Blog
Ze zijn er nog
Vanmorgen ben ik even gaan kijken naar de spechten. Hoeveel jongen er nog zijn is onbekend. In elk geval eentje. Het is daar wel erg unheimisch. Het is nu ook al verboden om het park in te gaan waar dat open moet blijven. Ze zijn van de ratten besnuffeld!
Het nest van de meerkoeten is nu afgezet met hekken.
Langs de mulchroute ligt al een dode mol. Overreden door een Gator?
De ecologische passage loopt nu helemaal van het parkeerterrein naar de toegangsroute voor festivalbezoekers. Lekker ecologisch!
Nijlganzen op de Gaasperplas.
Beschermende hekken?
Er zijn nu hekken met wit zeildoek rond de boom met de broedende spechten gezet. Veel zal dat niet helpen, want het zware verkeer dendert met regelmaat het park in en even later weer uit. Dat gaat zo een hele week door, en na het festival nog een week heen en weer.
Bij de tjasker zijn hekken neergezet zodat natuurliefhebbers ook daar niet terecht kunnen. Deze hekken staan niet op de plattegronden en zijn dus illegaal neergezet.
Bovenstaande foto’s geven het gebied aan dat op onderstaande plattegrond met rode lijnen is weergegeven. De rood omlijnde gedeelten zijn onterecht in beslag genomen en komen niet overeen met de plattegronden van de vergunning. Zoals op dit filmpje te zien is, is alle begroeiing tussen fiets- en voetpad met stalen platen platgelegd. Rond de tjaskermolen ligt een watergebied met een rijke habitat voor reigers, kikkers, Gewone pad en de Bruine pad. Aan de noordkant is net een ecologische kikkerpoel aangelegd ter verbetering van de ecologische verbindingen. Als daar meerdere keren per jaar zwaar vrachtverkeer langs gaat dan spreekt het vanzelf dat daar zeer veel beschermde kikkers verpletterd zullen worden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn in een natuurgebied. Maar ik vrees dat het ‘groene en democratische' College en GGA zich weinig aantrekken van de Wet natuurbescherming en het NNN.
Een jonge Blauwe reiger staat er even verder nog redelijk rustig bij. Dat zal in het weekend wel anders worden, want ook langs dit ecologisch meest waardevolle mulchpaadje zullen twee dagen lang festivalbezoekers het park intrekken.
Tussen de gevaarten door stapt een fazant.
Stalen platen
In een eerdere weblogpost had ik het al over het begin van de opbouw van Amsterdam Open Air. Dit jaar neemt het festival weer meer ruimte in beslag. De hekken zijn hoger zodat er moeilijk overheen te kijken is. Geen pottenkijkers gewenst. Maar daarover later meer. Let in onderstaande video op de ontbrekende verkeersregeling, de beschadiging aan bomen, het helse kabaal in dit natuurgebied en niet te vergeten de verstoring van de fauna, met name de Grote bonte specht en de Bruine kikker.
De eerste dag van de opbouw van festival Amsterdam Open Air. De stalen platen worden gelegd, zogezegd om de bodem te beschermen. Die platen worden vlak naast de stam van de bomen bovenop de wortels gedumpt. Schade is onvermijdelijk. De broedende Grote bonte spechten moeten de jongen voeren in een hels kabaal. Er zitten op de centrale plek met het commandocentrum van AOA ook Bruine kikkers en de Gewone pad. De Grote bonte specht, de Bruine kikker en de Gewone pad zijn beschermde soorten, zij mogen niet opzettelijk gedood of gevangen worden. Vorig jaar waren er ook problemen met spechten. Men had dus kunnen voorzien dat er dit jaar ook spechten zouden broeden. Maar het is een politieke keuze om in dit natuurgebied grote festivals te organiseren, die wettelijk en juridisch illegaal zijn.
Opbouw AOA begonnen
Vanmorgen om zeven uur begon de opbouw van Amsterdam Open Air met het leggen van de stalen platen langs de aanvoerroute naar de ‘festivalweiden’. Een verkeersregelaar kwam om ongeveer kwart voor negen aanlopen, maar wist niet waar hij moest zijn of wat hij moest doen. Hij was de enige verkeersregelaar, zonder een walkie talkie om te communiceren. De arme man heeft tot ongeveer half tien lopen zoeken. Ik heb hem aangeraden om op de drukste plek te gaan staan en daar aankomende fietsers te signaleren hoe ze moeten rijden. Ik heb zelf ook nog wat nuttig werk kunnen verrichten door fietsers erop te wijzen dat er gevaar was en dat ze beter een andere route konden nemen. Er kwam een moeder aanfietsen met drie kinderen in haar bakfiets. Ik wees haar op een zijroute. Anderen reden onder rijdende grijptrucks door.
Ik heb alvast de doorgaande fietsroute uitgeprobeerd. Bij het zogenaamde knekelveld, bone yard, werden net de hekken met zwart zeil geplaatst om het fietspad af te sluiten. Ook hier grote chaos. Meteen heb ik hen erop gewezen dat het fietspad daar open moet blijven. Waarschijnlijk omdat ik een geel fluorescerend jasje aanhad, overigens een gewoon burgerjasje, maakten ze de route meteen vrij. De hekken werden aan twee kanten verwijderd en ik kon doorfietsen naar de Provincialeweg.
Aan de andere kant in het park stonden verkeerslichten, de weg was geblokkeerd door zo’n grijpvehikel, maar het sein stond op groen. Op de Driemondweg stonden nog meer gevaartes te wachten om het park in te mogen. Het circus van de absurditeit is weer compleet.
In de boom met het spechtennest werden de jongen ’s morgens nog regelmatig door pa en ma gevoerd, maar even laten werden de zware stalen platen met veel kabaal op het pad en de bermen gedropt. Hun lot is onzeker. Maar pas tijdens het festival zullen ze het nog zwaarder te verduren krijgen, dan krijgen ze bassen met meer dan 100 dB te verwerken.
Sommige bewoners van Nellestein hebben al een weekje vakantie geboekt om ‘de collaboratie van vrienden’ en hun kabaal te ontlopen.
Jammer genoeg wordt alles vandaag afgesloten en kan ik niet meer zien wat er met de spechten gebeurt. Er is ook geen mens die dat in de gaten zal houden. Wat kan hen dat ook schelen.
