Blog
Burgemeester doet afstand van bevoegdheden
In een brief van 23 (of 24) juni 2021 aan de gemeenteraad doet de burgemeester in feite afstand van haar discretionaire bevoegdheid (de mogelijkheid om vergunningen te weigeren) en wat erger is van haar bevoegdheden en taken betreffende orde en veiligheid. En dat in crisistijd!
Femke Halsema: “...de tijd om vergunningen te beoordelen [is] korter dan normaal. Daarbij komt dat de eerste grote evenementen plaatsvinden in een periode dat politie en handhaving al zwaar belast worden. Van organisatoren wordt daarom verwacht dat zij nog meer dan normaal zelf hun verantwoordelijkheid nemen en een ordelijk en veilig verloop van een evenement omwille van de gezondheid van de bezoekers en Amsterdammers kunnen waarmaken.
Bij de snelle afhandeling van de aanvragen zal de gemeente dan ook geen concessies doen aan veiligheiden gezondheid: de aanvragen zullen zorgvuldig worden gecontroleerd op bestaande veiligheidsvereisten en in het bijzonder op de nieuwe aanvullende coronaeisen voor evenementen. Als de veiligheid of gezondheid van bezoekers niet in voldoende mate kan worden gegarandeerd zal geen vergunning worden verleend.
Organisatoren is op het hart gedrukt dat de politie en GGD/GHOR geen capaciteit vrij kunnen maken voor de inzet op evenementen en dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het in kaart brengen van risico’s, het anticiperen daarop en het treffen van maatregelen om deze goed af te handelen. Zij moeten hun veiligheidsplannen en personele inzet daarop inrichten. Aangezien er signalen zijn dat EHBO-leveranciers en beveiligingsbedrijven te maken hebben met personeelstekorten, wordt van organisatoren gevraagd om een garantstelling van hun leveranciers dat zij het benodigde personeel ook kunnen leveren.
Organisatoren moeten uiteen zetten hoe ze zorgen dat bezoekers buiten het festivalterrein - en voordat ze hun test- of vaccinatiebewijs hebben getoond - de coronaregels volgen en er geen problemen ontstaan op op- of overstaplocaties.
Vanwege de zorgen over problemen met middelengebruik - zeker na een lange periode zonder festivals - moeten organisatoren ook uiteenzetten hoe ze op hun evenement omgaan met preventie en welke voorzieningen ze hebben getroffen op het gebied van medische hulp.
Het streven blijft om de vergunning op tijd te verstrekken en een eventuele spoedprocedure bij de rechter moet ten allen tijde mogelijk blijven.”
En hoe moet de gemeente dit allemaal controleren zonder het nodige personeel? De kat op het spek binden is de uitdrukking hiervoor.
Van stadsdeel Zuidoost ontving ik zojuist een aantal stukken over Guilty Pleasure, ook de brief van 16 juni van het Evenementenbureau aan organisatoren van evenementen:
"Het is nadrukkelijk de bedoeling dat evenementen op het gebied van openbare orde en
veiligheid en gezondheid hun eigen boontjes doppen en zo min mogelijk een beroep doen op
nood- en hulpdiensten.”
Er komen mogelijk nog wijzigingen en aanvullingen op deze brief. Allemaal binnen zeer korte tijd te regelen en te garanderen. Dat gaat niet lukken.
Als tijdens een normaal georganiseerd evenement de handhaving al rammelt als een jumbo Zwitserse koebel, dan zeker nu in crisistijd en zonder de nodige tijd en personeel. Er is gebrek aan personeel, dus moeten de organisatoren orde en veiligheid zelf regelen, en daar zal streng op toegezien worden … door niet bestaande controleurs, handhavers, politie? Kafka aan de Amstel.
De aanvraag voor Guilty Pleasure is voor 6000 bezoekers op het drukste moment en is voor twee dagen.
Er is verder een duurzaamheidsplan, een geluidsplan, en een plan schoon evenement. Nergens wordt uitgebreid geantwoord op de vragen die door het Evenementenbureau in hun brief worden gesteld, te weten:
"Concreet zullen de volgende onderdelen van de plannen nauwkeurig worden getoetst;
- Hoe zorgt de organisator ervoor dat alle bezoekers van een evenement met toegangscontrole wordt gecontroleerd op een bewijs van een negatieve coronatest of een vaccinatie? Hoe wordt er, naast de controle van de test of vaccinatie, voorzien in de voorgeschreven triage aan de poort (via een QR-code)?
