij de schade die veroorzaakt wordt. De schade aan het Oosterpark tijdens de 1 mei-viering wordt geschat op 41.000 euro. Festivalorganisatoren als Daniel van Dreunen willen voor een koopje in een mooi park. Het brengt inderdaad geld in het laatje, maar enkel voor festivalorganisatoren, en voor de ‘cultuur’ doen ze het echt niet. Poen in het groen, daar gaat het om.

Dag van het park

Dag van de bouw

Op de Dag van het Park, zondag 29 mei, wilden bewoners van Nellestein een Rondje Gaasperplas organiseren. De opbouw van festival Amsterdam Open Air zou eigenlijk al beginnen op 27 mei, hoewel in het contract staat dat dat pas mogelijk is vijf dagen voor het begin van het festival, en als we ervan uitgaan dat dat 3 juni is (op de camping) dan zou pas op 29 mei begonnen kunnen worden met de opbouw. Deze zaak is nog in behandeling bij GGA. Foutje, even Apeldoorn bellen. Er is aan Sjoerd Wynia gevraagd om toestemming om het park in te mogen voor een picknick in het park in het kader van het Rondje Gaasperplas op de Dag van het Park. Maar het mocht niet. Leuk is anders. Op de Dag van het Park worden recreanten dus buitengesloten. Het wordt een Dag van de Bouw voor Amsterdam Open Air. Of Weg met het Park als AOA zo doorgaat!

We werken nu aan een andere opzet van een Rondje Gaasperplas.

Maar de mogelijkheid bestaat nog dat de voorzieningenrechter het festival alsnog verbiedt tot er een uitspraak is van de beroepsrechtbank over de omgevingsvergunningen voor 2014, 2015 en 2016 voor Amsterdam Open Air.

Festivals die in het water vallen

ROmagazine: Festivals en evenementen groeien in aantal en omvang. Daarmee nemen ook de invloed van die evenementen op de leefomgeving en de bezwaren van de omgeving toe. 2014 en 2015 waren wat dat betreft bewogen jaren, zowel bij de wetgever als bij de rechter. Op basis van recente uitspraken zetten wij een aantal do’s en don’ts op een rij voor de verlening van een evenementenvergunning op grond van de APV, de omgevingsvergunning en het opnemen van een evenementenbestemming in een bestemmingsplan.”

U kunt het complete artikel hier downloaden.

Niet voor niets zijn stadsdelen en gemeenten al druk bezig met het wijzigen van bestemmingsplannen om hun snode festivalplannen toch door te kunnen drijven. Als de wet en de regels in de weg staan dan gaat de overheid gewoon over tot het wijzigen van de wet en de regels. Zo simpel is het. Wat is het verschil met een plutocratisch systeem? Dat er een kleine speling is van hoogstens een paar jaar waarbinnen de burgers nog via de wet hun recht kunnen halen. Daarna heeft de overheid zich weer ingedekt tegen ongewenste bemoeienis door de burgers.

13 mei in het Gaasperpark

Op 13 mei nog steeds volop werkzaamheden in het Gaasperpark. Rustig genieten was er niet bij. Er werd gemaaid en GGA is ook begonnen met de vertidrainage, dat betekent het prikken van gaten in de bodem zodat de grond meer lucht krijgt. Of dat veel zal helpen om de bodem gezond te houden als daar weer 20.000 feestbeesten en honderden zware vrachtwagens overheen gaan, is zeer de vraag. Het kost in elk geval weer geld. En dit zijn allemaal activiteiten die rechtstreeks te maken hebben met Amsterdam Open Air.

shots 2377

Met deze machine werden gaten geprikt in de bodem

shots 2378


shots 2375
shots 2379

Gisteren was ik bezig met een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan Gaasperdam aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. Er ligt nog steeds geen aanvraag voor een omgevingsvergunning ter inzage. Die is er natuurlijk al wel. Maar er is voorlopig alleen een kennisgeving gepubliceerd. Het is waarschijnlijk weer de bedoeling dat de stukken pas een paar dagen voor het evenement beschikbaar komen; het stadsdeel doet dat het liefst op vrijdag voor het evenement zodat er nauwelijks tijd is om een bezwaar in te dienen, laat staan om een voorlopige voorziening aan te vragen. Onbehoorlijk bestuur dus.

zona1 med

Ik heb toch alvast een zienswijze ingestuurd op de aanvraag voor een omgevingsvergunning hoewel die nog niet ter inzage ligt op open staat voor een zienswijze. In de kennisgeving staat “Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u of een zienswijze indienen, of bezwaar maken.” Maar ja, het bestuur weigert nog steeds om stukken openbaar te maken. De bedoeling van het bestuur is te verhinderen dat omwonenden bezwaren kunnen indienen. Die ‘latere fase’ had al begonnen moeten zijn. De huidige leden van het dagelijks bestuur, Muriël Dalgliesh en Urwin Vyent, zijn niet van dat kaliber dat in staat is om weerstand te bieden aan ambtenaren die menen dat omwonenden zo weinig mogelijk geïnformeerd moeten worden en dat besluiten en vergunningen eigenlijk niet bekendgemaakt hoeven te worden. Dus het onbehoorlijk bestuur gaat hier gewoon door alsof Nederland geen democratie meer is. Het dagelijks bestuur catert voor de eigen achterban en heeft het druk met het saboteren van onderzoeken naar fraude met gemeenschapsgeld. Zo komt Zuidoost weer fraai op de kaart te staan! Zuidoost Nergens Anders! Die slogan hebben we intussen wel van de kaart gehaald, het kunstwerk met deze tekst is inmiddels verplaatst.

