Blog

Lente in het Gaasperpark?

Als het zo doorgaat wordt het nooit meer lente in het Gaasperpark, dat wil zeggen dat de bloeiende planten steeds meer geweerd worden, gemaaid, weggerooid en uiteindelijk wat overblijft platgetrapt wordt door horden festivalbezoekers. Hier en daar staat nog wat klokjes, een eenzaam madeliefje, een keizerskroon, waarschijnlijk daar terecht gekomen via guerrilla gardening. Maar in een park hoort het nu te bruisen van leven en bloei.
Zowat overal is het struikgewas weggehaald, zijn bomen tot heel hoog gesnoeid. Het park is gemolesteerd door Groengebied Amstelland, die dit park enkel ziet als evenemententerrein. Binnenkort wordt de Open Air Highway aangelegd om sneller zwaar vrachtverkeer in twee richtingen mogelijk te maken voor Amsterdam Open Air. Dus het park wordt aangepast aan het evenement, en dat kan en mag niet. Het park ziet er nu in de lente nogal troosteloos uit. Er zijn ook geen nesten aanwezig van watervogels. Worden die door GGA verwijderd om te verhinderen dat de Flora- en faunawet ingeroepen wordt als er festivals plaatsvinden? In de EHS, Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, hoort de natuur en de biodiversiteit voorrang te hebben.

clips 3389
clips 3390
clips 3391
clips 3392
clips 3393
clips 3398
clips 3406
clips 3399
clips 3404

Dit heeft niets meer met ecologisch beheer te maken. De habitats van talloze kleine dieren en planten wordt zo vernietigd, om plaats te maken voor festivaltenten en bars. Over een paar dagen gaan de Provinciale Staten met de Benen Op Tafel overleggen over de toekomst van de recreatieschappen. Zoals het er nu uitziet zijn de schappen hun eigen terreinen grondig aan het vernielen. GGA heeft niet eens het fatsoen om te wachten met de aanleg van de Open Air Highway tot er een uitspraak is van de rechtbank over de legaliteit van deze festivals. De advocaat van Amsterdam Open Air heeft verzocht om weer een uitstel van de rechtszitting die al een hele tijd geleden gepland was op 1 juni. Maar zelfs de rechtbank heeft kennelijk geen zin in uitstel. De tegenpartij is gevraagd naar de dringende reden voor dit uitstel. De bazen van AOA hebben gewoon geen tijd voor rechtszaken, die hebben het te druk met de opbouw van AOA dat op 3 en 4 juni plaatsvindt. Het is natuurlijk pijnlijk voor dit festivalbedrijf als een paar dagen voor het evenement de legaliteit ervan bij de rechter in het geding is. Dat wil men het koste wat het kost vermijden. De juristen en ambtenaren van Zuidoost hadden al een eerder geplande zitting handig weten uit te stellen om zo te verhinderen dat wij nog met succes een voorlopige voorziening konden aanvragen voor AOA 2017. Dat vind ik wel een bewijs van de onbehoorlijke belangenverstrengeling tussen het bestuur van Zuidoost en de festivalorganisatoren. De belangen van omwonenden worden daarbij gedwarsboomd. Dat is een behoorlijk bestuur onwaardig.

In elk geval is Amsterdam Open Air geen ‘collaboration of friends’ maar eerder een ‘collusion in crime’, een feest van consumptie en verdoving (de vijf d’s: decibels, dance, drank, drugs, en een doppie) en een valse mythe van 'eenheid met de natuur'. Vanaf de lantaarnpalen in het park wordt elk jaar driftig illegaal stroom afgetapt voor barretjes en ‘ludieke’, of wat daarvoor doorgaat, standjes.

Gerommel met klimaatverdrag

Nederland is een bijzonder land, sommigen noemen het een waanzinnig gaaf land. Dat is het in sommige opzichten ook, maar daar is wel wat op af te dingen. Hoe gaat Nederland om met ondertekende verdragen, bijvoorbeeld Europese milieuwetten, natuurwetten en verdragen over milieu en klimaatverandering? Let op het standpunt van het kabinet! Hetzelfde kabinet dat de Overeenkomst van Parijs (over klimaatverandering) ondertekent, pronkt in het buitenland met dit verdrag, maar vindt dat wij hier in Nederland daar geen directe rechten aan kunnen ontlenen. Dus volgens het kabinet is het een verdrag voor de kat zijn viool. Het is vooral de PVV natuurlijk die moeilijk deed over dit verdrag.

EUR-Lex: "De Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering is het eerste, universele, juridisch bindende wereldwijde klimaatverdrag. Het is op 22 april 2016 ondertekend en op 5 oktober 2016 door de Europese Unie geratificeerd.”
De overeenkomst is goedgekeurd in de Tweede Kamer op 31 januari 2017. De procedure in de Eerste Kamer loopt nog. 

