Blog
Vogels in mijn tuin
Het is weer druk in mijn tuin. Vooral mussen (die graag in kleine groepjes aankomen), vinken, groenlingen, tortelduiven (paartjes), roodborsten (meestal alleen), mezen, vooral spreeuwen (die bijzonder mooi zijn als je ze goed bekijkt) en een paar gaaien en halsbandparkieten.
De nieuwe vogelatlas van Sovon is uit. Die schijnt nu al uitverkocht te zijn. Het is een dik en prachtig boek. Zie inkijkexemplaar.
Er was wat gedoe voor de Landelijke Dag voor vogelaars over de aanwezigheid van een infostand van de Jagersvereniging. Vanzelfsprekend werd na protesten besloten deze stand niet toe te laten op de Landelijke Dag. Jagers doden dieren en dat is niet uit respect voor dieren maar voor hun plezier. Dat hoort niet thuis bij natuurverenigingen.
De Vogelbescherming heeft samen met de KNNV een prachtig boek uitgegeven: Bedreigde vogels in Nederland - Vogels van de Rode Lijst in hun leefgebied.
Dat boek was dringend nodig. De ransuilen zijn door het festivalbeleid in stadsdeel Zuidoost uit het Gaasperpark verjaagd. De ransuil staat ook in het boek.
Dit is geen kritiek aan het adres van de Vogelbescherming, die doet zeer goed werk, maar het is in dit land vaak het geval dat er mooie boeken geschreven worden over bedreiging van natuur en biodiversiteit, maar dat daadwerkelijke juridische procedures afgehouden worden en overgelaten aan bezorgde burgers. Dat kan beter, maar geldt voor zowat alle natuurverenigingen. Faunabescherming is een van de weinige verenigingen die naar de rechter durven te stappen; ook de Stichting Natuurbescherming ZO trouwens. Het blad Argus van Faunabescherming is ook online te lezen en te downloaden.
De Vogelbescherming heeft praktische factsheets voor bescherming van vogels.
Groene, groenere en groenste gemeenten
Sommige steden beroemen zich erop ‘groen’ te zijn. Dan wordt weer een blik stadsecologen opengebroken om aan te tonen hoe natuurvriendelijk onze steden wel niet zijn. De benaming ‘propaganda’ soms zelfs ‘fake nieuws’ zou verplicht gesteld moeten worden voor veel afdelingen van de gemeente. Amsterdam loopt meestal voorop met groene kapsones. Laten we eerlijk zijn, het gaat niet goed met natuur en biodiversiteit op deze wereld, in Nederland en in Amsterdam. Het toevoegen van kunstgrasvelden aan de Amsterdamse Hoofdgroenstructuur is een voorbeeld van zelfbedrog.
Het gaat niet goed met onze natuur en biodiversiteit. De overheid moet daar iets aan doen.
InteressanteTijden: "In Nederland is slechts 1 procent van alle bos – 3000 hectare – vrij van economische exploitatie verklaard, 60 Bosreservaten uit een gelijknamig Wagenings onderzoeksprogramma dat nu 30 jaar draait. De overige 99 procent heet op papier ‘natuur’ maar is in meerdere of mindere mate een hout- en intensieve recreatie-akker.
Je zou dus kunnen stellen dat van de ‘oorspronkelijke biodiversiteit’ in Nederland – zijnde onaangeroerd bos — nog maar 0,1 procent over is, 1 procent van de 10 procent van het landoppervlak dat nog bos is. Wanneer je de definitie van het Planbureau voor de Leefomgeving met haar ‘Mean Species Abundance’ (MSA) consequent zou toepassen van ‘oorspronkelijke natuur’.
En niet 15 procent zoals het PBL valselijk voorstelde met bovenste sjoemel-grafiek. (zie mijn onderzoek Sjoemelnatuur)”
Lees ook:
Overal waar de mens voor het eerst verschijnt…
De zesde grote uitstervingsgolf: de mens
NRC: Plannen klimaatakkoord te vaag, zegt Planbureau Leefomgeving
Het is nog veel te onduidelijk hoe Nederland binnen twaalf jaar de uitstoot van broeikasgassen wil halveren. De voorstellen voor een klimaatakkoord die deze zomer door industrie, belangengroepen en overheid zijn gemaakt moeten niet alleen concreter, ook moeten de financiële consequenties duidelijker worden.
Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een vrijdag gepubliceerde analyse. „Het is nu aan de overheid om duidelijke budgettaire en beleidsmatige kaders te schetsen ten behoeve van het vervolg”, aldus het PBL. Overigens meent het PBL dat een besparing van 49 procent van de uitstoot in 2030 met de huidige plannen wel mogelijk is.”
Groenste gemeente van Nederland
RTLNieuws: "De Universiteit Wageningen berekende hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten gemiddeld is. Doordat alleen de bebouwde kom is onderzocht zijn de meeste natuurgebieden en weilanden niet meegenomen.”
Gelukkig hebben we nog onze natuurgebieden … of zijn het dan toch recreatiegebieden en vooral festivalterreinen? Amsterdam is rood. Het zal rood Amsterdam heel wat moeite kosten om deze stad groen te krijgen. Maar beloofd is beloofd; wij houden de coalitie aan haar beloften.
Amsterdam staat op plaats 383 in de ranglijst van groene gemeenten.
Enorm verschil in aantal planten en bomen per gemeente
Amsterdam heeft nog veel werk te verzetten. Maar er is hulp op komst uit onverwachte hoek.
NatureToday: "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is vanaf nu partner van Nature Today. De NVWA bewaakt niet alleen de voedselveiligheid en de productveiligheid, maar handhaaft ook onderdelen van de natuurwetgeving. Er zijn drie hoofdtaken: bescherming van biodiversiteit, voorkomen van verspreiding van ziekteverwekkende vectoren en toezicht op het welzijn van (exotische) dieren.
Bescherming van de biodiversiteit
De NVWA voert controles uit om te voorkomen dat mensen handelen in bedreigde plantensoorten, bedreigde diersoorten of producten gemaakt van deze soorten. We controleren de handel en ook bij particulieren kunnen we controleren op illegale handel en bezit van beschermde soorten.
Binnen Nederland richten we ons samen met het Korps Landelijke Politiediensten op de illegale visvangst of visstroperij.
Het toezien op het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen helpt de biodiversiteit van Nederland in stand te houden. Zo is er een meldpunt waar imkers bijensterfte door spuitschade kunnen doorgeven. Het handhaven van de wetgeving met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is ook belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van het oppervlaktewater.
De derde belangrijke taak is het handhaven van de welzijnsbepalingen voor dieren, op basis van de Wet dieren. De NVWA richt zich vooral op bezit en handel en werkt op dit terrein samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Nationale politie. Meer informatie over de rol van de NVWA op het gebied van dierenwelzijn vindt u hier.
Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.”
Handhaving! Wat mag ik dat woord graag horen.
Mudruns en modderkoorts
Na één rampzalige mudrun rond de Gaasperplas een paar jaar geleden, is een herhaling ervan gelukkig en na bezwaren van omwonenden afgeblazen. De schade aan natuur en biodiversiteit, aan rietkragen en waterhabitats was aanzienlijk. Maar er is ook schade aan mensen.