- Hoe zorgt de organisator voor een ordelijke instroom van bezoekers, gelet op deze extra check bij de ingang? Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor de inrichting van het terrein en loopstromen, maar moet ook de signing voor entree worden beschreven.
- Welke maatregelen neemt de organisator om impact op de omgeving te minimaliseren?
- Welke scenario’s worden door de organisator voorbereid voor de instroom (en uitstroom) van bezoekers en de controle van vaccinatiebewijs of coronatest? Hierbij kan concreet worden gedacht aan bijvoorbeeld een storing in het gebruik van de app of een tekort aan testcapaciteit.
- Hoe gaat de organisator om met een bezoeker die geen negatieve test kan overleggen?
- Hoe wordt omgegaan met bezoekers zonder testbewijs, bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers? Is er een back up plan voor testen op locatie?
- Welk beleid voert de organisator op het gebied van het testen van crew en artiesten? Wat zijn de back up mogelijkheden voor crew en artiesten die niet getest zijn? Testen op locatie?
- Hoe wordt geborgd dat elke bezoekers conform de vereiste wordt geregistreerd?”
Geplande grote evenementen zullen de komende maand een groot risico inhouden. De burgemeester mag hopen dat er niets ernstigs gebeurt.
Het is kort dag wat het verlenen van vergunningen betreft. Wij wachten met spanning op de besluiten van de burgemeester. Er zijn een paar verzoeken ingediend tot handhaving van het bestemmingsplan en van de voorwaarden voor orde en veiligheid tijdens deze crisistijd. De eerste taak van een burgemeester is zorgen voor orde en veiligheid. Kan of wil zij dat niet, dan heeft zij een probleem. Voorlopig weet zelfs het stadsdeel niet of Guilty Pleasure doorgaat. We maken ons zorgen.
Een uurtje Gaasperpark
Vanmorgen heb ik een uurtje rond de Gaasperplas gefietst, en heb ondertussen hier en daar wat foto’s gemaakt. Het was heerlijk stil in het Gaasperpark. Je bent er vrijwel alleen op werkdagen, tussen de kleine wezentjes die daar van nature thuishoren. Het was prima libellenweer, warm, maar niet te warm, en windstil. In de rozentuin bij het voormalig rosarium streek een jonge Roodborst op het pad neer, bekeek me even, ik hem natuurlijk ook, en fladderde toen rustig verder. Een grote bonte specht keek toe vanaf een kaal boompje. Voor deze vogel was mijn camera te lang aan het scherpstellen, en die was weer weg zonder foto. Ik kon dus niet zien of het een van de bezoekers van mijn tuin was.
In het filmpje zie je twee soorten waterjuffers, het lantaarntje en een paar variabele waterjuffers, die een paringswiel vormden. Langs de zuidoever bloeit de rietorchis. In het Gaasperpark zelf waren de mollen goed aan het werk om de laatste overgebleven kale plekken te beluchten en weer gezond te maken voor begroeiing. Ik hoop dat GGA ze niet meteen gaat uitroeien.
Je kunt je in het Gaasperpark op een rustig plekje installeren en van daaruit heel wat leven ontdekken. Er is jammer genoeg al veel verdwenen, zoals het koninginnekruid dat langs het fietspad op de zuidoever groeide; dat is vakkundig door GGA weggerooid. Daar kwamen de atalanta vlinders altijd op af. Overigens vind ik de Japanse duizendknoop in het park best fotogeniek. Het blad is zeer mooi, zoals in het filmpje te zien is. En omdat het een woekerplant is deert het niet als je een stuk in het struikgewas dringt.
Bij Nellestein werd ik gegroet vanaf een scooter. Nu zijn scooterrijders nogal moeilijk te herkennen vanwege de helm, maar ik had de indruk dat dit ofwel Marc of Yannick van Guilty Pleasure was. Ik heb vriendelijk teruggezwaaid, want we blijven ondanks alles toch buurtgenoten.
