Blog
De HGS als afwaardering van het NNN
Op de toetskaart Hoofdgroenstructuur (HGS) is het NNN, NatuurNetwerk Nederland, niet weergegeven. Er wordt gesteld dat dat een zaak is van de provincie en er daarom niet op staat. Wat men beoogt is het wegvagen van het NNN. Het college van Amsterdam hoort de status van NNN gewoon te respecteren, maar doet dat al meer dan tien jaar niet. Dat illegale Amsterdamse beleid met een misleidende Ecologisch visie probeert men nu te legaliseren met de nieuwe HGS. Als we de kaart van het NNN bekijken, zien we waarom die niet op de kaarten van de voorgestelde HGS staat. Een vergelijking van NNN met HGS geeft duidelijk aan dat het NNN opgesplitst wordt in diverse groentypen, en een andere indeling die los staat van de groentypen, en deze laatste heeft men ‘stadsnatuur’ genoemd.
Inderdaad, allemaal enkel bedoeld om het NNN te vervagen, op te splitsen en af te schaffen, en om elke vorm van inspraak en transparantie zoveel mogelijk te bemoeilijken. Hieronder de kaarten.
Onderdeel Zuidoost van de Toetskaart HGS
Zoals u hierboven kunt zien een wirwar van over mekaar heen lopende gebieden. Hieronder ziet u een kaart waarop de groentypen over het NNN zijn gelegd.
Een stuk van de Bijlmerweide en het hele Gaasperpark inclusief de oost- en zuidoevers krijgt de benaming ‘stadspark’. Zoals u kunt zien op bovenstaande kaart behoren deze gebieden inclusief de Gaasperplas zelf tot het NNN.
Wat benoemd wordt als natuurpark zijn ver verspreide delen van het NNN, ook behorende tot het NNN. Zelfs wat men ‘sportpark’ noemt is onderdeel van het NNN.
Voor alle duidelijkheid: het huidige college van Amsterdam ziet stadsparken als evenemententerreinen. Volgens de locatieprofielen kunnen daar behoorlijk veel festivals in plaatsvinden. De burgemeester heeft in de laatste raadsvergadering van 26 januari 2022 (agendapunt 24) gezegd dat zij het advies van het bestuur van Zuidoost om maar één evenement toe te staan in het Gaasperpark en ook motie 9 van de SP, PvdD en CU, om dit alvast over te nemen, naast zich neer gaat leggen.
Onderzoeken i.o.v. de gemeente die aantoonden dat er wel degelijk schade ontstaat aan de bodem, het bodemleven en fauna en flora door festivals in een zeer waardevol ecologisch gebied als het Gaasperpark, worden door de burgemeester ook genegeerd.
Wat verstaat men in de voorgestelde HGS als stadspark en natuurpark?
Beleidskader pag. 48: "Stadsparken worden ingericht voor een breed publiek met een gevarieerd aanbod aan recreatieve voorzieningen, zonder dat het groene karakter daarbij verloren gaat. Er is een breed aanbod aan recreatieve voorzieningen wenselijk, zonder dat er sprake is van overprogrammering of permanente privatisering.”
Festivals hebben het ‘groene karakter’ natuurlijk nodig voor hun aantrekkingskracht. De overlast en schade die ze veroorzaken wordt kennelijk gezien als een pluspunt. Ze mogen zelfs plaatsvinden in de broedtijd van vogels. Dat hebben we in de praktijk van voorgaande jaren duidelijk ervaren.
Beleidskader pag. 56: "Natuurparken zijn essentieel als ecologische verbinding (land en oever) tussen verschillende leefgebieden en bieden voor de stedeling uiteenlopende mogelijkheden voor beleving van en educatie over natuur en landschap met een gevoel van afstand tot de stad. Afhankelijk van de ligging van natuurparken in of aan de rand van de stad hebben ze één of meer recreatieve zones nabij de entree(s). In het overige gedeelte ligt de kwaliteit van de beleving vooral in het ongeplande karakter: de ontwerper en beheerder blijven achter de schermen.”
Die ecologische verbinding is ver te zoeken als je andere delen van het NNN van de kwalificatie ‘natuurpark’ uitsluit. Hieronder zie je wat er overblijft in de HGS van het beste, natuurvriendelijkste groentype in heel Amsterdam.
Dat is schandalig weinig.
Maar het college heeft nog een aardigheidje, een categorie die geen groentype is maar over groentypen heen gelegd kan worden, genaamd ‘stadsnatuur’; hieronder paars omlijnd.