Gaasperpark 23 mei 2019
Dit is een vervolg op de video van gisteren. De Grote bonte spechten voeden om de beurt hun jongen. De kop van het mannetje is rood en die van het vrouwtje zwart. Het is goed te horen dat er meer dan één jong in het nest zit. Deze boom staat vlak langs de aanvoerroute in het Gaasperpark voor het zware verkeer voor festival Amsterdam Open Air waarvan de opbouw morgen begint. Dat dit geen verstoring is van broedende vogels is niet uit te leggen. Amsterdam Open Air en zijn bezoekers, plus de overheden die dit toelaten hebben geen enkel respect voor de fauna in de broedtijd. Daar zou wettelijk een straf op moeten staan. Op sommige plekken bloeit de Gewone vogelmelk nog; dus het was nergens voor nodig om die in het park weg te maaien. Of het moet zijn dat de bezoekers van AOA niet tegen echte natuur kunnen en liever plastic planten zien. Ik zag ook nog Witte kwikstaartjes en een Roodborst.
Voorbereiding AOA
De voorbereiding van Amsterdam Open Air is eerder begonnen dan in de vergunning staat. Dat is niet de eerste keer. Wandelaars worden geconfronteerd met maaimachines en ander zwaar verkeer. De Gewone vogelmelk is onnodig gemaaid. Met andere woorden parkbezoekers worden weggejaagd door lawaaierige werkzaamheden. Een jonge specht zit in zijn holletje te piepen om voer.
Twee jongen in ooievaarsnest Gaasperzoom
Gaasperzoom mei 2019. De ooievaars hebben twee jongen.
Het is prachtig om te zien hoe zorgzaam de ooievaars met hun jongen omgaan. De ouders verstaan mekaar volkomen; zij weten wat ze moeten doen: om de beurt de jongen voeren en beschermen, nest schoon houden en de jongen warm houden.
Gaasperpark 17 mei 2019
De werkzaamheden voor Amsterdam Open Air zijn eigenlijk al begonnen. Het maaien is meteen rigoureus aangepakt. Bijna alle rietorchissen zijn gemaaid. De idylle zal dag na dag verder toegetakeld worden voor de lol van de millennials die zonodig hun dansje, decibelletje, drankje, drugje en dopje in het Gaasperpark willen ervaren.
Er is een klacht ingediend bij het stadsdeelbestuur, b&w, gemeenteraad, provincie en GGA, omdat GGA hiermee de Wezenlijke kenmerken en waarden van het NNN in het Gaasperpark vernietigt. Recreatie Noord-Holland NV, waarvan GGA onderdeel uitmaakt, heeft het NNN niet op zijn agenda staan; zij zien het NNN als evenemententerreinen. Dus als de provincie weer grond aankoopt is dat eigenlijk bedoeld voor evenementen. De provincie heeft trouwens aangekochte percelen weer doorverkocht, omdat zij een hekel heeft aan het onderhouden ervan.
Rietorchis
Gevaarlijke bomen?
Het stadsbestuur lijkt achter elke boom een vijand te zoeken.
Amsterdam vervangt 1796 bomen: "Bomen in de stad zijn mooi en waardevol. Amsterdam is zuinig op haar bomen. Maar ook op haar inwoners. Daarom moeten er soms bomen sneuvelen die een risico voor de bewoners vormen. Ze worden zo veel mogelijk vervangen door andere bomen. Bomen die gezond zijn en waarvan het risico op vallende takken of zelfs omvallen minimaal is. Amsterdam heeft recent de helft van haar bomen onderzocht. Vanwege de veiligheid moeten er 1796 bomen vervangen worden.”
Beste kindertjes, het is voor jullie eigen veiligheid! Dus niet zeuren.
Amsterdam prijst zichzelf rijk als een van de groenste steden van Europa.
Bomen: het groene sieraad voor de stad: "Met ruim een miljoen bomen behoort Amsterdam tot een van de groenste steden van Europa. Veel straten en grachten zijn beplant met bomen. In 2010 heeft de UNESCO mede om die reden de historische binnenstad van Amsterdam uitgeroepen tot Werelderfgoed. Amsterdam heeft ongeveer 300.000 laan- en straatbomen in haar beheer. Uitgaande van dit aantal betekent dat er ongeveer 1 boom per 3 inwoners is.”
Bomen zijn geen sieraad, maar een onmisbaar orgaan voor ons voortbestaan, beste burgemeester en wethouders.
Men schijnt de Bomenverordening Amsterdam te interpreteren als ‘kappen mag altijd, zolang maar herplant wordt'. HGS (Hoofdgroenstructuur) of geen HGS. Het uitgangspunt is niet ‘niet kappen, tenzij er een zeer dringende reden is om wel te kappen'. ‘Dat maakt de bomen ook figuurlijk vogelvrij’ schrijft de indiener van een zienswijze.
In de Hoofdgroenstructuur mag niet gekapt worden, tenzij daar een zeer dringende reden voor is.
Inzake het VHT-beleid, Vergunningverlening, Handhaving & Toezicht, de zienswijze ingebracht voor de raadsvergadering van 8-9 mei j.l.:
Amsterdam is helemaal niet de groenste stad van Europa, ook niet van Nederland. Er is weer wat arithmétique hollandaise toegepast, vrees ik. Misschien wordt de hashteelt meegerekend, en de sportvelden met kunstgras.
Groen in de bebouwde kom per gemeente
Op de satellietbeelden is ook te zien dat Amsterdam slechts op de 32e plaats staat in Europa.
Maar terug naar de bomenkap. Hier vindt u de kaart met de te kappen bomen.
Hier staat informatie over bezwaar maken. De bekendmakingen staan hier.
Onbekend is of er voor elke boom apart een bekendmaking en/of omgevingsvergunning verleend wordt of is. Het schijnt te gaan om bekendmakingen van 16 mei 2019.
Ik zie het al voor me: Amsterdammers gaan zich nu het rambam zoeken naar hun bomen.
Parool - 11 april 2018: "Hoeveelheid groen in de stad is afgenomen
Voor het eerst in jaren is de hoeveelheid groen in Amsterdam afgenomen: Per inwoner had de stad in 2016 zelfs 2 procent minder groen dan in het jaar daarvoor.
Koortsachtige bouw
Dat het groen in de verdrukking
is geraakt, kan niet los worden gezien van de snelle groei van de stad,
die al tot hoog opgelopen discussies over drukte heeft geleid.”
Gemaaide rietorchis
Als we ook nog eens het misbruik van parken en natuurgebieden voor festivals meerekenen en de daardoor opgelopen schade aan natuur en biodiversiteit dan stevent Amsterdam op een fiasco af.
Voor het ‘idyllische’ Amsterdam Open Air festival zijn de rietorchissen al gemaaid. De ‘collaboratie van vrienden’ moet zijn fietsen en scooters kwijt natuurlijk; de auto’s worden in de weiden in de omtrek geparkeerd, waardoor ook een extra looproute door het ecologische meest waardevolle deel van het park in gebruik genomen wordt. Fuck a duck!