Een goede tip voor mensen die het park in willen. Tegenwoordig worden veel e-bikes gekocht die de gewone fietsen moeten vervangen. Het is nergens voor nodig om snelheid te maken, zeker niet in een natuurgebied. Een gewone fiets is veel veiliger, omdat de kracht die je uitoefent uit je eigen armen en benen komt die meteen reageren op een gevaarlijke situatie. Een rijwiel dat voortgestuwd wordt door een motortje werkt met enige vertraging, waardoor meer ongelukken gebeuren met die dingen. Een fiets die je met eigen kracht aandrijft is ook beter voor de conditie.
Fietsenwinkels hebben nu vaak goede oude inruilfietsen op voorraad van mensen die een e-bike kochten. Dan kun je voor een klein prijsje, je oude fiets met drie versnellingen (waarvan je in dit land er maar één goed kunt gebruiken) omruilen of afdanken voor een goedkope tweedehandsfiets met acht versnellingen, zodat je er tenminste drie regelmatig kunt gebruiken voor een fijne fietsbeleving.
Een snuff festivalletje?
Bekendmaking: "Amsterdam Zuid Oost verkeersbesluit instellen van diverse tijdelijke verkeersmaatregelen voor het festival Guilty Pleasure 2021
Het College
Besluit
1. Gedurende de periode van zaterdag 10 juli en zondag 11 juli 2021 van 06.00 uur tot 24.00 uur een geslotenverklaring in twee richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee in te stellen op de volgende (weg)delen: a. Afslagen aan de Valburgdreef naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat; b. Driemondweg vanaf Boerderij Langerlust (Driemondweg 24) richting Ballorig (Valburgdreef 1001);
2. Gedurende de periode van zaterdag 10 juli en zondag 11 juli 2021 van 06.00 uur tot 24.00 uur een parkeerverbodzone in te stellen aan het begin van de Driemondweg vanaf de Provincialeweg door het plaatsen van verkeersborden conform model E1(begin- en einde zone) uit bijlage 1 van het RVV1990.”
Een besluit over de evenementenvergunning en de omgevingsvergunning is er nog niet. Wel over de verkeersmaatregelen. Daarmee weten de omwonenden dat festival Guilty Pleasure zal doorgaan, en wordt tegelijk verhinderd dat omwonenden effectief kritiek of bezwaren kunnen insturen, want je kunt als burger enkel een bezwaar indienen of in beroep gaan als er een besluit tot verlening van een evenementenvergunning en/of een omgevingsvergunning is.
De gemeente kan zoals al zo vaak gebeurde de vergunningen pas na het festival verlenen. Dat heeft in het verleden al meerdere keren geleid tot het nietig verklaren van de bewuste besluiten door de Bestuursrechtbank Amsterdam en de Raad van State wegens strijdigheid met het bestuursrecht. Nu kan de burgemeester twee dingen doen. Eén: de vergunningen pas na het festival verlenen, wat niet anders uit te leggen zou zijn als onbehoorlijk bestuur, zeker in tijden van crisis als nu, of twee: de vergunningen verlenen vlak vóór het festival, waarmee zij de mogelijkheid tot het aanvragen door omwonenden van een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter (die het festival kan aflasten tot er een uitspraak is van een bestuursrechtbank over het besluit van verlening van een omgevingsvergunning) de facto uitschakelt.
Intussen hebben een aantal bewoners, waaronder ikzelf, een verzoek tot handhaving ingediend bij de burgemeester en de voorzitter van stadsdeel Zuidoost. Het college is dus verplicht om de vergunningen geheel volgens de wet en de regels te verlenen. Maar alle normaal geldende regels zijn al overtreden; de aanvraagprocedure besloeg maar een paar weken; de nodige stukken liggen niet ter inzage; er heeft voor zover ik weet geen overleg plaatsgevonden met de beheerder van het gebied; Groengebied Amstelland (geen melding hiervan in de stukken voor de komende GGA-vergadering van 1 juli); de voorwaarden die gesteld zouden moeten worden door politie, brandweer en ehbo zijn onbekend. Er is behalve de bewonersbrief van Guilty Pleasure en nu dit verkeersbesluit geen enkele informatie beschikbaar voor omwonenden. De organisatoren van Guilty Pleasure waren maanden geleden al bezig met de kaartverkoop en hebben bewust gekozen voor een tweedaags festival dat volgens de regels tot een dag of zo geleden niet toegestaan was.