Gelderlander: "Modderkoorts: ziekte van Weil door de mudrun
Deskundigen waarschuwen dat huisartsen alerter moeten zijn op ziektes die dieren overbrengen op mensen. Het contact tussen dieren- en huisartsen zou veel intensiever moeten zijn. Een van die aandoeningen: de ziekte van Weil. Een risicoziekte voor wie vaak meedoet aan zogenoemde 'mudruns’.
Infectieziektes komen en gaan. Neem de ziekte van Weil. ,,Tot 2014 nam het af, en toen hadden we ineens vier keer zoveel gevallen”, stelt Weil-onderzoeker Marga Goris van het Academisch Medisch Centrum.
Ook lopen mensen meer kans om de ziekte op te lopen doordat ze andere dingen doen dan vroeger. Zo wordt de ziekte van Weil ook wel modderkoorts genoemd, wat komt door het feit dat mensen tegenwoordig via mudruns meer kans lopen op de bacterie, omdat ze via de modder besmette urine van ratten en ander ongedierte binnenkrijgen. ,,Ook gaan mensen in grachten zwemmen, of bij een overstroming op straat.”
Zie ook Medisch Contact
Onderhoud paden in natuurgebied Gaasperpark
GGA: "Onderhoud wandel- en fietspaden in het recreatiegebied Gaasperplas
Publicatiedatum: 23 november 2018
In November worden enkele wandel- en fietspaden aan de noordoever van recreatiegebied Gaasperplas opgeknapt. Dit is nodig om de paden begaanbaar en veilig te houden.
Als het weer goed blijft en er niet teveel regen valt duren de werkzaamheden twee maanden en zijn de paden in januari weer hersteld.
De paden blijven in principe toegankelijk, mogelijk een enkele keer enige hinder. De werkzaamheden worden uitgevoerd gedurende een periode van twee maanden.”
Het is opvallend dat GGA het altijd en overal heeft over een ‘recreatiegebied’. Dat is het ook, maar in de eerste plaats is het een natuurgebied. En dat is juist het probleem met GGA; men ziet en beheert het park niet als natuurgebied.
De schade aan de paden is ontstaan door festivals, vooral Amsterdam Open Air. Ik hoop dat GGA de kosten gaat verhalen op de festivalorganisatoren. Het gaat niet aan om ons, belastingbetalers, op te laten draaien voor de schade. De vraag is of de herstelkosten al in de verhuurprijs van het park ingebouwd zijn. Morgen is er weer een vergadering van GGA waar ik ga inspreken.
Bodemdaling een urgent probleem
GroeneHartMedia: "Samen met partners van universiteiten, kennisinstituten en bedrijven heeft het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (het NCG) de eerste Actuele Bodemdalingskaart van Nederland ontwikkeld.
Deze gegevens zijn verwerkt tot een interactieve kaart in een publiek toegankelijke website: www.bodemdalingskaart.nl .
Ondiepe bodemdaling
Met de kaart hebben de onderzoekers voor het eerst onderscheid kunnen maken tussen de diepe oorzaken van bodemdaling, zoals gaswinning, en de effecten in de bovenste paar meter. Dat laatste kon tot nu toe niet direct gemeten worden. Het blijkt dat die ‘ondiepe’ bodemdaling op verschillende plekken in Nederland zelfs groter is dan die door de bekende, diepe oorzaken. Vooral in de veen- en kleigebieden in het westen van het land is deze bodemdaling nu duidelijk meetbaar, en merkbaar de afgelopen zomer, met tientallen huizen die scheuren en verzakkingen vertoonden door de droogte. Klimaatverandering lijkt een grote rol te spelen bij deze versnelde bodemdaling. Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling optreed. Dit is een onomkeerbaar proces: het veen oxideert, waardoor er bovendien ook meer CO2 vrijkomt in de atmosfeer.
Serieus probleem
Het beeld dat ontstaat uit de kaart geeft volgens Hanssen de
ernst van het probleem van bodemdaling in Nederland goed aan: ‘Als de
bodemdaling doorzet in het huidige tempo, betekent dat misschien wel het
einde van het karakteristieke Nederlandse landschap met weides, koeien
en molens, of een enorme schade aan de historische binnensteden’. Een
schade die volgens het Planbureau voor de Leefomgeving kan oplopen tot 22 miljard euro in 2050 (https://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/pbl-2016-dalende-bodems-stijgende-kosten-1064.pdf, p. 8).”
Provincie Noord-Holland: “Noord-Holland wil bodemdaling bestrijden
In veenweidegebieden worden de slootpeilen laag gehouden voor de landbouw. De veehouders hebben dit nodig om het land te kunnen bewerken, voldoende grasgroei te verkrijgen en het land niet te laten vertrappen door het vee.
Door de lage waterpeilen verteert het veen en daalt de bodem. Om bodemdaling tegen te gaan zet de provincie Noord-Holland een programma op. Dit om de bodemdaling in veenweidegebieden af te remmen, te stoppen en daar waar mogelijk te herstellen.
Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat in de periode 2010-2050 de bodem in Noord-Hollandse veenweidegebieden met landbouw met 27 cm daalt. Tegelijkertijd stijgt de zeespiegel en wordt Noord-Holland kwetsbaarder voor overstromingen.”
Natuurinformatie: “De bodem beweegt
Natuurlijke bodemdaling
Deze bodembewegingen zijn het gezamenlijk resultaat van drie bewegingscomponenten. Isostasie is het drijvend evenwicht van de lithosfeer (het buitenste deel van de aarde bestaande uit de aardkorst en het buitenste deel van de aardmantel) op de enigszins plastische (dikvloeibare) asthenosfeer. De lithosfeer buigt door onder belasting. Compactie is het proces waarbij laagpakketten onder hun eigen gewicht inklinken. Dit komt door vergroting van de korrelspanning en een onderlinge heroriëntatie van korrels en gesteentecomponenten. De derde component van natuurlijke bodembeweging is de tektoniek. Hierbij bewegen laagpakketten langs breukvlakken.
Door de mens veroorzaakte bodemdaling
De meeste bodemdalingen in Nederland zijn door de mens veroorzaakt of versterkt. Zowel belasting, ingrepen in de waterhuishouding en beïnvloeding van het grondwaterniveau, onttrekking van vloeistoffen of gassen als winning van vaste delfstoffen kan tot bodemdaling leiden."
Het mag duidelijk zijn dat inklinking en bodemdaling natuurlijke processen zijn. Maar als daarbij nog verdichting komt, d.w.z. het verdichten en verharden van de bovenste bodemlagen door belasting, onder andere door zware landbouwmachines op landbouwgrond, of zwaar vrachtverkeer in parken en natuurgebieden voor festivals en evenementen, dan zijn we bezig met het creëren van een groot probleem.
Niet voor niets is bij de aanleg van de overkapping van de A9 in Zuidoost de eis gesteld dat er meer ruimte voor waterberging komt. De Bijlmer Weide is daarom aangepast en als waterbergingsgebied uitgebreid. De Bijlmer Weide is daarom als beschermd gebied in het NatuurNetwerk Nederland opgenomen met als belangrijke functie de waterberging. Al onze parken en natuurgebieden hebben een grote functie als waterberging.
Het is daarom niet aan te raden om bijvoorbeeld het Gaasperpark verder te exploiteren als evenemententerrein en daar allerlei voorzieningen in aan te brengen. Dat zou de waterberging sterk bemoeilijken, daarmee ook de bodem beschadigen en bijgevolg ook de natuur en de biodiversiteit sterk aantasten omdat die bodem geen leven meer bevat en dus niet meer geschikt is voor plantengroei.