SCOnline: "Rechter heeft laatste woord over werking klimaatverdrag

Het kabinet gaat ervan uit dat burgers geen directe rechten kunnen ontlenen aan het klimaatakkoord van Parijs, maar uiteindelijk is het oordeel hierover aan de rechter. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma, verantwoordelijk voor het klimaatbeleid, in antwoord op vragen van de Eerste Kamer.

Eerder spande actiegroep Urgenda met een beroep op mondiale klimaatverdragen succesvol een zaak aan tegen de staat. Het kabinet moest hierdoor het klimaatbeleid aanscherpen, hoewel de zaak nog loopt in hoger beroep. Het kabinet erkent dat het nieuwste akkoord ‘een rol kan spelen bij de invulling van open nationale normen door de rechter’, zoals in deze zaak gebeurde. De uitkomst van het hoger beroep kan hierover meer duidelijkheid geven, aldus Dijksma.

‘Niet de bedoeling’

Tegelijk gaat zij ervan uit dat het klimaatverdrag geen rechtstreekse werking heeft in de zin van de Grondwet en dat (rechts)personen ‘niet direct rechten aan de overeenkomst kunnen ontlenen’. Daarbij zijn onder meer de intenties van belang. ‘Partijen die hebben onderhandeld over de overeenkomst van Parijs, hebben niet de bedoeling gehad aan de verdragsbepalingen rechtstreekse werking toe te kennen, en de regering evenmin. Dit wordt bevestigd door de formulering van de bepalingen, die partijen verplichten tot het treffen van nadere maatregelen die klimaatverandering adresseren, en zich derhalve niet direct tot derden richten.’

Ook inhoudelijk zijn de verdragsbepalingen volgens de bewindsvrouw ‘niet voldoende concreet geformuleerd om als objectief recht te kunnen functioneren in de nationale rechtsorde’. Maar, benadrukt zij: ‘Uiteindelijk is onze nationale rechter eindverantwoordelijk voor het oordeel of verdragsbepalingen rechtstreekse werking hebben.’ Een uitspraak zoals in de Urgendazaak doet volgens haar ‘geen afbreuk’ aan de rol van de wetgever. ‘Het blijft de taak van de wetgever om normen vast te stellen en het is aan de rechter om (de uitvoering hiervan) te toetsen.’

Themacommissie

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de Tweede Kamer een themacommissie in het leven roept die de naleving van het klimaatakkoord bewaakt. Hij diende hierover een motie in tijdens het debat eerder deze week over de verkiezingsuitslag. ‘Ik denk dat het belangrijk is om de controlerende taak van de Kamer op deze wijze te versterken,’ aldus Klaver. Zijn motie werd echter aangehouden tot na de informatie – het moment waarop wordt beslist over de samenstelling van de Kamercommissies.

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump een streep gehaald door een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger. Of het land zich volledig terugtrekt uit het internationale akkoord is nog onduidelijk. Volgens Dijksma kunnen de Amerikaanse staten ‘gelukkig' zelf veel maatregelen en wetgeving zelfstandig doorzetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. ‘Daar moeten we ons aan vasthouden en samenwerking zoeken.’ Ze stelt dat er wereldwijd grote politieke wil is om klimaatverandering tegen te gaan. ‘Dat is niet meer te stoppen, al is dit een onmiskenbare tegenslag.’"

Natuur en biodiversiteit

PBL: "Het verlies van biodiversiteit in Europa is een belangrijk en hardnekkig probleem. Het vóórkomen van veel soorten zal naar verwachting verder dalen tussen nu en 2050. Het Europese beleid kan effectiever worden als het meer inspeelt op de verschillende perspectieven van mensen op natuur. De betrokkenheid van burgers en bedrijven kan daardoor toenemen. Dit vraagt om een meervoudige beleidsvisie. Dit is de belangrijkste conclusie uit het rapport ‘European nature in the plural – Finding common ground for a next policy agenda’, dat het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) vandaag, in samenwerking met Wageningen University & Research, uitbrengt.”

shots 2713

Het verlies van biodiversiteit heeft ook te maken met het uitgebreid en toenemend misbruik van natuurgebieden voor evenementen. Als ik denk aan de mud run rond de Gaasperplas in 2014 dan krijg ik bijna tranen in mijn ogen als ik denk aan de massale vernietiging van de habitats van libellen rond de plas. Ook de stilte aan de rand van de stad heeft te lijden onder de festivals. Behoud en verbetering van natuur en groen is een nationaal belang, en heeft gunstige effecten op de volksgezondheid, de economie en het milieu.

StichtingGroeneHart: "Esther van den Bor – Stilte is een ondergeschoven kindje in ons drukke landje. Maar wel belangrijk voor een duurzame, gezonde wereld. Wetenschappers stellen dat zonder maatregelen herrie binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste invloed op de volksgezondheid in Nederland is.