Feit is dat volgens de geldende regels van de Rijksoverheid een tweedaags evenement niet toegestaan was. Op deze blogpost leest u wat tot gisteren de regels waren. De tekst van deze site is intussen gewijzigd en geeft geen duidelijke informatie meer. Kennelijk is de burgemeester driftig aan het lobbyen geweest om de beperking tot max. 24 uur uit de voorwaarden te halen. Rechtsonzekerheid overal. De overheid en burgemeester laten zich dus vooral leiden door het onverantwoordelijk en onbeschaamd organiseren en aanvragen van evenementen al geruime tijd voordat de voorwaarden zijn gewijzigd. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het nieuwe gevaar van de deltamutant van het virus.
Omwonenden worden buitenspel gezet en de genotszuchtige jeugd krijgt alle mogelijkheden om zich weer eens goed uit te leven in de verschillende geestverdovende middelen als de vijf d’s, decibels, drank, drugs, ‘dance’ en een doppie. Wordt dit het eerste snuff-festivalletje?
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is bezorgd over het handhaven van de coronamaatregelen tijdens de aankomende festivalzomer.
Dat zijn de opblaaskrokodillentranen van een burgemeester die meegaat in de egoïstische genotszucht en affectieve crisis van de millennials. Ach, zal de burgemeester misschien denken, ‘die gasten in Zuidoost vragen er zelf om’. Orde en veiligheid zijn toch al niet te garanderen, is al te vaak de roep van de burgemeesters. Gooi de rechtsstaat dan ook maar op de vuilnisbelt! Toch, of niet dan?
Update 29 juni 2021:
Geen N1 heeft intussen een brief geschreven aan de burgemeester als reactie op haar raadsadres over de heropening van het festivalseizoen:
"24 juni 2021 - Politie en GGD/GHOR Amsterdam hebben geen capaciteit voor inzet op evenementen aldus burgemeester van Halsema in haar raadsadres over de heropening van het festivalseizoen. De festivalorganisatoren worden daarom deze zomer zelf verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de openbare orde en veiligheid. En de termijn van de vergunningverlening wordt korter terwijl er meer georganiseerd moet worden (coronacheck, vervangen politie en GGD/GHOR).”
In deze brief van Geen N1 lezen we het volgende - met weglating van de specifieke situatie in Polderheuvel, N1 en Ruigoord:
"Geachte burgemeester,
Met belangstelling hebben wij kennisgenomen van uw brief van 23 juni jl. aan de leden van de gemeenteraad over de evenementen in de zomer van 2021. U geeft aan dat de politie en GGD/GHOR geen capaciteit vrij kunnen maken voor de inzet op evenementen. Van organisatoren wordt verwacht dat zij meer dan normaal zelf hun verantwoordelijkheid nemen en een ordelijk en veilig verloop van een evenement kunnen waarmaken omwille van de gezondheid van de bezoekers en Amsterdammers.
U geeft aan dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het in kaart brengen van risico’s, anticiperen daarop en treffen van maatregelen om deze goed af te handelen. Maar ook dat de bedrijven die deze diensten voor hun zouden moeten verzorgen te maken hebben met personeelstekorten. Kortom er is geen capaciteit beschikbaar van politie en GGD/GHOR - die wettelijke bevoegdheden hebben - en dit moet worden opgevangen door commerciële bedrijven - zonder wettelijke bevoegdheden - die eigenlijk/mogelijk ook te weinig of geen capaciteit hiervoor hebben. U vraagt een garantiestelling van de leveranciers die deze diensten gaan leveren voor de organisatoren. Naar onze mening vraagt u het onmogelijke op een moment dat de kaartjes al verkocht zijn en de organisator met de rug tegen de muur staat. En wij zijn bang dat omwonenden hiervan de dupe zullen worden.
U geeft aan dat als de veiligheid of gezondheid van bezoekers niet voldoende kan worden gegarandeerd er geen vergunning zal worden verleend. Hierbij worden omwonenden niet genoemd. Zijn omwonenden wel in beeld als het gaat om veiligheid? Wat betekent dit als er een calamiteit ontstaat op de festival? Er wordt gesproken over lange rijen die kunnen ontstaan bij de ingang.