Dialoogdag biodiversiteit en de stad
Ik had bijna de kop van dit bericht zo gesteld: 'Dialoogdag biodiversiteit in de stad'. In de uitnodiging staat niet ‘in’ maar ‘en’. En dat lijkt de discussie wat preciezer te omschrijven. Er zijn spanningen tussen beide natuurlijk. Hoe mooi onze stad ook is, er blijven knelpunten. Het IVN heeft deze dag bijzonder goed georganiseerd in het Hugo de Vriescentrum, de Hortus en de Uilenburgersjoel even verderop.
We kregen eerst een zeer leerzame excursie stadsnatuur van Arend Wakker. Bij het IVN-Amsterdam is hij natuurgids en docent. De Hortus heeft nu ook een eigen podcast (ook in iTunes) met zijn medewerking. Arend is ook bestuurslid van de Stichting Herstel Oosterpark.
Het eerste wat we te zien kregen tijdens de excursie waren de Muurvaren en de Tongvaren. De Tongvaren was beschermd maar is uit de lijst gehaald, zoals zoveel soorten. De gemeente doet ook een poging om de stad te vergroenen, door bijvoorbeeld gras te laten groeien op de trambaan.
We zijn het Werheim Park ingelopen, waar nog een aantal heel oude bomen staan. Een boom met een diameter van 1 meter kan wel honderd jaar oud zijn. In de Hortus staat nog een van de oudste bomen van de stad (zie tweede foto hieronder aan de rechterkant. Hij staat er nog vief bij. Arend leerde ons dat bomen in feite niet sterven, maar als een stam kapot gaat, de boom zichzelf regenereert met nieuwe scheuten.
In de buurt achter Artis zagen we een buurttuintje met een wormentoren om compost te maken; daar zaten ook bijen.
En jawel hoor, in de stad groeit hier en daar ook graan. Maar het is denk ik een kwestie van tijd voor dat het veld moet ruimen.
De avondlezingen en discussie met de gedeputeerde vonden plaats in de Uilenburgersjoel.
Na de stadsexcursie werden in de Hortus een paar themadiscussies gehouden met provincieambtenaren. Onder andere over inklinking van de bodem, waar veel boeren nu mee kampen. Zij vroegen wat daaraan gedaan wordt door de provincie en wanneer. Daar konden de ambtenaren niet op antwoorden. Men kende het probleem en was ermee bezig. Hetzelfde zei gedeputeerde Tekin tijdens de avondzitting. Hij dacht dat pas als de provinciale coalitie rond was het mogelijk nog drie jaar zou kunnen duren voor men ergens aan zou kunnen beginnen.
Ik heb daar nog de verdichting als probleem aan toegevoegd, wat vooral geldt voor natuurgebieden, NNN, als het Gaasperpark waar grote festivals de bodem doen inklinken en verdichten door zwaar vrachtverkeer (dat vele malen het gewicht van tractoren op het platteland overtreft) en bezoekers. Hier botsen festivals met de doelstellingen van het NNN, namelijk behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Men zag wel het probleem, maar er was ook de behoefte aan recreatie, waaronder meteen in feite onterecht aangenomen werd dat festivals als recreatie te beschouwen zijn. Toen kwam de aap uit de mouw: festivals waren een politieke keuze.
Inderdaad, bij festivals gaat het gewoon om een politieke keuze, die ook anders had kunnen en moeten uitvallen. Amsterdam is verplicht de Provinciale ruimtelijke verordening na te leven, maar wil zich daar het liefst aan onttrekken om evenementen te laten doorgaan. Het evenementenbeleid van Amsterdam is niet gebaseerd op gezond verstand, niet op onderzoeken en wetenschappelijke waarnemingen, niet op de gewenste maatregelen die genomen zouden moeten worden voor klimaatbeheersing en milieuverbetering, maar enkel en alleen op ideologische standpunten (als voor de linkerkant ‘het volk wil brood en spelen’ of voor de rechterkant ‘onze commerçanten eerst') of erger nog, puur partijpolitieke overwegingen om kiezers te winnen onder de jongeren, de millennials in dit geval, want zij hebben de toekomst, voor hen is de macht, de heerlijkheid en de glorie, van ons is de overlast en de vernietiging van natuur en biodiversiteit. Bad, bed en brood voor de enen, voor de anderen de 5 d’s: decibels, dance, drank, drugs en een doppie.
Hoe gaat een ‘groene en democratische’ coalitie om met de noden van de een, minimale levensomstandigheden, een gezond milieu, en het amusement van de hedonistische millennials? Wie krijgt voorrang? Of is het misschien uiteindelijk toch de geldbeluste festivalindustrie die in Amsterdam voorrang krijgt? De jonge scene lijkt vooral uit te zijn op gevaar, opzoeken van gevaarlijke situaties om zichzelf te bewijzen dat ze bestaan, wat ze ‘leven’ noemen, voelen dat je leeft. Weg van de saaie realiteit, leve de 5 d’s. Daarom schommelen de bezoekers van de A’damtoren graag boven de stad, houden van oorverdovend kabaal dat hen gehoorschade oplevert, gaan ze aan de drank, drugs en sinds kort ook weer dank zij de festivals aan de sigaretten. Dieren vatten het gedreun van festivals op als een dreiging van gevaar, van naderend onheil, tsunamis en aardbevingen bijvoorbeeld. De mens zoekt juist de gevaren op en brengt ze met zijn onverantwoordelijk gedrag naderbij. Het gevolg is schade aan natuur en biodiversiteit en verdergaande klimaatverandering. Het niet respecteren van het NNN draagt bij aan de vernieling van onze eigen habitat.
Zo komen we dus niet verder met de biodiversiteit. Kleine tuintjes in de stad zijn noodzakelijk, tiny forests zijn leuk, maar zoals de gedeputeerde al zei ‘waar moeten die komen, er is geen plek voor’. Overigens sluiten de woorden ‘tiny’ en ‘forest’ mekaar uit. Kleine woudjes? Waar heb ik mijn kleine kabouterwoudje toch weer gelaten, ik had het net op het buffet gezet? Piet, heb jij het per ongeluk als voedselbosje voor ontbijt genuttigd?
Wat wij nodig hebben zijn meer en grote groengebieden. En waarom zou de overheid nu eens niet zijn gezond verstand gebruiken, en er heel eenvoudig voor zorgen dat de gebieden die zijn gereserveerd voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit ook met dit doel beheerd worden en dat daar in elk geval voor gewaakt wordt dat natuur en biodiversiteit in het NNN niet nog verder achteruit gaan.