Bovenstaande bodemdalingskaart van Amsterdam geeft een aantal probleemgebieden aan waar bodemdaling in de rode cijfers komt. Zuidoost is ook zo’n probleemgebied. Zie kaart eronder. De oranje omlijning rond de Gaaperplas laat een stuk groen, geel en licht oranje zien. Het probleemloze groene deel omvat de zuidoever met Gein en de Gaasperzoom, het gele blok omvat de oostkant van het Gaasperpark en het licht oranje deel omvat Reigersbos, Nellestein en een groot stuk van de Bijlmer. Heel precies is de aflijning niet.
De bodemdaling in het gele deel van het Gaasperpark bedraagt -2.5 mm tot -2 mm per jaar. De daling in het licht oranje blok van het park en Nellestein is -3 tot -2.5 mm. In het oranje blok is de daling maar liefst -4 tot -3.5 mm per jaar.De totale bodemdaling in Zuidoost per jaar ligt tussen -2.5 mm en -4 mm.
De situatie in Zuidoost is zelfs zorgelijker dan in sommige andere delen van de stad.
De gemiddelde dalingssnelheden per jaar vanaf 2015 to 2018 staan op onderstaande grafieken.
Dat is toch reden voor zorg. Elke bijkomde bodembelasting vergroot het probleem. De bovenste grafiek is voor het licht oranje blok van het Gaasperpark, de onderste voor het gele blok ervan.
Uitspraak Bestuursrechtbank over AOA
Vandaag kreeg ik van mijn advocaat de uitspraak van de Bestuursrechtbank Amsterdam over de verleende omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2017. Het beroep van de Stichting Natuurbescherming ZO is gegrond verklaard, het omstreden besluit is vernietigd en het college is veroordeeld in de proceskosten. De uitspraak is net als die voor Reggae Lake 2016. Belangrijke voorschriften voor mitigerende maatregelen en schouwen zijn nog steeds onvoldoende kenbaar. Het omstreden besluit is daarom volgens de rechtbank niet met de vereiste zorgvuldigheid tot stand gekomen en komt daarom voor vernietiging in aanmerking.
Er loopt nog een bezwarenprocedure voor Reggae Lake 2018 en die is tot nader order opgeschort vanwege het ontbreken van belangrijke gegevens en metingen. In elk geval is voor Reggae Lake weer geconstateerd dat een aantal voorschriften en voorwaarden niet zijn nageleefd. Dat was ook in 2016 het geval. Daarom zou voor dit evenement geen vergunning meer verleend mogen worden. Als organisatoren voortdurend voorschriften en voorwaarden negeren dan blijft rechtsonzekerheid bestaan.
De Bestuursrechtbank heeft alleen beoordeeld of het college de omgevingsvergunning ‘in redelijkheid’ heeft kunnen verlenen, maar heeft geen oordeel gegeven over de vraag of het festival in 2017 in het Gaasperpark mocht plaatsvinden.
Die vraag zal binnenkort door een uitspraak van de Raad van State beantwoord worden.
Het college/stadsdeel zullen wel weer in beroep gaan bij de Raad van State. Voor mij is het duidelijk dat de ‘discretionaire bevoegdheid van de burgemeester’ die door de Rechtbank genoemd wordt, zich enkel uitstrekt tot het verlenen van een evenementenvergunning, maar niet tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor een NNN-gebied waarin de Provinciale ruimtelijke verordening van kracht is. De burgemeester heeft niet de bevoegdheid om de PRV te wijzigen of eigenzinnig te interpreteren. Net als de Stichting hebben B&W van Amsterdam in verband met de wijzigingen van de PRV een zienswijze moeten indienen. Het NNN rond de Gaasperplas blijft zonder enige twijfel in zijn huidige begrenzing en doelstellingen behouden.
Het is opvallend dat Amsterdam pas na lang aandringen de EHS (NNN) is gaan erkennen en zich nog steeds in allerlei bochten wringt om eraan te ontsnappen. Dat zou in een groene en democratische coalitie niet de praktijk mogen zijn. De Structuurvisie Amsterdam 2040 en de Ecologische visie zijn duidelijk:
“Het beleidsuitgangspunt van deze ecovisie is: “de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd, knelpunten worden aangepakt en voor wijzigingen is, vergelijkbaar met de hoofdgroenstructuur, een besluit van de gemeenteraad nodig.”
In elk geval is nu weer duidelijk dat er aan het vergunningen- en handhavingstraject nog veel te verbeteren valt. De vraag is ook of de festivalorganisatoren wel ooit zullen voldoen aan de regels. Men denkt maar wat aan te mogen rommelen omdat er geen of nauwelijks controle en handhaving is en probeert zo kosten te besparen. Het is niet aan te raden om festivals te organiseren in een natuurgebied, omdat daar meer en andere voorschriften gelden dan op een evenemententerrein of in een zaal als de ZiggoDome die daarop is ingesteld. Amsterdam Open Air was dit jaar al met zijn achtste aflevering bezig, en nóg is men met de voorschriften en voorwaarden niet in orde. Gewoon stoppen met alle festivals in natuurgebieden, dat is de beste oplossing.
Onbehoorlijk bestuur
FNV: "Eén op de zes rijksambtenaren onder druk gezet om niet-integer te handelen
Eén op de zes rijksambtenaren is weleens onder druk gezet om niet-integer te handelen; in 68% van de gevallen gebeurde dit door de leidinggevende. Het vaakst werd gevraagd om informatie achter te houden (34%) of uitkomsten van rapporten aan te passen (25%).
Publieke en persoonlijke gevolgen
Het merendeel (85%) geeft aan dat niet-integer handelen gevolgen heeft voor het publieke of maatschappelijke belang, zoals bijvoorbeeld beleid op basis van onjuiste informatie en verkeerde of verspilde besteding van geld. Bovendien leidt niet-integer handelen ook tot psychische klachten bij de ambtenaren, zoals stress, angst en/of schuldgevoelens (52%).
Geloofwaardigheid van de overheid aangetast
Ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten zich aan gedragsregels houden. Een ambtenaar die de eed of belofte aflegt, zweert of belooft dat hij deze regels nakomt. 91% van de respondenten heeft de ambtseed afgelegd.”
Als overheidsinstellingen, besturen en raden, en van daaruit ook burgers en media verkeerd worden geïnformeerd dan is de democratische rechtsorde in gevaar, omdat goede beslissingen enkel genomen kunnen worden met de juiste informatie.
Besturen en hun vertegenwoordigende ambtenaren, als vergunningverleners en juristen, die principieel de financiële belangen van bedrijven voorrang geven kunnen en zullen daarbij andere belangen negeren als het algemeen belang en het belang van betrokken bewoners. Als ambtenaren daarbij bereid zijn om ook de rechtspraak te misleiden zoals dat het geval was in de gemeente Amsterdam, met name in stadsdeel Zuidoost inzake de verleende omgevingsvergunningen voor festivals en zij in feite nog steeds de status van de EHS/NNN negeren, dan is dat zeer verontrustend, dan wordt de kloof tussen bestuur en burgers nog groter en daalt het vertrouwen in het beleid.