Beleidskader pag. 42: "Stadsnatuur maakt altijd onderdeel uit van één van de groentypen, als een extra waardelaag; de aanduiding stadsnatuur wordt niet gecombineerd met het groentype sportpark (met uitzondering van golfterreinen), vanwege de potentiële conflicterende waarden/belangen. Het soort en de intensiteit van recreatief medegebruik hangt af van het groentype waar ‘stadsnatuur’ deel van uitmaakt. Bij stadsnatuur binnen een stadspark is meer recreatief gebruik toegestaan dan in een natuurpark. In beide gevallen altijd binnen de grenzen van het behoud van de natuurwaarde.”
Stadsnatuur
Kunt u het nog volgen? Gerommel in de marge, noem ik het.
Bijvoorbeeld: in het ‘stadspark’ Gaasperpark is meer recreatie toegestaan dan in de Gaasperzoom die een ‘natuurpark’ is.
Wat precies de normen zijn en wanneer sprake is van inpasbaarheid van voorzieningen en initiatieven en van 'verbijzonderingen' is onduidelijk. En alles wordt natuurlijk gelardeerd met woorden als ‘waar mogelijk’, en dat is ten allen tijde een kwestie van besluiten van het college, en een enkele keer waar mogelijk, ook de gemeenteraad, neem ik aan.
Het NNN wordt door het college dus vervangen door een ondoorzichtige structuur waar geen mens nog wijs uit wordt. Kunstgras hoort volgens het college in de HGS, ook gebouwen en verharding. De mate waarin alles toegestaan is, kan later altijd nog gewijzigd worden - door de gemeente dan, niet de provincie kennelijk, en het beleidskader wordt zo een doolhof, onafhankelijk van de normen die gelden voor het NNN en het gebied dat de provincie bestempeld heeft als ‘landelijk gebied’.
Deze HGS is vooral mensgericht en ontwikkelgericht, dus niet natuurgericht. De actualisatie van het beleidskader van de HGS blijft een terugkerend akkefietje, onderhevig aan wijzigingen en onzekerheden, dat telkens door het college, en indien mogelijk, door de gemeenteraad, besproken en besloten kan worden.
Daarmee wil het college het NNN waarover de provincie zeggensmacht heeft volledig omzeilen. Amsterdam farà da sè!
Als er iets zeker is dan is het dat Amsterdam tot nog toe niet in staat is gebleken om fatsoenlijk om te gaan met natuur en milieu. Amsterdam is nog steeds een zeer vervuilde stad, die grote behoefte heeft aan stille, groene gebieden met zuivere lucht. Dit college bestaat het zelfs om windturbines in de Gaasperplas te zien als een reële mogelijkheid. Men beweert nu dat in de nieuwe HGS dit niet zou kunnen. Maar het was iemand van de onafhankelijke TAC, Technische Advies Commissie, van de gemeente die dit zei. Of het college een negatief advies van de TAC altijd wil aanvaarden is zeer de vraag. Tot nog toe blinkt het college uit in het negeren van adviezen, van de TAC, van de bestuurscommissies en van burgers.
Bomenverordening wordt afgezwakt
De bomenverordening wordt na de herziening ervan een tijdje geleden weer eens aangetast, zowel beheer als compensatie/herplant.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-35599.html
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-35602.html
De verplichting tot herplant wordt afgezwakt en het zicht op herplant ter plekke of elders, of compensatie ervan in een algemeen groenpotje, verdwijnt nu zo goed als helemaal.
We weten intussen dat in een Nota van beantwoording nauwelijks nog zienswijzen van burgers overgenomen worden.
Ook de mogelijkheid om bezwaar te maken is door het falen van de procedures zo goed als verdwenen.
Ik heb nog geen enkele reactie ontvangen van raadsleden.
Ik lees in de bekendmakingen over de bomenverordening:
“Alle inspraakreacties worden gebundeld en verwerkt in een Nota van Beantwoording. De Nota van Beantwoording wordt, samen met de definitieve wijzigingen ter vaststelling aan de [sic] college voorgelegd.
Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en Wethouders van 26 oktober 2021.”
Als dit onderwerp niet gepiept wordt door gemeenteraadsleden (d.w.z. op de agenda gezet van de raad) dan is dit dus een besluit van de burgemeester en wethouders, waartegen geen bezwaar of beroep meer mogelijk is. Dan vraag je je wel af waar in Amsterdam de democratie blijft.
Artis en de Hortus gaan uit de HGS!