Het probleem van verdichting is gesignaleerd. Men weet ervan, men kent het, maar men neemt niet de nodige maatregelen om dit tegen te gaan.
Arend en in de avondlezing ook Michiel Hooykaas (universiteit Leiden) vertelden ons ook dat er heel veel biodiversiteit in de bodem zit, in de vorm van grotere diertjes als de mol, wormen en kevers, zelfs bijen, maar ook kleinere diertjes als beerdiertjes, mijten, duizendpoten, spinnen, schimmels, bacteriën en andere levende wezentjes. Die zorgen voor een gezonde bodem, maar worden grotendeels kapotgemaakt door bodembelasting- en verdichting.
Het brein van bestuurders moet dringend belucht en gedraineerd worden. Zij moeten het algemeen belang voorop stellen, niet de belangen van winstbeluste festivalorganisatoren. ‘Broedplaatsen' voor commercie betekenen verstoring en vernietiging van broedplaatsen voor de fauna.
We Make The City
WeMakeTheCity: "Van een plek die nog niets is, iets maken. Initiatieven als Roest en De Ceuvel, festivalterreinen als N1 en vrijplaatsen als ADM weten als geen ander hoe je stad maakt vanuit creatieve vernieuwing. Plekken die (hidden) gems zijn, waar creatieven elkaar ontmoeten, subculturen gevormd worden en waar ook volop geëxperimenteerd wordt. Maar voor hoe lang nog?
Steeds meer festivals en tijdelijke initiatieven worden uit de stad gedrukt, terwijl ze juist een lab voor innovatie en verduurzaming zijn. Door urban planning, woningnood en marktwerking worden ze met extinctie bedreigd, met als gevolg dat monocultuur de enige cultuur wordt die Amsterdam eigen is. De eigenheid van stad komt juist in vrijplaatsen tot uiting, maar hoe kunnen we deze in Amsterdam behouden?”
Wat is er mis met bovenstaand beweringen? Alles!
In de eerste plaats, er zijn in dit land geen plekken meer die nog niets zijn, en waarvan wat te maken zou zijn; we hebben het over parken en natuurgebieden. Ten tweede, het zijn de festivals die de natuur en biodiversiteit en daarmee ook de leefbaarhheid uit de stad drukken. Ten derde, het gaat hier niet om creatieven en subculturen die gepromoot worden, maar om neoliberale marktwerking die alle ruimte heeft gekregen om heel Amsterdam en omstreken te koloniseren onder de mantel van de Amsterdam Metropolitan Area.
De festivals hebben bezit genomen van de laatste openbare plekken in de stad die nog voor recreatie open staan, onze parken en natuurgebieden. Die worden niet georganiseerd door kleine creatievelingen en kunstenaars, maar door multinationals. Grote evenementen met 20.000 bezoekers per dag zijn geen klein bier. Het gaat hier om een festivalindustrie die alles pakt wat ze maar pakken kan. AIR bijvoorbeeld, kennelijk sponsor van dit programma, zit niet alleen in het Gaasperpark, maar ook bij de Ouderkerkerplas, en elders. AIR is onderdeel van een multinational die onze openbare ruimte wil koloniseren. Dat doen ze niet op braakliggende terreinen, maar in bestaande natuurgebieden die de status van NNN hebben, NatuurNetwerk Nederland, ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.
Festivals zijn op geen enkele manier duurzaam, want de originele natuurlijke staat van parken en natuurgebieden is de enige meest duurzame situatie. Deze festivals verdringen de gewone recreatie, het wandelen, fietsen, genieten van de natuur, en verkoeling zoeken in het groen.
Naast gentrificatie is festivalisering een aanval op Amsterdam als leefbare woonstad. Het is bijzonder vreemd dat een ‘groene en democratische’ coalitie doorgaat met een neoliberaal beleid van vorige burgemeesters en daarbij zelfs multinationals faciliteert om miljoenenwinsten te maken. Hoe verklaren de wethouders van SP en GroenLinks dat? Onze overheid staat vooral in dienst van grote bedrijven. Het maximaliseren van de winsten van multinationals is niet de taak van b&w en de gemeenteraad.
Kleine en maatschappelijke initiatieven worden aangepakt en moeten verdwijnen om plaats te maken voor de grote jongens die zich tegenwoordig met veel poeha profileren als duurzame ondernemers. De festivalindustrie trekt meteen alle registers open als er een paar minieme regels en normen gesteld worden aan hun kabaal om de overlast die ze veroorzaken tegen te gaan. De arrogantie van de festivalsorganisatoren kent geen grenzen, want ze denken daarbij meteen aan hun winsten. Het zijn juist de kleine creatieve initiatieven met een maatschappelijke functie die verdreven worden, om plaats te maken voor de festivalindustrie.
Het zijn multinationals die de city maken. De vraag is of een GroenLinkse burgemeester en een ‘groene en democratische’ coalitie dit vette varkentje willen en kunnen aanpakken.
Gaasperpark 13 mei 2019
Het was vanmiddag vrij fris, maar in de zon warm genoeg voor vlinders. Een meerkoet is bij de grienden aan het broeden. Een kraai kwam achter me aan, en het leek alsof het een tamme vogel was. Hij kwam naar me toe gehuppeld. Van twee hondenwandelaars hoorde ik even later dat zij hem af en toe een stukje koek geven. Dat was het dus, hij bedelde om een koekje. Ik zag vandaag vooral citroenvlinders en orangetipjes (het vrouwtje is wit en het mannetje heeft de orange tipjes). Er zitten meerdere koekoeken in het park. Ze zijn goed te herkennen aan hun vliegbeeld. Maar ik miste wel de spechten die vorig jaar in groten getale aanwezig waren. Het ruiterpad werd opgeruld, wat eigenlijk niet nodig is als over een goede week de stalen platen er al op komen te liggen. De vogelmelk komt in bloei en de kikkers worden al actief. Twee jonge politieagenten crossten over het mulchpad, maar zagen nog wel kans om even gedag te zeggen.
Bescherm de groene long
BeschermersAmstelland: “Amstellanddag 2019
Stichting Beschermers Amstelland heet u van harte welkom op de 13e Amstellanddag. Op zondag 2 juni kunt u door heel Amstelland genieten van het fraaie cultuur-historische landschap waarin boerderijen, natuur, kunst en recreatie hun plek hebben. Het programma is wederom gevarieerd. Op de interactieve kaart hieronder of op download het programmaboekje om alle activiteiten te bekijken.
Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit eeuwenoude cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich als een lint doorheen slingert en dat tot diep de stad Amsterdam insteekt. Een schilderachtig gebied waar recreëren en genieten van rust en ruimte samenkomen, om de hoek van de stad.”