Het meeslepen van bewoners in een beleid dat in strijd is met het bestemmingsplan en met de Provinciale ruimtelijke verordening, bijvoorbeeld door de opzet van het aan de gang zijnde Participatietraject Gaasperplas (‘the sky is the limit’ - roept u maar hoe u natuur en biodiversiteit het liefst afgebroken had willen zien) is zelfs te beschouwen als een oproep tot wetsovertreding en anarchie. In Zuidoost noemen we dat vriendjespolitiek. Geef de spitsburger een centje en hij wordt graag medeplichtig. Het is niets anders dan onbehoorlijk bestuur.
De impact van verstedelijking
StockholmResilienceCentre: "Cities risk swallowing extensive wildlife habitat by 2030
New report projects area of habitat larger than New Zealand could be lost to urbanization over next 20 years
Published ahead of November’s crucial United Nations Convention on Biological Diversity (CBD COP14) summit in Egypt, where policymakers will debate questions including what proportion of the planet should be set aside to support wildlife, the report – Nature in the Urban Century – draws parallels between unprecedented urban growth and increasing pressure on remaining habitat, farmland and even strictly protected areas like national parks. Analyzing metropolitan areas around the world, the study maps projected growth rates against proximity to protected areas.
Het rapport, Nature in the Urban Century, noemt ook Amsterdam, die volgens het rapport een eigen approach heeft, namelijk de Ecologische Visie. Een nogal problematisch stuk, omdat het de kool en de geit wil sparen. Er staat namelijk dit in: "De Amsterdamse ecologische structuur is een uitwerking en aanvulling op en verfijning van het provinciale netwerk.” Dat is een pertinente leugen. Wat Amsterdam de Ecologische structuur noemt zijn verbindingen, niet de eigenlijke Ecologische Hoofdstructuur. De hele omgeving van de Gaasperplas ontbreekt namelijk in de Ecologische Structuur. De EHS (nu NNN) komt ook overeen met de HGS (Hoofdgroenstructuur). De HGS en het NNN zijn ambtelijk en juridisch doorslaggevend. Dat is de ES niet. Zie de kaarten van NNN, en HGS (Hoofdgroenstructuur) en ES.
De Ecologische visie zegt ook het volgende: "Daarbij wordt gelet op het volgende beleidsuitgangspunt: “de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd, knelpunten worden aangepakt en voor wijzigingen is, vergelijkbaar met de hoofdgroenstructuur, een besluit van de gemeenteraad nodig.” Bij ruimtelijke projecten in een gebied waar zich een in deze visie benoemd knelpunt bevindt, is de beleidsintentie dat het oplossen van dat knelpunt wordt meegenomen in het programma van eisen en/of het budget van het betreffende projectplan.”
"De groene verbindingen (de ecologische structuur) zijn bedoeld om de groene gebieden met elkaar te verbinden en daarmee het leefgebied voor dier- en plantensoorten te vergroten."
De Ecologische structuur is bedoeld ter versterking en aanvulling op de provinciale ecologische hoofdstructuur (PEHS). Het is de PRV, Provinciale ruimtelijke verordening, die geldt voor dit gebied. De ES kan en mag dus niet een aftakeling zijn van de EHS/NNN, noch van de HGS. Een nog verder gaande commercialisering en verstedelijking onder het mom van recreatie van het Gaasperpark betekent het veroorzaken van een nieuw knelpunt. Dat zou absurd zijn.
Klik op foto voor volledig rapport
Nature in the Urban Century: "Booming cities raise the stakes for biodiversity— here’s how smart urban planning can serve people and nature
Urbanization has been a major driver of habitat loss over recent decades, but this trend can be shifted with better planning for sustainable urban growth and use of natural solutions, careful management of protected areas near cities, and integration of habitat into cities, the report finds.”
De kaarten van Nederland en Amsterdam zijn duidelijk. De verstedelijking grijpt om zich heen, met alle gevolgen van dien. Nederland dreigt tussen 2000 en 2030 5.000 tot 10.000 vierkante km aan habitat te verliezen, met daardoor een extra uitstoot van 10 tot 100 miljoen ton koolstof. Als Amsterdam doorgaat met het exploiteren van het NNN en vooral met het festivaliseren van parken en natuurgebieden dan gaat dat ten koste van natuur en biodiversiteit. Een ‘groene en democratische’ coalitie, zowel in de gemeenteraad als in het stadsdeel, zal zich hierover moeten verantwoorden.
Vergunning voor vrijhouden parken
MokumReclaimed: "Mokum Reclaimed vraagt vergunning aan voor meest duurzame festival ooit
15 november 2018 – Mokum Reclaimed maakt vandaag bekend dat de vergunningsaanvraag voor het evenement Het Jaar van het Park en Plein bij gemeente Amsterdam is ingediend. Het Jaar van het Park en Plein is een volledig duurzaam festivalprogramma waarmee Mokum Reclaimed, een informele vereniging van betrokken Amsterdammers, wil bevorderen dat parken en pleinen zo veel mogelijk vrij en gratis toegankelijk zijn voor bewoners en bezoekers, zonder overlast van evenementen en activiteiten.
Mokum Reclaimed vindt dat parken en pleinen als open(bare) ruimte essentieel zijn voor de leefbaarheid van de stad. Voor veel Amsterdammers en hun kinderen, maar ook voor bezoekers, zijn parken en pleinen een belangrijke plaats om even te kunnen ontsnappen aan straten vol drukte, lawaai en uitlaatgassen. Volgens Mokum Reclaimed-initiatiefnemer Roos Suring is de openbare ruimte in Amsterdam de afgelopen jaren echter steeds meer onder druk komen te staan. “Amsterdam heeft te maken met verdichting en snelgroeiende bezoekersaantallen. Wij zien dat parken en pleinen steeds vaker langdurig worden afgesloten ten behoeve van de honderden festivals en evenementen die in de stad plaatsvinden. Deze grootschalige evenementen zorgen in veel gevallen ook voor vervuiling, lawaai voor de wijde omgeving en schade aan flora en fauna.”
Om te bevorderen dat het park weer primair als park beleefd kan worden, organiseert Mokum Reclaimed vanaf februari 2019 verschillende activiteiten op pleinen en in parken, zoals kleinschalige wandelingen, speelactiviteiten en bezinningsbijeenkomsten om de rust en de natuur te beleven. Daarnaast wordt de samenwerking met het Amsterdamse basisonderwijs gezocht. Het programma van Het Jaar van het Park en Plein loopt van 1 februari 2019 tot en met 31 december 2019 en omvat 23 locaties in Amsterdam. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van afzettingen, geluidsinstallaties, mobiele toiletten of noodaggregaten. Evenmin is gemotoriseerde aan- en afvoer van materialen nodig. Daarmee is Het Jaar van het Park en Plein het meest duurzame festival van Nederland. Alle activiteiten zijn bovendien gratis en voor iedereen toegankelijk.
De vergunningsaanvraag wordt gefinancierd met de opbrengsten van een succesvolle crowdfundingsactie eerder dit jaar, waarbij in een periode van 16 dagen 4.250 euro werd opgehaald. Het Jaar van het Park en Plein wordt geopend met een debatserie over het gebruik van openbare ruimte in de stad en wordt aan het eind van het jaar afgesloten met een conferentie.