Park am See gaat niet door

De voorzieningenrechter heeft het verzoek van D. van Drunen van Chasing the Hihat B.V. tot het treffen van een voorlopige voorziening om het besluit van stadsdeel Nieuw-West om geen omgevingsvergunning voor het festival Park am See  te verlenen, terug te draaien, afgewezen. Hoera!

Thump: “Zojuist heeft de Park Am See organisatie bekend gemaakt dat zij de rechtszaak om De Oeverlanden helaas hebben verloren. "Het last-minute besluit om ons festival op De Oeverlanden vijf weken voor aanvang te dwarsbomen is voor ons nog steeds onbegrijpelijk," meldt het Facebookbericht.

Maar niet getreurd, want Park Am See 2016 gaat gewoon door. "Sinds het eerste teken van onrust zijn we aan de slag gegaan met opvanglocaties, en deze week is het ons gelukt om bij de gemeente eindelijk één alternatief los te krijgen," wordt vermeld. Park Am See wordt nu Strand Am Bahnhof; een geïmproviseerd strandparadijs naast Sloterdijk. De organisatie achter het festival is gedreven om een "keihard" statement te maken over hoe mooi de festivalcultuur is.“

De festivalcultuur is helemaal geen cultuur, het is het tegendeel van cultuur, namelijk het veroorzaken van zoveel mogelijk overlast voor de omgeving, geluidsoverlast en gehoorschade, schade aan het park en schade aan fauna en flora. Het gaat om de vijf ds: dance (d.w.z. heen en weer schudden), decibels, drank, drugs en een doppie.

Het is nog onbegrijpelijker dat omgevingsvergunningen meestal een paar dagen voor de aanvang van een evenement bekendgemaakt worden, zodat omwonenden nauwelijks de tijd hebben om een bezwaar in te dienen, en een verzoek om een voorlopige voorziening om festivals op te schorten tot de zaak ten gronde is behandeld voor een beroepsrechtbank, geen kans maakt.

Jongens en meiden van de feestbrigade, als ik jullie een goede raad mag geven, "Do ist der Bahnhof!"

Bezwaar tegen evenementenvergunning

Ook al heeft de beroepsrechtbank en de Raad van State al vastgesteld dat het festival Amsterdam Open Air in strijd is met het bestemmingsplan, het is aan te raden om ook dit jaar een bezwaar in te dienen tegen de evenementenvergunning die is verleend door stadsdeel Zuidoost. Vooral bewoners van Nellestein en de zuidoever van de Gaasperplas zullen weer getroffen worden door geluids- en andere overlast. Door de uitdunning in het park en aan de zuidoever zal de geluidsoverlast veel ondraaglijker zijn. Stuur daarom massaal bezwaren in. Een voorbeeld van een bezwaar kunt u hier downloaden (pdf) of beter nog als docx. U mag deze tekst ook kopiëren, invullen met uw adres en handtekening en opsturen aan het stadsdeel. Op 3 juni moeten alle bezwaren binnen zijn. Het stadsdeelbestuur staat altijd te trappelen om bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren als ze te laat zijn ingestuurd, dus doe het zo snel mogelijk.

Oosterpark in de vernieling

AT5: "De SP is bezorgd over de aankomende festivals in het Oosterpark. Na de grote 1 mei-manifestatie van de FNV ligt het net gerenoveerde park er niet best bij, maar toch staan er nog minstens twee andere evenementen gepland in het park."

De verantwoordelijken, Eberhard van der Laan en Ivar Manuel, spelen elkaar de zwartepiet toe. 

AT5: “Burgemeester Eberhard van der Laan haalde vanmiddag stevig uit naar de vakbond FNV. De 1 mei-demonstratie van de vakbond veroorzaakte flinke schade aan het Oosterpark. Daar was van der Laan niet over te spreken, maar hij was zo mogelijk nog bozer over de reactie van de voorzitter van de bestuurscommissie in Oost, Ivar Manuel.

Uitdunning zuidoever gaat verder

Om de bewoners aan de zuidoever van de Gaasperplas over een paar weken tijdens Amsterdam Open Air extra veel geluidsoverlast te bezorgen is GGA nog steeds bezig met het uitdunnen van de zuidoever. Bijzonder vervelend. Ook het genieten van het zomerse weer wordt getemperd door werkzaamheden en gerij van zwaar werkverkeer.

shots 2353
shots 2371
shots 2372

Voor Amsterdam Open Air worden de paden verbreed; dat wordt de Open Air Highway. Maar de paden in en naar de tuintjes in het park zijn dringender aan herstel toe dan de grote fiets- en wandelpaden. Voor Open Air is geld beschikbaar, voor de recreant niet, die moet maar struikelen over de verzakte stenen.

shots 2356
shots 2358
shots 2359
shots 2362
shots 2364
shots 2367

Als troost nog een Kaukasisch vergeet-mij-nietje.

Ondertussen in Amsterdam...

Milieudefensie: "De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Dat blijkt uit een meetrapport dat Milieudefensie vandaag publiceert. Samen met bewoners heeft Milieudefensie het afgelopen jaar de luchtkwaliteit in verschillende woonplaatsen gemeten. De metingen van bewoners en Milieudefensie wijzen uit dat de norm voor stikstofdioxide (NO2) op zeker elf plekken in het land wordt overschreden.