Daarbij wil ik toch opmerken dat mevr. Joyce Langenacker, burgemeester van Ouder-Amstel, ook voorzitter is van het bestuur van recreatieschap Groengebied Amstelland, waarin zij met alle andere vertegenwoordigers van de omringende gemeenten een zeer luidruchtig evenementenbeleid uitvoert, ook in haar eigen gemeente. Genieten van rust is niet altijd mogelijk in het NNN van Ouder-Amstel, dat zij in feite ziet als een evenemententerrein.
Met andere woorden, propaganda speelt hier een grote rol. Besturen doen alsof ze natuur en biodiversiteit promoten, maar het tegendeel is waar. En Amsterdam doet in het bestuur van GGA vlot mee met de afbraak van natuur en biodiversiteit in deze contreien.
Maar deze Amstellanddag is toch een mooie gelegenheid om te genieten van het landschap zonder festivalgedruis. U kunt ook het kantoor van GGA bezoeken, een aardig pandje dat nog steeds net als in de dagen van de VOC in gebruik is door een ondemocratische elite voor commerciële activiteiten als evenementen die volgens de Provinciale ruimtelijke verordening niet zijn toegestaan.
Bekijk de brochure maar eens.
Nog twee weken genieten van natuur...
GGA heeft alvast flink gesnoeid om plaats te maken voor de grote Green Battery die op de zon gericht moet zijn. Bomen onherstelbaar beschadigen om wat energie te kunnen produceren voor de commando-container van Amsterdam Open Air!
Only in ‘green and democratic’ I’ll be Amsterdamned, folks!
Omgevingsvergunning AOA verleend
Vanmorgen kreeg ik de bewonersbrief van Amsterdam Open Air gedateerd 25 april 2019, in mijn brievenbus. Op vrijdag 24 mei begint de opbouw van dit luidruchtige festival voor natuuronvriendelijke lawaailiefhebbers weer. Dus weer overlast voor de hele buurt gedurende minstens twee weken, en verstoring van fauna, vernieling van flora en een ontieglijk barbaars geluid gedurende drie dagen (de camping meegerekend).
Zoals gebruikelijk ook het telefoonnummer erbij van de gemeente, 14020, waar je heel veel geduld moet hebben om door te komen en je boodschap achter te laten.
Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam
Stadsdeel Zuidoost - 8 mei 2019
Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v.
de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof
en Gaasperplas te Amsterdam, 1108 AB: omgevingsvergunning
verleend voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening
ten behoeve van het 2 daagse evenement "Amsterdam Open Air Festival
2019" op 1 en 2 juni 2019, datum verzending besluit 08-05-2019;
Dossiernummer 4230197
Het besluit en bijbehorende stukken kunnen via de e-mail ontvangen worden, door op onderstaande blauwe knop te klikken. Wilt u de stukken fysiek inzien, dan kunt u bellen met het gemeentelijk informatienummer 14020.
Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken."
Vergunningsstukken per e-mail opvragenEr was op 8 mei j.l. een raadsvergadering waarin belangrijke zaken besproken werden, onder andere democratisering. De PvdD heeft daarin gezegd dat democratisering enkel serieus genomen wordt als de verlening van vergunningen tijdig gebeurt zodat bezwaren ook tijdig vóór evenementen behandeld kunnen worden.
Nu is daar een traject voor nodig van jaren, na festivals komt dan een hoorzitting over de bezwaren, dan een rechtszitting bij de Bestuursrechtbank en een paar jaar later zijn we bij de Raad van State.
Dat is absurd, en dwingt de Raad van State natuurlijk om de omgevingsvergunningen wegens rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Awb (Algemene wet bestuursrecht), nietig te verklaren. Ondertussen gaat de verlening van omgevingsvergunning vrolijk door, alsof er niets was gebeurd. Vaak gebeurt het dat er na een hoorzitting zelfs geen besluit bekendgemaakt wordt door het College over de gegrondheid van de bezwaren, zodat je geen besluit hebt waartegen je in beroep kunt gaan, en enkel met een kunstgreep als een direct beroep nog naar de rechter kunt.
De PvdD heeft motie F ingediend en deze is unaniem aangenomen!
"Verzoekt het college van burgemeester en wethouders:
om de informatievoorziening en procedures rondom aangevraagde kapvergunningen en evenementenvergunningen op orde te brengen;
hierbij in te zetten op begrijpelijke teksten, tijdige publicaties, het sturen van complete en de juiste stukken en het hanteren van de juiste bezwaartermijn;
een voorstel hiertoe uiterlijk het laatste kwartaal van 2019 aan de gemeenteraad voor te leggen."
Het vergunningenbeleid werd ook besproken: "De provincie Noord-Holland houdt interbestuurlijk toezicht op de uitvoering van de Wabo-taken door gemeenten, op basis van de wettelijke kwaliteitscriteria. De provincie heeft de taakuitvoering van Amsterdam in 2014, 2015 én 2016 als ‘niet adequaat’ bestempeld.”
(Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht)
Dat geeft al aan dat Amsterdam zich al jarenlang niet aan de regels houdt. Dat is weer een argument voor uw bezwaren tegen evenementen. Het College ziet handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening als dé regel. Dat is de omgekeerde wereld. Dit is niets anders dan ondermijning van de rechtsstaat. Een ‘groene en democratische’ coalitie die doorgaat op deze voet maakt zichzelf belachelijk, en ondermijnt ook de geloofwaardigheid en het vertrouwen in politiek en bestuur. Het door het College ter kennis gegeven vergunningenbeleid geeft geen enkele aanleiding om te geloven dat het straks beter zal gaan. Integendeel.
Lees voor een onderbouwing hiervan deze zienswijze. Dit document is op een nogal vreemde manier gescand, maar duidelijk is wel dat participatie vooral gezien wordt als deelname van ondernemingen, stakeholders aan de besluitvorming, en cocreatie idem ditto. Natuurverenigingen, stichtingen en bewonersverenigingen, die ook ondernemingen zijn, tellen natuurlijk nauwelijks mee. Als het College zijn kans ziet dan worden die zonder meer onontvankelijk verklaard bij bezwaren. Wat de Bomenverordening betreft, kappen mag, zolang er maar herplant is. Het uitgangspunt is niet ‘niet kappen, tenzij er een zeer dringende reden is om wel te kappen'. ‘Dat maakt de bomen ook figuurlijk vogelvrij’ schrijft de indiener van de zienswijze. Dit beleid is een verdere afgang naar neoliberaal beleid dat burgers steeds minder invloed geeft en bedrijven steeds meer.