Voor Stichting Groene Hart aanleiding om deze kernkwaliteit van het Groene Hart onder de aandacht te brengen. Eind april start een expositie over stilte een rondreis door het Groene Hart. Zet uw oren open en kom luisteren wanneer de expositie bij u in de buurt komt.
‘Een stiltegebied krijgt pas betekenis als de stilte echt kan worden beleefd’. In het Groene Hart hebben we 18 stiltegebied. Ga wandelen of (elektrisch) bootje varen. Het beleven van stilte en rust is de moeite waard en doet ons goed.

Geluidskaart van Amsterdam

En dan is er nog de klimaatverandering waarin natuur en groen een grote rol spelen. Als het gaat om tegengaan van wateroverlast dan zijn bomen in de woonwijken van cruciaal belang.

GroeneHartMedia: “Schultz pleit voor 200 miljoen extra voor klimaatadaptatie

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vindt dat haar opvolger 200 miljoen euro per jaar extra zou moeten uittrekken om toekomstige wateroverlast als gevolg van klimaatverandering tegen te gaan.

Aan de lat

De minister kwam met haar pleidooi voor een nieuwe fonds binnen het Deltaprogramma tegemoet aan de wens van waterschappen, provincies en gemeenten. Deze staan momenteel aan de lat voor de kosten om (lokale) overlast op te vangen. Schultz hield haar pleidooi voor het extra geld maandag in Den Haag tijdens de zogenoemde Waterschapsdag zoals die jaarlijks wordt georganiseerd door de Unie van Waterschappen. Het thema van dit jaar was klimaatadaptatie binnen het waterbeheer: hoe moet Nederland zich voorbereiden op het steeds extremer wordende weer, waarin steeds heviger regenval en langere periodes van droogte elkaar afwisselen.

Schade terugdringen

Lokale overheden zijn al jaren bezig om niet alleen de kans op wateroverlast te beperken, maar ook om de schade ervan terug te dringen. Steden en buitengebied worden zo ingericht dat het water tijdens hoosbuien sneller wordt afgevoerd of tijdelijk wordt opgevangen op bijvoorbeeld verdiept aangelegde pleinen.”

shots 2424

Amsterdam: “Plannen natuurverbinding

Dit jaar start de uitvoering van project de Natuurzoom, een verbinding tussen natuurgebieden. De Natuurzoom is onderdeel van de Natuurboog. De plannen moeten obstakels voor dieren en planten wegnemen. Het ontwerp bestaat onder andere uit natuurvriendelijke oevers, faunatunnels, poelen en moerasvegetatie.

De Bijlmerweide, De Diemen, Diemerbos, Gaasperplas, Gaasperzoom, De Hoge Dijk en Ouderkerkerplas zijn de belangrijkste natuurgebieden waarlangs de verbinding gaat. Dit zijn vochtige tot natte bosgebieden met veel open water, rietvelden en open ruimtes in de vorm van restanten origineel veenweidegebied. De maatregelen zijn gericht op dieren en planten die voorkomen in dit soort gebieden, waaronder de ringslang.

Op 28 en 29 maart wordt er een toelichting gegeven op het ontwerp en kunt u kaarten en ontwerptekeningen inzien.
Voor bewoners rond de Bijlmerweide
Wanneer: dinsdag 28 maart, 18.00 – 21.00 uur
Waar: CEC, Bijlmerdreef 1289

Voor bewoners (rond) Reigersbos
Wanneer: woensdag 29 maart, 18.00 uur en 21:00 uur
Waar: Openbare Bibliotheek Reigersbos, Rossumplein 1

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sebastiaan Weijer, s.weijer@amsterdam.nl of 06-83245725

Teken aan de wand: het gaat niet goed met de weidevogels!

CompendiumVoorDeLeefomgeving:
"Trend van boerenlandvogels, 1990-2015

Door veranderingen in de landbouw zijn veel broedvogels van het agrarische gebied in Nederland achteruitgegaan. Deze ontwikkeling doet zich in de hele EU voor.

1479 002g clo 08 nl

Bron: NEM (Sovon, CBS) mrt 2017

Ontwikkeling in Nederland

De broedvogels die kenmerkend zijn voor het agrarische gebied gaan in Nederland achteruit. Sinds 1990 is de "boerenlandvogel indicator" met ongeveer 30% gedaald. Een historische reconstructie van populaties van boerenlandvogels laat zien dat de achteruitgang sinds 1960 zelfs meer dan de helft bedraagt.
Ook veel algemenere soorten als grutto, kievit en scholekster verliezen flink terrein.