In het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur van het huidige college worden Artis en de Hortus uit de toetskaart HGS gehaald (groentype ‘curiosa’). De reden die opgegeven wordt is deze: "Artis en de Hortus zijn uit de Hoofdgroenstructuur gehaald. Het zijn immers plekken die beleidsmatig vanuit andere regimes afdoende bescherming genieten, welke geen (primaire) groenbestemming hebben en waarbij sprake was van betaalde toegang.”
Kunstgrassportvelden blijven wel in de HGS, terwijl daar ook verenigingen gevestigd zijn waar men lid van moet zijn en moet betalen. Dan ligt ontegensprekelijk de biodiversiteitswaarde van Artis en de Hortus hemelshoog boven die van kunstgras met mogelijk kankerverwekkend rubbergranulaat. Het is zelfs zo dat de gemeente extra sportvelden wil aanleggen zelfs in de ecologische structuur van Amsterdam, zoals in het Diemerpark.
Zowel Artis als de Hortus zijn financieel afhankelijk van bezoekers, van bijdragen van gemeente en overheidsinstellingen, van loterijen e.d. Zij hebben het momenteel erg moeilijk. Wat is dit college van plan met Artis en de Hortus, vraag ik mij dan toch af. Sportvelden waarvan er al ontzettend veel in Amsterdam zijn worden met veel geld gepromoot, terwijl unieke instellingen als Artis en de Hortus uit de HGS gedonderd worden.
Kunstgrassportvelden gaan vóór unieke planten en dieren. Dit beleid geeft aan dat de huidige coalitie weinig respect heeft voor natuur, planten en dieren. Is het de bedoeling van het college om ook de steun aan Artis en de Hortus af te bouwen? Ik vrees het ergste.
Goochem gegoochel met groen
Het nieuwe beleidskader HGS (zie ook vorige blogpost) dat het huidige college van Amsterdam heeft voorgesteld aan gemeenteraad en bewoners is m.i. niets anders dan op zijn Amsterdams gezegd, goochem gegoochel met groen.
De nieuwe Hoofdgroenstructuur bestaat uit een lappendeken van groentypen die dwars door andere en belangrijkere indelingen als NNN en Natura2000 heen banjeren. Voor bewoners wordt dit een doolhof van regels en natuurlijk ook de in Amsterdam traditionele afwijkingen van regels.
Als de gemeenteraad (lees ‘het college’) ten allen tijde de mogelijkheid heeft om uitzonderingen te maken op deze HGS en groentypen kan wijzigen, en als een aantal van deze groentypen behoren tot het NNN of Natura2000, dan betekent dat gewoon dat de gemeente de volledige zeggensmacht wil over NNN en Natura2000. Dat is in strijd met provinciale en nationale wet- en regelgeving.
Als een NNN-gebied bestempeld wordt als ‘stadspark’ dat houdt dat in dat er grote evenementen kunnen plaatsvinden in de broedtijd. In haar desastreuze evenementenbeleid houdt de burgemeester geen rekening met verstorende geluidsbelasting op broedende vogels, ook niet met schade door verdichting aan het bodemleven in parken. Het NNN is dus op geen enkele manier geborgd in dit wangedrocht van de nieuwe HGS.
‘Rigoureus vergroenen’ noemt het college dat. Na alle lof van stadsecologen voor meerkoeten die toch zo handig zijn met zwerfvuil in onze stad (alleen in het Gaasperpark bouwen ze nog milieuvriendelijke nesten!), zullen ook de reebokken die nu nog te zien zijn in onze groengebieden moeten wijken voor of wennen aan meer reuring en commercie. Want het college vindt dat het groen er is voor mens, plant en dier, in die volgorde van belang. Zij beseft niet dat een HGS enkel bestemd voor bescherming van dier en plant, meteen al veel bescherming levert aan de mens. Als de mens hoofdzaak wordt zeg dan maar dag met je handje tegen natuur en milieu. Dan tref je geen reebokken meer aan in onze parken, maar potloodventers, foodtrucks, barbecues en ander ongevoeg.
Een echt groen en democratisch college zou zich voor dit nieuwe beleidsplan diep moeten schamen.
Hoofdgroenstructuur wordt uitgebreid
"Dank voor uw aanmelding voor de online informatiebijeenkomst over het beleidskader Hoofdgroenstructuur dinsdag 18 januari om 16.30 uur.
Tijdens de bijeenkomst geven wij een korte presentatie over het beleidskader en kunt u via de chat toelichtende vragen stellen. Let op: Deze bijeenkomst is niet bedoeld om uw inspraakreactie te geven. Wilt u inspreken? Gebruik dan deze link.”