Tijdens de uitzending van de raadsvergadering op Salto kwam deze mededeling onder het scherm te staan: “GroenLinks en PvdA Amsterdam staan illegale festivals toe in parken waar de gemeente de plicht heeft om flora, fauna en bodem onderzoek te doen, voorafgaand aan het festival seizoen en is niet gedaan. Hoe kan dat nou. #raad020”
En een andere over het bouwen in de HGS: “… coalitieakkoord van deze ‘groene’ coalitie: er wordt niet gebouwd in de Hoofdgroenstructuur (HGS)… bouw van een school in de HGS. Onze motie daartegen wordt niet gesteund door de coalitie! Hoe groen is deze coalitie echt?”
De PvdD heeft gelijk: van een ‘groene’ coalitie is nog geen sprake.
Aanvraag omgevingsvergunning Reggae Lake
Amsterdam: " Stadsdeel Zuidoost - 8 mei 2019
Provincialeweg 30, 1108 AB: aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening t.b.v. het tweedaagse evenement "Reggae Lake Festival" op 24 en 25 augustus 2019 in het Gaasperpark, datum ontvangst 06-05-2019;
Dossiernummer 4394731
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.
Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.”
Het is duidelijk dat het College door wil gaan met evenementen in het Gaasperpark. Na twee nietigverklaringen van omgevingsvergunningen gaat het College weer af op de onbetrouwbare informatie van de juristen van stadsdeel Zuidoost.
In tegenstelling tot wat in bovenstaande tekst van de gemeente staat, kunt u nu al een zienswijze insturen, want er wordt later geen bekendmaking gedaan van het moment waarop u wel een zienswijze kunt indienen. Als u als omwonende weet dat er een aanvraag is voor een evenement, en dat weet u met bovenstaande bekendmaking, dan kunt u meteen al een zienswijze insturen zodat men daar in dit stadium al rekening mee zou kunnen houden. Als ‘de overheid’ dat wil natuurlijk, van rekening houden is in heel de vergunningenprocedure nog steeds geen sprake.
Er was op 8 mei j.l. een raadsvergadering waarin belangrijke zaken besproken worden, onder andere democratisering. De PvdD heeft daarin gezegd dat democratisering enkel serieus genomen wordt als de verlening van vergunningen tijdig gebeurt zodat bezwaren ook tijdig vóór evenementen behandeld kunnen worden.
Nu is daar een traject voor nodig van jaren, na festivals komt dan een hoorzitting over de bezwaren, dan een rechtszitting bij de Bestuursrechtbank en een paar jaar later zijn we bij de Raad van State.
Dat is absurd, en dwingt de Raad van State natuurlijk om de omgevingsvergunningen wegens rechtsonzekerheid en strijdigheid met de Awb (Algemene wet bestuursrecht), nietig te verklaren. Ondertussen gaat de verlening van omgevingsvergunning vrolijk door, alsof er niets was gebeurd.
De PvdD heeft motie F ingediend
Het vergunningenbeleid werd ook besproken: "De provincie Noord-Holland houdt interbestuurlijk toezicht op de uitvoering van de Wabo-taken door gemeenten, op basis van de wettelijke kwaliteitscriteria. De provincie heeft de taakuitvoering van Amsterdam in 2014, 2015 én 2016 als ‘niet adequaat’ bestempeld.”
(Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht)
Dat geeft al aan dat Amsterdam zich al jarenlang niet aan de regels houdt. Dat is weer een argument voor uw bezwaren tegen evenementen. Het College ziet handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening als dé regel. Dat is de omgekeerde wereld. Dit is niets anders dan ondermijning van de rechtsstaat. Een ‘groene en democratische’ coalitie die doorgaat op deze voet maakt zichzelf belachelijk, en ondermijnt ook de geloofwaardigheid en het vertrouwen in politiek en bestuur.Het door het College ter kennis gegeven vergunningenbeleid geeft geen enkele aanleiding om te geloven dat het straks beter zal gaan. Integendeel.
Lees voor een onderbouwing hiervan deze zienswijze. Dit document is op een nogal vreemde manier gescand, maar duidelijk is wel dat participatie vooral gezien wordt als deelname van ondernemingen, stakeholders aan de besluitvorming, en cocreatie idem ditto. Natuurverenigingen, stichtingen en bewonersverenigingen, die ook ondernemingen zijn tellen natuurlijk nauwelijks mee. Als het College zijn kans ziet dan worden die zonder meer onontvankelijk verklaard bij bezwaren. Wat de Bomenverordening betreft, kappen mag, zolang er maar herplant is. Het uitgangspunt is niet ‘niet kappen, tenzij er een zeer dringende reden is om wel te kappen'. ‘Dat maakt de bomen ook figuurlijk vogelvrij’ schrijft de indiener van de zienswijze. Dit beleid is een verdere afgang naar neoliberaal beleid dat burgers steeds minder invloed geeft en bedrijven steeds meer.
Actualiteit
Gemeenteraadslid mevr. S. Simons heeft voor de raadsvergadering van vandaag 8 mei 2019 een actualiteit ingediend over de klimaatcrisis, zie agendapunt 17A: "Het bestrijden van klimaatverandering kan niet wachten, daarom wil BIJ1 het college in een spoeddebat oproepen haar rol als verantwoordelijke hoofdstad te pakken en een klimaatcrisis uit te roepen.”
Update voor wie de besprekingen wil volgen: hier is de voortzetting op 9 mei.
Burgemeester Halsema wilde de actualiteit doorschuiven. Mevr. Simons wilde die toch in de zitting van 8 mei behandeld hebben. Die is jammer genoeg niet doorgegaan wegens gebrek aan belangstelling van de raadsleden. Het is mij niet duidelijk of deze actualiteit nu doorgeschoven is.
De beste manier om aan de klimaatverandering meteen iets te doen, is het verbieden van festivals in parken en natuurgebieden. Enkel als we met alle stadsdelen, gemeenten en landen aan het oplossen van de klimaatcrisis werken kan er verbetering komen, en dat is inderdaad dringend nodig.
Guardian: "Vehicle pollution 'results in 4m child asthma cases a year’"
AD: "Fijnstof eist 8000 doden per jaar, kolencentrales en verkeer grote boosdoeners"
OneWorld: “Geef natuur ook rechten
Activisten kijken tegenwoordig over de grenzen van hun ‘eigen’ issues om gezamenlijk onderdrukking te bevechten. Deze activisten zeggen: alleen samen kun je het systeem doen barsten.”