Manu Hartsuyker heeft de luchtkwaliteit gemeten in de Valkenburgerstraat, één van de drukste straten in Amsterdam. "De auto's staan voor mijn slaapkamerraam te ronken. En wat ik al vermoedde is nu ook echt duidelijk geworden, de lucht is hier zeer ongezond. Gezien de toenemende verkeersdruk in deze straat, zal de luchtkwaliteit alleen maar slechter worden. Het is tijd voor echte maatregelen." In de Valkenburgstraat lag de concentratie stikstofdioxide op 45 microgram per kubieke meter. Dat is ruim boven de wettelijke norm van 40 microgram per kubieke meter. Het ongezondste meetpunt van Amsterdam bevond zich aan de Stadhouderskade, waar een concentratie van 46 microgram per kubieke meter werd gemeten."

… omdat het geld oplevert

Facebook ZON- Zuidoost natuur:

"Ronald Blonk Omdat een festival geld oplevert.

Omdat het één van de mooiste parken van Amsterdam is.
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat reggae bij Zuidoost hoort.
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat natuur alleen waardevol gevonden wordt wanneer je er vertier kunt vinden.
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat Amsterdam geen geld over heeft voor het onderhoud van parken.
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat het leven één groot festival moet zijn.
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat ze denken dat wie ooit hier naar muziek heeft geluisterd misschien nog wel 's terug komt. (ja, duh! alleen voor nog meer herrie, verder echt niet)
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat alles van waarde weerloos is.
Omdat een festival geld oplevert.
Omdat het Gaasperpark nu eenmaal toch al festivalvriendelijk wordt ingericht.
Omdat een festival geld oplevert..
Omdat stilte bedreigend is, zeker wanneer die stilte nog benadrukt wordt door ruisende blaadjes en kwinkelerende vogeltjes.
Omdat een festival geld oplevert."

Maaiwerkzaamheden voor Open Air

Net nu de bloemen in het Gaasperpark uitbundig tevoorschijn komen is GGA bezig geweest met het maaien van grasvelden. Vandaag begon het fijnere werk, het maaien van de randen en bermen. Gisteren heeft Flora twee soorten vogelmelk aangetroffen, de gewone vogelmelk en de knikkende vogelmelk - beschermde planten, en de locatie doorgegeven aan GGA. Er is een lint overheen gehangen zodat deze beschermde planten daar niet vertrapt of gemaaid worden. Maar deze werkzaamheden die in feite bedoeld zijn als voorbereiding voor festival Amsterdam Open Air zijn weer een aantasting van het park en de recreatie. Het is niet prettig als je tijdens je wandeling gestoord wordt door het oorverdovende maailawaai. De voorbereidingen voor het festival beginnen dus al een maand voor het festival. Want om deze tijd bloeidende bloemen maaien is eigenlijk gekkenwerk, er is dus een dringende reden voor: het terrein geschikt maken voor Amsterdam Open Air. En dan blijven ze maar drammen over de idylle van een festival in het groen.

shots 2337
shots 2346
shots 2334
shots 2335
shots 2340

Onderste foto: hier is gemaaid omdat hier leidingen voor AOA komen te liggen

Bovendien is het natuurlijk te gek voor woorden dat op dit moment bloemen gemaaid worden. Dat mogen dan wel gewone alledaagse bloemetjes zijn als madeliefjes, maar het typeert wel de agressieve aantasting van een park door evenementen. En we moeten er zelf achteraan om de beschermde planten op te sporen en de locatie door te geven aan GGA zodat ze niet per ongeluk toch gemaaid worden. Vanmiddag heb ik meer knikkende vogelmelk gespot en dat doorgegeven aan de groenbeheerder.

shots 2329
shots 2330

Boven: Gewone vogelmelk

shots 2331
shots 2332

Knikkende vogelmelk

Nieuwe vragen over Reggae Lake festival

Vanavond worden in het vragenhalfuurtje van de vergadering van het Algemeen Bestuur van stadsdeel Zuidoost door GroenLinks vragen gesteld over het (ontbreken van informatie over) Reggae Lake festival dat gepland is in augustus en waarvoor al kaarten worden verkocht. Waarom wordt dit festival niet net als Kwaku in het Nelson Mandelapark gehouden? Ik vind het bijzonder arrogant van alle festivalorganisatoren dat ze al kaartjes verkopen voordat er überhaupt door het stadsdeel iets over is gecommuniceerd, laat staan een vergunning voor is verleend. De Stichting heeft een paar dagen geleden een WOB-verzoek aan het bestuur gericht om inzage te krijgen in de beschikbare stukken voor dit festival.

GroenLinks: "Vragen aan het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie Zuidoost

Betreft: Berichtgeving Organisatie Kwaku festival van een groot internationaal Raggae Festival in het Gaasperpark in zomer 2016.

Datum: 9 mei 2016

Geachte leden van het Dagelijks Bestuur,

Graag leg ik u de volgende vragen ter beantwoording in het vragenhalfuur tijdens de oordeelsvormende bestuurscommissie vergadering van op 10 mei a.s. voor:

Vraag 1: Heeft u kennis genomen van de aankondiging op 6 mei jl. door de organisatie Kwaku Summer festival dat er een nieuw groot internationaal reggae festival in Amsterdam komt, nl. Het Reggae Lake festival in Gaasperpark Amsterdam? Voor meer info kijk op www.reggaelake.nl

Vraag 2: Bent u op de hoogte dat het Gaasperpark deel uitmaakt van Natuur Netwerk Nederland, voorheen Ecologische Hoogstructuur?

Vraag 3: Bent u op de hoogte dat het Gaasperpark deel uitmaakt van de Hoofdgroen structuur Amsterdam?

Vraag 4: Bent u op de hoogte dat het Gaasperpark deel uitmaakt van Groen gebied Amstelland?