Oorzaken achteruitgang Nederland

De achteruitgang van de boerenlandvogels komt vooral door het intensieve gebruik en beheer van bouw- en grasland. In de tweede helft van de vorige eeuw heeft een ingrijpende herinrichting van het agrarisch landschap plaatsgevonden: schaalvergroting werd gerealiseerd via ruilverkavelingen, slootlengte werd enorm teruggebracht en het waterpeil werd verlaagd door nieuwe drainagetechnieken. Veranderingen in gewaskeuze, bestrijdingsmiddelengebruik en mechanisering hebben geleid tot veranderingen in de voedselsituatie, nestgelegenheid en kuikenoverleving en tot het verdwijnen van kleine landschapselementen als houtwallen en overhoekjes. Ook is broedgebied verloren gegaan door uitbreiding van steden en infrastructuur.Sinds 1970 is het oppervlak blijvend grasland met ongeveer 30% afgenomen. Afhankelijk van de biotoop-, gedrags- en voedselkeuze van de vogels heeft dit voornamelijk negatieve gevolgen gehad. Intensief maaibeheer heeft geleid tot verliezen van nesten en opgroeiende kuikens: de combinatie van weinig dekking, betere toegankelijkheid voor predatoren en slechte opgroeicondities maken dat veel weidevogelkuikens het niet redden.

shots 3381

Vandaag gefotografeerd, tortelduifjes in mijn berk.

Sovon: "Vogels kijken dichtbij huis maakt mensen gelukkig

Vrijwilligers van Sovon wisten dit natuurlijk allang, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond: hoe meer vogels mensen in hun wijk zien, hoe meer ontspannen ze zich voelen.

Mensen die in wijken wonen met veel vogels, struiken en bomen hebben minder last van depressieve gevoelens, angst en stress dan inwoners van minder groene buurten. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse en Australische wetenschappers dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Bioscience.

Grutto weekend

Op het landje van Geijsel foerageren in het voorjaar duizenden vogels. De Grutto, Tureluur, Kievit, Smient, Bergeend, en nog tientallen andere soorten vogels zijn daar elk jaar te zien en te horen.
Er zijn ook wat beelden van de Ouderkerkerplas te zien.

Welkom Grutto-weekend

Ik ben al gaan kijken op het Landje van Geijsel. De grutto is daar het best vertegenwoordigd.

grutto's

Landje van Geijsel

NatureToday: "De terugkeer van grutto's is een bijzonder moment om mee te maken. Spectaculair om te zien, omdat de vogels zich eerst in grote groepen verzamelen op plekken waar ze kunnen bijkomen. Dat zijn vaak jaar-in-jaar-uit dezelfde plekken: de vogels weten dat ze daar snel veel voedsel kunnen vinden. Dat is nodig, omdat de trek veel van hun lichaam vraagt. Maar ook omdat de broedtijd begint: tijd om paartjes te vormen en zich over het land te verspreiden, op zoek naar de plek waar zij vorig jaar ook hebben gebroed, of zijn geboren.

Vogelbescherming organiseert nu, op het moment van deze grutto-terugkeer, het Welkom Grutto-weekend. Ga op zaterdag 18 of zondag 19 maart kijken op een verzamelplek waar honderden (of zelfs duizenden!) grutto's net zijn geland. U vind via het overzicht van activiteiten snel een leuke uitstap.”

grutto

Spartelpop afgeblazen

BrabantseMilieufederatie: "Onlangs gingen inwoners van Hooge Mierde met steun van de BMF in beroep tegen de vergunning voor een festival in hun buitengebied. Door deze gang naar de rechter wilden ze voorkomen dat eind juni bij de Spartelvijver het nieuwe Spartelpop-festival plaatsvindt. Met name vreesden zij geluidsoverlast en schadelijke effecten op flora en fauna in de nabijgelegen natuurgebieden. Ook zijn de effecten op de broedvogels in de broedperiode niet onderzocht en wordt de festivallocatie aan maar liefst drie kanten omgeven door stiltegebieden. Daarnaast heeft de gemeente juridische fouten gemaakt bij de behandeling van de bezwaren van de omwonenden.

De gang naar de rechter lijkt succesvol. De organisatoren hebben zojuist hun aanvraag voor een vergunning ingetrokken. Dit betekent dat de behandeling bij de rechtbank geen doorgang vindt. Of het ook een definitief einde voor de festivalplannen in dit gebied betekent, moeten we nog even afwachten."

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingsstrijd zag ik vooral onsmakelijke debatten, zelfs spelletjes, die neigden naar de verkiezingsshows die we bijvoorbeeld vanuit de VS gepresenteerd krijgen. Na de verkiezingen zie ik Rutte – die acht zetels verloren heeft (maar toch nog de grootste partij is) – triomfantelijk zijn eigen lof blazen. Jesse Klaver vond dat hij toch maar de opmars van de populisten gestopt heeft. The Atlantic heeft een andere mening, hoewel hun oordeel dat Wilders verloren heeft van zijn broer komt en niet helemaal klopt. Wilders heeft vijf zetels erbij gewonnen.