Nature’s narrative in Pakhuis de Zwijger
Informatie over participatietraject Gaasperplas
Stadsdeel Zuidoost heeft na meer dan een jaar gesprekken met omwonenden over de herinrichting van het NNN rond de Gaasperplas een voorstel doorgestuurd aan ambtenaren en de gemeente om de uitvoerbaarheid ervan na te gaan. Er zijn nog een aantal instanties die zich moeten uitspreken over wat kan en niet kan. Wie meer informatie wil kan terecht op de site van de gemeente:
https://www.amsterdam.nl/projecten/gaasperplas/
Er is ook een presentatie te bekijken (en te downloaden) met kaarten en een aantal voorgestelde plannen:
https://app.box.com/s/1wdo89g7t6wo892sklwua406qxslznj4
Op mijn website is meer informatie te vinden over ontwikkelingen op het gebied van natuur en milieu:
http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/index.html
Het is duidelijk dat alle Gein3dorpers belang hebben bij projecten die rechtstreeks te maken met de infrastructuur, waterberging in onze omgeving. Toename van festivals en evenementen zal gevolgen hebben voor de parkeerdruk in de buurt.
En wie van mij persoonlijk nog meer informatie wenst, kan mij bereiken op dit mailadres: natuurbeschermingzo@xs4all.nl
Actie voor natuur
EuropaNu: "EU-burger wil meer actie voor de natuur
EU-burgers vinden in groten getale (96 procent) dat er meer actie moet worden ondernomen om de natuur te beschermen, schade aan natuur te herstellen en verlies aan diversiteit van plant- en diersoorten tegen te gaan. Dat blijkt uit een enquête in de 28 EU-landen. Ook vindt 95 procent van de ondervraagden zorg voor de natuur essentieel in de strijd tegen klimaatverandering."
AD: "Deskundigen: wereldwijd natuuralarm geldt ook voor het Groene Hart
De biodiversiteit loopt in angstwekkend tempo terug, zo signaleert een gezaghebbende internationale VN-commissie. Het dreigende verdwijnen van plant- en diersoorten is echter niet alleen een ver-van-mijn-bedshow in Amazonegebied of savanne. Drie experts waarschuwen: in het Groene Hart hebben veel vogels, insecten en andere dieren het soms loodzwaar.”
Alleen b&w en de huidige coalitie in de gemeenteraad van Amsterdam storen zich niet aan de neergang van natuur en biodiversiteit. Zij vinden behoud van het NNN helemaal niet nodig. De evenementen in het Gaasperpark gaan heel waarschijnlijk gewoon door. Een omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air is zelfs nog niet verleend. Dus ook het evenementenbeleid blijft in strijd met de Awb. Wij bereiden ons voor op de komende golf van bezwaren. Onze burgemeester en wethouders vinden bescherming van natuur en biodiversiteit kennelijk niet nodig. Zij feesten samen met de bezoekers van Amsterdam Open Air er lustig op los. Après eux, le déluge!
Knikkende en gewone vogelmelk
De Knikkende vogelmelk staat in bloei in het Gaasperpark, en ook de Gewone vogelmelk staat klaar om open te gaan.
En hier is GGA weer aan het s(k)noeien geweest.
In mijn tuin zijn koolmezen aan het broeden. Ik hoor jongen piepen. De ouders hebben het druk met aanvoer van rupsen.
Een onleefbare planeet?
Trouw: "Natuurtop in Parijs: Als de mens zijn leven niet radicaal omgooit, is de planeet straks onleefbaar
Vertegenwoordigers van 130 landen hebben de afgelopen week in Parijs de staat opgemaakt van de ecologische rijkdom en de waarden, die de natuur heeft voor de mens. En ze brengen vandaag een duidelijke boodschap naar buiten: de mens heeft een fundamenteel probleem. Hij pleegt roofbouw op de natuurlijke rijkdommen, ondergraaft het voortbestaan van soorten dieren en planten, en daarmee zijn eigen voortbestaan.
In beschermde gebieden en de natuurreservaten gaat het nog redelijk, maar die vormen maar enkele procenten van het aardoppervlak. Daarbuiten moeten natuur en biodiversiteit het opnemen tegen andere belangen, land- en bosbouw, mijnbouw, wegen en steden. Doorgaans trekken ze aan het kortste eind.
Urgentie
Onder de boodschap ligt een berg wetenschappelijke literatuur, bijeengebracht door het IPBES, het VN-platform voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten, waarvan dezelfde 130 landen lid zijn. De organisatie hoopt ooit dezelfde status te krijgen als dat andere VN-platform, het IPCC, voor klimaatverandering. Na enkele decennia van wetenschappelijke rapporten, debatten en klimaattoppen, is de invloed van de mens op het klimaat nu een alom erkend probleem. De urgentie om er iets aan te doen, wordt in veel landen zo breed gevoeld, dat politici er niet meer omheen kunnen.”
IPBES: "Nature’s Dangerous Decline ‘Unprecedented’; Species Extinction Rates ‘Accelerating’”
IPCC: "Global Warming of 1.5 ºC”
Natuur of vuilstort?
Het Parool heeft een paar dagen geleden wel de kwestie Kwaku genoemd in een artikel, maar heeft er bewust voor gekozen om de kwestie Amsterdam Open Air te verzwijgen. De krant heeft er kennelijk financieel belang bij om niet al te kritisch te zijn over Open Air. Er zijn de komende maanden 30 dance festivals gepland, de meeste in openlucht. Vernieling van natuur en parken is schering en inslag. De foto hieronder is gemaakt na Amsterdam Open Air.
Parool: "Festivalbezoekers gaan belasting betalen voor kaartje
Festivals en hun bezoekers moeten meer gaan bijdragen aan de schatkist van de stad. De coalitiepartijen willen jaarlijks 4 miljoen euro extra aan belasting ophalen. Dat is besloten tijdens onderhandelingen over de voorjaarsnota, zo bevestigen diverse bronnen.
"We hoeven geen medelijden met ze te hebben, festivalorganisatoren zijn grote jongens en meisjes die wel iets anders gaan doen als een festival niet rondrekent.”
De extra heffingen zullen alleen gelden voor buitenevenementen.”
Dat gaat de goede kant op. Laat de vervuilers betalen.
Vernielingen, zwerfvuil, schade aan de bodem, aan natuur en biodiversiteit, geluidsoverlast, verstoring van de fauna, het kon allemaal zelfs met subsidie en kortingen in veel gevallen. De schade aan de volksgezondheid is moeilijk in te schatten, maar is wel een grote schadepost.
De festivalorganisatoren verdienen er miljoenen mee, geld dat vaak ook naar buitenlandse multinationals gaat als LiveStyle. Laat de verwende millennials de rekening maar betalen, want zij veroorzaken schade aan ons milieu als hun pleziertjes op zo’n grote schaal in heel de stad plaatsvinden.