Vraag 5: Hoe en door wie is hiertoe de vergunning verleend? Op basis van welke wet- en regelgeving?

Vraag 6: Past dit festival in het beleid zoals vastgesteld in de evenementennota?

Vraag 7: Betekent dit dat we nog meer festivals in het Gaasperpark kunnen verwachten?

Vraag 8: Hoe wordt hierover met de omwonenden gecommuniceerd?

Vraag 9: Hoe wordt hierover met de bewoners in Zuidoost gecommuniceerd?

Vraag 10: Is het mogelijk om tegen het besluit inzake het festival in beroep te gaan? Zo ja, hoe en waar?

Met vriendelijke groet,
Lilian Peters

Buitengewoon bestuurscommissie lid Amsterdam Zuidoost”

Vers van de pers: de vergadering is momenteel, het is net even over half acht vanavond, aan de gang. Straks na afloop kunt u op deze link de antwoorden van voorzitter Dalgliesh beluisteren

Korte samenvatting van de antwoorden van mevr. Dalgliesh:
Het bestuur is zich ervan bewust dat het Gaasperpark behoort tot de EHS (Ecologische Hoofdstructuur - nu NatuurNetwerk Nederland geheten), de HGS (Hoofdgroenstructuur) en Groengebied Amstelland. Het evenement zou georganiseerd worden in uitvoering van de evenementennota. Maar zoals mevr. Dalgliesh zou moeten weten, is die evenementennota in strijd met het bestemmingsplan. Daar hebben de beroepsrechtbank en de Raad van State zich al over uitgesproken i.v.m. Amsterdam Open Air. Er is daarom een omgevingsvergunning voor nodig. Het stadsdeelbestuur is momenteel bezig met het bemoeilijken van een rechtszaak tegen de omgevingsvergunningen die eerdere jaren waren verleend voor Amsterdam Open Air en geeft daarmee de indruk dat zij wist en weet dat aan de voorwaarden voor een omgevingsvergunning voor Open Air niet was voldaan.

De vergunning voor Reggae Lake festival is nog niet verleend. De aanmelding van dit festival is begin februari gebeurd. Dat is rijkelijk laat, want dat had begin december 2015 al gebeurd moeten zijn. Op 19 mei is er vooroverleg met de aanvrager. Intussen worden er al kaartjes verkocht. Volgens mevr. Dalgliesh is het de organisator die de communicatie over dit evenement aan moet gaan. De website van het festival is al een hele tijd in de lucht, en de kaartverkoop is al op gang, maar een aanvraag hebben ze nog niet ingestuurd. Vreemde gang van zaken. Het bestuur heeft toch wel de taak om de omwonenden op de hoogte te stellen van dit festival en van de procedure. Een aanvraag had al aanwezig moeten zijn en ter inzage te liggen. Er is momenteel dus nog geen besluit van het bestuur hierover. Maar daar kunnen t.z.t. vanzelfsprekend na inzage bezwaren tegen ingediend worden.

Antwoord op vragen

Enige tijd geleden heeft de PvdD vragen gesteld aan b & w van de gemeente Amsterdam over de Open Air Highway. De antwoorden zijn nu binnen.

AOAHighway

PvdD: “Antwoorden

1. Kan het college gedetailleerd aangeven of en welke bijdrage in de uitvoeringskosten met betrekking tot de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas zoals besloten door Groengebied Amstelland gegeven zal worden? Zo ja, hoeveel van dit geld gaat er daadwerkelijk naar groen en hoeveel van dit geld gaat naar wegen door het Gaasperpark? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Amsterdam maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Groengebied Amstelland (GGA), samen met de provincie Noord-Holland en de  gemeenten Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel. In de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Groengebied Amstelland van 17 december 2015 is het voorstel besproken van het Dagelijks Bestuur van het Groengebied over het aanpakken van de infrastructuur aan de noordkant van de Gaasperplas. Het voorstel is goedgekeurd en zal verder worden uitgewerkt tot een gedetailleerd ontwerp dat in het voorjaar van 2016 nogmaals zal worden voorgelegd aan het Algemeen Bestuur van het Groengebied. Er is door de medewerkers van het Groengebied Amstelland een voorlopige kostenraming gemaakt voor de vervanging van de infrastructuur aan de noordkant van de Gaasperplas. Hierbij hoort ook de verbreding van twee bruggen. De voorlopige raming bedraagt € 997.000,- Een definitieve raming zal worden gemaakt aan de hand van een gedetailleerd ontwerp. Het Groengebied is van plan een Groengelden bijdrage aan te vragen ter financiering van de kosten. Er is nog geen aanvraag ingediend.

2. Waar zal een eventuele bijdrage vanuit de gemeente Amsterdam vandaan gehaald worden?

Antwoord: Een deel van de kosten voor het aanpakken van de paden aan de noordkant van de Gaasperplas zal gefinancierd worden uit de reguliere middelen van het Groengebied die bestaan uit de participantenbijdragen, waaronder die van de gemeente Amsterdam.

Het is nog niet mogelijk aan te geven of en hoeveel geld het project uit de Groengelden gaat ontvangen. Het Groengebied Amstelland doet pas een aanvraag nadat het instemming heeft gekregen van de deelnemers die daar democratisch over zullen stemmen, waaronder ook het stadsdeel. Een aanvraag van het Groengebied Amstelland voor een bijdrage Groengelden zal worden beoordeeld aan de hand van de criteria die daarvoor gelden. Het Groengebied onderzoekt daarnaast ook andere mogelijkheden voor subsidiëring of cofinanciering

3. Wat is het doel van het aanleggen van brede wegen door het Gaasperpark, dat de status heeft van Natuurnetwerk Nederland/Ecologische Hoofdstructuur voor beschermde natuur?