Het is zeer positief dat partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren veel meer stemmen hebben gekregen. Dat levert goede perspectieven voor de toekomst. Maar we zijn er nog niet. De politiek heeft een grote invloed op onze maatschappij en op ons milieu, en ook op de natuur. Wat dat betreft heeft ook GroenLinks nog wat bij te spijkeren. Ik kan het nu wel zeggen, GL zit ook in recreatieschap Groengebied Amstelland waarin zij middels hun wethouder uit Diemen gekozen hebben voor het misbruik van de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) voor evenementen. Ook in Zuidoost met GL in het Dagelijks bestuur was er weinig te merken van een echt groen beleid. Maar dat kan en zou nu moeten veranderen. Meer macht geeft meer verantwoordelijkheid.

De uitslag van de verkiezingen was te verwachten. Dus ging ik gisteren maar naar een bijeenkomst van Natuurmonumenten over Natuur in de stad, met een lezing van een promovenda hierover. Er is behoefte aan meer stadsgroen, en de vraag was hoe wij dat vorm gegeven gehad willen hebben. Duidelijk is dat Amsterdam voor een haast onoplosbaar probleem staat, meer bouwen en tegelijk meer groen. Tussen droom en daad ligt voor de burger een lijdensweg van wetten en praktische bezwaren, en wat erger is soms ook onbehoorlijk bestuur. 

In Amsterdam heeft Zuidoost het laagste opkomstpercentage, 66%. Dat geeft al aan dat de betrokkenheid van de bevolking van Zuidoost bij de politiek, bij Nederland, lager is dan elders. Dat had beter gekund.
'Woon- en zorgcentrum Nellestein in Zuidoost blijkt een VVD-bolwerk te zijn. Daar haalde de partij 65,9 procent van de stemmen.' Maar de meerderheid van de inwoners van Nellestein is wel tegen de festivalisering van het Gaasperpark. Hen rest nog de mooie taak om hun partij wat groener en bewonersvriendelijker te maken, maar dat geldt ook voor alle andere partijen in Zuidoost.

gorilla

De Groene Amsterdammer

Vanmorgen heb ik toch maar even gekeken naar het begin van Zembla, waarin gesteld werd dat er onder de bevolking meer vertrouwen is in de overheid dan verondersteld wordt. Is ook zo, maar men vergeet voor het gemak weer even dat het actieve, geïnformeerde en integere deel van de bevolking altijd en overal kleiner zal zijn dan het deel dat niet geïnformeerd is, of lak heeft aan wetten en regels, fraudeert, crimineel is, ongeïnteresseerd, egoïstisch, asociaal of gewoon extreem rechts. Het volk, (noch de politici, noch de bestuurders) is niet per se altijd eerlijk, hardwerkend, integer, of sociaal. De wilde is niet altijd edel. Dat vergeten linkse partijen vaak. Daarom zie ik er geen bezwaar in als een integere minderheid zou regeren in het algemeen belang. Maar ja, wat is integer in een neoliberale maatschappij waarin nog steeds het geld regeert? De frauderende vastgoed- en banksector heeft meer vertrouwen in een neoliberale regering dan een stratenmaker. Je kunt mensen met een lage opleiding moeilijk verwijten dat ze met hun onderbuikgevoel stemmen als ze weinig kansen gekregen hebben in de maatschappij en de overheid en onze media zelf niet objectief in feiten zijn. De politiek speelt tegenwoordig ook in toenemende mate in op het onderbuikgevoel. Vertrouwen kweken is een kwestie van marketing, menen veel politici.

Het probleem ligt ook bij de media. Nu weer Zembla, dat in feite opteert voor een status quo van wat net is verdwenen, dus een retrobeleid. Niets veranderen aan het neoliberalisme, niets aan de banken, niets aan de instroom van migranten die geïntegreerd worden met het idee dat ze alle rechten van de wereld hebben, en die als puntje bij paaltje komt hun weldoeners, in dit land vooral de PvdA die met geld strooide onder de allochtonen, de rug toekeren, nog meer willen en het land willen omvormen naar hun normen en waarden. Een deel van de immigranten zien ook onvermijdelijk de hypocrisie van ons buitenlandse beleid, nog steeds onder de paraplu van de zoveelste Amerikaanse idioot. Rutte presenteert zijn verlies van acht zetels als een overwinning. De PvdA betaalt de prijs voor een onhoudbaar beleid. Dat is niet helemaal eerlijk. Maar de PvdA heeft de laatste jaren wel de foute keuze gemaakt om samen met werken met Mark Wammes Waggel Rutte. Het zou wel erg vreemd zijn als de PvdA nu zou weigeren om mee te doen aan een nieuw linkser kabinet als dat tot de mogelijkheden zou behoren. Dan mogen ze de partij wel opheffen. En een nieuwe aflevering met weer een Wammes Waggel als premier is niet wenselijk.

Nog steeds heeft Wilders voor een deel gelijk (maar hij heeft geen oplossing, integendeel). Objectief gezien is de acceptatie van de instroom van immigranten gedreven door een gevoel van rechtvaardigheid en menselijkheid, maar zonder enig praktisch besef dat wat de een erbij krijgt afgaat van een ander die daarmee het objectieve recht heeft om zich daartegen te beschermen.
Het is een haast onoplosbaar probleem vanuit die twee extreme stellingnamen. Enkel praktisch handelen kan soelaas bieden.