Trouw: "Laat de rijken de klimaatcrisis betalen”
Ook al beweren sommigen van wel, festivals in de natuur zijn nooit of te nimmer duurzaam. Een festival betekent altijd een aanval op het milieu, door consumptie, vervoer, bodembelasting en verstoring van de fauna. De originele toestand van parken zonder festivals is de meest duurzame situatie.
NRC: “Weg met al dat festivalafval
De grote Nederlandse organisatoren spraken twee jaar geleden met het ministerie van Infrastructuur en Milieu af om het afval (gemiddeld 2,33 kilo per bezoeker, volgens de organisatoren zelf) te beperken en beter te verwerken. Denk aan plastic, etensresten, peuken en poncho’s. In 2018 moet de hoeveelheid restafval vanaf één kilo per bezoeker met een kwart verminderd zijn ten opzichte van 2014.”
NoordhollandsDagblad: "Twiske: Hippe vogels of broedvogels?"
Onbekend blijft hoeveel bezoekers ziek of beschadigd naar huis zijn gegaan. Er is intussen als een letselschade-cultuur ontstaan.
De vraag is wanneer de gemeente verantwoordelijk gesteld gaat worden voor gezondheidsschade door een of meerdere van de 5 d’s: dance (trance), decibels, drank, drugs en een doppie.
Ik kreeg een reactie van iemand over dit plan die er enigszins anders tegenaan kijkt: "Gemeentelijke belastingheffing op evenementen in parken en groengebieden is een uiterst luidruchtige manier om de aanleg van de Noord-Zuidlijn te betalen. Bovendien heeft de gemeente nu een direct financieel belang bij het privatiseren van de openbare ruimte ten koste van omwonenden. GroenLinks heeft wat uit te leggen…”
Daar zit wel wat in. Als festivals dan toch doorgaan, dan lijkt het mij voor de hand liggen dat alle kosten, ook herstelkosten door de festivalorganisatoren betaald worden. Dat kan sommigen van hen er hopelijk toe brengen om te stoppen met festivals.
Maar het mag zeker niet de opmaat zijn van verdere privatisering. Want eerlijk gezegd, waar gaan straks de aandelen van Recreatie Noord-Holland NV naartoe? Naar de multinational LiveStyle?
Mijn standpunt is nog steeds dat festivals niet thuis horen in natuurgebieden, in het NNN. Dat is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de burgemeester die vertegenwoordigd is in recreatieschap GGA. Daar zal zij moeten bewijzen op te komen voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Anders is GroenLinks inderdaad bezig met een sluipende privatisering.
Voorlopig kunnen we in elk geval niet toestaan dat festivalorganisatoren voor een grijpstuiver de parken kunnen huren.
Meer natuur
Tijdens de overlegvergadering van de stadsdeelcommissie van 25 april is onder andere gesproken over Kwaku en de wens om dit festival te verhuizen naar het Arenagebied, maar ook en zeker nog belangrijker voor behoud van natuur is agendapunt 8b: Evaluatie evenementen / Evaluatie Open Air.
Daarin lezen we het volgende:
“Algemene indruk van de evaluatie Open Air is dat men vooral spreekt over de organisatie van het festival en niet over de gevolgen voor het groen en de bewoners.
De evaluatie bekijkt de gevolgen van het gebruik van het park slechts voor de periode van het evenement en direct daarna. De gevolgen op langere termijn worden niet bekeken. Gelukkig heeft gemeente Amsterdam besloten de komende tijd/jaren de gevolgen op langere termijn van het gebruik van de Amsterdamse parken voor evenementen in kaart te willen brengen. Het is niet ondenkbaar dat op basis van die gegevens gemeente Amsterdam voor een aantal parken (op veengrond) grootschalige evenementen zal verbieden. Zie ook het besluit van Staatsbosbeheer m.b.t. het Diemerbos en de discussie bij Waterschap AGV. Gezien deze mogelijkheid stelt de stadsdeelcommissie vraagtekens bij de forse investeringen die gedaan gaan worden bij de herinrichting van het park, inclusief voorzieningen voor het houden van grootschalige evenementen. De impact op natuur en leefmilieu door het gebruik van Gaasperpark is evident. Er is extra druk op de veengronden en de gevolgen voor de beplanting. Bovendien hinderen evenementen in natuurgebieden de natuur.
Uit bodemonderzoeken, gedaan in opdracht van Stichting Natuurbescherming ZO en door dé bodem/boomspecialist van het land, dhr. Gerrit Jan van Prooijen, wordt aangetoond dat er op sommige plekken in het Gaasperpark sprake is van sterke bodemverdichting. De aanvoerroute voor festivals is een bijzonder sterk aangetaste zone. Sterke verdichting is ook aangetoond voor de oostkant van de plas, i.v.m. Guilty Pleasure. De gemeente heeft slechts een onderzoek laten doen bij de waterspeelplaats en ook daar is verdichting geconstateerd; de onderzoekers achten meer onderzoek noodzakelijk. Wat betreft de fauna en flora is na meer dan tien jaar festivals behoorlijke schade ontstaan die elk jaar nog vergroot zal worden. De ransuilen (beschermde vogels) zijn verdwenen. Biologe Tet Roetman heeft een lijst gemaakt van verdwenen planten. Ook de Ecologische verkenning van GGA i.o.v. de Provincie door Tauw geeft aan dat er sprake is van sterke vernietigingsgevoeligheid van vaatplanten (bomen, struiken, planten) en dat dat verergerd zal worden door verdere exploitatie.
Advies
1. De stadsdeelcommissie constateert dat Zuidoost het tweede uitgangscentrum van Amsterdam is geworden.
2. De stadsdeelcommissie constateert dat evenementen waar mensen van buiten ZO op afkomen als Amsterdam Open Air welkom blijven maar dat dit in het groen en bebouwde gebieden een probleem is geworden en adviseert Amsterdam dit te onderzoeken, onder meer op lange termijnschade op kwetsbare veengrond.
3. De Stadsdeelcommissie adviseert het DB te onderzoeken of het natuurgebied Gaasperpark weer natuurgebied kan zijn met alle bijbehorende maatregelen. Zodat Gaasperpark terug kan naar de natuur en recreanten, waaronder de bewoners.
4. De stadsdeelcommissie adviseert het dagelijks bestuur en het College van Burgemeester en Wethouders om de voorgenomen investeringen voor herinrichting van het Gaasperpark aan te houden totdat duidelijk is of het Gaasperpark nog gebruikt zal worden voor grootschalige activiteiten."