Antwoord: De verharde fiets- en wandelpaden rond de Gaasperplas zijn aan groot onderhoud toe. Vooral de paden aan de noordoever die 30 jaar geleden zijn opgeleverd, zijn in slechte staat.

De aanpak van de paden rond de plas maakt onderdeel uit van de wens om de Gaasperplas op te waarderen en is een project uit het uitvoeringsplan behorende bij de huidige visie van het Groengebied Amstelland, vastgesteld in 2009. Het project sluit goed aan bij de wens van Amsterdam om de aantrekkingskracht van Zuidoost te vergroten en van de Gaasperplas een metropolitane plek te maken, een aantrekkelijk recreatiegebied aan de rand van de stad. Een belangrijke reden voor het verbeteren van de paden die ook aansluit bij een actie uit de Agenda Groen is dat daarmee de verbinding in het groengebied voor dagelijks recreatief en sportief gebruik wordt verbeterd en dat daarmee het park uitnodigt tot intensiever gebruik.

Op dit ogenblik werkt stadsdeel Zuidoost in het kader van het gebiedsplan Gaasperdam Driemond aan een Ontwikkelstrategie voor de Gaasperplas. Participatie van bewoners en andere belanghebbenden zal een belangrijk onderdeel worden van deze strategie.

Een reden om aan de noordkant van de Gaasperplas te beginnen met het aanpakken van de infrastructuur rond de plas is gelegen in de wens van het GGA om de schade bij het gebruik van het terrein voor festivals te verminderen. Waar nodig kan fundering van een deel van de paden de belasting met vrachtverkeer mogelijk maken zonder gebruik van rijplaten die terreinschade opleveren. De aanpak van de infrastructuur is getoetst aan het huidige bestemmingsplan en past daarin. De variant die gekozen is door het Groengebied houdt in dat de fiets- en wandelpaden niet worden samengevoegd tot één breed pad van 7 meter. Dit is namelijk te ingrijpend in het landschap. De hoofd fietsroute aan de noordkant wordt op verschillende punten wel verbreed tot maximaal 3,5 meter en enkele wandelpaden tot maximaal 3,5 meter asfalt. Dit wordt nog uitgewerkt in het gedetailleerde ontwerp.

In een gebied zoals de Gaasperplas dat onderdeel uitmaakt van de NNN mogen evenementen plaatsvinden. Deze evenementen moeten wel voldoen aan verschillende voorwaarden om een goed samengaan met ander recreatief gebruik en de natuurwaarden te borgen.

4. Is het waar dat omwonenden en bewonersverenigingen kenbaar hebben gemaakt tegen plannen van de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas te zijn maar hier verder niks mee gebeurd is? Zo ja, deelt u de mening dat dit niet in lijn is met het collegeprogramma dat burgerparticipatie belangrijk acht? Zo nee, hoe zit  het dan?

Antwoord: Het plan om de padenstructuur aan de noordkant van de Gaasperplas aan te pakken komt deels voort uit eerdere maatschappelijke participatie, georganiseerd door het Groengebied rond het opwaarderen van de Gaasperplas in mei 2013. Er is geen brede maatschappelijke consultatie geweest bij de start van de uitwerking van dit onderdeel van het plan om het Gaasperplasgebied op te waarderen. Wel heeft het Groengebied twee maal informeel overleg gehad met de bewonersvereniging Nellestein. Het Groengebied organiseert nog een informatie bijeenkomst in het gebied over het voorliggende plan. Eén bewoner heeft op 17 december 2015 ingesproken tijdens de vergadering van het AB van het Groengebied tegen de aanpak van de paden aan de noordkant van plas. Op 21 december 2015 is een zienswijze binnengekomen van Raadsadres van Natuurbescherming Zuidoost van 21 december 2015 inzake het bezwaar tegen het besluit van Groengebied Amstelland over het Gaasperplasplan. Op 20 januari heeft de gemeenteraad besloten dit raadsadres voor kennisgeving aan te nemen. Verder zijn er bij de bestuurscommissie Zuidoost en de gemeente Amsterdam geen bezwaren bekend tegen het aanpakken van de paden.

5. Deelt het college de mening dat zolang er nog uitspraak gedaan moet worden over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark het wenselijk is de infrastructuur nog niet aan te passen met het oog op evenementen in het park? Zo ja, welke maatregelen gaat het college nemen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zoals hierboven aangegeven is de aanpassing van de infrastructuur niet uitsluitend ingezet met het oog op evenementen in het Gaasperpark, maar maakt het plan onderdeel uit van meer maatregelen om de Gaasperplas op te waarderen en het achterstallig onderhoud aan te pakken. Amsterdam maakt deel uit van het samenwerkingsverband Groengebied Amstelland en heeft mede ingestemd met het opwaarderen van de Gaasperplas en de uitwerking van dit onderdeel. Het College ziet dan ook geen aanleiding om het plan in deze fase tegen te houden.