Met deze aankondiging begon de vergadering over de vernieuwing van de Hoofdgroenstructuur op internet vanmiddag. De procedure van inspraak is van start gegaan.
De HGS als juridisch planologisch instrument is ingesteld ter bescherming van het stedelijk groen, en gaat over bestaand groen. Deze HGS zal uitgebreid worden met de Ecologische structuur. Deze ES stelt op zich weinig voor en was tot nog toe een vreemde constructie, eerder bedoeld om de EHS (nu NNN, van de provincie Noord-Holland) te ondermijnen dan om bescherming te bieden. De vraag die door meerdere personen gesteld werd in de meeting chat was dan ook of in de HGS ook het NNN geborgd zal zijn.
Wat we van een aantal ambtenaren te horen kregen, waaronder Niek Bosch (TAC), Geert Timmermans (stadsecoloog) en diverse andere ambtenaren is het volgende. De TAC, de Technische Advies Commissie, zal vaker een advies leveren aan college en gemeenteraad, ook inzake de impact van evenementen (wat zo’n twee jaar geleden was uitgesloten na een herziening van de TAC-verordening), vooral festivals, op de bodem en de natuur van parken en NNN-gebieden. Het NNN is een provincie-aangelegenheid en wordt niet expliciet genoemd omdat het ‘geen gemeentebeleid’ is, maar het moet natuurlijk wel gerespecteerd worden door het college.
In de groentypes die de gemeente aangeeft wordt al rekening gehouden met NNN- en Natura2000-gebieden, werd ons verteld. Laten we dan toch bijzonder goed duidelijk maken in onze inspraak dat daar expliciet regels voor moeten gelden en nageleefd. In een stadspark zal meer reuring mogen dan in een natuurpark of stadsnatuur. Het vervelende is dat het opnemen van de Ecologische structuur in de HGS niet betekent dat het hele Gaasperpark in de HGS is opgenomen. Daar zullen we in onze inspraak strikt op moeten letten. Het lijkt alsof slechts dit ES-deel valt onder het groentype ‘natuurpark', en de rest van het Gaaperpark nog steeds als ‘stadspark' wordt afgewaardeerd. Natura2000 valt dan in groentype ‘landschapspark’. In een stadspark mogen voor zover ik weet ook festivals plaatsvinden, zoals dat in de locatieprofielen is vastgelegd. Het probleem is dat het bestemmingsplan dat enkel lichte recreatie toestaat nog steeds niet is gewijzigd. Het is daarom noodzakelijk om er bij de gemeenteraad op aan te dringen om duidelijk te zijn en het NNN adequaat te borgen in de nieuwe HGS.
Als de draagkracht van een park festivals niet aankan, dan zouden die door het college en ook de gemeenteraad niet toegestaan mogen worden. Als de bodem aangetast wordt door verdichting en het bodemleven eruit verdwijnt is dat een aantasting van de natuurwaarden van het park.
Het lijkt mij daarom van het allergrootste belang voor behoud van natuur en biodiversiteit dat de TAC een advies geeft over evenementen in het NNN, een advies dat door het college en de gemeenteraad gerespecteerd zou moeten worden.
Het groentype van het hele NNN-gebied in stadsdeel Zuidoost zou dat van natuurpark en landschapspark moeten zijn.
Zolang de HGS ook kunstgrasvelden (sportvelden) omvat en er een heel gamma aan groentypen opgevoerd wordt, zal de bescherming van het groen in de HGS niet algemeen en niet goed geregeld zijn. Verharding van groengebieden blijft nog mogelijk, zoals dat in het Diemerpark dreigt te gebeuren.
Duidelijk werd in deze vergadering gesteld dat volgens de nieuwe HGS-structuur windturbines niet toegestaan zouden zijn, tenzij de gemeenteraad dringende redenen zou hebben om die daar wel te bouwen.
Van Ballorig werd ook gezegd dat met de kennis van nu dit speelpaleis er niet had mogen komen. De hoofdgroenstructuur is juist bedoeld ter bescherming van waardevol groen.
Hoewel deze vergadering louter bedoeld was ter informatie voor belangstellenden, en die waren er in groten getale, zo’n honderd mensen hadden zich aangemeld, en zo’n 80 waren er wel aanwezig, werd er meteen driftig geschreven in de meeting chat. Daar kon wel een kleine novelle van gedrukt worden. Maar het is belangrijk dat iedereen, ook u, een eigen standpunt op schrift stelt en dat doorgeeft aan de gemeente.