Een oplossing van onze problemen op wereldschaal (oorlog, honger, ongelijkheid) zit er voorlopig niet in. Zo gaan beschavingen tenonder, door gebrek aan geloofwaardigheid en het volhouden van onhoudbare stellingsnamen. De echte oplossing, zorgen voor een globale wereld waarin de klimaatverandering aangepakt wordt, eerlijke handel heerst, geen (handels)oorlogen gevoerd worden en waar daarom geen noodzaak of behoefte is aan emigratie en elders gelukszoeken is te eenvoudig, is in deze neoliberale maatschappij onbespreekbaar.

De botsing tussen zij en wij wordt steeds groter. Hier hebben we een grote mond over vrijheid en integratie, elders propageren we oorlog en veroorzaken we armoede. Geldt ook binnen Europa. Er is geen enkele vorm van solidariteit in Europa, maar men wil wel meer macht voor de EU. Uitbreiding van het neoliberale universum is de enige toegestane weg; om dat goed te praten hechten we ons in Nederland veel te veel aan een ongeloofwaardige idealistische of ideologische stellingname, mogelijk uit schuldgevoel of zelfoverschatting, schaamte of schaamteloosheid, wie zal het zeggen? Jammer genoeg zie ik in het verkiezingsresultaat weinig hoop op een betere wereld. De polarisatie zal verder gaan. Nee, het is geen uitslag waar je blij van wordt. Maar laten we vooral gebruik maken van de grotere macht die de groene ideologie gekregen heeft. Daar kunnen we iets mee.

Grote zilverreiger

Vanmiddag tijdens een fietstochtje naar het Landje van Geijsel zagen we bij de Ouderkerkerplas deze prachtige Grote zilverreiger.

grote zilverreiger

Voortzetting herplant bomen

Fagus sylvatica Dawyck Purple

In de C. Aarnoutsstraat zijn tot nog toe maar acht van de achttien te herplanten bomen herplant. Dus moeten er nog tien bijkomen. Intussen is hier en daar nog wat gerommeld met de grofvuilplekken en is er bij de basisschool een lelijke kledingcontainer bijgekomen op een plek waar een boom had moeten komen. Er is na de vaststelling van het definitieve plan voor het grootonderhoud nog gerommeld met het uitvoeringsplan en zijn er veranderingen in de uiteindelijke uitvoering gebeurd. Daar is de bewoners niets over meegedeeld. Daardoor is de herplant in het gedrang gekomen. De vraag is waarom er nog veranderingen zijn aangebracht in het definitieve plan en welke ambtenaar daar verantwoordelijk voor is. Maar goed, men gaat er nu voor zorgen dat in elk geval het totale aantal van 18 te herplanten bomen gehaald wordt.

Het is wel typisch dat hier ook een paar mensen wonen die niet doorhebben dat de waarde van hun huizen lager wordt als er bomen gekapt worden. Kijk maar naar Bloemendaal en Wassenaar waar de dure villas in boomrijke straten staan. Maar ja, sommige mensen houden meer van blik. We kunnen nu omdat er veel minder bomen staan de WOZ-waarde van onze huizen gaan betwisten. De kans op wateroverlast wordt ook groter naarmate er minder bomen staan. En er komt natuurlijk veel meer parkeeroverlast, wat het woongenot niet ten goede komt. Je kunt het stadsdeelbestuur ook verzoeken om een vergoeding wegens planschade vanwege de waardevermindering van de huizen. 

Er is bijvoorbeeld in de parkeerhaven bij de basisschool een vluchtheuvel ingekort van 6 tegels breed tot 4 tegels (in de J. Krüsestraat is het 6 tegels gebleven) waardoor daar geen 4 bomen herplant konden worden. Grofvuilstortplaatsen zijn verplaatst en er is een kledingcontainer neergezet op plekken waar bomen hadden moeten komen. Er is dus een zeer creatieve ambtenaar aan het werk geweest, of anders gezegd, er is een ambtenaar buiten zijn boekje gegaan.
Omdat de bomen die nu al zijn aangeplant in hun winterse toestand zijn en dus erg op mekaar lijken, is nog niet erg duidelijk dat het gaat om 19 verschillende boomsoorten in dit buurtje. Het wordt dus een zootje straks. Men heeft blijkbaar de uitverkoop bij de kwekerij afgewacht of als de ene soort uitverkocht was, maar een andere keuze erbij gedaan. Voor zover ik het goed heb begrepen komen in de C. Aarnoutsstraat, J. Krüsestraat en W. Gerrespad zes verschillende soorten bomen. In de omgeving zijn er al zestien andere soorten aangeplant. Het wordt straks als de lente uitbarst dus een potpourri en een totale verassing. Ik vraag me al welke ludieke ambtenaar dit bedacht heeft. Maar ik neem aan de eigenlijke reden was dat er voor de herplant niet genoeg bomen beschikbaar waren van één soort of van een paar soorten van geschikte grootte. En voor de liefhebbers van eikels, er zijn ook zes stuks van de beroemde en intussen beruchte Quercus robur fastigiate Koster aangeplant. Deze eik zou volgens dhr. Kapiteijn van stadsdeel Zuidoost geen eikels dragen. Echt wel!