Download de ingediende vergunningsaanvraag
Nelson Mandelapark
Grote Weide
Data:
Zaterdag 11 mei 2019, 09.00-17.00
Zondag 12 mei 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 20 juli 2019, 13.00-17.00
Zondag 21 juli 2019, 09.00-17.00
Activiteit: Parkbeleving
Aantal bezoekers: Max. 501 in mei, max. 100 in juli
Type bezoekers: Omwonenden, andere geïnteresseerden
Kleine Weide:
Zaterdag 11 mei 2019, 09.00-17.00
Zondag 12 mei 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 20 juli 2019, 13.00-17.00
Zondag 21 juli 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 17 augustus, 09.00-17.00
Zondag 18 augustus 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 12 oktober 2019, 09.00-17.00
Zondag 13 oktober 2019, 09.00-17.00
Gaasperplas
Zuidoostoever:
Zaterdag 11 mei 2019, 09.00-17.00
Zondag 12 mei 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 20 juli 2019, 13.00-17.00
Zondag 21 juli 2019, 09.00-17.00
Zuidoever:
Zaterdag 27 juli 2019, 09.00-17.00
Zondag 28 juli 2019, 09.00-17.00
Gaasperpark - Noordoever:
Zaterdag 1 juni 2019, 09.00-17.00
Zondag 2 juni 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 24 augustus 2019, 13.00-17.00
Zondag 25 augustus 2019, 09.00-17.00
Arenapark:
Zaterdag 9 februari 2019, 09.00-17.00
Zondag 10 februari 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 23 maart 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 13 april 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 25 mei 2019, 09.00-17.00
Zondag 26 mei 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 15 juni 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 13 juli 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 7 september 2019, 09.00-17.00
Zaterdag 28 september 2019, 09.00-17.00"
Voor meer informatie, ook over andere parken download de aanvraag.
Tweeëntwintig activiteiten rond de Gaasperplas, samen met het Arenapark zelfs tweeëndertig, is wel veel. De vraag is wie zoveel evenementjes gaat organiseren. Dat zie ik vanuit Nellestein nou niet meteen gebeuren. In elk geval is het een leuke gelegenheid om de parken in Zuidoost wat beter op de kaart te zetten, maar dan niet als evenemententerreinen maar als natuurgebieden en parken.
Herfst in Zuidoost
Ik begin mijn herfstwandeling in mijn eigen tuin, in deze tijd van het jaar en bestuurlijke constellatie van Zuidoost altijd een stuk fraaier dan het Gaasperpark. Het krioelt van de vogels in mijn tuin. Diverse soorten mezen, roodborsten, vinken, groenlingen, spreeuwen, Turkse tortels enz. Ze krijgen het beste voer natuurlijk. In het Gaasperpark weinig kleur, een eenzame spreeuw, veel paddestoeltjes en natuurlijk de wandelaars met hond. De betonblokken liggen er nog; het gras wil maar niet groeien. Van de een jaar geleden getopte bomen zijn er al een paar dood. En het doembeeld van kale oevers zonder rietkraag wordt al gepropageerd door de nieuwe coalitie die liever zwemstoepen heeft, waar niemand zal komen zwemmen, maar die wel veel en veel goedkoper zijn in onderhoud en beheer door GGA. Geen prettig vooruitzicht. Dat loopt vast weer uit op een rechtszaak. Er staat een reclamebord bij de ingang van het park dat meldt dat men aan het werk is in de Natuurzoom en dat straks dieren zich veilig tussen De Ronde Hoep en het IJmeer kunnen bewegen. Voor hun eigen veiligheid kunnen de dieren vanaf de lente tot late zomer het Gaasperpark beter mijden, vanwege de luidruchtige festivals.
De teloorgang van onze omgeving
Wie met de auto door Nederland rijdt ziet een heel ander landschap dan dat dat je vanuit een trein of je fiets ziet. Soms lijkt het alsof Nederland hoofdzakelijk bestaat uit rotondes, af- en opritten en als je het stedelijk gebied inkomt uit flats, flats en nog meer flats. Dat is dan geen landschap meer, maar een schandlap. Het overbevolkte Nederland staat nu weer voor een dreigende aantasting van wat er nog overblijft aan ruimte, omgeving en landschap. Het platteland is chemisch vervuild en de schaarse groengebieden lijken de toenemende druk te moeten opvangen. Een druk die overigens kunstmatig op de spits is gedreven, onder andere door toenemende landbouw en immigratiedruk, welke laatste voor een deel gedreven wordt door de globalisering die ook manu militari - dus door oorlog - gebieden met veel grondstoffen in wil lijven in het neoliberale universum. Het gevolg is verdrijving van miljoenen mensen uit hun land door oorlog en van buiten aangedreven burgeroorlogen. Geen wonder dat er dan een hoge immigratiedruk ontstaat. Elk mens wil tenslotte in vrede in een leefbare omgeving leven. De eerste voorwaarde voor een leefbare aarde is stoppen met oorlog voeren. Daarbij komt nog fair trade. Maar dat zal niet lukken in een neoliberale wereld.
Maak je borst maar nat. De verstedelijking zal alleen maar toenemen. En in een neoliberale maatschappij wordt dat aangemerkt als ‘maatschappelijke winst’. Natuurgebieden worden gezien als 'negatieve bouw- en exploitatiewaarde’ die aangeboord moet worden.
Rijksoverheid: "Verstedelijking is motor voor maatschappelijke winst
De krapte op de woningmarkt is groot. Tot 2040 zal er een miljoen huizen gebouwd moeten worden, elk jaar gemiddeld 50.000. Het debat over de vraag waar we deze woningen moeten bouwen, is fel.
Het Dashboard Verstedelijking maakt zichtbaar hoe de keuzes in verstedelijking doorwerken in andere actuele maatschappelijke kwesties, zoals economische vitaliteit, duurzaam ruimtegebruik, bereikbaarheid van werk, CO2-uitstoot, versnellen van energietransitie en leefbaarheid van bestaande wijken.
De eerste ‘testrun’ van het Dashboard is gedaan voor de Metropoolregio Amsterdam, waar 250.000 woningen gepland staan, aan de hand van drie verstedelijkingsmodellen, waarbij de randen van het debat over verstedelijking zijn opgezocht en onderling worden vergeleken."
Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: "De Europese Commissie wil dat er in 2050 nagenoeg geen onbebouwd land meer verloren gaat aan infra of bouw. Diverse lidstaten hebben al plannen gesmeed. In Nederland lijkt dit Europees voornemen onbekend.
Het verlies aan open ruimte en de onomkeerbare schade aan ecosystemen als gevolg van verstedelijking en versnippering van het landschap is groot in Europa. De Beneluxlanden spannen de kroon, blijkt uit cijfers van de European Environment Agency.
Nederland, België en Luxemburg behoren tot de meest versnipperde landen van Europa. Luxemburg staat op de eerste plaats met een grondgebied dat voor 93 procent hogelijk versnipperd is. In België geldt dat voor 80 procent, in Nederland voor 67 procent.
De toenemende druk van verstedelijking en infrastructuur wordt in landen als Ierland en Schotland veel minder gevoeld (35 procent).
Ook op platteland
De fragmentatie is het hoogst rondom grote stedelijke centra en belangrijke vervoer-corridors. Maar zorgelijker voor Nederland is dat ook vijftig procent van de spaarzaam bewoonde gebieden onder grote druk staan van versnippering.
Olievlek
Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is het totale oppervlak van de Europese steden met 78 procent gestegen, terwijl de bevolking slechts met 33 procent toenam. Urban sprawl, zoals de olievlek van verstedelijking genoemd wordt, gaat vaak gewoon door, terwijl de bevolking krimpt. Jaarlijks verdwijnt een gebied zo groot als Berlijn (1000 km2) aan natuur en landbouwgrond.