Wij hebben de volgende vragen:
Wie is hier in de nieuw ontstane situatie verantwoordelijk voor de veiligheid?
Wat gaat de burgemeester precies overlaten aan de festivalorganisatoren?
Hebben de vergunningverleners met de kortere beschikbare tijd wel de ruimte om dit allemaal mee te nemen zodat ze de veiligheid van zowel bezoekers als omwonenden kunnen garanderen?
Kan de organisator op grond van de wet de gevraagde verantwoording wel gegeven worden?
Wat is de waarde van de garantstelling van de leveranciers die de diensten van de politie en GGD/GHOR overnemen?
Gezien de korte tijd die er is om vervolgstappen te nemen verzoek ik om een snelle reactie.
GEEN N1
25 juni 2021”
Precies dezelfde tekst kunnen wij overnemen voor onze standpunten hier in stadsdeel Zuidoost inzake Guilty Pleasure. In de zienswijzen op de aanvraag voor de evenementenvergunning is een en ander al gemeld aan de voorzitter van stadsdeel Zuidoost.
Waar ligt in het NNN de verantwoordelijkheid voor festival Guilty Pleasure vanuit de gemeente, vanuit Groengebied Amstelland en vanuit Recreatie Noord-Holland?
Fietsen langs bedreigde natuur
Windalarm: "Cultuur en Groenroute fietstocht Geingebied: de schilderachtige route gaat langs en door de bedreigde gebieden
zaterdag 26 juni 2021
van: 14:00 tot 16:00
plaats: Amsterdam
Fiets mee als protest tegen het beleid van de gemeente Amsterdam en Ronde Venen en geniet van het mooie gebied.
Start fietspad langs de rivier Gein bij de brug bij Driemond."
Aanvraag omgevingsvergunning Guilty Pleasure
Amsterdam: "Aanvraag omgevingsvergunning Driemondweg 25, 1108 AJ Amsterdam
Adres: Driemondweg 25, 1108 AJ Amsterdam
Omschrijving: handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening t.b.v. het Festival 'Guilty Pleasure', Gaasperplas Zuidoost Oever op 10 en 11 juli 2021
Datum ontvangst: 13-05-2021
Zaaknummer: Z2021-ZO001108OLO nummer: 6081703
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen of bezwaar maken.
Bij een reguliere procedure kan een belanghebbende binnen 6 weken na de eerstvolgende dag van bekendmaking van het besluit aan de aanvrager bezwaar indienen. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend nadat het ontwerpbesluit is gepubliceerd.
Indien u nog vragen hebt, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.”
De evenementenvergunning is al eerder aangevraagd. Daarvoor kon wel een zienswijze ingediend worden. Dat wij in een latere fase van de procedure een zienswijze kunnen indienen of bezwaar maken is toch vreemd. Een zienswijze heeft dan geen enkel nut meer, dan is enkel nog het aanvragen van een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter mogelijk om het festival tegen te houden tot er een uitspraak is van de bestuursrechtbank over de omgevingsvergunning. De mogelijkheid van inzage van stukken is ook nergens aangeduid. Dat lijkt mij in strijd met de regels en de procedure. Maar goed, de gemeente zit met een probleempje en moet hier een draai aan zien te geven. Ik ben benieuwd.
Ik heb net tel.nr. 14020 gebeld om inzage te krijgen en kreeg een vriendelijke mevrouw aan de lijn die mij zei dat dit festival ‘nog helemaal niet mogelijk’ was. Zij verwees mij naar info@zuidoost.amsterdam.nl
Rijksoverheid: "Plannen voor evenementen
Regels voor evenementen vanaf 30 juni
Met toegangsbewijzen kunnen, onder voorwaarden, eendaagse evenementen met coronatoegangsbewijzen met 100% van de bezoekerscapaciteit worden georganiseerd.
Ook zonder toegangsbewijzen mogen organisaties meer gasten ontvangen. Zij mogen 1 persoon per 10 m2 ontvangen met toepassing van de regel van 1,5 meter afstand.
Als toegangsbewijs gelden dan een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs of een immuniteitsbewijs. Wanneer stap 4 gezet wordt is afhankelijk van o.a. het vaccinatietempo en de besmettingscijfers. De verwachting is dat stap 4 op 30 juni gezet wordt.