Vanmorgen heb ik met twee ambtenaren overlegd en een schouw gehouden in de C. Aarnoutsstraat om vast te stellen waar het resterende aantal bomen nog  geplant kan worden. Het ontwerpplan zal wat het aantal terug te planten bomen betreft gewoon uitgevoerd (moeten) worden volgens het definitieve plan dat alle bewoners ter inzage gekregen hebben. Dat is wel de bedoeling.

Er wordt nog onderzocht of op alle gekozen plekken aanplant mogelijk is en er ondergronds geen leidingen liggen.
Ik heb ook gewezen op de moeite en de kosten die wij al gemaakt hebben in deze zaak, en verzocht om indien mogelijk als tegemoetkoming en gebaar een of twee bomen extra aan te planten op het voetbalveldje, waar de voorbije jaren al zeker vier bomen zijn gesneuveld en nooit herplant. Er is een pot van miljoenen ter compensatie van de bomenkap voor de A9 en daaruit moet een extra boompje toch te bekostigen zijn, zou ik denken. Men gaat daarvoor zijn best doen, maar kon niets garanderen.
Ook voor opvang van zware regenval is het van groot belang dat er zoveel mogelijk bomen groeien in onze straat. De herstelwerkzaamheden na de breuk in de waterleiding eind januari zijn nu nog steeds niet afgerond. Wateroverlast kan voor een groot deel vermeden worden door het aanplanten van zoveel mogelijk bomen die overtollig water gedeeltelijk kunnen opslorpen.

shots 3366

Er wordt een nieuw plan opgesteld. In elk geval komen er op de parkeerhaven nog vier bomen bij. Dat wordt de Liridendron tulipifera fastigiatum, de tulpenboom. Dat is een andere boom dan de Fagus sylvatica Dawyck purple, de groene beuk, waarvan er al twee op de zijkanten in het midden zijn aangeplant.
De tulpenboom heeft in het voorjaar geelgroene bloemen en in de herfst gele bladeren. De beuk heeft purperkleurige herfstbladeren.

Als het parkeren in de C. Aarnoutsstraat bij de basisschool een probleem blijft dat zal er niets anders opzitten dan betaald parkeren in te voeren. Het is veel prettiger om in een straat met bomen te wonen dan in een parkeergoot.

Aanvraag kappen bomen Gaasperpark

Er is mij door Groengebied Amstelland meegedeeld dat er een aanvraag is ingediend voor het kappen van bomen in het Gaasperpark. De officiële bekendmaking heb ik nog niet gezien. Mogelijk dat het stadsdeel weer kiest voor zoveel mogelijk vertraging in de bezwarenprocedure om de plannen voor de Open Air Highway zo snel mogelijk door te laten gaan en ons voor een voldongen feit te plaatsen.

Open Air Highway

In elk geval zal de Stichting hiertegen een bezwaar indienen en wanneer nodig een voorlopige voorziening aanvragen om de kap tegen te houden tot er een uitspraak is van de bestuursrechter over de legaliteit van de nu al jaren verleende omgevingsvergunningen die door bewuste vertraging en bemoeilijking door het stadsdeelbestuur nog steeds niet juridisch getoetst zijn. De rechtszitting over Amsterdam Open Air 2015 en 2016 (en mijn direct beroep) vindt plaats op 1 juni om 9:00 uur in Amsterdam, Parnassusweg 220, Toren G.

GGA schoffeert daarmee de rechtbank en de omwonenden en wil niet wachten op de uitspraak van de rechters over de omgevingsvergunningen. Als die omgevingsvergunningen ongeldig verklaard worden dan is de Open Air Highway niet nodig. Op deze manier wil GGA ook de rechtspraak voor een voldongen feit plaatsen. In elk geval zal daar een sterk verweer tegen geboden worden door de Stichting. Ik hoop op uw steun hierbij. Ook uw financiële steun is hard nodig. Alvast dank voor uw bijdrage.

Stort uw gift op de rekening van de Stichting Natuurbescherming ZO.

Broedseizoen is begonnen

animated-bird-image-0636

U zult het al gemerkt hebben aan de activiteit van de vogels rondom uw huis.  Het vogelhuisje in mijn tuin wordt meestal eerst bezocht door een paar koolmezen die proberen om de opening van het huisje iets groter te maken, wat hen niet lukt. Even later komen de pimpelmezen er weer aan. Getimmer binnen in het huisje. Ze bezichtigen de woning.