In het licht van het enorme verlies aan open ruimte en vruchtbaar land en de onomkeerbare schade aan het ecosysteem door verharding van bodem, besloot de Europese Commissie een doel te stellen: in 2050 moet er een ‘no net land take’ bereikt zijn. Het streven is uiteengezet in de Future Brief ‘No net land take by 2050?’, uit april 2016, Science for Environmental Policy.
Dashboard Verstedelijking
Verdichting is ook een van de speerpunten in het programma van het College van rijksadviseurs. Een van hun conclusies is dat er in weerwil van de stellige overtuiging van projectontwikkelaars, genoeg plancapaciteit is. In ieder geval voor de 250.000 woningen in de Metropool Regio Amsterdam, die zij als casus hebben onderzocht. Er is zelfs een overschot. Interessant is ook hun conclusie waar het gaat om duurzaam ruimtegebruik.
Hoewel de ontwikkeling van brown- en greyfields (oude industrie- en bedrijventerreinen) hogere kosten vergt, zijn de opbrengsten en het (eind)saldo van deze investeringen hoger dan in greenfieldplannen.”
Gebiedsontwikkeling: "Wijziging wet funest voor omgevingskwaliteit
Het kabinet stelt ingrijpende wijzigingen voor in de Omgevingswet. Die betekenen een fors risico voor het hoofddoel van de wet, namelijk het verbeteren van de omgevingskwaliteit. Die conclusie trekt de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit na bestudering van de zogenaamde Invoeringswet, die dit najaar door de Tweede Kamer behandeld zal worden.
De Omgevingswet wordt in 2021 van kracht; gemeenten krijgen tot 2029 de tijd om hun lokale beleidsinstrumentarium geheel aan de wet aan te passen. Erfgoedverordeningen en welstandsnota’s verdwijnen: ze worden opgenomen in het gemeentelijke omgevingsplan. De Invoeringswet regelt onder meer een geleidelijke overgang van het huidige sectorale stelsel naar het nieuwe integrale stelsel.
Daar is niets mis mee. Wanneer alle aspecten die een rol (kunnen) spelen bij een investering in de fysieke leefomgeving worden meegewogen, kan optimale omgevingskwaliteit ontstaan. De belangen van omwonenden, van het milieu, van duurzaamheid en van ruimtelijke kwaliteit kunnen een rol spelen, maar ook thema’s als sociale veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Doordat de Omgevingswet veel nadruk legt op integrale planvorming en afweging van alle belangen, zijn de voorwaarden aanwezig om met een goed ontwerp ook een goede omgevingskwaliteit tot stand te brengen.
Exit hoofddoel van de wet
Maar de Invoeringswet breekt met die integrale afweging. De vergunning voor het tot stand brengen van een bouwwerk wordt in dit wetsvoorstel in onderdelen opgeknipt. Een initiatiefnemer kan eerst een vergunning aanvragen voor het voldoen aan de bouwtechnische eisen. Die vergunning kan niet worden geweigerd , als aan de eisen wordt voldaan. Pas als hij de technische bouwvergunning op zak heeft, vraagt de indiener vergunning aan voor de ruimtelijke kwaliteitseisen.
Een gemeente die in zijn omgevingsplan open normen heeft opgenomen, om een optimale afweging tussen de verschillende belangen te bereiken en om te bevorderen dat een private investering de hele gemeenschap ten goede komt, heeft nu het nakijken. Als de wenselijke integrale omgevingskwaliteit te maken heeft met schoonheid, met erfgoed, met duurzaamheid, met klimaatambities, dan kan dat niet zonder gevolgen blijven voor de toegepaste materialen, installaties en daarmee voor de bouwtechniek. Omdat de technische vergunning al is verleend heeft een gemeente nog maar twee opties: geen vergunning voor de ruimtelijke aspecten, of het inslikken van de kwaliteitswensen. Een aanpassing van het plan in het belang van een ‘goede omgevingskwaliteit’ is in dat stadium niet meer mogelijk. Exit hoofddoel van de wet!
De Federatie heeft in een brief aan de Tweede Kamerleden gevraagd om terug te keren op het pad van integrale afweging.
Het is opmerkelijk dat de Omgevingswet, die tot doel heeft een veilige en gezonde leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit te bevorderen, in de wet zelf en in de onderliggende regels alleen veiligheid en gezondheid als rijkstaak beschouwt. De verantwoordelijkheid voor een goede omgevingskwaliteit is geheel bij de gemeenten gelegd, zonder één enkele specifieke eis of norm die garandeert dat gemeenten daar inderdaad werk van maken. Alleen voor rijksmonumenten en werelderfgoed gelden kwaliteitsregels.
Voor een omgevingsvergunning is straks een advies gewenst van deskundigen (welstand, erfgoed, GGD, MER, brandweer etc). De initiatiefnemer moet daarnaast de omwonenden raadplegen en zo mogelijk hun belangen in zijn plan verwerken. In een aantal gevallen moet ook de gemeenteraad nog een advies geven over de vraag of het initiatief niet in strijd is met het algemeen belang. Wanneer deze drie adviestrajecten niet gecombineerd worden in een transparant en openbaar proces, dan is het resultaat een grote frustratie bij alle partijen. Dan krijgen omwonenden te horen dat hun moeizaam bevochten voorstellen in strijd zijn met afspraken op een hoger schaalniveau of met eisen van de brandweer."
EuropeanEnvironmentAgency: "Large parts of Europe are highly fragmented because of transport infrastructure and urban expansion."
EEA: "Land degradation and taking land for urban development threaten critical ecosystem services, including provision of food and water, climate regulation and recreation. A new report, by the European Environment Agency (EEA), shows how land recycling, such as reusing neglected sites and turning roads or parking lots to green spaces or residential areas, can have positive impacts on the environment and support Europe’s transition towards a circular and green economy.”
Omgevingswet: Invoeringsbesluit open voor consultatie
RuimtelijkeKwaliteit: "Welstandsadvisering in Nederland
In het belang van de kwaliteit van de woon-, leef- en werkomgeving is aan de gemeente een zorgplicht toebedeeld. De gemeente heeft de wettelijke taak om te zorgen voor een goede omgevingskwaliteit, dat wil zeggen voor een leefomgeving die veilig, gezond en aantrekkelijk is. Dat is in het belang van de burgers: er is zorg voor hun welzijn (gezond en veilig) als voor hun welvaart, omdat een goede omgevingskwaliteit verloedering voorkomt, en daarmee waardeverlies van de afzonderlijke gebouwen."
Nous ne maintiendrons pas!
Parool: "Ombudsman: 'Amsterdam zit in een handhavingscrisis’
Fietsers die door rood rijden, coke op scholen, dronken toeristen... Wie doet er wat tegen? We zitten, zegt de ombudsman, in een handhavingscrisis.
Een typisch Amsterdamse oplossing. Er komen vuurwerkvrije zones: bewoners kunnen hun eigen straat, pleintje of speeltuin aanwijzen als gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Maar: deze bewoners worden wel geacht zelf de rotjes uit hun tuin te weren.
De gemeente, schrijft burgemeester Femke Halsema, stelt geen 'handhavingscapaciteit' beschikbaar. Bewoners kunnen een bord krijgen om hun wensen kenbaar te maken.