Regels voor eendaagse evenementen met coronatoegangsbewijzen:
- Bezoekers van evenementen van 13 jaar en ouder laten bij de ingang een coronatoegangsbewijs zien. Alleen met een geldig toegangsbewijs mogen zij naar binnen;
- Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten);
- Het evenement heeft maximaal 25.000 bezoekers;
- Het evenement duurt maximaal 24 uur;
- 1 overnachting is toegestaan;
- Er is een gecontroleerde in- en uitstroom van bezoekers;
- Reserveren is verplicht;
- Gezondheidscheck is verplicht (de gezondheidscheck is afgenomen in de 4 uur voorafgaand aan het evenement);
- 1,5 meter afstand houden is niet verplicht;
- Een vaste zitplaats is niet verplicht;
- Mondkapjes zijn niet verplicht;
Het dringende advies is dat werknemers en vrijwilligers frequent een zelftest afnemen, bij voorkeur direct voorafgaand aan het evenement en in ieder geval niet langer dan twee dagen daaraan voorafgaand;
Bij (lichte) klachten na het evenement wordt bezoekers, werknemers en vrijwilligers dringend geadviseerd zich te laten testen bij de GGD;
Evenementen blijven onder voorbehoud van lokale regels, zoals vergunningen van de gemeente.”
De aanvraag voor de evenementenvergunning Guilty Pleasure gold voor twee dagen. Dat mag dus al niet. Het is onduidelijk of ook de omgevingsvergunning is aangevraagd voor twee dagen.
De verwachting is dat GP zich niet zal houden aan andere voorwaarden. Aan adviezen zullen ze zich niet houden. Er zou strenge controle noodzakelijk zijn op de coronatoegangsbewijzen. Er zou ook meer dan anders toezicht nodig zijn van politie, brandweer en ehbo.
De vraag is hoeveel besmettingen de gemeente wil riskeren voor dit ongevoeg.
GuiltyPleasure: "Maak je klaar voor twee dagen non stop hakken, schudden, stage-diven, housen, drinken, schuifelen, koprollen, soppen, daggeren, rupsen, moonwalken en kneitertje vals mee blèren."
GuiltyPleasure Algemene voorwaarden:
Alles op eigen risico. Geen aansprakelijkheid van de organisator. Een lekker snuff-festivalletje dus. Of Guilty Pleasure hoopt toch op een ‘schadevergoeding’ als het festival niet door mag gaan. Dan is de overheid natuurlijk aansprakelijk, en waarvoor dan? Voor het behoeden van bezoekers en natuur voor schade. De omgekeerde wereld als GuiltyPleasure een schadevergoeding zou krijgen. GP zou zelf een schadevergoeding hebben moeten betalen voor alle schade die in voorgaande jaren is veroorzaakt in het NNN.
ZUIDOOST NERGENS ANDERS!
Ik ben heel erg benieuwd naar wat de burgemeester hier mee gaat doen. Zij is persoonlijk verantwoordelijk voor orde en veiligheid.
Mijn standpunt: ‘Guilty as charged and admitted by the defendant, Your Honour.'
The beautiful people en hun rotzooi
Gefilmd afgelopen vrijdag en zaterdag. Reuring, drank, drugs en decibels zowel op de noordoever van de Gaasperplas als op de zuidoever. Zo gaat het tijdens de meeste weekends.
Kennelijk kunnen zelfs de straatcoaches met hun meldingen niets bereiken bij de gemeente of Groengebied Amstelland. Er zijn sinds kort parkconciërges, maar niet voor het Gaasperpark. Echte natuur is vogelvrij, daar mag alles, en de oorspronkelijke bewoners als de nachtegaal en de kikkers kunnen niet tegen de geluidsoverlast op.
Als de gemeente en GGA dergelijke reuring toelaten dan moeten ze er ook voor zorgen dat het vuil zo snel mogelijk, en dus elke dag in warme periodes, afgevoerd wordt. Het lijkt mij zeker niet verstandig om alcohol en drugs toe te staan. De regie ontbreekt hier totaal.
Vuurjuffer
In mijn tuin te zien al enige dagen een paar exemplaren van de Vuurjuffer, Pyrrhosoma nymphula. Hun lengte is iets meer dan 3 cm.
Vuurjuffer (mannetje)