Burgemeester en wethouders van Amsterdam
A.H.P. van Gils, secretaris E.E. van der Laan, burgemeester

PS van Stichting Natuurbescherming ZO over vraag 2: Dat er bij Groengebied Amstelland democratisch gestemd wordt is een gotspe. De adviseur vergunningen van stadsdeel Zuidoost heeft ooit eens gezegd dat GGA geen democratische instelling is. Daar heeft hij groot gelijk in. Dat is een feit. Er wordt tijdens de openbare vergaderingen van GGA in elk geval niet gestemd, er wordt door de voorzitter even gelonkt naar de vertegenwoordiger van het betreffende gebied om een besluit te nemen, en dat is dat. Het spreekt vanzelf dat burgemeesters of wethouders van andere gemeenten niets in de pap te brokkelen hebben over het beleid van Amsterdam. De andere bestuursleden bemoeien zich daar niet mee. De bestuurders van GGA zitten in het bestuur omdat ze de democratische besluitvorming in hun respectieve gemeenteraden willen ontwijken. Er wordt op de vergaderingen van GGA nooit gestemd. Er wordt in achterkamertjes geregeld en gerommeld.

Het aanzien van een park

Festivalploeg weer aan het meten en passen

shots 2304
shots 2302
shots 2311

Bacardibeker korte tijd geleden ‘gemaaid' in het Gaasperpark

Vanmorgen trof ik in het Gaasperpark nog een relikwie aan van een vervlogen festival. Volgens Amsterdam Open Air zouden de 'eco'bekertjes die ze gebruiken composteerbaar zijn. Mooi niet! Ze composteren alleen in een verbrandingsoven. Hieronder ziet u een paar foto’s van het park zoals dat er normaal uit zou moeten zien. U kunt nog een paar weken genieten van het park; als Amsterdam Open Air eroverheen gegaan is, stinkt het er weer en zijn de bloemen weg.

shots 2300
shots 2299
shots 2306
shots 2310
shots 2307

Wilde hyacint en dag- en nachtkoekoeksbloem

Nieuwe regels voor festivals nodig

Parool: "De groei van het aantal festivals in de natuur maakt nieuwe regelgeving noodzakelijk, zeggen ecologen, natuurbeschermers én organisatoren.

Open Air in het Gaasperpark, Buiten Westen aan de Oudekerkerplas, Mystic Garden aan de Sloterplas, Appelsap in het Flevopark, Welcome to the Future in Het Twiske: de parken en groengebieden in en rond Amsterdam worden steeds populairder als festivallocatie. Geen wonder, want dansend op het gras aan het water is Ibiza stukken dichterbij dan op, pak hem beet, het parkeerterrein van winkelcentrum Boven ’t IJ.

Het groeiend aantal festivals in de parken en groengebieden zorgt ook voor gemor. Bij omwonenden die de drukte en het lawaai zien als een verstoring van hun rust, maar ook bij natuurbeschermers in de stad die vrezen voor de gevolgen van festivals voor de soms bijzondere planten en dieren.

“Terwijl de organisatoren hun klanten adviseren oordoppen te dragen tegen de herrie, zou de natuur geen last hebben van het lawaai?”"

Vanzelfsprekend zal Sjoerd Wynia blijven beweren dat ze ontzettend voorzichtig zijn met de fauna en flora. Onzin! Voor Amsterdam Open Air worden elk jaar orchideeën gemaaid, worden vogels verjaagd en gaan de kuikens van een zwanennest dood tussen de podia van dit festival. Afschermen van nesten heeft geen zin, die dieren moeten voedsel zoeken in hun omgeving. De toetsen van de ‘groene bureaus’ die de ravage moeten goedpraten deugen van geen kanten. Er worden een paar uur lang vogels geteld, en dat is het. Er wordt telkens wel gemeld dat er verstoring van vogels plaatsvindt, maar dat de mate van verstoring acceptabel is. Er hoort op geen enkele manier verstoring van vogels te gebeuren in de broedtijd!

2013 06 09 at 183150

Drie kuikens uitgekomen net voor het festival in 2013,
in een nest op een paar meter van een podium,
twee nog levend op tweede dag festival,
de volgende dag alle kuikens dood,
zwanen verlaten nest.

De geluidsnormen en -waarden die Bureau Waardenburg (in oprdracht van Amsterdam Open Air) aanhoudt veranderen met de jaren. Bureau Waardenburg gaf in 2009 in een Quick Scan het advies om het geluidsniveau niet boven de 60 dB te laten uitkomen. Wanneer structureel sprake is van geluidsniveaus hoger dan 60 dB, neemt de kans toe dat vogels dermate verstoord worden dat zij het nest verlaten.” Zijn de vogels in 2016 beter bestand tegen de 100-115 dB die ze in het park moeten verdragen? Dat zien wij elk jaar gebeuren in het Gaasperpark, waar bijvoorbeeld in 2013 zwanen broedden in een omgeving waar meer dan 100 dB geproduceeerd werd. Drie eieren kwamen uit voor de eerste festivaldag in 2013, op de tweede dag waren er nog maar twee kuikentjes in leven, de dag daarna heb ik deze zwanen niet meer gezien in het park (geen enkele zwaan trouwens). Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat ook de twee kuikentjes niet meer in leven waren en de ouders het nest verlaten hadden. In de wijken rond het Gaasperpark, ook Gein 3, meer dan 750 meter zuidelijker, worden door geluidscontroleurs waarden tot 67 dB(A) bij de gevels van woningen acceptabel geacht. Dus ook in de hele omtrek hebben broedende vogels last van dit kabaal.

Parool: "De Vereniging Vrienden van het Vondelpark eist openheid van stadsdeel Zuid over de evaluatie van het voorbije barbecueseizoen. Volgens de Vrienden wordt het rapport onder de pet gehouden om een barbecueverbod in het park af te houden.

Volgens Van Pauwvliet kan de inhoud van de evaluatie niet anders dan vernietigend zijn. "Het was rampzalig. De barbecueërs zorgden voor een enorme troep. Sauzen, etensresten, plastic bestek, peuken. De bodem van het park is zacht, dus het blijft allemaal in de grond steken.""