Die Amsterdammers beginnen zich zo langzamerhand af te vragen waar wel nog wordt gehandhaafd. Niet in het verkeer, is de indruk. Een briefschrijver in de krant van donderdag: 'Ik werd weer eens geconfronteerd met het feit dat de meeste fietsers zonder licht rijden. Ik had de grootste moeite al die spookfietsers te zien die uit het niets opdoken.'
'Handhaven is blijkbaar een kansloze zaak: het bekeuren van fietsers zonder licht is alleen iets wat oudere Amsterdammers zich, met enig heimwee, kunnen herinneren.
Dubbel verval
Ombudsman Arre Zuurmond vat het bondig samen: Amsterdam verkeert in een handhavingscrisis. Zondag zei hij, in een debat in De Balie over 'de stad waar alles kan', dat het probleem nog veel groter is dan we allemaal denken.
"We hebben 2000 illegale taxi's rondrijden, er gaat 4 kilo coke per dag door, in veel winkels zijn ATM's van buiten Europa geplaatst, dat zijn witwasmachines. En coke is de norm op middelbare scholen geworden.”
Gekke henkie
Als je maar lang genoeg niet handhaaft, zegt hij in een gesprek met deze krant, gaan mensen zich niet meer aan de regels houden. Hij noemt het dubbel verval: eerst verdwijnt de handhaving, daarna houden de mensen zelf op met het uitdragen van de norm. Bondig samengevat: "Dan denken mensen: ik ben gekke henkie niet."
Hij heeft het dan niet alleen over door rood licht fietsen of te hard rijden. Hij noemt het voorbeeld van een medewerker van de Belastingdienst die hem zei in bepaalde delen van Amsterdam niet meer te controleren 'omdat hij geen kogelwerend vest heeft’.
Volgens Zuurmond zijn binnenstadbewoners aan hun lot overgelaten en zijn delen van het centrum onleefbaar. Zijn conclusie: "Waar de overheid te veel op de achtergrond treedt, ontstaat een jungle.””
Burgemeester Halsema heeft fel op gereageerd op de uitspraken van de ombudsman. Maar er is wel degelijk sprake van gebrek aan handhaving en rechtsonzekerheid in Amsterdam. De burgemeester is bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor festival Reggae Lake zelfs teruggefloten door de bestuursrechtbank Amsterdam die het beroep van de Stichting Natuurbestemming ZO gegrond en de vergunning nietig verklaarde wegens rechtsonzekerheid en onmogelijkheid om de voorwaarden van de vergunning goed te handhaven.
StanVanHoucke: "De uitspraken van Zuurmond waren voor burgemeester Halsema reden om in de telefoon te klimmen en de ombudsman een uitbrander te geven. “Ik heb hem gebeld en gezegd dat hij misschien eens in Somalië moet gaan kijken,” aldus Halsema.
Op de website van Buitenlandse Zaken lezen we waar Halsema aan refereert wanneer zij met betrekking tot haar beoordeling van de situatie in Amsterdam verwijst naar dit Afrikaanse land: “Er is zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Daarnaast is het rechtssysteem van Somalië voor een deel afwezig of functioneert het niet. Hierdoor is onduidelijk welk rechtssysteem van toepassing is en dat kan leiden tot rechtsonzekerheid.”
Gelukkig heerst er in Nederland geen oorlog – hoewel het kabinet er voortdurend op wijst dat wij eigenlijk toch wel in oorlog zijn met Rusland – maar de burgemeester gaat wel erg ver door haar evenementenbeleid dictatoriaal door te drukken en de voorwaarden van de vergunningen niet te handhaven. Wij verwachten van Nederland en Amsterdam betere normen dan die in Somalië.
Het niet handhaven neemt schrikbarende vormen aan en dat in zowat alle geledingen van de maatschappij. Deregulering en privatisering hebben de commercie verziekt. Alles moet maar kunnen. En de oppassende burgers moeten het verduren. Geluidsoverlast in heel de stad, festivals denderen over onze parken en natuurgebieden heen. Geluidsoverlast is schadelijk voor de volksgezondheid.
Ik heb het al vaker geschreven: "Nederland wordt geregeerd middels vrijstellingen, ontheffingen, kruimelregelingen, omgevingsvergunningen, inbreuken op bestemmingsplannen, rekenmodellen, meetcorrecties, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten.”
Een voorbeeld van laksheid van stadsdeelbesturen i.v.m. handhaving van de geluidsnormen:
LagerToontje: “Meteo-correctie
In Amsterdam is in maart 2018 een beleid aangenomen waarin rekening wordt gehouden met het effect van meewind. Dat is niet nieuw natuurlijk; in het oude beleid was de gevelnorm weliswaar in dB(A), maar diende altijd gerespecteerd te worden. Ook als de wind ongunstig stond.
Het nieuwe beleid voorziet in een uitzondering voor vijf locaties waar de wind meer invloed zou kunnen hebben dan andere locaties. Daar mag, indien er onder meewind gemeten wordt, 3 dB meer op de gevels staan dan op andere locaties of indien er niet tegen de wind in gemeten wordt.
Daar kan Lager Toontje niet mee akkoord gaan.
Juist op deze locaties hebben de omwonenden van oudsher al veel te stellen gehad met festivals en geluidsoverlast, het geeft geen pas om de redelijke binnennorm van maximaal 50 dB(A) los te laten alleen omdat het festival bang is dat het geluid terug moet als de wind draait.
Helaas liep een gesprek met beleidsmakers en vergunningverleners, georganiseerd door de Ombudsman, uit op niets. Er kwam slechts 1 ambtenaar opdagen, van de ruim 30 genodigden. Het betoog dat lagertoontje had willen houden, en de daaraan gekoppelde vraag, staat hier.”
"Vraag aan Gemeente Amsterdam
Om de ongelijkheid, de oneerlijkheid uit het nieuwe beleid te halen, en de balans te verbeteren, vraag ik de vergunningverleners van Oost, Nieuw West, Zuid-Oost en Noord om de meteo-correctie niet meer in hun vergunningen toe te laten.
Mocht de Burgemeester de regie over deze festivalterreinen naar haar toe willen trekken, vraag ik haar om de meteo-correctie te schrappen uit het pakket van toe te passen maatregelen.”
Natuur rond de stad
Het nieuwe kabinet wil het ‘groenste kabinet’ ooit zijn. De nieuwe coalitie in Amsterdam wil ‘groen en democratie’ promoten. Maar veel zijn we nog niet opgeschoten. Amsterdam gaat gewoon door met het commercieel exploiteren van parken en natuurgebieden. Dat gaat regelrecht in tegen alle ambities. Festivals en restaurants horen niet thuis in het Gaasperpark en andere parken. In plaats van de groengelden te besteden aan behoud en versterking van natuur en biodiversiteit zoals dat in het NNN de bedoeling is, verdwijnt het geld eerst in een langdurig ‘participatieproces’ dat aanstuurt op zoveel mogelijk commerciële exploitatievoorstellen in het NNN om de burgers later dan de schuld te geven als het uit de hand loopt en er nauwelijks nog iets van natuur, laat staan biodiversiteit overblijft.
In Zuidoost lijkt nog steeds de lijfspreuk van Hannah Belliot te gelden: “groen is een wit ding”. Groen is ons aller ding.