ProvincieNoord-Holland: "Let op! Broedseizoen start in maart

Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen, hagedissen, das en vos beter te beschermen tegen verstoring door recreanten in de natuur is er een voorlichtingscampagne gestart.

De provincie Noord-Holland en de Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties werken samen om alle recreanten meer voor te lichten en bewust te maken van de risico’s in het broedseizoen. Zo ook honden- en kattenbezitters. Het broedseizoen start in maart.

Met meer voorlichting willen de partners recreanten, waaronder honden- en kattenbezitters, bewuster maken van de ongewenste invloed op de natuur, zoals de verstoring van dieren. Op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders staat duidelijk aangegeven wat de regels precies zijn. Ook  wordt er voorgelicht op social media, borden op locatie en bezoekerscentra. De toegangsvoorwaarden verschillen per natuurgebied. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen. Recreanten die zich daar niet aan houden riskeren een bekeuring.

Verstoren van dieren voorkomen

Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden zijn aangelijnd. Zeker in de broedtijd. In Noord-Holland broeden veel vogelsoorten die beschermd zijn. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen, hagedissen kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren, hun eieren niet uitkomen of dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren. Ook adviseren de natuurorganisaties om huiskatten ’s nachts binnen te houden omdat zij een risico kunnen vormen voor nesten met eieren.

Maar ook Amsterdam Open Air zal straks weer voor verstoring zorgen. De organisatoren en bezoekers van dit festival mogen kennelijk wel de fauna en de omwonenden verstoren.

Trouw“Politici bedreigen hun eigen natuurwetgeving

Wetten die de natuur moeten beschermen, liggen onder vuur, stelt Arie Trouwborst. De jurist maakte een internationale lijst met tactieken die politici gebruiken om hun eigen natuurwetgeving ondergraven.

Waarom zouden politici een loopje nemen met hun eigen milieuwetten?

“Op papier is elke overheid bereid de natuur te beschermen. Maar als er economische belangen in het spel zijn zoeken politici soms toch mazen in de wet, of schuiven ze die zelfs helemaal aan de kant. Vaak zijn er krachtige lobby’s, die veel meer in de pap te brokkelen hebben dan natuurbeschermers. Langetermijnambities op het gebied van natuur sneuvelen voor het kortetermijnbelang van een sector, zoals de landbouw in Nederland.”

Welke tactieken gebruikt de Nederlandse politiek?

“Die van de ‘schone slaapster’ bijvoorbeeld. De Europese Vogelrichtlijn is dat in Nederland: een hele mooie wet, maar hij wordt stilletjes niet uitgevoerd. Eigenlijk zijn alle wilde vogels beschermd. Maar landbouwactiviteiten zoals maaien en mesten maken veel slachtoffers onder weidevogels. Die zou je moeten verbieden, tenzij boeren voldoende maatregelen nemen om weidevogels te beschermen, door bijvoorbeeld nesten te markeren en schuilmogelijkheden te bieden. Het beleid om weidevogels te beschermen via agrarisch natuurbeheer werkt al jaren niet goed. Er is veel te weinig landbouwareaal dat geschikt is als habitat voor weidevogels. Het Europees Hof heeft gezegd dat het gaat om het resultaat, maar in Nederland kelderen de populaties.”

Waarom grijpt Europa dan niet in?

“Vogelbescherming Nederland heeft nu een klacht ingediend bij de Europese Commissie, mede op basis van een analyse die ik voor hen uitvoerde. Dat wordt een testcase. De Commissie heeft de vrijheid om een bepaalde kwestie al dan niet op te pakken. Het zou kunnen dat ze een hoofdpijndossier laten liggen om een lidstaat niet tegen zich in het harnas te jagen.”

Welke strategieën gebruikt Nederland nog meer?

“De tactiek van ‘fast-tracking’: procedures versnellen zodat schadelijke projecten door kunnen gaan. Wij hebben de Crisis- en Herstelwet, die de waarborgen voor een zorgvuldige procedure heeft uitgekleed. Brazilië heeft iets vergelijkbaars: als de overheid een snelweg door het oerwoud beschouwt als ‘strategisch ontwikkelingsproject’, kan die versneld worden goedgekeurd.

“Een andere strategie is de ‘race to the bottom’: het tot het minimum beperken van beschermende wetten. De nieuwe Wet natuurbescherming die sinds januari dit jaar van kracht is – een erfenis van staatssecretaris Henk Bleker - zit op het absolute Europese minimum. De wet betekent voor veel soorten, onder andere de das, veel minder bescherming.” De das ging in de nieuwe wet van ‘strikt beschermd’ naar ‘gewoon beschermd’, net als bijvoorbeeld de haas.”

Stadsdeel Zuidoost gebruikt de tactiek van slow-tracking, het vertragen en bemoeilijken van juridische procedures, zodat evenementen als Amsterdam Open Air elk jaar toch weer door kunnen gaan.

© Natuurbescherming ZO 2015