Festivals in cijfers

Of in RTL-taal: Vestifals in zijvers

festivals

http://www.rtlz.nl/tv/uitzendingen/z-today-aflevering-88

Open Air lawaai verspreid over Gaasperdam

geluidskaart

Verspreiding van festivalgeluid over Gaasperdam
(onderaan is de Valburgdreef)

shots 2285

In de stukken die ter inzage liggen voor de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air is ook een geluidsplan van Westerveld met een kaart erbij. Daarop is duidelijk te zien dat het geluidsniveau over de hele Gaasperplas gelijk is aan dat in het Gaasperpark, behalve vlakbij de podia. De geluidsoverlast spreidt zich helemaal naar het zuiden uit. De hoge flats van Nellestein vangen veel geluid op, d.w.z. decibels, maar de trillingen van de bassen zijn daar natuurlijk het duidelijkst te voelen. Die trillingen worden gemeten in Hz. Het is dus van belang om in Nellestein het geluid in Hz te meten. Dat kan met diverse apps die Hz opmeten; het kan ook door het geluid met een goed opnameapparaat op te nemen (beginnend bij 20 Hz) en op de computer te analyseren met een Hz-meter. Zie ook hier. Zo kan vastgesteld worden of de organisator zich houdt aan de belofte om alle frequenties onder de 40 Hz weg te filteren. Voor de lichtgroene en groene gebieden op bovenstaande kaart kan gemeten worden in dB, het geluidsvolume dus, hoe hard de muziek kakofonie aanstaat. Daar zijn ook appjes voor.

Duidelijk is wel dat de overlast voor Gein 3 behoorlijk is. Het geluid komt tot halverwege de C. Aarnoutsstraat met een volume van 67,4 dB(A) volgens Westerveld; in werkelijkheid kan dat oplopen tot 90,4 dB(A). Niet ongewoon is 85 dB(C) halverwege de straat. Het geluid dondert vanaf de noordoever tot aan de zuidoever met hetzelfde volume. Het is zelfs zo dat op de plas zelf de geluidsoverlast nog groter is omdat daar de kakofonie van alle podia samenkomt. Het groene gebied onderaan is op de kaart niet eens compleet weergegeven. Geen wonder dat het lawaai tot in Abcoude en Weesp te horen is. Door de uitdunning in het Gaasperpark en langs de westkant van Nellestein en langs de zuidoever zal het geluid nog sterker in Gein binnendringen. Wie langs de zuidoever loopt ervaart hetzelfde volume als in het park, honderden meters noordwaarts. Ik vraag me af of de lage frequenties die gebruikt worden tijdens Amsterdam Open Air ook niet schadelijk kunnen zijn voor de bouwconstructies vlak langs het park langs en op en onder de A9.

Dus: meet het geluidsvolume op straat voor de gevel, en meet de geluidsfrequentie tijdens het festival. D.w.z. als het doorgaat, want dat is helemaal niet zeker.

4 mei Gaasperpark

shots 2271
shots 2272

Vanmiddag waren vijf medewerkers van Amsterdam Open Air al bezig met het opmeten van de beschikbare ruimte in het park voor het festival. Men doet maar. De omgevingsvergunning is nog niet verleend, dus ik heb hen even uitgelegd dat ze in feite bezig waren met de voorbereiding van een illegaal evenement.

Het is prachtig in het park nu alles weer begint te groeien en te bloeien. De flora en fauna heeft nog een maand de tijd, dan begint de oorverdovende kakofonie weer, u bezorgd door de burgemeester van Amsterdam en de gedeputeerden Tj. Talsma en J. Bond.

Ik raad iedereen aan deze maand het park in te gaan om te wandelen, te fietsen en gewoon te genieten van deze heerlijkheid. Onderwijl kunt u ook alles fotograferen wat lijkt op voorbereidingen voor het festival. Verenig het nuttige met het aangename.

shots 2270
shots 2273
shots 2274
shots 2275
shots 2277

En speciaal voor de stadsecologen die menen dat meerkoeten ook een mooi nest kunnen maken van plastic, condooms en andere rotzooi, hier in het Gaasperpark kennen onze meerkoeten nog de kneepjes van het vak, zij bouwen degelijke nesten.

shots 2276
shots 2280
shots 2279

Maar wat Beheer Openbare Ruimte nu uitgespookt heeft met het toppen van hun bomen is werkelijk bizar.

Weer een festival in Gaasperpark

Reggae lake

Zoals gebruikelijk worden festivals eerst aangekondigd op het internet door de organisator, kaarten worden soms al verkocht, voordat het evenement goed en wel is aangevraagd en goedgekeurd door het bestuur van stadsdeel Zuidoost. Nu gaat het weer om een festival in het Gaasperpark, de noordoever, Reggae Lake Festival. Het was al aangekondigd in de evenementenkalender voor 27 en 28 augustus voor 10.000 bezoekers per dag. Dus er was al overleg tussen stadsdeel en organisatoren, neem ik aan. Het is zelfs aannemelijk dat het stadsdeel, met name dhr. Jaensch hiervoor stappen heeft ondernomen. Er zijn ook berichten dat er per dag 17.500 bezoekers zouden mogen komen. Maar zoals dat gaat, het eerste festival begint bescheiden, om uit te groeien tot een gigant als Amsterdam Open Air. Voorlopig zou het gaan om één dag, zaterdag 27 augustus. Maar in de evenementenkalender staan wel twee dagen gepland. De facebook pagina van Reggae Lake Festival heeft het ook over één dag. Men zoekt altijd het mooiste park van Amsterdam uit om te feestbeesten. Een contract is in voorbereiding.