WUR: "Natuur, omdat de stad het waard is
In de stad hebben we de natuur keihard nodig, bijvoorbeeld om regenwater af te voeren en hitte te temperen. Bomen zorgen voor schonere lucht, bijen bestuiven bloemen en groen is aantoonbaar goed voor ons welzijn. Bovendien is de natuur in zichzelf al waardevol. Daarom werken Wageningse onderzoekers aan projecten rond bedreigde dieren en planten in de stad, tiny forests, natuur-inclusief bouwen, stadslandbouw en groene bedrijfsterreinen. “Er gebeurt veel, maar er zijn ook nog grote barrières.”
Steden breiden nog steeds uit en in. Daardoor groeit het belang van biodiversiteit, maar houden we er minder van over. Dat schuurt wel. Maar met slimme ideeën en maatregelen kunnen we stadsnatuur bevorderen.
Groeiende steden
Overheden, burgers en bedrijven raken steeds meer doordrongen van het belang van natuur in stedelijke omgevingen. In Nederland en wereldwijd zet de verstedelijking door. Leefde in 1950 30 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden, nu is dat zo’n 55 procent en in 2050 66 procent, voorspelt de VN. Bovendien gaat de voedselvoorziening voor de groeiende bevolking ten koste van natuurgebieden, die steeds kleiner worden. Het WNF rapporteerde eind oktober 2018 dat de omvang van populaties van in het wild levende dieren de afgelopen vijftig jaar wereldwijd gemiddeld met 60 procent is afgenomen. “Als we niet uitkijken, verdwijnt alle natuur met de verstedelijking”, waarschuwt Snep.
Vleermuizen en mossen
De meeste dieren houden niet van lawaai, menselijke activiteiten en verstoring. Voor ongeveer 10 procent van de plant- en diersoorten vormt de stad echter juist een toevluchtsoord, zag onderzoeker milieu en ecologie Joost Lahr. Deze soorten vinden eten, onderdak en nestgelegenheid aan de stadsranden en in de stad. Bijvoorbeeld rond sportvelden, volkstuintjes en op bedrijfsterreinen waar weinig mensen komen, en in parken, plantsoenen, hofjes, begraafplaatsen en stadswallen.
Slimme groene ideeën
De overheid wil biodiversiteit in steden versterken en wil graag weten hoe dat het beste kan. Lahr ontwikkelt dan ook een model dat beleidsmakers helpt om de effecten van hun maatregelen op de biodiversiteit beter in te schatten. “Voor natuurgebieden gebruikte het Planbureau voor de Leefomgeving dit soort modellen al, maar voor steden en agrarische gebieden nog niet. De toekomstige modellen laten de stressfactoren zien die de natuur onder druk zetten, maar ook de effecten van positieve maatregelen als ecologisch beheer en uitbreiding van groen”, aldus Lahr. Goed beleid op dit vlak is hard nodig volgens hem. “Steden breiden nog steeds uit en in. Daardoor groeit het belang van biodiversiteit, maar houden we er minder van over. Dat schuurt wel. Maar met slimme ideeën en maatregelen kunnen we stadsnatuur bevorderen.” Bijvoorbeeld met nestkasten, groene daken en muren, gevel- en postzegeltuinen, vijvers, kleinere perken naast grotere parken en ecologisch groenbeheer.”
Wanneer gaat men eindelijk inzien dat wij rond de stad al natuurgebieden hebben, en dat het van het allergrootste belang is om die te behouden en te versterken. Al dat gedoe met moestuintjes, stadslandbouw en daktuinen is een druppel op een gloeiende plaat. Ze brengen geen of nauwelijks verbetering, want het groen van de eerste twee wordt na korte tijd geoogst en daarna liggen de velden weer braak; en daktuinen leveren enkel wat verkoeling op voor de onderliggende woningen. Ze zijn maar op minieme schaal nuttig voor het terugdringen van CO2. Het is absurd om het te hebben over postzegeltuinen en ’tiny forests’, mini woudjes, als tegelijk het NNN en onze parken in heel dit land verpest worden door festivals.
Ja, natuurlijk, in een stad waar de auto regeert en er steeds minder groen overblijft, is het een noodzaak om wat te doen aan kleine groenprojecten. Al was het maar om hun symboolfunctie, om het idee dat groen belangrijk is.
Maar de stad zal nooit een serieuze habitat zijn voor fauna en flora. Ook zij verzieken in een vervuilde stad. Het ziet ernaar uit dat wij met een dode mus blij gemaakt en met een kluitje in het riet (als dat er nog is) gestuurd worden.
Ik gun de ‘groene en democratische’ coalitie in Amsterdam een groot succes met zijn autovrije stad. Maar laten we reëel wezen, maak van deze stad geen kafkaiaanse dystopie waarin de werkelijkheid is vervangen door symboolpolitiek als een pleister op een diepe wonde. Behoud in de eerste plaats onze parken en natuurgebieden en houd alle commercie daar ver buiten. Dat zou pas een slim idee en een slimme maatregel zijn.
En ondertussen rond de Gaasperplas ...
… gaat GGA beetje bij beetje door met het kappen van bomen zonder de vereiste omgevingsvergunning. Gezonde bomen. De redenering zal wel zijn dat ze de groei van omliggende bomen belemmeren. Bomen weten zelf wel goed genoeg dat ze dan de hoogte in moeten groeien. Zij regelen dat zelf wel. GGA wil toch doorgaan met het kappen van zoveel mogelijk bomen. Om geen ophef te veroorzaken lijkt men nu ongeveer één boom per week te kappen. De eerder getopte bomen staan er nu belabberd bij. Dode takken overal. Verantwoord snoeien is er ook niet meer bij tegenwoordig.
Nu het pad op de landtong die zich rond het eilandje slingert in de buurt van Nellestein is opengerooid en -gekapt, heeft GGA weer meer werk om dit te onderhouden. Het zal niet lang duren voor de afschuwelijk getopte bomen daar het loodje leggen. Het esthetische uitzicht van het park is voor GGA van geen enkel belang, gewend als men is aan de ravages van festivals.
Alles wat in de grond verankerd is, afvalbakken, maar ook bomen, staan nu op een eigen heuveltje. De bodem eromheen is ingeklonken en verdicht. Zo wordt een park geleidelijk om zeep geholpen. Bruggetjes, vlonders of duikers staan hoger dan de paden en de betonnen verbindingen vanaf de paden breken middendoor door het zware festivalverkeer dat er overheen moet.
Eén voordeel heeft de herfst wel; de door Amsterdam Open Air en Reggae Lake kapotgereden paden worden bedekt met een laagje kleurige bladeren.
Het Grote Groenonderzoek
Wijkcentrum d’Oude Stadt: "Doe mee met het jaarlijkse onderzoek van de gemeente Amsterdam naar het gebruik van het groen in en rond de stad: Het Grote Groenonderzoek.
Parken, recreatiegebieden en groen in onze directe woonomgeving zijn heel belangrijk voor ons welbevinden in de stad. Daarom onderzoekt de gemeente Amsterdam het gebruik van het groen in en rond de stad: Het Grote Groenonderzoek. Met het onderzoek kan de gemeente haar beleid rondom het groen verbeteren en beter afstemmen op de wensen van haar inwoners. Zo worden de analyse en rapportage o.a. gebruikt voor het opstellen van de zogenaamde Groenvisie.”
U kunt de enquête hier invullen.