Wat ook nog aangepast moet worden in de plannen is dat er enkel geluidseisen gesteld zijn voor de omgeving van parken (omwonenden) waarin festivals georganiseerd worden. Er zijn geen geluidsnormen vastgesteld voor dieren in de parken die het zelfs in de broedtijd soms moeten doen met geluidsniveaus van meer dan 100 dB.
In de Omgevingsplannen zullen een aantal maatregelen inzake de HGS en evenementen nog in beleid omgezet moeten worden. Het is belangrijk om deze HGS-plannen alvast een onderdeel te maken van de komende Omgevingsplannen van Amsterdam.
De HGS wordt dus wel uitgebreid, maar met kunstgras sportvelden en andere groentypes, en met de afwaardering van natuurparken tot stadsparken (het Gaasperpark). Dat is dus het tegendeel van bescherming van groen. Het NNN is nog steeds niet geborgd in de natuur van Amsterdam.
Morgen is er om 13.30 een commissievergadering Ruimtelijke Ordening over o.a. de HGS-plannen. Ook over een paar andere zaken in Zuidoost.
Tot en met 13 februari kunt u uw mening, standpunten, bezwaren inzake de HGS-plannen sturen aan de gemeenteraad als inspraak. Dat kan ook via hoofdgroenstructuur@amsterdam.nl.
Aandelen Recreatie Noord-Holland NV in verkoop
Provincie Noord-Holland: "Partijen kunnen hun belangstelling voor de aankoop van de aandelen Recreatie Noord-Holland B.V. [sic] kenbaar maken
De Provincie Noord-Holland is enig aandeelhouder van de naamloze vennootschap Recreatie Noord-Holland N.V. (RNH). RNH heeft op dit moment circa 80 medewerkers in dienst en houdt zich in opdracht van vijf recreatieschappen bezig met de aanleg, het beheer en het onderhoud van en het toezicht op recreatiegebieden in de provincie Noord-Holland.
Verkenning verkoop aandelen
De Provincie Noord-Holland verkent op dit moment de mogelijkheid om haar aandelenbelang in RNH te verkopen aan een partij die kwalificeert als aanbestedende dienst (publiekrechtelijke instelling) in de zin van de Aanbestedingswet en die in staat is om de activiteiten van RNH voor de recreatieschappen (met haar personeel) voort te zetten.
De Provincie hecht bij deze verkenning aan een zorgvuldig en transparant proces met alle betrokken partijen waarbij vanzelfsprekend ook RNH en de besturen van de vijf recreatieschappen waar mogelijk worden betrokken.
Mede afhankelijk van de uitkomsten van de verkenning wordt besloten of het provinciale belang in RNH aan een andere aanbestedende dienst (publiekrechtelijke instelling) wordt vervreemd. Serieuze gegadigden, die hun interesse tijdig bij de Provincie hebben doen blijken, zullen van dit besluit op de hoogte worden gesteld.
Geïnteresseerd?
Partijen die kwalificeren als aanbestedende dienst en die geïnteresseerd zijn om de aandelen van RNH (en daarmee: haar activiteiten) te verwerven, worden verzocht hun interesse uiterlijk 13 februari 2022 aan de provincie kenbaar te maken (via e-mail adres: beenap@noord-Holland.nl). Met belangstellenden wordt contact opgenomen over het vervolg van een mogelijke verkoop van de aandelen.
Haarlem, 12 januari 2022,
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland”
Het hek is van de dam. Het ziet ernaar uit dat de Provincie NH af wil van Recreatie Noord-Holland NV. Daarmee zou ook de zeggenschap van de provincie over dit bedrijf voor een groot deel verdwijnen.
Bureau Berenschot had al geconstateerd dat RNH in zijn beleid het NNN, NatuurNetwerk Nederland, niet geborgd had en dat beheer en beleid gescheiden zouden moeten worden.
Dat wordt onder een ander bedrijf dat niet gelieerd is aan de provincie alleen maar erger, dus nog minder duidelijkheid over beheer en beleid.
Mogelijk hopen de provincie en de gemeente Amsterdam zo af te komen van de noodzaak om het NNN te integreren in beheer en beleid.
Dat de bescherming van het NNN nu beter zou kunnen worden is een mogelijkheid als zowel provincie en gemeente duidelijk stellen dat het hier gaat om het beheer van een natuurgebied. Dat zie ik op dit moment niet gebeuren. Integendeel, het gaat helemaal de verkeerde kant op.