Nu is het Nelson Mandelapark al ingericht voor grote evenementen, en de startnotitie bestemmingsplan Nelson Mandelapark e.o. is in april 2016 door het dagelijks bestuur ter kennisgeving aangeboden. De vorige termijn is namelijk verlopen en daarom moest er een nieuw bestemmingsplan komen. Je zou verwachten dat een park dat Kwaku aankan, ook gekozen zou worden voor het Reggae Lake Festival. Maar nee, men wil weer een ander park de vernieling in draaien. GGA zoekt nog een derde evenement van grote omvang voor het Gaasperpark. Dus daarom is het van het allergrootste belang dat alle omwonenden die de geluids- en andere overlast zat zijn, binnen een paar weken bezwaren indienen tegen de verleende evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air dat begin juni alweer zijn geluidsterreur wil laten horen in het Gaasperpark. Binnenkort leest u hier meer over.

Het mag duidelijk zijn dat ook dit reggae festival in strijd is met het bestemmingsplan Gaasperdam. De rechters en de Raad van State waren daar al duidelijk over in de kwestie Amsterdam Open Air. Bovendien zal een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn, want het Gaasperpark behoort tot het NNN, NatuurNetwerk Nederland. Dus het laatste is hierover nog niet gezegd. In elk geval is het ook bij dit festival de bedoeling dat het elk jaar groter en luider wordt. Daarom is het niet gewenst in het Gaasperpark. Er zijn genoeg alternatieven, in de Ziggodome, de Arena, het ArenaPark, of het Nelson Mandelapark (gratis leuke muziek voor de omwonenden en reggae liefhebbers). En het moet gezegd, als daar echte artiesten, dwz zangers zullen performen dan heeft het meer met cultuur te maken dan Amsterdam Open Air, dat plaatjes draait en wat rommelt met de draaitafel (want het gaat bij AOA om de diepe bassen, het gebonk). Maar het is ook denkbaar dat het festival een platform wordt voor de anti-gay groepen die in de reggaebranche ruimschoots te vinden zijn. Dat is niet gewenst in Zuidoost en er zal strikt op toegezien moeten worden dat dat niet gebeurt.

De geplande vergadering van GGA waar dat besproken/bekendgemaakt had moeten worden is verdaagd van 28 april naar 23 juni zodat de stichting daar niet aanwezig kon zijn.

Er komen gegarandeerd ook bezwaren tegen dit festival. Het moet niet te gek worden in het Gaasperpark, het is een natuurgebied waarin natuur voorrang dient te hebben. Dus zal er weer geprocedeerd worden door omwonenden. We zijn er klaar voor. Het Gaasperpark is geen evenemententerrein. En er zijn genoeg alternatieven in Zuidoost zelf. Niemand hoeft zijn dosis reggae te missen in Zuidoost.

Oosterpark weer in last

HerstelOosterpark: "Gisteren is bekend geworden dat het kort geding van Stichting Herstel Oosterpark tegen de Gemeente Amsterdam is verloren.Het is nog niet mogelijk om erop te reageren omdat het gedetailleerde vonnis pas na het festival op zondag 1 mei as. bekend wordt gemaakt door de rechter.  Stichting Herstel Oosterpark heeft hiervan verslagen kennis genomen.
We betreuren deze uitslag ongeacht de precieze tekst van het oordeel, in verband met de door de Gemeente gevolgde procedure.
Stichting Herstel Oosterpark maakt zich grote zorgen, niet alleen over de verdere aantasting van de toch al slechte grasvelden en bodem, óók over de precedentwerking die ervan uit gaat.
Deze uitslag plaveit een weg waarlangs eenieder zonder het indienen van een aanvraag evenementenvergunning een “manifestatie” met een duidelijk evenementenkarakter kan organiseren.

Het ziet ernaar uit dat Stichting Herstel Oosterpark gelijk had en dat de rechter toch een grote inschattingsfout heeft gemaakt. Met alle respect voor de FNV en de arbeiders, maar dit lijkt meer op verspilling van geld dan op een demonstratie bedoeld om wantoestanden aan te klagen.

AT5: "In het Oosterpark is voor tienduizenden euro's schade aangericht tijdens de 1 meiviering van vakbond FNV. Dat zegt de voorzitter van de bestuurscommissie Oost, Ivar Manuel tegen AT5.

Grote delen van het gras zijn tijdens de manifestatie zondag flink beschadigd. FNV, die het feestje organiseerde is de borgsom van 30.000 euro in ieder geval kwijt, stelt Manuel: 'Ik ga er vanuit dat we die 30.000 euro kunnen gebruiken om het gras te herstellen. Ik denk niet dat we daar genoeg aan zullen hebben. Maar ik neem aan dat we daar als stadsdeel over kunnen beschikken, want we moeten meteen aan de slag zodra deze spullen zijn opgeruimd.’

Ondanks het verbod waren er toch een aantal eettentjes op het veld gezet en het had verdacht veel weg van een festival. Vindt ook de voorzitter van de bestuurscommissie. 'Op dit grote podium is welgeteld tien minuutjes door de voorzitter van de FNV wat gezegd. En verder was het allemaal muzikale programmering. Dan kun je zeggen: dat is een 1 meiviering. Een viering is een feest, een feest is een festival. En dat valt onder de evenementen en niet onder een demonstratie', zegt Manuel."

Ook Ivar Manuel heeft boter op zijn hoofd, want hij is voorstander van festivals in het Oosterpark.

© Natuurbescherming ZO 2015