De aandelen worden nu commercieel aangeboden aan de meest biedende, neem ik aan. Of gaat het dan weer met geregel achter de schermen? Wie durft het aan om het NNN volledig uit het beheer van dit bedrijf te halen?
Belangrijk voor behoud van het NNN en de biodiversiteit is dat het beheer dient te geschieden vanuit een beleid waarin het NNN geheel geborgd is.
Er zijn in de loop der jaren miljoenen verdiend door de verhuur van NNN-gebieden aan grote festivalondernemingen als Amsterdam Open Air, nu haast allemaal in handen van multinationals, maar niet door verhuurders als GGA, Groengebied Amstelland, maar door de festivalbedrijven zelf.
Aan het beheer van onze natuurgebieden hebben deze bedrijven maar met zeer kleine bedragen bijgedragen. Onze gemeenten en provincie hebben elk jaar de recreatieschappen en RNH NV financieel boven water moeten houden. De recreatieschappen zijn nog steeds geen democratische organisaties, maar gemeenschappelijke regelingen onder burgemeesters. De burgemeesters hebben een dubbele pet op, die van bestuurders in de schappen, waar besluiten niet door burgers betwist kunnen worden, en die van verleners van de vergunningen (nodig voor het uitvoeren van die besluiten genomen in de schappen) in hun eigen gemeenten. Het evementenbeleid van Amsterdam wordt zelfs gezien als een discretionaire aangelegenheid van de burgemeester, waar zelfs wethouders niet aan durven of mogen tornen.
Zie ook dit stuk. Zie ook: GGA vergadert over Toekomstplan Gaasperplas.
Uit: Inspraak op vergadering GGA
"Het besluitvormingsproces van de recreatieschappen is door Berenschot in een rapport beoordeeld. In de notitie hierover lezen we: "In het Berenschot rapport over de evaluatie van RNH kwam naar voren dat de bestuurlijke agenda van het AB gedomineerd wordt door concrete projecten of voorstellen en te weinig door strategische afwegingen. Het rapport van het Randstedelijke Rekenkamer voor Recreatieschap Spaarnwoude sluit hierop aan. In het rapport wordt door enkele betrokken bestuurders de wens uitgesproken om meer strategische discussies te laten plaatsvinden in het AB. Belangrijke inhoudelijke onderwerpen als Natuurnetwerk Nederland (NNN), erfpacht Staatsbosbeheer en Meerjarenplanning staan niet op de agenda. In het verlengde hiervan geven betrokkenen aan dat agendaonderwerpen vaak incident gedreven zijn.”
De Groene Revolutie
De Groene Revolutie Amsterdam: "Eindelijk is het zover! De Groene Revolutie Amsterdam kan beginnen. Een actie om groene bewoners te verbinden en samen in actie te komen voor de stadsnatuur van Amsterdam.
Groen, parken, stadsnatuur en natuurlandschap worden bedreigd. Wij, bewoners van Amsterdam, maken ons grote zorgen over het snelle verdwijnen ervan. Bomen en stadsnatuur kunnen niet protesteren, mensen wel! Daarom starten we de Groene Revolutie Amsterdam met een manifestatie op 12 februari 2022.
We komen op voor de Amsterdamse stadsnatuur
Een greep uit de plannen van de gemeente: plastic kunstgrasvelden in het Diemerpark, de Meervaart in de Sloterplas, het bebouwen van de Lutkemeerpolder, windturbines in kwetsbaar vogelgebied, de festivalisering van de stadsparken, sjoemelgroen bij bouwprojecten, bomen kappen voor een evenemententerrein in het Noorderpark, snelfietspaden door de volkstuinen, een bus/tram-baan door het Westerpark of de aantasting van de Bretten met intensieve recreatie.
Samen komen we op voor het ecologisch natuurlandschap van Amsterdam, zoals de Amsterdamse scheggen, bomen, parken, volkstuinen, vogelgebieden en stadsbossen. Onze stadsnatuur moet behouden, beschermd en uitgebreid worden, maar staat helaas onder flinke druk.
Amsterdammers hebben het groen hard nodig
Bewoners hebben de stadsnatuur hard nodig om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. In het bos, het park, aan het water en op de volkstuin kom je tot rust en ontmoet je je buurtgenoten. In de klimaat- en biodiversiteitscrisis is het groen van levensbelang, zeker voor een hittebestendige stad. Groen staat voor een fijn leven in de stad."